Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Książki - co polecacie? :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   228
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Mnie sam opis trochę odrzuca i wydaje się absurdalny. Znaczy wiem, że to King, ale czytając Mercedesa nawet nie wiedziałem, że ta książka doczekała się jakiejkolwiek kontynuacji i generalnie wydawała mi się dość zamkniętą historią.

Pewnie King pisząc Mercedesa, sam nie spodziewał się tak dobrego przyjęcia ze strony czytelników (w końcu nie był to stricte horror), a więc zwąchał okazję i zrobił skok na kasę, waląc trylogię. Jednak znając pomysłowość Stefka, wcale kontynuacja nie musi być jakąś kichą, a sądząc po opiniach w necie - Król raczej stanął na wysokości zadania.

Tak przynajmniej sądzę po reakcjach czytelników, bo osobiście to jeszcze nie miałem okazji łyknąć "dwójki", czyli "Znalezione nie kradzione".

generalnie wydawała mi się dość zamkniętą historią.

Generalnie - miałem podobnie, ale jednak końcówka pozostawiała pewną "furtkę" dla kontynuacji.

Edytowane przez -Raven-
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-407536

• Reputacja:   0

Dla mnie osobiście Pan Mercedes to jedna z najlepszych książek Kinga choćby dlatego, że mam skrzywienie i uwielbiam powieści kryminalne itd. Dodatkowo czarny charakter jest mega unikatowy a poza tym ja czytam Kinga obecnie w wersji Audiobooka i Jan Peszek robi swoje. Moim zdaniem Stephen King całkiem dobrze sobie poradził na obcych wodach. "Znalezione nie kradzione" nie porywa ale ta III część zbiera faktycznie znakomite recenzje i już się nie mogę doczekać. Swoją drogą nie czytałem Dallas 63, po opisie uważałem tę książkę za "skok na kase" (wiem jak to brzmi w przypadku Kinga i jego majątku)... Ale obejrzałem serial z Franco i po prostu dawno nie widziałem tak świetnego mini-serialu i dlatego planuje wrócić do Dallas 63'. Przeciwnie z "Under the Dome" - serial jest mega słaby w mojej opinii i odrzucił mnie od książki (może niesłusznie).

Fajnie, że temat w tym dziale dotyczy Kinga bo w sumie z mojego doświadczenia moge powiedzieć, że King to taki Cena dla mnie był, zawsze szukałem alternatyw, ale jak już siadałem do książki tego autora to nie mogłem się przyczepić i rzadko się zdarza, że ktoś tak mainstreamowy faktycznie potrafi nabazgrolić takie wielopoziomowe dzieła.

Edytowane przez PH93
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-407560

Oj, w tym temacie, to bywam rzadko. Aż tyle godzin doba nie ma :wink: Udało mi się jednak przeczytać książkę Stanowskiego - Stan Futbolu. Cholernie lubię gośćia felietony - o wiele lepiej pisze, niż gada - więc kopia była zamówiona już w preorderze, w ciemno. Jeśli ktoś siedzi w temacie piłkarskim, to powinien się zapoznać. Nie jest może mroczna i przerażająca, jak niektore pozycje, ale też dobitnie pokazuje świat piłki od zaplecza. A że Stano, to jednostka z fajnym poczuciem humoru, to czyta się szybko i przyjemnie. Przeczytałem to już jakiś czas temu - zapomniałem o niej tu wspomnieć - a do teraz siedzi mi w głowie akapit karcący piłkarzy za szybkie rozpuszczanie pieniędzy. Tak jak łatwo im przychodzą, jeszcze łatwiej odchodzą. Mało który może spokojnie żyć na starość. Większość raczej marzy o tym, żeby się wkręcić do studia telewizyjnego i zarobić kilka stów. Banana na twarzy mam, przypominając sobie dialog Damiana Gorawskiego, z nowym - na tamten moment - chłopakiem Natalii Siwiec. Kłócili się, mniejsza z tym o co, aż doszło do gróźb. Damian rzucił następujące: "Taki jesteś kozak? Taki jesteś kurwa kozak? To weź torbę swoich najlepszych ciuchów i sprawdzimy, kto ma lepsze!" Priceless!
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-407567

• 1 rok później...

Robert Biedroń, Magdalena Łyczko - Pod prąd

Po przeczytaniu ciekawego wywiadu w Playboy'u, postanowiłem się zabrać za całą książkę. Można poczytać tak o życiu prywatnym, jak i działalności społecznej oraz politycznej (byciu posłem, a potem prezydentem Słupska).

Nie ma jakiś smaczków, więc jest to książka na jeden raz. W moim przypadku było to tak, że nie czułem żebym tracił jakąś część swojego życia czytając to, ale też nie odczułem żeby moje życie jakoś bardzo się wzbogaciło.

Kupować nie ma co, ale jeżeli komuś wpadnie ta książka w rękę i nie będzie akurat nic ciekawego do poczytania, to można się zapoznać.

Ze względu na powyższe, w tym przypadku ocena może być tylko jedna - 5/10.

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-426386

Ja bym poczytal sobie ksiazke Erica Bishoffa i fragmenty szczegolnie dotyczace upadku WCW i

dlaczego nie udalo sie zakupic WCW przez niego w 2001 roku.

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-426487

• 1 miesiąc temu...

Autobiografia Kuby Rozpruwacza.

Odnalezione ostatnio wspomnienia, spisane w 1920 roku, okazują się należeć do kogoś, kto utrzymywał, że jest Kubą Rozpruwaczem. Ta osoba to James Willoughby Carnac. Spisane tuż przed śmiercią wspomnienia stanowią podsumowanie całego życia – włącznie z opisem kilku miesięcy z roku 1888, podczas których stał się mordercą znanym szerzej jako Kuba Rozpruwacz. Książka wprowadza nowego podejrzanego do sprawy okrytych złą sławą morderstw, które miały miejsce w 1888 w Whitechapel. Wspomnienia zawierają informacje, które wydają się nie pochodzić z miejscowych gazet ani innych publikacji dotyczących Tottenhamu z lat 70. XIX wieku, m.in. relacje z przedstawień doktora Jekylla i pana Hyde’a. Skomplikowana geografia Whitechapel z 1888 roku oddana została z niezwykłą precyzją. Wiarygodne wydają się też motywy, dla których James miał zostać mordercą oraz powody, które położyły temu kres. Biorąc pod uwagę fakt, że autor zdaje się posiadać wiedzę o aspektach sprawy niedostępnych opinii publicznej tamtych lat, rzeczywiście może być to autobiografia Kuby Rozpruwacza. Ostatecznie jednak to czytelnik zdecyduje, czy uwierzy w takie rozwiązanie tajemnicy, czy nie. "Nawet jeżeli całość miałaby być dziełem wyobraźni, to i tak pozostaje ona jedną z najwcześniejszych fikcji literackich na temat Kuby Rozpruwacza, napisaną na początku XX wieku, fascynującą lekturą i wartościowym uzupełnieniem legendy. Niezależnie od tego, po której stronie opowie się czytelnik, nie ulega wątpliwości, że ta książka stanie się źródłem wielu dyskusji".

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-428059

• 1 miesiąc temu...

"Power of Habit" - świetna książka. Na początku byłam trochę uprzedzona do jej treści, ale szybko po przeczytaniu pierwszych rozdziałów zmieniłam zdanie. Podoba mi się forma w jakiej przekazane są informacje, brak pseudomotywacyjnego bełkotu :)
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-429352

• 6 miesięcy temu...

• Reputacja:   1

Ostatnio wzięła mnie faza na zbiory opowiadań z dreszczykiem. Przerobilem do tej pory wszystkie tomy "Ksiąg Krwi" Clive'a Barkera i muszę przyznać że to było świetne. Teraz biorę się za "Królestwo Spokoju"Kethuma i "Drzwi Do Piekła" Kochańskiego. Polecacie jakieś podobne pozycje?
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-435562

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4801423/sapiens-od-zwierzat-do-bogow

Na szybko, bo nie mam czasu :D

Warto przeczytac!!! Ciekawe przedstawiona , lekko, i przystępnym językiem historia ludzkości , oczywiście w bardzo wielkim skrócie i przypuszczeniach, takie troche "historical fiction", choć oczywiście sporo w tym prawdy, aż za dużo.... O najgorszym gatunku na ziemi. Aha nie dla wrażliwych religijnie i dobrze :)

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-435565

Ostatnio wzięła mnie faza na zbiory opowiadań z dreszczykiem. Przerobilem do tej pory wszystkie tomy "Ksiąg Krwi" Clive'a Barkera i muszę przyznać że to było świetne. Teraz biorę się za "Królestwo Spokoju"Kethuma i "Drzwi Do Piekła" Kochańskiego. Polecacie jakieś podobne pozycje?

Z Ketchuma pozycje ze znakiem "musisz!" to "Dziewczyna z sąsiedztwa" i "Jedyne Dziecko". Jeżeli podoba Ci się jego proza, to warto sięgnąć po książki Edwarda Lee (choć to pozycje nie dla wrażliwych :wink: ). Jego "Sukkub" i "Ludzie z bagien" - kopią dupsko :wink:

Ja natomiast przeczytałbym sobie jakąś dobrą biografię jakiejś kultowej kapeli metalowej (ale nie jakichś pierdasów, tylko ludzi, którzy są lata na scenie i mogą mieć o czym opowiadać, vide: Iron Maiden, Mercyful Fate, Metallica, Kreator, Ozzy itp.). Ktoś coś czytał wartego polecenia?

Edytowane przez -Raven-
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-435568

"Głośno jak diabli" - co prawda nie jest to biografia, tylko ogólne opracowanie historii metalu. Dobrze się czyta i można się czegoś tam dowiedzieć. Ewentualnie możesz sobie jeszcze popatrzeć na ofertę wydawnictwa Kagra. Podałbym link do tego co sprzedają na allegro, tylko nie wiem czy mogę na ogóle.
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-435570

Ja natomiast przeczytałbym sobie jakąś dobrą biografię jakiejś kultowej kapeli metalowej (ale nie jakichś pierdasów, tylko ludzi, którzy są lata na scenie i mogą mieć o czym opowiadać, vide: Iron Maiden, Mercyful Fate, Metallica, Kreator, Ozzy itp.). Ktoś coś czytał wartego polecenia?

"Ja, Ozzy" to jest sztos (miałem nie używać tego słowa...) wśród biografii. Doskonała długość, idealnie dobrane proporcje długości odpowiednich rozdziałów - stosunkowo niewiele dzieciństwa, sporo zaś przygód z czasów Sabbathów i solowej kariery, a końcówka poświęcona własnemu reality show. Kawał dobrej biografii i solidna dawka humoru :) Niestety, z metalowych biografii to póki co moja jedyna na półce, więc gdybyś miał za sobą coś innego, to z chęcią bym wysłuchał propozycji ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-435571

"Głośno jak diabli" - co prawda nie jest to biografia, tylko ogólne opracowanie historii metalu. Dobrze się czyta i można się czegoś tam dowiedzieć. Ewentualnie możesz sobie jeszcze popatrzeć na ofertę wydawnictwa Kagra. Podałbym link do tego co sprzedają na allegro, tylko nie wiem czy mogę na ogóle.

Akurat biografii jest od cholery (akurat zależy mi nie na jakimś ogólnym opracowaniu, ale na biografii jakiejś konkretnej, kultowej kapeli), tylko kwestia, która jest warta grzechu, bo zazwyczaj są one bardzo obszerne, a nie bardzo mam czas przedzierać się przez jakiegoś gniota :wink:

Edytowane przez -Raven-
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-435572

• Reputacja:   1

-Raven-, a korzystasz może z czytników ebooków? Używasz Kindle'a, inkBooka czy może jakiegoś innego producenta?
https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-435664

-Raven-, a korzystasz może z czytników ebooków? Używasz Kindle'a, inkBooka czy może jakiegoś innego producenta?

Nie korzystam. Jak na starego dziada przystało - jestem tradycjonalistą :wink: i uwielbiam czuć fizycznie książkę w łapkach, przewracać strony itp. Dla mnie to prawdziwy rytuał związany z czytaniem. Nie ukrywam jednak, że czytniki ebooków bardzo mnie pociągają przez wzgląd na ekonomię (raz się wybulisz na czytnik, a później z netu książek będziesz miał bez liku i to za free) i oszczędność miejsca na półkach. Nigdy jednak jakoś nie mogłem się przełamać żeby spróbować z jakimś Kindle'em :wink: Jeżeli przetestujesz taki czytnik, albo ktoś mógłby mnie przekonać do jego zajebistości, to jestem otwarty na sugestie (a nawet chyba wręcz potrzebowałbym żeby ktoś przełamał w końcu moje moje opory) :wink:

https://forum.wrestling.pl/topic/2605-ksi%C4%85%C5%BCki-co-polecacie/page/21/#findComment-435681

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• CzaQ
      Zgadza się, jedziesz dalej.
    • MattDevitto
      Nowy rok, nowe postanowienia to i może jakieś nowe fedki, które każdy z nas chce oglądać. Warto się zastanowić, szczególnie, że obecnego wrs jest bardzo dużo do ogarnięcia. Z roku na rok też czasu jakby mniej do śledzenia tego wszystkiego. Stąd też tradycyjnie w styczniu przybywam do was z pytaniem:  ile fedek zamierzacie oglądać w 2025? Oczywiście oprócz ich wymienienia, napiszcie też co będziecie śledzić na bieżąco, z jakiej fedki np. rezygnujecie etc. Można też dodać jakieś federacje retro - choćby LU, macie jak zawsze pełną dowolność Poniżej dodaję link do tematu sprzed 12 miesięcy:
    • -Raven-
      Poza tym, całkiem sprytnie to rozgrywają, bo niby w tej walce Szefów żadne Bloodline nie może interweniować, ale Jokerem jest tu Drew, który może pomóc Soliście. Niby teoretycznie wiadomo, że Romek powinien ogarnąć, ale zawsze pozostaje ten element niepewności. Po drugie, bez sensu jest kończyć tak duży feud na zwykłej tygodniówce (a wygrana Rzymskiego to by było game over), co jeszcze bardziej zwiększa szanse Sikacza.   Oby nie, bo Stratna może w takim wypadku długo się pasem nie nacieszyć, a szkoda by było.
    • -Raven-
      Parasolkę.
    • RomanRZYMEK
      - Drew przechodzi na stałe na SmackDown i w sumie spoko, bo co miałby robić na RAW? Od razu dostaje segment z Blondasem, który doprowadza do kolejnego brawlu Owensa z Cody’m. Spoko, tylko dla mnie trochę za dużo tych brawli ostatnio w rywalizacji Cody’ego z Kevinen. Mogliby trochę z tym przystopować, bo szybko się ludziom znudzi i cały feud na tym traci. Co jeszcze warte odnotowania w tym segmencie - czyżbyśmy dostali zalążek stajni Owensa, Drew i ewentualnie Rollinsa? Każdy z nich działa z podobnych motywów, więc ma to jakiś sens.     - Solo bardzo rozwinął się na MICu od czasu jego solowego runu jako Tribal Chef. To kolejna osoba po Jey’u, Samim i Jimmy’m która zostaje jednym z głównych beneficjentów story z Bloodline. Ciekaw jestem co się z nim stanie po programie z Romanem. Raczej czeka go los Romka i program z podopiecznym Jacobem Fatu.    - IT’s Tiffy Time! Wow - co za pop. Fajnie rozegrany Cash-In, bardzo logiczny. Tiffy dostaje swój moment, nawet fajerwerki, ciekawe jaki będzie jej run. Potencjał na Micu, jak i w ringu ma nieograniczony. Czuję że na WM’ce dostaniemy jej walkę z powracającą Charlotte Flair.   - LA Knight dalej Over, ale w sumie ta strata pasa nic mu nie dała. Program z Nakamura na razie miałkły. Liczyłem że może Knight pójdzie wyżej, dostanie znowu szansę na Title Shota na WWE Championship, ale niestety na to się nie zanosi. Jedyna droga w tym roku, to walizka, ale raczej Knight jej nie wygra.    Ogolnie, to nie wiem czy zmiana decyzji na 3h wyjdzie na plus długofalowo. Co prawda roster SmackDown ma potencjał jeśli dodamy osoby, których obecnie nie ma - Orton, Styles i mocniej postawią np na Carmelo, Theory itp. Boję się jednak że przez przejście na 3h poziom tygodniówki spadnie i będą się musieli ratować zapychaczami, jak na tym show dostaliśmy kolejne starcie Michin vs Piper, które było tylko zapychaczem. Obym się mylił, ale jestem sceptyczny. 
  • Dodaj nową pozycję...