Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Piłka ręczna - Dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Wiem o tym, że ten sport nie jest aż tak popularny jak piłka nożna która ma już temat do dyskusji, ale mimo to myślę, że sporo osób ogląda może i gra w ten wspaniały sport jakim jest piłka ręczna, która w Polsce ma długie tradycje ;) Chciałem tutaj podyskutować o lidze polskiej mężczyzn, ale również kobiet która jest dużo mniej popularna w Polsce ;) Ale może na razie najłatwiej będzie podyskutować na temat MŚ które obecnie odbywają się w Szwecji ;) Wyszliśmy z grupy na 2 miejscu po pięknym chociaż przegranym meczu ze Szwedami, dobrym meczu z Chili, średnimi chociaż wygranymi meczami ze Słowakami i Argentyńczykami ( najlepiej powiedział to Wenta : " 24 gole, 21 niewymuszonych błędów" ) i meczu zawodnikami z Korei Płd. . W drugiej fazie czekają na nas Duńczycy, Chorwaci ( którzy widać, że nie są w swojej formie ) oraz Serbowie. Uważam, że najtrudniejszy mecz czeka nas z Duńczykami którzy na tych mistrzostwach wygrywają wszystkie mecze i to w niezłym stylu, oczywiście jestem optymistą i uważam, że ich passa skończy się 22 stycznia :D

Zapraszam do dyskusji ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Noface

5

• grzegorz

4

• maly619

4

• Jerichoholic_Ninja

3

Top użytkownicy w tym temacie

Oglądałem 2 mecze z Koreańczykami z południa i Szwecją. Trochę szkoda porażki z drużyną 3 koron. Dziś mecz z Danią, który trzeba koniecznie wygrać, aby awansować do półfinałów. Jeżeli każdy zawodnik zagra tak jak Szmal to jestem spokojny o wynik. Tak więc o 20.15 każdy przed telewizorem ma możliwość obejrzenia i kibicowania Polskich gladiatorów w akcji.
https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218163

o piłce ręcznej klubowej będzie jeszcze czas porozmawiać na razie chciałbym się skupić na mistrzostwach świata a konkretniej na grze naszej reprezentacji. Jak wiemy pierwsza faza grupowa za nami. Zakończyła się serią zwycięstw i porażką w ostatnim meczu. Dwa pierwsze mecze to był dla mnie koszmar. Po zwycięskim meczu z Chile a raczej po stylu w jakim nasza reprezentacja wygrała ten mecz pomyślałem ok to jest to, bez problemu jedziemy po złoto. Następny mecz ze Szwedami ostudził moją radość, bo co z tego, że szmal zagrał kapitalne zawody skoro skończyło się porażką. Mam nadzieję, że dziś Dania zostanie pokonana i wszystko już będzie szło po myśli naszych zawodników.
https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218166

Naprawdę, naprawdę szkoda tej pierwszej połowy :(. Już nie będę mówił o co najmniej kontrowersyjnych sędziach, ale o fatalnie zagranej pierwszej połowie. Jedynie czego nam potrzeba to konsekwentnej gry w ataku i pełnej koncentracji. Nie wolno popełniać aż tylu indywidualnych błędów. Nie wolno decydować się na rzuty z każdej możliwej pozycji. No i moim zdaniem powinniśmy więcej korzystać z naszego kołowego. Ten zespół ma naprawdę potencjał, lecz też nie należy wymagać od nich nie wiadomo czego. Jak już na Shoutboxie wspominał maly619 na naszych zawodnikach wywierana jest wielka, za duża presja, ale może nie o tym. Ja mimo wszystko jednak nie boję się stwierdzić, że graliśmy z najsilniejszym zespołem naszej grupy, o czym świadczy komplet punktów w ich grupie z pierwszej rundy. Jeżeli wygramy wszystkie mecze wysoko, a Szwedzi przegrają z Duńczykami to my wychodzimy z grupy... podeśle wam może link, abyście lepiej mogli uzmysłowić sobie sytuację zarówno w naszej, jak i w drugiej grupie: http://www.handball2011.com/mainround

Jest więc wciąż o co grać, nie ma się co załamywać - potrzeba nam po prostu walczyć. Jak oceniłbym postawę poszczególnych zawodników? Otóż muszę okazać szacunek Mariuszowi Jurkiewiczowi, który udowodnił mi dlaczego to on reprezentuje barwy Ciudad Real. Naprawdę z zimną krwią wykańczał każdą wypracowaną przez siebie sytuację. Mimo tego błędu przy kontrze Wyszomirskiego zaprezentował się dobrze i nie mam wątpliwości, że to on powinien być naszym drugim bramkarzem (tu ukłon w stronę trenera Wenty). Wierzę, że w przyszłości będzie jednym z najsilniejszych punktów naszej reprezentacji, jak i jednym z najlepszych bramkarzy na świecie. Po raz kolejny dobrze zaprezentował się Tomek Tłuczyński, który wyrasta na pewny punkt naszej reprezentacji, jeśli jeszcze ktoś twierdzi, że nim nie jest. Ładnie dziś zagrał również Patryk Kuchczyński, którego jak i Jachlewskiego nie darzę zbytnią sympatią, jednakże na tych mistrzostwach Patryk spisuje się jak najbardziej poprawnie.

Ja na koniec (choć i tak nikt tu nie dotarł :) ) dodam, że z drugiej połowy możemy być częściowo zadowoleni i optymistycznie nastawieni przed kolejnymi meczami, które ostatecznie zadecydują. Szkoda tylko tej pierwszej połowy...

EDIT: Jeśli ktoś poszukiwałby streamów do meczy innych grup, bo dzięki rewelacyjnej transmisji Te Wał Pe możemy się raczyć jedynie meczami naszej grupy znajdziecie je tu: http://www.livescorehunter.com/Livescores/Livescore-Handball.html

https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218241

• Urządzenie:  Windows

Nie spodziewałem się, że po tak fatalnej pierwszej połowie (a była to chyba najgorsza połowa w naszym wykonaniu na tych mistrzostwach) uda się nam odrobić tyle punktów. Trochę zabrakło, no ale pretensje możemy mieć tylko do siebie i do gry z pierwszej połowy, a nie jak to się teraz dzieje do sędziów.

Zresztą strasznie wkurza mnie to zjawisko u Polskich kibiców, czyli patrzenie na nasz sport przez różowe okulary, całkowity zakaz krytyki i szukanie winnych wszędzie, tylko nie u siebie.

No, ale wracając do meczu, to strasznie cieszy mnie dobra gra zawodników, którzy normalnie są zmiennikami. Nasza kadra to praktycznie cały czas te same osoby, no i chyba czas, by szukać zmienników, a ten mecz pokazał, że takich mamy i ze mogą grać o wiele lepiej niż podstawowi. To niewątpliwie duży plus i mam nadzieję, że Wenta zacznie z nich korzystać coraz częściej.

https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218251

Bez wiary w zwycięstwo wyłączyłem na 10 minut przed końcem, ale widzę, że sporo straciłem. Nie sądziłem, że uda im się doskoczyć za jedną bramkę, tym bardziej szkoda tej pierwszej połowy. Duńczycy zaskoczyli naszych zawodników twardą obroną i szybko wyprowadzanymi kontrami. Świetnie spisywał się ich bramkarz, ale pomogli mu w tym nasi zawodnicy, którzy rzucali z nieprzygotowanych pozycji. Po przerwie widzieliśmy już tą drużynę Wenty, którą chcieliśmy widzieć, ale nie udało się. Trudno, mimo wszystko jest jeszcze szansa. Musimy wygrać z ostatnimi w grupie Serbami i Chorwatami, z którymi zawsze ciężko się nam gra i liczyć na potknięcia rywali. Szwedzi grali z nami mecz o życie, a teraz są wiceliderem tabeli. Jak to wszystko się zmienia...
https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218255

Czy nasi nie potrafią wygrać meczu w normalny sposób, a zawsze musi to być horror? Zresztą teraz to i tak już bez różnicy, o medale już nie zagramy, a jedynie o co warto walczyć to o 7 miejsce, a przy tym awans do Igrzysk Olimpijskich.
https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218418

Oglądałem. Po tym jak zawodnicy dowiedzieli się, że Szwecja wygrała z Chorwacją, ich motywacja na pewno spadła. Widać to było po grze, gdzie zaangażowanie w dobry wynik meczu nie było aż tak wysokie, jak w poprzednich spotkaniach.

Nie wiem, Maly619, czy użyłeś skrótu myślowego, ale zajęcie miejsc 2-7 nie daje jeszcze kwalifikacji olimpijskiej. Zapewnia to jedynie grę w eliminacjach do Igrzysk, bez dodatkowych kwalifikacji do tych eliminacji. Droga do Londynu jest jeszcze długa i trudna.

https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218421

Możliwe, e chodzi o eliminacje, wiem, że coś słyszałem, że niby 7 miejsce daje awans do czegoś i wydawało mi się, że właśnie jest to coś z igrzyskami (a mówili to i nasi komentatorzy, jak i Niemieccy pod kątem swojej drużyny)
https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218422

Możliwe, e chodzi o eliminacje, wiem, że coś słyszałem, że niby 7 miejsce daje awans do czegoś i wydawało mi się, że właśnie jest to coś z igrzyskami (a mówili to i nasi komentatorzy, jak i Niemieccy pod kątem swojej drużyny)

To coś musieli się pomylić ;) Ponieważ miejsca 2-5 dają bezpośredni awans do IO i to głównie walczą ocenie Polacy ;)

Jako że się nie wypowiadałem na temat ostatnich mecze, to zrobię to teraz ;) Mecz z Danią (którzy mam nadzieje, że awansują do finału) pokazał czego brakuje polskiej drużynie, a mianowicie skuteczności i nie umiejętności wykorzystania sytuacji :) Na szczęście to tylko w pierwszej połowie występowało, która jak wiadomo jest zazwyczaj jest słaba u Polaków :) Widać jednak, że Kasa jak i reszta zawodników ( Kola [ Karol Bielecki ], Lilek [ Marcin Lijewski ] ) nie prezentuje tej formy jaką pokazują w lidze :( Na szczęście są wyjątki jak gracze, których uwielbiam i uważam że obecnie są najlepsi w naszej reprezentacji a mianowicie Tomek Tłuczyński i Bartek Jaszka którzy prezentują świetny poziom a w szególności ten pierwszy, który nawet nie ma innego wyboru mając takiego ojca jak Zbigniew Tłuczyński ( przypominam tym którzy nie wiedzą, to jeden z najlepszych graczy w historii reprezentacji Polski ;) ) :D Nie wiem dlaczego, ale Bogdan ma takie hobby i lubi nam dawać horror :) Oglądałem również wczoraj mecz Szwecja vs Chorwacja i powiem szczerze teraz, że jeżeli ktoś nie zgadza się z tym że Johan Sjöstrand nie jest najlepszym bramkarzem na tych mistrzostwach ( a co za tym idzie na świecie ) to mam dla niego dwa słowa... SUCK IT !!! ;)

PS. Widać, że niestety brakuje Dzidziusia ( Michała Jureckiego ), a Piotrek Grabarczyk nie jest jeszcze gotowy na kadrę :(

https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218474

ponieważ miejsca 2-5 dają bezpośredni awans do IO i to głównie walczą ocenie Polacy
to Ty musisz się mylić, gdyż tak jak Diesel mówi miejsca 2-7 to miejsce w eliminacjach do IO. Tylko Mistrzowie Świata awansują bezpośrednio do Igrzysk :) Za niespełna pół godziny Francuzi będą walczyli z Norwegami. Jeżeli obecni Mistrzowie Świata wygrają, to będziemy już znali wszystkich czterech półfinalistów. Kto jest faworytem do tytułu? Nie da się zaprzeczyć, że Francuzi. Mimo wszystko jednak należy się liczyć również z Duńczykami. Zarówno Szwedzi jak i (dla mnie lekka niespodzianka - myślałem, że to Islandia wyjdzie z tej grupy) Hiszpanie nie są faworytami, ale... na tym etapie już wszystko jest możliwe.
Widać' date=' że niestety brakuje Dzidziusia ( Michała Jureckiego ), a Piotrek Grabarczyk nie jest jeszcze gotowy na kadrę [/quote'] Tu się jak najbardziej z Tobą zgadzam. Choć zawsze mawiam, że Grabarczyk uwielbia zbierać kary dwuminutowe, to jednak tutaj, na tych mistrzostwach nieco brakuje mi jego agresji w obronie. Mimo wszystko jednak jakkolwiek niezłym jest zawodnikiem, tak nie sądzę, żeby był jakimś niesamowitym obrońcą, stąd też nie stanowi wystarczająco silnego punktu w naszej defensywie. Co do Sjostranda to Mistrzostwa Świata dopiero wkraczają w decydującą fazę i dopiero w Półfinałach będzie mógł udowodnić, że się nie mylisz :) Mimo to jednak nie wiem, czy tytuł najlepszego bramkarza Mistrzostw równa się tytułowi najlepszego bramkarza na świecie. Owszem ja nie umniejszam zasług Johana, ale... być może zbyt pochopnie wyciągasz niektóre wnioski... Pozdrawiam
https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218489

ponieważ miejsca 2-5 dają bezpośredni awans do IO i to głównie walczą ocenie Polacy

to Ty musisz się mylić, gdyż tak jak Diesel mówi miejsca 2-7 to miejsce w eliminacjach do IO. Tylko Mistrzowie Świata awansują bezpośrednio do Igrzysk :)

Przepraszam, przyznaje się do błędu ;) Po ponownym przejrzeniu dodatku PS o owych mistrzostwach przyznaje wam rację ;)

Co do Sjostranda to Mistrzostwa Świata dopiero wkraczają w decydującą fazę i dopiero w Półfinałach będzie mógł udowodnić, że się nie mylisz :) Mimo to jednak nie wiem, czy tytuł najlepszego bramkarza Mistrzostw równa się tytułowi najlepszego bramkarza na świecie. Owszem ja nie umniejszam zasług Johana, ale... być może zbyt pochopnie wyciągasz niektóre wnioski...

Według mnie, już to można potwierdzić, Szwecja straciła najmniej bramek ze wszystkich drużyn i to dzięki właśnie niemu ;) Obecnie broni tak jak Szmal w 2009 roku, czyli broni praktycznie wszystko co można ;) Żeby w dwóch meczach mieć skuteczność powyżej 40 % to trzeba być naprawdę zawaliście dobry ;) Oczywiście wiem, że nie każdy musi myśleć tak jak ja i to szanuje, więc pozdrawiam krycha ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218498

No to pograne, mecz z Chorwacją za nami. Jakie wrażenia? Gdyby nie Szmal i Wyszomirski, byłoby cienko. O ile pierwsze minuty były w naszym wykonaniu dość dobre, to niepotrzebnie straciliśmy dwie bramki pod koniec pierwszej połowy. Druga odsłona to natomiast ciągłe gonienie Chorwatów, którzy mieli cztero, pięcio bramkową przewagę. Dobija to, że tracimy piłki w ataku w sytuacjach, gdzie mogliśmy zdobyć bramkę. Teraz ostatni mecz, wracamy do domu, trzeba będzie popracować nad grą, panowie.
https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218607

Czy można mówić, że Chrowacja nam nie leży ? Pewnie tak skoro tak często z nimi przegrywamy. Żałowałem przegranego meczu ze Szwecją. Teraz widzę, że niesłusznie, ponieważ przegrywamy nie przez słabą grę w ogóle, a przez notoryczne gubienie piłki bądź oddawanie jej przeciwnikowi. Drugi czynnik to niekończenie wielu, łatwych akcji golem.

W piątek nie będzie już komfortu porażki i trzeba będzie wygrać. Islandia czy Węgry, to nie ma znaczenia. Kto by to nie był, to będzie piekielnie trudnym przeciwnikiem, głównie w sensie psycholgicznym.

https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218633

Co do meczu z Chorwacją, to oglądałem tylko pierwszą połowę. Potem po prostu nie miałem już sił, bo ciągle te same błędy, straty. Po prostu już nawet mnie to nie ciekawiło.
https://forum.wrestling.pl/topic/23591-pi%C5%82ka-r%C4%99czna-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-218645

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• CzaQ
      Zgadza się, jedziesz dalej.
    • MattDevitto
      Nowy rok, nowe postanowienia to i może jakieś nowe fedki, które każdy z nas chce oglądać. Warto się zastanowić, szczególnie, że obecnego wrs jest bardzo dużo do ogarnięcia. Z roku na rok też czasu jakby mniej do śledzenia tego wszystkiego. Stąd też tradycyjnie w styczniu przybywam do was z pytaniem:  ile fedek zamierzacie oglądać w 2025? Oczywiście oprócz ich wymienienia, napiszcie też co będziecie śledzić na bieżąco, z jakiej fedki np. rezygnujecie etc. Można też dodać jakieś federacje retro - choćby LU, macie jak zawsze pełną dowolność Poniżej dodaję link do tematu sprzed 12 miesięcy:
    • -Raven-
      Poza tym, całkiem sprytnie to rozgrywają, bo niby w tej walce Szefów żadne Bloodline nie może interweniować, ale Jokerem jest tu Drew, który może pomóc Soliście. Niby teoretycznie wiadomo, że Romek powinien ogarnąć, ale zawsze pozostaje ten element niepewności. Po drugie, bez sensu jest kończyć tak duży feud na zwykłej tygodniówce (a wygrana Rzymskiego to by było game over), co jeszcze bardziej zwiększa szanse Sikacza.   Oby nie, bo Stratna może w takim wypadku długo się pasem nie nacieszyć, a szkoda by było.
    • -Raven-
      Parasolkę.
    • RomanRZYMEK
      - Drew przechodzi na stałe na SmackDown i w sumie spoko, bo co miałby robić na RAW? Od razu dostaje segment z Blondasem, który doprowadza do kolejnego brawlu Owensa z Cody’m. Spoko, tylko dla mnie trochę za dużo tych brawli ostatnio w rywalizacji Cody’ego z Kevinen. Mogliby trochę z tym przystopować, bo szybko się ludziom znudzi i cały feud na tym traci. Co jeszcze warte odnotowania w tym segmencie - czyżbyśmy dostali zalążek stajni Owensa, Drew i ewentualnie Rollinsa? Każdy z nich działa z podobnych motywów, więc ma to jakiś sens.     - Solo bardzo rozwinął się na MICu od czasu jego solowego runu jako Tribal Chef. To kolejna osoba po Jey’u, Samim i Jimmy’m która zostaje jednym z głównych beneficjentów story z Bloodline. Ciekaw jestem co się z nim stanie po programie z Romanem. Raczej czeka go los Romka i program z podopiecznym Jacobem Fatu.    - IT’s Tiffy Time! Wow - co za pop. Fajnie rozegrany Cash-In, bardzo logiczny. Tiffy dostaje swój moment, nawet fajerwerki, ciekawe jaki będzie jej run. Potencjał na Micu, jak i w ringu ma nieograniczony. Czuję że na WM’ce dostaniemy jej walkę z powracającą Charlotte Flair.   - LA Knight dalej Over, ale w sumie ta strata pasa nic mu nie dała. Program z Nakamura na razie miałkły. Liczyłem że może Knight pójdzie wyżej, dostanie znowu szansę na Title Shota na WWE Championship, ale niestety na to się nie zanosi. Jedyna droga w tym roku, to walizka, ale raczej Knight jej nie wygra.    Ogolnie, to nie wiem czy zmiana decyzji na 3h wyjdzie na plus długofalowo. Co prawda roster SmackDown ma potencjał jeśli dodamy osoby, których obecnie nie ma - Orton, Styles i mocniej postawią np na Carmelo, Theory itp. Boję się jednak że przez przejście na 3h poziom tygodniówki spadnie i będą się musieli ratować zapychaczami, jak na tym show dostaliśmy kolejne starcie Michin vs Piper, które było tylko zapychaczem. Obym się mylił, ale jestem sceptyczny. 
  • Dodaj nową pozycję...