Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Polskie dzieci a wrestling...

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Opportunist napisał/a:

Czy tylko mi się wydaje że polski rocznik '98/99 jest najgorszy ze wszystkich na świecie!?

Oj, to przegiąłeś . A tak na serio, to zależy już od nastawienia. Np. Ja i lepek mamy po 12 lat(rocznikowo 13) i jakoś można z nami o wrestlingu pogadać Sądzę że to raczej wina leży po drugiej stronie ekranu telewizora. Ja na początku przygody z wrestlingiem też myślałem że to naprawdę się dzieje(ofc. oglądałem ESC), na szczęście mój okres jako marka trwał tydzień ponieważ znalazłem to forum ;P.

vrooth napisał/a:

a ja myśle, że Twój okres sie jeszcze nie skończył, ba, nawet na dobre nie zaczął... "Dżef" ? (patrz Twój ulubiony wrestler) serio?

Aha, czyli stwierdziłeś, że zamierzam:

Radzę dobrze Ci zdjąc klapki z oczu z napisem "on ma 12 lat to na pewno się nic nie zna, a ja mam 21, więc mam prawo do oceniania ludzi z góry". Czepiłeś się takich pierdół, nie wiem czy to przez jakieś kompleksy, czy chciałeś zaistnieć przez w Twoim mniemaniu "pojechanie młodszemu", ale tak czy inaczej nie udało Ci się. Nie liczy się wiek tylko to co dana osoba sobą reprezentuje, a wiem, że Muzik jest ogarnięty, wygrał quiza robionego przeze mnie na konfie GG

"zaistnieć poprzez pojechanie młodszemu" na podstawie mojego drobnego (owszem uszczypliwego, ale nie mega miażdżacego) odniesienia własnych słów Muzika. Muzik stwierdza, że jego okres markowania trwał tydzień. Okej. Zarejestrował się tutaj 09.2009, wiec co najmniej od 1,5 roku interesuje się wrestlingiem. Lubi Hardego, ok :) może lubić kogo chce, nie wnikam. Skomentowałem tylko użyte celowo spolszczenie. I za to oberwałem od Ciebie zarzutem chęci zaistnienia kosztem młodszego, zgadza się? Uważasz, że określanie Hardy'ego mianem "Dżef" nie przejawia może drobnych oznak markowania?

https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226026

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• vrooth

6

• Rafikov

5

• Albros

5

• Konarr

5

Top użytkownicy w tym temacie

Uważasz, że określanie Hardy'ego mianem "Dżef" nie przejawia może drobnych oznak markowania?

Zostajemy przy konkretniej osobie czyli Muziku, trochę z nim piszę na GG i wiem, że gość jest ogarnięty, dlatego powiedzmy, że stanąłem w jego obronie. Co do oznak markowania to już bym bardziej się czepił użycia słowa "żmija", ale może niektórzy lubią używać z polszczeń, sam czasem też zaglądnę na ESC żeby pośmiać się z Suprona, a w filmiku który robiłem użyłem słów "komora eliminacji". Jak by chodziło o kogoś innego, to bym się z Tobą zgodził, że jest to drobna oznaka markowania, ale w moim mniemaniu nie w tym konkretnym przypadku

Skomentowałem tylko użyte celowo spolszczenie. I za to oberwałem od Ciebie zarzutem chęci zaistnienia kosztem młodszego, zgadza się?

Tak, no sorry tak to odebrałem, bo w sumie czepiłeś się błahej rzeczy i w dość nieprzyjemny sposób wyraziłeś swoją opinię (chodzi mi o ogólny odbiór tego co przeczytałem), rozumiem jak by napisał "Cena jest zajebisty a Miz to chuj i nie umie normalnie wygrać". Wydaję mi się, że wyjaśniliśmy sobie już wszystko. Pozdrawiam :)

https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226029

Uważasz, że określanie Hardy'ego mianem "Dżef" nie przejawia może drobnych oznak markowania?

A tak właściwie, to dlaczego? Nie widzę w tym oznak zaślepienia ( w sensie markowania) i uważam, że to był raczej taki "żart". Nie atakuje cię, po twoich postach widzę, że jesteś bardzo ogarnięty, ale nie rozumiem twojego toku myślenia dotyczącego "spolszczania" imion/nazw własnych.

On topic: Po przejrzeniu forum pl.WWE.com postanowiłem, że tam nigdy nie powrócę. Wyzywanie się i nienawiść do wrestlerów (i to ze strony samozwańczych smartów) istnieje na masową skale. Przy okazji powiem tylko, że komenty na youtube, są jescze gorsze. Po przeczytaniu komentów można uznać "cena-kidy", za bardziej ogarnięte od "cena-haterów".

https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226044

Jako 13/14-latek (a zapewne postrzegacie osobnika w takim wieku jako dziecko) pomyślałem, że warto przybliżyć Wam jak to mniej więcej w moim otoczeniu wygląda.

Otóż 99% młodych fanów wrestlingu zaczyna od ESC. Fascynacja wrestlingiem i wszystkim wokół tego narasta i młodzian zaczyna oglądać wrestling tydzień w tydzień. Po pewnym czasie, ci inteligentniejsi zauważają, że 'coś jest nie tak'. Wiadomo o co chodzi.

No i teraz, wszystko zależy od danego młodziana. Są dwa typy:

a) uważa te 'dziwne' rzeczy za normalne i ogląda dalej an ESC, ES etc.

b) postanawia wgłębić się w tą tematykę - wchodzi do netu, google i... wszystko jasne. :twisted:

Wrestling to jak świetnie napisał Ghostwriter "Wrestling to nie jest inteligentna rozrywka". Trafia więc ona do dzieci, którym się to podoba. Sam mam takie szczęście, że po ok. pół roku wyrwałem się z tej fascynacji ESC. Potem dość szybko przyswoiłem sobie takie wyrażenia jak 'heel', 'face', zacząłem sobie to układać... aż jestem tutaj, teraz - ogarniętym fanem. :) Połowa 'sukcesu' zależy od znajomości angielskiego, który na szczęście ogarniam w stopniu żeby oglądać wrestling na świeżo i mniej więcej wszystko rozumieć. Co za radość oglądać po angielsku i tego nie rozumieć? Niestety, patrząc po kolegach z klasy ich poziom jest dość niski (ofc fanów ESC) i nawet nie próbuję im niczego tłumaczyć. Tak oto z marka rodzi się smart. ;) Teraz tylko od dzieciaka zależy, czy zostanie przy WWE (w moim przypadku), czy rozwianie się na TNA, puro etc.

Z drugiej strony nie można wymagać od 5-klasistów z podstawówki, żeby wszystko rozumieli perfekcyjnie. A to, że np. nienawidzą Punka świadczy o tym, że dobrze gra swoją rolę, nie? Heel ma wzbudzać reakcję 'you suck', a taką wzbudza wśród dzieciaków ESC. Cenę można kochać, można nienawidzić. Ostatnio nawet nie jest tak źle... chociaż wolę innych zawodników. ;) Zresztą, zabawa w WWE jest całkiem fajna - nawet z pozycji 'ogarniętego'.

Oczywiście, trolle walące błędy i piszące głupoty to zawsze trolle - tego się nie pozbędziemy. Jednak prosiłbym Was - nie oceniajcie wszystkich przez pryzmat tych trolli. :) Sam staram się zwalczać ten stereotyp 'jp, peja, głupota, trolling' robiąc przeróżne rzeczy w sieci i jak to świetnie napisał Rafikov - nie liczy się wiek tylko to co dana osoba sobą reprezentuje.

Dla mnie - Muzik może sobie pisać Dżef, Jeff... co to za różnica, jego profil, jego sprawa. ;] Pomysł ankiety nie jest zły, zawsze można się dowiedzieć... co ja mówię. Pewnie i tak jest jednym z 2, 3 ogarniających ludzi w jego szkole? Btw, vrooth, po co się tak o to wykłócasz?

Podsumowując - wszystko zależy od podejścia do wrestlingu. 8) Można to uznać jako coś prawdziwego, cukierkowego, CeNation lub jako hobby, ciekawą rozrywkę, zainteresowanie. Pamiętajcie, że ci młodzi głupi ESC kiedyś dorosną i staną się fanami z prawdziwego zdarzenia, a tego nam potrzeba. :) Promocja wrestlingu w Polsce właśnie się zaczyna, za parę lat będą tego efekty.

https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226047

Rafikov, wyjaśnione i niebyłe :)

DDay, heh, teraz każdy będzie uważał, że odbieram jakąkolwiek wymianę opinii jako personalny atak :P tudzież kłótnię...

Dlaczego? Niestety nie jestem Ci w stanie tego całkowicie wytlumaczyć. Po prostu takie odnoszę wrażenie, że osoby, najczęściej 10-15 letnie, na początku fascynacji wrestlingiem mają tendencje do wyrażania sowjego markowania, czy sympatii do konkretnego wrestlera, w taki właśnie sposób. Tzn. naogladać się ESC, uznać Cene za typowego modern day hero, Miza za tego złego, bo przecież obija Cene, i na koncu dąc temu wyraz w internecie (patrz wwe.pl). Zaznaczam, nie mówię o wszystkich osobach w tym wieku! Ale kilka osób już wspominało, co się dzieje na takich stronach lub tutaj. Nie chcę też przesądzać, czy używanie spolszczeń jest pewną formą "żartu", w każdym trochę ludzi na forum pisząc o Cenie pisze "BezCenny" - takie przedstawianie Johna jest podszyte pewną ilością sarkazmu i to rozumiem. Ale nie spolszczanie wszystkiego na silę, gdzie się da.

Okej, ktoś powie, że żyjemy w Polsce i wypada mówić po polsku. Że ustawodawca tak wymaga... Np. sytuacja z przymusowym tłumaczeniem tytulów filmów: przykład, powiedzmy nawet z tej dziedziny, "Wrestler" jest po polsku przedstawiany jako "Zapaśnik"... Mi się to akurat nie podoba, uważam, że tak tlumaczenie często gubi sens tłumaczenia. (Nie wytaczam już artylerii rzędu Dirty dancing).

Dlatego też, nie podoba mi się spolszczanie wrestlingu. Czasem oglądam urywki na ESC i łapię się za glowę, jak momentami różni się tłumaczenie polskie, od angielskiego znaczenia oryginalów, np. przy promach, gdzie czasami jedno zdanie lub slowo ma znaczeneie, a jest trochę dziwnie przetlumaczone. Wiem, że nie ma sposobu na idealną translację, i nigdy nie bedzie, Ja wprawdzie nie potrzebuje polegać na ESC, by ogladać wrestling, ale dobrze, że jest w Polsce taka możliwość. Nie chce wszczynać debaty o jakości programów na ESC!

Cieszę się Ormer, że też zauważyłeś, że znajomość angielskiego jest przydatna w lepszym rozoumieniu/ogarnianiu tematu. :)

Co do oznak markowania w spolszczaniu. Subiektywne odczucie, mogę się oczywiście mylić. Ale mam wrażenie, że to wlasnie mlodsza cześć widnowni raczej używa imion "Dżef" czy "Dżon Sina"...

https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226049

puroresu co to jest tak z ciekawości
https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226203

puroresu co to jest tak z ciekawości

... Walki z Japonii... http://www.attitude.pl/historia-puroresu.html

https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226204

• Reputacja:   2
  • Urządzenie:  Android

No i teraz, wszystko zależy od danego młodziana. Są dwa typy:

a) uważa te 'dziwne' rzeczy za normalne i ogląda dalej an ESC, ES etc.

b) postanawia wgłębić się w tą tematykę - wchodzi do netu, google i... wszystko jasne.

Dokładnie, podpisuje się pod tym.

Ja np. wcześniej słyszałem o wrestlingu, ale ktoś zaczął mi mówić, że jest udawany i że po prostu to gówno, więc szybko zapomniałem o tym. We wrześniu 2009 roku trafiłem na Smackdown na Extreme i tak szczerze mówiąc mój okres markowania trwał z półtora tygodnia. Ciesze się bardzo z tego, że trafiłem na strony i fora tego typu, gdzie dużo czytałem zanim zacząłem się udzielać i myślę, że dzięki temu w miarę szybko się 'ogarnąłem'. Z tą stroną wwe.pl jest jak z zapytaj.com.pl. Pamiętam, że w wakacje za punkt honoru postawiłem sobie wytłumaczenie ludziom, którzy tam siedzą na czym polega wrestling, dałem im odnośnik nawet do artykułu z głównej, gdzie są opisane wszystkie pojęcia itp. ale i tak to nie poskutkowało i paru fanów zaczęło głosić, że zmuszam ich do lubienia heeli i sobie po prostu odpuściłem...Nie warto wchodzić na takie strony jak to już ktoś napisał...Tylko się człowiek zdenerwuje.

https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226256

paru fanów zaczęło głosić, że zmuszam ich do lubienia heeli

Ja wypowiem się na ten temat w taki sposób że dla mnie najważniejsze są wypowiedzi do mikrofonu i umiejętności w ringu jaki jakiś heel ma te cechy to go lubię proste.A co do face'ów to lubię Edge'a, Christiana, The Rock'a, Aj Styles'a.A jak komuś się to nie podoba to jego problem nikt mnie nie zmusi abym kogoś polubił.Chociaż zgodzę się że strona pl.wwe.com to najgorsze gówno jakie można było zrobić.

https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226397

Dokładnie , nie warto tam wchodzić.Jednak w mojej klasie niestety poglądy są podobne do tych z polskiej wersji wwe.com.Większość mojej klasy uwielbia Reya, Johna i Ortona.Cały czas tylko paplają jaki Randy jest genialny i jaką masakre zrobi z Punka,jak John pokona Miza i będzie super.Nie da rady z takimi normalnie pogadać o WWE i strasznie mnie to złości , no ale trzeba mieć nadzieje ,że to się zmieni :roll: Najlepiej wogóle się takim nie wtrącać do rozmów bo to i tak nie ma sensu.
https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226556

Mnie jednak najbardziej rozwalają tacy ludzie co na przykład przed Wrestlemanią 25 kiedy Orton "atakował" rodzinę Triple H'a wypisywali: "Orton ciota" itd.itp. A teraz to niby Orton zniszczy Punka na WM itd.
https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226569

W sumie pełno takich ludzi jest na wrestlefans, głównie "dzięki" temu, że Boryss promuje ten portal na extreme sports channel, tu na attitude też jest ich trochę(komentarze do newsów), ale moderacja szybko sobie z nimi radzi :)
https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226661

Boryss promuje ten portal na extreme sports channel

Czy znowu tak promuje dużo osób z mojej klasy tam ogląda wrestling i tylko niektórzy wiedzą że taka strona istnieje.Jedyne co tam zauważyłem to reklama pl.wwe.com . I tu nasuwa się pytanie czy strona angielska wwe.com była zła? I po co takie gówno zostało zrobione? A wracając do tematu czyli polskich dzieci to zawsze tak będzie że będą myśleć że to na prawdę i na pewno każdy z nas tak kiedyś myślał a przynajmniej większość. Niektórzy tak myślą a nie którzy nie i ja powiem szczerze że najlepiej mi się oglądało wrestling kiedy nie wiedziałem że to jest udawane i zastanawiałem się kto powinien wygrać daną walkę a nie komu dadzą wygrać no ale już trudno ... żyje się dalej :P

https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226793

Boryss promuje ten portal na extreme sports channel

Czy znowu tak promuje dużo osób z mojej klasy tam ogląda wrestling i tylko niektórzy wiedzą że taka strona istnieje.Jedyne co tam zauważyłem to reklama pl.wwe.com . I tu nasuwa się pytanie czy strona angielska wwe.com była zła? I po co takie gówno zostało zrobione? A wracając do tematu czyli polskich dzieci to zawsze tak będzie że będą myśleć że to na prawdę i na pewno każdy z nas tak kiedyś myślał a przynajmniej większość. Niektórzy tak myślą a nie którzy nie i ja powiem szczerze że najlepiej mi się oglądało wrestling kiedy nie wiedziałem że to jest udawane i zastanawiałem się kto powinien wygrać daną walkę a nie komu dadzą wygrać no ale już trudno ... żyje się dalej :P

za "moich czasów", gdy jeszcze oglądałem na Extreme, Boryss często walił aluzje w stylu "a po więcej wrestlingu wejdźcie na ressylfans", "użytkownicy portalu ressylfans wiedzą o co chodzi" itd ;) Z tym że może twoi kumple nie ogarniają angielskiego i nie potrafią przeprowadzić transkrypcji fonetycznego "ressyl" na "wrestle" :)

Co do idei samego tematu:

Według mnie temat dość bezsensowny, narobiło nam się pięć stron narzekania na to, że markujące dzieci, to przy okazji internetowe trolle, naprawdę nie ma co przeżywać, jak ktoś jest idiotą i nie ma otwartego umysłu, to choćby mu tłumaczyć po sto razy, i tak nie zrozumie istoty wrestlingu, albo odejdzie od niego słysząc że to jest "udawane", bo "co to za radość jak to nie jest prawdziwe?".

https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-226800

niewiem czemu tak jedziecie po ESC, osobiście też oglądam wwe na tym kanale z 2 powodów :

1. umiejętności językowe jakieś są, ale nie na tyle by zrozumieć wszystko

2. prędkość internetu, czekanie aż gala się ściągnie/załaduje jest strasznie upierdliwe

Ale mimo to że oglądam gale w polskiej tv wiem co to face, heel, feud i ring skille. Więc bardzo proszę nie osądzajcie fanów po tym gdzie oglądają wrestling.

https://forum.wrestling.pl/topic/24356-polskie-dzieci-a-wrestling/page/4/#findComment-227100

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...