Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Puroresu Awards 2010

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Najlepsza federacja roku:

1. DDT

2. BJW

3. Dragon Gate

Najgorsza federacja roku:

1. IGF

2. RJPW

3. AJPW

Najlepszy wrestler roku

1. Daisuke Sekimoto (BJW)

2. BxB Hulk (Dragon Gate)

3. Shingo Takagi (Dragon Gate)

MVP roku - najbardziej wartościowy zawodnik roku: 

1. Dick Togo (Free)

2. Daisuke Sekimoto (BJW)

3. YAMATO (Dragon Gate)

Najlepszy Junior Heavyweight roku:

1. Kota Ibushi (DDT)

2. Ikuto Hidaka (ZERO1)

3. Naomichi Marufuji (NOAH)

Najlepszy tag team roku:

1. Daisuke Sekimoto & Yoshihito Sasaki (BJW)

2. Jun Kasai & Jaki Numazawa (BJW)

3. K-Ness & Susumu Yokosuka (Dragon Gate)

Najbardziej niedoceniony wrestler roku:

1. Anthony W. Mori (Dragon Gate)

2. KUSHIDA (SMASH)

3. Ryouji Sai (ZERO1)

Najbardziej przeceniony wrestler roku:

1. Ryota Hama (AJPW)

2. Jimmy Yang (AJPW)

3. Masato Yoshino (Dragon Gate)

Fighting Spirit - wrestler posiądający największego ducha walki:

1. Jun Kasai (FREEDOMS)

2. Great Sasuke (Michinoku Pro)

3. Masato Tanaka (ZERO1)

Najgorszy wrestler roku: ~ Nagroda Imienia Masahiro Chono

1. "Hollywood" Stalker Ichikawa (Dragon Gate)

2. Akira Taue (NOAH)

3. The Bodyguard (Osaka Pro)

Najlepszy Gajin roku: 

1. PAC (Dragon Gate)

2. Kenny Omega (DDT)

3. Ricky Marvin (NOAH)

Odkrycie roku:

1. Yuji Okabayashi (BJW)

2. KUSHIDA (SMASH)

3. Kazuki Hashimoto (BJW)

Stiffowy wrestlter roku:

1. Yoshihito Sasaki (BJW)

2. Masaaki Mochizuki (Dragon Gate)

3. Masato Tanaka (ZERO1)

Wydarzenie roku:

1. Retirement Milano Collection A.T.

2. Ogłoszenie zamknięcia federacji BattlARTS

3. Retirement Anthony W. Moriego

Joshi roku:

1. Emi Sakura (Ice Ribbon)

2. Shuri (SMASH)

3. KANA (SMASH)

Najbardziej charyzmatyczny wrestler roku: 

1. Jun Kasai (FREEDOMS)

2. Shingo Takagi (Dragon Gate)

3. Sanshiro Takagi (DDT)

Feud Roku:

1. DDT vs. Daisuke Sekimoto (DDT)

2. BxB Hulk vs. Shingo Takagi (Dragon Gate)

3. NJPW vs. NOAH (NJPW, NOAH)

Walka Roku:

1. 02-03-2010 - Masaaki Mochizuki & Masato Tanaka vs Ikuto Hidaka & Munenori Sawa (ZERO1) 

2. 19-03-2010 - Yuko Miyamoto vs Isami Kodaka (BJW)

3. 11-07-2010 - Shingo Takagi vs BxB Hulk (Dragon Gate)

https://forum.wrestling.pl/topic/23297-puroresu-awards-2010/page/2/#findComment-216302

• Odpowiedzi 22
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Euz

2

• Vaclav

1

• Salas

1

• Kubiko

1

Top użytkownicy w tym temacie

1. Dragon Gate

2. BJW

3. NOAH

* DG ponieważ liczy się dla mnie na początku poziom wrestlingu a dalej entertaiment. W tym roku Dragon Gate pomimo, że miało słabsze momenty nie zawodziło.

* BJW, bo to nadal jedna z najlepszych federacji indy. Ultraviolent mimo wszystko, najlepszy w Japonii a dywizja heavy, jest świetna.

* NOAH, bo mam sentyment do tej federacji. Zastanawiałem się poważnie nad DDT, ale dla mnie tam cały czas jest masa humoru niż wrestlingu. Kocham klasyczne podejście do wrestlingu a NOAH mi to daje.

1. IGF

2. RJPW

3. SMASH

* IGF - gdyż Antonio Inoki tworzy po prostu syf. Tego nie daje się oglądać, pomimo że jestem fanem shoot wrestlingu. Idealne wręcz miejsce dla emerytów pokroju Marka Coleman'a czy też koksiaży vide Josh Barnett

* RJPW - niestety ale w Japonii kochają walki legend i gromadzą one w Korakuen Hall dużo widzów. Mnie to nie bawi.

* SMASH - produkt jest ciekawy, bowiem Tajiri ściąga mniej znane nazwiska, głównie ostatnio z fińskiego FCF ale na tym koniec. Gorzej z jakością gal, które nie trzymają wysokiego poziomu

Najlepszy wrestler roku:

2. Shingo Takagi (Dragon Gate)

3. Go Shiozaki (NOAH)

* Daisuke Sekimoto (BJW) - ten rok należał do Daisuke. W BJW był wyróżniającą się postacią i posiadał pasy tag teamów. W DDT rozpieprzył system i jego feud z DDT był świetny. w Zero-One w końcu zdobył World Title. Teraz zaczyna dodatkowo karierę w AJPW i mam nadzieję, że tam rozwinie swoje skrzydła.

* Shingo Takagi (Dragon Gate) - świetny power wrestler w DG. Co prawda jako Open the Dream Gate Championa go nie widzę ponownie, ale jego walki są kapitalne. Świetny feud z BxB Hulk'em.

* Go Shiozaki (NOAH) - jeden z heavyweightów, którzy trzymywali w tym roku wysoki poziom. Moim zdaniem, on był najrówniejszy.

1. Jun Kasai (FREEDOMS)

2. Dick Togo (Free)

3. Takashi Sugiura (NOAH)

* Jun Kasai (FREEDOMS) - czym jest Kasai dla Freedoms każdy fan puroresu dobrze wie. Dla mnie jedna z najważniejszych person w tym roku, trzymająca poza tym bardzo równy poziom w swoich walkach. To dla Kasai'ego ludzie głównie przychodzą na gale.

* Dick Togo (Free) - niebawem kończy karierę, ale w 2010 roku na jej schyłek nieco nazdobywał się pasów i walczył w wielu federacjach. Świetne podsumowanie kariery, która chyli się ku końcowi. Togo ponadto jest nadal w bardzo dobrej formie.

* Takashi Sugiura (NOAH) - można mówić o nim różne rzeczy, ale to jeden z największych obecnie drawów w NOAH, czyli w drugiej co do wielkości federacji w Japonii.

1. Kaz Hayashi (AJPW)

2. Prince Devitt (NJPW)

3. Ikuto Hidaka (ZERO1)

* Kaz Hayashi (AJPW) - co tutaj dużo mówić, prawdziwy król dywizji jr. heavyweight w AJPW. Jego występy to czysta poezja. Szokiem napewno była jego walka z Keiji Mutoh o pas, którego nomen-omen dość szybko pokonał.

* Prince Devitt (NJPW) - ma masę przeciwników, ale ma swoich zwolenników. W 2010 roku w końcu rządził niepodzielnie w jr. heavyweight division w NJPW. Niestety, jest praktycznie jednym z nielicznych którzy coś ciekawego do tej dywizji wnoszą.

* Ikuto Hidaka (ZERO1) - coraz starszy, ale w Zero-One jest jednym z motorów napędowych. Nadal świetny w ringu i walczy w tej federacji z samymi sukcesami. Chciałoby się go zobaczyć jeszcze w jakieś większej federacji, np. w NJPW gdzie nieco by rozkręcił tamtejszą dywizję.

Najlepszy tag team roku:

1. Daisuke Sekimoto & Yoshihito Sasaki (BJW)

2. Giant Bernard & Karl Anderson (NJPW)

3. Kota Ibushi & Kenny Omega (DDT)

* Daisuke Sekimoto & Yoshihito Sasaki (BJW) - dla mnie najlepszy tag team na scenie niezależnej. Niby typowi power wrestlerzy, ale w ringu wyprawiają cuda. Ich Barbed Wire Execution Match z team'em Kasai & Numazawa, zdecydowanie jeden z najlepszych tag team matchy w tym roku!

* Giant Bernard & Karl Anderson (NJPW) - po prostu, w 2010 roku zdobyli to, co na co zasługiwali i w swoich walkach pokazywali się z dobrej strony. Świetnie uzupełniają się w ringu.

* Kota Ibushi & Kenny Omega (DDT) - kapitalny team, który zrobił kapitalną walkę z Apollo 55 o IWGP Jr. Tag Team Titles. W DDT jak walczą razem, potrafią zarządzić na całej linii.

1. Hirooki Goto (NJPW)

2. Manabu Nakanishi (NJPW)

3. Minoru (AJPW)

* Hirooki Goto (NJPW) - moim zdaniem nie było w Japonii wrestlera bardziej niedocenionego od Goto. Po prostu, świetny heavyweight, który po raz kolejny nie został należycie wykorzystany przez NJPW, kosztem przereklamowanego Kojimy chociażby.

* Manabu Nakanishi (NJPW) - tutaj tak jak Goto, po raz kolejny. Robi świetne, wręcz kapitalne walki jak na swoją posturę, ale w NJPW jest szmacony.

* Minoru (AJPW) - ofiara title streak'u Hayashi'ego po części. Były momenty, że był jeszcze bardziej dupiony niestety.

1. Satoshi Kojima (NJPW)

2. Tiger Mask IV (NJPW)

3. Toru Yano (NJPW)

* Satoshi Kojima (NJPW) - patrząc na przereklamowanie, trzeba również spojrzeć na to, co wrestler dokonał w roku. W tym wypadku Kojima wygrał Climax'a i zdobył IWGP Heavyweight Title, co przy jego nędznej formie, było porażką na całej linii.

* Tiger Mask IV (NJPW) - od dawien dawna jest nominowany w tej kategorii. Dopóki nie zrzuci maski i jego miejsca w 100% nie zajmie Tiger Mask V, to będzie tutaj nominowany.

* Toru Yano (NJPW) - praktycznie powinien być tutaj Takashi Iizuka, czyli jedno z największych nieporozumień w puroresu obecnie. Ale Yano to też porażka. Jego walki do bólu schematyczne i nudne.

1. Yuko Miyamoto (666)

3. Yoshinari Ogawa (NOAH)

* Yuko Miyamoto (666) - mega oddany w swoich walkach, głównie death matchach. Pokazuje w nich prawdziwe serce dla tego brutalnego biznesu, chcąc dać fanom tego czego chcą.

* Great Sasuke (Michinoku Pro) - walczy, walczy i od różnych rodzajów walk nie stroni. W 2010 roku wziął udział także w dzikszych jadkach o czym przypomniał fanom, że kiedyś mogliśmy oglądać go w FMW. Nadal w ringu prezentuje wysoki poziom i wolę walki.

* Yoshinari Ogawa (NOAH) - on już się dawno pogodził z tym, że NOAH nic nie osiągnie a jednak jest oddany w swoich walkach. W pojedynkach odwala kupę świetnej roboty, która jest jednak często niedoceniana.

Najgorszy wrestler roku: ~ Nagroda Imienia Masahiro Chono:

1. Takashi Iizuka (NJPW)

2. TARU (AJPW)

3. "Hollywood" Stalker Ichikawa (Dragon Gate)

* Takashi Iizuka (NJPW) - nie ma gorszego od Takashi Iizuki'ego! Po prostu, tragiczny wrestler. Jeśli jeszcze w przeszłości na ringach New Japan coś tam prezentował, to obecnie szkoda gadać. Zrobiono z niego niezrównoważonego rzeźnika, który w ringu czy też poza nim nie potrafi solidnie przeprowadzić brawlu. Tragedia, tym bardziej, że w oczach oficjeli NJPW ma nadal uznanie i czasami wręcz main eventuje gale!

* TARU (AJPW) - powiem szczerze, że kiedyś w ringu był zjadliwy ale od dłuższego czasu wieje nudą i nędzą. Rozumiem, że Voodoo Murders bez niego nie byłoby tym czym jest, ale jak głosi przysłowie "nie ma osób niezstąpionych".

* "Hollywood" Stalker Ichikawa (Dragon Gate) - Ichikawe ciężko nazywać wrestlerem, bowiem to raczej postać komediowa, która ma płacone za jobbowanie jeszcze od czasów kiedy na scenie istniało FMW. Mimo wszystko, jego osoba w federacji takiej jak Dragon Gate to dla mnie nieporozumienie.

Najlepszy Gajin roku:

1. PAC (Dragon Gate)

2. Kenny Omega (DDT)

3. Prince Devitt (NJPW)

* PAC (Dragon Gate) - miał być tutaj Devitt ale przy nienawiści do niego 3/4 użytkowników i tak chłopak nie wygra tej kategorii, więc odpuściłem sobie :P Do PAC'a mam ogromny sentyment, bo że obok Koty Ibushi'ego jest najefektowniejszym jr. heavyweightem w Japonii. PAC poza tym dostał pod koniec roku niezły push, wygrywając turniej o Open the Brave Gate Title i tocząc w obronie pasa, świetną walkę z Dragon Kidem.

* Kenny Omega (DDT) - wrestler kapitalny, który jedynie w JAPW (z tych bardziej znanych federacji) w przeszłości posiadał coś cennego, czyli JAPW Heavyweight Title. Tyle jeśli chodzi o USA. W Japonii z kolei jest doceniany w DDT, otrzymując przyzwoity push. Do tego dochodzi posiadanie IWGP Jr. Tag Team Titles z Kotą Ibushi'm. Niewątpliwie Kenny rozwija się z miesiąca na miesiąc w Japonii.

* Prince Devitt (NJPW) - po prostu, musiałem go tutaj wymienić! Król jr. heavyweight division w NJPW. Fakt, ta dywizja w New Japan stoi na słabym obecnie poziomie, ale Devitt jest jednym z najjaśniejszych (obok wiekowego Kanemoto) punktem. W 2010 roku powygrywał prawie wszystko co było do wygrania (oprócz Super J Tag Cup). Może być nie lubiany, niedoceniany ale to, że rządzi w jr. heavyweight division w NJPW oddać mu trzeba. Do tego w zastępstwie Marufuji'ego wystąpił w G1 Climax, co pokazuje jakie podejście mają do niego oficjele NJPW.

Odkrycie roku:

1. Kazuki Hashimoto (BJW)

2. KUSHIDA (SMASH)

3. Tama Tonga (NJPW)

* Kazuki Hashimoto (BJW) - moim zdaniem, jeden z najjaśniejszych młodych talentów w Big Japan Pro Wrestling. Masa dobrych walk oraz jedna bardzo ważna rzecz - rozwój praktycznie z matchu na match. BJW z takimi talentami jak Hashimoto może działać na scenie wiele, wiele lat.

* KUSHIDA (SMASH) - SMASH w samo sobie jest słabe, pomimo dość oryginalnego bookingu przypominającego stylem, booking na scenie niezależnej w USA. Jednakże ma pewne plusy, a do nich niewątpliwie należy osoba KUSHIDA'y, czyli wrestlera wcześniej praktycznie nieznanego. On jako jeden z nielicznych ze SMASH, potrafił czymś przyciągnąć widza, chociażby swoimi walkami. Myślę, że KUSHIDA prędzej czy później będzie musiał iść dalej w swojej karierze i wylądować w jakieś większej organizacji. W chwili obecnej na myśl przychodzi mi AJPW, które moim zdaniem byłoby idealnym miejscem dla jego rozwoju.

* Tama Tonga (NJPW) - syn znanego wszystkim bardzo dobrze z występów w WCW, Menga. Trzeba przyznać, że jak na pierwszy rok występów Tongi, wyszło mu to całkiem udanie. Większość roku co prawda jobbował, jednak pod koniec dostał szansę na wygrywanie. Jeśli jego rozwój będzie następował dobrze, w przyszłości może osiągnąć więcej od ojca.

Stiffowy wrestler roku:

1. Masakatsu Funaki (AJPW)

2. Go Shiozaki (NOAH)

3. Yoshihiro Takayama (Takayama-Dou)

* Masakatsu Funaki (AJPW) - nie ma bardziej stiffowego od Masakatsu Funakiego. Po prostu, jego kopniaki aż czuje się na swoim ciele. Stiff jak diabli. Pomimo wieku, nadal świetny na tym polu.

* Go Shiozaki (NOAH) - Shiozaki cały czas się rozwija i dobitnie to pokazuje także na tym polu. W tym roku może być zażarta rywalizacja na linii Funaki-Shiozaki jeśli chodzi o stiffowego wrestlera roku.

* Yoshihiro Takayama (Takayama-Dou) - nie jestem jego fanem, ale oddać mu trzeba że jest praktycznie takim hard hitter'em. Kawał chłopa, który stiffem potrafi zakatować niejednego :)

Wydarzenie roku:

1. Śmierć Gran Naniwy

2. Śmierć Joe Higuchiego

3. Ogłoszenie zamknięcia federacji BattlARTS

* Śmierć Gran Naniwy - jego śmierć była dla mnie szokiem, mając w pamięci jego walki z Michinoku Pro, czy też występ na ECW "Barely Legal 1997", kiedy fanom w ECW Arena pokazał, że japończyk potrafi zawalczyć świetnie w ringu. Wielka strata dla lucharesu.

* Śmierć Joe Higuchiego - Higuchi niewątpliwie był ogromną postacią. Większość młodszych fanów puroresu zna go tylko z NOAH jako przewodniczącego Komitetu GHC. ale Joe w przeszłości był świetnym sędzią, który sędziował prawdziwe klasyki na ringach japońskich.

* Ogłoszenie zamknięcia federacji BattlARTS - jako fan walk wrestlingowych nastawionych bardziej na shoot, zamknięcie BattlARTS jest dla mnie szokiem. O tej federacji Euz już wiele razy wspominał i napisał sporo. Nic dodać, nic ująć.

Joshi roku:

2. Yoshiko Tamura (NEO)

3. Bambi (K-DOJO)

* Emi Sakura (Ice Ribbon) - kolejny rok, a Sakura po prostu rządzi. Nie ma moim zdaniem w Japonii obecnie lepszej wrestlerki od niej. Ostatnio można jednak zauważyć, że nieco jobbuje, promując także inne wrestlerki.

* Yoshiko Tamura (NEO) - jak dla mnie, najważniejsza wrestlerka w zamkniętym z końcem 2010 roku, NEO. Posiadaczka NWA Women's Pacific oraz NEO Singles Title przez 1,5 roku. Straciła te pasy dopiero na ostatniej w historii gali NEO na rzecz Ayumi Kurihary.

* Bambi (K-DOJO) - Bambi pokazuje, że kobiety w K-Dojo są również potrzebne. Nie specjalnie trawię federację Taki Michinoku, ale niewątpliwie Bambi jest jednym z jaśniejszych punktów tej promocji.

1. Minoru Suzuki (AJPW)

3. Danshoku Dino (DDT)

* Minoru Suzuki (AJPW) - wręcz uwielbiam jego ironiczne podejście do swoich przeciwników. Ma mordę cwaniaka i heel'a i na tym polu, karierę zrobiłby również w USA. Po prostu, nie idzie tego niedocenić.

* Great Sasuke (Michinoku Pro) - o Sasuke już wiele się napisało. Niewątpliwie w Michinoku poprzez swoje różne wersje gimmick'ów (lider grupy heavy metalowej do teraz mnie rozpieprza), Sasuke pokazuje jakie ma luźne podejście.

* Danshoku Dino (DDT) - szkoda, że można było oddać głosu na YOSHIHIKO, bowiem jako rzecz martwa jest cholernie charyzmatyczna :) O Dino jednak za wiele nie ma co mówić - trzeba go po prostu zobaczyć!

Feud Roku:

1. BxB Hulk vs. Shingo Takagi (Dragon Gate)

2. Voodoo Murders vs. All Japan Army (AJPW)

3. NJPW vs. NOAH (NJPW, NOAH)

* BxB Hulk vs. Shingo Takagi (Dragon Gate) - kapitalny feud, zakończony fenomenalną walką. Do tego ich rywalizacja została przeniesiona do Dragon Gate USA, gdzie ta dwójka stoczyła między sobą kolejny match. Dla mnie, feud roku!

* Voodoo Murders vs. All Japan Army (AJPW) - największy plus tego roku w All Japan Pro Wrestling. Uwielbiam wojny pomiędzy stajniami, podczas których jest cała masa emocji. Tutaj AJPW mi tego dostarczyło.

* NJPW vs. NOAH (NJPW, NOAH) - rywalizują ze sobą już 2 lata a końca nie widać. Mam słabość do tej konfrontacji, bowiem dzięki temu dochodzi do naprawdę ciekawych walk. Mam nadzieję, że NOAH w ramach współpracy da GHC Heavyweight Title wrestlerowi z NJPW aby podgrzać feud. W tym wypadku jest jedna osoba która by zasługiwała na to - Hirooki Goto.

Walka Roku:

1. 11-07-2010 - Shingo Takagi vs. BxB Hulk (Dragon Gate)

2. 05-03-2010 - Naomichi Marufuji vs. Koji Kanemoto (NJPW)

3. 23-11-2010 – Dragon Kid vs. PAC (Dragon Gate)

* 11-07-2010 - Shingo Takagi vs. BxB Hulk (Dragon Gate) - ta walka mnie po prostu rozpieprzyła i miejscami wręcz załamała "system". Wypieprzony w kosmos finał feudu pomiędzy tą dwójką.

* 05-03-2010 - Naomichi Marufuji vs. Koji Kanemoto (NJPW) - czasy dominacji Marufuji'ego jako IWGP Jr. Heavyweight Championa. Jego walka z Kanemoto pełna emocji, ocierająca się o ideał. Genialna chemia pomiędzy nimi. Mam nadzieję, że spoktają się ringu 1 on 1 raz jeszcze, chociażby w NOAH.

* 23-11-2010 – Dragon Kid vs. PAC (Dragon Gate) - trzecia z tego co pamiętam obrona pasa przez PAC'a. Z Kid'em nie mógł zrobić słabej walki i tak też nie było. Po prostu, dali ogromny popis emocji i chwała im za to.

https://forum.wrestling.pl/topic/23297-puroresu-awards-2010/page/2/#findComment-216339

Najlepsza federacja roku

1.DDT

2.BJW

3.Dragon Gate

Najgorsza federacja roku

1.IGF

3.RJPW

2.SMASH

Najlepszy wrestler roku

1.Daisuke Sekimoto

2.Kota Ibushi

3.BxB Hulk

MVP roku - najbardziej wartościowy zawodnik roku

1.Jun Kasai

2.Naomichi Marufuji

3.Ryuji Ito

Najlepszy Junior Heavyweight roku

1.Kota Ibushi

2.Dragon Kid

3.Kenny Omega

Najlepszy tag team roku

1.Kota Ibushi & Kenny Omega

2.Jun Kasai & Jaki Numazawa

3.Prince Devitt & Ryusuke Taguchi

Najbardziej niedoceniony wrestler roku

1.Tsubasa

2.Shingo Takagi

3.Daisuke Sasaki

Najbardziej przeceniony wrestler roku

1.Shinsuke Nakamura

2.Tiger Mask IV

3.Toru Yano

Fighting Spirit - wrestler posiądający największego ducha walki

1.Hiroshi Tanahashi

2.Jun Kasai

3.Yuko Miyamoto

1.Toru Yano

2.TARU

3.Orochi

Najlepszy Gajin roku

1.Kenny Omega

2.Prince Devitt

3.Bison Smith

Odkrycie roku

1.Kazuki Hashimoto

2.Kaji Tomato

3.Soshun

Stiffowy wrestlter roku

1.KENTA

2.Go Shiozaki

3.Shadow WX

Wydarzenie roku

1.Retirement Milano Collection A.T.

2.Śmierć Joe Higuchiego

3.Śmierć Kotetsu Yamamoto

Joshi roku

1.Emi Sakura

2.Leon

3.Bambi

Najbardziej charyzmatyczny wrestler roku

1.Danshoku Dino

2.Jun Kasai

3.Abdullah Kobayashi

Feud Roku

1.DDT vs. Daisuke Sekimoto

2.Danshoku Dino vs. HG

3.BxB Hulk vs. Shingo Takagi

Walka Roku

1.30-10-2010 - KENTA & Atsushi Aoki vs Eddie Edwards 8 Roderick Strong

2.04-05-2010 - Daisuke Sekimoto vs Kota Ibushi

3.11-10-2010 – Prince Devitt & Rysuke Taguchi vs Kota Ibushi & Kenny Omega

https://forum.wrestling.pl/topic/23297-puroresu-awards-2010/page/2/#findComment-216425

DDT

NJPW

Dragon Gate

IGF

RJPW

SMASH

Najlepszy wrestler roku

Daisuke Sekimoto (BJW)

Kota Ibushi (DDT)

Naomichi Marufuji (NOAH)

Daisuke Sekimoto (BJW)

Naomichi Marufuji (NOAH)

Masato Yoshino (Dragon Gate)

Naomichi Marufuji (NOAH)

Kota Ibushi (DDT)

Prince Devitt (NJPW)

Najlepszy tag team roku:

Kota Ibushi & Kenny Omega (DDT)

Giant Bernard & Karl Anderson (NJPW)

Prince Devitt & Ryusuke Taguchi (NJPW)

Hirooki Goto (NJPW)

Shingo Takagi (Dragon Gate)

Anthony W. Mori (Dragon Gate)

Munenori Sawa (BattlARTS)

Masato Tanaka (ZERO1)

Katsuhiko Nakajima (Kensuke Office)

Tiger Mask IV (NJPW)

Akira Taue (NOAH)

El Samurai (NJPW)

Najlepszy Gajin roku:

Kenny Omega (DDT)

Prince Devitt (NJPW)

PAC (Dragon Gate)

Odkrycie roku:

Yuji Okabayashi (BJW)

Tama Tonga (NJPW)

KUSHIDA (SMASH)

Stiffowy wrestlter roku:

Katsuhiko Nakajima (Kensuke Office)

Fujita "Jr." Hayato (Michinoku Pro)

KENTA (NOAH)

Wydarzenie roku:

Śmierć Gran Naniwy

Ogłoszenie zamknięcia federacji BattlARTS

Retirement Anthony W. Moriego

Joshi roku:

Emi Sakura (Ice Ribbon)

Bambi (K-DOJO)

Yoshiko Tamura (NEO)

Danshoku Dino (DDT)

Kenny Omega (DDT)

Michael Nakazawa (DDT)

Feud Roku:

Danshoku Dino vs. HG (DDT)

DDT vs. Daisuke Sekimoto (DDT)

BxB Hulk vs. Shingo Takagi (Dragon Gate)

Walka Roku:

04-05-2010 - Daisuke Sekimoto vs Kota Ibushi (DDT)

19-06-2010 – Naomochi Marufuji vs Prince Devitt (NJPW)

25-07-2010 – Daisuke Sekimoto vs HARASHIMA (DDT)

https://forum.wrestling.pl/topic/23297-puroresu-awards-2010/page/2/#findComment-216732

1. Dragon Gate

2. ZERO1

3. BJW

1. IGF

2. RJPW

3. SMASH

Najlepszy wrestler roku:

1. BxB Hulk (Dragon Gate)

2. Shuji Ishikawa (Union Pro)

MVP roku - najbardziej warto�ciowy zawodnik roku:

1. YAMATO (Dragon Gate)

2. Dick Togo (Free)

3. Kaijin Habu Otoko (Okinawa Pro)

1. Ikuto Hidaka (ZERO1)

2. Kaijin Habu Otoko (Okinawa Pro)

3. Kota Ibushi (DDT)

Najlepszy tag team roku:

1. Masaaki Mochizuki & Don Fuji (Dragon Gate)

2. Daisuke Harada & Atsushi Kotoge (Osaka Pro)

3. Ikuto Hidaka & Munenori Sawa (ZERO1)

1. Mineo Fujita (Osaka Pro)

2. KAGETORA (Dragon Gate)

3. Magnitude Kishiwada (Free)

1. Satoshi Kojima (NJPW)

2. Jimmy Yang (AJPW)

3. Ryusuke Taguchi (NJPW)

Fighting Spirit - wrestler posi�daj�cy najwi�kszego ducha walki:

1. Great Sasuke (Michinoku Pro)

2. Masaaki Mochizuki (Dragon Gate)

3. Yuko Miyamoto (666)

1. Akira Taue (NOAH)

2. Kentaro Shiga (Free)

3. Masao Inoue (NOAH)

Najlepszy Gajin roku:

1. Kenny Omega (DDT)

2. La Sombra (NJPW)

3. Ricky Marvin (NOAH)

Odkrycie roku:

1. HAYATA (Osaka Pro)

2. Takumi Tsukamoto (BJW)

3. Menso~re Oyaji (Okinawa Pro)

Stiffowy wrestlter roku:

1. Masaaki Mochizuki (Dragon Gate)

2. Tigers Mask (Osaka Pro)

3. Masato Tanaka (ZERO1)

Wydarzenie roku:

1. Retirement Milano Collection A.T.

2. �mier� Joe Higuchiego

3. Odej�cie Satoshiego Kojimy z AJPW

Joshi roku:

2. KANA (SMASH)

3. Bambi (K-DOJO)

1. Jun Kasai (FREEDOMS)

2. Sanshiro Takagi (DDT)

Feud Roku:

2. DDT vs. Daisuke Sekimoto (DDT)

3. New Generation Force vs. Non Partisan Army (AJPW)

Walka Roku:

1. 10-06-2010 – Ryouji Sai vs Daisuke Sekimoto (ZERO1)

2. 30-07-2010 – Ryuji Ito vs Masashi Takeda (BJW)

3. 11-07-2010 - Shingo Takagi vs BxB Hulk (Dragon Gate)

https://forum.wrestling.pl/topic/23297-puroresu-awards-2010/page/2/#findComment-216762

BJW

DDT

Okinawa Pro

NJPW

SMASH

RJPW

Najlepszy wrestler roku:

Kaijin Habu Otoko (Okinawa Pro)

Shuji Ishikawa (Union Pro)

BxB Hulk (Dragon Gate)

Dick Togo (Free)

Great Sasuke (Michinoku Pro)

Minoru (AJPW)

Ikuto Hidaka (ZERO1)

Najlepszy tag team roku:

Daisuke Harada & Atsushi Kotoge (Osaka Pro)

Masaaki Mochizuki & Don Fuji (Dragon Gate)

Fujita "Jr." Hayato & Taro Nohashi (Michinoku Pro)

Magnitude Kishiwada (Free)

Tsubasa (Osaka Pro)

KAGETORA (Dragon Gate)

Ryusuke Taguchi (NJPW)

Satoshi Kojima (NJPW)

Tiger Mask IV (NJPW)

Masaaki Mochizuki (Dragon Gate)

Takashi Iizuka (NJPW)

Akira Taue (NOAH)

Tiger Mask IV (NJPW)

Najlepszy Gajin roku:

La Sombra (NJPW)

Rene Dupree (AJPW)

PAC (Dragon Gate)

Odkrycie roku:

Takumi Tsukamoto (BJW)

Menso~re Oyaji (Okinawa Pro)

Mil Mongoose (Okinawa Pro)

Stiffowy wrestlter roku:

Shadow WX (BJW)

Kenou (Michinoku Pro)

Wydarzenie roku:

Śmierć Gran Naniwy

Ogłoszenie zamknięcia federacji BattlARTS

Ogłoszenie zamknięcia federacji NEO

Joshi roku:

Emi Sakura (Ice Ribbon)

KANA (SMASH)

Yuki Miyazaki (NEO)

Yuji Hino (K-DOJO)

Antonio Honda (DDT)

Feud Roku:

BxB Hulk vs. Shingo Takagi (Dragon Gate)

Kowloon vs. Sekigun (Michinoku Pro)

Minoru Suzuki vs. Masakatsu Funaki (AJPW)

Walka Roku:

11-07-2010 - Shingo Takagi vs BxB Hulk (Dragon Gate)

05-03-2010 - Naomichi Marufuji vs Koji Kanemoto] (NJPW)

19-09-2010 – Ikuto Hidaka vs Kaijin Habu Otoko (ZERO1)

https://forum.wrestling.pl/topic/23297-puroresu-awards-2010/page/2/#findComment-216771

1. Dragon Gate

2. BJW

3. NOAH

1. IGF

2. SMASH

3. RJPW

Najlepszy wrestler roku:

2. BxB Hulk (Dragon Gate)

3. Yuko Miyamoto (666)

2. Dick Togo (Free)

3. GENTARO (FREEDOMS)

1. Kaz Hayashi (AJPW)

2. Yoshinobu Kanemaru (NOAH)

3. Naomichi Marufuji (NOAH)

Najlepszy tag team roku:

1. Kota Ibushi & Kenny Omega (DDT)

2. Masaaki Mochizuki & Don Fuji (Dragon Gate)

3. Daisuke Harada & Atsushi Kotoge (Osaka Pro)

1. Hirooki Goto (NJPW)

2. Tsubasa (Osaka Pro)

3. Ryouji Sai (ZERO1)

1. Ryota Hama (AJPW)

2. Ryusuke Taguchi (NJPW)

3. Genba Hirayanagi (NOAH)

1. Great Sasuke (Michinoku Pro)

2. Masato Tanaka (ZERO1)

3. Shuji Ishikawa (Union Pro)

1. Masao Inoue (NOAH)

2. Takashi Iizuka (NJPW)

3. "Hollywood" Stalker Ichikawa (Dragon Gate)

Najlepszy Gajin roku:

1. Ricky Marvin (NOAH)

2. Kenny Omega (DDT)

3. PAC (Dragon Gate)

Odkrycie roku:

1. Menso~re Oyaji (Okinawa Pro)

2. BUSHI (AJPW)

3. Kazuki Hashimoto (BJW)

Stiffowy wrestlter roku:

1. Yoshihiro Takayama (Takayama-Dou)

2. Koji Kanemoto (NJPW)

3. Tigers Mask (Osaka Pro)

Wydarzenie roku:

1. Śmierć Gran Naniwy

2. Ogłoszenie zamknięcia federacji BattlARTS

3. Śmierć Rushera Kimury

Joshi roku:

1. KAORU (Oz Academy)

2. Emi Sakura (Ice Ribbon)

3. Carlos Amano (Oz Academy)

1. Antonio Honda (DDT)

2. Danshoku Dino (DDT)

3. Jun Kasai (FREEDOMS)

Feud Roku:

2. DDT vs. Daisuke Sekimoto (DDT)

3. Minoru Suzuki vs. Masakatsu Funaki (AJPW)

Walka Roku:

1. 11-07-2010 - Shingo Takagi vs BxB Hulk (Dragon Gate)

2. 30-10-2010 - KENTA & Atsushi Aoki vs Eddie Edwards & Roderick Strong (NOAH)

3. 05-03-2010 - Naomichi Marufuji vs Koji Kanemoto (NJPW)

https://forum.wrestling.pl/topic/23297-puroresu-awards-2010/page/2/#findComment-216815

1.Dragon Gate

2.DDT

3.BJW

1.RJPW

2.IGF

3.SMASH

Najlepszy wrestler roku

1.BxB Hulk (Dragon Gate)

2.Kota Ibushi (DDT)

3.Naomichi Marufuji (NOAH)

1.Masato Yoshino (Dragon Gate)

2.Great Sasuke (Michinoku Pro)

1.PAC (Dragon Gate)

2.Kota Ibushi (DDT)

Najlepszy tag team roku:

1.Kota Ibushi & Kenny Omega (DDT)

2.Masaaki Mochizuki & Don Fuji (Dragon Gate)

3.Jun Kasai & Jaki Numazawa (BJW)

1.Shingo Takagi (Dragon Gate)

2.Anthony W. Mori (Dragon Gate)

3.Hirooki Goto (NJPW)

1.Shinsuke Nakamura (NJPW)

2.El Samurai (NJPW)

3.Tiger Mask IV (NJPW)

Fighting Spirit

1.Masato Tanaka (ZERO1)

2.Fujita "Jr." Hayato

3.Great Sasuke (Michinoku Pro)

1.El Samurai (NJPW)

2.Tiger Mask IV (NJPW)

3."Hollywood" Stalker Ichikawa (Dragon Gate)

Najlepszy Gajin roku:

1.PAC (Dragon Gate)

2.Kenny Omega (DDT)

3.La Sombra (NJPW)

Odkrycie roku:

1.Daisuke Sasaki (DDT)

2.BUSHI (AJPW)

3.Kazuki Hashimoto (BJW)

Stiffowy wrestlter roku:

1.KENTA (NOAH)

2.Masakatsu Funaki (AJPW)

3.Shadow WX

Wydarzenie roku:

1.Ogłoszenie zamknięcia federacji BattlARTS

2.Śmierć Gran Naniwy

3.Śmierć Joe Higuchiego

Joshi roku:

1.Emi Sakura (Ice Ribbon)

2.Bambi (K-DOJO)

3.Carlos Amano (Oz Academy)

1.Antonio Honda (DDT)

2.Kenny Omega (DDT)

3.Jun Kasai (FREEDOMS)

Feud Roku:

1.DDT vs. Daisuke Sekimoto (DDT)

2.BxB Hulk vs. Shingo Takagi (Dragon Gate)

3.NJPW vs. NOAH (NJPW, NOAH)

Walka Roku:

1.30-10-2010 - KENTA & Atsushi Aoki vs Eddie Edwards 8 Roderick Strong (NOAH)

2.23-11-2010 – Dragon Kid vs PAC (Dragon Gate)

3.20-06-2010 – CIMA, GAMMA, Genki Horiguchi vs Naruki Doi, Naoki Tanizaki, PAC (Dragon Gate)

https://forum.wrestling.pl/topic/23297-puroresu-awards-2010/page/2/#findComment-216828