Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

ACTA a oglądanie wrestlingu.

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Jak myślicie, czy wciąż będzie możliwe oglądanie WWE/TNA za pośrednictwem serwisów jak YouTube czy DailyMotion po ewentualnym wprowadzeniu ACTA? Czy możliwe będzie ściąganie gal z hostingów? Proszę o wypowiedzi.
  • Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Wieczór

5

• Luk

4

• rocket

4

• maly619

3

Top użytkownicy w tym temacie

Teoretycznie ( podkreślam TEORETYCZNIE) w myśl paktu ACTA filmy na youtube są umieszczane tam nie zgodnie z prawem, dlatego że użytkownicy nie mają zezwolenia na umieszczanie czyjejś własności w internecie. Z hostingów ściąganie będzie możliwe, o ile nie zostaną one zamknięte podobnie jak to się stało w przypadku MegaUpload. Ale podkreślam to tylko teoretycznie, bo jak będzie naprawdę to druga sprawa :) . Niewątpliwie będzie jeszcze więcej wątpliwości.

Aha i nie warto tak naprawdę już teraz panikować, bo po podpisaniu ACTA następnym krokiem będzie ratyfikowanie paktu przez sejm i senat, co najprawdopodobniej będzie miało miejsce za rok (informacja wyczytana w internecie). Więc raczej od razu problem ACTA nas internautów raczej nie dotknie.

Aha i ktoś wie czy MegaUpload został zamknięty w myśl ACTA czy raczej SOPA ?

1480916194a0b1a85edad5.jpg

Aha i nie warto tak naprawdę już teraz panikować, bo po podpisaniu ACTA następnym krokiem będzie ratyfikowanie paktu przez sejm i senat, co najprawdopodobniej będzie miało miejsce za rok (informacja wyczytana w internecie). Więc raczej od razu problem ACTA nas internautów raczej nie dotknie.

Dla mnie jest to totalną głupotą. Wpierw chcą coś podpisać, a później dopiero będą sprawdzać? Wiadomo to troche potrwa, znając naszych polityków to w 2012 napewno nie skończą, a później powołają jakąś komisje.

Jeżeli chodzi o YT to jestem ciekaw jednego. Skoro TNA ma tam oficjalny kanał i sami dają filmiki to raczej będzie można to oglądać, bo to wkońcu ich i to oni dali. Chyba, że YT jest zrobiony ( według prawa ) tylko po to, aby wrzucić jakś filmik i żeby nikt go nie oglądał.

1 miejsce w typerze TNA w 2011 r

http://total-nonstop-action.blogspot.com/ --> najlepszy blog o TNA

Fan wrestlingu od 25.02.2005r

Reprezentant TNA Originals

Aha i ktoś wie czy MegaUpload został zamknięty w myśl ACTA czy raczej SOPA ?

MU został zamknięty przez FBI i chyba nie ma związku z ACTA czy SOPA.

Takie coś wywnioskowałem z tego newsa: http://www.tvn24.pl/12691,1732440,0,1,czy-sopa-i-pipa-sa-potrzebne--skoro-fbi-sobie-radzi,wiadomosc.html ale 100% pewien nie jestem.

maly619, ja właśnie gdzieś przeczytałem, że niby zamknięcie MU odbyło się przy wspólnym udziale FBI i SOPA, a wszędzie przeciwnicy ACTA zaznaczają, że zamknięcie MU to efekt wprowadzenia paktu ACTA.

Dla mnie jest to totalną głupotą. Wpierw chcą coś podpisać, a później dopiero będą sprawdzać? Wiadomo to troche potrwa, znając naszych polityków to w 2012 napewno nie skończą, a później powołają jakąś komisje.

Wiem, że to bardziej skomplikowane niż mogło by być, ale według tekstu poniżej to podpisanie przez Tuska paktu 26 stycznia nie oznacza, że pakt wejdzie w życie w Polsce (tak można wywnioskować).

Po podpisaniu umowy ACTA Parlament Europejski zostanie oficjalnie o tym powiadomiony w celu rozpoczęcia tzw. procedury zgody. W ramach procedury odbędą się dyskusje w różnych komisjach (komisja ds. handlu międzynarodowego, komisja ds. wolności obywatelskich, sprawiedliwości i spraw wewnętrznych oraz komisja ds. prawa) oraz prawdopodobnie wysłuchanie publiczne. Głosowanie nad zgodą odbędzie się prawdopodobnie w kwietniu lub maju.

Po udzieleniu zgody przez Parlament Europejski oraz zakończeniu procesu ratyfikacji przez państwa członkowskie, Rada będzie musiała podjąć ostateczną decyzję o zawarciu umowy. Decyzja zostanie następnie przekazana innym państwom, które podpisały umowę ACTA (Australia, Kanada, Japonia, Korea, Meksyk, Maroko, Nowa Zelandia, Singapur, Szwajcaria i Stany Zjednoczone). Dopiero wtedy umowa wejdzie w życie dla całej UE.

1480916194a0b1a85edad5.jpg

• Urządzenie:  Windows

maly619, ja właśnie gdzieś przeczytałem, że niby zamknięcie MU odbyło się przy wspólnym udziale FBI i SOPA, a wszędzie przeciwnicy ACTA zaznaczają, że zamknięcie MU to efekt wprowadzenia paktu ACTA.

O ile sie nie myle, to ACTA nie mialo z tym nic wspolnego. MegaUpload samo sobie jest winne, bo ich zamkniecie bylo kwestia czasu (notoryczne zamieszczanie nielegalnych tresci, i nie reagowanie na prosby usuniecia). Zbieglo sie to po prostu w czasie z ta cala historia, ktora jest na ustach wszystkich internautow

50608915156a3743c1fa34.jpg

• Urządzenie:  Android

Podpisanie nie oznacza wejścia w życie - jest taki proces, który nosi nazwę - RATYFIKACJA, czyli ostateczne potwierdzenie przyjętej/podpisanej umowy międzynarodowej. Jeżeli ktoś nie ratyfikuje traktatu, to znaczy, że go nie przyjmuje.

W przypadku Polski ratyfikacji dokonuje Prezydent, ale zgodę musi wrazić Sejm (min. 51% głosów) i Senat. Samo podpisanie traktatu nie jest de facto równoznaczne z wejściem traktatu w życie w danym kraju. Każdy rozpatruje to sobie indywidualnie i MOGĄ zostać dodane protokoły/załączniki dostosowujące albo traktat do prawa danego państwa albo odwrotnie. Czasami wystarczy uważnie słuchać na lekcjach WOS albo zajrzeć do Konstytucji (rozdział III). Zgodę na ratyfikację może wyrazić także naród w referendum

MU zostało zamknięte przez FBI w związku z SOPA (luźno mówiąc - amerykańska wersja ACTA).

Śmieszą mnie wypowiedzi euroosłów PiS, którzy w europarlamencie głosowali za ACTA, a teraz tłumaczą, że są jej przeciwni (to po pierwsze) albo że wtedy głosowali za ACTA, ponieważ przeciwko ACTA głosowali komuniści (to po drugie) :lol: :lol:

Edytowane przez Vercyn

Dla mnie jest to totalną głupotą. Wpierw chcą coś podpisać, a później dopiero będą sprawdzać?

Dzisiaj rano dowiedziałem się, że głosowałem za ACTA. Serio. I nie mam zamiaru się tego wypierać. Czy wiedziałem, za czym głosuję? Nie. Czy zawsze wiem, za czym głosuję? Rzadko. Czy inni posłowie i europosłowie wiedzą więcej? Nie - pisze Migalski.

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/376409,migalski-o-glosowaniu-nad-acta-w-europarlamencie.html

A teraz o zamknięciu MegaUpload:

Akt oskarżenia: http://www.scribd.com/doc/78786408/Mega-Indictment

FBI uważa, że zorganizowali oni spisek, mający na celu ściąganie haraczu i łamanie praw autorskich. Prokuratorzy uważają, że wewnętrzna korespondencja między twórcami wykazała, że serwis stworzony został celowo do dzielenia się popularnymi typami plików, które naruszają prawa autorskie. W ramach prowadzonego śledztwa zajęte zostanie 175 milionów dolarów należących do pracowników Megaupload, a także luksusowe auta – Maserati, Rolls Royce i kilka Mercedesów.

http://webhosting.pl/FBI.zamknelo.Megaupload.Anonimowi.dali.sie.sprowokowac.Teraz.ich.akcja.uzasadni.potrzebe.SOPA

http://pl.20dollars2surf.com/?ref=303312

zarejestruj się ;P

kasa za oglądanie reklam

19213031354f4d28073fb12.jpg

Czyli rozumiem, że ACTA nie wjedzie w życie 26 Stycznia, czyli w dzień podpisania?

ACTA http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0380:FIN:PL:PDF

Na stronie jest napisane:

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia. Jest ona publikowana w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

SharpShooter, według tego co napisał

Głosowanie nad zgodą odbędzie się prawdopodobnie w kwietniu lub maju.
więc mamy czas na ściągnie :twisted:

http://pl.20dollars2surf.com/?ref=303312

zarejestruj się ;P

kasa za oglądanie reklam

19213031354f4d28073fb12.jpg

@SharpShooter No to chyba oczywiste, że nie. Znając tempo naszego rządu, ustawy doczekamy się dopiero w przyszłym roku.

• Reputacja:   45
  • Urządzenie:  iPhone

Problem (albo i nie ;)) w tym, że nie zależy to od naszego Rządu, a od PE.

Taka luźna uwaga- Najwięcej na tym całym zamieszaniu zdaje się ugrać nikt inny, jak tylko SLD. Oni jako jedyni głosowali przeciw i w mniej tęgich umysłach odbije to pewnie piętno. Oby nie doszło tylko do sytuacji, w której lewica będzie starała się kreować na zbawców wolnego internetu. :)

Hurra, zdążymy ściągnąć WM28. :twisted:

Śmieszą mnie wypowiedzi euroosłów PiS, którzy w europarlamencie głosowali za ACTA, a teraz tłumaczą, że są jej przeciwni (to po pierwsze) albo że wtedy głosowali za ACTA, ponieważ przeciwko ACTA głosowali komuniści (to po drugie) :lol: :lol:

tez właśnie to zauwazyłem i miałem niezły ubaw

przeciez to widac z góry że jest robione pod wyborców, myslą że jak teraz zmienia zdanie to im statystyki skoczą:)

a co do samego ACTA to chyba narazie nie mamy sie co martwic, a na pewno nie wejdzie to w zycie 26, czyli troche jeszcze posciagamy

ciekawia mnie również ataki Anymous, to tacy można powiedzieć strażnicy internetu, wiekszość stron rządowych została przez nich zablokowana i również grożą tym że posiadaja ważne informacje na temat naszego rządu i nie zawahają się ich użyć

a tutaj właśnie cytowany rozdział 3 konstytucji

Rozdział III

ŹRÓDŁA PRAWA

Art. 87.

Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia.

Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są na obszarze działania organów, które je ustanowiły, akty prawa miejscowego.

Art. 88.

Warunkiem wejścia w życie ustaw, rozporządzeń oraz aktów prawa miejscowego jest ich ogłoszenie.

Zasady i tryb ogłaszania aktów normatywnych określa ustawa.

Umowy międzynarodowe ratyfikowane za uprzednią zgodą wyrażoną w ustawie są ogłaszane w trybie wymaganym dla ustaw. Zasady ogłaszania innych umów międzynarodowych określa ustawa.

Art. 89.

Ratyfikacja przez Rzeczpospolitą Polską umowy międzynarodowej i jej wypowiedzenie wymaga uprzedniej zgody wyrażonej w ustawie, jeżeli umowa dotyczy:

1) pokoju, sojuszy, układów politycznych lub układów wojskowych,

2) wolności, praw lub obowiązków obywatelskich określonych w Konstytucji,

3) członkostwa Rzeczypospolitej Polskiej w organizacji międzynarodowej,

4) znacznego obciążenia państwa pod względem finansowym,

5) spraw uregulowanych w ustawie lub w których Konstytucja wymaga ustawy.

O zamiarze przedłożenia Prezydentowi Rzeczypospolitej do ratyfikacji umów międzynarodowych, których ratyfikacja nie wymaga zgody wyrażonej w ustawie, Prezes Rady Ministrów zawiadamia Sejm.

Zasady oraz tryb zawierania, ratyfikowania i wypowiadania umów międzynarodowych określa ustawa.

Art. 90

Rzeczpospolita Polska może na podstawie umowy międzynarodowej przekazać organizacji międzynarodowej lub organowi międzynarodowemu kompetencje organów władzy państwowej w niektórych sprawach.

Ustawa, wyrażająca zgodę na ratyfikację umowy międzynarodowej, o której mowa w ust. 1, jest uchwalana przez Sejm większością 2/3 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów oraz przez Senat większością 2/3 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby senatorów.

Wyrażenie zgody na ratyfikację takiej umowy może być uchwalone w referendum ogólnokrajowym zgodnie z przepisem art. 125.

Uchwałę w sprawie wyboru trybu wyrażenia zgody na ratyfikację podejmuje Sejm bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.

Art. 91.

Ratyfikowana umowa międzynarodowa, po jej ogłoszeniu w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej, stanowi część krajowego porządku prawnego i jest bezpośrednio stosowana, chyba że jej stosowanie jest uzależnione od wydania ustawy.

Umowa międzynarodowa ratyfikowana za uprzednią zgodą wyrażoną w ustawie ma pierwszeństwo przed ustawą, jeżeli ustawy tej nie da się pogodzić z umową.

Jeżeli wynika to z ratyfikowanej przez Rzeczpospolitą Polską umowy konstytuującej organizację międzynarodową, prawo przez nią stanowione jest stosowane bezpośrednio, mając pierwszeństwo w przypadku kolizji z ustawami.

Art. 92.

Rozporządzenia są wydawane przez organy wskazane w Konstytucji, na podstawie szczegółowego upoważnienia zawartego w ustawie i w celu jej wykonania. Upoważnienie powinno określać organ właściwy do wydania rozporządzenia i zakres spraw przekazanych do uregulowania oraz wytyczne dotyczące treści aktu.

Organ upoważniony do wydania rozporządzenia nie może przekazać swoich kompetencji, o których mowa w ust. 1, innemu organowi.

Art. 93.

Uchwały Rady Ministrów oraz zarządzenia Prezesa Rady Ministrów i ministrów mają charakter wewnętrzny i obowiązują tylko jednostki organizacyjnie podległe organowi wydającemu te akty.

Zarządzenia są wydawane tylko na podstawie ustawy. Nie mogą one stanowić podstawy decyzji wobec obywateli, osób prawnych oraz innych podmiotów.

Uchwały i zarządzenia podlegają kontroli co do ich zgodności z powszechnie obowiązującym prawem.

Art. 94.

Organy samorządu terytorialnego oraz terenowe organy administracji rządowej, na podstawie i w granicach upoważnień zawartych w ustawie, ustanawiają akty prawa miejscowego obowiązujące na obszarze działania tych organów. Zasady i tryb wydawania aktów prawa miejscowego określa ustawa.

7166078814fae608e15857.jpg

Śmieszą mnie wypowiedzi euroosłów PiS, którzy w europarlamencie głosowali za ACTA, a teraz tłumaczą, że są jej przeciwni (to po pierwsze) albo że wtedy głosowali za ACTA, ponieważ przeciwko ACTA głosowali komuniści (to po drugie)

Tak samo było z orłem na koszulkach - mniej więcej tak samo. Zagłosowali na projekt koszulki bez orła, a później członkowie PZPN się tłumaczyli, że zły był obraz i niedokładnie widzieli, czy coś..

Ja dodam od siebie, że pierdolę acta i dalej będę ściągał co mi się podoba. 8)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Polecana zawartość

• WWE Backlash 2025
      Dyskusje na temat wydarzenia WWE Backlash 2025!
      • 32 odpowiedzi
    • WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
        • Dzięki
      • 147 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 18 043 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 713 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
      • 107 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
      • 9 352 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 187 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 599 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 893 odpowiedzi

• Najnowsze posty

• Bastian
      RAW spod znaku całkiem niezłych walk i przynudzania przy mikrofonie. Ględził Punk, ględził Seth, a że nieszczęścia chodzą parami, ględziła też i Becky pod koniec gali.  Penta i Gable to gwarant niezłego wrestlingu, ale obie te postaci zmierzają donikąd. Luchador to kolorowa błyskotka ringowa, nic więcej. Fruity Pebbles, że pozwolę przytoczyć sobie klasyka mikrofonowego od The Rocka. A Chada opluto na tym RAW w momencie, gdy on dostał jobber entrance, zaś ten błazen Pat McAfee wjechał na arenę z wejściówką i aplauzem godnym SCSA. Btw. gdzie są amerykańskiego barwy u Gable 'a? Czyżby naprawdę wsiąkał w postać Grande Americano? Niestety, w przypadku Chada nie pomoże Grande Americano ani Matcha Latte. Dla WWE zawsze będzie tylko mini wersją Kurta Angle. Za każdym razem, jak widzę American Made, kojarzą oni mi się z postaciami z filmów typu "Wykidajło" lub tych ze Stathamem, gdzie główny bohater kładzie ich jednym strzałem w pierwszej scenie.  Balor kontra Styles, kiedyś materiał na klasyk, dziś walka podstarzałej już gwiazdy TNA i WWE kontra 2-20 w ostatnich telewizyjnych meczach. Gdyby Irlandczyk był polskim politykiem, byłby Korwinem Mikke.  Do Yeeta ustawia się kolejka chętnych. Paul, Gunther, Rollins... Austriak chce rewanżu na MITB. Czyli jakby McAfee ograł Gunthera na Backlash, byłby pretendentem?  Oczami wyobraźni już widzę ten mecz z gimmickiem, kto pierwszy zmęczy się yeetowaniem, ten przegrywa...  Iron Yeet Match, czy coś... Giulia i Perez w pierwszym main evencie głównej tygodniówki. Wiadomo było, że z Ripley i Sky szans nie mają, ale milutko, że je promują.
    • Attitude
      Nazwa gali: NJPW Best Of The Super Junior 32 - Dzień 3 Data: 14.05.2025 Federacja: New Japan Pro Wrestling Typ: Online Stream Lokalizacja: Tokyo, Japan Arena: Korakuen Hall Publiczność: 1.470 Format: Live Platforma: NJPWWorld.com Karta: Wyniki: Powiązane tematy: New Japan Pro Wrestling - dyskusja ogólna
    • Attitude
      Nazwa gali: WWE NXT #785 Data: 13.05.2025 Federacja: World Wrestling Entertainment Typ: TV-Show Lokalizacja: Orlando, Florida, USA Arena: WWE Performance Center Format: Live Platforma: The CW Komentarz: Booker T, Corey Graves & Vic Joseph Karta: Wyniki: Powiązane tematy: World Wrestling Entertainment - dyskusje ogólne WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
    • PpW
      Już w ten piątek widzimy się w Pleneum Space w Gdańsku na Tequila Mezcal Festival 🍹🔥 Na Lucha Libre Extravaganza zobaczycie występy zawodników takich jak: Esteban Lucha, Czacha, El Señor Cerveza, Electrico czy Martinez Grabollo 🤩 Show rozpoczniemy o godzinie 18:30, ale wbijajcie na Festiwal od kiedy tylko możecie bo czeka tam na was ogrom stoisk, warsztatów i atrakcji 🔥🔥🔥 Widzimy się już w ten piątek w Gdańsku 👊 Przeczytaj na fanpage.
    • ManiacZone
      Maniacy ❗️ Podczas MZW Green Madness odbędzie się turniej, w którym weźmie udział ośmiu zawodników. Każdy zwycięzca swojej walki automatycznie zakwalifikuje się do finałowego starcia, które stanie się walką wieczoru. Do wygrania: Walizka z Kontraktem, który upoważnia do wyzywania na pojedynek Mistrza MZW lub PpW ‼️ Walizkę będzie można zakontraktować w dowolnym momencie! Oprócz wspomnianego turnieju czekają Was inne starcia i atrakcje, ale o tym już niebawem. Bądźcie czujni! 👊🏻 *Stypulacja walki wieczoru zostanie ogłoszona już wkrótce. A tymczasem zapraszamy do linku poniżej, gdzie znajdziecie wejściówki na show: https://stage24.pl/events/mzw-4692 Przeczytaj wpis na oficjalnym fanpage Maniac Zone
  • Dodaj nową pozycję...