Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Wrestling: Śmierć w "sztucznym sporcie"

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   1
  • Status:  Offline

Hey,

Zapraszam do czytania. Niestety tekst mniej optymistyczny, niż ostatnio...

Wrestling: Śmierć w "sztucznym sporcie"

W ubiegłym tygodniu zmarła jedna z największych gwiazd w historii amerykańskiego pro wrestlingu. Randy "Macho Man" Savage miał 58 lat, gdy prowadząc samochód doznał ataku serca i z impetem uderzył w drzewo. Jego tragedia po raz kolejny wznowiła dyskusję, na temat śmierci zawodowych zapaśników.

Wiedzą na co się decydują - można powiedzieć o wrestlerach, których życie, w zdecydowanej większości przypadków, ogranicza się do zabawiania publiczności w ogromnych, bądź mniejszych halach czy stadionach. Tylko nieliczni zarabiają pieniądze pozwalające im, na odpowiedni poziom życia. Poziom, jaki sobie wymarzyli oglądając starszych ringowych bohaterów, na widok których fani reagowali, niczym na wielkie gwiazdy rocka.

Również nieliczni, są w stanie przeciwstawić się poza ringowym pokusom, a także znieść samotność, ból i wszystkie minusy towarzyszące swojej profesji. Ale nie rezygnują. Chęć odniesienia sukcesu, uzależniające niczym narkotyk reakcje kibiców i przebywanie z innymi zawodnikami, którzy z czasem stają się bliżsi nawet od rodziny powodują, że kontynuują swoją przygodę z wrestlingiem. Niestety, zazwyczaj po latach, kończy się ona tragicznie.

Śmiercią biją wszystkich na głowę...

Jeden z najstarszych i uznawanych za najlepsze źródło informacji serwisów o wrestlingu, Figure 4 Weekly, we wtorek zamieścił specjalny raport dotyczący śmierci gwiazd zapasów. Pod lupę wzięto galę z 1991 r., Wrestlemanię VII. Okazało się, że aż 14 z 51 zawodników biorących udział w owym wydarzeniu, nie żyje. Praktycznie wszyscy z nich nie dożyli "60".

Dla porównania, w tym samym roku podczas footballowego święta, jakim był Superbowl XXV, w którym zmierzyły się zespoły Buffalo Bills i New York Gaints, uczestniczyło 44 atletów. Wszyscy żyją po dziś dzień.

Mało? Zaledwie dwóch z czterdziestu czterech bokserskich mistrzów świata organizacji WBC, WBA, IBF, WBO z 1991 r. jest obecnie martwych. Pod uwagę wzięto nawet wielki muzyczny festiwal z 1991 i 1992 r., "Monsters of Rock", w którym udział brały czołowe gwiazdy rocka i metalu. Liczba zgonów? Zero.

Dlaczego więc w "sporcie", w którym zwycięzca pojedynku jest znany - dla wtajemniczonych - na kilka godzin przed wyjściem do ringu, i który w większości przypadków, jest wyśmiewany, bądź niezrozumiały dla zwykłego, szarego odbiorcy, dochodzi do tak wielu tragedii? Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Można natomiast znaleźć kilka przyczyn, które na pewno miały, bądź mają wpływ na przeraźliwe żniwo, które wśród wrestlerów zbiera śmierć.

Zapraszam do czytania. Cały, dwuczęściowy artykuł TUTAJ

Uwaga - nie moim celem było oczernianie wrestlingu. Chciałem tylko pokazać - tym, którzy nie mają o tym pojęcia - jak wielki to problem.

46204812740b7d45acaa48.gif

• Odpowiedzi 17
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• -Raven-

3

• KTU

2

• PH93

2

• 8693

2

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0

Nie licząc małego błędu (Owen Hart zginął w 99 roku a nie w 97) uważam że to bardzo dobry artykuł, szczególnie dla ludzi którzy niewiele wiedzą o wrestlingu. Zostały poruszone najgłośniejsze przypadki śmierci w tym biznesie i jak już jakiś laik z nudów przeczyta ten artykuł to może zmieni swoje zdanie w sensie że uświadomi sobie że pomimo reżyserki to nie jest balet tylko naprawdę dość ryzykowne zawody. Nie tylko chodzi o to że niebezpieczne są walki w ringu ale też ten pościg w świecie wrestlingu jest bardzo wyniszczający i większość dla kariery ryzykuje swoje zdrowie i życie.

• Reputacja:   270
  • Urządzenie:  Windows

Bardzo dobry artykuł Zwiechu, pokazujący laikom że te "napierdalanki na niby" wymagają niesamowitych poświęceń od zawodników i cena za "zabawianie" widzów jest często bardzo wysoka. Często o wiele wyższa niż przy uprawianiu "prawdziwego" sportu.

Polemizowałbym tylko w kwestii Chrisa Benoit:

Dlaczego na wynikach wspomnianych badań ucierpieć miał pro wrestling? Benoit nie uchodził za zawodnika, który w ogromnych ilościach stosował sterydy i brał środki przeciwbólowe. Jednak w swojej karierze przyjął mnóstwo uderzeń krzesłem w głowę, a jedną z jego "akcji kończących", było uderzenie głową po skoku wykonanym z odległości kilku metrów (tzw. flying headbutt). Już wcześniej WWE zaczęło wprowadzać liczne ograniczenia, zabraniając uderzeń krzesłem, poszczególnych akcji i chwytów, w wyniku których zapaśnik jest narażony na zbyt poważne obrażenia. Po śmierci Benoit, doszły nowe restrykcje. Jednak nie wszystkie organizacje idą tropem WWE, które woli "dmuchać na zimne", często kosztem efektowności zapaśniczych pojedynków.

Wg mnie główną przyczyną tej tragedii był właśnie koks i pain killery. Crippler jak na zawodnika niezbyt wysokiego (jak na wrestlera) był zajebiście zbudowany (masa + rzeźba) i koksił bardzo mocno, aby wypracować (i utrzymać) taką sylwetkę. Z resztą po jego śmierci znaleziono u niego na chacie sterydy, pain killery i recepty na tego typu specyfiki.

Tak, ciosy na czerep i urazy głowy miały zapewne także wpływ, ale stawiam że główną winę za stan mózgu Chrisa ponosiło długoletnie stosowanie koksu i innych groźnych dla zdrowia środków farmakologicznych.

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

Hmm ja gdzieś pamiętam wyczytałem, że najwięcej do stanu umysłu Chrisa przyczynił się Testosteron, który pewien lekarz przepisywał mu w megaśnych ilościach i to on głównie przyczynił się do zrobienia papki z mózgu Benoita

Pamiętam ,że na jakimś kanale leciał ,bądź wciąż leci program pod tytułem "Największe tragedie Hollywood" (coś w tym stylu) Gdzie powiedziano ,że Chris Benoit przez sterydy itp. Miał bardzo wysoki testosteron.Chris w swoim ciele miał taki sam poziom testosteronu co dorosły słoń.

Poza tym ,przez skakanie z narożnika i klatki na głowę(Diving headbutt) Benoit cierpiał na "chorobę" (tak zwaną) "Przypadłość Bokserów Wagi Ciężkiej" . Chris doznał parę razy przez swój finisher Wstrząs mózgu i tracił pamięć długo bądź krótko trwałą( nie pamiętam a nie chce skłamać).

Co do samego artykułu ,to czytałem go z zapartym tchem do samego końca. To świetne źródło ,gdy ktoś chce dowiedzieć się o drugiej stronie medalu w rzeczy która nazywa się Wrestling.

Gratuluję wspaniała robota.

Blonde haired, kick-ass shorts, AFI-Miseria Cantare

CM Punk

9415279334db1e77b863c0.jpg

Swietny artykul , przede wszystkim dobre w nim jest to , ze nawet laik w temacie moze wiele sie nauczyc z niego .
Scorpion Death Lock

Bardzo ciekawy artykuł, ukazujący te udawane walki w jak najbardziej realnym świecie, wrestlerzy muszą się jeszcze bardziej wypocić w ringu i po zanim aniżeli inni przedstawicieli sztuk walki np.bokserzy który swoją walkę mają raz na pół roku a czasami trwa 2minuty :D
Poznasz głupiego po czynach jego

12284076444ddcdc39270c0.jpg

Właśnie wrestlerzy mają trudniej . Zastanawiałem się nad tym troche czasu i moje wnioski :

- Wrestler musi mieć bardzo dobrą kondycje (walki powyżej 10 minut [a co jeżeli Iron Match 60 minut] , bez przerw)

- Wrestler musi być bardzo mocno obecny umysłowo tzn.Wykonywać płynnie i bez pomyłki ruchy jakie Bookerzy im ustawili podczas walki

- Musi być przygotowany do jak najgorszej krytyki (Heel) i wogóle na to niereagować

- Musi się nauczyć czasem krótkiego czasem bardzo długiego tekstu do swoich prom

- Musi się przebić i sprzedać swoją postać światu

- Musi z siebie robić np.pajaca , terminatora , pajaca , grabarza . Czyli odegrać swój gimmick najlepiej jak tylko potrafi

- Jeżeli jest nudny musi się podkładać i przegrywać walki

Zawodowiec MMA :

- Walki mają po 5 minut 2 rundy + 3 dorgrywka , ale ma przerwy więc ma okazje złapać mocny oddech , dojść do siebie

- Zawodowiec MMA również też musi być bardzo mocno obecny umysłowo , ale jaki ruch wykona to zależy od jego woli

- Czasem się zdaża że Fighter też jest krytykowany , ale nie zawsze

- Fighter nie musi się uczyć tekstu , mówi to co chce prosto z serca lub nienawiści

- Wystarczy że będzie dobrze walczył

- Fighter nie musi

Artykuł bardzo dobry , przyda się każdemu początkującemu lub też nie .

Pozwole sobie że ten artykuł podeśle kilku osobom , którzy są innego zdania i uważają że ''Wrestling to nic takiego , udawane i nudne'' .

Pozdro. :)

- Musi być przygotowany do jak najgorszej krytyki (Heel) i wogóle na to niereagować

To akurat jest zły argument bo wielu wrestlerów woli być heelami (pisze o tym w swej biografii Jericho) Często to jeszcze bardziej pobudza do walki i działa pozytywnie.

- Fighter nie musi się uczyć tekstu , mówi to co chce prosto z serca lub nienawiści

Jestem w 100 % pewien że zawodnicy takiego WWE nie uczą się tekstu a jadą na spontanie (Oczywiście mają wskazówki na jaki temat nawijać ale to co innego)

Zrobiłem dużo dla biznesu:

Udział: Youshoot Teddy Long, Youshoot Rikishi, Lapsed Fan Podcast, Wrestling Soup, konwersacje z Dejwem na twitterze... Więc się wypowiadam + jestem w stanie słuchać Russo.

Wrestler

W przypadku WWE Superstar :twisted: , co nie zmienia faktu, że oba zawody są ciężkie. W MMA po walkach kurują się nawet tygodniami jak nie dłużej (szczególnie jak ktoś zostanie obity po pysku). W wrestlingu jednak nie mogą sobie pozwolić na to by wejść do ringu raz na 3-4 miesiące i kurować się przez pozostały czas, tutaj trzeba stoczyć te 3-4 walki nawet w tygodniu i to praktycznie przez 300 dni co wychodzi nam na prawdę sporo walk a wielu zawodników się nie oszczędza i przyjmują spore bumpy co odbija się po tym po zakończeniu kariery ( o ile śmierć jej nie przerwie), decydując się na uprawianie tego ' sportu ' większość liczy się z tym jak bardzo będą musieli się poświęcić a jeżeli nie to na początku gdy zaczynają z tym mniej więcej mają jeszcze szanse się wycofać bo jak już wpadną w świat narkotyków, pain killer'ów itp. to trudno jak wiemy jest się wycofać. Odnosząc się do artykułu to jest on na prawdę bardzo ciekawy i nawet osoba która nie interesuje się wrestlingiem po przeczytaniu tego powinna dowiedzieć się jak wielu poświęceń wymaga tego typu rozrywka, jak bardzo poświęcają się zawodnicy by przynieść nam fanom to czego oczekujemy czyli zajebiste show którego przez długo nie zapomnimy.

Jestem w 100 % pewien że zawodnicy takiego WWE nie uczą się tekstu a jadą na spontanie (Oczywiście mają wskazówki na jaki temat nawijać ale to co innego)

Na spontanie z tego co pamiętam to ma obecnie prawo jechać tylko Jasiek i chyba ktoś jeszcze (1 lub 2 wrestlerów obecnego rosteru + The Rock). Cała reszta napierdala teksty na pamięć i wali niczym aktor w teatrze.

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

Wrestler

W przypadku WWE Superstar :twisted: , co nie zmienia faktu, że oba zawody są ciężkie. W MMA po walkach kurują się nawet tygodniami jak nie dłużej (szczególnie jak ktoś zostanie obity po pysku).

Tak wiem o tym ;) ale ja nie pisałem tylko o WWE czy TNA ale też o ROH i pozostałych federacjach nie zależnych . I właśnie dzięki za dodanie jeszcze paru argumentów , bo to się przyda do tego co przygotował Nam Deliquent .

Ale w WWE można też wliczać kontuzje jakie się zdarzają i to też wyklucza na pare miesięcy .

Na spontanie z tego co pamiętam to ma obecnie prawo jechać tylko Jasiek i chyba ktoś jeszcze (1 lub 2 wrestlerów obecnego rosteru + The Rock). Cała reszta napierdala teksty na pamięć i wali niczym aktor w teatrze.

Jakoś w to nie mogę uwierzyć ze w szatni wszyscy równo na blachę jebią teksty.Skąd masz te info? No może taki Ezekiel to rzeczywiście musi przy lampce dzień przed galą się na pamięć uczyć :D Ale Miz,R-truth,Punk?(to już jest więcej niż dwóch)

Zrobiłem dużo dla biznesu:

Udział: Youshoot Teddy Long, Youshoot Rikishi, Lapsed Fan Podcast, Wrestling Soup, konwersacje z Dejwem na twitterze... Więc się wypowiadam + jestem w stanie słuchać Russo.

Świetny artykuł w końcu dowiedziałem się dlaczego Hayabusa zniknął z ringu i dokładnie co było sprawką śmierci Benoita

PS: Przykre

"...And Well, Well, Well. It is I, the Quintessential Stud Muffin... Joel..." -Extreme Wrestling Championship FOREVER

*CHRIS BENOIT 1967-2007*

16459104054f6a4155d2b46.jpg

Cytat:

Jakoś w to nie mogę uwierzyć ze w szatni wszyscy równo na blachę jebią teksty.Skąd masz te info? No może taki Ezekiel to rzeczywiście musi przy lampce dzień przed galą się na pamięć uczyć :D Ale Miz,R-truth,Punk?(to już jest więcej niż dwóch)

Trzeba regularni czytać newsy pojawiające się na Atti, to też będziesz wiedział :wink: