Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Skoki Narciarskie - Ogólna Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Odświeżam temat, ponieważ jak się okazuje na mistrzostwach świata w lotach zabraknie dwóch znakomitych lotników. Pierwszym jest Peter Prevc, który złamał obojczyk, a drugim aktualny rekordzista świata w długości lotu Johan-Remen Evensen który zakończył karierę. Za oficjalny powód podaje się jego problemy z utrzymaniem wagi. Żałuję, bo bardzo lubiłem tego zawodnika, i miałem nadzieję, że coś ugra w Vikersund :x Zapraszam was do dyskusji na temat MŚ w lotach i samego Evensena.
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-278628

• Odpowiedzi 225
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Kowal

36

• Bastian

29

• filomatrix

28

• rocket

17

Top użytkownicy w tym temacie

Jest to na pewno duża strata dla norweskiej kardy, chociaż zauważyłem, że Evensen jest skoczkiem, który o wiele lepiej czuje się na skoczniach do lotów niż na obiektach typu K-134, K-100 (wnioskuję to po jego technice lotu, latał bardzo płasko). Co do Prevca, gdy patrzałem na jego upadek myślałem, że nic większego mu się nie stało. No cóż trudne warunki mieli w Obersdorfie o czym przekonał się też Piotrek Żyła. Życzę Peterowi szybkiego powrotu do zdrowia :) .
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-278638

Podejrzewam (a może bardziej powinienem stwierdzić), że faktyczną przyczyną nie jest problem z regulacją wagi zawodnika. Od początku sezonu skakał słabo, ale w przeciwieństwie do wielu skoczków, którzy też nie skakali zbyt dobrze, on swojej formy nie podniósł prawie wcale. Myślę, że niedługo wyjdzie z jakimi problemami się borykał ten 26-letni skoczek. Tak na marginesie ciało może się buntować 30-paro letniemu skoczkowi, a nie zawodnikowi w "sile wieku". Taki Kasai ma prawo narzekać na swoje ciało a nie Evensen :) .

Co do Prevca, gdy patrzałem na jego upadek myślałem, że nic większego mu się nie stało. No cóż trudne warunki mieli w Obersdorfie o czym przekonał się też Piotrek Żyła. Życzę Peterowi szybkiego powrotu do zdrowia :) .

Warunki według mnie podczas tych dalekich skoków były zbyt dobre po prostu i jury tego nie dostrzegali. Powinni przerwać zawody już po pierwszym upadku skoczka. Trudne warunki zaczeły się tak na prawdę dopiero później :)

Aha i ciekawostka: W Oberstdorfie jako przedskoczek skakał Anders Jakobsen i uzyskał ponad 200 metrową odległość :)

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-278706

W Oberstdorfie jako przedskoczek skakał Anders Jakobsen i uzyskał ponad 200 metrową odległość

To pokazuję, że jest on w stanie skakać nawet na poziomie Bardala. Kiedy on powrocił do treningów ? Wydaje mi się, że dosc niedawno, a już takie odległości osiąga :) Co do Evensena pozwolę sobie zacytować Undertakera : "This is not over". Evensen nie skakał na tyle długo, żeby był ustawiony do końca życia, więc stawiam, że za rok już go ujrzymy spowrotem. A jeśli nie, to będzie można tylko żałować, że nie spróbował skakać w Vikersund - wydaję mi się, że ewentualny sukces w tej imprezie podziałałby na niego motywująco.

Myślę, że niedługo wyjdzie z jakimi problemami się borykał ten 26-letni skoczek.

Na norweskich forach sugeruje się, że :

a) bał się kompromitacji w Vikersund.

b) Stoeckl powiedział mu, ze na MŚ nie wystartuje, co automatycznie go "zablokowało"

c) ma poważne rodzinne problemy z którymi musi się uporać.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-278764

To pokazuję, że jest on w stanie skakać nawet na poziomie Bardala. Kiedy on powrocił do treningów ? Wydaje mi się, że dosc niedawno, a już takie odległości osiąga :)

Kiedy dokładnie wrócił do treningów to nie wiem, ale na pewno musiało to być ze 2-3 miesiące wstecz. Na początku lutego brał udział w Mistrzostwach Norwegi, więc musiał już być w formie na tyle dobrej, że podjął decyzje o starcie :) .

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-278868

• Urządzenie:  Windows

Jacobsen był zdaje się 6. w Mistrzostwach Norwegii (dla porównania Evensen zajął tam 13. albo 16. miejsce). Jeśli nawet nie skakał, to trenował "na sucho" praktycznie od momentu zakończenia kariery.

Nieoficjalnie mówi się w Norwegii, że powodem odejścia Evensena jest poważna choroba córeczki.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-278870

Słuszna decyzja z anulowaniem dzisiejszych zawodów, ale bez sensu przedłużali, jeśli prognozy nie napawały optymizmem. Podobno jutro trzy serie, jestem zdecydowanie za, choć dzisiaj było naprawdę ciekawie (Velta, Kornilov, zadziwiający Descombes). To co odjebali ze Stochem to skandal, już Simon skakał w beznadziejnych warunkach. Pozostaje cieszyć się, że Kamilowi nie zepsuli całych mistrzostw i jutro będzie miał szansę to naprawić. Znów słabo spisał się Schlierenzauer, dla mnie w jego skokach brakuje błysku i stawiam, że zabraknie medalu dla Gregora. Pewniakiem jest Koch, pewnie na podium znajdzie się ktoś z dwójki Kranjec/Ito (choć stawiam na tego pierwszego) i możliwe, że Bardal. Nie wykluczałbym Stocha, Niemców odrzucam i w sumie jeszcze tylko Koudelka z Ammannem, ale to raczej w czołowej szóstce. Liczę, że niespodziankę sprawi ktoś z młodych Norwegów (Velta/Fannemel). Jestem pełen nadziei na rozegranie jutrzejszych trzech serii, bo naprawdę loty Velty czy Korniłowa wyglądały epicko.

Swoją drogą, młody Tepes chyba się przestraszył, bo wyszedł cholernie wysoko i czułem 240+, ale ewidentnie za szybko zlądował, może i dobrze, bo by się jeszcze uszkodził.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-279191

Pozostaje cieszyć się, że Kamilowi nie zepsuli całych mistrzostw i jutro będzie miał szansę to naprawić.

Cieszyć to się trzeba z tego, że Stochowi nic się nie stało, bo przy podmuchu jaki dostał mogło to się inaczej skończyć niż "tylko" krótszy skok i zepsute mistrzostwa :)

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-279201

Pozostaje cieszyć się, że Kamilowi nie zepsuli całych mistrzostw i jutro będzie miał szansę to naprawić.

Cieszyć to się trzeba z tego, że Stochowi nic się nie stało, bo przy podmuchu jaki dostał mogło to się inaczej skończyć niż "tylko" krótszy skok i zepsute mistrzostwa :)

Racja. To co odwaliło jury, to skandal, a komentarze "leciał w dobrych warunkach" (teoretycznie -13,4 za wiatr) były żenujące. Oby tylko Kamil się nie podłamał, bo ma szansę na sukces, jest równym zawodnikiem i nie miewa wahań, jakie ma choćby Kranjec.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-279204

Oby tylko Kamil się nie podłamał

Według mnie na to szans nie ma. Stoch pokazuje, że ma mocną psychikę, wiadomo jaka była na nim presja przed sezonem na zastąpienie Adama i widać jak sobie z tym radzi. Może to zasługa psychologa, który podobno nazywa się Wódka :razz:

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-279214

A więc, MŚ w lotach, pomimo tego, że Kamil nie zajął wyższego miejsca, mogę zaliczyć do udanych. Wyrana Kranjca ( który był jednym z moich faworytów, jak zapewne większości z was) bardzo mnie cieszy. Szkoda mi trochę Kocha, miał złoto na wyciągnięcie ręki :sad: . Zadowala mnie postawa Daiki Ito, wskoczyć z 14 miejsca na 5 to nie lada wyczyn. Niestety polacy nie pokazali się dziś z dobrej strony :???: . Szkoda, że rekord Evensena nie został pobity, Kranjec i Fannemel(nie wiem czy dobrze napisałem :D ) byli naprawdę blisko. Czekam na jutrzejszy konkurs drużynowy, po tym co pokazali słoweńcy (Kranjec, Tepes) mogę powiedzieć, że miejsce na podium mają pewne.
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-279324

Pewniakiem jest Koch, pewnie na podium znajdzie się ktoś z dwójki Kranjec/Ito (choć stawiam na tego pierwszego)

Liczę, że niespodziankę sprawi ktoś z młodych Norwegów (Velta/Fannemel).

Trafiłem :) Pewnie podium by było Koch/Kranjec/Velta, gdyby nie upadek Martina, mógł śmiało walnąć 238 i by na luzie z notami po 17/18 wygrał, a tak szkoda go. Kapitalny lot Fannemela, w drugiej serii niestety Anders nie poradził sobie z warunkami, w gościu jest niesamowity potencjał. Zero niespodzianek, choć na pewno drugi skok Holty :twisted: zaskoczył mnie, bałem się, że Rune się spali. Katastrofa Schlierenzauera, zero błysku u niego, Bardal też nie zmiażdżył, ale on nie miewa słabych skoków i Anders jest mym faworytem do zdobycia Kryształowej Kuli. Szkoda, że Kamil nie odleciał dalej, ale nie wolno specjalnie narzekać.

Dziś drużynówka, dla mnie pewniak to Norwegia, o ile Romoeren nie trafi na mega tylni wiatr i postanowi sobie odpuścić. Austria raczej będzie druga, bo mają Kocha, gdyby nie brak Prevca, postawiłbym na Słoweńców. Pewnie trzecie miejsce zajmą Niemcy, choć ładnie prezentują się Czesi, którzy mogą sprawić niespodziankę.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-279387

Zwycięzca jak najbardziej zasłużony. Kranjec jest wybitnym lotnikiem i bardzo chciałem jego wygranej, jego sukcesu. Koch również to świetny specjalista o lotów, ale strasznie irytują mnie Austriacy, a poza tym Koch swoje medale w dorobku już ma, a widok szczęśliwego Roberta wywołał uśmiech na mojej twarzy. Inna sprawa to norweg Rune Velta. Zaimponował mi bardzo swoją równą formą, jest młody i jeszcze ma czas zgarnąć złoto lotach czy mistrzostwach na mniejszych obiektach, ale też cieszyłem się z jego srebra, na które zasłużył. Na złot o przyjdzie czas, ale te złoto pewnie i tak dzisiaj wywalczy z kolegami w drużynie. Nie widzę innych faworytów jak nie Norwegowie. Jestem sercem za nimi, nowy trener robi tam świetną robotą, jest Bardal(któremu życzę wygranej w Pucharze Świata), jest Velta i Fannemel(przyszła czołówka skoków) no i doświadczony Romoeren. Muszą to wygrać. Kranjec z Tepesem pociągną swoją reprezentację na podium, ale o złoto ciężko będzie. Podium życzę też Niemcom, Freund i Freitag pokazali się z dobrej strony i od początku sezonu są dośc równi i mogą wyskakać medal. Nie chcę na podium Austriaków, których nie darzę sympatią i cieszy mnie spadek formy trzech czołowych zawodników. Wciąż mogą wyskakać medal, ale Norwegów nie przeskoczą. Schlieri może raz coś walnie, dwa dobre skoki dorzuci Koch, ale to nie wystarczy na Norwegów, nie wiem czy wystarczy na Niemców i Słoweńców.

Podium w indywidualnym konkursie zasłużone. Za 2 lata wygra Velta :P A dzisiaj stawiam 1. Norwegia 2. Słowenia 3. Niemcy :)

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-279390

Z ciekawości podliczyłem wyniki serii próbnej, nie odległości, a zrekompensowane punkty i tabela prezentuje się następująco:

Słowenia 667.4

Austria 656.9

Niemcy 607.2

Finlandia 605.5

Norwegia 599.6

Japonia 569.7

Czechy 504.1

Rosja 433.1

Polska 416.9

Kazachów nie liczyłem

Dość niespodziewanie Słoweńcy, na których nie stawiałem ze względu na obecność Damjana, a nie Prevca. Wyniki pokazują, że może być sporo sensacji, Finowie bardzo równo, o ile nie będzie złych warunków, to mogą zaskoczyć. Nie wiem, czy Stoeckl nie powinien dać Hildego zamiast Romoerena :) Japończykom brakuje kontuzjowanego Kasaiego, który na pewno latałby dalej od Watase. Polacy beznadziejnie, jeśli naprawdę nie wejdziemy do drugiej serii, to będzie wstyd i katastrofa. Czekam z ciekawością na konkurs.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-279392

Alvathen Słoweńcy skaczą dobrzy i dotyczy to również reszty kadry, a nie tylko Prevca i Krancja :) . Tepes ze zwykłego skoczka, którego celem jest awans do 30 konkursowej skacze coraz lepiej i myślę, że zaskoczy jeszcze nas w skokach narciarskich. Jak nie w tym sezonie to w następnym na pewno.

A jeśli chodzi o Jerneja Damjana, o którym wspomniałeś, to już nie raz ten skoczek pokazał, że także leży mu dalekie skakanie na mamutach i pewnie dobrze zastąpi Prevca (o ile będzie miał dobre warunki - czyt. wiatr pod narty :) )

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/3/#findComment-279397

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• CzaQ
      Zgadza się, jedziesz dalej.
    • MattDevitto
      Nowy rok, nowe postanowienia to i może jakieś nowe fedki, które każdy z nas chce oglądać. Warto się zastanowić, szczególnie, że obecnego wrs jest bardzo dużo do ogarnięcia. Z roku na rok też czasu jakby mniej do śledzenia tego wszystkiego. Stąd też tradycyjnie w styczniu przybywam do was z pytaniem:  ile fedek zamierzacie oglądać w 2025? Oczywiście oprócz ich wymienienia, napiszcie też co będziecie śledzić na bieżąco, z jakiej fedki np. rezygnujecie etc. Można też dodać jakieś federacje retro - choćby LU, macie jak zawsze pełną dowolność Poniżej dodaję link do tematu sprzed 12 miesięcy:
    • -Raven-
      Poza tym, całkiem sprytnie to rozgrywają, bo niby w tej walce Szefów żadne Bloodline nie może interweniować, ale Jokerem jest tu Drew, który może pomóc Soliście. Niby teoretycznie wiadomo, że Romek powinien ogarnąć, ale zawsze pozostaje ten element niepewności. Po drugie, bez sensu jest kończyć tak duży feud na zwykłej tygodniówce (a wygrana Rzymskiego to by było game over), co jeszcze bardziej zwiększa szanse Sikacza.   Oby nie, bo Stratna może w takim wypadku długo się pasem nie nacieszyć, a szkoda by było.
    • -Raven-
      Parasolkę.
    • RomanRZYMEK
      - Drew przechodzi na stałe na SmackDown i w sumie spoko, bo co miałby robić na RAW? Od razu dostaje segment z Blondasem, który doprowadza do kolejnego brawlu Owensa z Cody’m. Spoko, tylko dla mnie trochę za dużo tych brawli ostatnio w rywalizacji Cody’ego z Kevinen. Mogliby trochę z tym przystopować, bo szybko się ludziom znudzi i cały feud na tym traci. Co jeszcze warte odnotowania w tym segmencie - czyżbyśmy dostali zalążek stajni Owensa, Drew i ewentualnie Rollinsa? Każdy z nich działa z podobnych motywów, więc ma to jakiś sens.     - Solo bardzo rozwinął się na MICu od czasu jego solowego runu jako Tribal Chef. To kolejna osoba po Jey’u, Samim i Jimmy’m która zostaje jednym z głównych beneficjentów story z Bloodline. Ciekaw jestem co się z nim stanie po programie z Romanem. Raczej czeka go los Romka i program z podopiecznym Jacobem Fatu.    - IT’s Tiffy Time! Wow - co za pop. Fajnie rozegrany Cash-In, bardzo logiczny. Tiffy dostaje swój moment, nawet fajerwerki, ciekawe jaki będzie jej run. Potencjał na Micu, jak i w ringu ma nieograniczony. Czuję że na WM’ce dostaniemy jej walkę z powracającą Charlotte Flair.   - LA Knight dalej Over, ale w sumie ta strata pasa nic mu nie dała. Program z Nakamura na razie miałkły. Liczyłem że może Knight pójdzie wyżej, dostanie znowu szansę na Title Shota na WWE Championship, ale niestety na to się nie zanosi. Jedyna droga w tym roku, to walizka, ale raczej Knight jej nie wygra.    Ogolnie, to nie wiem czy zmiana decyzji na 3h wyjdzie na plus długofalowo. Co prawda roster SmackDown ma potencjał jeśli dodamy osoby, których obecnie nie ma - Orton, Styles i mocniej postawią np na Carmelo, Theory itp. Boję się jednak że przez przejście na 3h poziom tygodniówki spadnie i będą się musieli ratować zapychaczami, jak na tym show dostaliśmy kolejne starcie Michin vs Piper, które było tylko zapychaczem. Obym się mylił, ale jestem sceptyczny. 
  • Dodaj nową pozycję...