Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

wrestlemania

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

hej, mam takie troszkę nietypowe pytanko dotyczące wrestlemani.

Możecie mi opisać jak wygląda przebieg wrestlemani?? tzn:

1. wiem że przed wrestklemanią jest royal rumble by wyłonić osobę która stanie na wielkiej gali. ale co jest jeszcze rozgrywane???

2. jak wygląda sama wrestlemania? czy rozgrywają się na niej jakieś konkretne walki???

np. uczestnicy hmm: many in the bank, royal rumble, elimination chamber??

kto trafia na wrestlemanie? i z jakiego konkretnego powodu? jest mistrzem, czy pretendentem do walki na niej, czy wygrał walkę na wrestlemani?

3. jak to jest z Undertakerem na wrestlemani? jego walka zawsze jest walką wieczoru? jak wyłania się jego przeciwnika? to ktoś konkretny, z jakiegoś powodu?

(teraz np wyzwał na pojedynek HHH) - no ale jak z poprzednimi było, tzn, np dlaczego akurat Shawn Michaels z nim walczył, z jakiego powodu?

4. czy na wrestlemani są jakieś konkretne walki? ile Div walczy, ile jest tych walk? czy walczą tylko mistrzowie, czy jak?

wiem , że większość z Was odpowie :shock: LOL :shock: , no ale nigdy nie widziałem gali wrestlemani na własne oczy - z braku odp. kanałów w tv, a z braku swobodnego dostępu do neta nie mogę zbytnio nadrobić tego na YTB np, czy innych stronach.

Wielka prośba do Was drodzy użytkownicy, opiszcie mi dość przejrzyście każdy z pkt który napisałem.

Potrzebne mi są te info - pa3łem na Wikipedię, ale niewiele się dowiedziałem , dlatego zwróciłem się do Was.

prośba, pomóżcie...

Z góry wszystkim wielkie THNX za pomoc.

ps. prośba o odpowiedzi pkt.

15077056294e27f52c43ed0.jpg

https://forum.wrestling.pl/topic/29098-wrestlemania/

• Odpowiedzi 4
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• theGrimRipper

2

• Bonkol

2

• settokaiba

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

1. wiem że przed wrestklemanią jest royal rumble by wyłonić osobę która stanie na wielkiej gali. ale co jest jeszcze rozgrywane???

"Przed" to bardzo szumnie powiedziane. Royal Rumble to osobne PPV, zazwyczaj rozgrywane w styczniu, podczas którego rzeczywiście odbywa się Rumble Match. Od 1988 roku, to jest od pierwszego RR, przyjęto, że zwycięzca Rumble Matchu otrzymuje prawo do walki o główny pas federacji podczas Wrestlemanii.

2. jak wygląda sama wrestlemania? czy rozgrywają się na niej jakieś konkretne walki??? np. uczestnicy hmm: many in the bank, royal rumble, elimination chamber??

kto trafia na wrestlemanie? i z jakiego konkretnego powodu? jest mistrzem, czy pretendentem do walki na niej, czy wygrał walkę na wrestlemani?

Hmmm... na ten temat mozna by napisać cały elaborat. Wrestlemania to główne PPV roku, sztandarowa gala WWF/E, o początkach datujących się na 1985 rok. "The greatest of them all". Jak wygląda? Jest pod każdym względem specjalna, a przynajmniej kiedyś była. Roi się od honorowych gości - w main eventach nawet w gong nieraz bili celebryci. WM theme (oczywiście co roku inny) jest grany na żywo, zdarzało się również, że na żywo wykonywano theme jednego z uczestników main eventu (lub co-main eventu), jak Motorhead grający dla Triple H na WM X7, Limp Bizkit grający dla Takera na WM-19. Kilkakrotnie odbył się na WM Money In The Bank match, aczkolwiek obecnie jest chyba osobne PPV dla tej stypulacji. EC match nigdy nie odbywał się na WM. Kto trafia na Manię? Zazwyczaj aktualnie NAJLEPSI zawodnicy, wiodące postaci federacji. Mistrzowie, pretendenci do pasów, także tych "drugoligowych". Zawsze jakaś walka div. Czasami freak show z gościem niebędącym czynnym wrestlerem (np. Big Show vs Akebono). Z kartą bywa różnie, ilość walk waha się na przestrzeni lat od 7 do 11 (chyba).

3. jak to jest z Undertakerem na wrestlemani? jego walka zawsze jest walką wieczoru? jak wyłania się jego przeciwnika? to ktoś konkretny, z jakiegoś powodu?

(teraz np wyzwał na pojedynek HHH) - no ale jak z poprzednimi było, tzn, np dlaczego akurat Shawn Michaels z nim walczył, z jakiego powodu?

Każda walka jest inna. Dobrze sprzedana ma własną historię, tj. storyline. Z walkami Takera jest podobnie - przyczyną były np. rywalizacja z bratem (Kane - WM XIV, WM XX), spór z HHH (który stwierdził, że nie ma zawodnika, który by go pokonał - WM X7). Taker wygrał 19 (wszystkie) walk na Wrestlemanii, ale tylko trzykrotnie maineventował (kilka razy był w przedostatniej walce wieczoru):

WM13 - vs Sycho Sid

WM XXIV - vs Edge

WM XXVI - vs HBK

4. czy na wrestlemani są jakieś konkretne walki? ile Div walczy, ile jest tych walk? czy walczą tylko mistrzowie, czy jak?

Patrz poprzednie odpowiedzi. Do niedawna taką konkretną stypulacją był MITB, rozgrywany od WM21 do WM XXVI. Obecnie nie ma żadnej konkretnej stypulacji, przypisanej do Wrestlemanii. Match div jest co roku, od dłuższego czasu.

https://forum.wrestling.pl/topic/29098-wrestlemania/#findComment-279099

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Od 1988 roku, to jest od pierwszego RR, przyjęto, że zwycięzca Rumble Matchu otrzymuje prawo do walki o główny pas federacji podczas Wrestlemanii.

Ta reguła jest dopiero od 1993 roku, czyli od zwycięstwa Yokozuny. :wink:

15974308365193fac7b7921.jpg

https://forum.wrestling.pl/topic/29098-wrestlemania/#findComment-279112

true :)

Ale pamiętaj, ja nigdy nie wygrałem ppv quiz single matchu, więc mam prawo do pomyłki ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/29098-wrestlemania/#findComment-279116

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Ale pamiętaj, ja nigdy nie wygrałem ppv quiz single matchu, więc mam prawo do pomyłki ;)

Kto tam pamięta jakieś mało znaczące porażki skoro większość Twoich walk to były show stealery. :)

15974308365193fac7b7921.jpg

https://forum.wrestling.pl/topic/29098-wrestlemania/#findComment-279219