Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Ziggler negatywnie o The Rocku, Kto zagra w Marine 3?, Nowa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 19
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• PH93

4

• maciejex

3

• hadaszyszek

2

• kr3cik-bmc

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Było ok 72 tys : )

Wiesz takie hity filmowe też są ustawione czyt. reżyserowane a jednak cieszą się jeszcze większym zainteresowaniem niż wrestlemania.

Zrobiłem dużo dla biznesu:

Udział: Youshoot Teddy Long, Youshoot Rikishi, Lapsed Fan Podcast, Wrestling Soup, konwersacje z Dejwem na twitterze... Więc się wypowiadam + jestem w stanie słuchać Russo.

widzialem wrestlmanie 28, bylo tam podobno 100tys ludzi na zywo ale przeciez to wszytko jest ustawione , wiec co ludzi tam przyciaga?

100 tysi nigdy nie było o ile mi wiadomo. Najwięcej osób zebrała WrestleMania III i, jeżeli teraz się nie mylę, na widowni zasiadło tam wtedy ok. 93 tysięcy fanów. Sama WM'ka 28 zgromadziła zaś blisko 79 tysięcy.

Zainteresowanie WrestleManią? Ot, największa gala wrestlingu na świecie. Niesamowita otoczka, najbardziej promowane pojedynki i bardzo często najlepsze (bądź jedne z najlepszych) walk w roku w amerykańskim mainstreamie tego "sportu".

No właśnie. "Sportu". Pytasz się czemu ludzie chodzą na gale wrestlingu skoro są one ustawione. Powinieneś się raczej zapytać na czym właśnie ów wrestling polega.

Lwia część publiczności (zwłaszcza dzieci) po prostu w to wierzy i 'łyka wszystko jak młode pelikany', jak pewien kolega z tego forum ma w zwyczaju pisać :wink: . Takich ludzi, w terminologii, nazywamy "markami". A co z tymi, którzy oglądają to już jakiś czas, zdążyli się "pokapować", że coś jest nie tak i którzy dowiedzieli się już o co chodzi?

No właśnie. To nie jest sport. Ba, powątpiewam nawet, czy to wbrew pozorom nawet udaje być sportem. Kiedy pierwszy raz się na to patrzy, to owszem, można odnieść takie wrażenie. Dlatego też między innymi dość duże tą rozrywką zniechęcenie (przynajmniej w naszym kraju), bo skoro "udawane", to od razu 'głupie', 'bezsensowne', 'dla debili' i ogólnie traci z góry na wartości.

Samo WWE (organizacja) mówi jednak przecież, że obraca się w biznesie "sportowej rozrywki" (sports entertainment), a 'wtajemniczeni' fani oglądają to po prostu bardziej jak film tudzież jak serial, niżeli rzeczywiście jakąś rywalizację sportową. Btw. takich nazywamy "smartami" (przeciwieństwo marków).

Na co więc patrzeć? Wbrew pozorom - na wiele. Jak się człowiek wkręci, to czasem potrafi to wywołać dość dużo emocji. Walki są ustawiane przez scenarzystów (tzw. 'bookerów'), jednak do momentu ich zakończenia nikt nie wie kto wygra. Oczywiście można jednak, na podstawie różnych czynników, zacząć przypuszczać i sprawdzić pod koniec, czy nasze rozważania okazały się słuszne.

Jeżeli miałbym określić wrestling najprościej jak tylko bym umiał, to powiedziałbym, że jest to "serial, na który publiczność i widzowie go oglądający mają pośrednio jakiś wpływ" (tym się to np. różni od, dajmy na to, Mody na Sukces albo czegoś w tym stylu). To, czy dany wrestler będzie wygrywał i czy będzie zdobywał pasy jest w dużej mierze zależne od publiczności obecnej na galach (podejrzewam więc, że jest to też odpowiedź na Twoje pytanie). Najgorszym dla zawodnika jest brak jakiejkolwiek wywołanej reakcji i bycie obojętnym dla widzów. Musi on po prostu dostarczać JAKIEŚ emocje. Dzięki temu wspina się na szczyt i dzięki temu (głównie, choć oczywiście nie tylko) scenarzyści (bookerzy) dają takiemu komuś więcej walk do wygrania i czasem nawet pasy mistrzowskie (które, pomimo "ustawiania" tego 'sportu', mają mimo wszystko realne znaczenie i wiążą się zarówno z mocną pozycją w federacji, jak i z rozgłosem medialnym). Wrestling to nie tylko jednak pojedynki. Jak wspomniałem, najważniejsza jest reakcja publiczności - dlatego w pewnych federacjach taką samą, a może nawet i większą rolę odgrywa już stricte aktorstwo i charyzma zawodników. Chodzi tu przede wszystkim o wyróżnianie się za mikrofonem w tak zwanych segmentach mówionych, co jeszcze bardziej prowokuje publiczność do "reagowania".

Starałem się w pigułce najlepiej jak umiałem to opisać, ale ciężko to wszystko wytłumaczyć w jednym poście w prosty sposób. Nie chce mi się tu też teraz streszczać wszystkich zasad jakimi ten biznes się kieruje, bo pewnie nocy by mi nie starczyło, a i też o czymś bym jeszcze zapomniał. Jak więc się dowiedzieć o co dokładnie biega? Cóż, ja, będąc na początku również bardzo zielonym, zaczynałem po prostu od... śledzenia tego forum. Ściągałem z niego gale, oglądałem, a zaraz potem wchodziłem w "Dyskusje" i czytałem recenzje oraz rozmowy na temat tego, co właśnie obejrzałem. Nie minęły trzy miesiące i, na podstawie wielu opinii innych ludzi, sam zdążyłem sobie już wyrobić własne zdanie na różne tematy. Naprawdę takim sposobem w krótkim czasie da się opanować całą terminologię i z grubsza te ważniejsze zasady kierujące tą rozrywką.

Gwarantuję Ci, że wrestling nie jest mimo wszystko tak debilny jak na pierwszy rzut oka się wydaje i można czasem prowadzić o nim bardzo ciekawe wymiany zdań z innymi. Po Twoim poście wyżej wnioskuję, że na razie z nim zaczynasz, więc osobiście polecam się w niego (przynajmniej spróbować) głębiej wkręcić :) . Pozdrawiam.

„The optimist thinks this is the best of all possible worlds. The pessimist fears it is true.” - J. Robert Oppenheimer

„W krainie ślepców jednooki jest królem.”

899277064ec56dc584330.jpg

hadaszyszek - napisałeś takiego posta, że go sobie wydrukuję i jak ktoś znowu będzie mnie pytał skąd u mnie zainteresowanie wrestlingiem to dam mu to do przeczytania.

Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei

I przed narodem niosą oświaty kaganiec;

A kiedy trzeba, na śmierć idą po kolei,

Jak kamienie przez Boga rzucone na szaniec!...

• 2 miesiące temu...