Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Coś dla odmiany, czyli GKS Katowice 0 - 1 Kolejarz Stróże

3400 widzów nie dało dupy (w przeciwieństwie do piłkarzy) i doping był jak należy. Mecz zbyt ciekawy nie był, po bramce strzelonej przez gości w 11 minucie GKS tylko próbował dostać się pod bramkę rywali i niezbyt im to wychodziło.

Poza jednym (obronionym! :shock:) strzałem w okienko GieKSy nic nie zapamiętałem, lecz nawet to nie przeszkodziło mi w dobrej zabawie na trybunach. Spotkanie było ustawione pod młodzież rocznika '96 i młodsi, więc gdy Junior (osoba prowadząca doping) zaprosiła do siebie najmłodszych widzów, zaczęło się prawdziwe śpiewanie (zaraz po zaproszeniu młodziaków Junior przerwał śpiew i zaczął gadać: "Co to k*rwa ma być? To jest przyszłość GieKSy, co my im pokazujemy?! Wszyscy, głośno, k*rwa!!"). Ja machałem flagą, więc byłem zadowolony. :)

Mój pierwszy mecz na żywo, mimo, iż przegrany, jak najbardziej pozytywny. Na koniec głośne DO ROBOTY do zawodników, bo przegrać/zremisować wszystkie dotychczasowe mecze w sezonie? GIEKSA TO MY! :twisted:

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254554

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Ja słyszałem ze Gieksa miałą awansować? Wiesz może co tam się dzieje?
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254557

Co za brak obiektywizmu... no kurna ludzie...możecie nie lubić Barcy mam to w dupie, możecie nie lubić Valdesa mam to w dupie, ale bądźcie obiektywni chociaż raz... Valdes zrobił olbrzymie postępy w ciagu ostatnich lat. Nie dostrzegacie tego to jesteście zwykłymi hipokrytami, ot co. Valdes dużo nie broni ale mając często sytuacje 1vs1 je broni , ale wy tego nie możecie zrozumieć, aż zal tyłek ściska.... Nikt nie mówi że Casillas jest gorszy, ale nie mówcie że VV jest przeciętny bo nie jest! Oglądam każdy mecz Barcy i wiem co ogladam bo co jak co ale na piłce się trochę znam i potrafię obiektywnie ocenić piłkarza. Jak ktoś chce zabłysnąć to niech wystawia komenty na wp.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254560

PH93, no tak, mówiło się, że w tym roku będziemy walczyć o ekstraklasę. Jak na razie jednak będziemy walczyć o utrzymanie :lol:, więc zamiast "EKSTRAKLASA ALBO ŚMIERĆ" powinno być "UTRZYMANIE ALBO WPIER*OL". ;) Awans za 3-4 sezony najwcześniej, bo z takim trenerem i zarządem daleko nie zajdziemy.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254640

• Urządzenie:  Windows

Dziś wielki mecz Polska - Niemcy! A bynajmniej wielki z naszej strony, bo przeglądając niemieckie media, nie widzę jakiegoś podniecenia tym meczem, tak jak jest to u nas. Niemcy są nawet dalej w euforii, po wygranej 6-2 z Austrią i cieszą się z awansu, a mecz z nami traktują już jako cześć przygotowań do Euro.

Wiemy już na pewno, że Niemcy zagrają rezerwowym składem oraz bardzo możliwa będzie zmiana ustawieni i nowe elementy taktyczne. Rozśmieszyło mnie jednak to, jak niektóre media i osoby zaczęły się oburzać, że Niemcy nie traktują nas poważnie itp. No, ale sorry, kim my jesteśmy pod względem piłkarskim, żeby traktować nas poważnie? Poza tym co się dziwić, profesjonalnie prowadzone drużyny każdy sparing traktują jako pewnego rodzaju test i tak też jest z Niemcami.

Zresztą, skład rezerwowy Niemiec wcale nie oznacza słabej ekipy. Na pewno zobaczymy Gotze, na obronie będzie nowy nabytek Arsenalu, Metersacker. To tylko pokazuje potencjał drużyny niemieckiej.

Niestety, ale trzeba realnie na to spojrzeć, bo nie mamy szans. Ja mam tylko nadzieję, że nie będzie kompromitacji.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254837

Myślę że kompromitacji nie będzie. Zgadzam się co do nikłych szans ale myslę że Polacy strzelą tego gola po 30 kilku latach przerwy.

Ten mecz dla nas jest wielki bo to najlepsza drużyna od kilku lat jaka przyjechała na mecz towarzyski a dla Niemców to tylko kolejny mecz z przeciętnym rywalem więc i zainteresowanie małe.

Obstawiam że Niemcy wygrają 3-1

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254856

No cóż, lepiej niż się spodziewałem, ale i tak do dupy...

Zagraliśmy kiepski mecz, jak i w ataku, tak i w defensywie. Peszko to nie wiem co zrobił... Trzy razy z tego samego miejsca? Takie rzeczy po prostu musimy strzelać. Głupie straty w obronie, przez co marnujemy energie na bezcelowe bieganie(czasami przeciwnik popełni błąd). Nie wiem, czemu nie potrafimy utrzymać prowadzenia? Czemu? Szczęsny i Błaszczu jak zwykle na plus. Na plus Lewandowski, który zaskakująco nieźle zagrał W takiej dyspozycji, na pewno nie wyjdziemy z grupy na EURO... Na temat czerwonej kartki i karnego, powiem... nic nie powiem. Potem pobudka! karny w 90 minucie i bramka! 2:1 wygrywamy!! I CH*J!! 93 minuta i CH*J!!! 2:2. Graliśmy kiepsko, gorzej niż Niemcy, więc wynik nie dziwi(chyba, ze się oglądało mecz do końca... Jak to możliwe

Nie wiem, czemu nie potrafimy utrzymać prowadzenia?
)

Pełno błędów, ale sam wpadłem w euforie... I prawie mi się zmarło... Tyle

Kurwa
i
Ja pierdole
nigdy nie słyszałem(chyba, że na weselu mojego brata, niezła jatka była) Bez Szczęsnego, Polska by nie istniała w obronie, gdyby nie Błaszczu, Polska by nie istniała w ataku. Jak to możliwe? Smuda, Kończ waść, wstydu oszczędź...
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254911

No i kompromitacji nie było. Polska 2 - 2 Niemcy

Bardzo dziwny mecz, z wieloma niewykorzystanymi sytuacjami z obu stron. Szczęsny popisał się świetnymi informacjami (pojechało Dudkiem z finału LM), ale przy dwóch bramkach nie miał szans.

Mocno zawiódł Peszko - 3 sety i 0 bramek? Nigga, please... Dobrze, że chociaż Lewy zachował zimną krew i trafił.

Co cieszy? Poza grą bramkarza, na pewno umiejętność gry z kontry w naszym zespole. Bardzo dobra gra Lewandowskiego i Błaszczykowskiego pozwoliła na uruchomienie skrzydeł oraz szybsze ataki.

Gorzej natomiast z atakiem pozycyjnym. Przykład - Lewy prowadzi piłkę, wycofuje ją bodajże do Błaszczykowskiego, ten musi oddać do obrońcy, a następnie Szczęsnego. Nad tym elementem z pewnością musimy popracować.

Ogólnie można powiedzieć, że graliśmy na tym samym poziomie jak Niemcy. Mam dość duże zastrzeżenia co do pracy sędziów - nie było wg. mnie karnego dla naszych rywali z zachodu. W niektórych sytuacjach nie było także spalonego. Nie zwalając jednak na arbitrów - Niemcy zawsze strzelają w ostatniej akcji meczu. :twisted:

Nasza gra na pewno uległa poprawie w porównaniu do spotkań sprzed roku czy dwóch. Dopracować niektóre elementy i będzie całkiem dobrze. 8)

PS. Publiczność ssała. :lol:

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254913

Że Peszko marnował "setki" to mnie specjalnie nie dziwi. Ale to że my ten mecz zremisowaliśmy i strzeliliśmy dwie bramki - to już tak. Generalnie był to mecz towarzyski i taka niespodzianka była realna (niespodzianka - bo polska piłka jest w dupie, a na domiar złego z Niemcami to my nigdy nie potrafiliśmy grać), ale raczej nie miałaby miejsca, gdyby ten mecz był np. na mistrzostwach.

Problem w tym, że my musielibyśmy mieć piłkarzy o klasie Błaszczykowskiego na każdej pozycji i jeszcze paru takich w rezerwie. Ale zamiast Błaszczykowskich mamy Peszkinów, Wawrzyniaków, Rybusów czy innych tego typu wirtuozów, którzy raz to zagrają bardzo dobrze, żeby za chwilę coś spier..lić.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254915

Cieszę się tylko z tego że nie miałem racji typując wynik meczu. Może to i mecz towarzyski ale wynik cieszy i to on pójdzie w świat a nie nie najlepsza gra.

Mieliśmy kupę szczęścia w obronie i trochę Peszka w ataku do przerwy równie dobrze mogło być 0-3 jak i 3-0. Sądzę że po tym meczu Smuda powinien się zastanowić nad przywróceniem do kadry Żewłakowa bo z taką obroną daleko nie zajedziemy.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254917

Mecz bardzo mi się podobał. Wynik? Powiem tak, bardziej obchodził mnie styl gry naszej drużyny, choc oczywiście wygrana bardzo by mnie ucieszyła.

A co do tego stylu gry, to myślę, że było dobrze. Oczywiście, można narzekać, że Peszko zmarnował 3 setki, że Wawrzyniak zrobił błąd na końcu, czy musiał ratować nas Szczęsny, ja jednak wolę skopić się na plusach.

Lecąc po pozycjach, pierwszym plusem jest oczywiście Szczęsny. Ja się zastanawiam, czy nie jest on nawet pewniejszy niż Boruc. Na pewno możemy się cieszyć, że mamy takiego zawodnika, bo może nas jeszcze nie raz uratować.

Drugi plus, to Perquis. Od razu widać, że to duże wzmocnienie naszej obrony. Ja chciałbym zauważyć, że Perqius przy odbierze piłki, nie tylko wybijał ją rywalowi, ale tym samym wybiciem piłka trafiała zawsze do naszych pomocników. U Głowackiego nie wyglądało to już tak dobrze i często piłki trafiały do rywali.

Kolejny plus, to Lewandowski, który zagrał naprawdę fajnie i podobało mi się to, jak został ustawiony, gdzie jego celem nie było strzelanie, a właśnie przetrzymywanie piłki i podania na skrzydła do szybszych zawodników. Powiem więcej, uważam, że powinniśmy właśnie na tym opierać nasza grę, ale grając dwoma napastnikami. Lewandowski taką grą dawałby idealne podania do Brożka, czy na skrzydła.

Ostatni plus za zaangażowanie, choć tutaj plus trochę wymuszony, bo każdy kto oglądał ostatnie mecze Niemiec, powie, że to nie były te Niemcy. Nasi sąsiedzi zagrali po prostu słabo. Zawiódł mnie Gotze, Klose i Podolski nie potrafili się przebić (choc pomysł, na wchodzącego Podolskiego ze skrzydła do środka bardzo mi się podobał i było to coś nowego w kadrze Niemiec). Mógłbym tak przeanalizować grę Niemców, ale i tak mało kto to przeczyta :P

Jeszcze co do spotkania, to zirytowali mnie fani. Niby mamy super stadion, niby możemy pomieścić dużo fanów, a oni siedzą cicho i częściej gwiżdżą na rywala niż nam dopingują.

Też trochę irytowała mnie barierka reklamowa postawiona przed ławkami trenerów, nie wiem co za "szpec" to stawiał.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254918

Szczęsny popisał się świetnymi informacjami (pojechało Dudkiem z finału LM), ale przy dwóch bramkach nie miał szans.

Mały błąd (informacjami-interwencjami) , i co ma Dudek z finału LM do dzisiejszego Szczęsnego?? Dudek zaczął grać od dogrywki, a do tamtego momentu był bardzo niepewny, za to Wojtek dziś fenomenalnie cały mecz.

Problem w tym, że my musielibyśmy mieć piłkarzy o klasie Błaszczykowskiego na każdej pozycji i jeszcze paru takich w rezerwie. Ale zamiast Błaszczykowskich mamy Peszkinów, Wawrzyniaków, Rybusów czy innych tego typu wirtuozów, którzy raz to zagrają bardzo dobrze, żeby za chwilę coś spier..lić.

Nie zgodzę się do Rybusa. Może po prostu 1 wyszedł Ci z pamięci i o nim napisałeś, ale chciałbym zauważyć że chłopak który wzrostem nie grzeszy wygrał wydawało się przegrany pojedynek główkowy przy akcji bramkowej Polaków.

Szczęsny jest świetny. Mamy godnego następcę Artura Boruca(a być może Wojtek będzie jeszcze lepszy czego mu życzę, chociaż lepszy mam na myśli zrobi większą karierę, w lepszym klubie , bo niestety Artur kisił się w Celticu za długo). Co on dzisiaj bronił to szok. Gdyby nie on, Smuda wyrywający sobie resztkę włosów z głowy byłby jutro na 1 stronach gazet z tytułem ''kompromitacja''.

Obrona - Wasilewski jak i Wawrzyniak przeciętni, nie wyróżnili się niczym specjalnym, ani godnym pochwały, lecz 2 bramka Niemców obciąża ewidentnie konto Jakuba ;/ Szkoda bo tak można by było napisać - solidne boki obrony...

Głowacki...wtf? Koleś nie nadaje się do 1 składu. Nie wiem czy w ogóle powinien być w kadrze. Tyle błędów co on dzisiaj zrobił to masakra. Każdy kontakt z piłką przyprawiał mnie o palpitację serca(jak swego czasu szalony Tomasz Kłos heh). Powinien być ostoją a grał jak nastolatek debiutujący w kadrze, przestraszony na widok Niemców...

Perquis na plus. Ciężki debiut , bo przeciwnik z najwyższej półki, ale radził sobie. Nie ustrzegł się kilku mniejszych błędów ale był najlepszy z naszej formacji defensywnej. Jak dla mnie pewniak na EURO.

Pomoc - Dudka niewidoczny(jedynie przy golu i chwała mu za to , ale jaskółka no comments...) Murawski niezły mecz,walczył, odbierał, starał się rozgrywać. Też pewniak na Euro. Mierzejewski słabo. Niczym się nie wyróżnił, dużo strat, dużo przegranych pojedynków. Peszko...ehh 3 sytuacje i 2 razy zachował się jak junior. Jeździec bez głowy, który robi dużo szumu. Kuba dobry mecz. Sporo wygranych pojedynków, walczył, podawał, jako jeden z nielicznych nie bał się grać, kolejny pewniak na Euro.

Lewandowski też nieźle, przyznaję Lubańskiemu że widać że się rozwija w Borussi. Dobry mecz Roberta i oby tak dalej.

No i na wyróżnienie zasługuje Brożek który wszedł na 10 minut i wywalczył karnego.

Na dzień dzisiejszy wg mnie skład na Euro jest tak: Szczęsny - Piszczek, Perquis , ??? , ??? - Murawski, ??? , Kuba, Obraniak, ??? - Lewandowski.

Dziwny mecz. Obiektywnie patrząc to mogło się to skończyć nawet z 8:5 jakby była większa skuteczność. Wszystko zawdzięczamy Szczęsnemu bo jakbyśmy po 15 minutach przegrywali 0:2 to byłoby wysoko w plecy a tak wynik niezły(aczkolwiek mógłby być jeszcze lepszy... ;/ ) Czy widać progres? Stosowanie momentami wysokiego pressingu i odbieranie wysoko piłki na plus, akcje z kontry( czyli to co nam najlepiej wychodzi). Do poprawy stałe fragmenty gry, gra w obronie ( czyli to co trenujemy 20 lat) i umiejętność wykonania 5 dokładnych podań bo jak nie w trybuny to było - atak - pomoc-obrona - bramkarz i dzida do przodu.

Lecąc po pozycjach, pierwszym plusem jest oczywiście Szczęsny. Ja się zastanawiam, czy nie jest on nawet pewniejszy niż Boruc.

Szczęsny ma mocną psychikę, jest pewny siebie i dobrze. Artur też miał/ma , ale zdarzało się że jednak nie wytrzymywał i wpadało to co nie miało prawa wpaść. No a Szczęsny machający w 90 minucie widząc siebie na telebimie mnie rozbawił :P

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254926

Mały błąd (informacjami-interwencjami) , i co ma Dudek z finału LM do dzisiejszego Szczęsnego?? Dudek zaczął grać od dogrywki, a do tamtego momentu był bardzo niepewny, za to Wojtek dziś fenomenalnie cały mecz.

Dzięki za wyłapanie błędu. :D Ano to, że np. wybronił 3 strzały w jednej akcji (100% sytuacje) - Podolski, Klose, Klose. Podobna sytuacja 6 lat temu w finale LM. :) Bez wątpienia bohater meczu.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254929

Ale zamiast Błaszczykowskich mamy Peszkinów, Wawrzyniaków, Rybusów czy innych tego typu wirtuozów, którzy raz to zagrają bardzo dobrze, żeby za chwilę coś spier..lić.

Co do gry tych zawodników to się zgadzam ale czy Wawrzyniak zagrał źle? Faktycznie poślizgnął się w ostatniej minucie ale czy oprócz tego można się do niego przyczepić?

Co do samego meczu to byłem mile zaskoczony że Polska grała z Niemcami jak równy z równym i mimo dużo większego posiadania piłki przez Niemców to my wygrywaliśmy przez większą cześć meczu.No i brawa dla Szczęsnego bo to on był w tym meczu naszym najlepszym zawodnikiem.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254935

Co do gry tych zawodników to się zgadzam ale czy Wawrzyniak zagrał źle? Faktycznie poślizgnął się w ostatniej minucie
...

raz to zagrają bardzo dobrze, żeby za chwilę coś spier..lić.

I wszystko na ten temat.

Pisałem o całokształcie. O klasie poszczególnych zawodników nie tylko w meczu z Niemcami.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/90/#findComment-254938

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• IIL
      @StuPH moje konto też wtedy poleciało...   @ SinMaker  od niedawna też jest z nami tutaj na forum. Pamiętam te forum PWZ. Nawet jakiegoś wywiadu odnośnie śmierci Misawy tam udzielałem i potem jechano mnie tam za jego treść. Trzeba by wykminić jaki tam był link i poszukać na IWM. W tamtym czasie istniało też forum Evo Wrestling na prywatnym hostingu. Nie pamiętam jednak linka do niego.    
    • StuPH
      Nie pamiętam jak inni, wiem że ja wtedy wyleciałem właśnie za to xD i to był syn Andrzeja a nie Pawła! Wtedy też powstał mój nick, który w oryginale brzmiał Stupron Hart (czy Stu Pron Hart). Na taki zmienił mi go właśnie wspomniany SinMaker, który z admina zleciał na moderatora (ale bana się ustrzegł). Tak było! 
    • HeymanGuy
      A te bany od Boryssa były za wyśmiewanie się z sympatii jego syna do Reya Mysterio?
    • StuPH
      Ale tylko jako cmentarzysko  Będąc przy temacie forum WF, przypomniał mi się fakt, że na wiosnę 2009 r. sporo użytkowników wyłapała bany (chyba nawet od samego Boryssa) i w tamtym okresie wygnani założyli własne forum, którego nazwy w stu procentach nie jestem w stanie sobie przypomnieć, ale coś mi świta, że mogło to być Polish Wrestling Zone. Przez jakiś pierwszy miesiąc (lub dwa tygodnie?) było na darmowym serwerze, później już bardziej profeska. Oczywiście forum nie przetrwało zbyt długo, bo w gruncie rzeczy jedynymi użytkownikami byli ex-WFowcy (SinMaker był adminem na nowym forum i WF - ten to się umiał ustawić ). Ciekawostka - na wspominanym przeze mnie forum pojawił się Wee Man Pawłowski, który nawet dostał moderatora i promował jako swoje jakieś przedsięwzięcie wrestlingowe. Później okazało się, że nie miał z tym nic wspólnego, lecz brnął, że "został wyrzucony z własnego projektu". Ot historia krótko żyjącego forum. 
    • HeymanGuy
      Liczby, choć na pierwszy rzut oka mogą wyglądać spoko, to nie są takie super mega spektakularne, zwłaszcza jeśli chodzi o Stany. 2,6 miliona widzów w US to w sumie niemało, ale trzeba wziać pod uwagę, że USA to gigantyczny rynek, a WWE to marka z ogromnym zasięgiem. Kiedy patrzy się na takie globalne wydarzenia jak Super Bowl, tam leci po 100 milionów widzów. Dla porównania – 2,6 miliona to jakby tylko czubek góry lodowej. No, to tak, jakby się miało Ferrari, ale jeździło się tylko po osiedlu – niby fajnie, ale jest gdzieś z tyłu głowy świadomość, że można więcej. I teraz, serio, rozumiem tych, którzy mówią, że te liczby nie robią wrażenia. To jest Netflix, który ma miliony subskrybentów, a WWE to marka, która ma swoje stałe, mocne grono fanów na całym świecie. Więc na pewno można było liczyć na więcej. Jasne, debiut, trzeba się przyzwyczaić do tej całej zmiany, ale patrząc na potencjał tej współpracy, to spodziewałem się czegoś, co by naprawdę wstrząsnęło rynkiem. Netflix to nie tylko platforma streamingowa, to globalna potęga, więc te wyniki powinny być mocniejsze, nawet jeśli weźmiemy pod uwagę, że WWE to nie jest sport, a rozrywka – coś, co nie zawsze przyciąga aż takie masy ludzi. Ale żeby nie było – ja bym na ich miejscu nie tracił nadziei. To dopiero początek i na pewno te liczby jeszcze będą rosnąć, bo jak na razie to Netflix trochę jakby testuje wodę. Może będą wprowadzać zmiany w sposobie promocji, godzinach emisji, może jakiś dodatek w postaci nowych treści z WWE? Więc w sumie nie ma co skreślać, ale z drugiej strony – jakieś większe emocje i oczekiwania to chyba nie do końca zostały spełnione.
  • Dodaj nową pozycję...