Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Siatkówka - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Proste pytanie: grałeś kiedykolwiek pełny prawdziwy mecz siatkówki ? Do trzech wygranych setów, każdy do 25 ?

Nie za bardzo chce mi się wtrącać do waszego sporu, ale zdarza mi się, nawet dość często, uprawiać i piłkę nożną i siatkówkę, więc mogę je porównywać. Na pewno wysiłek fizyczny w siatkówce jest mniejszy, ale to nie zmienia faktu że bieganie zostaje zamienione na znacznie większą ilość krótkich ruchów, w które też trzeba zaangażować wiele mięśni. Zdarzało mi się grać w siatkówkę przez 4 godziny pod rząd, z tym że pierwsze pół to była rozgrzewka. W piłce nożnej takie coś nie jest osiągalne, a w siatkówce w tym czasie graliśmy 10-12 setów. I ostatnia godzina to jest istne lunatykowanie, bo mięśnie są już tak zmęczone że nie ma się z czego wybić w górę. Nie wiem jakby inni się sprawowali przez taki czas gry, bo tylko ja zostawałem na dwie grupy. Ale widać było że każdy nawet po 2h ma dość. Więc mówienie że siatkówka nie męczy jest nieprawdą. Męczy, choć mniej niż piłka kopana.

A i w Polskiej siatkówce mamy jakieś osiągnięcia, a w Polskiej piłce nożnej jedynym dobrym akcentem jest program Orlik 2012 :grin:

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357478

• Odpowiedzi 262
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• filomatrix

24

• Krzychu

21

• Pavlos

20

• maly619

19

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Android

Są Mistrzostwa Europy co dwa lata, jest coroczna Liga Światowa, a co 4 lata mamy Puchar Świata, Mistrzostwa Świata i Igrzyska Olimpijskie.

Jaka jest hierarchia wartości? Ten kto wygra Ligę Światową w roku Pucharu Świata czy MŚ jest ważniejszy czy nie? I czym różni się Puchar Świata od Mistrzostw Świata? Pytam, bo przy takim natłoku, za niedługo mogą zostać wprowadzone Igrzyska Światowe, Liga Narodów, Puchar Krajów mających w dupie Rosję itd. Człowiek będzie musiał się połapać o czym trąbią w mediach.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357482

Liga światowa zazwyczaj jest traktowana jako etap przygotowań do innych imprez tak jak w tym roku do MŚ. Puchar Świata to jest turniej który promuje na Igrzyska. Podium na pucharze oznacza awans Bezpośredni i nie trzeba się PierdZielic w turnieje interkontynentalne.
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357483

Liga Światowa odbywa się zaraz po zakończeniu rozgrywek klubowych. Trwa 3 miesiące (maj, czerwiec, lipiec) i jest to pierwsza część sezonu reprezentacyjnego. Za wygranie turnieju zgarnia się całkiem fajną sumkę (jak na siatkówkę) i punkty do rankingu. Ten cykl idzie sobie swoim torem.

Pozostałe turnieje:

- Rozgrywki kontynentalne (m.in. ME) odbywają się we wrześniu i w hierarchii są najniżej.

Jeśli rozgrywki odbywają się na rok przed igrzyskami to mistrzowie i 4 z 5 wicemistrzów (wg rankingu) kwalifikują się do Pucharu Świata, a jeśli rok przed MŚ to dwa najlepsze zespoły z kontynentu kwalifikują się do tegoż turnieju.

- Puchar Świata odbywa się w Japonii na rok przed IO. Turniej ten rozgrywany jest na przełomie listopada/grudnia i jest o bardziej prestiżowy, bo pierwsze 3 miejsca dają kwalifikacje do igrzysk olimpijskich.

- Mistrzostwa świata i turniej podczas IO są zdecydowanie najważniejsze. Odbywają się co 4 lata (na przemian co dwa).

System jest bardzo prosty:

Rok 1: Rozgrywki kontynentalne - mistrzowie i wicemistrzowie dostają bezpośredni awans do MŚ

Rok 2: Mistrzostwa Świata

Rok 3: Rozgrywki kontynentalne - dwie najlepsze drużyny jadą na Puchar Świata (listopad/grudzień) gdzie walczą o miejsca na IO

Rok 4: Igrzyska Olimpijskie

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357487

• Reputacja:   1

Krzychu chyba wszystko powiedział. Mogę dorzucić od siebie parę szczegółów.

Teoretycznie największą wartość na papierze ma Puchar Świata. Trzy najlepsze zespoły kwalifikują się na IO, cały turniej podkręca klimat przed Igrzyskami. Ponadto odbywa się, co 4 lata wyłącznie w Japonii i jest najbardziej punktowany w rankingu FIVB (coś jak ranking FIFA).

Liga światowa to coroczny turniej. W zasadzie możnaby porównać to do klubowych sezonów w piłce nożnej. Taka... liga dla reprezentacji. Charakteryzuje się tym, że to najdłuższy turniej siatkarski i najlepiej jest za niego zarobić, bo są najwyższe nagrody. Turniej jest też głównym źródłem punktów dla państw w rankingu FIVB.

Mistrzostwa Świata to najstarszy i najważniejszy turniej. Drużyny walczą o tytuł najlepszej ekipy globu.

Grand Prix to po prostu żeńska wersja Ligi Światowej. Różni się nazwą i systemem rozgrywek.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357488

• Urządzenie:  Windows

He, a może odniesiesz się do wszystkich wypisanych grzechów siatkówki, a nie tylko do wybranych, tak jak to zwykle robisz w temacie piłka nożna, zupełnie omijając niewygodne pytania gdy jesteś totalnie stracony w dyskusji?

Odniosłem się do konkretnego punktu, w którym pisałeś o czasie gry, a ty zamiast odpowiedzieć omijasz pytanie. Ten opis idealnie do ciebie pasuje i to nie pierwszy raz.

Możesz sobie przecież znaleźć ile trwa średnio mecz w danym sporcie albo wyliczyć, tylko nie wiem po co, bo jak się ma podskakiwanie i przesuwanie do 500 interwałów. Mecz krykieta może trwać kilka dni i co, wysnułeś już jakieś porażające wnioski?

Wiem ile trwają a ty skoro tak strzelasz z 90 minutami powinieneś porównać to z siatkówką. A teraz zamiast odnieść się do tego wyskakujesz z podskokami i interwałami.

O, widzę, że masz nową definicję profesjonalizmu. Myślałem, ze profesjonalizm w sporcie to jest wtedy gdy zawodnik uprawiający daną dyscyplinę utrzymuje się z niej, ale dla ciebie najwyraźniej wystarczy trenować w klubie pod okiem profesjonalnego trenera by takim profesjonalistą być. Jak teraz ktoś mnie zapyta czy trenuje jakiś sport, to powiem, że jestem profesjonalnym kulturystą, bo przecież właściciel klubu do jakiego chodzę ma skończone przeróżne kursy instruktorskie. :lol: Nie ma to jak mylić rekreację z profesjonalizmem, good for you! :lol:

Ja podałem ile trenuje to teraz ty może podasz ilu ludzi utrzymuje się z niej, bo ja tego nie znalazłem i nie wiem ale ty skoro jesteś taki wszechwiedzący to może mnie oświecisz i podasz dane ile osób żyję z koszykówki, siatkówki czy ręcznej.

Jak nie ja to kto? tyle co już zgłoszeń miałem na twoje posty to już dawno powinieneś skończyć z kilkoma warnami.

Proszę bardzo możesz mnie nawet zbanować, tylko ciekawe ile ty powinieneś dostać za łamanie regulaminu.

Przypominam tylko, że na dziesiątki prób dyskusji czy to na tematy farselony czy Argentyny

Idealny przykład języka za który krytykowałeś Ghostwritera za niby uprzedzenia. :D Przyganiał kocioł garnkowi.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357491

Liga Światowa to taka piłkarska liga mistrzów tylko, że reprezentacji.
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357493

Krzychu, pozwól, że nie będę cytował wszystkiego tylko postaram się odnieść po kolei.

W siatę grałem, na normalnych zasadach do 3 wygranych setów. Nie wiem czy kiedykolwiek zdarzyło mi się zagrać mecz z tie-breakiem, ale powiem tak - jak na kondycję, którą wtedy posiadałem, jakiegoś piekielnego zmęczenia nie odczułem, a grałem i z lamusami i z ludźmi, którzy grają po jakichś zawodach itd. Dla przykładu grając w kosza już po kilkunastu minutach byłem wrakiem :) Stąd moje obserwacje. Co do atletyzmu to pisałem to w odniesieniu do tego, że nie jest to sport kontaktowy więc ciężko powiedzieć coś o altetyźmie siatkarza porównując go do piłkarza, szczypiornisty czy rugbisty, który nie dość, że musi wykonywać ciągłe interwały, to jest jeszcze prawię ciągle w kontakcie z przeciwnikiem, a wiadomo, faule, brutalne zagrania czy nawet durne popchnięcia wyprowadzające z rónowagi, a to wszystko bardzo osłabia i wycieńcza.

A co do rozgrywek, to rozumiem, każdy sport ma swój własny system. Jestem jednak zdania, że zmieniając co nieco można zwiększyć prestiż tychże rozgrywek. Może jestem odosobniony w tym twierdzeniu, ale dla mnie mistrzostwa odbywające się tak często nie są poważne i jest to tylko i wyłącznie w moim mniemaniu nastawione na korzyści finansowe. Dodatkowo Holyshit zauważył, że taki jest natłok tego wszystkiego, że można się pogubić.

Ambrose Joker, ale mnie właśnie strasznie irytuje takie gadanie, bo Amerykanie za futbol amerykański także wstydzić się nie muszą :) Rozumiem, że można być fanem siatkówki, śledzić rozgrywki krajowe i międzynarodowe, ale do autentycznej wściekłości doprowadzają mnie opinie ludzi takich jak Marian Kmita, którzy z siatkówki najchętniej zrobiliby sport narodowy podczas gdy mamy zaledwie 2 profesjonalne ligi i dopiero z czasem orientują się, że nie ma sensu transmitować MŚ bo dużo by na widzach nie zarobili, a sponsorów jak na lekarstwo. Gardzę sportami, które narodziły się z sukcesu tak jak te dziwne coś co uprawia Justyna Kowalczyk czy Formuła 1 spowodowana boomem na Kubicę.

Wiem ile trwają a ty skoro tak strzelasz z 90 minutami powinieneś porównać to z siatkówką. A teraz zamiast odnieść się do tego wyskakujesz z podskokami i interwałami.

Nie rozumiem. Zapytałem czy to coś zmienia skoro nie jest to sport kontaktowy i dałem przykład Krykieta.

Ja podałem ile trenuje to teraz ty może podasz ilu ludzi utrzymuje się z niej, bo ja tego nie znalazłem i nie wiem ale ty skoro jesteś taki wszechwiedzący to może mnie oświecisz i podasz dane ile osób żyję z koszykówki, siatkówki czy ręcznej.

Nie róbmy jaj, policz sobie. Masz 2 ligi profesjonale i jak sama nazwa wskazuje, kluby w nich występujące gwarantują ludziom z tymi klubami związanymi kontrakty w pełni profesjonalne co znaczy , że mają wpisane w zawód - siatkarz, trener, fizjoterapeuta itd. Nie wiem ile jest pół-profesjonalnych a ile amatorskich, ale skoro tylko jedna liga kobieca i jedna męską są w pełni profesjonalne to znaczy, że jest mizerne zainteresowane ze strony sponsorów czy widzów. Dla przykładu w USA futbol amerykański ma 11 męskich lig będących w pełni profesjonalnymi.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357495

Euz napisał/a: Przypominam tylko, że na dziesiątki prób dyskusji czy to na tematy farselony czy Argentyny

Idealny przykład języka za który krytykowałeś Ghostwritera za niby uprzedzenia. Przyganiał kocioł garnkowi

To już nie jest Euza wina, Argentyna sama sobie wybrała taką nazwę.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357498

Nie róbmy jaj, policz sobie

Ja podałem ile osób trenuje siatkówkę, a ty wraz swoje. Podaj ile osób żyje z danych sportów skoro to wiesz.

Dodatkowo Holyshit zauważył, że taki jest natłok tego wszystkiego, że można się pogubić.

Jest ich dokładnie o 1 więcej niż w piłce nożnej.

Nie rozumiem. Zapytałem czy to coś zmienia skoro nie jest to sport kontaktowy i dałem przykład Krykieta.

A co to ma wspólnego z czasem gry? Ja zacytowałem twój post dotyczący czasu a ty teraz piszesz o interwałach czy kontakcie. Sam się zapędziłeś w kozi róg i teraz desperacko próbujesz się wymigać. Ja na tematy interwałów nic nie pisałem tak samo jak na tematy kontaktu.

Gardzę sportami, które narodziły się z sukcesu tak jak te dziwne coś co uprawia Justyna Kowalczyk czy Formuła 1 spowodowana boomem na Kubicę.

Czyli jak będzie bum na koszykówkę, też zaczniesz nią gardzić? A skoki narciarskie, piłka ręczna też poprawiły swoje notowania po sukcesach.

To już nie jest Euza wina, Argentyna sama sobie wybrała taką nazwę.

Tylko co ma Argentyna wspólnego, z tym że ktoś uprzedzony nie potrafi nazwy klubu napisać :D .

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357507

• Urządzenie:  Android

Liga Światowa odbywa się zaraz po zakończeniu rozgrywek klubowych. Trwa 3 miesiące (maj, czerwiec, lipiec) i jest to pierwsza część sezonu reprezentacyjnego. Za wygranie turnieju zgarnia się całkiem fajną sumkę (jak na siatkówkę) i punkty do rankingu. Ten cykl idzie sobie swoim torem.

Pozostałe turnieje:

- Rozgrywki kontynentalne (m.in. ME) odbywają się we wrześniu i w hierarchii są najniżej.

Jeśli rozgrywki odbywają się na rok przed igrzyskami to mistrzowie i 4 z 5 wicemistrzów (wg rankingu) kwalifikują się do Pucharu Świata, a jeśli rok przed MŚ to dwa najlepsze zespoły z kontynentu kwalifikują się do tegoż turnieju.

- Puchar Świata odbywa się w Japonii na rok przed IO. Turniej ten rozgrywany jest na przełomie listopada/grudnia i jest o bardziej prestiżowy, bo pierwsze 3 miejsca dają kwalifikacje do igrzysk olimpijskich.

- Mistrzostwa świata i turniej podczas IO są zdecydowanie najważniejsze. Odbywają się co 4 lata (na przemian co dwa).

System jest bardzo prosty:

Rok 1: Rozgrywki kontynentalne - mistrzowie i wicemistrzowie dostają bezpośredni awans do MŚ

Rok 2: Mistrzostwa Świata

Rok 3: Rozgrywki kontynentalne - dwie najlepsze drużyny jadą na Puchar Świata (listopad/grudzień) gdzie walczą o miejsca na IO

Rok 4: Igrzyska Olimpijskie

Dzięki za wytłumaczenie. Mimo wszystko uważam, że jest tego od usrania i mogliby coś ukrócić. Ja fanem siatkówki nie byłem, nie jestem i nie będę. Ot, niech sobie grają, byle nikt nie starał się wmawiać ludziom, jaki to jest wspaniały sport, który musi być sportem narodowym. Ja swoją opinię na temat siatki mam i nie zmienię.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357516

Tak mi się wydaje, że zawsze się znajdzie ktoś kogo będzie wkurzało robienie z jakiejś dyscypliny sportu narodowego. Niezależnie czy jest to piłka nożna, siatkówka czy skoki narciarskie. W końcu nie każdy lubi piłkę nożną itd, ale np raz za czas włączy sobie MMA czy boks, więc nie jest sportowym laikiem.
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357563

Tak mi się wydaje, że zawsze się znajdzie ktoś kogo będzie wkurzało robienie z jakiejś dyscypliny sportu narodowego

Pierwszą sprawą jaką powinno się zrobić, to zadać sobie pytanie co to jest sport narodowy. Bo dla mnie to jest sport który przyciąga najwięcej osób i najwięcej osób go uprawia (i nie mówię tylko o profesjonalizmie). Zresztą ostatnio miałem dyskusję z fanami F1, którzy uważali że to ta dyscyplina powinna być sportem narodowym :twisted:

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-357564

• 2 tygodnie później...

Nawet jeżeli były jakieś rozmowy na linii Polsat - TVP, to do niczego nie doszło i wszystko wskazuje na to, że w ogólnodostępnym Polsacie zostaną pokazane tylko dwa mecze Mundialu. Reszta będzie dostępna w programach kodowanych.

http://www.przegladsportowy.pl/siatkowka/mistrzostwa-swiata-w-siatkowce-mezczyzn-2014,ms-siatkarzy-zakodowany-polsacie,artykul,488976,1,1102.html

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-358648

Tylko otwarcie na Narodowym będzie w otwartym Polszmacie, a reszta na kanałach kodowanych za które trzeba płacić chyba, że masz Cyfrowy Polsat to na programach 444,445,446,447 są zrobione kanały na którym będą leciały wszystkie mecze. W kablówkach i innych telewizjach cyfrowych pojawią się oferty wykupienia sygnału.

Polszmat kopnął w dupe kibiców.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/7/#findComment-358671

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...