Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Siatkówka - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Ale wiesz, nie trzeba się interesować siatkówką żeby oglądać mecz finałowy. Sam obejrzałem ostatnie kilka piłek, a moje ciotka, która w ogóle sportem się nie interesuje zobaczyła cały mecz co nie czyni jej fanką siatkówki :)

To samo można powiedzieć o każdym innym finale dużej imprezy.

"The Lone Wolf"

III miejsce - Typer WWE 2011

III miejsce - Typer WWE 2015

164733627454c4fd317ad52.jpg

• Odpowiedzi 262
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• filomatrix

24

• Krzychu

21

• Pavlos

20

• maly619

19

Top użytkownicy w tym temacie

Dane Eurosportu pokazują średnią oglądalność, gdzie niestety siatkówką jest już deklasowana przez piłkę nożną.

Co nie zmienia faktu, że w szczytowym momencie siatkówkę oglądało więcej ludzi.

Ale wiesz, nie trzeba się interesować siatkówką żeby oglądać mecz finałowy.

To samo można napisać o każdym z tych wydarzeń.

A z resztą już sprawdziłem i wg mnie to na onecie są nieprawdziwe dane, bo tam średnia oglądalność siatkówki została zestawiona w oglądalnością w szczytowych momentach innych dyscyplin. ( więc mniej więcej są nic nie warte) i słowa o deklasacji można włożyć między bajki, bo wg dostępnych mi danych siatkówkę oglądało w szczytowym momencie więcej osób niż Euro.

A ogólna oglądalność to nieco ponad 14 mln do niespełna 10 i tu też nie ma deklasacji.

Więc proponuje sprawdzić swoje dane zanim będziesz się odnosił do innych

I was angry with my friend;

I told my wrath, my wrath did end.

I was angry with my foe:

I told it not, my wrath did grow.

To samo można powiedzieć o każdym innym finale dużej imprezy.

Oczywiście, zgadzam się w 100%. Problem polega na tym, że masz tam mecze fazy grupowej w nogę zestawione z finałem w siate, a oglądalność jest dużo wyższa :)

A ogólna oglądalność to nieco ponad 14 mln do niespełna 10 i tu też nie ma deklasacji.

no chyba nie, http://cf.datawrapper.de/yZD08/2/

edit

jeszcze tylko dla porównania statystyki w piłkarskie MŚ.

http://www.press.pl/newsy/telewizja/pokaz/45613,Wyniki-ogladalnosci-mundialu

z podziałem na średnią i minutową.

14078636424fdfa1a4c8062.jpg

Co ten link ma wspólnego, z tym, co napisałem?

edit

jeszcze tylko dla porównania statystyki w piłkarskie MŚ.

http://www.press.pl/newsy...lnosci-mundialu

z podziałem na średnią i minutową.

No a to co ma z tym wspólnego?

Ogólna oglądalność futbolu jest większa, ale szczytową największą miała siatkówka i o tym ja czy ktoś podający dane wspominał.

Problem polega na tym, że masz tam mecze fazy grupowej w nogę zestawione z finałem w siate, a oglądalność jest dużo wyższa :)

Problemem jest też rozreklamowanie meczów fazy grupowej w TVP wiele tygodni wcześniej z dodanym do programu kilkanaście godzin wcześniej

I was angry with my friend;

I told my wrath, my wrath did end.

I was angry with my foe:

I told it not, my wrath did grow.

Wczoraj wyniki oglądalności finału MŚ w siatkówce podała telewizja Polsat. W sumie ciężko o lepsze źródło informacji, więc je przedstawiam:

Ponad 17 milionów 200 tysięcy widzów oglądało ceremonię medalową oraz transmisję finału FIVB Mistrzostw Świata w Piłce Siatkowej Mężczyzn Polska 2014 na antenie głównej Polsatu oraz kanale Polsat Volleyball 1 (ceremonię i mecz otwarcia Polska –Serbia oglądało 10 mln widzów). Średnia minutowa dwóch anten finału Polska-Brazylia była rekordowa i wyniosła 9 mln 600 tysięcy widzów (w przypadku meczu otwarcia średnia minutowa widownia meczu wyniosła 5 mln widzów). Polscy siatkarze po zaciętym spotkaniu pokonali Brazylię 3:1 i po 40 latach sięgnęli po Mistrzostwo Świata.

Mecz Polska – Brazylia zapewnił kanałom grupy Polsat pozycję lidera w obu grupach audytoryjnych, które zgromadziły 53,7% SHR w grupie wszystkich badanych 4+, i 59,2 % SHR w grupie komercyjnej 16-49, a finał Mistrzostw Świata przyciągnął średnio ponad 9 mln 600 tysięcy widzów. Świetne wyniki zanotował Polsat Volleyball 1, który oglądało średnio 3 mln 760 tys. widzów, co przełożyło się na udziały w wysokości blisko 26 % SHR w grupie komercyjnej 16-49 i 21% SHR w grupie wszystkich badanych. Niesamowite widowisko zgotowali kibicom polscy i brazylijscy siatkarze w katowickim Spodku. To był mecz godny finału Mistrzostw Świata w Siatkówce Mężczyzn. W zaciętym meczu Polacy pokonali Brazylię 3:1. Wspaniale zagrali liderzy naszej kadry Mariusz Wlazły – wybrany MVP turnieju, Paweł Zagumny, który odmienił grę Polaków w 3 secie i Mateusz Mika, kończący niemal każdy atak. Polacy wygrali dzięki świetnie funkcjonującej całej drużynie. Podopieczni Stephane’a Antigi w przekroju całego turnieju, jak i w finale, okazali się bezkonkurencyjni.

* * *

FIVB Mistrzostwa Świata w Piłce Siatkowej Mężczyzn Polska 2014 były największym sportowym wydarzeniem o randze światowej w Polsce. W organizowanym po raz pierwszy w Polsce turnieju, o wymarzony tytuł walczyły 24 drużyny z całego świata, które rozegrały w sumie 103 mecze. Rozgrywki odbyły się w Warszawie, Wrocławiu, Gdańsku, Krakowie, Łodzi, Bydgoszczy i Katowicach.

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.

11985408557829e91eb351.jpg

Minęło już trochę czasu od zakończenia Mistrzostw, więc można napisać parę słów podsumowania.

1. Organizacja

Wszystko to rozpoczęło się w 2006 roku, kiedy pojawił się pomysł aby takie wydarzenie zorganizować. Początkowa prezes FIVB był nastawiony do tego pomysłu sceptycznie, ale widząc jak przeprowadzane i transmitowane są rozgrywki, uznał że warto dać Polsce szansę. Tym bardziej, że konkurenci (Argentyna i Japonia) wydawali się być dużo bardziej atrakcyjniejsi. Jednak różne czynniki zdecydowały, że żaden z nich nie zwyciężył. Trzeba wspomnieć, że istotnym argumentem "za" były pieniądze wyłożone przez Polsat.

04.09.2008 w Warszawie została ogłoszona decyzja o przyznaniu praw do organizacji, a 16.03.2012 został parafowany dokument potwierdzający przeprowadzenie Mundialu. Tak (pokrótce) otrzymaliśmy możliwość przeprowadzenia kolejnej wielkiej imprezy w stosunkowo krótkim odstępie czasu.

Więcej m.in: http://sport.wp.pl/kat,1715,title,Sen-o-potedze-czyli-kulisy-przyznania-Polsce-organizacji-siatkarskiego-mundialu,wid,16838738,wiadomosc.html?ticaid=1137ff

2. Przebieg

Finały rozpoczęły się 30.08.2014. Na Stadionie Narodowym w Warszawie, Gospodarze zmierzyli się z Reprezentacją Serbii. Było to nie tylko ważne, ale i historyczne wydarzenie (mecz na stadionie piłkarskim w obecności ponad 60 tysięcy kibiców). Natomiast wszystko zakończyło się 21.09, kiedy w meczu o złoto Biało-Czerwoni zmierzyli się z Brazylią i po czterech setach zdobyli swoje drugie mistrzostwo.

Na pewno nie odbyło się bez wpadek (chociażby gwizdy podczas odgrywania hymnu rosyjskiego podczas meczu z Polską), jednak więcej było tych dobrych momentów (tu mam na myśli kibiców, ale i same rozgrywki - budująca postawa Reprezentacji, czy ciekawe mecze w wykonaniu innych drużyn - Korea - Brazylia, USA - Iran czy Portoryko - Włochy).

Jeżeli chodzi o niespodzianki czy zaskoczenia (w różnym znaczeniu) to można wspomnieć o Włochach czy Bułgarii (negatywne), a także o Iranie, Francji, Niemczech czy nawet Kanadzie (pozytywne).

Wnioski, kontrowersje, przemyślenia, itd...

Pierwsza główna kwestia, to co dalej z Reprezentacją. Tutaj można wyróżnić następujące aspekty:

a. Zakończenie reprezentacyjnej kariery przez Winiarskiego, Zagumnego, Wlazłego i Ignaczaka a Kadra A.

Pomimo tego, że władze polskiej siatkówki namawiają (głównie Wlazłego) aby pograli jeszcze dla Kadry, to panowie jednak chyba będą konsekwentni. Będą zastępcy w postaci dotychczasowych reprezentantów, czy jednak pojawią się nowe twarze. Uważam, że cała czwórka zasługuje na szacunek za to co zrobili i mogą już skończyć. Mam jedynie problem z Wlazłym. Poprzez (dla mnie) nie jasne powody nie grania dla reprezentacji, mam do niego ambiwalentny stosunek. Bardziej doceniam Igłę, za to że grał z kontuzją podczas finału Mistrzostw w Japonii;

b. Bartek Kurek a Reprezentacja.

Nie dotarł do mnie oficjalny powód jego absencji na polskim Mundialu (jeżeli ktoś wie, może się wypowiedzieć), więc dalej nie wiem czy to była słaba forma, czy jednak problem z kontaktem na linii Kurek - Antiga. Jestem ciekaw jaka będzie przyszłość tego zawodnika. Odegra jeszcze rolę w Kadrze, czy jednak wyda stwierdzenie w stylu:"ze Stephanem nie mam zamiaru pracować";

c. Stephane Antiga a Reprezentacja.

W tej chwili wydaje się to być mało ważny temat. Można jednak zadać sobie pytanie jak to jest z tym Selekcjonerem. Czy rzeczywiście jest to taki wielki talent, czy jednak złożyło się na sukces kilka czynników i jego udział we wszystkim jest niewielki. Nie życzę mu źle, nie zdziwię się jednak jeżeli za jakiś kibice poczują zawód z powodu wyników (i to nie tylko z powodu odejścia czwórki, o której wspomniałem wcześniej).

Druga kwestia ogólna, to problem zakodowania Mistrzostw przez Polsat. Różne teorie się pojawiały, a to że Polsat chciał za dużo pieniędzy, a to że nie było przetargu, a to że TVP dawała za mało i nawet nie postarali się o skróty. W końcu stanęło na tym, że to "wina Tuska". Pojawiła się nawet kwestia ustawowego transmitowania kluczowych wydarzeń z udziałem Reprezentacji Polski w otwartej telewizji. Może jest to jakiś pomysł, ale swoje wady również ma. Ja jestem na nie i akurat w tym przypadku bliżej mi do stwierdzenia, które już pojawiło się na forum, że jeżeli ktoś jest prawdziwym fanem siatkówki to już wcześniej korzystał z platformy CP.

Więcej kwestii nie pamiętam, jak mi się coś przypomni to dopiszę.

Podsumowując, wydarzenie się udało a Chłopcy zdobyli tyle, że niewielu spodziewało się że tyle mogą osiągnąć (ja akurat podchodziłem do tego sceptycznie). Oby więcej takich sukcesów jeżeli chodzi o organizację, jak i występy Biało-Czerwonych. Pozostaje mieć nadzieję, że przy odbiorze złotych medali, ci którzy grali w finale w Japonii, pomimo natłoku emocji, pamiętali o Arku Gołasiu.

http://www.przegladsportowy.pl/krzysztof-ignaczak-wspomina-arkadiusza-golasia,artykul,503294,1,12711.html

"Jeśli mówisz do Boga, jesteś osobą religijną. Jeśli Bóg ci odpowiada, jesteś chory psychicznie"

House M.D. S02E19

211015597452e3a27e841d5.jpg

Gdyby interesowało was w jaki sposób Reprezentacja może wywalczyć awans na Igrzyska, to możecie zajrzeć chociażby do tego artykułu - http://www.przegladsportowy.pl/siatkowka/reprezentacja,siatkowka-napiety-plan-gier-reprezentacji-polski,artykul,504948,1,892.html

Wszystko wskazuje na to, iż niezależnie od wyniku uzyskanego na Pucharze Świata, Mistrzostwa Europy będą przetarciem dla Kadry B lub dla młodych zawodników, którzy będą chcieli grać w Kadrze A. Z pierwszego składu, zapewne mało kto wystąpi.

"Jeśli mówisz do Boga, jesteś osobą religijną. Jeśli Bóg ci odpowiada, jesteś chory psychicznie"

House M.D. S02E19

211015597452e3a27e841d5.jpg

I'm afraid I've got some bad news.Grzegorz Bociek zmaga się z chorobą nowotworową układu limfatycznego.Życze mu wyjścia z tej sytuacji

Grzegorz Bociek zmaga się z chorobą nowotworową układu limfatycznego.Życze mu wyjścia z tej sytuacji

Całe szczęście że ponoć procent wyleczonych pacjentów z tak szybko wykrytym rodzajem raka który ma Bociek to niby 95%, więc jak się lekarze postarają to powinno być dobrze.

Jakiż kiepski zbieg okoliczności że akurat dzisiaj oglądałem film o Agacie Mróz i oby Bociek swój mecz wygrał.

28054889252fa02dfba372.jpg

• 3 lata później...

Zenit Kazan pokonal wczoraj bez problemu Jastrzebski Wegiel.

Po zdobyciu klubowego mistrzostwa swiata napewno jest glownym faworytem do wygrania LM.

Ciezko bedzie zatrzymac Kazan - moze ktos z ligi wloskiej.

Fajnie ze pojawia sie te rozgrywki niedlugo w nc plus.

U mnie faza na siatkówkę jakoś przeminęła. Jeżeli grają Polacy to oczywiście oglądam i trzymam kciuki (MŚ w 2014 spędziłem praktycznie całe w strefie kibica pod Spodkiem), aczkolwiek klubowe batalie spływają po mnie całkowicie. Dwa lata temu jeszcze chodziłem na wszystkie mecze MKS-u Będzin. Zawsze kupowałem na ciuchach białą koszulkę i latałem z markerem na mecze zbierać podpisy. Ze stówkę to myślę lekko nazbierałem, jakieś wspomnienie zawsze zostało :)

1047920915357ecfbacc6b.jpg

• 4 tygodnie później...

Dobrze teraz zagraly polskie kluby w LM.

Skra rozbila silny zespol z Rosji Lokomotiv N. natomiast Zaksa ograla na wyjezdzie zespol z Italii silne Trentino. Napewno faworytami nie byly polskie kluby a tutaj takie wyniki.

• 3 tygodnie później...

Dzisiaj losowanie siatkarskiej Ligi Mistrzów i Ligi Mistrzyń.

Niestety nie udało się awansować żadnej Polskiej Drużynie kobiecej - najlbliżej był Chemik Police. Te drużyny z Turcji, Rosji i Włoch są naprawdę silnymi drużynami Europejskimi.

Jeżeli chodzi o Lige Mistrzów to Skra trafiła na Lube Civitanowa (drużyna z Włoch bardzo silna ) a Zaksa zagra z Jastrzębskim Węglem.

Główny faworyt Zenit Kazań (aktualny klubowy mistrz swiata i naszpikowany gwiazdami siatkarskimi )będzie gospodarzem Final Four Ligi Mistrzów. Będzie się działo w tych rozgrywkach a rozgrywki te od przyszłego sezonu w nc plus będą.

• 2 tygodnie później...

W pierwszych meczach play off siatkarzy doszło do niespodzianki : Belgijskie Noliko Maselik pokonało 3 : 0 silne Lokomotiv Nowosybirsk. :shock:

Zaksa pokonała Jastrzębski 3 :1 natomiast Skra przegrała z mistrzem Italii 2:3.

Faworyt do wygrania Ligi Mstrzów jest tylko jeden ZENIT KAZAŃ - ma zapewniony udział w Final Four.

• 2 miesiące temu...

Ligę Mistrzów wygrał faworyt Zenit Kazań - chociaż trzeba przyznać że Lube Banca (aktualnie wicemistrz Italii ) postawił się w finale. Zenit wygrał 3:2 i kolejne zwycięstwo w Lidze Mistrzów z rzędu stało się faktem ( czwarty tytuł z rzędu ).

Pojawiły się informacje że z Zenitu ma odejść jeden z najlepszych siatkarzy LEON - spekuluje się o przejściu do ligi włoskiej.

Zachęcam do oglądania ligi mistrzów siatkarzy i siatkarek od przyszłego sezonu na platformie ncplus.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Polecana zawartość

• WWE Backlash 2025
      Dyskusje na temat wydarzenia WWE Backlash 2025!
      • 32 odpowiedzi
    • WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
      • 147 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 18 048 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 713 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
      • 107 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
      • 9 352 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 187 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 599 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 895 odpowiedzi

• Najnowsze posty

• MattDevitto
      @ Bastian  nie wiem co tam gotują na backu w NXT, ale o tych wszystkich romansach, związkach powinni nakręcić jakieś show. Tam co chwilę jest jakaś nowa para. Z tego co mnie pamięć nie myli sama Cora Jade miała 3 facetów w NXT
    • Giero
      Za nami kolejny epizod AEW Dynamite w drodze do Double or Nothing 2025. Mina Shirakawa wyszła zwycięsko z Fatal 4-Way Matchu, który był eliminatorem o title shota do AEW Women’s World Championship. W pojedynku brały udział jeszcze Toni Storm, AZM i powracająca Skye Blue. Wydaje się, że MJF wreszcie zyskał poparcie całego Hurt Syndicate, bowiem Bobby Lashley zaakceptował dołączenie Maxwella do grupy. Walką wieczoru było starcie o AEW World Championship. Jon Moxley pokonał Samoa Joe w Steel Cage Matchu. Jak można było się spodziewać, nie zabrakło wielu interwencji i zamieszania. A kluczowa była ta Gabe’a Kidda, który pomógł mistrzowi zachować tytuł. Po pojedynku trwała bójka, w którą włączyli się The Elite i Kenny Omega. Swerve Strickland pomógł face’om, wchodząc na szczyt klatki i atakując zarówno Elite, jak i Death Riders. Na koniec były mistrz AEW zażądał walki Anarchy in the Arena. Prawdopodobnie dojdzie do niej na Double or Nothing, choć tego jeszcze nie potwierdzono. Skrót AEW Dynamite 14.05.2025 Aktualna karta Double or Nothing 2025, które odbędzie się 25 maja * AEW Women’s Championship Match: Toni Storm vs. Mina Shirakawa * Men’s Owen Hart Foundation Tournament Finals: Will Ospreay vs. Hangman Page * Women’s Owen Hart Foundation Tournament Finals: Mercedes Mone vs. Jamie Hayter * AEW World Tag Team Championship Match: The Hurt Syndicate vs. CRU or The Sons of Texas Fot. allelitewrestling.com
    • Bastian
      Myles Borne jeńców nie bierze. Tydzień temu wygrał Battle Royal, teraz wygrana z Pagem. A jeszcze wieść gminna niesie, że dobrał się do tyłka mistrza NXT, i nie chodzi o Oba Femiego.  Na niego przyjdzie czas na Battleground.  Borne chwycił nawet za mikrofon, ale z tą wadą wymowy Randy' ego Ortona nie przyćmi, choćby nie wiem jak był do niego podobny. Ale bycie w parze z Vaquer może mu na dłuższą metę korzyści. Jego szef coś wie o tym, że warto obracać się w towarzystwie wpływowych kobiet.  Co do Vaquer... W Main Evencie zabrakło tego, na co wszyscy czekali... 
    • Nialler
      I świetnie. Na początku dość jej nie znosiłem, ale im dłużej się ją oglądało tym bardziej można się zsympatyzować. Mogłaby ponosić chociaż ze 100 dni główne mistrzostwo kobiet.
    • Kaczy316
      I ta zasada powinna się tyczyć ogólnie zawodników w NXT, ja od początku istnienia tej rozwojówki nie widziałem sensu w dawaniu głównych tytułów kilkukrotnie jednej osobie i zgadzam się, że wszystko przerobione w NXT, nagle wbijamy do MR i brak pomysłów, ale to jest połączone z tym, że wielu zawodników jak przechodzi z NXT do MR jest traktowane totalnie od 0, jakby w NXT nic nie osiągnęli totalnie i nie mieli żadnego star poweru dlatego jedynie obijają jobberów, a wystarczy pójść za przykładem Brona, który fakt na początku obijał jobberów, ale potem pociągnęli za sznurek, poleciał na IC Title, teraz Heyman Guy i dobrze jest, albo teraz Roxanne i Giulia, które w NXT to top topów i w MR też grubo idą z nimi, może nie wygrywają, ale kręcą się mega wysoko jak na dopiero co wejście do MR, Ilja tak samo był traktowany do czasu kontuzji w miarę dobrze, w sensie nie miał większych feudów, ale jak dostawał walki to sztos totalny, do tej pory pamiętam jego walki z Breakkerem w okolicach lata zeszłego roku, świetne starcia i z Ricochetem też chyba miał, a Melo? Dostał chyba na początku starcie z Codym potem z Ortonem, niby coś chcieli, ale nie do końca i tak sami nie wiedzą co robić, a moim zdaniem zasługuję co najmniej na solidny mid card-upper mid card, ale po co, lepiej robić z niego kolejnego cipo heela, bo przecież mało takich mamy w rosterze, ale no jest jak jest.
  • Dodaj nową pozycję...