Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Graffiti - wandalizm, czy sztuka - co o tym sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Jestem ciekawy co wy sądzicie na ten temat ? Bo ja uważam ,że to jest sztuka .

Wypowiadajcie się ! Wrzucajcie jakieś fotki jakiegoś fajnego graffiti .

• Odpowiedzi 10
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• O.S.T.R.

1

• VNM

1

• Ormer

1

• Killaz

1

Top użytkownicy w tym temacie

Graffiti jako sama w sobie sztuka robiona na legalu to jest cos

np tu znana strona artcrimes http://www.graffiti.org/ zwłaszcza z usa pokazuje jakie zajebiste moze byc graffiti.

Dobrym motywem jest tez malowanie na reklamach np reklama tesco jakis parówek i dorysowane (porzadnie zrobiuone profesjonalne) robaczki z uśmiechniętymi mordami wychodzące z onej parówki. mialem gdzieś fote ale zgubiłem .

Natomiast malowanie wandalizerem czyli markerem po szybach czy pisanie lakierem do karoserii nazwy kolejnego zjebanego trzyliterowego skladu 12-sto latkow jest wedlug mnie poprostu totalna glupota. oczywiscie sa i tacy bomberzy ktorzy potrafia zrobic srebrem i konturem cos naprawdę zajebistego .

Ogólnie jednak ja wyznaje graffiti na legalu wtedy jest wiecej czasu aby zrobic cos raz a porządnie. No i oczywiscie jaraja mnie jakies graffiti z pomyslem lub humorem .

To tyle wywodów..

• Reputacja:   66
  • Urządzenie:  Windows

Osobiście uważam że graffiti to dobra rzecz która upiększa nam czasami dni ale pod jednym warunkiem jeżeli jest dobrze wykonana.Wiele osób myli graffiti z tagami które można zobaczyć w wielu miejscach połowa z nich to takie debilizmy jak JP,HWDP czy Krzysiu tu był :x i ludzie myślą że te debilne napisy to graffiti i uważają że to wandalizm co do wandalizmu z niektórymi tagami to racja ale dobre graffiti to żaden wandalizm.Bo jak widzę takie cudo na to myślę że powinno się uczyć o tym na plastyce

http://farm5.static.flickr.com/4064/4326866121_cd2b1d0f8d_o.jpg

#SmartFanZone

Ja także uważam, że graffiti to bardziej sztuka niż wandalizm. ;)

Bo jak widzę takie cudo na to myślę że powinno się uczyć o tym na plastyce

U mnie na przykład w książce od plastyki był temat o graffiti. ;)

• 5 miesięcy temu...

Dla niektórych jest to sztuka , ale są ludzie którzy to robią tylko dlatego że jest to nielegalne

Mi osobiście graffiti się podoba. Są ludzie którzy tym żyją nie można tego nazwać wandalizmem wolę widzieć ściane z graffiti niż białą

Nie którzy mają naprawdę talent (oczywiście graffiti typu JP itp.) jest już wandalizmem -to tylko moje zdanie

13771833464dc067047ffd1.jpg

Graffiti to sztuka. Mam tu jednak na myśli prawdziwe graffiti, a nie coś w stylu napisu JP czy HWDP. To co pokazał Yao to zdecydowanie zasługuje na zachwyt, a byle chuligan nie zrobił takiego czegoś. To ręka artysty namalowała coś takiego, dlatego takie graffiti to jak najbardziej sztuka. Podobnie jak tatuaże. To też forma sztuki, która tworzy się na ludzkim ciele. Żeby wykonać dobry tatuaż też potrzeba artysty. A pogląd, że tylko więźniowie noszą tatuaże jest zdecydowanie nieaktualny.

Entertainment > Wrestling

Dolph Ziggler sprzedaje ciosy lepiej niż TNA bilety :)

• 4 miesiące temu...

Przyznaje ze jak byłem młodszy,to kochałem graffiki i do dziś przyglądam się pracą artystów,którzy tworzom niesamowity nastrój,dla widza.Wprawna ręka takiego graffika i wyobraznia pozwala tworzyć wspóczeszną sztuke i niemam na miśli graffik typu HWDP,bo to jest wyrazanie myśli,a nie samego siebie.

W sumie dobrze ze jest sporo takich co robią graffiki,w miescach wyrznaczonych do tego i legalnie.Dla mnie to talent stworzyć graffike która przykuje twoje oko.

Machomen

Jak dla wandalizm, tyle że artystyczny. Nie można nie nazwać tego wandalizmem skoro jest to aktem przestępczym, ale nie można też zaprzeczyć temu artyzmu, skoro cały proces polega na tworzeniu. Ja osobiście jestem fanem dobrych graffiti, ale dobrych, bez żadnego: "Arka Gdynia Kur... świnia" :D

Be the change you want to see in the world.

— Mahatma Gandhi

Moje zdanie jest podobne jak kolegów wyżej - dobrze wykonane, sensowne graffiti jest jak najbardziej sztuką i powinno być tego jak najwięcej. :)

Jestem z Katowic, u nas znana jest grupa NIETAK (chyba - w każdym razie ich strona to nietak.pl).

Oto niektóre ich cuda:

http://nietak.pl/wp-content/gallery/pojazdy/dsc0085.jpg

http://nietak.pl/wp-content/gallery/elewacje/Beksa%20Tempz%20Chef%202010.JPG

http://nietak.pl/wp-content/gallery/elewacje/tempz_pest.jpg

http://nietak.pl/wp-content/gallery/elewacje/DSC04067.JPG

Even though you can't afford

The sky is over,

I don't want to see you go,

The sky is over.

11451308644e35975636c51.jpg

• 1 rok później...

• Reputacja:   21
  • Urządzenie:  Android

Oczywiscie ze to jest sztuka ale tylko jezeli beda to ladne obrazki a nie JP czy HWDP. Nie rozumiem ludzi co mowia ze to jest wandalizm jezeli obraz jest piekny a w muzeum sztuki 3 kreski za milion € jest dzielem sztuki. Mozna jednak zrozumiec ze jest sie oburzonym jezeli ktos robi Graffiti tam gdzie jest to zabronione.
AEW! AEW! AEW! AEW! AEW! AEW! AEW! AEW! AEW!

43445607450fac1302c351.png

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Polecana zawartość

• WWE Backlash 2025
      Dyskusje na temat wydarzenia WWE Backlash 2025!
        • Dzięki
      • 32 odpowiedzi
    • WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
        • Dzięki
      • 147 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 18 042 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 713 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
        • Lubię to
      • 107 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
        • Lubię to
      • 9 352 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
        • Lubię to
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 187 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 599 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 893 odpowiedzi

• Najnowsze posty

• Caribbean Cool
      Jezu jakie to raw bylo kijowe
    • Giero
      Za nami kolejny odcinek WWE Monday Night Raw – pierwszy po Backlash 2025. Na sam początek wypowiedział się CM Punk, wyrażając swoje emocje i nazywając Paula Heymana „grubym wężem” za zdradę podczas WrestleManii 41. Konfrontacja z Heymanem przerodziła się w atak Setha Rollinsa i Brona Breakkera na Punku, jednak na pomoc mu ruszyli Sami Zayn i Jey Uso. To z kolei doprowadziło do ogłoszenia tag team matchu na nadchodzącej gali Saturday Night’s Main Event: Punk i Zayn vs. Rollins i Breakker. Penta odniósł zwycięstwo nad Chadem Gable’em. Na zapleczu Jey Uso został zaatakowany przez Brona Breakkera na polecenie Setha Rollinsa. Brutus i Julius Creed pokonali The War Raiders, korzystając z ingerencji The New Day. AJ Styles pokonał Finna Balora, dzięki interwencji Penty w odwecie za ataki The Judgment Day. Becky Lynch odniosła się do wydarzeń z Backlash i do zachowania fanów. W main evencie Rhea Ripley i IYO SKY pokonały Giulię i Roxanne Perez. Zachowanie Rhei sugerowało, że ponownie chce się skupić na odzyskaniu pasa mistrzowskiego. Skrót Raw:
    • MattDevitto
      Też nie sądzę, że jakoś ich to dotknie na dłuższą metę. Chociaż jakiekolwiek oświadczenie na pewno by nie zaszkodziło...Fighful podaje coś takiego:
    • Mr_Hardy
      Niestety, ale zapewne GCW nic się nie stanie choć mam nadzieję, że przynajmniej trochę po dupie dostaną. Za całokształt co się z nimi stało w ostatnich latach i kogo buty liżą.   
    • KyRenLo
      AEW Dynamite Beach Break: Wow. Fajniutko się zapowiada. Będę musiał zerknąć. Inne walki:
  • Dodaj nową pozycję...