Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Siatkówka - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Dzieńdoberek. Jako iż nie znalazłam podobnego tematu postanowiłam takowy założyć. :grin: A wczorajsze rozpoczęcie MŚ 2010 stało się dla mnie istną inspiracją.

A oto przedstawienie grup:

Grupa 1:

Włochy, Japonia, Egipt, Iran

Grupa 2:

Brazylia, Hiszpania, Kuba, Tunezja

Grupa 3:

Rosja, Portoryko, Australia, Kamerun

Grupa 4:

USA, Argentyna, Wenezuela, Meksyk

Grupa 5:

Bułgaria, Chiny, Francja, Czechy

Grupa 6:

Serbia, Polska, Niemcy, Kanada

Jako, że MŚ odbywają się we Włoszech, wszystko jest ustawione właśnie pod tą reprezentację. Spójrzcie na ich grupę - śmiech na sali. Czyli, że do następnej fazy trafią całkowicie wypoczęci. Ściany pomagają... co zrobić.

Wczoraj odbyły się pierwsze mecze. Wygraliśmy gładko z Kanadą 3:0. Trudno o tym spotkaniu powiedzieć coś ciekawego. Lekkie kłopoty w przyjęciu, słabo zagrywaliśmy, ale atak w miarę dobry.

Wasi faworyci?

Zapraszam do dyskusji. :grin:

Edytowane przez Solaire
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/

• Odpowiedzi 262
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• filomatrix

24

• Krzychu

21

• Pavlos

20

• maly619

19

Top użytkownicy w tym temacie

Parę słów na temat wczorajszego meczu.

Ograliśmy Kanadyjczyków 3-0. Wprawdzie w pierwszych dwóch setach, szczególnie w ich początkach, było trochę problemów, ale ogólnie nasi grali nieźle. Wbrew pozorom Kanadyjczycy tanio skóry nie sprzedali i dopiero w trzecim secie zostali zdemolowani. Dwa pierwsze byli równorzędnymi rywalami.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203474

Dodam od siebie słów kilka o meczu naszych dzisiejszych rywali, a mianowicie o meczu Niemcy - Serbia. Jestem zaskoczona, że Niemcy przegrali z Serbią 3:0. Liczyłam na trochę lepszą grę. Cóż, Serbowie byli trudni do pokonania.

Odrobinę zawiedli Steuerwald i Tischer. Zagrali zdecydowanie poniżej swoich umiejętności. Nie zdziwiłabym się gdyby Serbowie stanęli na podium. Zobaczymy co będzie w poniedziałek.

Edytowane przez Solaire
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203482

• Urządzenie:  Windows

Co do meczu Niemiec z Serbią, to czytałem spekulacje, że Niemcy prawdopodobnie specjalnie się oszczędzają, by wyjść z grupy na 3 miejscu, bo podobno może to być bardzo korzystne. Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale słyszałem, że strasznie głupio jest ułożony system wychodzenia z grupy, no i może Niemcy kalkulowali to jakoś.
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203485

Tylko, żeby nie "przekalkulowali". Obecny system rozgrywek MŚ ze sportowego punktu widzenia jest chory (ustawiony pod Włochów - oczywiście). Złoto można zdobyć mając NAWET 3 porażki na koncie. Formuła jest beznadziejna. Strasznie beznadziejna. Edytowane przez Solaire
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203489

Nie widziałem meczu Serbia-Niemcy, ale za to mogę wypowiedzieć się o naszym zespole narodowym. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie Nowakowski, nigdy nie byłem jego zwolennikiem, wg mnie najsłabsze ogniwo w pierwszej szóstce. Parę akcji mu na początku nie wyszło, ale potem co raz bardziej się rozkręcał. Najbardziej ucieszyło mnie postawienie na Ignaczaka. Bardzo długo się o niego kibice dopominali. Owszem zgrzeszył wcześniej i za swoją postawę został ukarany, ale jak już postawił na niego Castellani to spłacił swój rachunek. Jeśli tak dalej będzie grał, to nie widzę miejsca dla Gacka (chyba, że w wypadku kontuzji). Natomiast Kanadyjczykom należy pogratulować postawy w obronie, to dzięki niej oraz słabej dyspozycji Polaków, potrafili sprawić poważne problemy w I secie i do połowy drugiego. Sytuacja odmieniła się właśnie w drugim secie, i wtedy można było powiedzieć o dobrej grze Polaków. Patrząc na wyniki pierwszego dnia turnieju, już spokojnie można wyczuć kto awansuje z grupy.

Zgadzam się z koleżanką, że Włosi dostali najłatwiejszą grupę, niema co się na ten temat kłócić.

Czytałem bardzo dużo złego na temat zasad jakie panują podczas tych mistrzostw. Jednak wydaje mi się, że żaden z zespołów nie będzie kombinował. Takie potęgi jak Bułgaria z fenomenalnym Matejem Kazijskim na czele , Brazylia, Kuba, Rosja i Włochy, nie będą mogli sprzedać realnej porażki z swoimi grupowymi przeciwnikami. Jeśli przegrają to na pewno wszyscy już będą w tym coś węszyć.

Polska nie powinna mieć problemów z awansem z dwóch grup elimnacyjnych, chyba, że zdarzy się totalna katastrofa. W najgorszym razie w drugiej fazie grupowej trafimy na Włochów, Portoryko i uważam, że Włochy jak i Portoryko jest do ogrania.

Moimi faworytami są bez wątpienia Brazylia (jak zawsze, ale coś przeczuwam koniec ich hegemonii niedługo), Rosja (zespół cierpiący na kompleks Polski), Bułgaria (zależy tutaj od dyspozycji ich Asa), Włochy ( sędziowie będą musieli na prawdę się postarać, aby doszli do półfinałów) oraz Polska ( trzeba być patriotą).

Co do meczu Niemiec z Serbią, to czytałem spekulacje, że Niemcy prawdopodobnie specjalnie się oszczędzają, by wyjść z grupy na 3 miejscu, bo podobno może to być bardzo korzystne. Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale słyszałem, że strasznie głupio jest ułożony system wychodzenia z grupy, no i może Niemcy kalkulowali to jakoś.

Jednak się pomyliłem, jednak dla Polski i Niemiec, będzie bardzo korzystne wyjście z 3 miejsca w grupie.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203490

Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie Nowakowski

Mnie również. Zamęczał ich swoimi atakami do linii bocznej. Na plus także grał Kurek (ofensywa, zagrywka pod koniec meczu, jakieś pojedyncze obrony - choć nad tym (odrobinę także nad zagrywką) jeszcze musi trochę popracować) i Ignaczak (świetna obrona jak i przyjęcie, bardzo widoczny w całym meczu). Gruszka również dobrze zagrał - widać u niego potencjał do siatkówki.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203497

Gruszka również dobrze zagrał - widać u niego potencjał do siatkówki.

Faktycznie bardzo dobrze zagrał w całym meczu, szkoda tylko, że tak się mu forma waha. Ciekawe czy Wlazłemu uda się wejść w formę i wyjść w pierwszym składzie, za Gruszkę. W meczu jego wejście nic nie zmieniło. W sumie nie miały prawa zmienić, bo za krótko. Cieszy bardzo to, że mamy bardzo silną i wyrównaną kadrę. Zastanawia mnie czy z mocniejszymi przeciwnikami do gry włączy się Michał Bąkiewicz

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203501

• Reputacja:   76
  • Urządzenie:  Android

Wczoraj widziałem jedynie mecz Polaków z Kanadyjczykami, więc do niego się odniosę.

Plusy :

-Nareszcie więcej gry środkiem, oraz Możdżonek walący jak z armaty. Po raz pierwszy widzałem go grającego tak siłowo. To musiało się podobać.

-Zagumny po raz kolejny pokazał, że ma klasę, kilkukrotnie gubiąc blok Kanadyjczyków

-Ataki Piotra Gruszki

-Dobra gra Nowakowskiego

-Gavin Schmitt i kilka wyśmienitych ataków (Wiem, że to nie Polak, ale podobała mi się jego gra)

-Obrony Ignaczaka

Minusy :

-Zagrywka Kurka (czasami nie potrafił dobrze podrzucić piłki, uderzał za nisko albo za wysoko. Trzeba nad tym popracować)

-Lekkie zlekceważenie rywali w pierwszym secie przez Polaków

-Mało Pipe'ów. Przydałby się Świderski, albo Dante z polskim paszportem.

Czekam z niecierpliwością na dzisiejszy mecz z Niemcami i mam nadzieję, że Grozer ma dzisiaj słabszy dzień.

[ Dodano: 2010-09-26, 15:26 ]

Potencjał? Wydaje mi się, że to określenie tyczy się młodszych zawodników, jeszcze się rozwijających. Gruszka od dobrych kilku lat trzyma stały, wysoki poziom. I chwała mu za to.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203508

-Zagumny po raz kolejny pokazał, że ma klasę,

I tu się nie zgadzam. Nie w tym meczu. Wczoraj nie zagrał nawet połowy tego co potrafi, a wiemy, że stać go na wiele, wiele więcej.

Solaire napisał/a:

Potencjał? Wydaje mi się, że to określenie tyczy się młodszych zawodników, jeszcze się rozwijających. Gruszka od dobrych kilku lat trzyma stały, wysoki poziom. I chwała mu za to.

Tak, masz rację. Powiedzmy, że chodzi o potencjał siłowy.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203510

Wczoraj nie zagrał nawet połowy tego co potrafi, a wiemy, że stać go na wiele, wiele więcej.

Gdzie ja napisałem, że grał na 100% i wykorzystał wszystko, co umie? Przeczytaj dalszą część tego podpunktu.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203516

Solaire napisał/a:

Wczoraj nie zagrał nawet połowy tego co potrafi, a wiemy, że stać go na wiele, wiele więcej.

Gdzie ja napisałem, że grał na 100% i wykorzystał wszystko, co umie? Przeczytaj dalszą część tego podpunktu.

W takim razie zwracam Ci honor. :grin:

Jeszcze słówko o grze naszej reprezentacji. Nieźle graliśmy środkiem, co musi cieszyć, bo przed MŚ wszyscy o tą pozycję się bali. Trochę jednak niepokoił mnie Winiar, który dopiero pod koniec meczu stał się mocnym punktem. Zobaczymy, jak to wszystko ułoży się dzisiaj. :-)

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203531

Wczorajszy dzień przyniósł nam wiele zaskoczeń. Najpierw porażka Serbii z Kanadą, potem zwycięstwo Polski w tie-breaku z Niemcami po istnym horrorze. Obydwa zespoły, przegrywały głównie sety po błędach swoich zawodników. Warto zauważyć, że zwycięstwo w meczu dał nam Piotr Gruszka. Widać, że znacząco wygrywa rywalizacje z Mariuszem Wlazłym, który nie ma formy. Miejmy nadzieję, że powróci w czasie turnieju do optymalnej formy. Natomiast cieszy kolejny mecz na koncie Ignaczaka i pojawienie się Michała Bąkiewicza. Dobry mecz rozegrał Nowakowski, mimo popełnianych błędów. Kurek nadal nie może wcelować się w serwisie oraz ma ogromne problemy z kończeniem akcji. Winiarski daje radę. Zagumny dalej jest daleki od szczytu formy, ale o jego klasie niech świadczy fakt,że bez jego obecności Polska wiele traciła.

Piszę te słowa oglądając mecz Niemcy-Kanada, na razie jest 2:0.Prawdopodobnie wygrają Niemcy. Uważam, że mecz Polska- Serbia może być bardziej emocjonującym meczem gdyż jest to mecz ostatniej szansy dlatego drugiego zespołu. Polsce powinno zależeć na zwycięstwie. Jeśli wygramy następnymi grupowymi przeciwnikami będzie Kuba i Czechy. Czyli w miarę dobra grupa. Dwa najlepsze wchodzą dalej. W wypadku porażki Polski może trafić na Brazylię i najprawdopodobniej na Meksyk. Zasada taka sama.

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203690

Widać, że znacząco wygrywa rywalizacje z Mariuszem Wlazłym, który nie ma formy.

Nie tyle nie ma formy, ale gra, jakby to określić - trochę za bardzo gwiazdorsko. Próbuje wbijać gwoździe bez potrzeby, atakuje zbyt mocno. Warto dodać o tym, że czasami nie może skończyć akcji przy wyczyszczonej siatce (nie chodzi mi o mistrzostwa, widziałem to w kilku ligowych spotkaniach). A Gruszka to klasa sama w sobie i jak dla mnie wciąż najlepszy atakujący w Polsce.

Mecz z Niemcami był dość słaby w wykonaniu naszych siatkarzy. Po raz kolejny Kurek nie może dobrze trafić piłki przy zagrywce. Z naszej strony dużo błędów. Gdyby było ich mniej, spokojnie moglibyśmy wygrać 3:1.

Na plus po raz kolejny gra Możdżonka, który świetnie atakował. Podobały mi się także coraz częstsze ataki z drugiej linii i z krótkiej. Przy takich zawodnikach, możemy nimi dużo zdziałać. Plan na mecz z Serbią, to : "Panowie, robimy swoje i nie psujemy"

https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203703

Ja wczoraj, gdy skończyłem oglądać nowy serial na Polsacie - ''Ludzie Chudego'' pomyślałem sobie, że obejrzę, mecz i nie żałuję, bo już dawno nie oglądałem porządnej siatkówki. Wczoraj mecz w wykonaniu polaków był niezły mimo tego, że wynik w setach to 3:2. Bardzo dobrze radzi sobie Zagumny, zresztą jak zawsze. I zamiast Wlazłego od pierwszego seta wpuściłbym Gruszkę, który radzi sobie znacznie lepiej. Mogę się zgodzić z Tomosem, że Możdżonek wczoraj grał na + i przede wszystkim ten chłopak robi spore postępy. Teraz czekam już na mecz z Serbią. Wciągnęły mnie te mistrzostwa i nie popuszcze. ;)
https://forum.wrestling.pl/topic/22184-siatk%C3%B3wka-dyskusja-og%C3%B3lna/#findComment-203706

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• CzaQ
      Zgadza się, jedziesz dalej.
    • MattDevitto
      Nowy rok, nowe postanowienia to i może jakieś nowe fedki, które każdy z nas chce oglądać. Warto się zastanowić, szczególnie, że obecnego wrs jest bardzo dużo do ogarnięcia. Z roku na rok też czasu jakby mniej do śledzenia tego wszystkiego. Stąd też tradycyjnie w styczniu przybywam do was z pytaniem:  ile fedek zamierzacie oglądać w 2025? Oczywiście oprócz ich wymienienia, napiszcie też co będziecie śledzić na bieżąco, z jakiej fedki np. rezygnujecie etc. Można też dodać jakieś federacje retro - choćby LU, macie jak zawsze pełną dowolność Poniżej dodaję link do tematu sprzed 12 miesięcy:
    • -Raven-
      Poza tym, całkiem sprytnie to rozgrywają, bo niby w tej walce Szefów żadne Bloodline nie może interweniować, ale Jokerem jest tu Drew, który może pomóc Soliście. Niby teoretycznie wiadomo, że Romek powinien ogarnąć, ale zawsze pozostaje ten element niepewności. Po drugie, bez sensu jest kończyć tak duży feud na zwykłej tygodniówce (a wygrana Rzymskiego to by było game over), co jeszcze bardziej zwiększa szanse Sikacza.   Oby nie, bo Stratna może w takim wypadku długo się pasem nie nacieszyć, a szkoda by było.
    • -Raven-
      Parasolkę.
    • RomanRZYMEK
      - Drew przechodzi na stałe na SmackDown i w sumie spoko, bo co miałby robić na RAW? Od razu dostaje segment z Blondasem, który doprowadza do kolejnego brawlu Owensa z Cody’m. Spoko, tylko dla mnie trochę za dużo tych brawli ostatnio w rywalizacji Cody’ego z Kevinen. Mogliby trochę z tym przystopować, bo szybko się ludziom znudzi i cały feud na tym traci. Co jeszcze warte odnotowania w tym segmencie - czyżbyśmy dostali zalążek stajni Owensa, Drew i ewentualnie Rollinsa? Każdy z nich działa z podobnych motywów, więc ma to jakiś sens.     - Solo bardzo rozwinął się na MICu od czasu jego solowego runu jako Tribal Chef. To kolejna osoba po Jey’u, Samim i Jimmy’m która zostaje jednym z głównych beneficjentów story z Bloodline. Ciekaw jestem co się z nim stanie po programie z Romanem. Raczej czeka go los Romka i program z podopiecznym Jacobem Fatu.    - IT’s Tiffy Time! Wow - co za pop. Fajnie rozegrany Cash-In, bardzo logiczny. Tiffy dostaje swój moment, nawet fajerwerki, ciekawe jaki będzie jej run. Potencjał na Micu, jak i w ringu ma nieograniczony. Czuję że na WM’ce dostaniemy jej walkę z powracającą Charlotte Flair.   - LA Knight dalej Over, ale w sumie ta strata pasa nic mu nie dała. Program z Nakamura na razie miałkły. Liczyłem że może Knight pójdzie wyżej, dostanie znowu szansę na Title Shota na WWE Championship, ale niestety na to się nie zanosi. Jedyna droga w tym roku, to walizka, ale raczej Knight jej nie wygra.    Ogolnie, to nie wiem czy zmiana decyzji na 3h wyjdzie na plus długofalowo. Co prawda roster SmackDown ma potencjał jeśli dodamy osoby, których obecnie nie ma - Orton, Styles i mocniej postawią np na Carmelo, Theory itp. Boję się jednak że przez przejście na 3h poziom tygodniówki spadnie i będą się musieli ratować zapychaczami, jak na tym show dostaliśmy kolejne starcie Michin vs Piper, które było tylko zapychaczem. Obym się mylił, ale jestem sceptyczny. 
  • Dodaj nową pozycję...