Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

ACTA a oglądanie wrestlingu.

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

To wszystko jest pogmatwane. To zależało też chyba od rodzaju pliku. O ile pamiętam programów i gier nie wolno było ściągać wogóle. Jeśli chodzi o prawa autorskie to temat zawsze był skomplikowany. Np. jeśli kupujesz grę, nie jesteś jej właścicielem (mimo, że wywalasz 150 złotych :shock: ) a jedynie użytkownikiem tego produktu. Właścicielem nadal jest producent. Nie można jej chyba nikomu pożyczać, nawet bodajże odsprzedać.

Jak to będzie wyglądało z samymi galami nie mam pojęcia. Pożyjemy zobaczymy.

https://forum.wrestling.pl/topic/28719-acta-a-ogl%C4%85danie-wrestlingu/page/3/#findComment-276287

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Wieczór

5

• Luk

4

• rocket

4

• maly619

3

Top użytkownicy w tym temacie

Na pewno odnosiło się to do plików mp3. Gier i programów się to nie tyczyło, bo w internecie były umieszczane odpowiednio dema i wersje testowe.
https://forum.wrestling.pl/topic/28719-acta-a-ogl%C4%85danie-wrestlingu/page/3/#findComment-276306

Tego nie słyszałem przyznam szczerze. Pocieszające, ale wystarczy, ze Parlament Europejski czy jak im tam zatwierdzi ACTA na całą UE i będziemy się musieli podporządkować. Większość zapisów z tego porozumienia i tak będzie nas obowiązywać. Tusk myśli. Odrzuci ratyfikacje ACTA i potem zwali to na Unie, i tym sposobem znów zjedna sobie wyborców, ponieważ nasz naród to jak zwykle kupi. W moich oczach tak to wygląda.

UE już ratyfikowała pakt ACTA, a to czy poszczególne kraje go przyjmą to już ich sprawa, jako przykład podam Słowacjęm (o ile się nie mylę), która już zdecydowała, że nie podpisze paktu. Tak więc Twoja teoria została obalona :) .

Czy przypadkiem nie jest tak, że pliki można ściągać tylko do własnego użytku? W takim wypadku, jesteśmy "niewinni" (omg, jak to brzmi).

Do własnego użytku można ściągać muzykę, ale tak jak napisał Luk trzeba ją usunąć po 24 godzinach. Kradzież samochodu też można by było w takim przypadku wytłumaczyć "porzyczeniem do własnego użytku".

I po raz kolejny mówię: internauci robią niepotrzebnie z igły widły i większość zapisów z podobnych paktach już dawno obowiązuje. Ostatnio przeczytałem, że ACTA tak naprawdę nieco złagodzi wymiar kary za posiadanie piratów (8 zł za filmy, 6 za piosenkę + koszty sądowe, a teraz nieco bardziej przemawiające kary obowiązują). Informacje oczywiście niepotwierdzone i ręki uciąć nie dam :) .

Także spokojnie bez przedwczesnej spiny.

https://forum.wrestling.pl/topic/28719-acta-a-ogl%C4%85danie-wrestlingu/page/3/#findComment-276313

Tego nie słyszałem przyznam szczerze. Pocieszające, ale wystarczy, ze Parlament Europejski czy jak im tam zatwierdzi ACTA na całą UE i będziemy się musieli podporządkować. Większość zapisów z tego porozumienia i tak będzie nas obowiązywać. Tusk myśli. Odrzuci ratyfikacje ACTA i potem zwali to na Unie, i tym sposobem znów zjedna sobie wyborców, ponieważ nasz naród to jak zwykle kupi. W moich oczach tak to wygląda.

UE już ratyfikowała pakt ACTA, a to czy poszczególne kraje go przyjmą to już ich sprawa, jako przykład podam Słowacjęm (o ile się nie mylę), która już zdecydowała, że nie podpisze paktu. Tak więc Twoja teoria została obalona :) .

Nie do końca. UE owszem ratyfikowała czy jak to się tam nazywa ACTA. Ale jak niejednokrotnie czytałem na pewnym portalu informacyjnym, aby ACTA weszła w życie potrzebna jest jeszcze tylko i aż zgoda Parlamentu. To nie jest jednoznaczne. Także moja teoria nieobalona :P

EDIT:

Tutaj cytat zportalu:

Do ACTA przystąpiła już UE. By Unia była związana umową, po jej stronie brakuje wyłącznie ostatecznej zgody Parlamentu Europejskiego. Głosowanie w tej sprawie ma nastąpić w pierwszej połowie roku. Rada UE, czyli kraje członkowskie, wyraziła już zgodę w grudniu ubiegłego roku, za polskiej prezydencji.

Polska, wraz z 21 państwami UE - z wyjątkiem Cypru, Estonii, Słowacji, Niemiec i Holandii - podpisała dokument 26 stycznia. W ramach ratyfikacji mają być w Polsce przeprowadzone szerokie konsultacje społeczne.

To powinno wszystko wyjaśnić.

https://forum.wrestling.pl/topic/28719-acta-a-ogl%C4%85danie-wrestlingu/page/3/#findComment-276352

Czy przypadkiem nie jest tak, że pliki można ściągać tylko do własnego użytku? W takim wypadku, jesteśmy "niewinni" (omg, jak to brzmi).

No właśnie mi się też wydaje, że tak jest ale teraz to już się z tym wszystkim pogubiłem :/

Nie wiem, jak jest teraz, natomiast kiedyś pliki "można" było trzymać po ściągnięciu przez 24 godziny legalnie, po tym czasie nalezało usunąć. :)

Cóż, Luk, zanim zaczniesz popisywać się wiedzą z plików "readme" dołączanych do wersji pirackich mógłbyś sprawdzić jak jest naprawdę. Polskie prawo nie ma ŻADNYCH niemal konkretnych regulacji dotyczących ściągania gier i programów, a te "24 godziny" zostały ukute przez piratów, tak samo jak pojęcie "abandonware". Co do muzyki - na ten moment można legalnie ściągać utwory, pod warunkiem, że TYLKO na własny użytek, kary grożą za udostępnianie.

https://forum.wrestling.pl/topic/28719-acta-a-ogl%C4%85danie-wrestlingu/page/3/#findComment-276394

Cóż, Luk, zanim zaczniesz popisywać się wiedzą z plików "readme" dołączanych do wersji pirackich mógłbyś sprawdzić jak jest naprawdę. Polskie prawo nie ma ŻADNYCH niemal konkretnych regulacji dotyczących ściągania gier i programów, a te "24 godziny" zostały ukute przez piratów, tak samo jak pojęcie "abandonware". Co do muzyki - na ten moment można legalnie ściągać utwory, pod warunkiem, że TYLKO na własny użytek, kary grożą za udostępnianie.

Zgadza się z tymi "24 godzinami". Sprawdziłem na pewnym forum prawnym i wychodzi na to, że jest to bzdura. Natomiast znalazłem tam stwierdzenie, że ściąganie muzyki z internetu JEST ŁAMANIEM PRAWA, ale NIE JEST PRZESTĘPSTWEM. :twisted:

https://forum.wrestling.pl/topic/28719-acta-a-ogl%C4%85danie-wrestlingu/page/3/#findComment-276412

Tak samo zabawne na pierwszy rzut oka jest to, że używanie pirackiego oprogramowania jest legalne, nielegalnym jest dopiero jego posiadanie. Niby bez sensu, ale to akurat działa tak, żeby użytkownicy pirackiego oprogramowania np. w kafejkach internetowych (ciekawe czy ktoś tam jeszcze chodzi :D) nie ponosili odpowiedzialności :)
https://forum.wrestling.pl/topic/28719-acta-a-ogl%C4%85danie-wrestlingu/page/3/#findComment-276427

Podstawowym problem jest kiepska informacja na temat ACTA...Rząd zawalił sprawę z wyjaśnieniem co to tak naprawdę jest te ACTA. To nie narusza naszej wolności bardziej niż obecne prawo, ale wśród internautów poszła taka plota i na nic tłumaczenia polityków. Niestety zabrakło odpowiednich informacji na temat całego paktu i stąd całe zamieszanie. Nawet w tym temacie wielu użytkowników piszę co innego :P Ja olewam całe te ACTA. Wątpię żebym odczuł wprowadzenie tego. Jedyne co mnie zdenerwowało to koniec serwisów typu MU czy FileSonic, gdzie miałem konto :evil: Jednak to nastąpiło przed wprowadzeniem tych wszystkich paktów ACTA czy SOPA, więc nie wiem skąd strach ludzi, że będą wszystko blokować po wprowadzeniu tego, jak przed tym wszystkim już też mogą służby blokować i zamykać, ale nie dotyczy to zwykłego Kowalskiego w takim sensie, że mogą go aresztować za ściągnięcie kilku piosenek :-)
https://forum.wrestling.pl/topic/28719-acta-a-ogl%C4%85danie-wrestlingu/page/3/#findComment-276581

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...