Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Skoki Narciarskie - Ogólna Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Bardzo cieszy mnie dzisiejszy wynik Stocha. Strasznie mu kibicuję i czekam aż zastąpi nam w końcu Adama, no i można powiedzieć, że dziś zrobił pierwszy krok. Miejmy nadzieję, że teraz przyjdzie pewność siebie i coraz to lepsze wyniki.

Co do wypadku Małysza, to cóż, stało się i tyle. Niech wraca do zdrowia.

A jeszcze wracając do do dyskusji na temat nudnych sportów, to w każdym można znaleźć coś ciekawego. Ja oglądam dużo sportów, bo jakby tak wymieniać to: piłka nożna, F1, siatkówka, ręczna, skoki narciarskie, zjazdy narciarskie, biegi narciarskie, biathlon, kolarstwo, boks, ogólnie pojęta lekkoatletyka, a czasem football amerykański. No i każdy mogę oglądać i każdy mnie zaciekawi, ale przez to też nie znam się na żadnym jakoś super. Po prostu oglądam dla oglądania. Lubię patrzeć na sport, nie ważne co to jest :P

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-218416

• Odpowiedzi 225
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Kowal

36

• Bastian

29

• filomatrix

28

• rocket

17

Top użytkownicy w tym temacie

Nudniejszy od Curlinga, czy Snookera?

Proszę odczepić się od snookera. Pomimo iż jestem zwolennikiem zaostrzonej akcji, to snooker oglądam z ogromnym zaciekawieniem, nawet jeśli zmuszony jestem patrzeć na jeden pojedynek przez ciągłe niecałe 5 godzin :P

Co do tematu to ten weekend w Zakopanem dał nam wachlarz chyba najróżniejszych emocji, poprzez zwycięstwo Adama w piątek, przez zawód w sobotę, po uraz Małysza i zwycięstwo Stocha w niedzielę. Wypada tylko pogratulować Kamilowi, że skorzystał z okazji, bo chłopak od jakiegoś czasu regularnie dobija się do czołówki.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-218424

• 3 tygodnie później...

Bardzo cieszy mnie, że Kamil Stoch się wreszcie odblokował. Widać, że miał możliwości, tylko brakowało mu takiego psychicznego 'ok, możesz walczyć z najlepszymi, to jest twój czas'. Zwycięstwo w Zakopanem dodało mu skrzydeł, następnie kolejna wygrana (w Niemczech - usłyszeć tam polski hymn - bezcenne. :twisted:).

Konkursy na mamutach poszły mu słabiej, ale to zrozumiałe - nie ma jeszcze wystarczająco mocnego odbicia (itp.), ale to się dopracuje. Teraz tylko liczyć na to, iż nie straci swojej dobrej formy i będzie w TOP10 w Klasyfikacji Generalnej na koniec sezonu. :smile:

Co do Małysza, bardzo dobrze mu idzie, mimo upadku w Zakopanem. Ostatnie trzecie miejsce i nowy rekord Polski w długości skoku to potwierdziły. Myślę, że spokojnie utrzyma się w TOP4 do końca, a czubki, które wypisują, żeby kończył karierę - niech popatrzą na statystki. ;)

Teraz tylko czekać na odblokowanie się innych zawodników i skład na drużynówki mamy całkiem całkiem. :twisted:

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-221383

• Reputacja:   2
  • Urządzenie:  Android

Ja w Vikersund czekałem na rekord Polski i całe szczęście, że się doczekałem. Marzył mi się skok Małysza ponad 230 metrów i udało się. Sam ten skok strasznie mi się podobał, widać było to atomowe odbicie co dobrze rokuje na MŚ na K-95. Zaryzykuje stwierdzenie, że Adam jest już teraz na maxa spełnionym skoczkiem bo coś czuje, że w głębi duszy chciał jeszcze poprawić życiówkę do końca kariery. Cieszy mnie to, że Kamil Stoch na nie lubianej przez siebie skoczni zajął dwa razy 11 miejsce i uważam, że w Oslo będzie bardzo mocny.

Do faworytów do złota na MŚ zaliczam hmmm właściwie większość pierwszej dziesiątki PŚ czyli Morgenstern, Ammann, Małysz, Kofler, Hilde, Freund, Schlierenzauer czy Stoch. Może z tym Kamilem przesadzam, ale po prostu zdaje mi się, iż na skoczni normalnej zakręci się wokół pudła. Nie sądzę, że Evensen wygra którys z konkursów mimo wszystko. Nie można zapomnieć o Loitzlu, który broni tytułu, Jacobsenie i Bardalowi, który trenował u siebie. Kto wie może Happonen sprawi niespodziankę?

Nieźle skacze Piotr Żyła co mnie cieszy, na pewno jego technika skakania sprawdzi się na K-95, do tego Stefan Hula trenował w Polsce co powinno przynieść efekty i Hula będzie mocny, pewnym punktem drużyny. Uważam, że na skoczni normalnej możemy walczyć o drugie miejsce, choć będzie o to bardzo trudno.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-221446

• 3 tygodnie później...

Koniec Kariery Adama Małysza, który ogłosił tę wiadomość po występie na dużej skocznie w Oslo. Jego ostatnim występem będzie pokazowy turniej w Zakopanem o nazwie "Skocz do celu" 26 marca. Będzie również występował do końca sezonu (Lahtii i Planica). Nie będę streszczał jego historii macie wikipedie :twisted:
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-223421

• Urządzenie:  Windows

Nie będę streszczał jego historii macie wikipedie :twisted:

Albo TVP :D Oni teraz przed każdymi zawodami będą pokazywać historię Małysza :P

Co do samego wydarzenia, to mam tylko jeden komentarz, Adam, to najlepszy sportowiec jakiego kiedykolwiek miała Polska.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-223432

Wielka szkoda. Nie jestem fanem skoków i jak je oglądałem to robiłem to tylko dla niego. Ciekawe czy popularność tego sportu znacząco spadnie po takim wydarzeniu, bo na razie Stoch nie jest chyba w stanie ponieść tego na swoich barkach.
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-223446

Ciężko się będzie oswoić z myślą, że Małysza już nie zobaczymy na skoczni. Wielkim fanem skoków nigdy nie byłem, ale dzięki niemu siadałem przed tv, kiedy odbywały się konkursy w Zakopanem, IO, czy MŚ. Pamiętam, jak zawsze w niedzielę cała rodzina zasiadała, głos w tv był wyciszony, a kiedy Adam wchodził na belkę to wszyscy na chwilę przerywali swoje czynności i oglądali jego skok. Wielki szacunek dla Małysza za osiągnięcia i zwiększenie popularności tego sportu w naszym kraju.
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-223496

Zimowe weekendy przed telewizorem bez Małysza nie będą takie same... nie będę tu mówić jaka to strata dla polskich skoków i dla polskiego sportu. Myślę, że obecnie popularność skoków u nas spadnie, chyba, że Stoch się bardziej wybije. Szkoda, że Adam nie zdobył złota olimpijskiego - wtedy były mistrzem kompletnym. Będzie ciężko, ale wymiana pokoleniowa - jak w WWE - dokonać się musi, teraz czas Stocha (albo /wreszcie/ kogoś innego?). :)
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-223514

Ja właściwie się cieszę, że Adam kończy karierę. Jest we formie, zdobył medal na MŚ, wybrał naprawdę dobry moment do powiedzenia "KONIEC" . Nie wyobrażałem sobie Małysza jako podstarzałego gwiazdora (czytaj Noriaki Kasai), który szlajałby się po skoczniach i nie liczącego się we walce o główne cele. Jestem ciekaw jak sobie teraz poradzi Stoch, bo teraz on będzie stał w centrum uwagi.

PS. Karierę kończą jeszcze Kuettel i Uhrmann. Warto dodać, że Ammann również coś wspominał, że to ma być jego ostatni sezon.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-223515

• 3 tygodnie później...

Ostatni konkurs w sezonie nie mógł potoczyć się lepiej. Stoch wygrał, Małysz 3. Dzięki takim skokom Adam w generalnej klasyfikacji Pucharu Świata wskoczył na 3 miejsce, tak samo drużynowo! Druga seria została odwołana. Sympatyczne momenty, Adam przebrany za górala, Ammann z wąsikami. Skończyła się pewna epoka i ciężko się będzie przyzwyczaić do skoków bez Małysza. Piękny prezent na urodziny :)
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-225298

Dobrze, że już te skoki się skończyły, bo nie wyrabiałem już... Co tydzień trzeba było siadać przed telewizorem i oglądać konkurs po konkursie. Cieszy mnie to, że w tym Sezonie Kamil Stoch wybił się i pokazał na co go tak naprawdę stać, 3. wygrane w konkursach to nie byle jakie osiągnięcie. Adam Małysz odejdzie, ale taka już jest kolej rzeczy, w dobrym stylu przynajmniej skończył swoją przygodę ze Skakaniem. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie Kamil Stoch powalczy o pierwszą piątkę, a Tom Hilde będzie liderem w klasyfikacji generalnej ;)
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-225321

Nigdy nie byłem fanem Adama Małysza jako skoczka, ale wiem ile zrobił dla tego sportu i Polski. Wiadamo, że nie mógł skakać wiecznie i kiedyś musiał skończyć karierę.

Ten sezon to na pewno duża poprawa drużynowa. Jeszcze rok, dwa temu wygrana z takimi reprezentacjami jak Niemcy, Finlandia czy Słowenia, była tylko marzeniem, a i z Japonią bywały kłopoty. Dziś jest to już fakt. Duża w tym zasługa Kamila Stocha, który równorzędnie ciągnął drużynę razem z Małyszem. Adam już nie musiał sam wciągać składu na wyższe miejsce. Dodatkowo Stoch wygrał 3 konkursy, 2 to był przypadek, ale szczęście też jest potrzebne. Jeśli będzie miał stabilizację w skokach, to w przyszłości może wiele namieszać w czołówce.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-225426

• 4 miesiące temu...

Odświeżam temat, bo Letnia Grand Prix trwa w najlepsze i myślę, że ktoś z forumowiczów również ją ogląda. Znakomicie radzi sobie zwycięzca ostatniego Pucharu Świata Thomas Morgenstern, który wygrał wszystkie konkursy i jest rzecz jasna liderem. Nie ma na niego mocnych i obawiam się, że przez dłuższy czas nadal będzie dominował, aczkolwiek Simon Ammann powraca za tydzień w Szwajcarii, więc na pewno będzie groźny. Drugi jest Kamil Stoch i na wstępie chciałbym zaznaczyć, że irytują mnie te wszelkie porównania do Małysza itp itd. Sam Kamil mówi, że chce on być po prostu sobą. Nie będzie nigdy drugiego Orła z Wisły i jak widać niektórzy Polacy jeszcze się nie zorientowali. Dużo osób ma zakodowane w podświadomości Małysza i nie kibicują Kamilowi, czy innemu naszemu skoczkowi, który się by pojawił w 'czubie'. Nie rozumiem tego. Zawsze go bardzo lubiłem odkąd zajął 7 miejsce w Pragelato w 2005 roku byłem jego fanem i chciałem dla niego jak najlepiej. Teraz gdy zaczął sobie radzić bardzo dobrze i wszedł do ścisłej czołówki przejawiają się wśród 'fanów' niezbyt przychylne komentarze na jego temat. Ludzie po prostu nie pogodzili się z końcem kariery najlepszego skoczka wszechczasów i nasza zajebista mentalność każę im hejtować Kamila. Najgorsi są tacy hipokryci, którzy w momencie wygranych Stocha nie mówią kompletnie nic, a w trakcie tego jak mu się nie powiedzie np. upadek w Oslo, czy ostatnia drużynówka w Zakopanem wyjeżdżają z tekstami typu 'aaa ja wiedzałem, że tak będzie. Stoch to chujowy skoczek, zwalił skok, bo coś tam, a wygrywa jak ma szczęście' i zapomniają o tym, że jest to jeden z najrówniejszych skoczków ostatnich miesięcy itp. To samo jest z każdym sportowcem, który osiąga sukces. Można im tłumaczyć i tłumaczyć, ale na tym traci się tylko czas. I żeby nie było - Adam Małysz to mój ulubiony skoczek, sportowiec itp. Skoki oglądam od 2001 roku odkąd miałem 5 lat i zawsze bałem się tego, co będzie, gdy odejdzie. Teraz odszedł i bardzo chcę, byśmy mieli skoczka w czołówce. Mamy Kamila i ja się z tego cholernie cieszę. Szkoda, że inni nie potrafią się cieszyć z tego. Bo oczywiście byłoby lepiej, gdyby cała nasza kadra zajmowała 40-któreś miejsca...

Trzeba pochwalić Maćka Kota i innych naszych za dobre skoki. O ile jestem pewien, że taki Piotr Żyła ma możliwości na to, by punktować w większości konkursów zimą to o to, czy Kot także już mniej. Nigdy nie zdobył punktów zimą, a w lato co roku skacze dobrze, zajmuje niezłe lokaty itp. Mam nadzieje, że to będzie dla niego przełomowy sezon i liczmy na to. To samo z Kubackim, czy Miętusem. Marzy mi się drużyna na podium Mistrzostw Świata w 2013 roku i jeżeli Stoch utrzyma obecną formę, nabierze pewności wygrywając konkursy i stając na podiach, Kot stanie się mocnym numerem 'dwa' razem z Kubackim to myślę, że i wtedy znajdzie się ktoś do czwórki, mocnej czwórki, która będzie w stanie walczyć o medale, bo mają możliwości. No ale to dopiero za dwa lata. Liczę, że w tym LGP ujrzymy jeszcze sporo sukcesów naszych skoczków, a zimą udowodnią o swojej wartości i ten sport w naszym kraju nie umrze...

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-249696

• 2 miesiące temu...

Wiele osób nie interesuje się pewnie skokami narciarskimi w tej porze roku bądź nie jest na bieżąco, więc warto niektórych fanów poinformować o tym co stało się wczoraj rano:

"Tragedia miała miejsce w godzinach nocnych w okolicach Niżnego Nowogrodu, nie zadziałały poduszki powietrzne. Paweł zmarł a dwóch przyjaciół, z którymi podróżował, znajduje się w szpitalu w ciężkim stanie" - poinformował osobisty trener Karelina - Aleksander Swiatow.

Paweł Karelin był największą nadzieją rosyjskich skoków ostatnich lat. 21-latek stał w tym roku na podium w zawodach Turnieju Czterech Skoczni w Garmisch-Partenkirchen, a także Letniej Grand Prix w Wiśle oraz w Zakopanem.

Bezpośrednią przyczyną wypadku było pęknięcie opony, na skutek czego Paweł stracił panowanie nad samochodem i uderzył w zaparkowane na poboczu ciężarówkę. Gdy na miejsce dotarły służby ratownicze, zawodnik już nie żył.

Pogrzeb zawodnika został zaplanowany już na wtorek.

źródło - skijumping.pl

Jestem w kompletnym szoku i nie wiem nawet co napisać, ale na pewno będę o nim pamiętał jako fan skoków.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/2/#findComment-259684

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• CzaQ
      Zgadza się, jedziesz dalej.
    • MattDevitto
      Nowy rok, nowe postanowienia to i może jakieś nowe fedki, które każdy z nas chce oglądać. Warto się zastanowić, szczególnie, że obecnego wrs jest bardzo dużo do ogarnięcia. Z roku na rok też czasu jakby mniej do śledzenia tego wszystkiego. Stąd też tradycyjnie w styczniu przybywam do was z pytaniem:  ile fedek zamierzacie oglądać w 2025? Oczywiście oprócz ich wymienienia, napiszcie też co będziecie śledzić na bieżąco, z jakiej fedki np. rezygnujecie etc. Można też dodać jakieś federacje retro - choćby LU, macie jak zawsze pełną dowolność Poniżej dodaję link do tematu sprzed 12 miesięcy:
    • -Raven-
      Poza tym, całkiem sprytnie to rozgrywają, bo niby w tej walce Szefów żadne Bloodline nie może interweniować, ale Jokerem jest tu Drew, który może pomóc Soliście. Niby teoretycznie wiadomo, że Romek powinien ogarnąć, ale zawsze pozostaje ten element niepewności. Po drugie, bez sensu jest kończyć tak duży feud na zwykłej tygodniówce (a wygrana Rzymskiego to by było game over), co jeszcze bardziej zwiększa szanse Sikacza.   Oby nie, bo Stratna może w takim wypadku długo się pasem nie nacieszyć, a szkoda by było.
    • -Raven-
      Parasolkę.
    • RomanRZYMEK
      - Drew przechodzi na stałe na SmackDown i w sumie spoko, bo co miałby robić na RAW? Od razu dostaje segment z Blondasem, który doprowadza do kolejnego brawlu Owensa z Cody’m. Spoko, tylko dla mnie trochę za dużo tych brawli ostatnio w rywalizacji Cody’ego z Kevinen. Mogliby trochę z tym przystopować, bo szybko się ludziom znudzi i cały feud na tym traci. Co jeszcze warte odnotowania w tym segmencie - czyżbyśmy dostali zalążek stajni Owensa, Drew i ewentualnie Rollinsa? Każdy z nich działa z podobnych motywów, więc ma to jakiś sens.     - Solo bardzo rozwinął się na MICu od czasu jego solowego runu jako Tribal Chef. To kolejna osoba po Jey’u, Samim i Jimmy’m która zostaje jednym z głównych beneficjentów story z Bloodline. Ciekaw jestem co się z nim stanie po programie z Romanem. Raczej czeka go los Romka i program z podopiecznym Jacobem Fatu.    - IT’s Tiffy Time! Wow - co za pop. Fajnie rozegrany Cash-In, bardzo logiczny. Tiffy dostaje swój moment, nawet fajerwerki, ciekawe jaki będzie jej run. Potencjał na Micu, jak i w ringu ma nieograniczony. Czuję że na WM’ce dostaniemy jej walkę z powracającą Charlotte Flair.   - LA Knight dalej Over, ale w sumie ta strata pasa nic mu nie dała. Program z Nakamura na razie miałkły. Liczyłem że może Knight pójdzie wyżej, dostanie znowu szansę na Title Shota na WWE Championship, ale niestety na to się nie zanosi. Jedyna droga w tym roku, to walizka, ale raczej Knight jej nie wygra.    Ogolnie, to nie wiem czy zmiana decyzji na 3h wyjdzie na plus długofalowo. Co prawda roster SmackDown ma potencjał jeśli dodamy osoby, których obecnie nie ma - Orton, Styles i mocniej postawią np na Carmelo, Theory itp. Boję się jednak że przez przejście na 3h poziom tygodniówki spadnie i będą się musieli ratować zapychaczami, jak na tym show dostaliśmy kolejne starcie Michin vs Piper, które było tylko zapychaczem. Obym się mylił, ale jestem sceptyczny. 
  • Dodaj nową pozycję...