Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Siatkówka - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Potwierdzam... ktoś kto mówi, że siatkówka to banalny sport, to chyba nigdy, przenigdy nie widział treningu sekcji siatkarskiej. I ja tu nie mówię o zawodowcach... Sam gram w siatkówkę od 6 lat, a ostatnie trzy lata grałem w IV lidze śląskiej i spokojnie mogę stwierdzić, ze tak na prawdę to tylko liznąłem tego sportu.

Odbijanie piłki przez siatkę, o którym Euz mówisz, a gra w siatkówkę np. na poziomie ligi amatorskiej to tak na prawdę dwie różne rzeczy... To tak jak wrzucić do jednego worka backyard, fedki indy i WWE - niby wszędzie wrestling, ale porównywanie mija się z celem...

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357314

• Odpowiedzi 262
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• filomatrix

24

• Krzychu

21

• Pavlos

20

• maly619

19

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Android

Piłka nożna zawsze będzie popularniejsza od siatki. Chociażby przez to, że do siatki trzeba odpowiednich warunków (jak ktoś pisał wyżej, osoba o wzroście 175 cm, nie będzie grała w siatkówkę). W nożnej jest to całkowicie obojętne i każdy znajdzie swoje miejsce na boisku. Drugą sprawą jest to o czym wspomniał Euz - ilość krajów, które coś tam znaczą w tym sporcie. Polska, Brazylia (?), Włochy (?), Rosja (?), Serbia (?) - pytajniki dlatego, że często jak człowiek ogląda wiadomości, to słyszy, że to są potęgi. Jak są jeszcze jakieś inne potęgi to piszcie, chętnie się dowiem, że może San Marino gdzieś tam klepie innych, o ile mają repke w siatkę. I jeszcze jedno pytanie: W ilu z tych krajach siatkówka coś znaczy? U nas jest boom na siatkówkę, bo sukcesy, bo to i siamto. Czego nie mówi się tak wiele o żużlu?
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357317

To prędzej piłka nożna jest sportem banalnym, gdzie stoi się tyko na jednej pozycji, jedynym celem jest przejęcie piłki, podanie do lepiej ustawionego gracza, drybling lub strzelenie bramki. Po za tym w piłce nożnej raz na 30 minut będzie jakaś sytuacja bramkowa, a w siatkówce pod koniec seta(których jest od 3-5) są takie same emocje jak w piłce nożnej w karnych, które są raz na ruski rok. W siatkówce trzeba w ułamku sekundy zadecydować czy obić blok, pójść po prostej, przekątnej czy może zrobić kiwkę. To, że jest to mniej popularny sport od nożnej nie znaczy, że gorszy. Jakoś golf jest bardziej popularny od siatkówki, a czy bardziej emocjonujący, lepszy? Mówi tak fan piłki nożnej.
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357318

• Reputacja:   1

Drugą sprawą jest to o czym wspomniał Euz - ilość krajów, które coś tam znaczą w tym sporcie. Polska, Brazylia (?), Włochy (?), Rosja (?), Serbia (?) - pytajniki dlatego, że często jak człowiek ogląda wiadomości, to słyszy, że to są potęgi. Jak są jeszcze jakieś inne potęgi to piszcie, chętnie się dowiem, że może San Marino gdzieś tam klepie innych, o ile mają repke w siatkę. I jeszcze jedno pytanie: W ilu z tych krajach siatkówka coś znaczy?

Bardzo dużo krajów gra w siatkę, oraz sport ten jest tam na jakimś poziomie. Oczywiście że nie jest to nigdzie poziom piłki nożnej, lecz w Rosji, Włoszech, Brazylii, Argentynie, Francji, Bułgarii, Serbii czy na Kubie sport ten jest bardzo ważny. Coraz więcej nowych reprezentacji pojawia się w ścisłej elicie, Iran czy Australia to tylko tegoroczne rewelacje. We Włoszech i Rosji jest to sport na równi z piłką nożną (a przynajmniej bardzo blisko) Siatkówka staje się coraz bardziej między narodowym sportem, bowiem świetne drużyny mamy praktycznie z każdego kontynentu (oprócz Afryki) Nie ma co mówić że siatkówka to wylęgarnia Januszy, bo nożną ogląda każdy, nawet ten co nigdy nie miał piłki przy nodze. Za to siatkówka to sport do oglądania dla bardziej określonej grupy ludzi.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357320

• Urządzenie:  Windows

Między innymi byłem kiedyś w Twoim mieście na meczu Zaksa- Skra i był komplet widzów(nie wiem czy jest tam tak w innych meczach, bo staram się jeździć raczej na jakieś szlagiery), nie tylko tych miejscowych, ale też spora grupa ludzi z Bełchatowa. Poza tym atmosfera była znakomita w porównaniu do piłkarskiej Ekstraklasy.

Na mecze nie chodzę, ale wielu znajomych chodzi i wiem jak popularna jest siata u mnie w mieście.

Nie porównuj jednak atmosfery w siatce, a w naszej marnej ekstraklasie. Ja jestem wielkim fanem piłki nożnej, a naszej ekstraklasy w ogóle nie oglądam.

W piłce jest trochę na odwrót. Nawet gdzieś kiedyś czytałem jak Rio Ferdinand mówił, że rugbyści się śmieją z ich udawania i leżenia nawet przy lekkim kontakcie. Niestety zbyt duża kasa zmienia nieprzygotowanych na to ludzi.

Tylko co to ma do tematu transmisji Polsatowskich :P?

Jeśli chodzi o zarabianie stacji TV, to chyba większość takich imprez przynosi straty, bo nawet tegoroczne MŚ nie zwróciły się TVP.

Nie wiem, nie wnikam to. Tyle, że jeśli Polsat chce sprzedać te transmisje to musi być coś na rzeczy i opcje są dwie: albo spodziewają się bardzo małej oglądalności i straty beda dla nich za duże, albo związek, czy kto tam to sprzedaje ustalił tak wysoką cenę za puszczanie mistrzostw w TV.

Przechodząc do sedna piłka nożna będzie u nas zawsze bardziej popularna od siatkówki, ale zmienia się powoli udział w tym co ludzie wolą oglądać. Spada zainteresowanie Ekstraklasą. Co wg mnie jest dobre, bo polska liga powinna sięgnąć dna(tak jak powoli zbliża się do tego Wisła Kraków(można nawet napisać esej na ten temat), żeby w końcu zmienić całkowicie system szkolenia który powinien zacząć się od zmiany myśli szkoleniowej.

Ale dlaczego patrzysz na Ekstraklasę? To jest właśnie podstawowy błąd i słaby argument bo wielu naprawdę wielkich fanów piłki kopanej nie ogląda naszej ligi (np. ja). Ocenianie popularności piłki nożnej w Polsce na podstawie popularności ekstraklasy to jak ocenianie popularności wrestlingu w Polsce na podstawie popularności DDW albo MZW.

Siatkówka w Polsce ma wielu fanów. I to takich "die hard" fanów. Problem w tym, że i tak koniec końców nie mają oni szans z piłką nożną. Wystarczy zobaczyć co działo się teraz na MŚ. Wszędzie tym żyją. W pracy z co drugą osobą mogłem pogadać o jakimś meczu. Co spotkałem jakiegoś znajomego, to spokojnie temat mógł przejść na MŚ. Będą mistrzostwa w siatkę i jestem pewien, że nic takiego nie będzie miała miejsca, a jeśli się taki efekt pojawi to dopiero w późniejszych fazach gdy nasi zaczną liczyć się w bezpośredniej walce o medal (czyli wspominany przeze mnie wcześniej efekt "budzenia się Januszy").

Co do drugiego poruszanego tu tematu, czyli grania w siatkę, to zgadzam się z ludźmi mówiącymi, że nie jest to łatwy sport. Jasne, od takie sobie odbijanie jest proste, ale i tak trudniejsze niż zwykłe kopanie piłki. Zresztą w moich oczach to też jest powód takiej popularności piłki. W nią zawsze i wszędzie możesz pograć i czerpać z tej gry przyjemnośc nawet z kimś bardzo przeciętnym w tą grę. A w siatce? Słabo grająca osoba może popsuć całą frajdę z gry, bo co to za radość, jak zamiast fajnych ścin musisz co chwilę ratować zespół :P?

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357322

Zresztą w moich oczach to też jest powód takiej popularności piłki. W nią zawsze i wszędzie możesz pograć i czerpać z tej gry przyjemnośc nawet z kimś bardzo przeciętnym w tą grę.

Masz za to browara! Zaletą kopanej jest to, że wszędzie można rozegrać gierkę. Wystarczy zrobić bramkę z kamieni/koszulek/czegokolwiek i można już emocjonować się meczem. W siatkówce tego nie ma, bo nad czymś trzeba przecież piłkę odbijać, a chyba nikt nie wychodzi z domu, razem ze sznurkami, żeby je rozwiesić.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357323

Masz za to browara! Zaletą kopanej jest to, że wszędzie można rozegrać gierkę. Wystarczy zrobić bramkę z kamieni/koszulek/czegokolwiek i można już emocjonować się meczem. W siatkówce tego nie ma, bo nad czymś trzeba przecież piłkę odbijać, a chyba nikt nie wychodzi z domu, razem ze sznurkami, żeby je rozwiesić.

Największa głupota jaką słyszałem, do siatkowki są potrzebne dwie osoby i piłka. Żeby sobie amatorsko pograć nie trzeba mieć siatki, wystarczy linia zarysowana nogą. I tak będzie każdy odbijał wysoko, zaletą siatkówki nie jest to że grają w to ludzie którzy za wszelką cenę chcą tylko strzelić gola. W Amatorskiej siatkówce najważniejsza jest współpraca nawet z przeciwnikiem, bo im dłużej piłka jest w powietrzu, i im więcej jest podać w wymianie tym większa jest frajda.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357324

2 osoby, piłka, 2 drzewa na przeciw siebie i sznurek. Tyle potrzebne i sobie można już coś podbijać, a nawet nad bramką od nożnej :)
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357325

2 osoby, piłka, 2 drzewa na przeciw siebie i sznurek. Tyle potrzebne i sobie można już coś podbijać, a nawet nad bramką od nożnej :)

Co Wy macie z tym sznurkiem ?? Do odbijania między sobą starczy tylko piłka i trochę miejsca :) Żeby mówić o grze to potrzeba 4 osób minimum, bo istotą siatkówki jest współpraca między graczami i opanowanie grania na "trzy".

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357327

Noo ale żeby coś zaatakować to trzeba mieć nad czym, ale jeśli tylko tak podbijać i plasowac to jasne piłka i miejsce :)
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357328

• Urządzenie:  Windows

Do pokopania piłki między sobą też jest potrzebna tylko piłka i trochę miejsca ;P
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357329

Poodbijać to ja sobie mogę nawet w domu, ale jeśli chcę skrzyknąć kilka osób do gry, to raczej jest potrzebne coś więcej niż tylko miejsce. Linia narysowana nogą? To jak będę chciał grać w koszykówkę, to sobie kosz narysuje i będę rzucał?
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357330

Jezu, siatkówka nie jest po pierwsze sportem kontaktowym, więc już dla mnie ma minus na start. Po drugie, jest ograniczona do trzech zagrać więc nie ma mowy tej grze o jakiejś kreatywności czy inwencji na poziomie takim jak w innych sportach. Po trzecie, ilość osób jakie uprawiają ten sport jest żałośnie mała, przez co mając warunki łatwiej zostać siatkarzem niż piłkarzem. Mój kolega z liceum, rówieśnik, nie był nawet najlepszy w siate w naszej szkole. Po skończeniu LO trafił do klubu i dziś mogę go oglądać w TV. Piłkarzem czy koszykarzem jest zostać o wiele trudniej. Po trzecie, taktyka ma znacznie większe znaczenie w piłce nożnej, przynajmniej na poziomie klasy światowej, nie mówię tu już o sportach jak futbol amerykański gdzie praktycznie cały mecz odbywa się poza boiskiem. Kolejne przeciw to, że oglądając mecz siatkarski mamy już w głowie przygotowany scenariusz na zakończenie, nie będzie zaskoczenia, wiadomo, że skończy się na jeden z kilku sposobów wpisanych w zasady gry.

to sport mocno umysłowy, cały czas coś się dzieje, nie jest to piłka nożna gdzie masz swoją pozycję i cały czas stoisz tam. Tutaj masz przejścia, trzeba umieć dobrze przyjmować, rozgrywać oraz atakować. Do tego trzeba mieć świetną koordynację, musisz rozegrać piłkę przez całe boisko do partnera nie mogąc się pomylić nawet o centymetr. Jednak prawdą jest to że jest to sport którego się jest najłatwiej nauczyć, bo nie trzeba być bardzo szybkim i mieć wielkiej siły.

Normalnie, cały wachlarz umiejętności :)

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357334

Poza tym na niekorzyść siatkówki działają dziwaczne reguły rządzące niektórymi turniejami. Parę lat temu Polska się poważnie zastanawiała czy nie odpuścić sobie jakiegoś spotkania, bo w wypadku porażki trafią na łatwiejszego rywala w następnej fazie. Czy oni mają w ogóle rozum i godność człowieka? W dodatku, chociaż to może tylko moja prywatna fanaberia, zawsze irytowały mnie te rotacje w klubach, weź tu mrugnij, kiedy klub już czeka, żeby wymienić 3/4 kadry.
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357339

Poza tym na niekorzyść siatkówki działają dziwaczne reguły rządzące niektórymi turniejami. Parę lat temu Polska się poważnie zastanawiała czy nie odpuścić sobie jakiegoś spotkania, bo w wypadku porażki trafią na łatwiejszego rywala w następnej fazie.

To obowiązuje w każdym sporcie, bo jeśli z grupy wychodzą dwie drużyny i nasz zespół prowadzi w grupie i naszym bezpośrednim rywalem w 1/8 ma być główny faworyt to lepiej przegrać i spaść na drugie miejsce by nie grać z tym faworytem. To obowiązuje w każdym sporcie :)

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/page/5/#findComment-357340

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...