Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Najlepiej bez koszulek... ręce opadają.

Rozumiem, że jesteś przedszkolakiem? "Jak nie po mojemu, to najlepiej na złość innym". Cóż to za argument "zielone koszulki z logiem E-klasy"? Reprezentacja jest drużyną narodową - stąd barwy biało-czerwone, jak również logo federacji nawiązujące do godła narodowego. I tyle wystarczy.

"Kiedyś grali z godłem na koszulkach"? Kiedyś Bolesław Chrobry wybijał zęby tym, którzy nie pościli w piątek. Jak wracać do tradycji, to na całego, a nie wybiórczo. :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-263864

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Śmieszy mnie to troszkę,że każdemu to nagle przeszkadza.Każdy nagle jest patriota i zaczyna to ludziom przeszkadzać.80% krzykaczy ciśnie na reprezentacje i nagle im przeszkadza,że nie ma orła .

Mnie śmieszy to, że ktoś mi mówi, ze Angora, Albania, albo inne wyspy Wielkanocne nie mają godła na koszulkach, więc to nie jest problem. Jesteśmy w Polsce, a Orzełek zawsze był, a o ile dobrze wiem to jest reprezentacja Polski, nie PZPN. Zresztą gdyby wszyscy skoczyli w przepaść, też byście skoczyli? ;)

Drugą sprawą jest to, kto będzie to godło całował, jak to ktoś ujął. Ludzie którzy udają, że mówią po Polsku, a tak na prawdę nie próbują się nauczyć, albo ludzie którzy nie mówią po Polsku i nie próbują :/ Arbolede, przy całej niechęci do niego, zdzierżyłbym w reprezentacji, bo z nim jest jak z Olisadebe. Mieszka tu, ma rodzinę, stara się mówić po Polsku(stara się to słowo klucz. Obraniack się nawet na starania nie sili...). Po prostu można o nich powiedzieć, że są Polakami(chociaż i tak wolę rodaków z krwi i kości w Polsce wychowanych). Ale czy to usprawiedliwia usunięcie godła?. O farbowanych lisach, już nie chcę mi się dalej pisać, bo już się tyle nabluzgałem na innych forach, bądź w szkole, że po prostu na tym zakończę....

Trzecią sprawą jest to jacy jesteśmy patriotyczni, nie wiem czemu ludzie się tego czepiają. Po tym co nasz kraj przeszedł, nie wyobrażam sobie, żebyśmy nie byli. To my jesteśmy Polską, a Polska jest nami, więc czemu mamy nie być z tego dumni(wiem, nikt o tym nie mówił, ale to można sobie pomyśleć czytając niektóre posty)? Bądźmy dumni ze wszystkich zwycięstw i porażek po których się podnieśliśmy, bądźmy dumni z tego, że nasze godło istnieje po dziś dzień nie tylko w książkach historycznych. Z tego, że z orzełkiem na piersi, piłkarze starają się coś wygrać, zrobić dla Polski. Fakt można olać sprawę, bo niby to mało ważne, ale gdy zsumuję się parę, kilka, z pozoru nie ważnych, spraw to możemy dojść do mylnych, niezbyt przyjemnych wniosków

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-263871

Drugą sprawą jest to, kto będzie to godło całował, jak to ktoś ujął. Ludzie którzy udają, że mówią po Polsku, a tak na prawdę nie próbują się nauczyć, albo ludzie którzy nie mówią po Polsku i nie próbują :/ Arbolede, przy całej niechęci do niego, zdzierżyłbym w reprezentacji, bo z nim jest jak z Olisadebe. Mieszka tu, ma rodzinę, stara się mówić po Polsku(stara się to słowo klucz. Obraniack się nawet na starania nie sili...). Po prostu można o nich powiedzieć, że są Polakami(chociaż i tak wolę rodaków z krwi i kości w Polsce wychowanych). Ale czy to usprawiedliwia usunięcie godła?. O farbowanych lisach, już nie chcę mi się dalej pisać, bo już się tyle nabluzgałem na innych forach, bądź w szkole, że po prostu na tym zakończę....

Poważnie? Dla ciebie osoba, której trzeba przez prezydenta dać obywatelstwo jest lepsza niż zawodnicy, których dziadkowie, czy inni potomkowie byli Polakami?

Oczywiście, ja nie pochwalam tego, że Obraniak, czy inni nie uczą się naszego języka (chociaż i tak uważam, że jest dobrze, bo np. śpiewają hymn).

A tak jak już pisałem wcześniej, te wszystkie sprawy i tak są dla mnie mało ważne. Jeśli ktoś podnosi jakość naszej gry, ma obywatelstwo (lub tak jak u Obraniaka, może je dostać przynosząc parę papierków), to niech gra.

A co mnie śmieszy najbardziej. Jak o jakiejś sławnej osobie dowiemy się, że ma polskie korzenie, to chwalimy się tym wszędzie, mówimy jacy to zajebiści jesteśmy (ile było tego typów demotów), jak Podolski i Klose zaczęli grac dla Niemiec, to robiło się u nas z tego wielką aferę i mówi się o nich, że są zdrajcami. Teraz coś się dzieje, przekonujemy zawodników, żeby grali dla nas i dalej jest to problemem.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-263876

Poważnie? Dla ciebie osoba, której trzeba przez prezydenta dać obywatelstwo jest lepsza niż zawodnicy, których dziadkowie, czy inni potomkowie byli Polakami?

Nie, co już wiele razy pisałem, ale uważam, że jeżeli już mamy taką reprezentacje jaką mamy, to lepiej jak będzie Arboleda niż ktoś kto nie ma z Polską nic wspólnego(polska żona, dzieci...).

A tak jak już pisałem wcześniej, te wszystkie sprawy i tak są dla mnie mało ważne. Jeśli ktoś podnosi jakość naszej gry, ma obywatelstwo (lub tak jak u Obraniaka, może je dostać przynosząc parę papierków), to niech gra.

No to mamy po prostu inne poglądy, bo wolę, żebyśmy grali do dupy, niż grać dobrze z dwoma Polakami w składzie...

A co mnie śmieszy najbardziej. Jak o jakiejś sławnej osobie dowiemy się, że ma polskie korzenie, to chwalimy się tym wszędzie, mówimy jacy to zajebiści jesteśmy (ile było tego typów demotów), jak Podolski i Klose zaczęli grac dla Niemiec, to robiło się u nas z tego wielką aferę i mówi się o nich, że są zdrajcami. Teraz coś się dzieje, przekonujemy zawodników, żeby grali dla nas i dalej jest to problemem.

Niestety, ale tak jest. Sami nie daliśmy szansy Podolskiemu, a później, że zdrajca, że to tak jakby zaatakował Westerplatte... Demotów nie przeglądam, ale fakt, że chwalimy się każdymi korzeniami. Ale, teraz częściej słyszę to w kontekście ciekawostki, a nie chwalenia się.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-263880

maly619 napisał/a:

Nie, co już wiele razy pisałem, ale uważam, że jeżeli już mamy taką reprezentacje jaką mamy, to lepiej jak będzie Arboleda niż ktoś kto nie ma z Polską nic wspólnego(polska żona, dzieci...).

Przecież to właśnie Arboleda nie ma nic związanego z Polską. Perquis wiele razy mówił, że gra dla babci, która jest Polką. Obraniak też ma w rodzinie kogoś z Polski. Więc oni mają jakieś korzenie z naszym krajem. A Arboleda tu tylko pracuje.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-263881

mieciubur napisał/a:

maly619 napisał/a:

Przecież to właśnie Arboleda nie ma nic związanego z Polską. Perquis wiele razy mówił, że gra dla babci, która jest Polką. Obraniak też ma w rodzinie kogoś z Polski. Więc oni mają jakieś korzenie z naszym krajem. A Arboleda tu tylko pracuje.

Nie przeczytałem dokładnie Twojej poprzedniej wypowiedzi :oops: Dla mnie taki Arboleda, którego nie lubię, bardziej pasuję do reprezentacji, niż ktoś kto ma babcie z Polski, a tak naprawdę to w Polsce był ze dwa razy... Nie znam dokładnie historii Perquisa, ale z tego co wyczytałem na wiki, to przynajmniej się stara, uczy Polskiego, gra we Francji więc nie może tu zamieszkać, ale przynajmniej ma Polskie korzenie i tu przyjeżdża. Ja jestem przeciwny takim Obraniaką, którzy się nawet nie starają być Polakami. Nauczą się "dzień dobry" jak Roger i myślą, że już są w pełni Polscy. Powtórzę to, on się nawet nie uczy Polskiego. Jestem przeciwko Polanskeimu, który otwarcie, za co go szanuje, oznajmił, że czuje się bardziej Niemcem niż Polakiem.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-263886

W tym przypadku "tylko" oznacza znajomość języka,kultury polskiej czego dwaj Francuzi nigdy nie poznają bo i po co skoro EURO coraz bliżej...a miejsce w kadrze pewne.Przynajmniej są gotowi poświęcić występy w kadrze Laurenta Blanca byle babcia/dziadek byli zadowoleni.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-263888

Ale po co oni mają znać historię naszego kraju? Oni nie będą wykładać naszym fanom historii Polski, tylko będą grac w piłkę. A my, właśnie zawracając im dupę takimi pierdołami, powodujemy, że zamiast grac, oni myślą o czymś innym (nie zaliczam tu jednak nauki języka, bo ta wydaje mi się czymś obowiązkowym).

A jeszcze jedno, sprawa Polańskiego. Nie chce poruszac kwestii, czy na pozycji środkowego pomocnika nie ma lepszego zawodnika od niego, bo to jest kwestia trenera. Chodzi mi o jego słowa, które wywołały taką burzę.

Czy wy myślicie, że taki Obraniak czy Perquis graliby u nas, gdyby chciała ich Francja? Tak było z Kościelnym. Poszedł do Arsenalu, zobaczył, że szansa grac w dobrej kadrze i już nie było mowy o nas. Dlatego ja szanuję Polańskiego, za to, że jest szczery i nie owija w bawełnę. On mówi wprost, jest po to by grac, by robić to jak najlepiej i by nam pomóc. I jeszcze jedno, on nie mówił, że się nie czuje Polakiem (bo w Polsce się urodził). Bardziej chodzi o to, że nie czuje on związku z naszym krajem, bo go praktycznie nie pamięta (sytuacja taka sama jak u Podolskiego, Klose, czy Matuszczyka).

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-263891

Ale po co oni mają znać historię naszego kraju? Oni nie będą wykładać naszym fanom historii Polski, tylko będą grac w piłkę. A my, właśnie zawracając im dupę takimi pierdołami, powodujemy, że zamiast grac, oni myślą o czymś innym (nie zaliczam tu jednak nauki języka, bo ta wydaje mi się czymś obowiązkowym).

Ty wolisz pracownika, ja reprezentanta, który posiada chociaż podstawową wiedzę o Polsce.

A jeszcze jedno, sprawa Polańskiego. Nie chce poruszac kwestii, czy na pozycji środkowego pomocnika nie ma lepszego zawodnika od niego, bo to jest kwestia trenera. Chodzi mi o jego słowa, które wywołały taką burzę.

Czy wy myślicie, że taki Obraniak czy Perquis graliby u nas, gdyby chciała ich Francja? Tak było z Kościelnym. Poszedł do Arsenalu, zobaczył, że szansa grac w dobrej kadrze i już nie było mowy o nas. Dlatego ja szanuję Polańskiego, za to, że jest szczery i nie owija w bawełnę. On mówi wprost, jest po to by grac, by robić to jak najlepiej i by nam pomóc. I jeszcze jedno, on nie mówił, że się nie czuje Polakiem (bo w Polsce się urodził). Bardziej chodzi o to, że nie czuje on związku z naszym krajem, bo go praktycznie nie pamięta (sytuacja taka sama jak u Podolskiego, Klose, czy Matuszczyka).

Też go szanuję za to, że to powiedział, ale jak już pisałem, skoro on nie czuję się Polakiem to co robi w reprezentacji? On jest zwykłym pracownikiem. On to traktuję bardziej jak gra w innym klubie, niż reprezentowanie Naszego kraju. Powtórzę, wolę, żebyśmy byli za San Marino, niż przed Hiszpanią z 3 Polakami w składzie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-263915

mały widzisz, żeby grać na poziomie w drużynie która Cię chce, nie znając jej historii, mając w dupie godło (herb), hymn i inne jej symbole to jest klub. Tam zawodnik jest zwykłym pracownikiem, gra w nim cały rok, po którym oleje swojego szefa (i fanów) i przejdzie do wroga. Nie popieram tego, ale to normalna rzecz, której nie można się czepiać. Natomiast gra w REPREZENTACJI to misja, aby godnie reprezentować SWÓJ kraj (i jego symbole). Sporo ludzi tego nie rozumie, dlatego mamy m.in. czarną reprezentację Francji. Dzisiaj Polskę reprezentują francuz i niemiec z logiem najbardziej skorumpowanej organizacji nad Wisłą w białym stroju z czerwonym paskiem, jutro będzie biegać stado murzynów w takich koszulkach, a przed meczem śpiewać "Szła dzieweczka do laseczka". Bo co to za różnica? W końcu liczy się tylko, żeby dobrze grali.

Przykro mi, że dla niektórych to jest nieistotne.

zwolennicy spiskowych teorii już pewnie krzyczą, że sprzedano reprezentację, że to wina Tuska i Putina
Nie, to wina kiboli, przepraszam, pseudokiboli.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-263919

Ogólnie to jestem zaskoczony w tym temacie, że niektórzy bez żadnych problemów zaakceptowali decyzje PZPN. Przecież ten związek od wielu, wielu miesięcy robi razem ze Smudą wszystko pod górkę, a takie decyzje które dodatkowo tłumaczą czystą chęcią zysku są skandaliczne tak jak brak naszego orzełka.

Zresztą panowie, nie chodzi o samego orzełka, ale o tradycje, a nie od dziś wiadomo, że taki jest nasz naród i ja też taki jestem. Wiele federacji ma loga, wiele ma herbów, a jeszcze inne mają jakieś tam nawiązania, ale wszystkie mają to tak wiele lat, że gdyby ktoś to jakoś znacząco zmienił to też byłaby afera. No bo po co takie coś zmieniać?

mały619 podał bardzo ciekawe statystyki - vide Hiszpania: odkąd logo federacji z motywem godła (jak u nas) zastąpiło samo godło, ich repra zaczęła wygrywać wszystko, co się da.

To ciekawe. Hiszpania ma godło od 1981 roku, czyli przed mundialem na własnych boiskach i jak zdobywała Mistrzostwa Europy i Świata to też nie było żadnych zmian. Nie wiem skąd ta informacja.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-263924

• 2 tygodnie później...

Bayern - BVB

To był naprawdę mecz walki i mógł się zakończyć każdym wynikiem. Na pewno nie można powiedzieć, że Bayern był gorszy. Lepszy niestety też nie. Ogólnie Bayern w tym meczu dominował, zwłaszcza w pierwszej połowie. Niestety, nie wynikały z tego żadne dogodne sytuacje. Dortmund stawiał za to na szybkie kontry, które sprawdzały się bardzo dobrze, a o dziwo Lewandowski świetnie przejmował piłkę przed polem karnym i tam kiwał rywali. Wyraźnie było widać brak Schweinsteigera. Nie było klasowego rozgrywającego, który idealnie kierowałby tempem gry i zagrywał pewnie i celnie. Robben wrócił, ale chyba za wcześnie, bo grał naprawdę słabo.

Wielka szkoda, bo najsprawiedliwszy byłby chyba remis. Na szczęście mamy jeszcze 2 pkt przewagi, tak więc nic tylko grac dalej swoje i nie załamywać się tą porażką.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-265412

a o dziwo Lewandowski świetnie przejmował piłkę przed polem karnym

Spokojnie, to że Robert nie jest Niemcem nie oznacza, że jest taki słaby.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-265455

Nigdy tak nie mówiłem i nigdy tak nie myślałem. Po prostu zadziwia mnie forma Roberta. Aktualnie spisuje się on fantastycznie i wszystko mu wychodzi i widać jak fantastycznie się rozwinął. Robert z tego sezonu, a Robert z poprzedniego, to dwaj inni zawodnicy.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-265456

Ale to, że jest Polakiem powinno oznaczać, że jest słaby. :)

Po tym spotkaniu utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że Piszczek i Lewandowski to gracze zupełnie "niepolscy". Ktoś policzył, ile Lewandowski miał w tym meczu strat? Jeden z najlepszych meczów z jego udziałem, jakie miałem okazję oglądać. Myślałem, że będzie się odbijał od stoperów, a tu nie dość, że potrafił się utrzymać przy piłce tyłem do bramki, to jeszcze odwracał się i cisnął z dryblingiem, zero respektu, tak jak trzeba.

A Piszczek wiadomo, górna półka prawych obrońców w Europie. Często musiał być asekurowany przez Santanę, ale to kosztem częstych ofensywnych rajdów, coś za coś. Aczkolwiek Ribery, prócz jednego rajdu w drugiej połowie zakończonego strzałem nie pograł sobie za wiele.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/97/#findComment-265457

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...