Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Książki - co polecacie? :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   228
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

"Proces" to bez wątpienia powieść ponadczasowa (wydana w 1925 po śmierci pisarza), będąca interpretacją Kafki nt systemu totalitarnego (mająca elementu surrealizmu)

"Proces" Kafki to także jeden wielki manifest przeciwko wszechogarniającej biurokratyzacji, oraz obraz nierównej, z góry skazanej na przegraną, walki "jednostka vs. system". Kafka bardzo często podkreślał ja niewiele może zwykły, szary obywatel wkręcony w tryby zbiurokratyzowanej machiny, która zawsze przemieli go i wypluje.

Swoją drogą, niesamowite, ponadczasowe dzieło. Jak najbardziej aktualne do dziś (niech ktoś pójdzie załatwić coś w ZUS-sie albo w Skarbówce i mi powie, że momentami nie czuje się bezradnie jak Józef K.)

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229684

• Reputacja:   1

-Raven-, a jaka jest Twoja opinia nt "Zamku"? Czy powieść jest serio tak trudna w interpretacji jak się powszechnie sądzi? (opieram się na internetowych recenzjach)
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229686

• Reputacja:   0

-Raven-, a jaka jest Twoja opinia nt "Zamku"? Czy powieść jest serio tak trudna w interpretacji jak się powszechnie sądzi?
Można zawsze dumać nad tym, o co chodzi. Nie ma natomiast jednoznacznej, pewnej interpretacji tej powieści. IMO to przez Maxa Broda, który pisał bodajże ostatni rozdział, po czym sam rozpoczął lawinę przeróżnych spekulacji swoją tezą, opartą o teologię jeśli dobrze pamiętam. Dla mnie jednak interpretowanie dzieł literackich to debilizm, gdyż jest to nic innego jak spekulacja nad myślami autora, poparta czasem paroma zdaniami i biografią. Można sobie dumać nad znaczeniem treści utworu, niemniej jednak coraz częściej interpretacja to nic innego jak translacja utworu na tryb myślenia plebsu i takowa jest poprawna tylko wtedy, kiedy zgadza się z jakimś kluczem, tokiem myślenia "ekspertów", programem nauczania czy opinią publiczną (mówię to jako gimnazjalistka, czyli człowiek otoczony ludźmi czytającymi zazwyczaj tylko wtedy, jak muszą), np. przypadek Szymborskiej.

Dla mnie w przypadku Kafki bardziej odpowiednie jest twierdzenie, iż sama książka dla normalnego śmiertelnika jest dość ciężka do przeczytania.

Wiem, iż ja nie Raven, buty mu mogę czyścić, ale z pozdrowieniami dla mojej ex polonistki musiałam to z siebie wyrzucić.

Swoją drogą, niesamowite, ponadczasowe dzieło. Jak najbardziej aktualne do dziś (niech ktoś pójdzie załatwić coś w ZUS-sie albo w Skarbówce i mi powie, że momentami nie czuje się bezradnie jak Józef K.)
Dojebałeś. Przeżycia z urzędasami są dużo bardziej surrealistyczne :twisted:

A propos tematu, czytam włąsnie Kandyda, skończę to edytnę i zrecenzuję. Polecam natomiast już teraz, ze względu za zabójcze momentami dawki ironii (Pangloss). Porównując tytuł z treścią dochodzę wręcz do wniosku, iż autor zrobił sobie jaja z czytelnika, sprzedając pod dużo mówiącym tytułem "... czyli optymizm" całą serię niefortunnych zdarzeń.

Jedna z nielicznych książek, którą trzeba w szkole jako lekturę tłuc, a mi się podoba.

Edytowane przez Rei Ashikaga
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229692

-Raven-, a jaka jest Twoja opinia nt "Zamku"? Czy powieść jest serio tak trudna w interpretacji jak się powszechnie sądzi? (opieram się na internetowych recenzjach)

Kafka ogólnie ciężki jest w odbiorze i nie do każdego przemawia (do mnie akurat tak. Zdecydowanie moje klimaty :wink:). "Zamek" jest kolejnym z dzieł Kafki, które nie zostało dokończone, co może przysporzyć trudności w pełnej interpretacji. Teoretycznie "Zamek" to także krytyka biurokracji (nic nie dzieje się we wsi bez zgody tajemniczego władcy Zamku, kontrolującego całe życie we wsi za pomocą swoich urzędasów) i obraz samotnej, indywidualnej jednostki, która staje do nierównej walki z biurokratyczną machiną Zamku - ale jest to tylko przedsionek do pełniejszej interpretacji, która wydaje się być nie do końca możliwa przez to, że utwór jest niedokończony przez autora.

[ Dodano: 2011-04-20, 22:47 ]

A propos tematu, czytam włąsnie Kandyda, skończę to edytnę i zrecenzuję.

"Kandyd" jest mocny. Taki pokaz kretyńskiego optymizmu i debilnej wiary w ludzi wbrew rozsądkowi. Voltaire w mega ironiczny sposób sportretował wszystkie te postawy, które zakładają, że świat jest najlepszy z możliwych, życie kolorowe a ludzie kochani.

Nie będę spoilerował, ale myślę, że jak będziesz czytała scenę na stosie (jak dojdziesz do tego momentu to będziesz wiedziała o co mi chodzi) to padniesz ze śmiechu. Ja miałem normalnie ochotę wytargać głównego bohatera za łeb, żeby w końcu przejrzał na oczy :wink:

Co do Kafki to najważniejsze w jego prozie jest poczuć jej klimat. Interpretacja przesuwa się na dalszy plan, tym bardziej że możemy to robić naprawdę z dalekiej piłki, w przypadku dzieł niedokończonych.

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229693

Wiem, iż ja nie Raven, buty mu mogę czyścić, ale z pozdrowieniami dla mojej ex polonistki musiałam to z siebie wyrzucić.
Spoko, dla mnie każda opinia jest bardzo cenna ;)Dzięki że zamieściłaś również swoją. Choć musisz się zgodzić (albo i nie :P ) że -Raven-, to główny opinio twórca na naszym forum ;)
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229718

Rei Ashikaga napisał/a:

Spoko, dla mnie każda opinia jest bardzo cenna ;)Dzięki że zamieściłaś również swoją. Choć musisz się zgodzić (albo i nie :P ) że -Raven-, to główny opinio twórca na naszym forum ;)

Dajcie spokój, bo loka zakręcę (hmmm... tylko gdzie ja na tyle kłaków znajdę? :lol:) i spłonę rumieńcem :D Buty mam czyste, tak więc Budyniu nie będziesz musiała aż tak poświęcać :wink: A tak na serio - miło się czyta każdego kto ma coś mądrego do powiedzenia i to bez względu czy jest na Forum od kilku lat, czy od kilku dni (przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia). Zdanie Budyniowej na temat prozy Kafki jest bardzo istotne, bo jako jego wielbicielka (a wiem, że nią jest), zna jego twórczość i potrafi spojrzeć na jego dzieła przez pryzmat biografii Franza K., co jest bardzo pomocne przy wszelkich próbach interpretacji (TakerFanKrk, jeśli tego nie zrobiłeś wcześniej, to zajrzyj do bio Kafki, nawet jakieś takiej w pigułce. Mocno to pomaga w zrozumieniu tego, "co miał twórca na myśli").

P.S. Budyniu, zamiast edytować wcześniejsze posty, pisz następne, bo łatwo przeoczyć, że coś było modyfikowane i cały wysiłek jak krew w piach :wink:

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229828

Zdanie Budyniowej na temat prozy Kafki jest bardzo istotne, bo jako jego wielbicielka (a wiem, że nią jest), zna jego twórczość i potrafi spojrzeć na jego dzieła przez pryzmat biografii Franza K., co jest bardzo pomocne przy wszelkich próbach interpretacji (TakerFanKrk, jeśli tego nie zrobiłeś wcześniej, to zajrzyj do bio Kafki, nawet jakieś takiej w pigułce. Mocno to pomaga w zrozumieniu tego, "co miał twórca na myśli").
Ok tak zrobię ;) Także się cieszę że troszkę się ten temat ruszył ponieważ od kilku miesięcy praktycznie stał bez ruchu, a jestem pewny że każdy z nas na pewno przeczytał jakąś ciekawą książkę z którą opinią chciałby się podzielić ;)

PS. -Raven-, Rei Ashikaga, skoro jesteśmy już przy temacie Kafki... Czytaliście może "Przemianę"? Jak ją oceniacie? Miałem się za to zabrać ale nieco fabuła mnie odstrasza która nie wydaje mi się zbytnio interesująca (facet który zmienia się pewnego dnia w wielkiego robaka i którego rodzinka trzyma zamkniętego w pokoju na klucz). Co sądzicie o tym dziele Kafki?

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229852

• Reputacja:   6

Skoro każda opinia jest dla Ciebie cenna, to i ja się wypowiem. "Przemianę" czytałem lata temu ale pamiętam, że zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Specjalistą od Kafki nie jestem, ale wydaje mi się, że rzecz trzyma klimat jego prozy (bezradność bohatera, uczucie klaustrofobii). Pamiętam też, że bardzo zainteresowała mnie reakcja rodziny i otoczenia poddanego przemianie nieszczęśnika (zwykli ludzie w obliczu czegoś tak groteskowego, fajnie zostało to ukazane).

A teraz coś od siebie, tak z serca: tylko Ty jesteś w stanie ocenić, czy dana książka Ci się podoba, czy nie. Skoro zacząłeś czytać Kafkę, przeczytaj i "Przemianę". Na razie wygląda to trochę tak, jakbyś próbował ustosunkować się do książki podpierając czyimiś poglądami/odczuciami na jej temat. Szczerze mówiąc, nie widzę w tym większego sensu ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229858

Na razie wygląda to trochę tak, jakbyś próbował ustosunkować się do książki podpierając czyimiś poglądami/odczuciami na jej temat. Szczerze mówiąc, nie widzę w tym większego sensu ;)
Zawsze gdy zaczynam się przymierzać do danego tytułu staram się zasięgać jak najwięcej opinii na jego temat żeby wyrobić sobie zdanie czy przeczytam daną pozycję czy nie (np "To" Kinga kompletnie do mnie nie trafiło,przeczytałem całe 1000 stron i jakoś nie czułem się usatysfakcjonowany a np już "Misery" tego samego autora przeczytałem z wypiekami na twarzy)

Osobiście lubię takich autorów jak Coben, Ludlum czy Grisham (jestem maniakalnym fanem powieści sensacyjnych i kryminałów) jednak czasem gdy chcę trochę bardziej pomyśleć to sięgam po pozycję klasyków (jak choćby wspomniany wcześniej Kafka)...

A wiesz zasięgam opinii także dlatego ponieważ zauważ: zawsze gdy reklamują jakiś film czy to na plakatach czy w telewizji, zawsze jest to samo "Film nr 1" czy "Godny następca filmu XYZ". Zachęcony tym wydajesz pieniądze na bilet. Jednak potem się okazuje że film to kompletna kaszana ;) Dokładnie tak samo jest w kwestii książek ;) Na pewno bardziej są opinie zwykłych zjadaczy chleba niż tych krytyków filmowych/literackich od siedmiu boleści którzy za grubą kasę wciskają kit ludziom, namawiając do kupna gniotu a często krytykując pozycje godne polecenia

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229863

• Reputacja:   6

Zawsze gdy zaczynam się przymierzać do danego tytułu staram się zasięgać jak najwięcej opinii na jego temat żeby wyrobić sobie zdanie czy przeczytam daną pozycję czy nie (np "To" Kinga kompletnie do mnie nie trafiło,przeczytałem całe 1000 stron i jakoś nie czułem się usatysfakcjonowany a np już "Misery" tego samego autora przeczytałem z wypiekami na twarzy)

Osobiście lubię takich autorów jak Coben, Ludlum czy Grisham (jestem maniakalnym fanem powieści sensacyjnych i kryminałów) jednak czasem gdy chcę trochę bardziej pomyśleć to sięgam po pozycję klasyków (jak choćby wspomniany wcześniej Kafka)...

A wiesz zasięgam opinii także dlatego ponieważ zauważ: zawsze gdy reklamują jakiś film czy to na plakatach czy w telewizji, zawsze jest to samo "Film nr 1" czy "Godny następca filmu XYZ". Zachęcony tym wydajesz pieniądze na bilet. Jednak potem się okazuje że film to kompletna kaszana ;) Dokładnie tak samo jest w kwestii książek ;) Na pewno bardziej są opinie zwykłych zjadaczy chleba niż tych krytyków filmowych/literackich od siedmiu boleści którzy za grubą kasę wciskają kit ludziom, namawiając do kupna gniotu a często krytykując pozycje godne polecenia

Każdy ma swój system: ja rzucam się na każdą książkę, jaka wpadnie mi w ręce i nie tracę czasu na zasięganie opinii innych. Oczywiście rozumiem też zasadność takiego wywiadu wśród znajomych, po prostu do mnie coś takiego zupełnie nie przemawia. Sporo czasu wymaga na przykład zorientowanie się, czy gust danego "doradcy" pokrywa się z Twoim, czy wręcz przeciwnie. Nie lepiej poświęcić ten czas na przeczytanie czegoś nowego? ;)

Tak jak powiedziałem: nie narzucam Ci swojego punktu widzenia, bo niby jakie mam do tego prawo? Po prostu w tej kwestii raczej byśmy się nie dogadali ;)

Nasza rozmowa nieuchronnie zmierza w kierunku offtopu, więc może polecę coś od siebie. Niedawno natrafiłem w Empiku na wydanie zbiorcze "Czarnej Kompanii" Glena Cooka. Świetnie się złożyło, bo jakoś nie byłem w stanie skompletować poprzedniego wydania.

O czym jest "Czarna Kompania"? Krótko mówiąc, o żołnierzach. Najemnikach, którzy przemierzają świat oferując swoje miecze tym, którzy zapłacą najwięcej. Takie kwestie jak dobro i zło nie mają dla nich znaczenia. Liczy się tylko wypełnienie kontraktu. W pierwszym tomie okoliczności zmuszają Kompanię do przejścia na stronę Zła (nieprzypadkowo używam tu dużej litery), a później... później robi się coraz ciekawiej. I tak przez dziesięć tomów świetnie napisanej, wciągającej, epickiej sagi w której poznajemy kolejne rozdziały dziejów Czarnej Kompanii. Kronikarze się zmieniają, tak samo jak pola bitew i okoliczności. Niejednokrotnie dotychczasowy wróg staje się przyjacielem i na odwrót. A wszystko to dzieje się w scenerii mrocznego, starego i wielokulturowego świata. Polecam wszystkim, których znudziło klasyczne fantasy i wolą coś... mniej optymistycznego ;) Wszystkim, którzy lubią takie "żołnierskie" fantasy. I którym nie przeszkadza brak rozróżnienia pomiędzy dobrem i złem (o to w tych książkach jest naprawdę trudno).

Jestem w stanie uwierzyć, że ta seria zrewolucjonizowała fantasy (wydawca chętnie przytacza tego typu opinie). W dodatku ma rzadką w takich cyklach zaletę - kolejne tomy trzymają poziom poprzednich.

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229871

PS. -Raven-, Rei Ashikaga, skoro jesteśmy już przy temacie Kafki... Czytaliście może "Przemianę"? Jak ją oceniacie? Miałem się za to zabrać ale nieco fabuła mnie odstrasza która nie wydaje mi się zbytnio interesująca (facet który zmienia się pewnego dnia w wielkiego robaka i którego rodzinka trzyma zamkniętego w pokoju na klucz). Co sądzicie o tym dziele Kafki?

"Przemiana" jest chyba najbardziej znanym opowiadaniem Kafki, ale też jest dość trudnym w odbiorze, bo dla kogoś nie bardzo siedzącego w klimatach Franza - niewiele się tam dzieje (pod kątem jakiejś akcji). Oczywiście "Przemiana" jak najbardziej trzyma kafkowski klimat i jak napisał kolega Grishan - ciekawie pokazana jest bezradność bohatera, groteskowość całej sytuacji oraz reakcje jego rodziny na cały proces przemiany w insekta (jednostka, która staje się ciężarem i powodem do wstydu dla całej rodziny).

Z reguły ludziom ceniącym sobie klimat prozy autora, "Przemiana" się podoba, choć wszystko zależy od indywidualnego odbioru. W sumie opowiadanie nie jest zbyt długie, tak więc spokojnie możesz "zaryzykować" i przekonać się samemu :wink:

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229913

• Reputacja:   0

Przemiana... Lekturka robi się interesująca właśnie, jak się chociaż tyćkę zna Bio Kafki. Bo powiadanko od bidy można uznać jako metaforę konfliktu Franza z jego ojcem - motyw gonitwy. Opowiadanko trzyma typowo kafkowski klimat, świetnie pokazana jest bezradność głównego bohatera - jest wyalienowany (Kafka jako żyd mi się tu narzuca), bezradny, trzeba go wyeliminować, jest... robakiem.

Przemiana jest dość sucho napisana - bez bajecznych opisów, co niektórych może denerwować, ja jednak wolę utwory bez niepotrzebnych potoków słów a la epoka Romantyzmu. Oczywiście zakończenie godne Franza - cóż by to był za utwór, jeśli miałby szczęśliwe zakończenie?

Spokojnie możesz zaryzykować TakerFanKrk, bo jest to do takiego stopnia krótkie i przyjemne, ze fragment dali nam do podręcznika do przerobienia (sam opis przemiany, miałam dużo śmiechu jak zobaczyłam, jak drętwo autorzy tej książki potraktowali Franza, jak i Joyce'a - przydałaby się solidna edukacja zarówno autorom, jak i wydawnictwu i ministerstwu edukacji, że dopuścili to do systemu oświaty).

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229958

Kafka od zawsze czuł się zdominowany przez ojca. Do późnych lat (chyba do 35 roku życia) żył z rodzicami. Bardzo możliwe, że bohatera "Przemiany" Franz naznaczył swoimi cechami i odczuciami. Kafka był osobą wyalienowaną, posiadającą bardzo krytyczny stosunek do samego siebie. Relacje pomiędzy bohaterem-insektem a jego ojcem mogą być metaforą tego jak postrzegał autor osobiste relacje z własnym ojcem, w którego (wg własnego przekonania) zawsze żył cieniu.

Myślę, że Kafka doskonale zdawał sobie sprawę z własnego toksycznego związku z rodzicami, czego dał wyraz właśnie w "Przemianie", gdzie bohater przemieniony w robaka (a więc coś "niegodnego", budzącego odrazę) staje się ciężarem dla własnej rodziny, czego sam powoli staje się świadomy (podobnie jak autor?).

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-229971

• 2 tygodnie później...

Przeczytałem ostatnio książkę "W 80 Dni Dookoła Świata" Juliusza Verne'a. Powieść opowiada historię angielskiego dżentelmena Filliasa Fogga który pewnego dnia grając w karty zakłada się z przyjaciółmi o 20 tysięcy funtów że w ciągu 80 dni opłynie ziemię dookoła. Oczywiście przyjaciele zrobią wszystko żeby do tego nie dopuścić a sprawę komplikuje że pewien nieznany człowiek kradnie z londyńskiego banku pokaźną sumę pieniędzy i podejrzenia padają na Fogga... Rozpoczyna się wyścig z czasem... Ogólnie jako fan sensacji zdziwiłem się że powieść czysto przygodowa (bardziej dla młodszych czytelników) potrafiła mnie wciągnąć (zważywszy że sięgałem po książkę po obejrzeniu głośnego filmu z Jackie Chanem pod tym samym tytułem). W ogóle styl napisania książki bardzo mi podszedł. Polecam wszystkim tą sympatyczną i śmieszną historię która z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom ale i starszym ;)
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-231851

• 2 tygodnie później...

Harlan Coben jest jednym z tych autorów o którym mogę powiedzieć "mistrz budowania napięcia"... Ostatnio przeczytałem całkiem niezły w moim mniemaniu thriller tegoż autora pt "Niewinny". Książka opowiada historię byłego przestępcy Matta Huntera który prowadzi spokojne życie z piękną żoną Olivią. Niestety ta sielanka zostaje przerwana gdy Olivia wyjeżdża służbowo do Bostonu. Na komórkę Matta zostaje wysłany bowiem krótki filmik który przedstawia jego żonę w towarzystwie obcego mężczyzny w pokoju hotelowym. Zdesperowany Matt robi wszystko by odkryć prawdę o autorze filmu i swojej żonie. Przy okazji musi stawić czoła własnej, brudnej przeszłości...

Szczerze mówiąc czytając tą książkę już w połowie byłem przekonany że znam rozwiązanie zagadki... Jednak autor kompletnie mnie zaskoczył, gdyż kluczową rolę grały tu osoby na które wcześniej nie zwracałem uwagi (a nie Olivia i Matt) i tak naprawdę pełne wyjaśnienie intrygi znajdujemy dosłownie na kilku ostatnich kartach powieści... Szczerze polecam tą pozycję dla tych którzy lubią powolne dawkowanie akcji oraz szukania samemu elementów układanki a nie wykładania wszystkiego na talerzu ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/8/#findComment-234145

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• CzaQ
      Zgadza się, jedziesz dalej.
    • MattDevitto
      Nowy rok, nowe postanowienia to i może jakieś nowe fedki, które każdy z nas chce oglądać. Warto się zastanowić, szczególnie, że obecnego wrs jest bardzo dużo do ogarnięcia. Z roku na rok też czasu jakby mniej do śledzenia tego wszystkiego. Stąd też tradycyjnie w styczniu przybywam do was z pytaniem:  ile fedek zamierzacie oglądać w 2025? Oczywiście oprócz ich wymienienia, napiszcie też co będziecie śledzić na bieżąco, z jakiej fedki np. rezygnujecie etc. Można też dodać jakieś federacje retro - choćby LU, macie jak zawsze pełną dowolność Poniżej dodaję link do tematu sprzed 12 miesięcy:
    • -Raven-
      Poza tym, całkiem sprytnie to rozgrywają, bo niby w tej walce Szefów żadne Bloodline nie może interweniować, ale Jokerem jest tu Drew, który może pomóc Soliście. Niby teoretycznie wiadomo, że Romek powinien ogarnąć, ale zawsze pozostaje ten element niepewności. Po drugie, bez sensu jest kończyć tak duży feud na zwykłej tygodniówce (a wygrana Rzymskiego to by było game over), co jeszcze bardziej zwiększa szanse Sikacza.   Oby nie, bo Stratna może w takim wypadku długo się pasem nie nacieszyć, a szkoda by było.
    • -Raven-
      Parasolkę.
    • RomanRZYMEK
      - Drew przechodzi na stałe na SmackDown i w sumie spoko, bo co miałby robić na RAW? Od razu dostaje segment z Blondasem, który doprowadza do kolejnego brawlu Owensa z Cody’m. Spoko, tylko dla mnie trochę za dużo tych brawli ostatnio w rywalizacji Cody’ego z Kevinen. Mogliby trochę z tym przystopować, bo szybko się ludziom znudzi i cały feud na tym traci. Co jeszcze warte odnotowania w tym segmencie - czyżbyśmy dostali zalążek stajni Owensa, Drew i ewentualnie Rollinsa? Każdy z nich działa z podobnych motywów, więc ma to jakiś sens.     - Solo bardzo rozwinął się na MICu od czasu jego solowego runu jako Tribal Chef. To kolejna osoba po Jey’u, Samim i Jimmy’m która zostaje jednym z głównych beneficjentów story z Bloodline. Ciekaw jestem co się z nim stanie po programie z Romanem. Raczej czeka go los Romka i program z podopiecznym Jacobem Fatu.    - IT’s Tiffy Time! Wow - co za pop. Fajnie rozegrany Cash-In, bardzo logiczny. Tiffy dostaje swój moment, nawet fajerwerki, ciekawe jaki będzie jej run. Potencjał na Micu, jak i w ringu ma nieograniczony. Czuję że na WM’ce dostaniemy jej walkę z powracającą Charlotte Flair.   - LA Knight dalej Over, ale w sumie ta strata pasa nic mu nie dała. Program z Nakamura na razie miałkły. Liczyłem że może Knight pójdzie wyżej, dostanie znowu szansę na Title Shota na WWE Championship, ale niestety na to się nie zanosi. Jedyna droga w tym roku, to walizka, ale raczej Knight jej nie wygra.    Ogolnie, to nie wiem czy zmiana decyzji na 3h wyjdzie na plus długofalowo. Co prawda roster SmackDown ma potencjał jeśli dodamy osoby, których obecnie nie ma - Orton, Styles i mocniej postawią np na Carmelo, Theory itp. Boję się jednak że przez przejście na 3h poziom tygodniówki spadnie i będą się musieli ratować zapychaczami, jak na tym show dostaliśmy kolejne starcie Michin vs Piper, które było tylko zapychaczem. Obym się mylił, ale jestem sceptyczny. 
  • Dodaj nową pozycję...