Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android

Oksy. W czwartek otwieram temat z typerem Euro 2016. Jako iż nie było zbyt wielu wypowiedzi w tym temacie, zasady wyglądają następująco:

1. Wytypowanie poprawnego wyniku - 3 pkt.

2. Wytypowanie zwycięzcy lub remisu, bez prawidłowego wyniku - 1 pkt.

3. Złe wytypowanie wyniku - 0 pkt.

4. Wytypowanie zwycięzcy Euro 2016 - 10 pkt.

5. Wytypowanie wicemistrza Europy - 5 pkt.

6. Wytypowanie króla strzelców - 5 pkt.

Na dzień przed meczem nowej kolejki będę starał się dodawać posty z rozpiską meczów, a wyniki będę wrzucał po zakończeniu każdej kolejki. Pozdrawiam i widzimy się podczas Euro.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405479

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Windows

Przy okazji Euro, gracie w jakieś ligi fantasy itp?

Może trochę późno na to, ale może jakaś liga Attitude?

[ Dodano: 2016-06-10, 10:29 ]

Dobra, założyłem ligę w fantasy UEFA

http://eurofantasy.uefa.com/en/fantasy16

Kod: 01761IL0

Gram jeszcze w http://fe2016.pl ale zrobienie ligi wymaga wyslanie SMSa Premium które mam zablokowane na służbowym telefonie ;P Także olewam. Może ktoś inny zrobi ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405604

Co tu tak cicho?

Kilka słów o dzisiejszych (i wczorajszym) meczach: najbardziej podobło mi się spotkanie Walii ze Słowacją, chociaż jestem nico zawiedziony postawą tych drugich, obudzili się dopiero pod koniec pierwszej połowy, w sumie patrząc na tempo spotkania i zaangażowanie walijczyków miałem nadzieję, że zabraknie im sił w drugiej części meczu, tak też się stało i druga część należała do nich, jednak ekipa Bale'a odzyskała oddech, co wystarczyło na wyrwanie zwycięstwa.

W drugim ze spotkań grupy działo się mniej, jestem bardzo zadowolony z wyniku, w tabeli końcowej może być spory kocioł i sensacyjne wyniki, nie wydaje mi się, by Anglicy coś zwojowali na turnieju, już stracili punkty a przed nimi mecz na noże z śąsiadami.

W drugiej grupie wszystko zgodnie z planem, chociaż także każdy punkt treba tam wyrwać ostatniem sił, Albania po ciężkim początku nawet grając w 10 zdołała stworzyć kilka iekawych akcji, Szwajcaria zagrała dobry mecz, jednak brakowało wykończenia lub bramkarz rywli stawał na głowie. Pozytywnie zaskoczyli mnie Rumuni, świetnie radzili sobie w obronie i niebezpiecznie kontrowali gospodarzy, którym mecz wygrał Payet, reszta to statyści, nie mogę się doczekać starcia cyganów z Helwetami, powinno być bardzo ciekawie i jeśli patrzymy na nich, jako na potencjalnych rywali Polski w fazie pucharowej, to może być to trudna przeprawa.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405657

Widzę przeogromny entuzjazm po meczu z Irlanią Płn. i szczerze mówiąc trochę mnie to dziwi. Oczywiście, pierwszy mecz więc trzeba patrzeć na to na trochę innych zasadach. Ja jednak odnoszę wrażenie, że to nie my zagraliśmy super, a Irlandia mega chujowo.

Co mi nie pasowało w naszej grze? Słaba skuteczność, wykańczanie akcji (ostatnie podania), częsty chaos, no i gdzie te stałe fragmenty i schematy które niby ukrywaliśmy w meczach towarzyskich? Do tego końcówka pokazała, że nasza obrona nadal się gubi. Raz miał taką sytuację Pazdan, który dla mnie jest tykającą bombą i już się boję spotkań z Ukraińcami i Niemcami jeśli on będzie grać.

Nie zrozumcie mnie źle. Nie wieszam psów na naszej kadrze. Bardzo się cieszę z tego wyniku, bo to bardzo ważne 3 punkty które ściągają z naszych trochę presji. Bez niej będzie teraz całkiem inna gra i na to liczę.

Mecz Niemiec z Ukrainą pokazał jak trudne czekają nas jeszcze spotkania. Niemcy, wiadomo. Drużyna turniejowa, nawet jeśli mają kłopoty, to jest Neuer albo Boateng ;) Dla nas dobrze by było, żeby Loew dalej stawiał na Gotze, bo dzięki temu będziemy grać o jednego zawodnika więcej ;). Obawiam się jednak, że po takiej mizerii na boisko wejdzie drugi Mario: Gomez.

Wczoraj mocno irytowała mnie też gra Ozila, który jednak wybroni się asystą do Bastiana (coś jak u nas Milik). No i liczę, że w końcu odpali Muller, w końcu to przyszły król strzelców Euro! :)

Ukraina grała dobrze tylko 45 minut, ale z takimi skrzydłami to może wystarczyć. Zresztą nasi wschodni sąsiedzi pokazali, że Niemców trzeba atakować bokami bo tam są najsłabsi (co nie jest żadnym wielkim odkryciem tak generalnie).

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405688

• Reputacja:   1

Rzeczywiście coś cicho o Euro... .

Polska - Irlandia Północna 1:0

Niezmiernie się cieszę, że nie zawiedli póki, co pokładanych w nich nadziei. Napalili optymizmem większym niż zwykle w eliminacjach i pierwszy krok w końcu zrobili. Bardzo ważne 3 punkty, bo po tym, co wczoraj widziałem z Niemcami i Ukrainą stawiającą dosyć trudne warunki naszym sąsiadom z zachodu może być ciężko. Irlandczycy zapowiadali już na długo przed Euro, że będą się bronić i liczyć na kontry, ale aż tak biernej postawy to ja nie oczekiwałem. Czy w ogóle był kiedyś taki przypadek, że jedna z drużyn nie oddała ani jednego strzału? :shock: Zaczynam wierzyć w plotki, które głosiły iż Irlandia liczy na punkty z Polską i Ukrainą żeby mieć cokolwiek przed meczem z Niemcami i awansować fartem z trzeciego miejsca. Jeżeli rzeczywiście to był ich plan to z całym szacunkiem dla rywala, ale w tej sytuacji ich podejście jest co najmniej śmieszne. Trochę rozczarowujące, bo nie do końca zobaczyliśmy na, co stać naszych. Było nieźle w polu to prawda. Utrzymanie się przy piłce, szukanie partnera, do podania, wszystko to wyglądało nieźle. Niestety wciąż ciąży turniejowa klątwa braku skuteczności. Ten mecz powinniśmy wygrać ze 4:0. Dodatkowo również przyprawił mnie o zawał Pazdan. O ile po cichu go wspieram i w eliminacjach w większości dobrze interweniował, to tutaj znowu popełnia błąd, który drużyna niemiecka z pewnością, by wykorzystała. Do minusów można też dodać wspomniany już przez "malego619" chaos, przez który na szczęście całkowitego pogubienia się nie ma i potrafimy tą piłkę utrzymać. Jest nieźle, ale są też rzeczy do poprawy. Niestety to jedne z najważniejszych elementów gry nie tylko na dużych turniejach, ale ogólnie w piłce nożnej.

Francja - Rumunia 2:1

Pozytywnie zaskoczyli Rumunii. Postawili warunki Francuzom, którzy wydawali się trochę wystraszeni gry przed własną publicznością. U Trójkolorowych także widać było brak skuteczności. Griezmann miał chyba najwięcej sytuacji, ale jedyne, co trafił to słupek albo kamera za bramką. Stawiam na niego jako na jednego z czołowych strzelców turnieju, ale po tym, co widziałem to nie wygląda to obiecująco. Właściwie ten mecz mógł potoczyć się różnie, bo swoje okazje mieli także Rumunii, ale bodaj 2 razy świetnie interweniował Lloris wyciągając dwie "Setki". Mogą być wymagającym rywalem dla Szwajcarów.

Szwajcaria - Albania 1:0

Wynik absolutnie bez niespodzianki, a pojedynek braci bez historii. Szwajcarzy mimo iż mogli oddawać lepsze strzały na bramkę i wygrać wyżej to swoje włożył golkeeper rywali. Był zdecydowanie najlepszym graczem ekipy albańskiej, która niestety nie podzieliła entuzjazmu i wiary w siebie jej kibiców. Była to drużyna gorsza, której udało się jedynie wyprowadzić kilka akcji z jedną stuprocentową. Debiutanci na dużym turnieju po prostu byli gorsi, nie szło im, przez co się denerwowali, co poskutkowało dużą ilością kartek w tym jedną czerwoną. Zupełnie nie zaskakuje mnie ten przebieg. Zespół bez doświadczenia turniejowego z reguły kończy jak Albania. Wydaje mi się, że piłkarze tego kraju dostaną lanie od Francji i Rumunii.

Walia - Słowacja 2:1

Walijczycy z pozycji faworyta po ostatnich meczach obu ekip spadli do rangi potencjalnego przegranego. Ekipa z wysp grała słabo, a Słowacja pokonała nawet Niemcy. Przecież Gareth Bale sam meczu nie wygra tak jak Lewandowski nie zapewni sam biało - czerwonym trzech punktów. O wait... :twisted: Trzeba powiedzieć, że to nasi sąsiedzi zaczęli z przytupem, ale rzut wolny gwiazdora Realu odmienił starcie. Bardzo wyrównany mecz, który podobnie jak w przypadku spotkania otwarcia rozstrzygnęła bramka w ostatnich minutach. Na pewno profit z tego meczu wyciągnęli rezerwowi, bo zarówno Duda jak i Kanu nie rozpoczęli go od pierwszych minut. Całe starcie to przykład tego iż wydarzenia przed turniejem nie przekładają się na finały.

Anglia - Rosja 1:1

Zmiany Hodgsona w formacji na pierwszy mecz nie przyniosły wygranej faworytom. W zasadzie nic nie zmieniły. Wyspiarze i tak byli faworytami i praktycznie górowali całe spotkanie. Mam wrażenie, że Anglicy po prostu się z czasem wypalili. Częste ataki, przewaga w każdym aspekcie i brak sposobu na skończenie akcji, który potęgowało zmęczenie. Rosjanie na pewno zawdzięczają sporo Akinfiejewowi, który ładnie wyciągał strzały m.in. Rooneya. Na pewno Angole są niezadowoleni, ale wydaje mi się iż wyciągną wnioski i powinni z pozostałymi rywalami sobie poradzić. Ruskim właściwie udało się to, co nie udało się Irlandii z Polską. Mają punkt z najtrudniejszym rywalem i zapewne nawiążą bardziej wyrównaną walkę ze Słowakami, a może nawet sami zdominują pole gry.

Niemcy - Ukraina 2:0

Drużyna Löwa wykonała swoje zadanie. Trzeba przyznać, że Ukraińcy nie grali źle mimo wyraźnej przewagi drużyny przeciwnika. Nie tak łatwo mi ocenić Niemcy z uwagi ich nawyku do rozkręcania się z meczu na mecz. Były oczywiście słabe strony. O ile taki Mustafi strzelając gola podziękował trenerowi za zaufanie, Neuer i Boateng uratowali przed Konoplianką to Götze zagrał bardzo słabo, słabiej od Draxlera czy Özila. Schweinsteiger pokazał, że tej drużynie są potrzebne, jednak stare wygi. Oprócz Gomeza, który ma szansę zagrać przeciw nam ciekawi mnie jeszcze Podolski. Duże nie zadowolenie z powodu tego powołania. Lukas nie zagrał z Ukrainą, a podobno pojawi się przeciwko nam. W takim wypadku raczej wątpię w obecność Götze. Wystawienie dwóch graczy - zagadek w meczu o awans to raczej nie byłby dobry pomysł... Oczywiście dla naszego rywala. :P

Edytowane przez Pavlos
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405692

Cholernie zawiodłem się na Belgii. Na papierze wręcz mocarny team. Do tego Włosi, którzy na papierze wyglądali najsłabiej od lat. Boisko jednak zweryfikowało, a często powtarzane słowa, że Włosi to drużyna turniejowa znów się potwierdziły.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405712

Cholernie zawiodłem się na Belgii. Na papierze wręcz mocarny team. Do tego Włosi, którzy na papierze wyglądali najsłabiej od lat. Boisko jednak zweryfikowało, a często powtarzane słowa, że Włosi to drużyna turniejowa znów się potwierdziły.

Belgia to drużyna z potencjałem. Problem jest taki, że ten potencjał ma już parę lat, a wciąż stoi w miejscu. Na boisko zamiast drużyny wychodzi zlepek jedenastu dobrych zawodników i tyle. Natomiast nie oceniałbym Włochów od razu po meczu z Belgią. Belgowie to drużyna mocno przeceniana przez media, myślę, że nie tylko Włosi pozbawią ich kompletu punktów. Italia zawsze jest przygotowana solidnie do turniejów, aczkolwiek na tym Euro nie mają w składzie ogromnej ilości nazwisk :) Obym się miło zaskoczył :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405718

Turcja - Chorwacja 0:1

Kolejne spotkanie, które pokazuje, że turniej jest bardzo wyrównany, co niestety zaważa na atrakcyjności większości spotkań. Po raz kolejny skromne zwycięstwo faworyta, który miał widoczną, małą przewagę, ale nie potrafił wykorzystać sytuacji. Wydaje mi się zasłużony triumf lepszej ekipy. Rakitić, Modrić, Srna byli bardzo widoczni. Ten ostatni póki, co ustanowił rekord dośrodkowań na tym turnieju. Bardzo ładny gol Modricia, który powiększa konkurencję Payetowi. Piłkarz Realu pokazał, że to on jest tutaj głową drużyny i na nim również będą polegać w innych spotkaniach. Mówienie, że "szachownica" ma solidną ekipę nie jest przekłamaniem, ale są tacy, co już stawiają ich w pierwszej czwórce turnieju. Nie wiem czy, aby się nie pospieszyli z takimi osądami.

Hiszpania - Czechy 1:0

Skromna wygrana faworyta. Co za odmiana! :D Iniesta i spółka zdominowali mecz i ten wynik jest tak niski właściwie tylko dzięki Čechowi. Bramka w końcu padła to raczej była kwestia czasu. La Furia Roja pokazała się z niezłej strony. Iniesta, Nolito, Morata czy Fàbregas regularnie nękali naszych południowych sąsiadów, ale chętnie zobaczę ich w starciu z silniejszym rywalem. Powtórki wtopy z MŚ raczej nie będzie, ale też od razu nie skazuję ich na sukces.

Irlandia - Szwecja 1:1

Obstawiłem taki wynik i po prostu nie widziałem innego. Chyba najbardziej wyrównane zestawienie pierwszej kolejki. Niby Skandynawowie faworytami z Ibrahimoviczem na czele, ale pamiętam zawziętość i waleczność wyspiarzy chociażby z eliminacji. I moim zdaniem byli drużyną ciut lepszą. Jakby bardziej waleczną i chociaż skupiali się głównie na powstrzymaniu ofensywy przeciwnika to, jednak Szwedzi wydawali się bardziej bezradni. Pech dla Irlandii chciał, że walnęli samobója. Cóż, podział punktów wydaje się mimo to sprawiedliwy. Obie te ekipy myślę stracą punkty w starciach z Belgami i Włochami.

Belgia - Włochy 0:2

Wielu zawiedzionych Belgami, a ja się wręcz nie dziwię. Mają indywidualności, umieją grać w kopankę, ale to Włosi pokazali dojrzałość turniejową. Od początku faworyzowałem Italię i to nie tylko dlatego, że lubię włoski futbol. Po prostu przewidziałem, że taka turniejowa drużyna jak Włochy okaże się lepsza. Był to póki, co najlepszy mecz turnieju. Wyrównany, pełen walki, zarówno jedni jak i drudzy pokazali się z ofensywnej strony. Dopiero pod koniec widać było, co raz większą bezradność Belgów, którą Squadra Azzura bezlitośnie wykorzystała na koniec. Mimo to cały czas uważam, że obie te ekipy wyjdą z grupy. Nie skazuję Belgów na potępienie jak i od razu nie wróżę Włochom mistrzostwa, ale pierwsze 2 miejsca w grupie powinni osiągnąć.

Edytowane przez Pavlos
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405730

Wczoraj kolejny duży zawód - Austria. Nie ukrywam, że kibicuję im przez to, że większość ich kardy to gracze grający w Niemczech (nawet więcej niż sami Niemcy :) ). Węgrzy jednak mocno zaskoczyli i sprawili jak na razie jedną z większych niespodzianek na tym turnieju.

Niespodziewanym wynikiem był też remis Islandczyków z faworyzowanymi Portugalczykami. Wprawdzie typowałem 1-1, ale był to bardziej tym życzeniowy niż realna wiara w taki wynik :D (tym fajniej, że wpadł :D)

Tymi spotkaniami zakończyła się pierwsza kolejka Euro i trzeba powiedzieć, że wypada ono jak na razie przeciętnie. Większość spotkań wygrywanych jednym golem. Widać, że praktycznie wszyscy grają mocno asekuracyjnie i nie chcą się spalić już na początku.

Jestem jednak spokojny w tej kwestii i daleki od wyciągania wniosków typu: "powiększenie Euro było błędem". Teraz wiele drużyn jest już pod ścianą, inne mogą sobie zapewnić wyjście. Na pewno będzie ciekawiej i wpadnie dużo więcej goli.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405779

Austria - Węgry 0:2

Brawo Madziary! :D Nie wiem czy to stres, ale Austria jest kolejnym zespołem po Belgii z indywidualnościami, które w teorii powinny bez problemu sobie poradzić z Węgrami, a tymczasem wszystko wskazuje na to, że od Portugalii mogą dostać parę bramek i pojechać do domu. Trzeba pochwalić Gábor Király'ego, który skutecznie w pierwszej połowie powstrzymywał Alabę i Junuzovica. Węgrzy ewidentnie skupili się na obronie, co pozwoliło im nawiązać wyrównaną walkę. To była dobra decyzja, bo z przebiegu meczu można wywnioskować iż Austria dysponowała lepszym atakiem, za to oni obroną i na tym aspekcie się skupili. 2 długie podania, które skończyły się bramką ewidentnie to podkreśliły.

Portugalia - Islandia 1:1

Kolejny mecz będący psikusem w nos dla tych, co stawiają na pewniaki. Ani Portugalia nie wygrała wysoko, ani Ronaldo nie pokazał, że może być królem strzelców. Przewaga zawodników z Półwyspu Iberyjskiego była widoczna, ale Islandia postawiła dosyć trudne warunki. Znowu spotkanie gdzie broniąca się ekipa skutecznie urywa punkty faworytowi z czasem odbierając mu chęci do gry i wykorzystując to do zdobycia bramki. Czekam z zainteresowaniem na mecz Islandii z Węgrami. Obie reprezentacje w pierwszych meczach postawiły na defensywę, więc możliwe iż tutaj ktoś będzie musiał zaatakować. Ciekawe kto sobie z tym lepiej poradzi.

Pierwsza kolejka za nami i Euro nie jest zbytnio atrakcyjne z punktu widzenia widza. Faworyci mają problemy z wykończeniem i mimo dużej przewagi marnują wiele okazji, a słabsze zespoły skupiają się na defensywie dzięki czemu zyskują remisy albo wygrywają po udanej kontrze. Mam nadzieję, że w drugiej kolejce trochę się to zmieni i zobaczymy ciekawsze rezultaty niż 2:1, 1:0 itd. Z najlepszej strony pokazali się chyba Włosi i Chorwaci. Pozytywnym zaskoczeniem Rumunia oraz Węgry, bo udało im się wygrać, ale Rumunia wydaje mi się wypadła lepiej w całokształcie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405798

• Reputacja:   601
  • Status:  Online

Zero komentarzy po wczorajszym meczu? :D Muszę powiedzieć, że sam mało wierzyłem w powodzenie w meczu z Niemcami, ale im bliżej było końca tym bardziej byłem pewny punktów z mistrzami świata. Niemcy rozczarowali potwierdzając teorię, iż nie są już tą samą drużyną co dwa lata temu, choć z pewnością mają jeszcze rezerwy i swoją rolę odegrają w tej imprezie. Zaimponowali mi jednak Polacy, którzy zagrali bardzo dobrze, szczególnie w drugiej połowie. Początek był słaby, ale można to zrzucić na wagę spotkania i nerwy, które pewnie udzieliły się naszym. Mieliśmy nawet lepsze sytuacje w całym meczu od Niemców, więc niedosyt jest, ale nie ma na co narzekać. Największym wygranym spotkania został zdecydowanie Pazdan, który zagrał mecz życia i kto wie czy w ten sposób nie ugrał sobie transferu do silniejszego klubu. Jeśli utrzyma tą dyspozycję z wczorajszego meczu to całkiem możliwe, iż w Ekstraklasie już nie zagra w przyszłym sezonie.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405844

Zero komentarzy po wczorajszym meczu?

Wszyscy w euforii ;P

Trzeba przyznać, że zagraliśmy bardzo dobry mecz. Paradoksalnie lepszy niż ten wygrany w eliminacjach. Co najbardziej imponowało to obrona. Bezbłędna z zaskakującym liderem - Pazdanem. Niemcy praktycznie nie mieli okazji bramkowych. Wprawdzie jestem zdania, że przyczyniła się do tego nie tylko nasza obrona, ale i skład który grał, ale pomińmy to :P

Niestety gorzej było u nas w ataku. Pierwszą połowę pod tym względem najlepiej zapomnieć, bo była fatalna. W drugiej mogliśmy zacząć od razu golem, ale niestety sytuację zmarnował Milik. Wyglądało to już jednak o wiele lepiej i mecz się trochę wyrównał.

Wynik jest bardzo dobry. Remis z mistrzami świata to naprawdę coś i nie ma co narzekać. Praktycznie mamy zapewnione wyjście z grupy, czyli cel spełniony. Teraz niech się dzieje :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405848

Niemcy - Polska 0:0

Bardzo dobry mecz w wykonaniu naszych. Można przyznać rację, że Polacy rozpracowali Niemców i nasza obrona była wczoraj nie do przejścia. Pazdan naprawił swój błąd z meczu z Irlandią i ponownie pokazał, że trzeba mu zaufać, bo to bardzo ważna postać naszej defensywy. Lewy, Grosicki, czy Błaszczykowski spisali się bardzo dobrze, a Milik znowu się potknął :roll: . Brak wykończenia kłuje czasem w oczy. Takie sytuacje trzeba wykorzystywać tym bardziej, że gramy z mistrzami świata i takie okazje nie będą częste. Kto, by pomyślał, że po dwóch spotkaniach będziemy mieć szansę na pierwsze miejsce. Ba! Niemcy mogą być nawet na trzeciej pozycji :D (nie żebym wierzył w ich wtopę z Irlandią :roll: ). Teraz można się skupić na spotkaniu z Ukrainą. Przed turniejem mogli być groźni. Teraz grają o nic, więc powinno być łatwiej. Jeżeli zagramy konsekwentnie jak z sąsiadami z zachodu to jestem spokojny o wynik.

Rumunia - Szwajcaria 1:1

Spodziewałem się podziału punktów. Obie ekipy walczą o drugie miejsce i obie pokazały, że mogą na nie zasłużyć. Szkoda tylko, że Rumuni zdobyli bramkę znowu po karnym, bo więcej gry mieli raczej Helweci. To dla nich się lepiej ten mecz skończył, a mimo to lepszą sytuację mają Rumuni. Czeka ich starcie z najsłabszą Albanią, więc teoretycznie powinno być łatwo. Francja zapewne poradzi sobie ze Szwajcarami. Wszystko wygląda wygodnie, ale jak będzie? Francja męczyła się z Albanią, która zagrała lepsze spotkanie niż na inaugurację, zatem i Rumuni mogą się pomęczyć.

Francja - Albania 1:0

Tak jak w pierwszym meczu mówiło się szkoda Rumunów, tak teraz można powiedzieć szkoda Albańczyków. Zagrali oni mecz o życie i zagrali całkiem nieźle. Trójkolorowi mieli sporo problemów sforsować ich obronę mimo iż dominowali. Co z tego skoro Pogba i Griezmann zawodzą w pierwszym meczu i kończą na ławce. Martial i Coman dają ciała jeszcze bardziej i ponowne wpuszczenie tych pierwszych nic nie zmienia. Giroud nie potrafi trafić w bramkę, a ponownie gwiazdą zostaje Payet, w którego nikt nie wierzył, że będzie się wyróżniał bardziej od wyżej wymienionych. Słabo jak na gospodarzy. Szwajcarzy będą problematyczni.

Rosja - Słowacja 1:2

Na papierze sensacja. W rzeczywistości jak najbardziej zasłużony wynik. Słowacja po prostu pokazała miejsce w szeregu imperium ze wschodu. Marek Hamšík zagrał o wiele lepiej niż z Walią i razem z Weissem nieźle pokąsali skrzydłami. Dwie bardzo ładne bramki (szczególnie tego pierwszego w samo okno). Rosja mozolna i bez pomysłu nie potrafiła absolutnie nic z działać. Szkoda, że Słowacy odpuścili pod koniec. Pozwolili za dużo robić rywalom, którzy o mało tego nie wykorzystali. Odpuszczenie i kompletne cofnięcie do defensywy przysporzyło problemów naszym sąsiadom z południa. Jeden gol to i tak dużo dla Rosji za to, co pokazali.

Anglia - Walia 2:1

Zmiany przed meczowe z Rosją nie pomogły zbytnio Anglikom. Tym razem Hodgson trafił w dziesiątkę. Sturridge zapewnił (ponownie w ostatniej minucie :roll: ) wygraną Anglii w dosyć wyrównanym spotkaniu. Szkoda mi Walijczyków, bo mogli uzyskać historyczny, dobry rezultat z czołowym państwem Brytyjskiej wspólnoty. Co prawda przy piłce mieli jakieś 30 %, a to znaczy o miażdżącej przewadze Anglii w środku pola, lecz ci nie potrafili tego wykorzystać. Może i ekipa jednokrotnych mistrzów świata zasłużyła na zwycięstwo, bo wolny Bale'a był jedyną wartą uwagi rzeczą, co zrobiła jego drużyna, ale sami Angole zmarnowali tyle okazji, że utarcie im nosa, by mi nie przeszkadzało. :twisted:

Ukraina - Irlandia Północna 0:2

Niby remis byłby lepszy, ale ja się cieszę z tego wyniku. Z Irlandią wygraliśmy, więc mimo wtopy z Ukrainą mamy wygodną sytuację. Cieszę się, że zobaczyłem lepszą Irlandię niż z Biało - czerwonymi. To już nie była reprezentacja obrońców, a grająca na wszystkich pozycjach. Nie był to emocjonujący mecz, dodatkowo ulewa utrudniała grę. Miało padać u nas? Popadało u Ukraińców. Karma to s***a. :twisted: Wyspiarze byli lepszą drużyną, atakującą trochę z kontry, trochę z własnej inicjatywy. Potem, zwłaszcza w drugiej połowie cofnęli się znowu do defensywy, a napady zawodników w żółtych koszulkach nie były zbyt udane. Najpierw atak i dwa gole, a potem defensywa. To się udało Irlandczykom bardziej niż Słowakom. :P Nasi "bracia" za to chcieli nam zrobić "drugi Wołyń", a teraz po dwóch meczach jadą do domu i są najgorszą ekipą mistrzostw. Wracać do siebie i chlać pod pomnikiem Bandery. To wam wychodzi. :twisted:

Włochy - Szwecja 1:0

Brawo Italia, macie awans. Niestety gra mogłaby być lepsza. Osobiście trochę zlekceważyłem Skandynawów,a to oni byli prowadzili grę. Zarówno jedni jak i drudzy postawili na defensywę. Widać, że respektowali rywali nawzajem (w przeciwieństwie do mnie :twisted: ). Poskutkowało tym, że zarówno Ibrahimović jak i atakujący Włoch nie mieli zbyt dużo do powiedzenia. Éder bohaterem Azzurich. Całkiem ładny rajd przed polem karnym. Obrońcy ewidentnie przyspali i szczęście uśmiechnęło się do bardziej turniejowej drużyny. Szczerze powiem, że ciekawi mnie wciąż ta grupa. Kwestia pierwszego miejsca jest już wiadoma, ale to nie koniec dla Trzech Koron". Bardzo jestem ciekaw postawy Belgów i Irlandii, którzy jutro staną przeciwko sobie. Na pewno rzuci to światło na to czy niebiesko - żółci mają tu czego szukać.

Czechy - Chorwacja 2:2

Wynik absolutnie nie odzwierciedla przebiegu, bo "szachownica" moim zdaniem mimo głupoty kibiców i braku koncentracji pokazali, że są jedną z lepiej prezentujących się ekip na tym turnieju. Modrić, Rakitić, Perisić, czy Brozović stanowią główną siłę tej drużyny. Przekonali się o tym Turkowie, a teraz Czesi. Chorwacja powinna nawiązać walkę z Hiszpanami, i nie dać sobie odebrać drugiego miejsca naszym południowym sąsiadom. Jeżeli przegrają z faworytami grupy, a Czesi pokonają Turków to będzie jeden z najbardziej niesprawiedliwych przebiegów wydarzeń w historii.

Hiszpania - Turcja 3:0

Espania daje nam prezent i nareszcie mamy więcej niż 2 gole dla jednej drużyny. Całkowicie dominująca swoją znaną już w świecie wymianą podań konstruowała kolejne ataki i nadchodzące wydarzenia były tylko kwestią czasu. Dwie bramki znokautowały rywali i zabiły emocje, chociaż i przed meczem było ich mało, bo nikt zbytnio szans ekipie Terima nie dawał. To już nie jest ta drużyna z 2008 r. nie wspominając o brązowych medalistach globu z 2002 r. Bez ambicji, zaangażowania. Szkoda.

Belgia - Irlandia 3:0

W końcu drużyna naszpikowana gwiazdami odniosła zwycięstwo, co od niej oczekiwano. Wciąż daleko, jednak do gry jakiej fani piłki chcieli zobaczyć ze strony ekipy Wilmotsa. Wykorzystali błędy Irlandczyków i właściwie odnieśli sukces dzięki kontrom mimo iż byli nastawieni na atak pozycyjny. Irlandczycy nastawieni na defensywę skutecznie blokowali dostępu do bramki, by sami się pogrzebać tracąc piłkę w najmniej oczekiwanych momentach. Prawdopodobnie Belgowie, Szwedów pojadą, lecz w kolejnej fazie będzie ciężko.

Islandia - Węgry 1:1

"Mecz dla koneserów", "Najbardziej hipsterskie spotkanie na Euro 2016". Pasuje jak ulał, bo z przebiegu była nuda, trafiły się śmieszne rekordu typu największa ilość piłkarzy na boisku z taką samą końcówką nazwiska, kontrowersyjni karniak i samobój w ostatniej minucie. Powiem szczerze iż Węgrzy byli stroną przeważającą w ofensywie nie nie zasłużyliby na porażkę. Można powiedzieć, że sprawiedliwości stało się zadość za tą "jedenastkę".

Portugalia - Austria 0:0

Również bez emocji. Portugalia jako faworyt nie potrafiła mnie rozbudzić mimo wielu okazji. Biedny Ronaldo nie mogący odnaleźć się na boisku oddawał niecelne strzały, a nie wykorzystany karny był podsumowaniem bezradności gwiazdora Realu. Austria zagrała dosyć bierne, zwłaszcza w drugiej połowie, gdzie chyba ani razu nie zaatakowała. Trzecia kolejka może być emocjonująca, gdyż w niej wszystko się rozstrzygnie, ale nie łudzę się na wiele, bo jeszcze się rozczaruje... .

Oprócz zwycięskiego remisu z Niemcami, przełomowych, trzech bramek Hiszpanii i nie zmiennie dobrej postawy Chorwatów mimo wtopy pod koniec nie było zbytnio ciekawie. Turniej jest wyrównany, ale niestety nie zapiera tchu. Z reguły jedni atakują drudzy się bronią, co kończy się niskimi wynikami.

Edytowane przez Pavlos
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405856

Turniej ma taki a nie inny poziom, bo piłkarze są zajechani sezonem, a dziwnym trafem dobrze grają Ci co za wiele nie grali w sezonie. Dla mnie taki turniej powinien odbywać się np w sierpniu gdzie czołówka zdążyłaby odpocząć, zregenerować się wyleczyć i wtedy prawdopodobnie inaczej by to wyglądało. Fajnie że turniej jest wyrównany i nawet zdecydowani faworyci męczą się z wydawałoby się słabiakami. Ogólnie podejście treningowe większości trenerów mnie osobiście zadziwia, bo zaraz po sezonie robią zgrupowania na których zajeżdżają piłkarzy dalej, a nikt nie wpada aby dać piłkarzą wakacje wypoczynek. Tak jak np u nas, taki Krychowiak,. Lewy to rzygają już piłką po ponad 50 meczach w sezonie. Przypomnieć można Danie w 1992 roku gdzie piłkarze z marszu z wakacji zostali ściągnięci na turniej i wygrali..a potem dziwią się, że gwiazdy nie błyszczą skoro na zgrupowaniach mają treningi wydolnościowe, siłowe itp ja bym bardziej stawiał na obozy regeneracyjne...mniejsze prawdopodobieństwo kontuzji, a tych przed Euro na maksa nie tylko u nas i to na zgrupowaniach.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-405971

Szwajcaria - Francja 0:0

Coś w tym jest, że zawodnicy faktycznie mogą być wyczerpani. Miałem szansę zaryzykować stwierdzenie, iż wykrzesają z siebie jeszcze energię na turniej i pierwsze 30 minut dawało szansę. Potem tempo ustało, Francuzi przestali atakować z takim zaparciem, Pogba stracił chęci do strzelania z dystansu, podobnie jak Szwajcarzy do kontr. Mam wrażenie, że obu ekipom nie udało się objąć prowadzenia w pierwszej połowie i postanowili podzielić się punktami, co dawało im obu i tak awans. W sumie po, co się męczyć? :P Właściwie w drugich 45 minutach tylko Payet okazał jakieś chęci do powiększenia swojego dorobku. Koszulki się rwą, piłki pękają, kibice gwiżdżą, a bramek nie ma. Przyznam, że jedyną rzeczą, która generowała jakieś emocje we mnie to było żeby przypadkiem fuksem Helweci nie strzelili i zajęli pierwszej pozycji, bo nie chce Francji w fazie pucharowej jako rywala dla naszych... .

Rumunia - Albania 0:1

Kto się spodziewał? :D Po meczu z Francją byłem gotów chwalić Rumunów. To, co pokazali wczoraj już dobitnie zmazało wszelkie, pozytywne wrażenia z ich gry w poprzednich meczach. To skazana na porażkę Albania miała więcej dogodnych sytuacji. Wielka szkoda, że nie trafił tym wślizgiem Lenjani, bo może Rumuni mieliby jeszcze siły nawiązać walkę. Widać było zaangażowanie w przegranej drużynie. Chęci mieli, niestety brak pomysłu na wyrównanie zaważył na wyniku. Niby trafił się pierwszy poważny błąd arbitra, bo Torje nie był na spalonym i miał stu procentową sytuację, ale nie zmienia to w zasadzie przebiegu meczu.

Grupa A skończyła swe rozgrywki. Francja bez fajerwerków, ale wedle przewidywań zajmuje pierwszą lokatę, Szwajcarzy również tak jak teoretycznie to widziano trafiają na drugą pozycję. Rumunia dobrze zaczęła, gorzej skończyła, za to Albania pozytywnie zaskoczyła już w meczu z Francją i całkiem nieźle poradziła sobie w ostatniej kolejce. Miał być chłopiec do bicia, a jest drużyna, która może wyjść z trzeciego miejsca. Osobiście wątpię w ich sukces, bo mają słabą sytuację bramkową, ale cóż. Mają historyczną wygraną na Euro, w co nikt nie wierzył. My musieliśmy czekać 8 lat. :twisted:

[ Dodano: 2016-06-21, 00:08 ]

Rosja - Walia 0:3

Póki, co największa niespodzianka. Walia zagrała najlepsze spotkanie na tym turnieju. Nie wiem czy to wina szybkiej straty dwóch goli po błędach czy Rosji było wszystko jedno, ale z kolei Sborna dała ciała na całej linii. Piłkarze z wysp wykorzystali bezlitośnie ich błędy i zapewnili sobie pierwsze miejsce w grupie. Przyjemnie oglądało się Walijczyków. Gdyby lepsze wykończenie i nie samolubne zachowanie Bale'a to byłoby 5:0. Zupełnie nie rozumiem postawy Rosjan. Mieli szansę wciąż na awans. Wygrywając wyprzedzili, by punktowo Walię i wyeliminowaliby ją z turnieju. Na postawie tej ekipy musiały zaważyć nie tylko czynniki sportowe typu porażka ze Słowacją. Być może nałożona kara i świadomość, że przez kibiców mogą zostać i tak wywaleni odebrała chęci do gry. Ja bym się raczej bał dopiero teraz, bo skoro odpadają do chuligani nie mają już przeszkód... .

Słowacja - Anglia 0:0

My mamy mecz z Niemcami, a Słowacy potyczkę z Anglią. Zwycięski remis słabszej drużyny z o wiele wyżej notowanym rywalem z tym, że Słowacy tym remisem dali sobie trzecie miejsce. Niby mało, ale 4 punkty powinny być wystarczające, żeby awansować dalej. Anglicy z dużą przewagą na boisku i ponownie słabym wykończeniem. Drugie miejsce w grupie pokazuje iż reprezentacji ojczyzny footballu muszą jeszcze nad grą popracować, aby w końcu pokazać te aspiracje to bycia nową nadzieją wyspiarzy. Słowacy pokazali się z niezłej strony. Skutecznie bronili bramki przed przeciwnikami, chociaż zdążyły się błędy w ustawione, które ułatwiły "Synom Albionu" przedostanie się w pole karne naszych sąsiadów.

Grupa B rozwinęła się szokująco. Walia zwyciężyła grupę, w co nikt nie wierzył, a Angole ciut rozczarowali i mają drugie miejsce. Oprócz Walijczyków pozytywnie zaskoczyli Słowacy. Zagrali naprawdę solidnie i powinni ten awans otrzymać z trzeciej lokaty. Nieszczęsna Rosja musi dokonać poważnych zmian, bo to już trzeci duży turniej, który kończą w fazie grupowej. Na mundial 2010 nawet się nie dostali... .

Edytowane przez Pavlos
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/404/#findComment-406037

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• HeymanGuy
      Jakieś przecieki mówiły że Rocky’ego wyrzuci. Tylko to by było spoko kilkanaście lat temu, nie teraz
    • IIL
      Raczej wiadomo, że John Cena ugra w tym roku RR match, także zastanawia mnie kogo jako ostatniego wyrzuciłby z ringu? Powinien być to ktoś z kim stoczy program/walkę po Manii i stawiam, że będzie to CM Punk albo Randy Orton.  Punk zresztą też powinien dobić do main eventu sobotniej nocy WMki i walczyć o World Heavyweight Championship. Nie wygra jednak Rumble i zdobędzie shota w inny sposób. 
    • CzaQ
      To akurat chyba łatwo wyjaśnić - The Rock niczym Cena jest ofiarą własnego sukcesu. Gość jest tak popularny i rozchwytywany (nie tak dawno był najbardziej opłacanym aktorem na świecie), że po prostu studia naciskają żeby był facem, bo obawiają się, że heelowy Dwayne by się tak nie sprzedał. Przykład - mamy kolejny film w kinie czy na netflixie gdzie gwiazdą jest Rockualdo i ma on kategorię wiekową PG - czyli dostępną dla wszystkich. I zapewne dzieci dla których wrestling jest wciąż prawdziwy    ...pewnie nie chciałyby oglądać go 'bo tak naprawdę w TV jest złym człowiekiem!" i nie pójdą/nie obejrzą filmu czy serialu, w którym on występuję i jest ważną postacią. Czysty markieting.   
    • Attitude
      Rob Van Dam zdradził, iż choć jest związany kontraktem legend z WWE, to nie blokuje mu to kolejnych występów dla All Elite Wrestling. Przynajmniej tak wynika z jego wiedzy. Nie jest co prawda przekonany, że to obecnie najlepsza dla jego opcja. Ale odpowiednia oferta finansowa może go skusić. Link do filmu Dzisiaj w nocy przed nami kolejny odcinek AEW Dynamite. Aktualna zapowiedź: * Casino Gauntlet o World Title Shot * Bobby Lashley vs. Mark Briscoe * Will Ospreay vs. Buddy Matthews * Powróci Kenny Omega * Wystąpi MJF * Wystąpi Jeff JarrettPrzeczytaj wpis na portalu Wrestling.pl
    • MattDevitto
      Czas odświeżyć temat Coś z ostatnich dni - powroty The Rocka nie robią na mnie żadnego wrażenia. Po prostu w ostatnich latach widzę go ,,co chwilę'' i chłopina nie daje mi się za nim stęsknić. W dodatku nigdy jakimś wielkim fanem nie byłem i tak to jest, że raczej bliżej mi do przewijania jego gadki niż wypieków na twarzy. Wczorajszy epizod NXT utwierdził mnie jedynie w tym przekonaniu. Mógłby na jakiś dłuższy czas udać się ponownie do Hollywood
  • Dodaj nową pozycję...