Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Siłownia i inne formy treningu

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

http://allegro.pl/wpc-lowickie-80-bialko-kurier-0zl-1800gr-na-mase-i3559872781.html - zamiast Treca polecam te białeczko. Taniej wychodzi a jest wyśmienite. Co do ZMA to nie mam pojęcia, ale myślę, że jest zbędne.

14078636424fdfa1a4c8062.jpg

Dzięki Euz.

Mam jeszcze pytanie. Czy w przypadku rekreacyjnego podejścia do treningu powinienem to pić codziennie czy też wystarczy po treningu lub co drugi dzień?

213559901458cecbdd39123.jpg

Białko się spożywa jako uzupełnienie w diecie. Jeśli masz gdzieś braki albo nie masz czasu by spożyć posiłek to wtedy pijesz. Ale jak chcesz to śmiało możesz po treningu wypić.

• Reputacja:   288
  • Urządzenie:  Windows

Czy te produkty są skuteczne? Czy wogóle jest sen je kupować? Czy istnieją może jakieś tańsze, a równie skuteczne zamienniki. Czy przyjmować je tylko po treningu (w przypadku białka) czy też na codzień?

Poza Capoeirą nie uprawiam regularnie żadnego sportu. Czasem, jak mam czas to wyskoczę na weekendzie na basen, ale nie zawsze mam taką możliwość.

Jeżeli chodzi o suplementy na regenerację, to do najbardziej powszechnych należą BCAA i Glutamina. Na Twoim miejscu wspomógłbym się którymś z nich lub miksem (są mieszanki) jednego i drugiego.

Jeżeli chcesz zainwestować w białko, to WPC proponowane przez Euza jest wyśmienite pod kątem jakość / cena.

ZMA nie brałem, ale podobno brane na noc całkiem nieźle podkręca regenerację organizmu. Jednak ciężko mi coś powiedzieć z własnego doświadczenia. Ja bym jednak postawił na BCAA, ewentualnie Glutaminę.

Mam jeszcze pytanie. Czy w przypadku rekreacyjnego podejścia do treningu powinienem to pić codziennie czy też wystarczy po treningu lub co drugi dzień?

Jeżeli chodzi o BCAA czy Glutaminę, to idealnie byłoby brać rano (zaraz po wstaniu z wyra), przed treningiem, po treningu i przed snem. To jest wersja komfort (dla kasiastych). Dla mnie jednak najważniejsze jest przyjmowanie dawek po treningu (podstawa) i przed.

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

Dzięki Raven.

Jakbyś miał jakieś sprawdzone firmy pod kątem BCAA i Glutaminy to też będę wdzięczny.

213559901458cecbdd39123.jpg

Jeżeli chodzi o BCAA to polecam firmę FA (np: http://allegro.pl/fa-nutrition-xtreme-bcaa-5000-400g-xplode-xtra-i3580462504.html), z tego powodu, że w 10g proszku masz 10g czystych BCAA, gdzie przy niektórych firmach dochodzi do tego, że na 10g supla, aminokwasów masz 6g, a reszta to jakieś gówniane dodatki :roll:

Jeśli chodzi o Glutaminę, to pod katem jakości do ceny całkiem niezła jest z Rx Gold'a (np: http://allegro.pl/rx-gold-pure-l-glutamina-500g-gratis-i3562658317.html ), bo w 5g proszku masz 4,89g czystej L-Glutaminy.

Ogólnie niezłe są też BCAA i Glutamina z Olimpa (w mega-caps'ach), ale cenowo są mało fajne i wcale nie bardziej skuteczne niż te wyżej wspomniane.

Powiem tak - tak jak co do supli jestem ogólnie dość sceptyczny (wg mnie większość daje bardziej efekt psychologiczny niż faktyczny), tak suplementacja BCAA i Glutaminy zawsze świetnie się u mnie sprawdzała pod kątem regeneracji potreningowej. Zauważyłem np. że biorąc sobie przed snem BCAA (2,5g) i HMB (1 tabletka), miewałem czasem nocki gdzie kimałem zaledwie 3-4h (wiesz, mały dzieciak i te sprawy), a rano wcale nie miałem zombie-mode, tak więc coś w tym chyba jest :wink:

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

Cholera wie, Euz. Ja podczas suplementowania Glutaminy czułem zawsze lepszą regenerację i ogólnie lepiej się czułem, nawet kiedy miałem mniej czasu na sen, czy ogólnie na odpoczynek. Wszystko może być jednak kwestią organizmu (na jednego jedne suple działają, na innego - zupełnie nie), albo po prostu podziałała na mnie jak placebo, ale efekt czułem i nie mam nic przeciwko temu, by sobie powracać do suplementowania Glutaminy, choć ostatnio - jako antykatabolika - raczej używam BCAA.

Tak samo na mnie, podczas ścinania, ładnie działało HMB (w połączeniu ze spalaczem, BCAA i Glutaminą), gdzie w chuj ludzi twierdzi, że HMB daje zerowe efekty. Idąc w drugą stronę - gros ludzi się spuszcza nad Animal Pak'ami (drogie gówno jak cholera), a u mnie dało to zerowy efekt. Tak samo wszystkie wariacje kreatynowe (którymi ludzie się zachwycają) nigdy nie dały mi nawet w połowie takiego efektu jak stary dobry monohydrat (z obowiązkowa, old schoolową fazą nasycenia).

Noo, suple nawet jak nie działają to tak naprawdę i tak działają to są genialnymi motywatorami :D Mając w głowie, że wydałeś kasę na odżywki robisz wszystko by trening był jak najlepszy i wtedy masz wrażenie, że suplementy spełniają swoją rolę. Co do Animal Packów, to cóż, produkty zajebiście rozreklamowane i nic poza tym. Ja się już nauczyłem, że te najmniej pimpowane firmy czy to supli czy saa są niekiedy o wiele lepsze niż te, który każdy poleca i jest ich wszędzie pełno.

P.S. Redukcja u mnie idzie baaardzo dobrze. W poniedziałek minie już 2 z zaplanowanych 6 tygodni, bf leci jak szalony, brak utraty mięcha, spadki siły minimalne tylko, ale co najbardziej mnie szokuje to ... wzrost siły zanotowany w treningu pleców :shock: CKD + clen to jest to!

P.S. Redukcja u mnie idzie baaardzo dobrze. W poniedziałek minie już 2 z zaplanowanych 6 tygodni, bf leci jak szalony, brak utraty mięcha, spadki siły minimalne tylko, ale co najbardziej mnie szokuje to ... wzrost siły zanotowany w treningu pleców :shock: CKD + clen to jest to!

Euz, a cóż to za dziwny czas na redukcję? Zawsze mi się wydawało, że redukcję robi się przed latem, a po lecie jest okres typowo na robienie masy i siły?

Pytanie do ludzi bardziej w temacie. Spalacze tak czy nie?

wracam do życia po rekonstrukcji wiązadeł, 2 razy w tygodniu basen 3 razy bieganie. przede wszystkim chcę się pozbyć nadmiaru tłuszczu, bo nie wypada być tłuszczodupem. Ćwiczenia siłowe mi nie leżą bardzo, zero satysfakcji wręcz nudzą.

Branie spalacza bez ćwiczeń siłowych mija się z celem, bo to właśnie przerzucając żelastwo najbardziej palisz kalorie.

+ ogarnij sobie diete redukcyjną na 4-6 tyg i jak po takim okresie nie będzie satysfakcjonujących rezultatów to weź spalacz (chociaż i tak jestem przekonany, że sama dieta z aorobami zrobi robotę).

Euz, a cóż to za dziwny czas na redukcję? Zawsze mi się wydawało, że redukcję robi się przed latem, a po lecie jest okres typowo na robienie masy i siły?

Postanowiłem zejść do jak najniższego %bf przed wejściem na bombe po Bożym Narodzeniu. Boje się, że po tych specyfikach, które będę brał za bardzo by mnie zalało i wiosenna redukcja wtedy trwałaby chyba do końca roku :D A tak zrzucę trochę balastu i jeszcze przed nowym rokiem wejdę na lekką bombe masową przygotowującą organizm do tego co się będzie działo po nowym roku.

• Reputacja:   1

Siemanko kulturyści, ci mniejsi i ci więksi... Powiedźcie mi jak stosować białko firmy TREC, bo sam nie mam pojęcia. Pierwszy raz mam z nim styczność. Dostałem go w słoiku od brata, z którym nie mam kontaktu od jakiegoś czasu.

Siemanko kulturyści, ci mniejsi i ci więksi... Powiedźcie mi jak stosować białko firmy TREC, bo sam nie mam pojęcia. Pierwszy raz mam z nim styczność. Dostałem go w słoiku od brata, z którym nie mam kontaktu od jakiegoś czasu.

Wedle własnego uznania! :wink: 30min po treningu jedną porcję, a drugą - bo dwie pewnie będą w sam raz - przed snem, albo po przebudzeniu. Białko to jest suplement diety, dodatek, uzupełnienie w sytuacjach, gdy nie masz jak dostarczać organizmowi białka. Możesz nim zastępować posiłki i Ci nic nie zaszkodzi :wink: Jak idziesz na masę - pij z mlekiem. Jak zrzucasz - z wodą (smak gorszy, naturalnie). Jeśli nie masz miarki, to 30g wsypuj - a 30g, to 6 małych łyżeczek, czy tam 2 duże (też nie ma co stawiać tego na wagę :twisted: ) - i dolewaj 300ml mleka lub wody, albo 250ml who cares, człowiek się gubi z czasem.

50608915156a3743c1fa34.jpg

Całkiem niegłupio jest też barć białko jako ostatni posiłek, czyli pomiędzy kolacją i gdzieś tak na 2-3h przed snem.

Ogólnie, oprócz obowiązkowego "30-60 min po treningu", można je sobie zatankować pomiędzy posiłkami, np. w szkole czy w pracy.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Polecana zawartość

• WWE Backlash 2025
      Dyskusje na temat wydarzenia WWE Backlash 2025!
        • Dzięki
      • 32 odpowiedzi
    • WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
        • Dzięki
      • 147 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 18 045 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 713 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
        • Lubię to
      • 107 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
        • Lubię to
      • 9 352 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
        • Lubię to
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 187 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 599 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 893 odpowiedzi

• Najnowsze posty

• Bastian
      Zgadzam się z Tobą. Wolę nieco za krótki pobyt w NXT niż kiszenie się tam. Impet Perez w głównym rosterze i tak już nieco wyhamował. Była ostatnia wyeliminowaną w RR, weszła do EC, a potem cisza, ucięty feud z Bayley i jobbowanie w NXT. Teraz jakoś to odbudowują. Lepsze to niż walki o North American Title.
    • Giero
      Dawka najważniejszych informacji z najnowszego odcinka NXT. Skrót NXT Za tydzień zapowiedziano: – koncert Joe Hendry’ego i występ rapowy Tricka Williamsa – Shawn Spears vs. Josh Briggs – OTM vs. Kale Dixon & Uriah Connors – #1 Contender’s for NXT North American Championship: Sean Legacy vs. Je’Von Evans vs. Ashante Thee Adonis – Kelani Jordan vs. Zaria Aktualna karta Battleground 2025, które już 25 maja: Tony D’Angelo vs. Stacks NXT Women’s Championship Stephanie Vaquer vs. Jordynne Grace TNA World Championship Joe Hendry vs. Trick Williams NXT Championship Oba Femi vs. Myles Borne
    • Jeffrey Nero
      No właśnie tak sobie czytam na zagranicznych stronach, że ludzie są średnio zadowoleni jak są one prezentowane bo większość walk mimo, że z gwiazdami, ale udupiają. Ja bardzo na nie liczę w głównym rosterze. Nie wiem jak wy, ale ja osobiście wolę jak ktoś awansuje do głównego rosteru a nie tak sami nie wiedzą czy już je awansować czy potrzymać jeszcze w NXT. Walizka jak dla mnie w tym orku dla Perez.
    • MattDevitto
      Ale to były czasy Tamten Orton był takim kocurem, że aż będę musiał to łyknąć w całości w wolnej chwili...
    • Bastian
      RAW spod znaku całkiem niezłych walk i przynudzania przy mikrofonie. Ględził Punk, ględził Seth, a że nieszczęścia chodzą parami, ględziła też i Becky pod koniec gali.  Penta i Gable to gwarant niezłego wrestlingu, ale obie te postaci zmierzają donikąd. Luchador to kolorowa błyskotka ringowa, nic więcej. Fruity Pebbles, że pozwolę przytoczyć sobie klasyka mikrofonowego od The Rocka. A Chada opluto na tym RAW w momencie, gdy on dostał jobber entrance, zaś ten błazen Pat McAfee wjechał na arenę z wejściówką i aplauzem godnym SCSA. Btw. gdzie są amerykańskiego barwy u Gable 'a? Czyżby naprawdę wsiąkał w postać Grande Americano? Niestety, w przypadku Chada nie pomoże Grande Americano ani Matcha Latte. Dla WWE zawsze będzie tylko mini wersją Kurta Angle. Za każdym razem, jak widzę American Made, kojarzą oni mi się z postaciami z filmów typu "Wykidajło" lub tych ze Stathamem, gdzie główny bohater kładzie ich jednym strzałem w pierwszej scenie.  Balor kontra Styles, kiedyś materiał na klasyk, dziś walka podstarzałej już gwiazdy TNA i WWE kontra 2-20 w ostatnich telewizyjnych meczach. Gdyby Irlandczyk był polskim politykiem, byłby Korwinem Mikke.  Do Yeeta ustawia się kolejka chętnych. Paul, Gunther, Rollins... Austriak chce rewanżu na MITB. Czyli jakby McAfee ograł Gunthera na Backlash, byłby pretendentem?  Oczami wyobraźni już widzę ten mecz z gimmickiem, kto pierwszy zmęczy się yeetowaniem, ten przegrywa...  Iron Yeet Match, czy coś... Giulia i Perez w pierwszym main evencie głównej tygodniówki. Wiadomo było, że z Ripley i Sky szans nie mają, ale milutko, że je promują.
  • Dodaj nową pozycję...