Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Siłownia i inne formy treningu

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Pytanko: co sądzicie o Nutelli, ew. jakimś innym kremie orzechowym. Jeść czy nie jeść? Z tego co czytałem to Nutellę się odradza, bo zawiera za dużo tłuszczu. Odstawiłem słodycze całkowicie, ale ciśnie mnie, żeby jeść coś takiego. Szukam zastępstw za snickersy, czy inne tego typu shity.

14453752125651e0a536c69.jpg

Scena kulturystyczna propsuje masło orzechowe z Lidla, nazwy nie pamiętam. Sama Nutella zła nie jest, jak nie będziesz przesadzał to nie zaszkodzi.

14078636424fdfa1a4c8062.jpg

Na temat katabolizmu są miliony tez i myślę że z tym uzupełnianiem cukrów zaraz po treningu to spokojnie można czekac nawet do godziny, a świetnym zastępstwem za carbo jest banan.. Ale wiadomo każdy ceni wygodę

Niestety mimo wielu tez tą najważniejszą jest teza naukowa, która mówi, że glikogen jest jednym z budulców mięśniowych (może niewiele go jest w mięśniach, ale jednak jest). Jeśli się nie dostarczy węglowodanów, z których organizm by mógł odbudować jego ubytki treningowe, to niestety zacznie go pobierać z mięśni. A to w dłuższej perspektywie spowoduje zahamowanie przyrostów lub nawet spadki.

Każdy instruktor, kulturysta itd. powie na ten temat to samo :) .

Dla mnie przyjęcie weglowodanów zaraz po treningu jest najważniejszą rzeczą, coś jak ,,śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia" :)

Oczywiście tak jak wspomniał Raven w takiej sytuacji wygoda jest najważniejsza, a druga sprawa, że węgle w proszku są dosyć ekonomiczną opcją ( 20 zł za 1kg i na jakiś czas starcza przy przyjmowaniu tylko po treningu).

A tak jeszcze mam pytanko. Spotkałem się z opiniami, że białko należy przyjmować dopiero 1-2 godziny po treningu, a nie zaraz po treningu. Ktoś może to potwierdzić/zaprzeczyć ? :)

1480916194a0b1a85edad5.jpg

• Urządzenie:  Windows

A tak jeszcze mam pytanko. Spotkałem się z opiniami, że białko należy przyjmować dopiero 1-2 godziny po treningu, a nie zaraz po treningu. Ktoś może to potwierdzić/zaprzeczyć ?

Bardziej od 30minut do godziny. Dwie to już lekka przesada, choć wiadomo, jak to jest z tymi teoriami. Każdy ma swoją. Jak przyjmiesz od razu, to białko straci swe wartości - będzie jak węgle.

50608915156a3743c1fa34.jpg

A tak jeszcze mam pytanko. Spotkałem się z opiniami, że białko należy przyjmować dopiero 1-2 godziny po treningu, a nie zaraz po treningu. Ktoś może to potwierdzić/zaprzeczyć ?

Na pytanie w pewnym stopniu odpowiedziałeś sobie swoim wcześniejszym postem. Zaraz po treningu twoim najważniejszym celem jest odbudowanie deficytu kalorycznego a to zrobisz dostarczając węglowodany. Aby białko się w organizmie "przyjęło" potrzebna jest energia. Przyjmowanie białka zaraz po treningu nie ma sensu bo w takim wypadku częśc z tego co przyjmiesz pójdzie na spalanie. Najlepszym rozwiązaniem będzie czas po 30 minutach od treningu oczywiście jeżeli wcześniej przyjmiesz węgle.

Mam dość istotne pytanie - czy na diecie niskowęglowodanowej też jestem zmuszony przyjmować węglowodany po treningu?

rocket, przestań wyjeżdżać z tymi naukowymi dowodami i bełkotem. Wkurza mnie wciskanie tych rzeczy co chwila, a nie od dzisiaj wiemy każdy organizm jest inny.

Ogólnie te mity o 30g białka w jednym posiłku to maks, a reszte sie wysra.. :roll:

Nie radzę posiłkować się tymi naukowymi dowodami i innymi pierdołami, bo po pierwsze wierząc ślepo to nie jest dowód na to że działa, druga sprawa jak już napisałem to, że na jednego coś zadziała to na drugiego już nie musi.

Co do białka nie ma większego znaczenia czy przyjmiesz je 20, 40 minut czy 3 godziny później większego znaczenia nie ma ważne żeby dziennie przyjąc te 1,8-2g białka na kg masy ciała

Mam dość istotne pytanie - czy na diecie niskowęglowodanowej też jestem zmuszony przyjmować węglowodany po treningu?

Nie.

rocket, przestań wyjeżdżać z tymi naukowymi dowodami i bełkotem. Wkurza mnie wciskanie tych rzeczy co chwila, a nie od dzisiaj wiemy każdy organizm jest inny.

Ogólnie te mity o 30g białka w jednym posiłku to maks, a reszte sie wysra.. :roll:

O ile ja zawsze podpieram się badaniami naukowymi i sam wyciągam z nich wnioski, tak faktycznie to co pisze Rocket to wyższa szkoła jazdy i nikt nie odczuje różnicy pewnie. Sam na CKD po treningu jadłem mało węgli, a czasem nawet 0 i spadków nie było... Ja bezpośrednio po treningu nie jem nic, nie pije żadnego carbo, nie jem banana i spadków jak nie było tak nie ma, same wzrosty :grin: Godzine czy dwie po treningu sobie zjem pełnowartościowy posiłek i jest gitara. Wyjeżdżanie jeszcze z jakimiś dokładnymi minutami, w których można zjeść, a w których się nie powinno to już w ogóle zakrawa o żart. A 30 g białka w 1 posiłku? :lol: przecież to można umrzeć z niedożywienia. Zluzujcie trochę, nic sie nie stanie jak nie wypijecie żadnej odżyweczki przed, po czy w trakcie.

14078636424fdfa1a4c8062.jpg

W sumie mimo krótkiego stażu mogę podpisać się pod tym co pisze Euz, dietę niskowęglowodanową trzymam jakoś ledwie miesiąc tak na poważnie (wcześniej jadłem ostrożnie ale nic konkretnie nie sprawdzałem), nigdy po treningu nie jadłem nic bogatego w węglowodany, a na diecie schudłem już 2.5 kg, siła się w najmniejszym stopniu nie zmniejszyła, poszła najnormalniej w świecie w górę i co najważniejsze - procent tłuszczu w organizmie zmniejszył się z 20 do 15% ;) Widzę w lustrze efekty co też jest mega ważny, może mi się uda pokonać to "skinny fat" o którym wspominałem :-)

• Reputacja:   288

Niestety mimo wielu tez tą najważniejszą jest teza naukowa, która mówi, że glikogen jest jednym z budulców mięśniowych (może niewiele go jest w mięśniach, ale jednak jest). Jeśli się nie dostarczy węglowodanów, z których organizm by mógł odbudować jego ubytki treningowe, to niestety zacznie go pobierać z mięśni. A to w dłuższej perspektywie spowoduje zahamowanie przyrostów lub nawet spadki.

Każdy instruktor, kulturysta itd. powie na ten temat to samo :) .

Dla mnie przyjęcie weglowodanów zaraz po treningu jest najważniejszą rzeczą, coś jak ,,śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia" :)

Nie radzę posiłkować się tymi naukowymi dowodami i innymi pierdołami, bo po pierwsze wierząc ślepo to nie jest dowód na to że działa, druga sprawa jak już napisałem to, że na jednego coś zadziała to na drugiego już nie musi.

Co do białka nie ma większego znaczenia czy przyjmiesz je 20, 40 minut czy 3 godziny później większego znaczenia nie ma ważne żeby dziennie przyjąc te 1,8-2g białka na kg masy ciała

A wg mnie Rocket mądrze mówi i nie wynika to nawet z nauki, ale z czystej logiki. Po treningu istnieje największe zapotrzebowanie organizmu na energię, a więc należy jej jak najszybciej dostarczyć czy to z carbo, czy z posiłku, aby organizm nie wszedł w stan katabolizmu i nie zaczął pobierać sobie paliwa z mięśni szkieletowych. Oczywiście taki "mięśniowy kanibalizm" nie spowoduje, że spadnie nam centymetr w łapie, ale jednak stanem optymalnym do rozrostu mięśni jest stan anaboliczny, czyli całkowite przeciwieństwo katabolicznego i tutaj węglowodany są dla mnie jak najbardziej potrzebne.

Co do białka, to tez uważam, że największe zapotrzebowanie na nie organizmu jest w 30-60 min po treningu. I znowu - logika. Daliśmy na treningu w dupsko mięśniom, są gotowe do odbudowywania i rozrostu - do czego potrzebują budulca. Im szybciej go dostarczymy tym korzystniej (oczywiście po przyjęciu wpierw węglowodanów). Jeżeli faktycznie nie ważne by było kiedy przyjmujemy białko (obojętnie, czy z posiłków czy supli), to wystarczyłoby by 80kg facet, dojebał sobie jeden posiłek dziennie, zawierający 160g białka i byłoby po krzyku. Pewnie nie ważne, że większość tego białka by wysrał, bo organizm nie przyswoiłby tak dużej dawki.

Nie mówię, że będzie wielka tragedia jeżeli białko się przyjmie w 3 godziny po treningu a nie godzinę (nie ma co się obawiać o "spadki widoczne gołym okiem" :D ), ale uważam, że ta druga opcja jest zdecydowanie bardziej optymalna.

Co do samych supli, zapytano kiedyś jakiegoś znanego kulturystę (nie pamiętam nazwiska) na zasadzie "Q&A", jakie suple polecałby komuś, kto ma minimum kasiory i może sobie pozwolić tylko na coś z gatunku "konieczne". Facet odpowiedział - "carbo zaraz po treningu i białko w 30 minut po nim. Reszta to tylko dodatki.". Coś więc chyba w tym jednak jest...

[ Dodano: 2014-02-15, 21:09 ]

W sumie mimo krótkiego stażu mogę podpisać się pod tym co pisze Euz, dietę niskowęglowodanową trzymam jakoś ledwie miesiąc tak na poważnie (wcześniej jadłem ostrożnie ale nic konkretnie nie sprawdzałem), nigdy po treningu nie jadłem nic bogatego w węglowodany, a na diecie schudłem już 2.5 kg,

Sęk w tym, że niektórzy robią treningi na masę i gdyby - tak jak tobie - spierdoliło im 2,5 kg z wagi, to mogliby popaść w lekką załamkę :wink: Co innego ograniczanie węgli przy robieniu wycinki, a co innego jeżeli chce się zwiększyć masę mięśniową. Wówczas bez odpowiednio pobieranych (czy to z żarcia, czy to z supli) węglowodanów będzie to syzyfowa praca.

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

Rozumiem Raven, ja tutaj odnosiłem się bardziej do tych spadków siłowych w razie braku uzupełnienia, które u mnie nie występują.

Panowie mam pytanie bardziej odnoście diety. Chodzi o głód cukrowy, zawsze po głównym posiłku mam tak dużą ochotę na coś słodkiego, że ciężko mi wytrzymać, daję na razie radę ale nie wiem czy w końcu nie pęknę. Macie jakieś skuteczne sposoby? Ja ostatnio wpadłem na pomysł aby na takim głodzie zjeść sobie ze 4 tictaci, bo to niecałe 8 kcal i ledwie 2g węgli, a myślę, że mogłoby to skutecznie zatrzymać ten głód, co o tym sądzicie?

To nie jest bełkot tylko moje ponad 2 letnie doświadczenie. A z własnego doświadczenia mogę uznać, że przyjmowanie węglowodanów tuż po treningu (niemalże najlepiej natychmiast) daje lepsze efekty. Od momentu włączenia węgli zaraz po treningu mam lepsze wzrosty.

Ja nie mówię tutaj o jakiś okienkach anabolicznych czy coś, tylko o czystej logice...Trzeba uzupełnić braki, które się wytworzyły w czasie treningu.

Tak na marginesie ten naukowy bełkot to teoria z funkcjonowania organizmu człowieka, ale niech będzie, że w podręcznikach i książkach tylko same pierdoły piszą.

Dla mnie najlepszym wytłumaczeniem będzie zawsze stwierdzenie znajomego dietetyka na pytanie właśnie o tą kwestię: ,,A jak nie masz prawie nic w baku samochodu to jeździsz dalej na pustym baku czy tankujesz ?". Znajoma studiująca w Warszawie coś z dietetyki tylko potwierdziła powyższe.

[ Dodano: 2014-02-19, 19:48 ]

ważne żeby dziennie przyjąc te 1,8-2g białka na kg masy ciała

Mogę Cię także posądzić o naukowy bełkot ? Bo skąd Wiesz, że tylko tyle wystarczy białka? :) To także są naukowe rozważania, których granice wyznaczone są od 1,4 do 2,5 g białka na kg masy ciała. Także też widzę tutaj naukowy bełkot. Oczywiście ironizuje w tym momencie

Trzeba umieć odizolować bełkot od informacji, które są zgodne z zasadami funkcjonowania ludzkiego organizmu, a potem nazywać dane rzeczy bełkotem. Pozdrawiam

1480916194a0b1a85edad5.jpg

WPC Łowickie już zamówione (zgodnie z obietnicą - wypróbuje). Dorzucam do tego BCAA od Sci-Teca i Witaminy Olimpu - 176,70 taki zestawik, razem z przesyłką (u mnie w sklepie z odżywkami Łowickiego nie mieli, wiec kupuje wszystko na allegro) . Ktoś miał kontakt z tym BCAA 6400?

50608915156a3743c1fa34.jpg

Podajcie jakiegos sprawdzonego uzytkownika lub sklep allegro z odzywkami, dobre ceny i szybka wysylka.
Absence of War Does Not Mean Peace

3669750324873c0356f997.gif

A propos - wcześniej podawałem linki do Centrumkulturystyki.pl. Zdecydowanie ODRADZAM ten sklep. Zamówienie złożyłem im coś około 7 lutego, a do dzisiaj nie dostałem zamówionych produktów, podczas gdy te, które zamawiałem przez Allegro z linków poleconych przez Ravena od ponad tygodnia spoczywają na półce. Powód: jebnęli się i kazali zapłacić przy odbiorze, a ja płaciłem im przelewem zaraz po zamówieniu. Paczkę kazałem zabrać i po telefonie ustaliliśmy, że wyślą mi jeszcze raz. Wczoraj (czyli 20 lutego) dostałem wiadomość, że wysłali paczkę pocztą. Więc pewnie dostanę upragnione suple w przyszłym tygodniu. Zatem wychodzi ponad dwa tygodnie oczekiwania na paczkę, a ja trening na suplach zaczynam od marca zamiast - jak planowałem - od połowy lutego. Niech się pajace z tego Centrum Kulturystyki walą na ryj.

PS Na stronie internetowej i facebooku reklamują się, że dokonują BŁYSKAWICZNYCH przesyłek. Zatem Street - jeżeli trafisz na nich na allegro lub miałeś po prostu ochotę u nich zamówić, to nie rób tego.

14453752125651e0a536c69.jpg

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Polecana zawartość

• WWE Backlash 2025
      Dyskusje na temat wydarzenia WWE Backlash 2025!
        • Dzięki
      • 32 odpowiedzi
    • WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
        • Dzięki
      • 147 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 18 044 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 713 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
        • Lubię to
      • 107 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
        • Lubię to
      • 9 352 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
        • Lubię to
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 187 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 599 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 893 odpowiedzi

• Najnowsze posty

• Giero
      Dawka najważniejszych informacji z najnowszego odcinka NXT. Skrót NXT Za tydzień zapowiedziano: – koncert Joe Hendry’ego i występ rapowy Tricka Williamsa – Shawn Spears vs. Josh Briggs – OTM vs. Kale Dixon & Uriah Connors – #1 Contender’s for NXT North American Championship: Sean Legacy vs. Je’Von Evans vs. Ashante Thee Adonis – Kelani Jordan vs. Zaria Aktualna karta Battleground 2025, które już 25 maja: Tony D’Angelo vs. Stacks NXT Women’s Championship Stephanie Vaquer vs. Jordynne Grace TNA World Championship Joe Hendry vs. Trick Williams NXT Championship Oba Femi vs. Myles Borne
    • Jeffrey Nero
      No właśnie tak sobie czytam na zagranicznych stronach, że ludzie są średnio zadowoleni jak są one prezentowane bo większość walk mimo, że z gwiazdami, ale udupiają. Ja bardzo na nie liczę w głównym rosterze. Nie wiem jak wy, ale ja osobiście wolę jak ktoś awansuje do głównego rosteru a nie tak sami nie wiedzą czy już je awansować czy potrzymać jeszcze w NXT. Walizka jak dla mnie w tym orku dla Perez.
    • MattDevitto
      Ale to były czasy Tamten Orton był takim kocurem, że aż będę musiał to łyknąć w całości w wolnej chwili...
    • Bastian
      RAW spod znaku całkiem niezłych walk i przynudzania przy mikrofonie. Ględził Punk, ględził Seth, a że nieszczęścia chodzą parami, ględziła też i Becky pod koniec gali.  Penta i Gable to gwarant niezłego wrestlingu, ale obie te postaci zmierzają donikąd. Luchador to kolorowa błyskotka ringowa, nic więcej. Fruity Pebbles, że pozwolę przytoczyć sobie klasyka mikrofonowego od The Rocka. A Chada opluto na tym RAW w momencie, gdy on dostał jobber entrance, zaś ten błazen Pat McAfee wjechał na arenę z wejściówką i aplauzem godnym SCSA. Btw. gdzie są amerykańskiego barwy u Gable 'a? Czyżby naprawdę wsiąkał w postać Grande Americano? Niestety, w przypadku Chada nie pomoże Grande Americano ani Matcha Latte. Dla WWE zawsze będzie tylko mini wersją Kurta Angle. Za każdym razem, jak widzę American Made, kojarzą oni mi się z postaciami z filmów typu "Wykidajło" lub tych ze Stathamem, gdzie główny bohater kładzie ich jednym strzałem w pierwszej scenie.  Balor kontra Styles, kiedyś materiał na klasyk, dziś walka podstarzałej już gwiazdy TNA i WWE kontra 2-20 w ostatnich telewizyjnych meczach. Gdyby Irlandczyk był polskim politykiem, byłby Korwinem Mikke.  Do Yeeta ustawia się kolejka chętnych. Paul, Gunther, Rollins... Austriak chce rewanżu na MITB. Czyli jakby McAfee ograł Gunthera na Backlash, byłby pretendentem?  Oczami wyobraźni już widzę ten mecz z gimmickiem, kto pierwszy zmęczy się yeetowaniem, ten przegrywa...  Iron Yeet Match, czy coś... Giulia i Perez w pierwszym main evencie głównej tygodniówki. Wiadomo było, że z Ripley i Sky szans nie mają, ale milutko, że je promują.
    • Attitude
      Nazwa gali: NJPW Best Of The Super Junior 32 - Dzień 3 Data: 14.05.2025 Federacja: New Japan Pro Wrestling Typ: Online Stream Lokalizacja: Tokyo, Japan Arena: Korakuen Hall Publiczność: 1.470 Format: Live Platforma: NJPWWorld.com Karta: Wyniki: Powiązane tematy: New Japan Pro Wrestling - dyskusja ogólna
  • Dodaj nową pozycję...