Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

WWE Smack vs Raw 06 - recenzja

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Gre mam od 2 tygodni i zdarzylem ja obczaic w prawie wszystkich aspektach. A wiec po kolei:

Season mode:

Nowy i bardziej liniowy sezon - odrebny dla Smackdown i Raw ale nie trwa rok tylko 8 ppv (na kazdy show). Podzielony jest na storyline'y, tzn zaczynasz gre np Triple H i masz tytul pierwszego storyline'a "Legend Tour" po skonczeniu ktorego masz kolejny np. "A very special story" ktory nie jest zwiazany z poprzednim. W sumie jest to lepsze rozwiazanie niz ciagle schematyczne feudy z losowo wybranymi postaciami i te same glupie wstawki przed ppv jak to mialo miejsce w poprzedniej czesci gry.

Sezon przypomina WWE tv. Powiem szczerze ze za pierwszym razem grania mialem duza przyjemnosc obserwowac to co sie dzieje w anglach. Wszyscy wystepujacy wrestlerzy mowia, rowniez twoja postac, i jest to o wiele lepiej zrobione niz w poprzednim Smacku. Wada tego jest to ze granie kolejna postacia nie ma sensu gdyz juz wiesz co kazdy powie i zrobi. Jesli chodzi o interaktywnosc to rowniez jest niewielka. Czasem masz mozliwosc wyboru np przed Royal Rumble mozesz wybrac czy walczysz w 3 way w ktorym jak wygrasz masz numer 30 w RR a jak przegrasz 1, czy tez walczysz w ironman matchu i roznica z walki (np 5-4 czyli +1) dodaje ci sie lub odejmuje (gdy przegrasz) do numeru ktory aktulanie posiadasz. Sezon jest dobry tak dlugo jak widzisz cos nowego, bo angle sa ciekawe. Czasem warto wygrac a potem loadnac i przegrac bo mozna zobaczyc zupelnie inne wyjscie.

Mechanizm jest taki ze sezon dzieli sie na 4 storyline'y. Pierwsze dwa sa losowe lecz niektorzy wrestlerzy nie maja tych samych co inni (np main eventerzy maja "Legend tour" a joberzy inny storyline) a dwa kolejne to RR i Wrestlemania (zawsze taka sama ale dla Smackdown i Raw sa rozne) Dzieki bogu mozna skipowac matche i omijac widziane juz angle i walki w poszukiwaniu czegos nowego.

Ogolnie sezon jest dobry ale liniowy i warto w niego zagrac tylko 3/4 razy (2 razwy Smack i 2 razy Raw)

Grajac Triple H mialem:

"Legend tour" czyli walka z legendami WWE, jak submission match z Bretem czy HIAC z Takerem i Mankindem

"A very special story" czyli tag team titles i Eugene :)

+ RR i WM

Natomiast Anglem na smacku:

Legend tour, Torries contract i RM + WM

Wiem ze sa inne, np. z kradzieza urny Takera, ale tylko niektorzy wrestlerzy maja ten storyline. Tak wiec trzeba poszukac :D

Creat-a-...

Wrestler, Movesets, PPV, Belt, Entrance:

CAW - ta opcja zostala rozbudowana do granic. CAW'y maja lepsza grafike ale dalej widac roznice miedzi nimi a oryginalnymi zawodnikami. Mozna zrobic im inny wyglad na wejscie a inny do walki!

CABelt - jest podobne do zeszlorocznego lecz pasy sa o wiele tansze.

CEPPV - to ta sama opcja ze Smackdown 2, robisz ppv, z 8 meczami maxymalnie, mozesz ustalic nawet kto ma zrobic run-in na rzecz kogo, niestety nie ma ratingow.

CEEntrance czyli robienie wejscia. Wybiersz swiatla, kamery, muzyke, filmik, fajerwerki itp.

CAMovesets czyli zmienianie ciosow istniejacych juz wrestlerow lub edytowanie ciosow CAW'a.

General Manager Mode:

Czyli EWR w uproszczeniu. Jest to po prostu symulator bookera. Jestes gm jednego z show Raw lub Smack i zaczynasz od draftu. Na przemian wybierasz 20 postaci(max) Kazdy kosztuje troche $. Im bardziej popularny tym wiecej sosu wola. Masz okreslony budzet, tak wiec podpisywanie kontraktu na rok z Batista za 1,3mln $ gdy calej kasy posiadasz 10$ nie jest zbyt rozsadne. Mozne podpisac kontrakt na 5 tygodni, 3 miechy, pol roku i rok. Nastepnie mozesz bookowac gale. Tu masz do wyboru 8 spotow. 6 walk i 2 promo. Nie musisz wszystkich wypelnic ale nie mozesz zrobic promo zamiast meczu. Promo to moze byc: rozpoczecie feudu, wyslanie wrestlera byl zrobil burdel u rywali, sprzedawanie merchendisu, reklama ME lub PPV, podgrzewanie atmosfery przed przyjsciem nowego wrestlera, podgrzanie feudu itd Feudy zaczynasz przez promo lub przez danie pod rzad 2 walk tych samych wrestlerow. Im dluzej trwa feud tym lepszy ale tez nie mozna przegiac. Wrestlerzy maja rowniez swoja wytrzymalosc. Ciagle trudne walki typu Ironman, tlc, cage powoduja ze sa podatni na kontuzje, a gdy doznaja jakiejs sa wykluczeni z walki na pare tygoni lub miechow! Ustalasz tez mistrzow jednak nie da sie ustalac zwyciezcow walk. Mozesz je skipowac lub samemu zagrac. Po gali jest rating. By wygrac gm mode ktory trwa caly rok trzeba miec lepsze ratingi od rywali. Cala liczba fanow to 1mln tak wiec na poczatku Raw i Smack maja po 500tys. Trzeba przeciagnac czesc widzow rywala na swoja strone. Nie jest to takie proste jak sie wydaje. Komputer bookuje te same walki non stop tylko zmienia ME a mimo to ma lepsze ratingi ode mnie:/ Caly GM mode nie jest tak plytki jak to wynika z mego opisu ale nie jest tez specialnie rozbudowany. THQ chcialo wrzucic go na probe by zobaczyc reakcje fanow oraz otrzymac porady i opinie by w kolejnych czesciach ulepszac ta opcje.

Gameplay:

System nieco ulegl zmianie. Najwazniejsze innowacje to:

- monumentum meter - nie ma juz tego co w poprzednich czesciach, czyli napeniania paskow z 5 finisherami. Teraz robiac ciosy i tauntujac mozesz napelnic pasek ktory nastepnie mozesz wykorzystac w dwojaki sposob. Albo zrobic super finishera (czyli finisher w zwolnionym tempie) ktory zadaje wiekszy damage niz normalny finisher jednak masz na to ok 15 sekund, jesli nie wykonasz go to tracisz monumentum. Mozesz rowniez "zestorowac" finisher czyli zachowac go na potem, by zrobic go w kazdym momencie, jednak mniej on odejmie niz super finisher. Ciosy konczace mozna kontrowac ile wlezie, nie potrzeba posiadac finishera

- playing possum - gdy masz finishera zachowanego mozesz udawac pobitego. Wystarczy ze rywal powali cie na deski. Trzymasz O (powoduje ze nie wstajesz i udajesz bol) i w momencie gdy rywal chce cie uderzyc lub podniesc kontrujesz w rollup (zabiera ci to ikonke finishera)

- stamina - druga nowa, wazna rzecz. Nie mozesz juz naparzac ile wlezie. Wrestlerzy sie mecza i gdy nie przestajesz to padaja na kolana ze zmeczenia. Wystarczy trzymac select by odzyskac stamine przez oddychanie. Crusierzy moga dluzej "dzialac" a hv krocej. Najwiecej staminy zzera biegania oraz submissiony

- double KO - gdy ty i rywal nie macie staminy to po wykonaniu ciosu jakiegos obaj padacie jak klody. Pojawia sie pasek i trzeba w odp momencie naciskac by odzyskac sile by wstac

- sleeper hold system - czyli klasyczne trzykrotne opadanie reki

W grze jest duzo paskow i minigier. Albo polegajacych na naparzaniu w przyciski albo na timingu. Zmieniono tez poprzednie typy walk np w cage matchu mozna wygrac przez wyjscie przez drzwi

A.I.

Komputer nie jest glupi ale madroscia tez nie grzeszy. Gdy ma taktyke dirty i jest oslabiony mocno, szybko chwyta krzeszlo i nie boi sie przgrac przez DQ (w sumie logicznie ze lepiej przegrac przez DQ niz przez pinfall) Poza tym dosc dobrze kontruje, zwlaszcza finishery, tak wiec nie jest tak latwo wygrac. Na poziomie hard i legend czasem potrzeba 10 finisherow by spinowac tego fajfusa (sic) jednak to zabija realizm. Ttrzeba pamietac jednak ze Smackdown to nie symulator a gra arcade ktora udaje symulator :)

Nowe typy walk:

- burried alive - czyli casket match, najpierw pchasz rywala do trumny a potem musisz zamknac wieko, nie jest to takie proste jak sie wydaje, mozesz tez zrobic specialnego finishera do trumny

- legend cage - czyli niebieska klatka z duzymi dziurami, nie gralem bo trza odkryc

- fulfil you fantasy - czyli divy w strojach pielegniarek, szkolnych dziwczynek lub francuskich pokojowek, mozna zdzierac ubranie, uderzac sie poduszkami, walczyc na lozku (ktore stoi na ringu!) oraz klepac sie po tylku :P

Inne:

Mozna walczy o pasy w Exhibition mode. Mistrzowie w Exhibition sa oddzieli od tych z sezonu, tak wiec nic sie nie miesza.

Locker room - tutaj masz swoj pokoj. Znajduje sie w nim: komputer ze sklepem gdzie kupujesz gadzety i legendy, pasy, twoje dane i statystyki poszczegolnych wrestlerow, zdobyte trofea(np za pokonanie Takera w sezonie w burried alive matchu lub wygranie Elimination Chamber na poziomie trudnosci legend). Mozesz rowniez zmienic wystroj pokoju.

Legendy: Hogan x3 (80', Hollywood, Hulk obecny) Rock, Mankind, Austin, Junk Yard Dog, Ted Di Biase, Jimmy Hart, Andre The Giant, British Bulldog, Bret Hart, Jake Roberts (tylko dzieki polaczeniu z PSP lub kodom do action replay:/)

Gra online - niestety nie mam mozliwosci

Alt attires: jak zawsze byl i jest z tym problem. Dodatkowe stroje posiada niewielu wrestlerow:

Kane - maska/bez

Carlito - koszula/bez

Cena - koszula/bez

Austin - jeansy/normalny

JBL - normalny/garnitur

Triple H - normalny/garnitur

Challenge mode jest dosc trudny ale niezbedny do przejscia by odkryc: dodatkowe pasy (hardcore i million dolar belt) Teda Di Biasego, dodatkowe stroje, hale (WM9, ECW ONS) nowe screeny przy loadingu oraz legend cage match

Co do samych walk to sa bardziej realistyczne i dluzsze. Mozna w opcjech rowniez ustawic A.I. komputera np jak czesto ma kontrowac ciosy, chwyty, jak duzo ma zbierac finisher, uderzenie bronia, jak komputer reaguje na submissiony, jak szybko napelnia ci sie monumentum, jak szybko stamina zchodzi itd. Poza tym mozna wylaczyc stamine w ogole.

Ocena:

Grafika - 9/10 (jak zawsze bardzo ladna i realistyczna)

Grywalnosc - 8/10 (zly selling i nie do konca dobre AI obdniza note)

Dzwiek - 9/10 (wejscia, komentarz nienajgorszy, in game muzyka tez jest dobra)

Dlugosc grania - 8/10 (sezon slaby ale gm mode + challenge mode + cappv z pasami, po prostu grac)

Ocena ogolna: 8.5/10

https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/

• Odpowiedzi 135
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Wee Man

20

• Damian

20

• Itchy

14

• DDP

11

Top użytkownicy w tym temacie

Wielkie dzieki za recenzje. Dobra robota DDP.
https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25458

Beauty Recenzja. Kawal dobrej roboty. Wielkie dzieki bo teraz to jestem na 100% pewny ze kupie ta gre. Dziwi mnie tylko jedna rzecz. Premiera al byla 11.11 a w zadnym sklepie nie ma jeszcze gry...
https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25489

Jake Roberts (tylko dzieki polaczeniu z PSP lub kodom do action replay:/)

Nie tylko. Można go też zdobyć w drugim sezonie GM Mode, biorąc go jako jednego z pierwszych picków w drafcie.

Dobra recenzja, świetna gra.

Pozdrawiam.

https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25534

Ma ktoś listę wszystkich zawodników w WWE SmackDown vs. Raw 2006

https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25561

Weeman: Nie mozna, to byl tylko bug ktory wystapil u paru graczy (doslownie kilku) 99% nie moze tak zrobic gdyz Roberts by mogl byc wybrany w drafcie musi pierw byc w rosterze u rywala a tam z kolei nie moze sie znalezc gdyz wszystkie legendy sa zablokowane na starcie w drafcie. Zeby je odblokowac trzeba wlaczyc kazda z legend do draftu z osobna, przez zmiane statusu z off na on tyle ze nieodkryte legendy sa na szaro i im nie da sie zmienic statusu. Ja nawet nie mogle wlaczyc do draftu Di Biasiego ktorego jeszcze nie odkrylem mimo ze jest "legalnie" w grze. Tym bardziej Robertsa sie nie da. To byla tylko plota puszczona dla rozglosu przez jakiegos patafiana. Nikt nie udowodnil ze to jest mozliwe. A u mnie ten zekomy trick nie dziala, wiec to pic na wode.

Do Damiana:

7 div (nie wymienie bo mam je w dupie) + 43 wrestlerow bodajze. Sprobuje z pamieci wymienic:

Benoit

E.Guerrero

Ch.Guerrero

Rey Mysterio

Batista

Jericho

Christian

Edge

Booker T

Big Show

Carlito

Benjamin

Kane

Triple H

Eugene

Granier

Dupree

Flair

Undertaker

Tajiri

Regal

Conway

Richards

Spike

London

Snitsky

Haidenreich

Orton

Cena

Angle

JBL

Jordan

Haas

Jindrak

RVD

Masters

Michaels

Hassan

Daivari

Hurricane

Dough Basham

Danny Basham

Scottie 2 Hotty

+ legendy ktore wymienilem w recenzji

https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25624

DDP: Sam mam u siebie Robertsa, więc niezbyt rozumiem o czym mówisz... mam wersję ntsc i po pierwszym roku gm mode wybrałem robertsa i się automatycznie odblokował... Poza tym to by było zupełnie chore, gdyby można było zdobyć postać tylko przez PSP... przecież tą konsolkę ma 1 osoba na 100 w Polsce, albo mniej...

PS. DDP mógłbyś powiedzieć coś dokładniej jak zrobić ten denerwujący possum pin? Za cholerę nie mogę tego wykonać, to jedyne amateur challenge jakiego mi brakuje :( Jak robię R2+ Kółko to zupełnie nic nie daje :| Normalny reversal, zamiast possum pinu.

https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25628

Wee: a co do kurczy nędzy THQ i Yukes obchodzi takie gówniane państewko jak "Połlend?" Własnie o to chodzi że nic. A zawsze to jakis sposób, żeby wypromowac male dziecko Sony'ego.

A ztego co czytałem. Jak leżysz, trzymaj kółko i wyczuj kiedy cie zaatakuje przeciwnik. Np. myslisz, ze założy ci chwyt to trzymassz kółko i go counterujesz R2. DAM DAM, działa. A jak nie, to trudno :P

https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25638

Weeman: to masz fajnie. Ja musze sprobowac dokladniej. Jakies rady by wygrac wojne ratingow? Ja dzieki ppv odrabiam straty ale normalnymi showami trace:/ A ze mam Smacka to mam przewage bo mam ostatnie ppv przed wmania. Kontuzje mnie wykanczaja.

Possum pin: trzymasz O i w momencie gdy komputer chce Cie chwycic/podniesc tapujesz R2 (jak przy kontrze chwytu) lub L2 (jesli bedzie chcial Cie kopnac) Mowiac szczerze to L2 nigdy sie nie uzywa. Komp nie kopie lezacego rywala, chyba ze przerywa pin/submission.

Ja z challenge mam all amature i rising star ale te najgorsze dzieki 2 players :P no bo gdybym mial czekac by mi komputer ukradl taunta albo zrobil possum pin to bym sie pocial chyba:P

https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25650

Fajna recenzja DDP, jak zwykle w kategorii gier nie masz sobie równych ;). Swoją drogą masz nowy numer GG?

PS: Czy ktoś mógłby podać stronę z CAWami? :)

https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25655

SixKiller-jakie 100 milionów
https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25656

skrypt, skrypt, skrypt i jeszcze raz skrypt... nie będę tłumaczył tego po raz kolejny.
https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25657

SixKiller polecam zaglądać do PSX Extreme, tam niedługo będzie cała seria moich CAWów, już do SDvsRAW 2006, a jak nie to google i tam też sporo jest, czego zresztą nie muszę Ci tłumaczyć, bo wiesz lepiej niż ja :) Sprawdź coś o nazwie twoworlds, teraz nie wiem jaka końcówka, ale wpisz to w google ,,twoworlds caws" albo coś.

DDP, ok spróbuję... co do czekania na interrupt to też mam z tym problem, ale kick outnąłem już z possum pinu, bo grałem EC na poziomie Legend i ktoś mnie chwycił w Possuma...

A co do wygrania wojny ratingów, to koniecznie musisz przygotowywać na ppv super matche. Zaryzykuj nawet kontuzję największej gwiazdy, byle na ppv jej mecz dostał 5 gwiazdek, na dłuższą metę to się opłaca. Dawaj też gości do ich charakterystycznych matchów, np. HBK jest świetny w Ladder Matchach, Hart w Submission i Ironman Matchach, Taker w Buried Alive i HIAC, Mankind w Hardcore itp... PS. Grasz z legendami w gm mode, czy bez legend? I czy jakieś CAWy tam wprowadziłeś? Jak masz więcej pytań co do gm mode to mów, mi się udało w pierwszym sezonie wygrać, chociaż oczywiście banalne to nie było-u mnie też największym problemem są kontuzje, dotykają akurat tych których najbardziej potrzebuję.

https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25659

Dzieki za docenienie wysilku jaki wlozylem w pisanie postu (z godzine sie meczylem;p) tym ktorzy skomentowali.

Six: ano mam ale rzadko bywam, podam Ci na priva jak bede w chacie. Strony z cawami...

www.gamefaqs.com ;) ps2-> sm vs raw 06->massage board-> split-> sekcja caw -> zaloguj sie i szukaj kogo potrzebujesz. Czasem daja tez linki do innych stron. Mialem jedna porzadna z fotami itd ale zgubilem:(

Weeman: uzywam legend:) tyle ze glowny roster mam kieprawy tzn malo popularny bo mam lepszych wrestlerow (Orton,Benoit,Jericho,Edge,Benjamin,HBK,Angle) ale komputer ma bardziej popularnych (Taker,Kane,HHH,Cena,JBL,Batista,Eddie) Poza tym komputer przycina robiac ciagle te same walki co gale i tylko zmieniajac ME. Ja staram sie robic rozne ale gowno mi to daje. Nie wiem jakim cudem handicap matche Taker vs HHH & JBL maja 4 gwiazdki a Edge vs Angle czy HBK vs Jericho 3-3,5. Ta gra nie bierze pod uwage umiejetnosci tylko popularnosc, co ssie. EWR to to nie jest, niestety. Tam liczy sie popularnac (jak reaguja fani na walke) umiejetnosci wrestlerow oraz czy pasuja do siebie stylowo. Tu nie ma to znaczenia. Dajesz cage match Batisty i Ceny i masz 5 gwiazdek. A walka Benoit vs Angle submission tylko 4 bo sa mniej popularni. Caw nie mam w GM bo mam tylko jednego zawodnika zrobionego tzn zawodniczke a prowadze Smackdown wiec nie ma po co jej dawac na gale.

Roberts jest u Ciebie w kazdym modzie? Tzn w exhibition/sezonie tez odblokowal sie? W sklepie jest dalej zablokowany czy juz jako odblokowany/kupiony?

https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25683

Jest odblokowany wszędzie. Wyglądało to tak, że z chwilą kiedy go wybrałem w drafcie wyskoczyło okienko You unlocked Jake Roberts. A co do meczów, to grasz sam, czy symulujesz? O wiele lepiej jest grać samemu, mam porównanie, zrobiłem identyczne gale 2 razy, jedną symulowałem, drugą zagrałem, pierwsza miała 2,5 gwiazdki, druga 3,5 gwiazdki.

Co do komputera, to jasne, że on musi mieć jakiegoś czita i prowadzi... ale popełniłeś błąd przy wyborze wrestlerów, popularność jest NAJWAŻNIEJSZA w GM Mode. Racja, to NIE jest EWR. Próbuj grać tymi którzy są popularni, a nie tymi którzy mają wysoki overall, czy ciekawe akcje-to nie da Ci efektu.

Ciągnij rivalries jak najdłużej, aż będzie kciuk w dół. To dodaje sporo popularności (Londonowi po 3,5 miesięcznej rywalizacji dodało 22 popa in plus :)) i wykorzystuj legendy.

Staraj się mieszać mecze, dawaj dużo title matchy, i co jest bardzo ważne-dawaj wygrywać hometown heroesom. Tzn. jak masz gale w Pittsburghu, Pennsylvanii to ani się waż jobbować komuś Kurta Angle-to ratingowe samobójstwo.

To, że w grze najważniejsza jest popularność wychodzi na tym, że jak dasz match London vs. Christian, to będzie on miał mniej gwiazdek niż Christian vs. Stacy Keibler, bo Stacy ma większą pop. niż Paul. That sux hard.

PS. Wciąż nie wychodzi mi ten possum pin, a niestety nie mam 2 padów, żeby próbować grać challenge na 2 pady... Chyba muszę pomęczyć kogoś z PSX Extreme, żeby mi dali Dual Shocka w nagrodę za robotę :P

https://forum.wrestling.pl/topic/2489-wwe-smack-vs-raw-06-recenzja/#findComment-25697