Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

WWE by Wąsent

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Wybuchły fajerwerki i zaczęła grać muzyka Monday Night RAW. Po pokazie pirotechnicznym kamera ukazała szalejącą publiczność i rozmawiających komentatorów

Jim Ross: Welcome to Monday Night Raw. Dzisiaj gościmy w Rose Garden, Portland. Nazywam się Jim Ross, a wraz ze mną komentują Jerry ''The King'' Lawler oraz Michael Cole.

Michael Cole: Stop! Powinieneś mnie dać pierwszego, bo to ja jestem najlepszym komentatorem z naszej trójki, więc należy mi się szacunek!

Jerry Lawler: Może i komentujesz dobrze, ale jako jedyny nie jesteś Hall of Famerem i to nam się należy jakiś szacunek, prawda JR?

Jim Ross: Masz rację, King. A Ty, Cole, czemu od razu zaczynasz kłótnię?

Michael Cole: Oj zamknij się. Kamera powinna być na mnie, a nie na was, ja jestem tutaj centrum! C'mon! Mógłbym świetnie komentować bez was, jesteście dla mnie ciężarem!

http://www.youtube.com/watch?v=71nNB2BevE0

John Laurinaitis: Welcome to my show! Nowi zawodnicy, nowe rostery, tylko ja wciąż jestem General Managerem RAW! Nie ma tutaj Championów, więc każdy z wrestlerów może mnie prosić o szansę. Jestem ciekaw ilu zawodników się zjawi, pewnie cały budynek się zbiegnie. Mam niespodziankę dla wszystkich fanów. Otóż w WWE, w rosterze RAW mamy nowego zawodnika, jest nim Pac i debiut tego pana jest już dzisiaj. Jednak zanim wszyscy przyjdą do mnie błagać o walkę, powiem jaki będzie dzisiejszy Main Event. Kofi Kingston vs. Chris Jericho vs. Edge vs. CM Punk - WWE Championship Match. Jesteście zadowoleni? Jednak ja wam zmyję ten uśmiech z twarzy. CM Punk nie weźmie udziału w tej walce. Dlaczego? Bo go po prostu nie lubię! Haha! Zamiast niego udział weźmie Daniel Bryan! Może teraz Punk zauważy, że ktoś taki jak ja to człowiek sukcesu.

Triple H: John, Ty masz władzę nad całym RAW, a ja mam nad całym WWE. Więc powiedz, kto ma większą władzę? Zmyłeś ludziom uśmiech z twarzy, a ja go przywrócę i zmyję uśmiech z twarzy Tobie. YOU'RE FIRED!

John Laurinaitis: Na jakiej podstawie? Zwalniasz najlepszego z najlepszych General Managerów? Powiem Ci coś, Hunter. Nie potrafisz być dobrym prezesem, ponieważ zwalniasz mnie. Skreśliłeś RAW poprzez zwolnienie. Zobaczysz, jeszcze tu wrócę.

Triple H: Nie, John. Nie wrócisz. Nie będziesz wpuszczany na żadną galę WWE poprzez backstage. Wiesz co? Pocieszę Cię. Masz bilety na Survivor Series, może przyjdziesz, a może nie. To już zależy od Ciebie. Mam do Ciebie pytanie, dlaczego nienawidzisz CM Punka?

John Laurinaitis: Ponieważ CM Punk to jest tutaj nikt. Od samego początku jako General Manager RAW ubliżał mi i poniżał. Naśmiewał się ze mnie i go za to nienawidzę. Mógłbym z chęcią go pokonać, ale nie chcę robić mu krzywdy. Wiesz co, Hunter? Daj mi się pożegnać ze wszystkimi godnie. Chcę walki z CM Punkiem na Survivor Series. Nawet jeśli do tego czasu miałby pas, nie obchodzi mnie to. Chcę walki z nim i zakończyć to raz na zawsze. Jeśli go pokonam, chcę zostać w federacji jako General Manager RAW, a on zostanie zwolniony, zaś jeśli przegram, on zostanie, a ja odejdę. Co Ty na to Triple H? Możesz to zrobić?

Triple H: W sumie jest to dobry pomysł, jednak oznacza to, że Ty byłbyś wciąż General Managerem. Zgadzam się na to, ale Ty nie będziesz GM RAW, aż do Survivor Series. Możesz trenować, robić co chcesz, za wyjątkiem ingerowania w walki i w całą galę RAW. Oczywiście nie możesz pojawiać się także na SmackDown! Co Ty na to, John? Może się zgodzisz, a może pokażesz, że byłeś i jesteś tchórzem jak przed laty? Tak czy inaczej na Survivor Series zobaczymy walkę CM Punk vs. John Laurinaitis. Nie daję Ci wielkich szans, Punk świetnie walczy, a Ty ruszałeś tylko jadaczką. Podczas walki specjalnym sędzią będę ja i krzyknę w twarz jednemu bądź drugiemu, że jest zwolniony. To co, Laurinaitis? Do zobaczenia na Survivor Series. To będzie Twój rychły koniec przygody w mojej federacji.

Jerry Lawler: Oh boy! Ciekawi mnie wynik tej walki! Możliwe, że będzie ona bardzo ciekawa!

Michael Cole: No dobra, zamknij twarz. Chcesz znów ze mną walczyć i przegrać?

Jim Ross: Z tego co pamiętam, to King wygrał i Ty całowałeś jego stopy!

Michael Cole: JR, Ty się nie udzielaj, ja rozmawiam z Lawlerem, a nie z Tobą. Lawler, chcesz przegrać?

Jerry Lawler: Ja przegrać z Tobą? Nawet w szachy bym z Tobą wygrał!

Michael Cole: Ale...

Jim Ross: Shut up, Cole! Zapraszamy na pierwszą walkę!

Justin Gabriel vs. Drew McIntyre

Już są na ringu i słyszymy gong! Publiczność trzyma stronę Justina Gabriela. Wchodzą w zwarcie i mamy Scoop Slam od Drew McIntyre'a! Drew kopie w po tułowiu swego rywala. Po chwili go podnosi, kopnięcie w brzuch, wyniesienie i Falling Powerbomb! Świetna akcja i mamy przypięcie... 1..2.. Kick Out! Zdecydowanie za mało na Gabriela. Po raz kolejny Drew podnosi rywala, Irish Whip i mamy Wheelbarrow Facebuster! Drew świetnie walczy jak na razie. Znów podnosi rywala i mamy Inverted Alabama Slam! Justin Gabriel trzyma się za brzuch. Drew Mcntyre podnosi rywala, jednak ten wyprowadza mu punch! Kolejny punch i publiczność zaczyna szaleć. Justin Gabriel powoli przejmuje inicjatywę. Odbija się od lin i potężny Big Boot od Drew McIntyre'a. Drew jest wściekły, podnosi rywala, lecz ten wykonuje kopnięcie w brzuch i mamy Jumping Rolling Sole Kick! McIntyre'a odrzuciło. Irish Whip od Gabriela i mamy Crossbody od Justina Gabriela. The African Sensation wychodzi za liny i mamy Slingshot Summersault Senton! Bardzo ładna akcja! Mamy pin... 1.. 2.. Kick Out! Było blisko. Chwile później mamy Springboard Moonsault! Justin Gabriel walczy jak mistrz. Nie dość, że efektownie, to jeszcze efektywnie! Po chwili Justin Gabriel wchodzi na narożnik. Szykuje się 450 Splash, jednak McIntyre widzi. Podbiega do Justina i wyprowadza punch! Po chwili jednak Justin odpycha nogą Drew. Crossbody! Jednak nie! American Nightmare się schylił, a Justin Gabriel zwinął się z bólu! McIntyre podnosi Gabriela i mamy Scot Drop! Pin... 1.. 2.. Kick Out! Wciąż mało. Drew McIntyre nie może się z tym pogodzić! Zwycięstwo walki jest w zasięgu ręki. Drew podnosi Gabriela. Irish Whip i Dropkick od Master od 450 Splash! Justin Gabriel znów wychodzi za liny. Czeka, aż jego rywal wstanie na nogi. Drew jest już na nogach. Teraz się odwraca i mamy Corkscrew Plancha! Justin Gabriel energicznie wskakuje na narożnik! Szykuje się 450 Splash! Publiczność szaleje! Justin Gabriel wykonuje właśnie tą akcję! Oh my God! To może być koniec... 1.. 2.. 3!

Justin Roberts: Here is your winner... Justin Gabriel!

Jesteśmy na backstage. Widzimy Todda Grishama i Paca

Todd Grisham: Nazywam się Todd Grisham i dzisiaj przeprowadzę wywiad z zawodnikiem o imieniu Pac. Pac, jak czujesz się w WWE?

Pac: Czuję się wprost wybornie! Ta atmosfera, publiczność! Czuję się naprawdę na siłach, aby dziś walczyć.

Todd Grisham: Twój rywal to potężny Ezekiel Jackson. Nie każdy go pokonuje. Czujesz przed nim strach?

Pac: Nie, nie boję się go. Big Zeke to zawodnik bardzo powolny, a ja preferuję szybki styl walki, więc uważam, że szybko się zmęczy.

Todd Grisham: Czy myślisz, że niedługo staniesz na szczycie WWE jako mistrz tej organizacji?

Pac: Jak na razie o tym nie myślę. Nie wiem na czym stoję i jak potoczy się moja walka z Ezekielem. Zależy także czy zrobię dobre wrażenie na zarządzie, jeśli tak, to mam nadzieję, że będę mistrzem WWE.

Todd Grisham: Dziękuję za wywiad, Pac. Życzę Ci powodzenia w walce z Ezekielem.

Pac: Również dziękuję i cieszę się, że jesteś moim kibicem, Todd.

Po tej odpowiedzi Pac wyszedł na ring

Pac vs. Ezekiel Jackson

To właśnie ta walka interesuje nas naprawdę bardzo. Debiut młodego Paca w WWE. Zaczynamy walkę i Ezekiel Jackson od razu rusza na Paca, lecz ten wykonując fikołka przechodzi mu za plecy! Mamy piękny Dropsault w plecy! Potwór się zdenerwował. Złapał za szyję Paca! Szykuje się Chokeslam, jecz Pac kopnął rywala w twarz. Zeke trzyma się za twarz. Pac przechodzi mu za plecy i ciężko wykonuje Tiger Suplex! Publiczności się to podobało! Ezekiel wstaje błyskawicznie i potężny Clothesline, który ścina z nóg Paca. Irish Whip od Zeke i mamy One-handed spinebuster! Ezekiel Jackson jest naprawdę zdenerwowany. Podnosi Paca i mamy Two-handed Chokeslam! Napina mięśnie i chyba będzie chciał kończyć. Podnosi rywala, jednak Irish Whip w narożnik. Zeke bierze robieg i Pac wystawia nogę. Wskakuje na drugą linę i mamy Dropsault! Pac spada na nogi mamy Enzuigiri! Ten zawodnik jest świetny! Podnosi zamroczonego Ezekiela. Odbija się od lin, przebiega obok i mamy Handspring Tornado DDT! Świetna akcja! Przypięcie... 1.. 2.. Kick Out! Było naprawdę bardzo blisko! Po chwili mamy Standing shooting star press! Pac wchodzi na narożnik. Czeka, aż jego rywal się podniesie. Ezekiel Jackson na nogach. Próba Crossbody, jednak Ezekiel łapie za szyję rywala i mamy Chokeslam! To może być koniec... 1.. 2.. Kick Out! Ezekiel Jackson podnosi Paca i mamy Scoop Slam! Kolejny Scoop Slam! I jeszcze jeden! Zeke zaczyna tauntowac. Pac szybko wstaje i mamy Superkick, który o dziwo powala Ezekiela Jcksona! Pac wchodzi na narożnik. Szykuje się 630 Splash i tak właśnie się dzieje! Czyżby koniec walki... 1.. 2.. 3!

Justin Roberts: Here is your winner... Pac!

W ringu nie ma już nikogo jest tylko John Cena

John Cena: Witam Portland! Jak wiecie, moje CeNation jest wszędzie. Czy CeNation jest w Portland?! Jak pewnie wszyscy wiecie pasy nie mają właścicieli. Wiecie co to oznacza? Oznacza to, że będę chciał zdobyć pas WWE! Niestety nie zostałem dodany do walki o pas przez ex General Managera, ale tak czy inaczej będę dążył do zdobycia tytułu. Ostatnim razem pas miał del Rio, lecz teraz jest on na SmackDown! Ja teraz chcę zdobyć tytuł. Nie wiem z kim będę walczył, mogę z każdym, ale pas WWE to mój najbliższy cel! Pewnie wielu zawodników chce zdobyć ten pas, na przykład Mr. Money in the Bank, ale to John Cena stoi na drodze wszystkich supergwiazd do WWE Championship! To John Cena będzie walczył na Survivor Series z którymś z czwórki Kofi Kingston, Chris Jericho, CM Punk and Edge! John Cena is here! Już niedługo CeNation wraz ze mną będą mogli wypowiadać następujące słowa: The Champ is Here! Jednak nawet nie mam dzisiaj przydzielonego rywala. Czy chcecie, aby John Cena wziął dziś udział w walce? Cieszę się, że mnie popieracie, a więc proszę Triple H o walkę na dzisiejszej gali! Rywal nie sprawia mi różnicy. Przyjmę każde wyzwanie! Stoję w centrum was wszystkich! Możecie mnie uwielbiać lub nienawidzić, ale nie zmienia to faktu, że na Monday Night RAW po Survivor Series będę stał w ringu jako WWE Champion!

Do ringu wyszedł Dolph Ziggler

Vickie Guerrero: Excuse me!

Dolph Ziggler: Ok, Vickie. Cena, Cena, Cena... Wciąż powtarzasz, że będziesz mistrzem. Wiesz, jak na razie nic nie zrobiłeś w tym kierunku! Na razie tylko o tym mówisz, a Triple H nie wyszedł i nie powiedział Ci co w związku z tym. Widzisz, stoję tutaj ciałem i duchem, wiec czemu nie możemy się zmierzyć? Czekam na to od samego początku gali. Tutaj, w Portland mam zamiar zapisać się na kartach historii. Wiesz, może będę nawet w księdze rekordów Guinnessa ''Dolph Ziggler pokonał Johna Cenę na Live Evencie RAW w Portland'' - czyż nie brzmi wspaniale? Nawet jeśli bym przegrał, nie spocznę, żeby Cię pokonać. Denerwujesz wszystkich tym, że wygrywasz. Jak można być takim terminatorem? Kiedy Ty ostatni raz przegrałeś?! Miesiąc temu? A może dwa miesiące? Jesteś wiecznym pretendentem i to mnie denerwuje. Denerwowałoby Ciebie, gdyby ktoś tak słaby jak Zack Ryder czy Rey Mysterio bez przerwy by wygrywał? Wydaje mi się, że tak. A więc rzucam Ci wyzwanie. Dolph Ziggler vs. John Cena... W przyszłym tygodnu! Wiem, że się zgodzisz, bo przecież przyjmiesz każde wyzwanie, prawda?

John Cena: Ziggler, zgadzam się! Ciekawe, czy wyjdziesz do ringu tak samo pewny siebie, jak teraz, kiedy Twoja Vickie stoi przed Tobą. W ringu nie będziesz walczył z nią, prawda? Zadam Ci jedno podstawowe pytanie. Co będzie, kiedy Ci się nie uda?! Co wtedy zrobisz? Rozpłaczesz się jak Vickie? W walce ze mną nie ma płakania i walczą ze mną tylko mężczyźni. Ziggler, może zmierzymy się o miano pretendenta do pasa WWE?! Czy publiczność chce to zobaczyć?! Widzisz Ziggler... Mam poparcie publiczności, a Ty nie masz nic!

Dolph Ziggler: Dobre sobie, Cena. Nie zgadzam się na walkę o contendera. Wiesz dlaczego? Bo moim zdaniem to nie ma sensu. I tak prędzej czy później będziesz pretendentem do mojego pasa - do pasa WWE! Z resztą Vickie mnie nie kryje i nie, nie będę płakał. A może Ty się rozpłaczesz? Och, to takie przykre. Tak więc Cena Ty i ja, w tym ringu dzisiaj. A jeśli chcesz przegrać podwójnie załatwmy to na Survivor Series! Pasuje Ci, terminatorze?

John Cena: Na Survivor Series nie będę Ciebie upokarzał po raz kolejny. Wystarczy, że na Monaday Night RAW zrobię z Tobą to, co myślę. Na Survivor Series będę walczył o pas WWE, kiedy Ty będziesz leczył kontuzję. Do zobaczenia później. Mam nadzieję, że się zjawisz.

Sin Cara vs. Jack Swagger

Czas na trzecią walkę wieczoru. W ringu są Sin Cara i wchodzący do niego - Jack Swagger. Wchodzą w zwarcie, gdzie wygrywa Jack Swagger. Wykonuje Sin Carze Suplex! Swagger od razu się uśmiechnął. Nie czeka i osłabia lewą nogę swego przeciwnika. Po chwili podnosi rywala i zapina Abdominal Stretch! Sin Cara chwilę wytrzymuje i w końcu wychodzi z uchwytu. Zaczynają od nowa. Zataczają koła. Cara biegnie na rywala i mamy Big Boot! Przypięcie... 1.. 2.. Kick Out! Zdecydowanie za mało na Mistico. Po chwili The All-American American podnosi rywala i wynosi go pod Sholuder Breaker! Sin Cara zeskakuje za plecy. Jack się odwraca i mamy High Kick! Swagger padł jak nieżywy. Cara przypina... 1.. 2.. Kick Out! Sin Cara wychodzi za liny i mamy Slingshot Crockscrew Crossbody na stojącym już Swaggerowi. Irish Whip dla Swaggera i mamy Arm Drag Takedown! Swagger jest bardzo zdenerwowany. Próba kolejnego High-Kicku, lecz Swagger się schylił i mamy German Suplex! Jack Swagger przeciąga rywala na środek ringu po czym go przypina... 1.. 2.. Kick Out! Jednak Sin Cara odbił! The All-American American podnosi rywala i mamy Irish Whip w narożnik. Po chwili Jack Swagger bierze rozbieg i mamy Corner Clothesline. Sin Cara leży przy narożniku. Jack Swagger po raz kolejny idzie w przeciwny narożnik. Bierze rozbieg, przeskakuje nad leżącym rywalem, wskakuje na drugą linę i mamy Swagger Bomb! Świetna akcja! Przypięcie... 1.. 2.. RopeBreak! Sin Cara złapał się dolnej liny i sędzia musiał przerwać licznie. The All-American American jest zły. Kłóci się z sędzią. Sin Cara szybko wstaje i mamy Dropkick w plecy Swaggera, który wpada w sędzego! Sędzia znokautowany! Swagger wstaje i mamy La Mistica! Jack nie wytrzymuje i odklepuje, jednak sędzia leży i nie widzi! International Sensation puszcza uchwyt i idzie obudzić sędziego. Sędzia powoli wstaje. Cara się odwraca i nagle kopnięcie w brzuch i Gutwrench Powerbomb! Ta walka może się skończyć... 1.. 2.. 3!

Justin Roberts: Here is your winner, The All-American American... Jack Swagger!

Widzimy idącego przez backstage Kofiego Kingstona. Nagle atakuje go Chris Jericho! Popchnął go w ścianę i Kofi upadł na plecy. Chris Jericho z całej siły bije po twarzy Kofiego Kingstona. Po chwili ktoś podaje mu krzesło. Chris Jericho podnosi rywala. Trzyma krzesło jedną ręką i po chwili wstawia je w locie pomiędzy głowię Kofiego a jego kolana! Codebreaker z udziałem krzesła! Kofi Kingston zaczął krwawić, jednak jeszcze się rusza. Chris Jericho czeka, aż Kofi wstanie na nogi. Kingston na nogach i mamy potężne uderzenie z krzesła w głowę! Kofi Kingston padł jak trup. Mało tego Y2J zapina mu Walls of Jericho! Jamajczyk z Ghany krzyczy z bólu. Po jakiejś minucie Kofi Kingston przestał się ruszać. Jericho puszcza i zbiegają się służby medyczne. Kofi Kingston jest zabrany na noszach!

Chris Jericho: Jednego mniej...

Daniel Bryan vs. The Miz

Obaj zawodnicy są już w kwadratowym pierścieniu. Czekamy na gong i właśnie go słychać. Zawodnicy patrzą na siebie zaciekle. Próba zwarcia, jednak Daniel Bryan się odsuwa. Panowie łapią się za ręce i próba sił. Wygrał The Miz. Bryan upadł. Danielson biegnie na rywala i Miz ścina go Clotheslinem! The Miz podnosi swego rywala. Mamy Irish Whip i po chwili Half Nelson Facebuster! Miz przypina... 1.. 2.. Kick Out! Daniel Bryan się jeszcze nie poddaje. The Awesome One podnosi rywala i mamy Neckbreaker! Miz podnosi rywala, zachodzi go od tyłu i mamy Inverted facelock backbreaker! Piękna akcja! Mr.Awesome zaczyna tauntowac! Daniel Bryan powoli się podnosi. D-Bryan odwraca Miza w swoją stronę i mamy Roundhouse Kick! Miz upadł i mamy przypięcie... 1.. 2.. Kick Out! Mało na Miza. Daniel Bryan podnosi Miza, lecz ten wyprowadza mu punch! Po chwili Irish Whip, jednak kontra od Bryana! Mamy Jumping High Knee! Miz odbija się od lin i mamy Kenka Kick! D-Bryan nieźle sobie radzi. Danielson podnosi swego przeciwnika. Kolejne odbicie od lin, znów Daniel Bryan unika Clothesline, The Awesome One się odwraca i mamy Backflip Kick! Kolejne przypięcie... 1.. 2.. Kick Out! Wciąż za mało. The Miz jest bardzo wytrzymały. D-Bryan czeka, aż Miz się podniesie. Mike na nogach i Chop od Bryana. Jednak Miz wyprowadza punch! Idą cios za cios! W końcu kopnięcie w brzuch od Miza i punche. Akcja przenosi się w narożnik. The Miz idzie w przeciwny narożnik. Po chwili wziął rozbieg i Swinging corner clothesline! Daniel Bryan padł na twarz i leży nieruchomo. Ta walka może się zakończyć. Mr.Awesome przeciąga swego ucznia z NXT na środek ringu i mamy przypięcie... 1.. 2.. Kick Out! Miz nie może w to uwierzyć. Jego mina jest niesamowita! Odpoczywa opierając się od liny. Bryan się podnosi. Biegnie na przeciwnika, a tan wykonuje Back Body Drop za ring! Daniel Bryan trzyma się za brzuch, a sędzia zaczyna odliczać. Miz stoi przy linach i mówi coś do Daniela. Bryan już wstał. Łapie za nogi Miza, który upada na plecy! D-Bryan wyciąga z ringu rywala. Mocne punche w twarz dla Cleveland Screamera! Obaj zawodnicy wracają do ringu przy dziewięciu. Obaj są zmęczeni. Są w narożniku i zbierają siły na kolejne akcje. W końcu Daniel rusza na rywala. Miz opuszcza narożnik, a Daniel odbija się od niego robiąc salto, lecz spada tuż przed Mizem, który bierze go pod Skull-Crushing Finale i tak się dzieje! Miz jest strasznie zmęczony i także pada. Jednak chwilę później wstaje i przeciąga Daniela Bryana na sam środek kwadratowego pierścienia. The Miz przypina rywala... 1.. 2.. 3!

Justin Roberts: Here is your winner... The Miz!

Na ringu jest zmęczony The Miz. Wypycha nogą Daniela Bryana za ring. Po chwili Danielson bierze swą walizkę i wychodzi patrząc się na Miza. Mr.Awesome wziął mikrofon i zaczął mówić.

The Miz: I co, niedowiarki?! Wygrałem! Wasz cały Mr.Money in the Bank przegrał. I co teraz? Nie ma R-Trutha na RAW. I co teraz? Jednak ja sobie poradzę. Widzieliście chyba wszyscy co zrobił Chris Jericho z Kofim Kingstonem, a w szczególności Ty, Triple H. Jest jedno wolne miejsce w walce. Chcę, abyś dał mi szansę na walkę. Odpocznę raz, dwa, trzy i zdobędę WWE Championship. Chyba, że chcesz, aby ogół tej walki był niski jak zawodnicy. Pokonałem Daniela Bryana w świetnym stylu, z resztą ta walka była Awesome! Main Event też może być Awesome! WWE Champion też może być Awesome. Pamiętasz moje rządy, Hunter? Kilka procent publiczności więcej, a przecież ludziom takim jak Ty chodzi przecież o pieniądze! Dodaj mnie do karty, a nie pożałujesz! Będę stanowił urozmaicenie tej walki, przed chwilą po Skull-Crushing Finale, Daniel Bryan został odliczony do trzech. Przecież widzisz w nim talent, prawda? Więc ja pokonałem Twój największy talent. To oznacza, że ja jestem większym talentem niż Daniel Bryan. On ma walizkę Money in the Bank i jest przegranym, a ja jestem Awesome i jestem zwycięzcą. Triple H, proszę... Nie! Żądam od Ciebie walki o pas WWE! Bez różnicy z kim, i tak wygram... Because I'm The Miz, and I'm Aaaaaaaaawesome!

Do ringu w garniturze wyszedł Triple H

Triple H: Co z tego Miz, że wygrałeś z Danielem Bryanem? Owszem, jest wolne miejsce, ale nie oznacza to, że musi być ono uzupełnione. W dodatku z Danielem Bryanem przepraszam bardzo wygrałeś przez przypadek. 80% tej walki to akcje Daniela Bryana, a nie Twoje. W sumie nic nie pokazałeś, Miz. Jak zawsze. No dobra, może czasami ładnie walczysz, ale zdarza się to raz na 20 walk. Dzisiaj niestety nie zrobiłeś nic. W przyszłym tygodniu zmierzysz się z Sin Carą. Zobaczymy, czy mój talent podoła Tobie. Jeśli pokonasz Sin Carę, dostaniesz szansę walki o pas WWE na Survivor Series. Jeśli przegrasz, to Sin Cara dostanie szansę o pas WWE. Co powiesz na to, Miz? Rozumiem, jeśli odmówisz. Wtedy będziesz stał na tym poziomie jakim jesteś. Może dla Ciebie to zbyt trudne, ale myślę, że uda Ci się pokonać International Sensaion. Oczywiście jestem za Mistico, ale tak czy inaczej życzę Ci powodzenia. Przyda Ci się, Miz. Życzę miłego dnia. Możesz jechać do domu, dzisiaj już nie będziesz walczył.

Mark Henry vs. John Morrison

Obaj już są na ringu. Mark Henry stoi w narożniku wyraźnie ucieszony. Chyba nie zbyt szanuje swego rywala. Słyszymy gong i JoMo rzuca się do ataku! Seria chopów w narożniku, lecz nie zrobiło to wrażenia na Marku Henrym. Od razu go odepchnął i JoMo upadł. World Strongest Man podnosi rywala i wykonuje mu Headbutt, po którym znów ścina rywala. Mamy przypięcie... 1.. 2.. Kick Out! Mało. Mark Henry podnosi rywala i mamy Irish Whip w narożnik. Po chwili Henry biegnie, szykuje się Body Avalanche, lecz Morrison wystawił nogę! John wychodzi z narożnika i mamy mocne kopniecie w lewą nogę Henrego! Słychać kopnięcia Morrisona po całej hali. Po chwili JoMo postanowił odbić się od lin, lecz nadział się na Scoop Powerslam! Henry z pogardą patrzy na rywala. Podnosi go i wynosi pod World Strongest Slam! Jednak John Morrison się wydostaje i mamy DDT! JoMo odwraca rywala na plecy i wykonuje Standing Shooting Star Press! Bardzo efektowna akcja i przypięcie... 1.. 2.. Kick Out! Za mało na byłego World Heavyweight Championa. John Morrison jest już przy linach. Czeka, aż jego rywal się podniesie. Henry na nogach, Morrison wskakuje na dróhą linę i mamy Flying Chuck! Ouch! To musiało boleć! Morrison jednak nie przypina swego przeciwnika. The Shaman of Sexy podnosi rywala, Irish Whip, minięty Clothesline, Henry się odwraca i otrzymuje Pele Kick! John Morrison przechodzi do przypięcia... 1.. 2.. Kick Out! JoMo chciał zakończyć, lecz Mark Henry odbił. John Morrison jest zmęczony. Ledwo podnosi Marka i wyprowadza mu European Uppercut. Po chwili próba Enzuigiri, lecz World Strongest Man się schylił. Podniósł przeciwnika i mocno cisnął nim o matę! Piękny Scoop Slam! Mark podnosi rywala i Irish Whip w narożnik! Teraz musi się udać Body Avalanche i tak się dzieje! Morrison siedzi w narożnika. World Strongest Man wynosi rywala pod Gorilla Press Slam. Przechodzi z nim na środek ringu i właśnie tak się dzieje! Próba pinu... 1.. 2.. Kick Out! Dosłownie mało brakowało! Mark Henry ma pretensje do sędziego. Arbiter tej walki jest naprawdę przestraszony. Po chwili The Hall of Pain Inductor wraca do swojego rywala. Podnosi go i mamy Bearhug! Henry z całej siły ściska rywala, lecz JoMo nie chce się poddać! Jeszcze wytrzymuje! Mark Henry widzi, że to nic nie da i puszcza uchwyt. Chwilę później ścina rywala Clotheslinem! Ta walka nie będzie trwała już długo i jej zwycięzcą zostanie chyba Mark Henry, jednak jeszcze nie wszystko przesądzone. World Strongest Man wynosi rywala pod World Strongest Slam! Jednak nie! Fallaway Slam od Henrego! The Hall of Pain Inductor dominuje w tej walce jak dominował wcześniej na SmackDown! Teraz tylko czekać, aż będzie koniec tej walki. Henremu się wcale nie spieszy. Przeciąga Guru of Greatness na środek ringu i przypina... 1.. 2.. Kick Out! W żyłach JoMo zaczęła płynąć adrenalina! Trzy mocne punche w twarz rywala! John Morrison odbija się od lin, Crossbody, lecz Henry go złapał i mamy World Strongest Man! Oh my God! It's over! World Strongest Man przypina... 1.. 2.. 3!

Justin Roberts: Here is your winner, World Strongest Man... Mark Henry!

Jesteśmy na ringu. Postawione są trzy fotele, charakterystyczna mata, na środku duży, plazmowy telewizor. To Highlight Reel!

Chris Jericho: My name is Chris Jericho and this is my show. The Highlight Reel. W dzisiejszej walce wieczoru ujrzymy Triple Theart Match, a stawką jest pas WWE. Długo czekałem na to, aż będę mógł wznieść ten tytuł do góry. Za jakiś czas przyjdzie pora na tą walkę. Rated R Superstar Edge oraz Best in the World CM Punk. W tej walce był także Kofi Kingston, lecz coś mu się stało na backstage'u. Wie ktoś coś może o tym? Mało mnie to obchodzi. Kofi Kingston jest zwykłym looserem! To żart, aby ktoś taki jak on mógł brać udział w tak prestiżowej walce. Kofi Kingston to małpa, a nie zawodnik. Jest także najlepszy na świecie - a przynajmniej za takiego się podaje. CM Pink, tfu! Jak to szło...? CM Punk, no tak! Jak mogłem zapomnieć? Oglądałem w telewizji Twe poczynania i wiem, że nie zrobiłeś żadnego kierunku w stronę tytułu. Dostałeś walkę ot tak, z powietrza! Ja dostałem ją za to, co pokazałem WWE Universe we wszystkich moim walkach. I'm the WWE Championship Material, and I'm the best in the world at what I do!

Do ringu wyszedł CM Punk

CM Punk: What The F... Co to ma być za burdel? Jakieś fotele znalezione nie wiadomo gdzie, telewizor z backstage'u? A ta mata? Sorry, Jericho, kiepski masz gust. Dlaczego zdecydowałeś się powrócić? Nie walczyłeś od roku, tylko krzyczałeś w mikrofon i jeździłeś wszędzie z tym całym zespołem Fozzy. Wyszedłeś z wprawy, Chris. Edge także długo nie walczył i to ja mam największe szanse na zwycięstwo. Ty, Jericho, kiedyś, jako World Heavyweight Champion byłeś kimś wielkim, później zostałeś przedraftowany na RAW, a ja zostałem World Heavyweight Championem! Na RAW przegrywałeś, ale i tak dostałeś szansę walki w Six Pack Challenge Matchu for WWE Championship. Niestety, przegrałeś. Później, Randy Orton wykonując Ci Punt Kick wyeliminował Cię na dobre. Widocznie kopnął Cię wystarczająco mocno, abyś myślał, że wrócisz tu i zagościsz jako WWE Champion. Prawda jest taka, że ja wiem jak się walczy, nie boję się wykonywać extremalnych akcji, Ty ledwo wykonywałeś Lionsault, a teraz jesteś już stary, więc tego nie zrobisz.

Do ringu wyszedł Rated R Superstar Edge

Chris Jericho: Edge bądź przez chwilę cicho, muszę coś powiedzieć. Punk, czy Ty naprawdę uważasz, że nie mam szans? Szans tutaj nie masz Ty. Mimo to, że walczyłeś przez cały czas nie osiągnąłeś nic. Mówiłeś o Colcie Cabanie, a jeszcze nie było go w WWE! Jesteś materialnym żartem. Moim celem jest wygrać pas WWE poprzez Codebreaker na Tobie. Jesteś w tej walce jedynym Amerykaninem, zaś ludzie z Kanady, to lepsi ludzie! Nic mi nie stanie na drodze...

Edge: Ekhem! Ja też tu jestem i to właśnie ja zaszkodzę Tobie, Jericho i Tobie Punk. Myślisz Chris, że po mojej chorobie czuję się źle? Jest na odwrót! Czuję się wyśmienicie i czekam tylko na to, aż wykonam komuś Speara! Może Ty, Jericho, może Ty, Punk. Nie możecie wiedzieć, kiedy otrzymacie Speara. Może to być nawet po walce, ale jako WWE Champion będziecie mieli się mnie słuchać. A z resztą tacy jak wy nie jesteście tego warci! Ciekawe co WWE Universe myśli o wyniku tej walki. Może wygra Y2J Chris Jericho?! Może wygra Best in the World CM Punk? A może Rated R Superstar Edge? Widzicie? Ty Jericho nie masz nic do zaoferowania. Może wykonywaliście jakieś efektowne akcje, ale mało efektywne! Ja byłbym World Heavyweight Championem do teraz, ale gdyby nie błędna diagnoza lekarza... Jednak teraz jestem rządny walki. Zrobię wszystko, aby WWE Championship było moje i tylko moje! Na Survivor Series Ty Punk nie będziesz miał szansy na złoto, ponieważ jesteś wplątany w walkę z General Managerem RAW! Nie uważasz, że to żałosne? Zostajesz Ty, Jericho. Wątpię, abyś miał szansę na pas, bo są tutaj inni, którzy na to zasługują. Daniel Bryan, The Miz i Sin Cara - kilku z nich, którzy zasługują na walkę ze mną, ale nie Ty! Ty się wypaliłeś, nie masz szans nie pokonanie mnie, ani na...

Chris Jericho uderzył Edge'a z mikrofonu w twarz. Rated R Superstar upadł, a Chris Jericho i CM Punk wpadli w bójkę idą cios za cios, a Edge wciąż leży. Po chwili Edge ustawia się w narożniku pod Spear. Wyczekuje ten moment. W końcu Y2J i CM Punk przestają się bić i Double Spear! Oh my God! No way!

Jim Ross: Edge wyrasta na zdecydowanego faworyta tej walki, jednak przed nami jeszcze jedna walka przed Main Eventem! Zapraszam!

Cody Rhodes vs. Rey Mysterio

Zaczynamy już przed ostatnie starcie dzisiejszego wieczoru! Cody Rhodes vs. Rey Mysterio - rewanż z WrestleManii. Wchodzą w zwarcie i Cody Rhodes przechodzi do Hammerlocku. Po chwili Mysterio wykonuje salto i mamy Monkey Flip! Rey w ładny sposób się wydostał. Rhodes wstał i obaj mierzą się wzrokiem. Cody powoli podchodzi do swego rywala i mocne kopnięcie w brzuch, a po tym cios w plecy! UnDashing przechodzi za plecy i Russian Legsweep! Podnosi rywala, odbicie od lin i mamy Bulldog! Przechodzi do pinu... 1.. 2.. Kick Out! Za mało. Po raz kolejny podnosi rywala i mamy Alabama Slam! Ładna akcja. Cody nieźle sobie radzi. Znów podnosi rywala, zachodzi go od tyłu i Wheelbarrow Suplex! Rhodes jest bardzo pewny siebie. Podchodzi do Mysterio, lecz ten wykonuje kopnięcie w kolano, które ścina Rhodesa! Szybko wstaje i podnosi rywala i mamy Standing Shiranui! Świetna akcja, po której Rey Mysterio od razu przechodzi do przypięcia... 1.. 2.. Kick Out! Mało brakowało! Rey znów podnosi Cody'ego. Irish Whip od Rhodesa i mamy Dragonrana połączoną z pinem... 1.. 2.. Kick Out! Rey ma jeszcze wiele w zanadrzu. Po chwili mamy Sitout Facebuster! Co jest z twarzą Rhodesa? Trzyma się za nią, lecz maska go uchroniła. Podnosi Rhodesa, Irish Whip dla UnDashinga i Thesz Press! Jednak Rhodes trzyma Reya i mamy Spinebuster! Teraz odbicie od lin i Knee Drop dla The Biggest Little Mana! Pin... 1.. 2.. Kick Out! Cody podnosi rywala i mamy Irish Whip w narożnik. Posadził Reya na górnej linie. Cody wchodzi także na trzecią i mamy Superplex i przypięcie... 1.. 2.. 3!

Justin Roberts: Here is your winner... Cody Rhodes!

Rey Mysterio dostał drgawek i do ringu wbiegli lekarze! Kolejna kontuzja Rey'a...

Chris Jericho vs. Edge vs. CM Punk - WWE Championship Match

Czas na Main Event Monday Night RAW! WWE Championship Match! Słychać gong i właśnie się zaczęło! Jak na razie wszyscy siebie wyczuwają. Zataczają koła i Chris Jericho wraz z Edge'm weszli w zwarcie. Punk stoi w jednym z narożników. W zwarciu wygrał Jericho wykonując Suplex. Y2J podnosi rywala i mamy Jericho Spike! Ładna akcja. Teraz Jericho spojrzał się na Punka, który wzruszył ramionami. Jericho podnosi Edge'a i European Uppercut. Teraz odbicie od lin i mamy Flying Forearm Smash! Czy CM Punk weźmie udział w tej walce? Teraz Y2J podchodzi do Punka i mierzą się wzrokiem. Punk się ironicznie śmieje i otrzymał cios z liścia. CM się zdenerwował i wykonał mocne kopnięcie w nogę odchodzącemu Jericho! Ściąło go to z nóg, a na nogach już Edge. Idzie do narożnika i ustawia się pod Spear! Jericho wstaje, ale to widzi i wyturlał się z ringu. CM Punk odbija się od lin i Sucide Dive! Jednak Jericho skontrował to w Codebreaker! Oh my god! Teraz Y2J pokazuje palcem na Edge'a. Wchodzi do ringu i teraz zacznie się najciekawsze widowisko. Idą cios za cios! Raz punch od Edge'a, raz od Jericho! Punk wciąż leży jak nieprzytomny! Publiczność szaleje, ponieważ Rated R Superstar przejął inicjatywę! Podnosi rywala, kopnięcie w brzuch i mamy Powerbomb! Przypięcie... 1.. 2.. Kick Out! Za mało! Punk powoli dochodzi do siebie. Wraca do ringu, podnosi Chrisa Jericho i Double Suplex! Edge i CM Punk połączyli siły! Jednak po chwili znów wchodzą w zwarcie! Wygrał CM Punk. Zachodzi od tyłu Oportunistę i mamy Pepsi Twist! Przypięcie... 1.. 2.. Kick Out! Ciągle mało. Chris Jericho powoli się podnosi. Punk to widzi. Podnosi Chrisa, mocne kopnięcie w brzuch i mamy Falcon Arrow! Punk nieźle sobie radzi. Edge na nogach, lecz powala go Leg Lariat od Straight Edge Saviora. Punk się odwraca i widzi stojącego Y2J i tenże pan otrzymuje Roundhouse Kick! Piękna akcja od CM Punka. Edge także wstał, próba Roundhouse Kicku, lecz Rated R Superstar się schylił i mamy Edge-O-Matic! Próba pinu... 1.. 2.. Kick Out! Ciągle mało! Edge podnosi Chrisa Jericho i mamy Spinning Heel Kick! Teraz nie pozostaje nic innego niż wykonać Speara! The Master Manipulator ustawia się w narożniku i robi charakterystyczną dla niego minę. CM Punk jeszcze leży na macie, ale Chris Jericho już dochodzi do siebie. Odwraca się i Sexy Beast otrzymuje Speara! Spear! Spear by Edge! OH MY GOD! Ta walka teraz musi się skończyć! Edge przypina... 1.. 2.. I znalazł się CM Punk, który przerwał pin! Mocne ciosy spadają na głowę Edge'a! Akcja przenosi się do narożnika. CM Punk jest na drugiej linie, a Rated R Superstar pod nim! Dziesięć ciosów i Punk zszedł z drugiej liny. Odwraca się do Edge'a i próba Speara, lecz Punk wyniósł go na barki i mamy Go To Sleep! Niewiarygodne! Przypięcie... 1.. 2.. Kick Out! No way! Było tak blisko, a CM Punk nie może uwierzyć w to co się stało. Pas WWE leży przy ringu i to właśnie na nim Best in the World skupił swą uwagę. Jednak na nogach jest już Y2J Chris Jericho! Powala Clotheslinem rywala! Widać, że w jego żyłach płynie adrenalina. Od razu wziął rozbieg, wskoczył na drugą linę i Lionsault! Dobra akcja od Chrisa Jericho. Podnosi The Voice of The Voicelessa i mamy Nothern Lights Suplex! Teraz ta sama akcja na Edge'u! Przypięcie... 1.. 2.. Kick Out! Mało! Teraz Y2J przypina Straight Edge Saviora. 1.. 2.. I pin przerywa The Rated R Superstar Edge! Irish Whip dla Chrisa Jericho i mamy Half Nelson Bulldog! Ładna akcja. Edge znów podnosi swego rywala i mamy Edgecution! Przypięcie... 1.. 2.. CM Punk przerywa pin. Edge jest wyraźnie zły. CM Punk biegnie na niego, minięty Clothesline i Spear! Wow! Rated R Superstar wypycha z ringu CM Punka i ustawia się w narożniku! Widownia skanduje nazwę akcji kończącej Edge'a! The Ultimate Opportunist wziął rozbieg i mamy Speara! Edge jest wyraźnie ucieszony całym obrotem spraw. Patrzy na CM Punka, a on leży nieprzytomny poza ringiem. Teraz spojrzał na Chrisa Jericho.The Best in the World at What He Does także leży nieprzytomny. Wystarczy przypiąć i to właśnie robi Edge... 1.. 2.. 3!

Justin Roberts: Here is your winner and neeeeeeeeeeeew WWE Champion, The Raaaaaaated R Superstaaaaaaaar... Eeeeeeeeeeeedge!

Michael Cole: What?! Wygrał Edge?! To niemożliwe! Powinien wygrać Chris Jericho! C'mon!

Jerry Lawler: Oh yeah! Wygrał Edge i jest świetnie! Nowy WWE Champion na pewno długo będzie nosił swój pas.

Jim Ross: A mi nie pozostaje nic innego niż pożegnać się z państwem. Życzymy państwu miłej nocy. Żegnają się Michael Cole, Jerry ''The King'' Lawler i Jim Ross

• Odpowiedzi 0
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Wąsent

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Polecana zawartość

• WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
        • Dzięki
      • 17 odpowiedzi
    • WWE Royal Rumble 2025
      Spekulacje i dyskusje na temat WWE Royal Rumble 2025!
        • Dzięki
      • 79 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 17 922 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 686 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
        • Lubię to
      • 100 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
        • Lubię to
      • 9 350 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
        • Lubię to
      • 146 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 172 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 513 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 850 odpowiedzi

• Najnowsze posty

• Attitude
      Nazwa gali: WWE NXT #771 Data: 04.02.2025 Federacja: World Wrestling Entertainment Typ: TV-Show Lokalizacja: Orlando, Florida, USA Arena: WWE Performance Center Format: Live Platforma: The CW Komentarz: Booker T, Corey Graves & Vic Joseph Karta: Wyniki: Powiązane tematy: World Wrestling Entertainment - dyskusje ogólne WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
    • MattDevitto
      Kurczę pieczone Ale teraz zacząłem łączyć kropki.... Za rok gala wiadomo gdzie i dlaczego $$$, więc poczciwy Titus jest idealnym kandydatem na zwycięzcę. Ależ to będzie piękne redemption po małej wpadce kilka lat wcześniej - od zera do bohatera - Amerykanie kochają takie historie Proszę wsiadać do pociągu Titus O'Neil RR winner 2k26!
    • -Raven-
      Rozmawiali wyłącznie po francusku
    • -Raven-
      W zeszłym roku stawiałem na Rudą, ponieważ Aliensowa miała pas już bardzo długo i WM-ka była na papierze dobrym momentem żeby zrzucić z niej złoto, a Linczująca już dawno nie miała pasa, tak więc ułamki wychodziły mi tak a nie inaczej. Mimo to, fajnie się było pomylić w tej kwestii Akurat w tym przypadku uważam podobnie. Stratna ma zbyt krótko tytuł (nie dali jej się jeszcze wykazać), a Flara jest na papierze takim "faworytem", że w ramach "zaskoczenia" powinni ją tutaj podłożyć. Jabłecznikowa zbiera tytuły tak ekspresowo, że jeszcze na spokojnie ma czas żeby w tej kwestii ścignąć starego, tak więc tutaj na spokojnie będzie mogła jobnąc, żeby wypromować nową gwiazdę ze stajni W.        Bardzo dobry ruch z "rozbiciem" tagu Callgirl i Bi-Anki. Jade koszmarnie wypadała na tle Belair. Była sztywna, kanciasta i jej akcje nie wyglądały w ringu płynnie. Baardzo się to rzucało w oczy w kontraście do roboty jaką wykonywała Warkoczowa. Storm wyglądała wyłącznie dobrze kiedy trzeba coś było odwalić siłowo. Wycofanie jej z tagu i scenariusz, że któraś z kumpelek (Bianca lub Naomi) ją wyeliminowała, to samograj i instant materiał na turn i starcie na WM-kę. Niby logika podpowiada Naomi (bo to ona najwięcej zyskała na wyeliminowaniu Koksiary), ale chciałbym zobaczyć zestawienie Montezowej z Siwą na WrestleManii, gdzie Belair by wygrała dzięki Naomi (bo okazało by się, że jednak obie były w zmowie).    
    • HeymanGuy
      Energetyk Saints Flow? Ogólnie uwielbiam Saints Row ale tylko 1 i 2. Od trójki niestety to rownia pochyla na sam dół
  • Dodaj nową pozycję...