Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Skoki Narciarskie - Ogólna Dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Co do końca kariery Thomasa Morgensterna to zrezygnował prawdopodobnie z dwóch powodów - ,,szczęścia" do bolesnych upadków i ogromu sukcesów. Austriak nie chciał ryzykować kolejnego groźnego upadku, a poza tym odkąd zdobył MŚ w Osslo trzy lata temu widać było w nim sytość. Wygrał dwa razy Puchar Świata, mistrzostwo olimpijskie, mistrzostwo świata, ma medal MŚ w lotach, nie wspominając o sukcesach z drużyną...Lubiłem tego skoczka, podobał mi się jego styl. Jestem chyba jednym z nielicznych, który lubił i lubi austriackich skoczków (za wyjątkiem Gregora Schlierenzauera). Takie już jest sportowe życie - na szczycie bardzo krótkie, a najdłuższe, gdy jest się nikim, gdy nie patrzy żadna kamera, żaden kibic, żaden dziennikarz...Teraz światowe skoki narciarskie w swoje ręce, a właściwie narty będą stopniowo brać ludzie urodzeni po 1990 roku...
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-364447

• Odpowiedzi 225
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Kowal

36

• Bastian

29

• filomatrix

28

• rocket

17

Top użytkownicy w tym temacie

Mój ulubiony zawodnik kończy karierę :( Pamiętam jak w jednym sezonie wygrał pierwszych 6 konkursów. To dzięki niemu sędziowie uznali nam 3 miejsce w drużynie w MŚ 2013. Szkoda tych dwóch upadków w ubiegłym sezonie, wg mnie po tym pierwszym, w którym "tylko" złamał sobie palca powinien sobie odpuścić z przynajmniej miesiąc, ale niestety zbyt szybki powrót na skocznię sprawił, że koniec kariery w tak młodym wieku był jedynym wyjściem. :( To jest przykład dla młodych, żeby po kontuzji spokojnie wracać do sportu, lepiej odpuścić sobie jeden sezon niż potem żałować zbyt szybkiego powrotu zakończeniem kariery.

Danke Morgi!

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-364452

• Reputacja:   1

Trzeba powiedzieć, że nie tylko trzecie miejsce dla nas mu zawdzięczamy. Na pewno jeden z największych skoczków, którego chyba zapamiętamy bardziej nie ze względu na sukcesy, ale właśnie za upadki. Pechowiec, a jednocześnie szczęściarz, bo po tylu wypadkach wciąż ma się dobrze. Albo chce byśmy tak myśleli. Niedawno wrócił na treningi i może na nich zdał sobie sprawę, że jego forma mu nie pozwoli na kontynuowanie kariery. W każdym razie odchodzi kolejna ikona. Pamiętam jak żegnaliśmy się z Hannawaldem, a tutaj już nie ma Małysza, Kocha, Hautamäkiego, czy teraz Morgiego. Trzeba się pozwoli przyzwyczajać do nowego pokolenia jak to wspomniał Bastian.
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-364458

Szkoda Morgiego, ale Polacy osiągnęli już sukces w tym sezonie. Mianowicie Jakub Wolny wygrał cykl letniego Pucharu Kontynentalnego. To spore osiągnięcie młodego zawodnika, zwłaszcza że nie startował we wszystkich konkursach. Tak więc zaplecze naszych skoków w dalszym ciągu się rozbudowuje i teraz trzeba czekać na to co się będzie działo zimą :grin:
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-364598

• 1 miesiąc temu...

OGŁOSZENIE

Z uwagi na to że za tydzień startuje sezon PŚ w skokach to przypomniało mi się że można by znów otworzyć typera, w którym pod koniec tamtego sezonu brało udział całkiem sporo osób. Jest tylko jedna ważna kwestia. Nie mogę go prowadzić sam- Witkacy gdzieś nam zginął z forum, dlatego nawet do niego nie piszę w tej sprawie. Dlatego jeśli znajdzie się osoba, która będzie liczyła typera ze mną po połowie (jeden tydzień ja, jeden druga osoba), wtedy jestem gotów znów tego typera otworzyć. W innym przypadku go nie będzie- zwyczajnie nie mam czasu sam tego liczyć. Jeśli ktoś jest chętny niech napisze tutaj albo na priv.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-367892

Kowal, ja mogę to robić bo zawsze znajdę troche czasu
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-367893

Kowal, ja mogę to robić bo zawsze znajdę troche czasu

Ok to w takim razie typer zostanie otwarty, resztę dogadamy na priv. Odszukaj sobie poprzednią edycję i zobacz jakie były zasady punktacji :grin:

A i oczywiście jeśli średnia osób typujących nie będzie zadowalająca to się będziemy zastanawiać co dalej, ale jak na razie wracamy do zabawy :grin:

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-367896

Niestety po konkursie drużynowym można powiedzieć tylko tyle, ze w tym sezonie może być sporo zmian na czołowych pozycjach. Jak widać Schlirenzauer skacze słabo, reszta Austriaków tak samo, Morgiego już nie ma a Kamil jak na razie ma problemy ze zdrowiem. Forma Polaków też jeszcze szału nie robi, bo jedynie Żylak coś pozytywnego prezentuje. Szczególnie że już nie cuduje z tym ustawianiem się na dojeździe, tylko od razu przechodzi do optymalnej pozycji. Reszta naszych spisała się słabo, ale teraz może być już tylko lepiej. A sam konkurs stał na bardzo dobrym poziomie. Mnóstwo dalekich skoków, zwroty akcji jak ten w wykonaniu Szwajcarów, moim zdaniem udany początek rywalizacji.
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-368420

Generalnie na szybko:

Niemcy wygrali, ktoś spodziewał się czegoś innego? Ale tak szczerze?

Japończycy dużo powyżej oczekiwań, jakieś 2-3 lokaty w górę. Cieszy, że nasz ulubiony dinozaur dalej w formie, w końcu ją musi do Pyeongchang utrzymać.

Norwegowie bez niespodzianki. Tak ot, przyszli, poskakali i poszli. Ze Sjoennem mogliby być wyżej.

Finlandia? Serio nie mam pojęcia jak to się stało, nie mam pojęcia co oni w okresie przygotowawczym robili, nie mam pojęcia skąd u nich taka forma, ale cholera, szok. Jak ja tą reprezentację zawsze lubiłem (ach te czasy, kiedy jedynym pytaniem było czy wygra Finlandia, Japonia czy Niemcy :D ), fajnie, że się podnieśli, bo nikt nie miał takiego kryzysu jak oni. Oby dalej skakali, Asikainen razem z Koudelką rewelacje dnia.

Słoweńcy nieźle, ale typowałem lokatę lub dwie wyżej. Co poradzić, jak biało-niebiescy mieli dzień konia.

Czesi - szok. Że Janda jeszcze pokazuje poziom, że Koudelka miażdży wszystkich to bym się nie spodziewał. Rok temu zapowiadało się, że buduje się u nich skład, ale teraz jest chyba kulminacja. Fajne chłopaki, ale w rywalizacji z nami będą upierdliwi.

Szwajcarzy Simon Ammann autorem niespodzianki. Awans? Nieźle. Siódme miejsce? +++ Simmi będzie znowu groźny, i bardzo dobrze. Jego nie da się nie lubić.

No i najmilsza część dnia - Austriacy.

Before: Pointner - 1

After: Kutin - 8

Efekt before/after jak nigdy :D Jak ja się cieszę jak widzę, że są na tyle ogona, nie cierpię tej kadry odkąd zaczynały się szachrajki z Hofferem, i w końcu słabną. Schlieri też słabo, no jak tu się nie cieszyć? Szkoda mi tylko Kofflera, którego z tej bandy jako jedynego nawet lubiłem. Morgiego nie liczę, bo póki co nie skacze.

A nasi? Idzie zima, firmy nima, Żyła nieźle, reszta do przemilczenia. Co tu robi Kubacki to ja naprawdę nie rozumiem, psuje nam większość drużynówek.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-368425

Nie spodziewałem się dobrego miejsca zwłaszcza bez Stocha, ale nie przewidziałem, że nie znajdziemy się w drugiej serii. Jak widać polskie skoki wciąż będą oparte na jednej twarzy chyba, że Żyła miło zaskoczy. Ogólnie o konkursie: Austria rozczarowuje za to pozytywy ze strony Finów, a zwłaszcza Asikainen. Gość już w zeszłym sezonie dostawał dobre oceny i wypadał całkiem nieźle, ale dzisiejszy dzień na pewno zapamięta, bo drugi, najlepszy wynik indywidualny to zawsze coś. Norwegowie także nieźle. Nie doceniłem tego teamu przed konkursem. Bardal i Fannemel właściwie zapewnili im trzecią pozycję. Z indywidualności: Kasai, który mimo wieku wciąż w formie, Ammann, który odpala w momencie kiedy go potrzebowali, chociaż wątpię, że będzie tak skakał przez cały puchar. Przede wszystkim Koudelka. Póki, co jest parę postaci, które mogą namieszać i utrudnić życie starym wyjadaczom. Jutrzejszy konkurs przyniesie parę odpowiedzi m.in. w jakiej formie na chwilę obecną jest nasz obrońca tytułu.
https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-368434

Kolejny nieudany konkurs dla naszej kadry pod przewodnictwem lidera, 50 w zawodach Stefana "buli" Huli. Dobrze że chociaż Pioter broni honoru naszej reprezentacji pod nieobecność Stocha i zdobywa punkty.

Cieszy natomiast wspólna wygrana Noriakiego i Ammana. Obaj maja swoje lata i pokazują młodym że nie po latach doświadczenie może procentować i także można dojść do wysokiej formy. Wydaje mi się że pod ich dyktando może toczyć się jeszcze wiele konkursów w tym sezonie.

Niestety nie obyło się bez wypadków, z których szczególnie ten Wellingera wyglądał strasznie. A ilekroć widzę na powtórkach zamarznięte barierki na skoczni Ruka i wylatujący nad nimi zawodnicy, którzy chwilę później mają zaliczyć glebę myślę- zamknijcie tą skocznię, bo niebezpiecznie tam i strasznie zimno :???:

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-369131

Bez Kuusamo, to już nie będzie to samo...

Tak na dobrą sprawę PŚ dopiero się rozkręca i nie za bardzo wiadomo co będzie dalej, ale jeżeli mają rządzić Amman z Kasaim, to nie mam nic przeciwko.

Mam nadzieję, że jak już wróci Stoch, to nie dopasuje się do pozostałych (nawet jeżeli miałby to być Żyła, a nie inni), tylko będzie walczył o podia.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-369171

Przyszła zima,

Formy nima,

Sztab nasz kima,

Wciąż gra mima.

Ot, klasyk. Ale luz, niedługo Engelberg, skąd tradycyjnie wrócimy z workiem punktów. Nie mogłem sobie wyobrazić lepszego scenariusza na ten konkurs, niż zwycięstwo Kasaiego i Ammana. Szwajcara uwielbiam, a Noriaki to po prostu Noriaki, ktokolwiek cokolwiek złego o nim powie jako o skoczku chyba nigdy nie słyszał słowa "respekt". Żywa legenda śrubuje swój własny rekord dinozaurowatości zwycięzcy konkursu, i bardzo dobrze. Do dziś pamiętam jak w Kulm po zawodach ustawiła się do niego kolejka gówniarzy chcących oddać pokłon wielkiemu mistrzowi, jedna z piękniejszych chwil w skokach jakie widziałem.

Widząc jaki wiatr ma Wellinger darłem się do telewizora "nie puszczajcie go do jasnej cholery, po prostu nie możecie", no i miałem rację. Jedenaście lat temu pewien wielki skoczek też poleciał na lewą nartę do przodu, tylko on miał na tyle silny wiatr, że zrobił salto w powietrzu. Niemiec zachował trochę zimnej głowy i spadł na odcinek lędźwiowy, lepiej dla niego. Brawa za obrót w bok, bez tego skończyłoby się gorzej. Wywrotka Laniska to już czysta farsa, co za kretyn wiązał mu te narty.

Zawody w Kuusamo? Nie wyobrażam sobie, żeby ich zabrakło, ale fakt jest taki, że nie ma bardziej niebezpiecznej skoczni świata. Ktoś pamiętam kiedy tam ostatnio nie wiało? 15 lat temu? Kretyństwem jest przeniesienie inauguracji z wietrznego Kuusamo do bezśnieżnego i wietrznego Klinghental, żeby tydzień później jednak w tym Kuusamo skakać kiedy jest wcale nie mniejszy wiatr. Hoffer powinien się stuknąć w łeb i nad tym zastanowić, ani tu ani tu nie ma warunków do skakania. Gdyby nie tradycje konkursów w okolicach mikołaja w Lillehammer, to byłbym za tym ośrodkiem. W Neudstadt nie ma nawet co próbować, u ruskich otwarcie sezonu nie ma najmniejszego sensu ze względu na prestiż tego wydarzenia, a Oslo niech zostanie przyspawane go cyklu nordyckiego. Nie ma gdzie rozegrać tego początku sezonu. Ktoś niedawno zażartował, że w Zakopanem byłoby idealnie bo śnieg już jest, a ludzie zawsze dopiszą, ale po namyśle stwierdzam, że Zakopane w momencie, kiedy nasi nie mają formy mija się z celem.

W Finlandii ktoś powinien postawić pod Ruka tabliczkę: "Tutaj się wyjebali:" i notować wszystkich. Ale to musi być duża tabliczka.

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-369173

Najpierw coś chrupnęło i pierwsze informacje mówiły, że absencja będzie na pewno dotyczyć najbliższych zawodów. Po godzinie, okazało się iż będzie potrzebna operacja. W związku z tym przerwa potrwa kilka tygodni, co oznacza obecność Kamila Stocha w domu na Święta i brak występu w Turnieju Czterech Skoczni.

Zastanawia mnie teraz to, czy Stoch stał się "kryształowy", czy jednak ktoś chciał zbyt szybkiego powrotu i stało jak się stało. Odnośnie do przełomu roku, to chyba możemy ekscytować się walką zagranicznych zawodników, bo na nasze Orły, to raczej nie ma co liczyć...

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-369323

Zastanawia mnie teraz to, czy Stoch stał się "kryształowy", czy jednak ktoś chciał zbyt szybkiego powrotu i stało jak się stało. Odnośnie do przełomu roku, to chyba możemy ekscytować się walką zagranicznych zawodników, bo na nasze Orły, to raczej nie ma co liczyć...

Miałeś kiedyś skręconą kostkę? Pewnie nie, bo byś się nie pytał o to :) . Uszkodzenie kostki to cholernie problemowa rzecz. Raz miałem skręconą kostkę i po roku znowu tą samą i lekarz stwierdził, że to przez to, że odrobinę nie doleczone było poprzednie skręcenie (jeszcze miałem tą samą kostkę skręconą znowu po jakimś tam czasie). Także według mnie decyzja sztabu jest po prostu najlepsza jaką mogli podjąć (można było ją podjąć dużo wcześniej, bo krwiak sugerował jakieś większe uszkodzenie).

https://forum.wrestling.pl/topic/23627-skoki-narciarskie-og%C3%B3lna-dyskusja/page/13/#findComment-369357

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...