Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Attitude Wrestling Awards 2011 - Głosowanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

1. Wrestler Roku - CM Punk

2. Najgorszy Wrestler Roku - Heath Slater

3. Najlepszy Babyface - John Cena

4. Najlepszy Heel - The Miz

5. Feud/Storyline Roku - CM Punk - John Cena

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku Wade Barrett vs Ezekiel Jackson

7. Tag Team Roku - Kane & Big Show

8. Najgorszy Tag Team - Otunga & McGillicutty

9. Największy Postęp - Zack Ryder

10. Najlepsze Mic Skillsy - CM Punk

11. Największa Charyzma - The Miz

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - Evan Bourne

13. Najbardziej Przereklamowany - Sin Cara

14. Najbardziej Niedoceniony - Wade Barret

15. Najlepsza Gala TV - RAW

16. Walka Roku (podać galę) - CM Punk vs John Cena (money in the bank)

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - Cole vs Lawler WM27

18. Odkrycie Roku - Zack Ryder

19. Rozczarowanie Roku - Tough Enough

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Ricardo Rodriguez

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Teddy Long

22. Najlepszy Komentator - Micheal Cole

23. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Money in The Bank

24. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Capitol Punishment

25. Najlepszy Finisher - RKO

26. Najgłupszy Storyline - Snooki/Trish vs Laycool

27. Najlepszy Entrance - Triple H WM27

28. Kobieta Roku - Kelly Kelly

29. Najlepszy Theme - CM Punk cult of personality

30. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - Odejście Edga na emeryturę

• Odpowiedzi 158
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• -Raven-

3

• 8693

3

• N!KO

2

• MJ

2

Top użytkownicy w tym temacie

1.Dla mnie Alberto Del Rio.W swoim pierwszym roku w WWE wygrał Największe W historii Royal Rumble, walczył o pas WHC na Wrestlemanii 27,Wygrał Raw Money In The Bank Ladder Match, kontrakt zrealizował na SummerSlam 2011 na Cm Punku wygrywając WWE Championship. Później jeszcze raz wygrał WWE Championship Na Hell In A Cell w Triple Threat Matchu z Cm Punkiem i Johnem Ceną .Odświeżył WWE i jest obiecującą gwiazdą.

2.W tym roku wydaje mi się że był nim Jack Swagger .Czy on wogóle wygrał w tym roku jakąś ważną walkę? Ba, czy brał wogóle w niej udział?

3.Randy Orton. Wygrywał praktycznie każdą walkę, jaką mógł. Piękne RKO na WM 27,Na SummerSlam. Budzi postrach, nie to co Cena.

4.Alberto Del Rio, w swoim pierwszym roku w WWE wygrał 40 man Royal Rumble, Walczył o pas WHC na Wrestlemanii 27,Wygrał Raw Money In The Bank Ladder Match, kontrakt zrealizował na SummerSlam 2011 na Cm Punku wygrywając WWE Championship. Później jescze raz wygrał WWE Championship Na Hell In A Cell w Triple Threat Matchu z Cm Punkiem i Johnem Ceną. Odświeżył WWE i jest obiecującą gwiazdą Posiada charyzmę ,finisher, włąsnego konferansjera.

5.Zdecydowanie Punk vs Cena. To co Punk zrobił,już nigdy się nie powtórzy. Nikt nie wiedział co Punk powie. Dzięki temu feudowi Raw stało się ciekwe jak nigdy dotąd. Ta atmosfera, ten mecz ,ucieczka z pasem. Five Star Match ,Five Star feud.

6. Michael Cole &Jack Swagger vs Jerry Lawler & Jim Ross.Na tym świecie jest tyle wrestlerów,więc po co brać starych dziadów do tak długich feudów? Na WM żeby nie zasnąć na czas tej walki musiałem sobie zrobić kroplówkę z Red Bullem.(Choć i to nie pomogło)

7. Awesome Truth.Ich feudy były dobre i zaskakujące, a mecze ciekawe i ekscytujące. Jednak dwóch świetnych hellów w jednym Tag Teamie to za dużo i długo razem nie wytrwali.

8.Otunga & McGillicutyZeszmacili pasy tag teamów, zresztą dwóch zawodników bez finishera i charyzmy - To mówi wszystko. Oni nadają się tylko-jak mówi mój wujek-do pchania karuzeli.

9.Zack Ryder rok temu przegrywał w 10 sekund i każdy się z niego śmiał, teraz jest obiecującą gwiazdą kochaną przez fanów. Sam się wypromował przez internetowe show ,a teraz posiada U.S. Title. I co ważne, cieszy się z tego co robi.

10.W tym roku zdecydowanie CM Punk. Ma chłop kopa przy micu.Niezwykle arogancki

11.CM Punk .Pipe Bomb, arogancja, ale poczucie humoru.

12.Rey Mysterio. W tym roku posiadał pas WWE Championship. Sin Cara nie dorównuje mu do pięt.

13.Finally,the Rock Is Come Back to Wrestlemania! Niewiem co oni w nim widzą.

Przy micu cały czas tylko te same frazy.A wwe ma głęboko w czterech literach.Nie chce mu się nawet przyjeżdżać na Raw. Mam nadzieję, że Cena mu pokaże na WM

14.John Morrison. Taki świetny zawodnik, spokojnie mógłby być w ME, a dali go żeby walczył na WM w drużynie ze Snooki. Przepraszam, przecież on nie walczył nawet chwilę! Na pewno jest lepszy od Bryana. Nie rozumiem WWE.

15.W tym roku zdecydowanie Raw. Były świetne feudy, Był HBK, Hart, Stone Cold, Rock,

Były świetne walki, świetne zapierające dech w piersiach momenty, dużo specjalnych Raw.

I przede wszytkim, jest to gala Live.

16. John Cena vs CM Punk Money In The Bank.

Tą walkę można oglądać w nieskończoność. Niesamowite promo przed walką, Niesamowita atmosfera, buczenie na Cenę, te emocje, ten feud, te akcje, Ucieczka z pasem, Jednym słowem: Five-Star Match!!!

17. Michael Cole i Jack Swagger vs Jerry Lawler i Jim Ross na Extreme Rules 2011.

Oj no co tu pisać, po prostu flaki z olejem.

18.Alberto Del Rio. W swoim pierwszym roku w WWE wygrał Największe W historii Royal Rumble, walczył o pas WHC na Wrestlemanii 27,Wygrał Raw Money In The Bank Ladder Match, kontrakt zrealizował na SummerSlam 2011 na Cm Punku wygrywając WWE Championship. Później jeszcze raz wygrał WWE Championship Na Hell In A Cell w Triple Threat Matchu z Cm Punkiem i Johnem Ceną .Odświeżył WWE i jest obiecującą gwiazdą.

19.Jack Swagger. Czy on wogóle wygrał w tym roku jakąś ważną walkę? Ba, czy brał wogóle w niej udział?

20.Vickie Guerrero. Potrafi pomóc swojemu chłopakowi. I odwrócić uwagę przeciwnika, jak nikt inny.

21.Matt Striker.

22.Booker T. Jego głos można poznać z 5km.

23.Money In The Bank

24.Capitol Punishment

25.Cross Armbreaker, według mnie najbardziej destrukcyjny finisher

26.Snooki vs Vickie

27.CM Punk na Money In The Bank

28.Kharma

29.This Fire Burns

30.Gala Money In The Bank 2011

532485321503f300829810.jpg

wrestler doskonały pod każdym względem, promo jakie wygłosił na raw roulette zatrzęsło całym swiatem wrestlingu, od dawna zasługiwał na push jaki dostał w tym roku, brawo punk

2. Najgorszy Wrestler Roku - Santino Marella

tutaj miałem prosty wybór, gdy widzę santino od razu mam ochotę przewinąc, moim zdaniem zabiera tylko czas antenowy młodym zdolnym

twarz federacji i bezsprzecznie najbardziej honorowy facet w federacji :D osobiscie nie przepadam za nim ale gdy tylko pojawi sie na arenie dzieci piszczą i wariuja. jego gadżety dobrze sie sprzedaje, ostatnio zbiera mieszany pop ale to normalne bo starsi fani nie mogą strawic juz jego przesłodzonego gimicku

4. Najlepszy Heel - R-Truth

po prostu koleś zrobił taki postęp po heelturnie ze mnie osobiście położył na łopatki, z nudnej postaci faca rapera przemienił sie w kolesia który bez problemu wszedł do main eventu

5. Feud/Storyline Roku - Cm Punk vs John cena & vince mcmahon

storyline dzieki któremu chciało sie oglądac wwe w lecie, kazdy o tym mówił, na forach nie było innego tematu w tym czasie niż ten feud, no i właśnie wtedy miała miejsce eksplozja talentu Cm punka, no i na koniec zwięczenie ej rywalizacji pięcio gwiazdkową walką

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - lawler vs cole

bez komentarza, feud który można powiedzieć nie miał końca, myśle ze feudy komentatorów są zbędne a wręcz nie potrzebne, jest tylu młodych zawodników którzy tylko czekają na swoja szansę, a tu kolejne starcie komentatorów, kompletna porażka

7. Tag Team Roku - Awesome Truth

mimo iz r-truth i miz prawie nic nie zwojowali wspólnie (chodzi mi o pasy itp. no bo przeciez pokonali druzynę punk&hhh) to mysle ze słusznie ich tu umieszczam, miło sie na nich patrzyło, mieli swietne segmenty które wywoływały uśmiech na twarzy, szkoda ze tak szybko sie rozpadli, ale myśle ze to był dobry czas na ich rozpad ponieważ nic wiecej by nie osiagneli, a co gorsza aby blokowało by to ich dalszy rozwój

8.Najgorszy Tag Team roku - Otunga & McGillicutty

kompletne dno, ci dwaj byli tak nudni ze wolałem nawet juz ogladac walki div niż ich (było przynajmniej na co popatrzeć :twisted:), pamiętam nawet kiedyś nawet na wwe.com ukazał się artykuł broniacy ich że w histori wwe były juz nudniejsze tag teamy(załamka), i pomyśleć że mieli nawet długi title run z pasami tag teamowymi, i jak tu powiedzieć ze sdywizja tt w wwe jest na dobrym poziomie

9. Największy Postęp - Cody Rhoeds

po prostu co ten facet zrobił przez ten rok to jest nie do ogarnięcia, w kazdym gimicku sprawdzał sie znakomice(a zaliczył ich kilka przez ten rok), kiedys wogóle go nie trawiłem a teraz aby czekam na jego występ, niedawno jeszcze był przydupasem ortona a teraz prowadził z nim wyrównany feud, zrobił duze postepy na mikrofonie, jest dobrym ic championem (podniósł prestiż tego pasa), wwe chce z niego zrobić nową wielką gwiazdę, i aby to kwestia czasu kiedy bedzie walczył o najważniejsze pasy federacji, oby tak dalej Cody

10. Najlepsze Mic Skillsy - Cm punk

no tutaj cm punk nie miał za duzej konkurencji, chociaż moze jeszcze r-truth i miz nieźle nawijali, ale na punka to zamało, robi na mnie wrazenie z jaką swoboda wygłasza speche, jego proma sa po prostu swietne, co tu duzo mówic kolejny raz punk zdeklasował kategorię

11. Największa Charyzma - Zack Ryder

działa na publike jak magnes, koleś emanuje pozytywną energią, no i co najwazniejsze sam sie wybił poprzez internet, nie ma zbyt wielkich umiejetności ringowych ale to właśnie charyzmę sie wybił- woo woo woo you know it :D

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - Daniel Bryan w koncu wyszedł z cienia i dostał swoja szansę na pas, bardzo mnie to cieszy, pamietam danielsona jeszcze ze sceny niezależnej i od zawsze robił na mnie wrazenie, liczę na długi title run w jego wykonaniu a co ważniejsze ciekawy i emocjonujacy

te wszystkie proma, zapowiedzi, oczekiwania na wielkiego mistico zakonczyły się jednym wielkim nie wypałem, szkoda bo byłem bardzo dobrze nastawiony do jego wystepów w wwe, mysle ze to wszystko go przerosło, później jeszcze ta afera ze sterydami, zobaczymy co pokaze po powrocie po kontuzji

14. Najbardziej Niedoceniony - Christian

moim zdaniem wwe go szmaci, ma świetne umiejętnosci ringowe, całkiem dobry mic a oni nie chca tego wykorzystac, jeszcze zrobili z niego heela ciote, najgorsze jest to ze zabrali mu pas po kilku dniach od jego zdobycia

15. Najlepsza Gala TV - WWE Raw

widac ze wwe promuje raw na główna gale federacji, na smackdown nic szczególnego sie nie dzieje, a raw - cały storyline z punkiem, powrót kevina nasha, zamieszanie z awesome truth a teraz powrót kane'a, po za tym raw leci na zywo w przeciwięstwie do smackdown

16. Walka Roku (podać galę) Cm Punk vs John Cena (Money in the bank PPV) swietna otoczka wokól walki - jeslij wygra cm punk odchodzi z federacji z pasem, a jeżeli cena przegra zostaje zwolniony, walka sama w sobie była bardzo emocjonująca do konca nie było wiadomo kto wygra, no i otrzymała ona 5 gwiazdek, tutaj musiał być taki wybór

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - Jerry Lawler vs Michael Cole (Wrestlemania 27)

nie ma co tu duzo tłumaczyc - czego można było sie spodziewać po komentatorach? odpowiedź to ta walka:)

18. Odkrycie Roku - Dolph Zigler

nie wyróznia sie moze szczególnie, ale wykonuję ciężką pracę, którą powoli każdy zauważa, potrafi wykręcić świetna walkę, no i na micu też ta sie go słuchać, jest juz na tyle wypromowany że moze spokojnie feudować o najważniejsze pasy

19. Rozczarowanie Roku - Albert del Rio

kiedy zadebiutował wydawał sie byc ciekawym zawodnikiem, niestety skonczyły sie na niego pomysły, nudny reign, a szkoda bo pokładano w nim nadzieje

bez niego Albert Del Rio by nie istniał, jest jego częscią, to on sprawiał ze alberto nie był jeszcze bardziej nudny w tym roku, jest to bardzo smieszna postać, zawsze gdy go zobaczę chce mi się śmiać

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Theodore Long

moze teddy kiedyś był fajny, ale on jest taki sam od bardzo dawna co tu duzo mówić - jest po prostu nudny i przewidywalny, przydało by mu sie odświeżenie, moze jakis heelturn

22. Najlepszy Komentator - Michael Cole

juz od kilku lat mój ulubiony komentator, świetnie operuje głosem gdy wymaga tego akcja, dobrze spisuje sie jako hell komentator promujac młodych heeli, a i dostał ode mnie punkty za swój strój wrestlerski :twisted:

23. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Money in the Bank

gala którą świetnie się oglądało od początku do końca, dwie dobre walki money in the bank, walka big show vs mark henry na poziomie, walka o pas whc to kolejna częsć sagi orton vs christian, lecz walka sama w sobie nie zawiodła (na plus zdobycie pasa przez christiana) no i wisienką na torcie była walka o pas wwe i ucieczka punka z pasem(cos niesamowitego)

nuda nuda i jeszcze raz nuda, walki zawiodły, brak ciekawych feudów i te głupkowate scenki z prezydentem (masakra), wogóle to chce zapomnieć ta gale jak najszybciej

25. Najlepszy Finisher - AirBourne

bardzo efektowny finisher, mogę go oglądać w nieskończoność, i zawsze ta niepewnosć ze evanowi nie wyjdzie no i naprawdę swietnie to wygląda

26. Najgłupszy Storyline - Michael Cole vs JR

po prostu żenada, jestem przeciwnikiem wszystkich storyline'ów z udziałem komentatorów gm'ów itp. wogóle nie było tu nic ciekawego tylko to cole chalenge, swoja grogą bardzo przewidywalne, jr jest juz za stary na takie zabawy(bez urazy jim)

27. Najlepszy Entrance - Triple H (WM 27)

zawsze lubiłem entrace hhh, to jego plucie napojem, ale to na wm było niesamowite, to tego ta muzyka, dość rzadki rodzaj muzyki do usłyszenia w wwe, od razu wiedziałem ze to będzie niezła walka no i emocje wzrosły

28. Kobieta Roku- Kharma

niszczyła wszystko co się ruszało, wszyscy mysleli ze to bedzie przełom w dywizji div w wwe i tak by sie stało gdyby kharma nie zaszła w ciążę, szkoda ale moze odrobi to po powrocie ze wzmocnioną siłą

29. Najlepszy Theme - CM punk (Living Colour - Cult Of Personality)

bardzo fajny theme, który dobrze sie słucha, co wazniejsze pasuje do obecnego gimicku punka, przy dobrej publice wprowadza w niesamowity klimat (to wejscie punka na money in the bank...)

30. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - shotowe promo CM punka

wydarzenie które wywróciło świat wrestlingu do góry nogami, najlepsze było to że nie wiadomo było do końca czy to shot czy promo, szkoda ze wwe strzeliło sobie w stope nagrywajac kolejny odcinek raw tego samego wieczoru, ale to było cos o czym sie mówiło, to było cos niesamowitego

7166078814fae608e15857.jpg

2. Najgorszy Wrestler Roku - Anarquia

3. Najlepszy Babyface - James Storm

4. Najlepszy Heel - Dolph Ziggler

5. Feud/Storyline Roku - Punk vs Cena i cała otoczka

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - Jackson vs Barrett

7. Tag Team Roku - Beer Money

8. Najgorszy Tag Team - Otunga McGillicutty

9. Największy Postęp - James Storm

11. Największa Charyzma - CM Punk

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - PAC

13. Najbardziej Przereklamowany - Mason Ryan

14. Najbardziej Niedoceniony - Drew McIntyre

15. Najlepsza Gala TV - Smackdown

16. Walka Roku (podać galę) - Smackdown Elimination Chamber

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - dużo było takich gówien

18. Odkrycie Roku - Cody Rhodes

19. Rozczarowanie Roku - Matt Hardy

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Vickie Guerrero

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Cookie

22. Najlepszy Komentator - Booker T

24. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Hardcore Justice

26. Najgłupszy Storyline - Aksana & Teddy Long

27. Najlepszy Entrance - Awesome Truth

28. Kobieta Roku - Eve Torres

29. Najlepszy Theme - Wade Barrett End of Days

30. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - odejście Edge'a

1. Wrestler Roku - CM Punk -

2. Najgorszy Wrestler Roku - Jacob Novak

4. Najlepszy Heel - Mark Henry

5. Feud/Storyline Roku - John Cena vs CM Punk

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - Yoshi Tatsu vs Tyson Kidd - o nogę figurki

8. Najgorszy Tag Team - David Otunga & Michael McGillicutty

9. Największy Postęp - Cody Rhodes

14. Najbardziej Niedoceniony - Tyson Kidd

15. Najlepsza Gala TV - SmackDown!

16. Walka Roku (podać galę) - John Cena vs. CM Punk

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - Michael Cole vs. Jerry Lawler

18. Odkrycie Roku - Hunico

19. Rozczarowanie Roku - Sin Cara

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) - John Laurianitis

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Teddy Long

22. Najlepszy Komentator - Matt Striker

25. Najlepszy Finisher - Brogue Kick

26. Najgłupszy Storyline - Aksana & Teddy Long

27. Najlepszy Entrance - Triple H - Wrestlemania 27

28. Kobieta Roku - Beth Phoenix

29. Najlepszy Theme - Here to show the world

30. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - Speech CM Punka

1. Wrestler Roku - CM Punk - Moim zdaniem kategorię Wrestler Roku powinien wygrać bezapelacyjnie Brooks. Chociażby za to, że w końcu zdobył tytuł WWE Championa. Na dodatek swoim shoot'owym promo wstrząsnął całym światem wrestlingu. Zyskał mnóstwo nowych fanów, co może nie jest tutaj najważniejsze. Jednak był solidnie pushowany, ba! Jest do tej pory więc mam nadzieję, że to Punk wygra tą kategorię. Na dodatek warto dodać, że wszystkie walki z jego udziałem (przynajmniej na PPV) nie schodziły do średniego poziomu. Świetne ring skille oraz na ten moment najlepsze mic skille w całej federacji ma właśnie ten gość.

2. Najgorszy Wrestler Roku - The Great Khali - Ten zawodnik, o ile można go tak nazwać, zasłużył na to, aby wygrać tą kategorię. Wszystkie walki z jego udziałem (na szczęście nie było ich zbyt dużo) były słabe, a nawet bardzo słabe. Rozumiem to, że ma promować wrestling w Indiach i nie tylko no, ale ile można? Nie wiem jak wy, ale ja nie mogłem na niego patrzeć.

3. Najlepszy Babyface - The Rock - Jeżeli mogę dać tutaj The Rocka to właśnie to zrobiłem. Nie ujrzeliście tutaj Johna Cene czy też Randy'ego Ortona tylko właśnie Rocka, a dlaczego? Johnson nie zgarnął praktycznie żadnego heel heatu (jeśli tak było to mnie poprawcie), a wiadomo, że to ma ogromne znaczenie. Babyface to człowiek, który dużo "słodzi" i ma mój głos głównie za to, że jest facem, a nawet babyfacem w programie z Cena.

4. Najlepszy Heel - Alberto Del Rio - Meksykański Arystokrata ma u mnie głos na najlepszego heela tego roku. Jakby to powiedział Punk, Berto - na samym początku roku wygrał największy w historii - 40-osobowy Royal Rumble Match. Może i nie wykorzystał tego title shota na największej i najpopularniejszej gali na świecie, ale przez ten cały rok zyskał w moich oczach. Na początku "nie jarałem" się nim, ale z czasem przekonałem się do niego i kupiłem jego gimmick.

5. Feud/Storyline Roku - Triple H vs. Undertaker - Wybieram ten feud, ponieważ powrót dwóch dwóch wrestlerów zrobił na mnie wrażenie. Wszyscy dobrze pamiętamy proma przed powrotem HHH'a i Deadmana, a w dodatku stworzyli bardzo dobry feud, który zakończył się jedną z lepszych walk w tym roku. Ich starcie na WM bardzo mnie ciekawiło i troszeczkę wierzyłem w przerwanie streaku.

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - Jerry Lawler vs. Michael Cole - To, że Michael Cole był najlepszym komentatorem roku jest wiadome. Zupełnie nie rozumiem tego po co Ci dwaj komentatorzy feudowali ze sobą. To było jakieś nieporozumienie i może z początku mnie to interesowało, tak potem stało się nudne i nie chciało mi się patrzeć na tych dwóch panów w ringu. Po prostu przewijałem ich segmenty i to samo zrobiłem z walkami tych "wrestlerów" - z całym szacunkiem dla Kinga.

7. Tag Team Roku - Awesome Truth - The Miz i "R-Prawda" zrobili na mnie wrażenie. Obaj byli bardzo aktywni w kończącym się już roku, a na dodatek byli Tag Teamem. Jako, że z main streamu oglądam tylko WWE (i nic poza tym) to mój głos musiał pójść na tą dwójkę. Zarówno Mizanin jak i Killings posiadają bardzo dobre mic skille. Ring skille także są nie najgorsze i zobaczyć ich chociaż na chwilę jako drużynę, było miłe.

8. Najgorszy Tag Team - Otunga i McGillicutty - Ten raperski styl itd. To po prostu było żenujące i ogólnie nie dziwiłem się tym, że Otunga jako wrestler jest słaby, to tak syn Mr. Perfecta mnie rozczarował.

9. Największy Postęp - Zack Ryder - Wahałem się nad wybraniem Rydera lub Rhodesa. Postawiłem na Zacka, ponieważ Cody w przeszłości mógł liczyć "chociaż" na pasy TT. Zack Ryder zrobił ogromny postęp głównie dzięki swojemu programowi na YT, aż w końcu otrzymał title shota. Ma dobry over z publiką, ring skille i mic skille są dobre więc czego chcieć więcej? Jak najbardziej zasłużony push dla Zacka. Ciężko na to pracował i zrobił ogromny postęp w porównaniu z poprzednim rokiem/latami.

10. Najlepsze Mic Skillsy - CM Punk - Czy kogoś to dziwi? Mój głos na CM Punka nie jest chyba za bardzo oryginalny. Konkurencje w tym roku miał niezłą bo o miano najlepszych mic skillsów walczył z Cena, Mizem czy też samym The Rockiem. Wszystkie proma, które do tej pory Punk wygłosił "na majku" były co najmniej bardzo dobre. Moim zdaniem będzie to zasłużone zwycięstwo Punka.

11. Największa Charyzma - John Cena - W tej kategorii nie mogło zabraknąć naszego Jaśka. Ten facet mimo tego, że jest przygotowywany pod heel turn, ma niesamowitą charyzmę. Może nie "władał" w tym roku publicznością tak jak chociażby rok czy dwa lata temu, ale mimo to zrobił na mnie wrażenie. Co by nie było, nie wyobrażam sobie WWE bez Johna i jego charyzmy.

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - Daniel Bryan - Amerykański Smok wygra tą konkurencje. Oczywiście to tylko moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać. Wybrałem Bryana na najlepszego high flyer'a bo jego walki wywarły na mnie dużo wrażenia. W dodatku Bryan w tym roku może pochwalić się osiągnięciami. Zdobył walizkę MITB i niedawno ją wykorzystał. Tym samym odświeżył Main Event SmackDown.

13. Najbardziej Przereklamowany - Sin Cara - Myślałem, że tutaj większość będzie głosować na Randy'ego. Jednak jest inaczej. Inni userzy podobnie jak ja zagłosowali na Sin Care. Ten wrestler po prostu mnie zawiódł. Może nie wytrzymał presji i stąd miał tyle botch'ów? Tego nie wie nikt. Oczywiście Meksykanin posiada bardzo dobre ring skillsy, ale ważne jest to, aby nie botchować, a to niestety robił najlepiej.

14. Najbardziej Niedoceniony - Drew McIntyre - Czytałem kilka wywiadów z przyjacielem Szkota - Sheamusem, który na każdym kroku podkreślał, że Drew zasługuje na push. Zaczęło się bardzo obiecująco, ale potem było już tylko gorzej. Obecny gimmick McIntyre'a to jakieś nieporozumienie, ale gdyby dostał inny to byłby co najmniej solidnym mid-carderem. Ma niezłe mic skillsy. To samo można powiedzieć o ring skillsach.

15. Najlepsza Gala TV - RAW - Zagłosowałem na czerwony brand, ponieważ dla mnie jest lepszy od niebieskiego. W tym roku RAW moim zdaniem pobiło na głowę SmackDown. Storyline'y oraz feudy ciągle były ciekawe czego nie można powiedzieć o gali, która jest emitowana w piątki. Myślę, że to jest wystarczający argument, a jeżeli nie to mam coś jeszcze. RAW ma po prostu lepszy roster.

16. Walka Roku (podać galę) - John Cena vs. CM Punk (MITB) - Zachowanie publiczności, otoczka i dwaj świetni wrestlerzy. Te argumenty są chyba wystarczające. Sama walka była brzydko mówiąc, cholernie wyrównana i nie mogłem się jej doczekać. Warto dodać, że na tej gali Cena był heelem i może to także ma jakiś wpływ na ten głos. Ponadto ta walka została ogłoszona 5-Starem przez Meltzera i całkowicie się z tym zgadzam.

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - Six Person Mixed TT Match (WM 27) - Nie wiem dlaczego, ale jakoś ta walka moim zdaniem była najgorsza ze wszystkich jakie widziałem w tym roku. Zapewne duży wpływ na to miała obecność Snooki. To była jakaś porażka i nie mogłem na to patrzeć.

18. Odkrycie Roku - Hunico - Swój głos oddaję na Meksykanina bo zrobił na mnie o wiele lepsze wrażenie niż tacy zawodnicy jak Dolph Ziggler czy Cody Rhodes. Większość fanów wrestlingu, która jest "wtajemniczona" w świat tego biznesu/sportu dobrze wiedziała o potencjale w/w gwiazd. Sam Hunico zrobił na mnie ogromne wrażenie i co najważniejsze nie botchował tak jak jego rodak, Sin Cara.

19. Rozczarowanie Roku - Sin Cara - nie będę po raz drugi wypisywać argumentów. Napisałbym to samo co w punkcie nr 13 (Najbardziej przereklamowany).

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) - John Laurinaitis - Z dumą mogę przyznać, że już nie "botchuję" wypisując jego nazwisko. Wracając do tematu to ex-Johnny Ace zrobił na mnie wrażenie swoim niezłym mic skillem oraz charyzmą. Aktualnie jest wplątany w angle z udziałem CM Punka i za to także ma u mnie dużego plusa.

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Orzeł Swaggera - Jeżeli mogę zagłosować na tego głupiego Orła to właśnie to zrobiłem. Cała otoczka związana ze Swaggerem była dla mnie marna i nie zrobiło to na mnie najmniejszego wrażenia, a ten Orzeł to kwintesencja popsucia Jacka.

22. Najlepszy Komentator - Michael Cole - Ten facet jest nieziemski. Bardzo dobry mic skill i co najważniejsze świetne gra heela. Jego postać zwraca na siebie dużo uwagi i jest dosyć kontrowersyjna. Cole idealnie odgrywa rolę heela i w dodatku lubię jego głos oraz to jak się zachowuje przy ringu.

23. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Money in the Bank - Ta gala głównie ze względu na walkę o pas WWE (bodajże to był ME) zrobiła na mnie ogromne wrażenie. W dodatku reszta walk zbytnio nie odstawała poziomem i ta gala naprawdę mogła się podobać.

24. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Capitol Punishment - Tutaj także nie będę oryginalny i zagłosuję na galę, która odbyła się w stolicy Stanów Zjednoczonych. Moim zdaniem jest to najgorsze PPV tego roku ze względu na słabe feudy, za scenki z prezydentem i za brak dobrych walk. Dla mnie tego PPV w kalendarzu mogłoby nie być.

25. Najlepszy Finisher - RKO - Nie od dziś wiadomo, że Randy jest moim ulubionym wrestlerem. Jednak to nie ze względu na to (no dobra, także ze względu na to) głosuję na finisher Ortona. Potrafi wykonać go perfekcyjnie, potrafi wykonać go w każdym miejscu i przede wszystkim wykonuje go z zaskoczenia.

26. Najgłupszy Storyline - Aksana and Teddy Long - Nie dość, że jest to nudne to jeszcze głupie. Do tego nic nie wnosi do SmackDown. Być może ze względu na erę PG chociaż nie wiem co musiałoby się stać nawet w erze Attitude, aby to nie było najgłupszym storylinem. Bez skojarzeń proszę;]

27. Najlepszy Entrance - CM Punk (MITB) - Reakcja publiczności i to jak Punk nią rządził. To było wspaniałe i ekscytujące. Przyznam się, że gdy oglądałem to wejście to po plecach przechodziły mi ciarki, ale takie pozytywne, że tak to ujmę.

28. Kobieta Roku - Kharma - Zastanawiałem się nad głosem na Kharme lub Kelly Kelly. Jednak zdecydowałem się na czarnoskórą wrestlerkę, która swoim przyjściem zwiększyła poziom dywizji div. Bardzo dobry gimmick oraz z tego co wiem, niezłe ring skille jak na kobietę.

29. Najlepszy Theme - "Voices" autorstwa Rev. Theory - Mój ulubiony theme song ulubionego zawodnika. Lubię tą piosenkę od ponad 3 lat i wciąż mogę jej słuchać mnóstwo razy, a w ogóle mnie nie nudzi.

30. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - Zakończenie kariery przez Edge'a - Świetny wrestler zakończył swoją karierę w ringu. Prawdę mówiąc nie mogłem na to patrzeć widząc Kanadyjczyka w ringu po raz ostatni. Łzy kręciły się w moich oczach i dziwię się, że tamtego dnia (bo galę oglądałem w dzień) nie popłakałem się. Rated-R Superstar to jeden z najlepszych wrestlerów w historii i wciąż cholernie mi go brakuje.

1.Wrestler Roku

C M PUNK! W 2011 roku Brooks przeszedł niesamowitą drogę w swojej maineventowej karierze..no i chyba ogólnie w swojej wrestlingowej karierze. Z interesującego heelowego jobbera dla main eventowców czy też lidera dla totalnych nizin federacji w postaci New Nexus dzięki swojej charyzmie, tworzeniu niezapomnianych prom i pokazywaniu czym jest prawdziwy wrestling w rzekomej koksowni wujka Vince’a, stał się nową twarzą federacji i prawdziwym mistrzem, dla smartów, marków czy po prostu ludzi jarających się wrestlingiem

2. Najgorszy Wrestler Roku

I tutaj padną gromy, lecz najgorszym zapaśnikiem jest dla mnie the Rock. Przereklamowany były mistrz publiczności i mistrz ceremonii na Wrestlemanii stoczył w sumie w całym roku jedną, tagteamową walkę na PPV. Trochę mało, trochę za dużo szumu, splendoru, więcej marketingu aniżeli walki. Wiem, to jest sport enterteiment..lecz ja wolę patrzeć na wrestling.

3. Najlepszy Babyface

Woo woo woo! Zack RYDER! Taki typ face odnajdzie się każdej generacji fanów i realiach wrestlingowych.Jego gimmick bazuje na prostocie, zabawie, imprezowym klimacie i głupawych tekstach. Część go oklaskuje i podnosi pieść dla jaj, dlatego że reszta tłumów tak robi czy też po prostu gdyż czują rewolucje z long Island! Momentami jestem zaskoczony jaki ten zawodnik zbiera pop.

4. Najlepszy Heel

Bully Ray from Hells kitchen. Ten gościu powinien pisać poradnik- Jak być zajebistym heelem w amerykańskim main streamie. Z jednej strony jest brutalny, ostry, chamski a z drugiej momentami płochliwy, pizdowaty itd. Jego tauty, proma i obrażanie ukazują, jaki z niego skurwiel. Zaraz, on jest tak brzydki i asymetryczny, że nawet patrzeć na niego nie można.

5. Feud/Storyline Roku

Punk jako mistrz na ,,uchodźctwie” pragnący zmienić oblicze WWE- czyli całe zamieszanie związane z feudem na linii Punk- Cena- Vince, shootowe promo CM, walka na Money in the Bank itd.

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku

Zdecydowanie rywalizacja komentatorów czyli Cole vs Lawler. Było ostro, Cole odgrywał w pewnym momencie rolę największego chyba heela federacji, lecz to tylko komentatorzy, którzy i tak teraz siedzą obok siebie na RAW czy Smackdown.

7. Tag Team Roku

Beer Money, gdyż byli naprawdę niesamowitym teamem, zdobyli pas po długiej i emocjonującej rywalizacji z chłopakami z Detroit i jedyny minus jest taki, że stracili go na rzecz Latin America. I co że się rozpadli, teraz każdy poszedł drogą heel- face i w main vencie TNA robi się ciekawie.

8. Najgorszy Tag Team

Otunga- młody Perfect. No dno, metr muły, zero chemii w ringu, charyzmy, ładu i składu, 2 wspólne akcje w ringu, beznadziejny wspólny finiszer. Ich title run to ujma i potwarz dla dywizji tagteamów w WWE, która i tak jest na żenująco niskim poziomie.

9. Największy Postęp

American Dragon Daniel Bryan- ringowo nie miał czego poprawiać oczywiście, lecz chciałbym mu oddać część za to, że w końcu odnalazł się w realiach main eventu, czyli zupełnie innym świecie aniżeli scena niezależna, gdzie królował i robił cuda.

10. Najlepsze Mic Skillsy

Ponownie CM Punk. Ten człowiek stworzył nowe określenie na zamknięcie komuś ust- Pipe Bomb. Zaraz, on spersonalizował to określenie.

11. Największa Charyzma

Może i przesadzam, lecz stawiam na Stinga, który w całym burdelu TNA wykazuje, iż mu zależy, włożył mnóstwo siebie i swojej charyzmy w postać Stinga Jokera czy Stinga dobrego zarządcę przedsiębiorstwa klasy B w mainstreamie w Orlando.

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer)

No oczywiście Austin Aries, czyli charyzma, szyk, styl, heelowa arogancja, niesamowite umiejętności ringowe i zdominowanie dywizji X.

13. Najbardziej Przereklamowany

Zdecydowanie Sin Cara. Z jego przyjściem, walkami oraz personą była wielka pompa. Wchodzi wielki Mistico do głównej ligi McMahona i…i jest klapa. Są podstawiani zawodnicy wagowo i stylowo, by Cara coś w nimi sklecił w ringu, lecz jest z tym kiepsko. Miał zawieszenie na własne życzenie, kontuzje z resztą też.

14. Najbardziej Niedoceniony

Samoa Joe. Ten zapaśnik jest marnowany totalnie w TNA. Kiedyś miał pas wagi ciężkiej, teraz jego push jako destroyera jest przedziwnie dawkowany, o ile jest. Czy to prawda, że Austin lobbuje by go przejąć? Nawet w midcardzie na Smackdownie by się bardziej pogawił aniżeli w bałaganie u Dixie.

15. Najlepsza Gala TV

Nadal, jak do roku, Smackdown, czyli niby druga gala w WWE, niby gorsi zawodnicy, ale wyrównana stawka, Booker T za stołkiem komentatorskim, ciekawa rywalizacja o dwa pasy- wagi ciężkiej i interkontynentalny, plus możliwość przetarcia się dla mniej doświadczonych, a ambitnych i lotnych w zapaśniczym fachu.

16. Walka Roku (podać galę)

CM punk vs John Cena na Money in the bank w Chicago. Cudo…publika, dobry wrestling, emocje, mina Vince’a, szał na koniec, niesamowita gra głównych aktorów- prawilny i bogobojny Jasiu który nie che wygrać kantem plus Brooks uciekający z pasem w tłum swoich ziomali.

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę)

Sting vs Jeff Hardy na Victory Road. Zaćpany Nero, kończący piękną kreacje Antychrysta i legenda, która przez doświadczenie uratowała sytuację kładąc się totalnie na Jeffie, kończąc tą szopkę.

18. Odkrycie Roku

Z racji iż w temacie o FCW tak skrytykowałem tego zapaśnika, musze oddać mu teraz mały hołd i zagłosuję na Hunico. W momencie gdy Sin Cara okazał się niewypałem to ten zawodnik wyciągnięty z rozwojów ki uratował ogólnie postać Bez Twarzy, stworzył z nim emocjonalny feud i dał się jobbnąć na evencie a Mexico city. I chwała mu za to i za zajebisty swantonbomb.

19. Rozczarowanie Roku

Osobiście, szybki rozpad i niewykorzystanie potencjału tagteamu Awesome Truth. I tutaj wina spada na creative temie który bez porządnej promocji wjebał ich na main event z Jasiem i Dwaynem oraz Trutha, który dostał zawieszenie. Sorry, ale ostatnio tak dobry heelowy tagteam mogący coś zrobić razem w main evencie to ja widziałem w WCW,a wołano na nich Outsiders.

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager)

Standardowo chyba głos na panią Guerrero, która jest tak dobrą menedżerką, że wrestlerzy aż do niej walą drzwiami i oknami. A tak szczerze, kto tak może generować heat przez dwa słowa –Excuse Me!

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager)

Garett Bischoff- ni to sędzia, ni zawodnik, a był wokół niego jakiś cyrk i zamieszanie, tylko nie wiem po co?

22. Najlepszy Komentator

Booket T- robi masę błędów, ale jest to klimatyczne i komiczne zarazem

23. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna)

Zdecydowanie Money in the Bank, czyli esencja i radość dla smartów zaserwowana od dziadzi McMahona. Zdobycie walizki przez szykanowanego Bryna, przez promowanego na czołowego heela federacji Alberto (plus sposób- Meksykanin ściąga maskę innemu Meksykaninowi, by zdobyć walizkę- cudo bookingu), początek mega pushu dla Henry'iego no i main event, który przeszedł do historii.

24. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna)

SummerSlam- w tym przypadku totalnie zjebany booking main eventu rozwalił mnie na plecy i powodował wymioty oraz zatwardzenie z odwodnieniem, spowodowanym głupotą WWE. I ten powrót Nasha i totalnie źle napisana walka dwóch mistrzów WWE- ŻENADA!

25. Najlepszy Finisher

Air Boom, gdyż Sydal zawsze robi go perfekcyjnie.

26. Najgłupszy Storyline

Realacje Devona i Pope'a oraz aspekt synów pana z Team 3D. Niby feud, niby tagteam z nutką spraw rodzinnych i wychowawczych dwóch dorastających bliźniaków, niby obaj wrestlerzy nie są łamagami w ringu, a tego tak się nie dało oglądać i zrozumieć tych kontaktów, ojcowskiego napięcia czy też buntu nastolatków.

27. Najlepszy Entrance

Miz i Truth śpiewający swój theme- You sucks. Mike krzyczacy- Reeemix i panowie robią show, totalnie wrzucając na publiczność- heelowski majstersztyk.

28. Kobieta Roku

Kharma- wiem, że nie wzięła udziału w ani jednej walce w WWE, lecz jej pojawienie się stworzyło niesamowitą aurę strachy i niepewności wśród laleczek. Życzę jej szczerze udanego porodu, macierzyństwa i powrotu do federacji.

29. Najlepszy Theme

CM Punk- Fire Burns, czyli stary theme buntownika z Chicago, totalnie do niego pasujący, brudny i ostry tak jak on, jeszcze przed zdobyciem pasa WWE.

30. Wrestlingowe Wydarzenie Roku

W Polsce na 100% było to gala Smackdown w Gdańsku, lecz patrząc ogólnie, tym wydarzeniem było odejście na emeryturę Adama Copelanda. Edge wprawdzie natrzepał tych wszystkich tytułów indywidualnych i tagteamowych w WWE, lecz on jeszcze był na szczycie. Posiadał tytuł wagi ciężkiej, ugruntowana pozycję main eventera, niesamowity talent i to wszystko nie wystarczyło…zdrowie i organizm powiedziało, wraz z doktorami dość. A szkoda….

Roots Rock Reggae

Odpowiedz mi kim jestem!?!

173694779448d910b615175.jpg

1. Wrestler Roku - CM Punk - Ten rok należał do tego gościa. Pokazał, że posiada wszystko żeby być "supergwiazdą".

2. Najgorszy Wrestler Roku - Matt Hardy - Zawsze gostek był drewniany. Korzysta na popularności Jeffa. Pojawił się chwilę w TNA, nie zagrzał tam miejsca na długo.

3. Najlepszy Babyface - Randy Orton - słychać to gdy wchodzi na arenę.

4. Najlepszy Heel - Bully Ray - Trudno wyobrazić mi sobie tego pana jako Face'a. Rozwala mnie to jak wchodzi na ring i wyzywa panią, która go zapowiada.

5. Feud/Storyline Roku - CM Punk vs. John Cena - Dawno nie było czegoś takiego w WWE. Podejrzewam, że ten feud mógłby przyciągnąć wielu nowych fanów wrestlingu.

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - Cole vs. Lawler - Feud może nie taki zły, ale walki z udziałem tych panów były słabiutkie.

7. Tag Team Roku - The Miz i R-Truth - Samego The Miza jakoś nie lubiłem ale razem w dwójkę dawali rade.

8. Najgorszy Tag Team - Otunga/McGillicutty - Nic nie pokazali żeby przekonać do siebie.

9. Największy Postęp - Cody Rhodes - Jeszcze nie tak dawno nie czaiłem go, ale ostatnimi czasy zrobił na mnie wrażenie. Dobrze, że zdjął maskę.

10. Najlepsze Mic Skillsy - CM Punk - Słuchanie Punka to jest przyjemność. Uwielbiam tego gościa właśnie za to. Za mikrofonem nie ma sobie równych.

11. Największa Charyzma - CM Punk - Nie chcę mi się powtarzać.

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - Evan Bourne - Niesamowite akcję w locie. Przyjemność na niego patrzeć.

13. Najbardziej Przereklamowany - John Cena - Kiedyś twarzą tej federacji był Stone Cold Steve Austin, a teraz ktoś taki. Co to się porobiło. Od początku kiedy go zobaczyłem jakoś mnie nie porywał. Dość szybko zauważyłem, zauważyłem, że pchany bardziej jak ktokolwiek inny. Teraz to już w ogóle nie chce mi się go oglądać.

14. Najbardziej Niedoceniony - John Morrison - Z jego umiejętnościami to już dawno powinien mieć złoto, a nie pamiętam kiedy ostatni raz miał jakikolwiek pas.

15. Najlepsza Gala TV - Raw - Zawsze wolałem jakoś SmackDown, ale Edge odeszedł, paru wrestlerów opuściło niebieską galę po drafcie i teraz jakoś lepiej mi się ogląda Raw.

16. Walka Roku (podać galę) - CM Punk vs. John Cena (Money In The Bank) - Cała otoka wokół walki i jej poziom - po prostu poezja.

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - Cole vs. Lawler - Trudno wymagać od komentatorów żeby walka była na dobrym poziomie więc po ją organizować.

18. Odkrycie Roku - Sin Cara - co jak co, ale ten gość zrobił na mnie wrażenie.

19. Rozczarowanie Roku -Christian - Zdobył wreszczcie WHC pas, ale później to już stało się męczące. Nie wypadł najlepiej jako heel.

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Ricardo Rodriguez - Trzeba było kogoś wybrać.

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Cole - Strasznie drażni mnie ten gość.

22. Najlepszy Komentator - Mike Tenay - Profesjonalny gość.

23. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Money In The Bank - była tam taka dobra walka.

24. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Capitol Punishment - Nic tam ciekawego chyba nie było.

25. Najlepszy Finisher - Air Bourne - Uwielbiam

26. Najgłupszy Storyline - Cole vs. Lawler - Nudy

27. Najlepszy Entrance - CM Punk (Money In The Bank) - To się nazywa publika.

28. Kobieta Roku - Velvet Sky - Za jej tyłek. A tak poważnie to lubię ją.

29. Najlepszy Theme - This Fire Burns - Najbardziej do niego pasował.

30. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - Promo Punka - Można oglądać w nieskończoność.

Zdecydowanie był to jego rok. CM na początku roku stał się liderem stajni New Nexus, na WM walczył z RKO. Potem wygłosił legendarne promo, a na MITB przy genialnej publice zdobył pas mistrzowski WWE pokonując John Cena w pojedynku który otrzymał pięć gwiazdek meltzera. CM również stał się jedną z twarzy federacji.

2. Najgorszy Wrestler Roku - Anarquia

Totalne beztalencie, jak i w ringu tak i za mikrofonem. W ringu robi chyba z 5 akcji które zresztą nie wykonuje za dobrze a mikrofonu chyba nawet dobrze trzymać nie umie. I jeszcze razem z Hernandezem zabili całą dywizję TT w TNA.

3. Najlepszy Babyface - Randy Orton

Swoją robotę wykonuje bardzo dobrze, przy czym nie cierpi na syndrom Ceny. W rolę Face wczuwa się bardzo dobrze i co najważniejsze publika go kupuje i się sprawdza.

4. Najlepszy Heel - R-Truth

Kto by pomyślał że będzie z niego taki dobry Heel, ba że będzie czołowym Heelem federacji!. W swoją rolę wczuwa się znakomicie, teksty i mimika są znakomite. To całe gadanie o Little Jimmy's i Conspirancy się sprawdziło i dostał walkę na Laniu w Stolcu z John Cena gdzie z marszu był skazany na porażkę ale to tylko szczegół.

5. Feud/Storyline Roku- CM Punk vs Cena

Sprawa z kończącym się kontraktem Punka została doskonale wykorzystana w tym feudzie. Cena przegrywający walkę na MITB z CM ku uciesze publiczności i CM który ucieka przez widownię z pasem z Areny. Później walka na SS gdzie Punk wygrał ale i tak Nash go znokautował a później Del Rio wykonał na nim Cash in zdobywając pas. Potem HHH przejął pałeczkę po Vince.

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - Mark Henry vs Big Show

Nudne walki, nudne proma i ogólnie panująca nuda w tym feudzie przesądziły o tym że zagłosuję na ten feud.

Owy Tag robił sporo zamieszania w WWE i sporo się w okół nich działo, min: zwolnienie, robienie zamieszania na Hell in a Cell, późniejsze przywrócenie i walka z CM i HHH na Vengeance którą wygrali, i walka z Rock i Cena gdzie przegrali ale i tak mieli tyle procent szansy na wygranie co sam Rock w starciu z Cena na WM. Niestety potem się rozpadli.

8. Najgorszy Tag Team - Mexican America

Oni zabili bardzo dobrą dywizję TT w TNA. Z Hernandezem jest trochę lepiej ale minimalnie bo sam nie jest zbytnio dobry ale jego partner jest tragiczny (z resztą sam na niego głosowałem w kategorii najgorszy wrestler roku).

Kto by pomyślał że zajdzie tak daleko, tym bardziej że wyżej stawiano jego byłego Tag partnera. Teraz jest jednym z czołowych zawodników który jest teraz obecnym posiadaczem pasu IC z resztą przywrócił starą wersję pasu IC który posiadali takie gwiazdy jak HBK i Bret Hart.

Punk jest znakomity na micu ale wy już o tym wiecie. Nie ma sobie równych przy mikrofonie w WWE ale wy też już o tym wiecie.

12. Najlepszy Cruiserweight (w tym high flyer) - Daniel Bryan

WWE postawiło na niego dając mu najpierw pas USA, a potem dostał kolejno MITB i WHC.

13. Najbardziej Przereklamowany - RVD

RVD w TNA nie zrobił nic żeby mi zaimponować przy czym nie pokazuje za dużo. Nie chętnie przegrywa przy czym robi słabe walki i to jeszcze ze sporą ilością Botchów.

14. Najbardziej Niedoceniony - John Morrison

Miał być gwiazdą a skończyło się na konflikcie z WWE i zwolnieniu. Niestety z jednego z ważniejszych zawodników zrobili Jobbera bijącego się na Superstars.

To tutaj dzieją się najważniejsze wydarzenia w WWE, tutaj Edge wygłosił to że kończy karierę, i to tutaj Punk wygłosił słynne promo.

16. Walka Roku (podać galę) – John Cena vs CM Punk z MiTB

Zdecydowanie najlepsza walka roku która otrzymała 5 gwiazdek meltzera i walka miała świetny klimat jaki nam zaserwowała publika w Chicago.

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) – Jack Swagger & Michael Cole vs Jim Ross & Jerry Lawler

Walka była straszna. Stypulację dali najgorszą jaką mogli. Smutne było jeszcze to że do całego feudu dali jeszcze Swaggera który w tym samym czasie rok temu walczył o WHC a w tym kisił się w takim czymś.

18. Odkrycie Roku- Zack Ryder

Jest już w WWE od lat ale dopiero teraz zdobył USA Championship i wypromował się dzięki swojemu programowi.

19. Rozczarowanie Roku - Sin Cara

Wszyscy jarali się tym że Mistico przybędzie do WWE ale niestety nie sprostał oczekiwaniom, zaliczał częste botche, a na SS sam siebie z kontuzjował wykonując prostą akcję. Wcześniej został jeszcze zawieszony, po prostu pięknie i murowane rozczarowanie roku

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Theodore Long

22. Najlepszy Komentator - Booker T

23. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Money In The Bank

26. Najgłupszy Storyline - Jim Ross & Jerry Lawrer vs. Michael Cole

27. Najlepszy Entrance - CM Punk

28. Kobieta Roku - Kelly Kelly

29. Najlepszy Theme - Living Colour - Cult Of Personality (CM Punk theme)

30. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - Odejście Edge na emeryturę

9895452751c9c9c847774.jpg

Hm nie będę się bardzo rozpisywał, bo raczej niewielu osobom tak naprawdę chce się to wszystko czytać, poza tym jest to plebiscyt i najbardziej liczą się wyniki. Jedziemy.

1. Wrestler Roku

Hiroshi Tanahashi - bezapelacyjnie najlepszy obecnie wrestler na świecie. Walki z Nagatą, Goto, Naito czy Nakamurą to highlighty roku.

Mr Anderson - tak, jestem hejterem Andersona. Oczywiście, było wielu gorszych, ale biorąc pod uwagę push jaki dostał w pierwszej połowie roku i umiejętności jakie prezentuje (a raczej ich brak) zarówno w ringu jak i na majku to właśnie jemu należy się tytuł najgorszego.

3. Najlepszy Babyface

James Storm - bardzo charyzmatyczny gość, świetne proma, duże umiejętności, prawdziwy, nieprzesłodzony babyface, któremu można cheerować bez zażenowania.

4. Najlepszy Heel

Bully Ray - co to dużo mówić, absolutna czołówka jeśli chodzi o proma, heel z krwi i kości, twardy skurwiel, a nie bojaźliwa cipka, której nie można traktować poważnie, takich heelów lubię.

5. Feud/Storyline Roku

Sekimoto/Okabayashi vs AJPW - mnóstwo świetnych walk dwójki z BJW, bookowanych wokół pasów All Asia Tag Team (i to nie tylko z Senadą i Soyą!)

HHH jako GM Raw - tak się składa, że na ten okres przypada cała seria beznadziejnych tygodniówek z tragicznym bookingiem, walkout to wisienka na torcie.

7. Tag Team Roku

Sekimoto/Okabayashi - patrz punkt 5.

8. Najgorszy Tag Team

Mexican America - Anarquia to popłuczyny po Homicidzie, Hernandez też znacząco obniżył loty. Brak jakichkolwiek znaczących feudów czy walk.

9. Największy Postęp

Dolph Ziggler - z niczym nie wyróżniającego się średniaka przeistoczył się w jednego z najlepszych wrestlerów w WWE. W 2012 czekają na niego main eventy.

CM Punk - świetny mówca, miał parę pamiętnych segmentów na majku, choć czasem potrafi irytować.

11. Największa Charyzma

CM Punk - najbardziej przekonujący wrestler obecnie, słucha i ogląda się go z zaciekawieniem.

Hayato "Jr" Fujita - tu od lat się nic nie zmienia, uwielbiam tego gościa za jego shootowy i bardziej "naziemny" styl, którym wyróżnia się spośród innych cruiserów.

Mr Anderson - patrz punkt 2.

Christian - gość jest jednym z lepszych i bardziej kompletnych wrestlerów w WWE, a bookowany jest jak jobber. Dali mu niby pas na chwilkę, ale to była kompletna porażka. W feudzie z Ortonem przesrywał wszystko po kolei, podobnie z Sheamusem. Przykre.

15. Najlepsza Gala TV

AJPW B-Banquet - wszystkie amerykańskie tygodniówki miały swoje lepsze i gorsze momenty, a ta od AJPW konsekwentnie przez cały rok dostarczała radości.

Tanahashi vs Naito (NJPW Destruction 2011) - hm uwielbiam takie walki gdzie stawka jest wysoka i mamy wyraźnego underdoga. Panowie świetnie poprowadzili pojedynek z psychologicznego punktu widzenia i zajebiście dali radę przekonać oglądającego że żółtodziób w ME Naito ma spore szanse na sukces. Tanahashi wiadomo - świetny, a i z Naito będą ludzie.

Sting vs Jeff Hardy (TNA Victory Road 2011) - jeden z gorszych main eventów w historii. Hardy w ogóle nie powinien wychodzić do ringu. Minuta akcji, wow, świetnie.

18. Odkrycie Roku

Dolph Ziggler - patrz punkt 9.

19. Rozczarowanie Roku

Sin Cara - hajpowana meksykańska gwiazda, a tak naprawdę to nic nie pokazał prócz paru botchów. Dodamy do tego zawieszenie na 30 dni i kontuzję i wychodzi nam całkiem duże rozczarowanie.

Ricardo Rodriguez - świetny hypeman dla Alberto, wciąga nosem wszystkich ring announcerów. Idealny do roli gościa, który regularnie dostaje baty w imieniu swego 'pana'

pas.

22. Najlepszy Komentator

Josh Matthews - nie pierdoli głupot, zajmuje się swoją robotą, w przeciwieństwie do większości nie irytuje.

WWE Money In The Bank - świetna karta zwieńczona klasycznym już starciem Punka z Ceną.

TNA Victory Road - analogicznie: gówniana karta zwieńczona także "klasycznym" pojedynkiem Stingera z Hardym.

25. Najlepszy Finisher

Dead-lift German Suplex od Daisuke Sekimoto - silny jest skurczybyk, co?

26. Najgłupszy Storyline

nie zawracam sobie głowy głupotami.

27. Najlepszy Entrance

nie mam pojęcia.

28. Kobieta Roku

Beth - najlepsza z najgorszych.

29. Najlepszy Theme

Kaze Ni Nare - uwielbiam Suzukiego, więc jakoś trzeba było go to wepchnąć.

Powrót Rocka - nic innego tak nie przykuło mojej uwagi w tym roku. Serio jarałem się jak mark za każdym razem kiedy Dwayne raczył się zjawić. Mistrz. Brakowało go bardzo, przy nim każdy wygląda na amatora.

17251576114d67ab5cd84bb.jpg

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Windows

1. Wrestler Roku

CM Punk

Anarquia

3. Najlepszy Babyface

John Cena

4. Najlepszy Heel

Dolph Ziggler

5. Feud/Storyline Roku

CM Punk vs. WWE

Michael Cole vs. Jim Ross

7. Tag Team Roku

Awesome Truth

8. Najgorszy Tag Team

Mexican America

9. Największy Postęp

Dolph Ziggler

The Miz

11. Największa Charyzma

The Rock

Austin Aries

Randy Orton

John Morrison

15. Najlepsza Gala TV

RAW

John Cena vs. CM Punk (MitB 2011]

Jerry Lawler vs. Michael Cole (WM 27)

18. Odkrycie Roku

Cody Rhodes

19. Rozczarowanie Roku

Sin Cara

Vickie Guerrero

Garrett Bischoff

22. Najlepszy Komentator

Michael Cole

WWE Money in the Bank 2011

WWE Capitol Punishment 2011

25. Najlepszy Finisher

RKO (Randy Orton)

26. Najgłupszy Storyline

Bokker T vs. Cody Rhodes

27. Najlepszy Entrance

CM Punk

28. Kobieta Roku

Beth Phoenix

29. Najlepszy Theme

"Cult of Personality" by Living Colour (CM Punk)

Edge odchodzi na emeryturę

• Reputacja:   1

Tak właśnie sobie przeglądałem wypowiedzi nie których userów forum i natrafiłem na taką wypowiedź.

2. Najgorszy Wrestler Roku-Cm Punk ze względu na słabe (subiektywnie oceniając) prowadzenie feudów, brak pomysłu na swoją postać, blokowanie miejsca dla zawodników którzy są bardziej zdolni.

What?!? Jaki brak pomysłu, jakie blokowanie o czym Ty w ogóle piszesz?! ->

Zack Ryder dostał push od oficjeli, za wytrwałą pracę nad swoim gimmickiem i zwrócenie na siebie uwagi fanów. Dodatkowo, duży udział w przyznaniu temu wretlerowi pushu miał CM Punk, który na spotkaniach zarządu kilkukrotnie wstawiał się za Ryderem, prosząc, by zwrócono na niego uwagę.

Cytat z newsów. Nie rozumiem tej wypowiedzi od cipkowacizny chyba, że ktoś tutaj trolluje -.- .

1. Wrestler Roku

Alberto Del Rio

Zastanawiałem się całkiem poważnie czy nie wybrać CM Punka, który i tak pewnie zostanie Wrestlerem Roku 2011. Nie wybrałem go z prozaicznego powodu. Nagroda przyznawana jest za dokonania w ciągu całego roku, a w przypadku Punka pierwsze sześć miesięcy nie było zbyt imponujące. Utrzymywał się w upper midcardzie, był ważną postacią, liderem Nexusa, mainevetnował gale, wykazywał się ponadprzeciętnymi umiejętnościami na mikrofonie, jak i w ringu, jednak z drugiej strony miał serię porażek na PPV, niektórzy mówili nawet, że był „szmacony” – co w moim odczuciu się nie działo – jednak trzeba przyznać, że jego postać, jak na jego możliwości, była wykorzystywana nijako. Drugie sześć miesięcy 2011 to oczywiście inna bajka i gdyby był wybierany Wrestler Drugiej Połowy Roku, oddałbym bez wahania głos na CM Punka. Był jednak inny wrestler, który zasłużył pracą w całym roku na nagrodę. Del Rio zdobył w 2011 praktycznie wszystko, co było do zdobycia, zaczynając od zwycięstwa w Royal Rumble, miał maineventować Wrestlemanię, co jak wiemy skończyło się walką o World Heavyweight Championship w openerze (tego zagrania WWE to ja nigdy nie zrozumiem, ale to inna kwestia), miał wygrać pas na największej gali roku, nie wygrał, ale jak wiadomo stało się tak przez niepewną sytuację Edge’a i jego domniemaną kontuzję, która okazała się nie być domniemana, lecz prawdziwa. Następnie walczył o pas na Extreme Rules, wygrał Raw Money in the Bank, zdobył WWE Championship na SummerSlam, później zdobył je jeszcze raz na jakiejś innej gali (Hell In A Cell?). Był przez cały rok wiodącą postacią, najpierw na Smackdown, później na Raw, dodać do tego należy duże pokłady charyzmy, solidne umiejętności ringowe, bardzo dobre umiejętności na mikrofonie, jak i to co najważniejsze u każdego wrestlera, a przynajmniej tego mainstreamowego, czyli gimmick, będący w mojej opinii aktualnie najlepszym gimmickiem w mainstreamie. Jego hiszpański akcent, entrance, theme jak i zapowiadający go Ricardo Rodriguez są absolutnie genialne. Za wszystkie wymienione wyżej rzeczy, Alberto zostaje przeze mnie uznany Wrestlerem Roku.

Mason Ryan

Głosuję na Walijczyka, gdyż jest taką wrestlingową kłodą, z pewnością osobiście pobłogosławioną przez Batistę, o czym świadczą częste chanty „Batista, Batista” w trakcie walk Ryana. Sylwetka tego zawodnika jest nieprawdopodobnie groteskowa, z pewnością doszedł on do takiej rzeźby na bananach i danonkach, a to Evan Bourne zawieszony w okolicach listopada pakował się różnymi sterydami. Ryan w okresie jesiennym, po face turnie niebezpiecznie zbliżył się do US Championship, na szczęście jednak w końcowych miesiącach roku 2011 oddalił się od niego na daleką odległość, tak jak i od gal telewizyjnych. Ostatni jego występ to Survivor Series i liczę, że następny raz, gdy przyjdzie mi go oglądać w jakiejś walce, zbyt szybko nie nadejdzie. Nie przyszło mi jeszcze wysłuchać jakie umiejętności za mikrofonem prezentuje Walijczyk, jednakże nie spieszy mi się do tego, jako że przypuszczam, iż na tej płaszczyźnie także nie prezentuje zbyt wysokiego poziomu. Mimo wszystko mam nadzieję na to, że jeśli WWE ma w przyszłości plany na jakiś większy push dla tego zawodnika, to poprawi on się w ringu i zostanie power wrestlerem z przynajmniej przeciętnymi umiejętnościami.

3. Najlepszy Babyface

CM Punk

W chwili obecnej głosowanie na Johna Cenę w tej kategorii wydaje się być dość dużym nieporozumieniem. Cena dostaje już praktycznie co tydzień taką ilość heatu, jakiej z pewnością mogliby mu pozazdrościć zawodnicy grający heeli. W tej chwili gimmick niezniszczalnego superbohatera z raperskimi zdolnościami, pogromcy zła, przyjaciela żołnierzy, zwierząt i dzieci do lat dwunastu jest już kompletnie wypalony. Doszło do paradoksu, gdyż zawodnik rozpisywany na ultra – face’a jest przyjmowany jako tweenero – heel. Dodatkowo pod koniec roku Cena wjechał na autostradę do heel turnu, który powinien nadejść już parę ładnych lat temu. W związku z tym wszystkim nie widzę innego, lepszego kandydata do bycia najlepszym babyfacem roku, niż CM Punk. Po face turnie do którego doszło na Money In The Bank, Punk nie zdążył się jeszcze (przynajmniej mi) znudzić, publiczność je mu z ręki, jego merchandise sprzedaje się lepiej niż czyjkolwiek inny w obecnych czasach (tak przynajmniej oceniam „na oko” patrząc w jakie koszulki poubierana jest amerykańska publika na halach w trakcie gal), dodatkowo Punk od czasu do czasu w przemówieniach i speechach ma lekkie naleciałości tweenerowate, co dodatkowo wpływa na lepszy odbiór tej postaci. Oprócz tego Punk potrafi stworzyć niezłą komedią na mikrofonie, jak i czasem w ringu. Dzięki temu wszystkiemu co pokrótce opisałem, jest on w moim odczuciu najlepszym babyfacem 2011 roku.

4. Najlepszy Heel

Alberto Del Rio

Całkiem możliwe, że uznałem Meksykanina za najlepszego heela tego roku, dlatego że po prostu bardzo lubię tego zawodnika i należy wziąć na to poprawkę, jednakże trzeba przyznać, że z przydzieloną sobie rolą radzi sobie wyśmienicie. Bardzo lubię jego pracę na mikrofonie i wplatanie hiszpańskich zwrotów w zdania, tak jak i jego specyficzny akcent, wywołuje on przez to bardzo miły dla ucha heat. Należy też wspomnieć o jego gimmicku meksykańskiego arystokraty, którego gra bardzo przekonywująco i arogancję ma po prostu wypisaną na twarzy. Dużo w jego heelowaniu pomaga także na pewno Ricardo Rodriguez, jego zapowiadanie Alberto jest swoją drogą jednym z lepszych pomysłów ostatnich lat i i należą mu się wyrazy uznania za to.

5. Feud/Storyline Roku

CM Punk vs John Cena z udziałem Nasha, Triple H’a, Mr. McMahona

Uznałem ten feud za najlepszy w mijającym roku, ponieważ było to coś nowego, motyw, który od ładnych parę lat nie przewijał się w WWE i we wrestlingu. Ten storyline został paradoksalnie spieprzony, można było go przeprowadzić o wiele lepiej. Jedynie pierwsze dwa – trzy tygodnie feudu zostały bardzo dobrze poprowadzone, potem było już tylko gorzej Pierwszą ze złych rzeczy, które spotkały ten storyline był zdecydowanie zbyt wczesny powrót Punka do federacji po jego „buncie”, a po tym przedwczesnym powrocie generalnie wszystko potoczyło się bardzo źle i storyline w zasadzie zakończony nie został, bo nie dostaliśmy ani walki CM Punka z Nashem, który w końcu powrócił po to, by zmierzyć się z Brooksem, ani heel turnu Triple H’a, co by bardzo jego postaci się przydało i dawało o wiele większe możliwości rozwoju całego storyline’u, do dupy było także zwykłe zniknięcie Mr. McMahona z telewizji, brak próby odbicia stanowiska itp. itd. Mimo, że tak napsioczyłem na cały storyline, to samo „buntownicze” przemówienie Punka, dwie jego świetne walki z Ceną (MITB – zajebista i SS – bardzo dobra) wynagradzają moje niespełnione oczekiwania dotyczące wszystkiego innego, co się później wydarzyło. Tak jak wspomniałem to było coś innego, co się od dłuższego czasu nie działo. Warto także wspomnieć, że ten cały feud/storyline przyczynił się do Punkowego „rise to superstardom” (strasznie fajne określenie, zaczerpnąłem z artykułu o Stone Coldzie na Wiki), czyli de facto narodzin nowego terminatora i ultra face’a WWE. Punk na to spokojnie zasługuje, więc bardzo dobrze, że to wszystko co opisałem zdarzyło się w ciągu lata 2011.

Mark Henry vs Big Show

Myślę, że to dość kontrowersyjny wybór, jednak już się z niego tłumaczę. Obaj ci panowie blokowali pas i main eventy na Smackdown przez trzy-cztery miesiące. Cała historia zaczęła się jeszcze w czerwcu, czy lipcu, była kontynuowana na Money In The Bank, po czym Henry kontuzjował Big Showa, dalej Mark zdążył przejąć pas, Show powrócił i przez kolejne trzy PPV mieli oni walki ze sobą. Sorry, ale dla mnie to zdecydowanie za dużo. Ich segmenty nie były nawet takie beznadziejne, mimo, że do najlepszych z minionego roku także na pewno nie należały. Łącznie w całym roku mieli oni ze sobą cztery bardzo nudne i słabe walki na czterech różnych PPV. Chyba nie było w tym roku innych zawodników, którzy mierzyli się ze sobą aż tyle razy na tylu ważnych galach. Starczyła by spokojnie jedna walka, najlepiej zakończona superplexem z trzeciej liny, tak jak na Vengeance. Generalnie uważam, że od czasu do czasu starcia takich dwóch kolosów-grubasów mogą urozmaicać różne gale, jednak co za dużo, to niezdrowo. W tym roku było to zdecydowanie za dużo i zdecydowanie zbyt niezdrowo.

7. Tag Team Roku

Beer Money

Federacji niezależnych zbyt często i dużo nie oglądam, jednak wiem, że są tam tag teamy prezentujące o wiele wyższy poziom niż te z federacji mainstreamowych, wybrałem jednak tag team z federacji, którą jako tako śledzę i po prostu uznałem go za najlepszy w mijającym roku. Dlaczego? Głównie z powodu marności i dziadowskości konkurencji, jednak trzeba przyznać, że dwaj panowie z Beer Money prezentowali całkiem solidny poziom zarówno na ringu, jak i na mikrofonie w mijającym roku, mieli długi i dobry reign z pasem, idiotycznie zakończony na najzwyklejszej tygodniówce i można powiedzieć, że byli twarzą dywizji tag teamowej TNA, z której dzisiaj zostały popłuczyny. Szkoda trochę, że ich drużyna się rozpadła, zostali oni jednak obiecującymi singles wrestlerami i mam nadzieję, że zrobią dużą karierę w TNA, a samo TNA stworzy jakiś tag team będący godnym następcą piwoszy.

8. Najgorszy Tag Team

David Otunga i Michael McGillicutty

Czyli drużyna dwóch wypranych z charyzmy, marnych wrestlerów. Tag teamem byli tylko z nazwy, bo żadnych akcji drużynowych u nich nie zaobserwowałem, ale tak zazwyczaj dzieje się w większości tag teamów WWE. Poza tym nie wiadomo co z nimi się teraz dzieje, czy się rozpadli, czy będą jeszcze razem występować, wiadomo tyle, że Otunga zaczął się obnosić z termosem i towarzyszyć Johnowi Laurinatisowi na zapleczu w segmentach, natomiast syn Mr. Perfecta po prostu zniknął z telewizji. Nie obchodzi mnie co będzie z nimi dalej, skoro w roku 2011 prezentowali się raczej bardzo słabo.

9. Największy Postęp

R-Truth

Rok temu w życiu bym się nie spodziewał, że tak mdły, nijaki i nudny zawodnik jakim Truth był przed dwunastoma miesiącami, może stać się jednym z moich ulubieńców. W okresie około Wrestlemanii ocierał się nawet o jobberkę i z pewnością ja tego nie żałowałem, jednak po heel turnie, ten wrestler odżył, stał się o całe lata świetlne ciekawszy, dobrano mu gimmick komediowego-świrniętego heela, co było strzałem w dziesiątkę. Jest to przykład na to, że nawet najnudniejsza postać po zmianie gimmicku stać się może postacią ciekawą. Najgorsze jest to, że Truth stał się facem na nowo, mam nadzieję, że jednak utrzyma coś ze swojego świrniętego wcielenia.

CM Punk

Obiektywnie muszę przyznać, że ten facet ma gadane. Przez ostatnie pół roku praktycznie na każdej tygodniówce, na której był obecny, miał segmenty mówione i radził sobie w nich wyśmienicie. Na jego korzyść z pewnością przemawia także to, że miał przyzwolenie na mówienie trochę więcej kontrowersyjnych rzeczy niż inni wrestlerzy, którzy bez przerwy pieprzą o jednym i tym samym, jednakże nie zmienia to faktu, że jego segmenty z Triple H’em, z okresu sierpień – wrzesień uważam za najlepsze segmenty roku 2011 i jest to głównie zasługa Brooksa. Należy tu także wspomnieć o jego słynnym już przemówieniu z czerwca, w którym to mówił o całowaniu dupy Mr. McMahona, jak wiadomo, nie był to shot, lecz zwykły work, ale Punk wygłosił to przemówienie bardzo przekonywująco i w mistrzowskim stylu. Za to wszystko należy mu się nagroda w tej kategorii.

11. Największa Charyzma

Mr. Anderson

Zacznę od tego, że termin „charyzma” jest dość ciężki do zdefiniowania, bo niby jak się charyzmę mierzy? Czy najbardziej charyzmatycznym wrestlerem jest ten, który dostaje największy pop, lub heat, w zależności od przyjętej roli? Jeśli tak to pełnym charyzmy człowiekiem jest John Laurinaitis :-) Wybieram tutaj jednak Mr. Andersona, bo ten człowiek ma po prostu to coś w sobie.

John Morrison

Przyznam, że rzadko oglądam puro, indys i lucha libre, a doskonale wiem, że wszędzie tam, a szczególnie w Meksyku występują cholernie dobrzy i efektowni zawodnicy, prawdopodobnie lepsi od Morrisona. Nie chcę jednak oceniać, gdy nie oglądam całych walk, a jedynie jakieś „top ten moves”, lub „highlights”, bo nie mam wtedy możliwości w pełni obiektywnej oceny. Jednak trzeba przyznać, że John także prezentuje bardzo wysoki poziom i bardzo lubię oglądać jego walki. Jest niedocenianym zawodnikiem, jednak tak bywa gdy nie jest się zbyt dobrym na mikrofonie. Muszę jednak powiedzieć, że chyba nigdy nie widziałem zbotchowanej „latającej” akcji u tego zawodnika, a jak wiadomo w tego typu ewolucjach najłatwiej o błędy. Ciężko się znudzić oglądając akrobacje Morrisona i głosuję tutaj na niego.

Jeff Hardy

Głosuję na Hardy’ego, bo w ogóle nie trawię jego postaci. Ludzie mówią, że ma duże umiejętności. Zgodziłbym się z tym, gdyby mówić o Hardym sprzed dziesięciu lat, ale na pewno nie z roku 2011. Najważniejsze jednak jest to, co wydarzyło się na i po Victory Road. Gość naćpany przyjeżdża na galę i dostaje pozwolenie na występ. Jakoś dotacza się do ringu, robi z siebie idiotę różnymi wygłupami, po czym Sting widząc zaistniałą sytuację i stan Jeffa kończy walkę w pół minuty. Po tym wszystkim TNA w ogóle nie reaguje, siedem miesięcy później Hardy wraca jakby nigdy nic. Nie obchodzi mnie, że się zmienił, mimo że nawet jeśli – to dobrze. Za tę zaistniałą sytuację powinien być wylany tego samego wieczoru, gdy przyjechał naćpany na galę. Jednak TNA zadziałało inaczej i Hardy trzy, czy cztery miesiące później będzie walczył o najważniejszy pas w federacji. Nawet jeśli TNA tak bardzo chciało go utrzymać w rosterze, to powinno wysłać go do promowania nowych postaci w midcardzie, z którego przez pięć lat nie powinien nawet głowy wystawiać.

Christian

Mógłbym tutaj głosować na Johna Morrisona, jak i Samoa Joe, którzy w minionym roku byli – jak na swoje możliwości, zdecydowanie za słabo wykorzystywani – wybieram jednak Christiana. Zawodnik ten jest w mojej opinii zawodnikiem kompletnym, w przeciwieństwie do dwóch wyżej wymienionych, którzy mogliby odrobinę poprawić się min. na mikrofonie. Christian ogromne umiejętności w mówieniu, jak i w ringu ma, dodatkowo posiada pokłady charyzmy, jedynie jest może zbyt mały jak na upodobania Vinca McMahona, który jak wiemy lubi dużych chłopców. Być może mówię tak, bo dość mocno Kanadyjczykowi markuje, jednak uważam, że zasługuje on na zdecydowanie więcej niż dwudniowy face’owy reign z World Heavyweight Championship i miesięczny heelowy, w którym zdobył pas po kopnięciu przeciwnika w jaja i przez cały miesiąc, będąc w posiadaniu pasa, grał skrajnego cipo heela. Pomijam już w ogóle fakt, że prawdopodobnie do mistrzostwa w ogóle by się nie dopchał, a udało mu się to tylko i wyłącznie dzięki kontuzji i odejściu na emerytutę swojego najlepszego przyjaciela Edge’a. Smutne to wszystko jest, choć i tak cieszę się, że postać Kapitana Charyzmy stoi już w dość pewnym miejscu, a nie w takim jak półtora roku temu, gdy jobbował Kofiemu Kingstonowi. Uważam jednak, że miejsce tak utalentowanego wrestlera jest na samym szczycie karty. Amen.

15. Najlepsza Gala TV

Monday Night Raw

W minionym roku po prostu najlepiej mi się tę galę oglądało. Raw ma taką przewagę nad konkurencją, że jest nadawana na żywo, co zdecydowanie wpływa na odbiór gali. Jestem zdecydowanym orędownikiem organizowania jak najczęściej Impact’ów, jak i Smackdown’ów live, gdyż gdy człowiek spoilerów nie zna życie lepszym się staje :-) Niby spoilerów czytać nie trzeba, jednak zazwyczaj kusi mnie to, przez co psuje sobie trochę oglądanie. Zastanawiałem się w tej kategorii także trochę nad Superstars, bo tam czysty wrestling gra główną rolę i występują zawodnicy zazwyczaj niedoceniani, lecz niewątpliwie utalentowani, jednak za dużo tych gal nie oglądałem i możliwe, że mam trochę zbyt wyidealizowany pogląd na tę tygodniówkę i nie jest tak różowo jak myślę.

Mógłbym kombinować i na siłę, wbrew sobie i faktom głosować na Triple H vs Undertaker z Wrestlemanii, czy też Christian vs Randy Orton z Over the Limit(?). Głos na którąkolwiek z tych walk byłby jednak absolutnie nieuczciwy, gdyż w perspektywie tej jednej - o której za chwilę napisze – wymienione wyżej starcia były zbyt słabe. Mógłbym już trochę bardziej uczciwie zagłosować na Davey Richards vs Eddie Edwards z Best in the World, gdyż było w tej walce naprawdę dużo znakomitego wrestlingu, prawdopodobnie więcej niż w tej, która została wybrana przeze mnie na walkę roku. Jednak nic w tym roku nie równało się z main eventem Money In The Bank – CM Punk vs John Cena Starcie – ośmielę się zaryzykować to stwierdzenie – nawet gdyby odbyło się w jakiejś federacji indy, uznane byłoby za znakomite. Technicznie bardzo dobry pojedynek, bardzo, bardzo długi jak na realia WWE (chyba ze 30 minut). I niech nikt nie mówi, że była to zasługa tylko i wyłącznie CM Punka, który „poprowadził” mało wprawnego Cenę. Może prowadził – z tym się nie będę kłócił – jednak trzeba umieć dać się poprowadzić, by stworzyć taką walkę, co Cena wykonał naprawdę znakomicie. Pomijając już fakt, że 90% ludzi słysząc nieprawdopodobne buczenie, jakie spotkało Cenę w Chicago, zesrało by się ze strachu i nerwów i nie tyle nie poradziło sobie w walce, lecz spieprzyłoby gdzie pieprz rośnie :-) Cena podołał zadaniu, za co należy mu się szacunek. Meltzer z Wrestling Observera ocenił tę walkę na pięć gwiazdek. Czy w pełni zasłużenie, to kwestia dyskusyjna, poziom ringowy – mimo, że znakomity – na pięć gwiazdek nie zasłużył, jednak przechodzimy do sedna sprawy – to co zrobiła publika w Chicago, przechodzi ludzkie pojęcie. Toż to był istny kocioł, hałas, harmider, wrzask, piętnastotysięczne uniesienie, sam nie wiem jak to nazwać :-) Przypomnienie Attitude Ery normalnie, najlepsza publiczność od co najmniej One Night Stand, jeśli nawet nie dłużej. Mówię rzecz jasna o publice w WWE, nie jakichś indys, bo za często nie oglądam. Dodając do tego wszystkiego fakt, że był to początek – jak wszyscy przypuszczali – znakomitego storyline’u, zaczętego przez Punka tym „shootowym – nieshootowym” promem z Raw pod koniec czerwca, storyline’u, który okazał się być jednak spieprzony w późniejszym czasie, co jednak jest zupełnie inną sprawą, nie związaną z tematem, można powiedzieć, że mamy walkę idealną. I właśnie za to, pojedynek Cena vs Punk otrzymał pięć gwiazdek od Dave’a Meltzer’a i za to także ja uważam to starcie za najlepszą walkę roku 2011.

Mark Henry vs Big Show (Survivor Series)

Wynudziłem się na tej walce niemiłosiernie, o wiele bardziej niż na pozostałych tegorocznych starciach tych dwóch zawodników. Pojedynek był zdecydowanie za długi, bo i tak wszyscy wiedzieli, że to będzie sleeper, a dodając fakt, że to już ich trzecia walka w roku, nie było efektu czegoś nowego i ciekawego, co od dawna się nie wydarzyło. Dodatkowo starcie odbyło się dość wysoko w karcie i miało skopane zakończenie, co dawało przesłanki do kontynuowania feudu, co jak wiemy się stało. Ta kulminacja faktów i wydarzeń spowodowała, że byłem strasznie wkurzony po walce i z czystym sumieniem wybieram ją na najgorszą walkę roku 2011.

18. Odkrycie Roku

Zack Ryder

Czyli w jaki sposób wykorzystując własną kreatywność i pomysł, przy odrobinie szczęścia doczłapać się do całkiem sporego pushu, zdobycia pasa i mieć jeszcze realne szanse – po korekcie gimmicku – na zostanie twarzą i zdobycie najważniejszego pasa (pasów) federacji. Wspominając sytuację Rydera sprzed jeszcze pół roku, aż ciężko uwierzyć kim stał się on dzisiaj. Heelowy jobber z nieprawdopodobnie wkurzającym gimmickiem, stał się face’owym, midcarderem – w porywach do nawet upper midcardera – z umiarkowanie wkurzającym gimmickiem, trzymającym jeszcze na dokładkę US Title. Zack przeżywa obecnie american dream, któremu coraz bardziej nie po drodze z uskutecznianym jeszcze niedługi czas temu american nightmare. Ja osobiście mu kibicuje i mam nadzieję, że – po tej wspomnianej parę zdań temu korekcie gimmicku, na jakiś taki poważniejszy – zdobędzie on jeszcze więcej, bo trzeba przyznać, że ma wszystko potrzebne do sukcesu w tym biznesie, a szczególnie w WWE, a więc – umiejętności na mikrofonie, jak i w ringu, wygląd, charyzmę i co chyba najważniejsze – duże poparcie fanów. Bardzo możliwe, że za parę lat będziemy mieli Zacka Rydera, mistrza WWE. To by była podręcznikowa droga od zera do bohatera.

19. Rozczarowanie Roku

Sin Cara

Czyli pompowanie balonika, aż balonik nie wytrzymuje ciśnienia i pęka. Z perspektywy czasu można stwierdzić, że WWE zrobiło duży błąd nie wysyłając Sin Cary do rozwojówki – co robiło na przykład z Danielem Bryanem – tylko rzucając na głębokie wody do głównego rosteru człowieka nie znającego realiów amerykańskiego wrestlingu, nie znającego nawet języka angielskiego. Widać było, że federacja stwierdziła bardzo sybko, że to może być błąd po przedraftowaniu „meksykańskiej sensacji” na Smackdown w 2 tygodnie (?) po debiucie na Raw, jednak głupio wycofać się w połowie kroku i Mistico został w rosterze na stałe. Zaczął się festiwal botchów, błędów, rozczarowań jak i miesięcznego zawieszenia za przyjmowanie jakichś tam nielegalnych specyfików, zakończony kontuzjowaniem siebie samego na Survivor Series. Meksykanin jest niewątpliwie utalentowanym wrestlerem, co zdążył pokazać już nawet w WWE, jednak złe wrażenie pozostaje, tak jak pozostaje pytanie, czy Sin Cara jeszcze wróci do WWE. Nic nie jest pewne, oprócz tego, że na federację i Triple H’a, który był podobno głównym pomysłodawcą i orędownikiem sprowadzenia Mistico do Stanów, został wylany kubeł zimnej wody. Człowiek uczy się na błędach, więc może przy następnej okazji sprowadzenia międzynarodowej gwiazdy wrestlingu do WWE, ktoś wpadnie na pomysł, że może lepiej byłoby ją przetestować w rozwojówce, mimo tego, że jest znana. Jedyny pozytyw w tej całej sytuacji jest taki, że do głównego rosteru dopchał się i zadebiutował w nim Hunico, do czego prawdopodobnie by nie doszło, gdyby nie błędy Sin Cary.

Vickie Guerrero

Za każdym razem gdy słyszę jej osławione „excuse me” cieszy mi się morda :-) To jaki heat wywołuje tym prostym powiedzeniem jest wprost niesamowite. Trzeba przyznać, że dzięki Vickie Dolph Ziggler jest odbierany w sposób w jaki powinien być. Też dzięki niej Dolph rozwinął się ostatnimi czasy i jest możliwość, że wkroczy już wkrótce do main eventu, gdzie Vickie powinna go już opuścić. Pani Guerrero mnie osobiście nie przynudza, lecz co za dużo to niezdrowo, a będzie okazja do pomenegerowania Swaggera. Możliwe, że moja sympatia do Vickie wynika także z tego, że jest ona w dzisiejszych czasach chyba jedynym managerem w WWE, a ja zawsze lubiłem takie postacie i chciałbym, żeby było ich trochę więcej, gdyż jest pełno wrestlerów, którzy za mikrofonem radzą sobie dość cienko i takowy manager przydałby im się bardzo.

Teddy Long

Jego postać ostatnimi czasy jest strasznie nudna, wkurzająca i słaba. Wychodzę z założenia, że General Manager, będący stale na stanowisku, powinien być heelem, gdyż zawsze postać postawiona „ponad” zawodnikami, powinna być tym złym, by rzucać kłody pod nogi tym dobrym. Nie wiadomo czym w tej chwili jest Teddy. Z jednej strony raz stosuje typowo face’owe zagrywki, a z drugiej heel’owe, jak zabranie pasa Bryanowi, po tym jak ten wykorzystał walizkę na Henrym. Najgorsze jednak w tym wszystkim jest to, że jest on postacią kompletnie bezpłciową, a dodając do tego ciągnący się od paru miesięcy pseudo-storyline z Aksaną, który najpierw miał chyba do czegoś prowadzić, a teraz po jakimś czasie, przy oglądaniu ich segmentów na mojej twarzy pojawia się tylko żenujący uśmiech, mamy modelowy przykład jaki General Manager nie powinien być. Czekam aż na stanowisku zastąpi go ktoś inny, najlepiej jakiś wyrazisty heel jak Vickie Guerrero. Amen.

22. Najlepszy Komentator

Nigel McGuinness

Przy okazji tej kategorii zacząłem myśleć który z komentatorów zasługuje na zostanie w mojej opinii tym najlepszym. W tym celu prześledziłem nazwiska zza stolików komentatorskich w TNA i WWE. Odrzuciłem od razu Taza i Tenaya, których wspólnego komentarza zbytnio nie trawię. Odrzuciłem Lawrera, który jest bardzo dobrym komentatorem, jednak jako face, jest mdły. Odrzuciłem Josha Matthewsa, który jest nijaki, jak i Cole’a, którego osobiście nawet lubię, ale jego głos jest czasem wkurzający, odrzuciłem Bookera, którego najczęściej zrozumieć się nie da, choć czasem bywa zabawny (that’s my big homie). Wybrałem Nigela, bo po prostu świetnie mi się go słuchało – mimo angielskiego akcentu – na Final Battle.

Money In The Bank

Czyli coś co przeżywa się tylko raz w życiu. Bardzo lubię ogólną koncepcję tego PPV, mimo, że wolałbym, żeby walki Money In The Bank odbywały się także na Wrestlemanii, a PPV mogłoby zająć slot którejś jesiennej gali (może Night of Champions?) Uważam, że trzy walki Money In The Bank w roku to nie byłoby za dużo, zwłaszcza, że zazwyczaj biorą w nich udział zawodnicy dość kumaci w materii wrestlingowo – drabinowej. Cała walka jest festiwalem spotów, jednak mi to zupełnie nie przeszkadza, gdyż spoty te zazwyczaj są efektowne i dobrze wykonywane. Duża liczba zawodników w walce także przemawia na korzyść tej stypulacji, bo każdy ma swoje pięć minut i może pokazać co potrafi i także nikt się za bardzo nie zdąży w trakcie walki zmęczyć. Tegoroczna gala Money In The Bank była niesamowita pod każdym względem, rozpoczynając od aspektu ringowego: Christian vs Orton, jak i Raw Money In The Bank to były dobre walki, Smackdown Money In The Bank było znakomite, Cena vs Punk – absolutna perełka, a nawet Henry vs Big Show za bardzo nie ssało, bo ich program nie zdążył jeszcze znudzić, jak i sama walka była ciekawostką, kontynuując na tym kto walki wygrywał, normalnie wymarzone wyniki: Bryan, Del Rio, Punk, Christian i Henry, i kończąc na mega zajebistej publiczności w Chicago. Cała ta kulminacja faktów daje nam absolutnie znakomite PPV, praktycznie idealne, na pewno najlepsze jakie oglądałem w mijającym roku, a także raczej najlepsze spośród tych, które oglądałem w całym swoim życiu. Dodatkowo gala została tak dobrze przeze mnie przyjęta, może dlatego, że odbywała się w środku lata, gdy życie wydawało się o wiele lepsze :-)

Capitol Punishment

Gala na papierze zapowiadała się nawet przyzwoicie, jednak wyszła beznadziejnie. Był to znakomity dowód na to, że same singles matche (było ich chyba dziewięć) bez żadnej nawet najmniejszej, najbanalniejszej stypulacji nie są dobrym pomysłem na galę PPV. Praktycznie wszystkie walki na gali były słabe lub miały zryte zakończenie, lub były odgrzewanymi kotletami. Występowały także kombinacje tych różnych określeń, jak na przykład sto pięćdziesiąta walka Ziggler vs Kingston, lub Barrett vs Jackson. Na uznanie zasługuje jedynie walka Punk vs Mysterio, mimo, że także była odgrzewanym kotletem (i to takim do kwadratu) oraz Christian vs Orton, mimo, że była to chyba najsłabsza walka tych dwóch zawodników w roku poprzednim. Jedyna rzecz związana z galą, która nawet mi się podobała to jej zapowiedzi, utrzymane w klimacie konferencji prasowej prezydenta Obamy. PG pełną gębą, jednak nawet to fajne było. Reasumując strasznie się wynudziłem oglądając PPV i było ono chyba także dużą porażką według WWE, bo w przyszłym toku nie dane będzie nam obejrzeć Capitol Punishment 2012. I bardzo dobrze. Oby jak najmniej takich dziadowskich gal.

25. Najlepszy Finisher

Kevin Steen, Package Piledriver

Nie mogłem zagłosować na nic innego. Za każdym razem gdy oglądam jak Steen wykonuje ten finiszer, czuję jakby to mój kark uderzał o ring. Cholernie efektowne.

26. Najgłupszy Storyline

Jim Ross i Jerry Lawler vs Micheal Cole i Jack Swagger

Pomyśleć, że jeszcze przed Wrestlemanią odnosiłem się nawet przychylnie do pomysłu walki komentatorów, wiedząc, że największa gala roku to nie tylko czysty wrestling, ale także odrobina entertainmentu. Obecność Stone Colda jako sędziego dodatkowo podwyższała rozrywkowość tego starcia, gdyż było wiadomo, że padnie dużo stunnerów. Zawiodłem się jednak strasznie. Zdecydowana większość tego co wydarzyła się w Atlancie była po prostu beznadziejna. Jedynie Stone Cold co nieco uratował ten pojedynek, choć i tak niewystarczająco bym go zaliczał do plusów gali. Potem było tylko gorzej. Już samo zwycięstwo Cole’a na Wrestlemanii było skrajnie beznadziejne. Kolejna walka, dodatkowo z udziałem Rossa na Extreme Rules była jeszcze gorsza, o ile to możliwe. Zupełnie się nie spodziewałem, że może dojść od trzeciego pojedynku na Over the Limit. Doszło jednak i jedynym pozytywem tej walki było to, że kończyła ona ten cały feud. Podsumowanie: ten storyline był najgorszym syfem, jaki może spotkać wrestling. O trzy, a na pewno dwie walki za dużo. Oby nigdy więcej nikomu nie przyszedł do głowy jakiś podobny pomysł do tego całego feudu komentatorów, bo było to po prostu głupie.

27. Najlepszy Entrance

Alberto Del Rio

W dobie takich samych, nie różniących się od siebie entrance’ów, w których dany zawodnik przy muzyce po prostu zmierza w stronę ringu, należy zauważać i doceniać każdą kreatywność i oryginalność wejścia. Entrance Alberto oryginalny niewątpliwie jest i dodając do tego jego theme (jeden z lepszych we współczesnym wrestlingu, jakże pasujący do gimmicku i titantronu), mamy najlepszy entrance roku 2011.

28. Kobieta Roku

Mickie James

Nie czuję się w pełni zobligowany do głosowania, gdyż przeważnie przewijam sporą część walk kobiet, oglądając ostatnie momenty pojedynku. Po tym co jednak zobaczyłem, zdecydowałem się głosować na Mickie, ponieważ po pierwsze bardzo lubię tę zawodniczkę, po drugie zdobyła ona w tym roku dwukrotnie Knockout title, a po trzecie bardzo ją lubię :-)

29. Najlepszy Theme

Alex Riley “Say It To My Face”

Kompletnie nie wiem kto to wykonuje, sprawdziłem jedynie tytuł na youtubie, jednak bardzo mi ten theme wpadł w ucho. Za dużo o tej kategorii rozpisywać się nie ma sensu, jednak powiem, że zastanawiałem się także nad muzyką Cody Rhodesa z gimmicku maskowego, tej co zadebiutowała jakoś tak tuż przed Wrestlemanią. Tak swoją drogą żałuję, że po zdjęciu maski Cody dostał nowy theme, jakiś przerobiony „Smoke and Mirrors” , który w mojej opinii jest bardzo słaby, a mając porównanie z tym wcześniejszym „maskowym” jest kompletnie beznadziejny. Tak btw, gdyby była kategoria Titantron roku, mój głos poszedłby bez dłuższego zastanawiania na titantron Cody’ego. Żem się kurde rozpisał w tej bądź co bądź mało ważnej kategorii :-)

Zakończenie kariery przez Edge’a

Cała zaistniała sytuacja z Edgem była szokiem dla wszystkich. Człowiek trzymający jeden z głównych pasów federacji i będący jedną z jej twarzy, musi z dnia na dzień zawakować tytuł i kończyć swoją karierę. O tym, że to zupełnie nieprzewidywalna sytuacja świadczy fakt, że Edge miał już zabookowaną walkę z Alberto Del Rio na następnym PPV. WWE straciło zawodnika znakomitego pod każdym względem, jakim z pewnością był Kanadyjczyk. Był on też jednym z moich ulubionych wrestlerów, dlatego bardzo żałuję tego, do czego doszło i uważam, że to odejście na emeryturę Edge’a było Wrestlingowym Wydarzeniem roku 2011.

Edytowane przez Bever
Semper invicta

1. Wrestler Roku - Bobby Roode

2. Najgorszy Wrestler Roku - Mason Ryan

3. Najlepszy Babyface - El Generico

4. Najlepszy Heel - Kevin Steen

5. Feud/Storyline Roku - CM Punk vs John Cena

6. Najgorszy Feud/Storyline Roku - CM Punk vs Rey Mysterio

7. Tag Team Roku - Awesome Truth (R-Truth & The Miz)

8. Najgorszy Tag Team - Mexican America (Anarquia & Hernandez)

13. Najbardziej Przereklamowany - Big Show

14. Najbardziej Niedoceniony - Christian

16. Walka Roku (podać galę) - CM Punk vs John Cena (Money In The Bank)

17. Najgorsza Walka Roku (podać galę) - Jerry Lawler vs Michael Cole (WrestleMania 27)

18. Odkrycie Roku - Mark Henry

19. Rozczarowanie Roku - WrestleMania

20. Najlepszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Vickie Guerrero

21. Najgorszy Nie-Wrestler (w tym manager) - Michael Cole

22. Najlepszy Komentator - Jim Ross

23. Najlepsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Royal Rumble

24. Najgorsze PPV (lub inna gala nietelewizyjna) - Hardcore Justice

25. Najlepszy Finisher - StylesClash

26. Najgłupszy Storyline - Jinder Mahal & The Great Khali

27. Najlepszy Entrance - The Usos

28. Kobieta Roku - AJ

29. Najlepszy Theme - CM Punk "Cult of Personality"

30. Wrestlingowe Wydarzenie Roku - Edge ogłasza koniec kariery

"You're just a boy in a man's world. And I'm a man who loves to play with boys" - Kurt Angle

1x WrestleCircus Sideshow Champion

1575015285565e157eedb15.jpg

1. CM Punk

Zawodnik, który był najjaśniejszą gwiazdą w WWE w tym roku. Storyline z jego udziałem przyćmił powrót Rocka i jego udział na Wrestlemanii.

2. Mason Ryan

Kompletne beztalencie, koszmarne poruszanie się po ringu, brak podstaw w ringu i na micu.

3. Randy Orton

Nie lubię go za bardzo, jednak miewał fajne przebłyski w trakcie feudu z Christianem, kilka naprawdę bardzo dobrych walk i zbiera ogromny pop od publiki.

4. Bobby Roode

Świetnie odgrywa gimmick samolubnego skurwiela. Wzbudza ogromną niechęć u marków i do tego zajebiste akcje z pinowaniem nieprzytomnego Storma lub opluciem Dixie Carter.

5. CM Punk/WWE/Vince McMahon

Nie ma o czym pisać. Po prostu genialny storyline.

6. Sheamus vs Christian

Długi ponad trzymiesięczny, nudny feud, w którym nie było nic prócz głupich interwencji w walkach tylko po to żeby Sheamus miał co robić.

7. Beer Money

Z powodu braku konkurencji w mainstreamie.

8. McGuliicutty & Otunga

Beznadziejny, głupi tagteam, a to że oni byli mistrzami odzwierciedla w jak okropnym stanie jest ta dywizja w WWE.

9. Zack Ryder

Jakby nie patrzeć. Koleś na początku roku marzył chocby o występie na RAW. Był nikim, jobberem do zwolnienia. Dzięki temu że wziął sprawy w swoje ręce jest dziś US Champem.

10. CM Punk

Od zawsze był w tej dziedzinie dobry ale w tym roku wykazał się geniuszem. Jeszcze za feudu z Ortonem błyszczał, a w okresie MItB to było kompletne mistrzostwo.

11. Dolph Ziggler

Dolph w tym roku rozwinął się pod względem znacząco. Szczególnie widać w nowym gimmicku show-off.

12. Evan Bourne

W WWE niedoceniany, wręcz szmacony, bo w mistrzowskim TT to on robi z reguły za tego co dostaje przez cały match, a umiejętności niesamowite.

13. Mark Henry

Niby cieszyłem się jak pojechał Ortona, ale Mark po prostu nie nadaje się na world champa.

14. Curt Hawkins

Dobry zawodnik w ringu, charyzmatyczny a na RAW nie pojawił się ani razu.

15. RAW

Mimo wszystko najciekawsza tygodniówka

16. CM Punk vs John Cena (Money in the bank 2011)

Genialny storyline, świetna walka, wspaniała publiczność i do tego 5-star match

17. Sting vs Jeff Hardy

Zabawne że po tym całym cyrku Hardy już dostał title shota.

18. James Storm

Po długim czasie w tagteamie Storm jest teraz genialnym face'm.

19. Sin Cara

Mistico z lucha, zapowiedzi, ten hype przed debiutem i niestety botchy co nie miara, aż w końcu kontuzjował się przy podstawowej akcji, którą bez problemu wykonuje choćby Ryder.

20. Vickie Guerrero

Wkurwia ludzi jak należy, genialnie odgrywa swoją rolę.

21. Teddy Long

Bo jest nudnyyyy jak cholera

22. Booker T

Za żywiołowe komentarze. Dobry jako colour commentator, odświeżył stolik komentatorski na Smacku.

23. WWE Money in the bank

Wspaniałe walki i wygrana Punka w ME

24. WWE Capitol Punishment

25. Spear

Coś jednak było magicznego w tych od Egde'a...

26. Michael Cole vs Jerry Lawrer

Na początku jeszcze było znośnie, dobre segmenty z Colem na majku, ale niestety powinno się to zakończyć na WMce, a tak oglądaliśmy to gówno przez bardzo długo.

27. Edge

Te fajerwerki, ten taunt na rampie, coś niesamowitego, szkoda że Edge zakończył karierę.

28. Kelly Kelly

29. Dolph Ziggler "I'm here to show the world"

30. Edge odchodzi na emeryturę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Polecana zawartość

• WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
        • Dzięki
      • 75 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 18 000 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 691 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
        • Lubię to
      • 101 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
        • Lubię to
      • 9 352 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
        • Lubię to
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 181 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 551 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 875 odpowiedzi

• Najnowsze posty

• KyRenLo
      Co tam może jeszcze dojść? Naomi vs. Jade Jakieś starcie na 3/4 osoby o pasek IC u Panów. Dawać Dominika w tym. Niech zgarnie ten pas. Odliczyć Balora dać wielki moment dla Dominika, a Bron niech idzie wyżej. Drew vs. Priest Walka Liv Morgan i jej kumpeli w obronie pasów Tag Team. LA Knight? Z kim? Nie wiem.
    • ManiacZone
      MZW Forever 29.03.2025r. 📸Shadowsmoonlight Photography Przeczytaj wpis na oficjalnym fanpage Maniac Zone
    • Jeffrey Nero
      Nie. Podpowiedź kiedy Vegeta i Goku zaczynali trening u Whissa musieli z tym przedmiotem coś zrobić o które poprosił W życzeniu Beerus.
    • ManiacZone
      Przeczytaj wpis na oficjalnym fanpage Maniac Zone
    • PTW
      NIESAMOWITE PRO WRESTLINGOWE SHOW NADCHODZI WIELKIMI KROKAMI - WPADAJ NA GALĘ PRIME TIME WRESTLING! Widowiskowa rozrywka w klimacie WWE już 12 kwietnia na Śląsku! Największe gwiazdy polskiego i zagranicznego pro wrestlingu w akcji! W planach między innymi: - Debiutancka walka Pana Pawłowskiego w starciu Prezes kontra Prezes, w której Sędzią Specjalnym będzie Andrzej Supron! - Pojedynki o pasy mistrzowskie PTW Underground i BESTYA Slam! - Turniej o pas mistrzowski kobiet! Genialna rozrywka dla widzów od 5. do 105. lat - NIE MOŻESZ TEGO PRZEGAPIĆ! BILETY JUŻ W SPRZEDAŻY! @obserwujący Prime Time Wrestling powraca z kolejnym niesamowitym wydarzeniem! Bądź świadkiem debiutanckiej walki Pana Pawłowskiego i daj się porwać emocjom rodem z WWE! JużPrzeczytaj wpis na oficjalnym fanpage PTW.
  • Dodaj nową pozycję...