Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Bayern pozbył się Bastiana, w jego miejsce ściągnął Vidala. Gość w Bundeslidze wpasuje się jak ulał. Jest skubaniec boiskowym zabijaką i nogi nie odstąpi. Nada się.

Co do ligi hiszpańskiej, ja tylko o Realu coś burknę. Benitez nie widzi chyba żadnego problemu w składzie i całkowicie olewa okno. O ile odejście Ikera wg. mnie ma więcej plusów niż minusów (choć co do jego pożegnania, to klub dał ciała na całej linii), to przydałoby się też kogoś kupić. A póki co Rafa nie ściągnął nikogo w pole. W tamtym roku zawodnicy złapali zadyszkę, nie było rotacji i wyszło jak wyszło. Dlaczego nie pozbędziemy się Illary, Jesego i Arbeloi, którzy tylko zapychają ławkę rezerwowych, a gdy wchodzą, to stanowią pomoc...dla przeciwnika? Miały być transfery nie z tej ziemi...no i są! Vidal w Monachium, Sterling w Manchesterze, a Pogba zostaje w Turynie (ewentualnie przejdzie do Barcy).

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-386638

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

O ile odejście Ikera wg. mnie ma więcej plusów niż minusów (choć co do jego pożegnania, to klub dał ciała na całej linii)

No tak, najlepiej zwalić na klub. Pal licho z tym, że sam Casillas nie chciał wielkiego pożegnania, a zaledwie konferencję prasową. Zły, zły ten Real Madryt!

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-386640

Bayern pozbył się Bastiana, w jego miejsce ściągnął Vidala. Gość w Bundeslidze wpasuje się jak ulał. Jest skubaniec boiskowym zabijaką i nogi nie odstąpi. Nada się.

Co do ligi hiszpańskiej, ja tylko o Realu coś burknę. Benitez nie widzi chyba żadnego problemu w składzie i całkowicie olewa okno. O ile odejście Ikera wg. mnie ma więcej plusów niż minusów (choć co do jego pożegnania, to klub dał ciała na całej linii), to przydałoby się też kogoś kupić. A póki co Rafa nie ściągnął nikogo w pole. W tamtym roku zawodnicy złapali zadyszkę, nie było rotacji i wyszło jak wyszło. Dlaczego nie pozbędziemy się Illary, Jesego i Arbeloi, którzy tylko zapychają ławkę rezerwowych, a gdy wchodzą, to stanowią pomoc...dla przeciwnika? Miały być transfery nie z tej ziemi...no i są! Vidal w Monachium, Sterling w Manchesterze, a Pogba zostaje w Turynie (ewentualnie przejdzie do Barcy).

Transfer Vidala to tylko plotki, nikt niczego nie stwierdził więc Vidal wciąż w Juventusie. Co do Pogby Barcelona sama parę dni temu ogłosiła że składali parę ofert za Pogbę i zostały one odrzucone. Dlatego w związku z tym kupili Turana, nie ma szans na Pogbę w Barcelonie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-386658

No tak, najlepiej zwalić na klub. Pal licho z tym, że sam Casillas nie chciał wielkiego pożegnania, a zaledwie konferencję prasową. Zły, zły ten Real Madryt!

Aj, niestety nie doczytałem tego :/ Ogólnie transferu Ikera nie śledziłem (nie miałem takiej możliwości), jednak mimo wszystko takiemu gościowi należało się coś więcej niż krótkie "Dzięki, cześć".

Co do Vidala, to pozostały testy medyczne i parafka na kontrakcie. Więc jeśli nagle nie nastąpi jakaś katastrofa, to Chilijczyk w Monachium grać będzie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-386659

Sezon się powoli zaczyna. Czy znacie jakieś fajne zagraniczne typery(wyniki meczów, statystyki zawodników itp)? Przegapiłem start ekstraklasy, więc chcę sobie odbić na zagranicznych ligach. W szczególności interesuje mnie Hiszpana i Włochy, a oprócz tego również Francja, Niemcy i Portugalia. Anglii nie biorę pod uwagę, bo zapisałem się do ligi Attitude.

[ Dodano: 2015-07-24, 01:52 ]

2 polskie drużyny odpadają z pucharów. Ciężko się na to znowu patrzy. Czy doczekamy jeszcze dobrych czasów w przyszłości? Ekstraklasa jest obecnie drugorzędną ligą. Nawet porównywanie jej do poziomu 2 Bundesligi jest wygórowane. Sądzę, że znaczna część zespołów z zaplecza Bundesligi spokojnie poradziłaby sobie z przeciwnikami Śląska i Jagiellonii(to nie jest jakiś personalny atak na te kluby). Pozostaje Legia i Lech. Ciężko powiedzieć czy sobie poradzą. Dużo zależy od szczęścia. Niemniej zapewne za ten sezon polskie drużyny uzbierają mało punktów. Nie wiem z czego wynika taka nieudolność klubów z Ekstraklasy. Na pewno ogólna polityka transferowa klubów z ekstraklasy jest błędna. Niemniej jeśli trafiają się jakieś perełki z Bałkanów to są bardzo dobrze wykorzystywane. Inną kwestią jest szkolenie zawodników, którego standardy nie przystają do współczesnych czasów. Taki Lewandowski więcej się nauczył w ośrodku treningowym BVB(jeden z najlepszych w Niemczech o ile nie najlepszy) niż przez praktycznie całą karierę w Polsce. Jesteśmy jednym z najludniejszych krajów w Europie i nasza liga powinna być zdecydowanie silniejsza(wszystkie 8 państw, które są ludniejsze od nas w Europie jest w pierwszej 11 rankingu!). Posiadanie tylko dobrej szkółki nie da nam sukcesów w Europie. Dobrym przykładem jest Dinamo Zagrzeb. Pomimo posiadania dobrej szkółki na której nieźle zarabiają sprzedając piłkarzy na zachód nie są w stanie nawiązać równorzędnej walki z silnymi ekipami. Brakuje dobrych piłkarzy z zagranicy, którzy mogą podnieść poziom zespołu i ligi. Inną kwestią jest sprawa indywidualizmu, która jest popularna podczas szkolenia zawodników w większości krajów Bałkańskich. Stawia się bardziej na umiejętności indywidualne piłkarza. W Polsce niestety nie stawia się na żadne umiejętności, bo obie sprawy są zaniedbywane. Oglądając Ekstraklasę mam wrażenie, że polscy piłkarze człapią zamiast biegać. Nie chodzi mi o to, że nic z siebie nie dają. Mogą dawać nawet więcej niż w lepszych ligach, tylko to bieganie jest często bez sensu. Jest to zwykła kopanina, która nie przynosi nic pożytecznego dla drużyny. Przeprowadzane akcje są często rozgrywane na oślep, a bramki są przypadkowe.

Czy są jakieś szanse dla Ekstraklasy? W perspektywie 20 lat można dostać się do pierwszej 10. Przede wszystkim trzeba postawić na ośrodki szkoleniowe dla piłkarzy. Model niemiecki powinien być wyznacznikiem w tej kwestii. System szkolenie powinien nie tyle zostać poddany modernizacji co całkowitej rewolucji. Lepsze kwalifikacje skautów i otwarcie się na nowe rynki może zapewnić napływ lepszych piłkarzy, ale przede wszystkim PZPN powinien nawiązać silną współpracę z Niemcami. Tak, żeby Ekstraklasa stała się miejscem do ogrywania dla utalentowanych piłkarzy z Niemiec. Podnosząc poziom Ekstraklasy zwiększy się napływ młodych Polaków do niemieckich klubów, które nie będą już miały takich oporów przed ich zakupem, bo będą miały większą świadomość ich umiejętności, które przetestują młodzi piłkarze zza Odry. Tym samym będziemy doganiać jedną z najlepszych lig na świecie i być może w dalszej przyszłości dojdziemy do poziomu równorzędnych transferów pomiędzy Bundesligą a Ekstraklasą

Niestety ciężko powiedzieć czy Ekstraklasa się rozwinie w przyszłości. Bardziej jestem w stanie uwierzyć w serię przypadkowych zwycięstw polskich klubów w jakimś sezonie(w tym m.in. możliwy awans do LM z możliwą nawet dobrą grą w fazie grupowej) niż w zmianę całej obecnej formy i strategii funkcjonowania klubów i ligi, która może zapewnić sukcesy w szerszej perspektywie czasu. O reprezentację możemy być raczej spokojni, bo zachodnie państwa wyszkolą nam piłkarzy. 3 mln ludzi w ostatnim wyjechało na zachód. Założę się, że wśród ich dzieci będziemy mieć wielu przyszłych piłkarzy, którzy stworzą trzon naszej reprezentacji. Oczywiście okres ten nie będzie trwał długo, bo Polacy przebywający w innych państwach przeważnie wynaradawiają się najpóźniej do 3 pokolenia. Niemniej przez okres 20 lat w przyszłości powinniśmy mieć dość silny jak na Europejskie warunki zespół, który pewnie będzie mógł się pokusić o Mistrzostwo, może nie Świata, ale Europy, które pewnie będzie w naszym zasięgu.

Edytowane przez Captain Jerry
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-387183

• Reputacja:   41
  • Urządzenie:  Android

Orientuje się ktoś czy gdzieś w Polsce można oglądać MlS ? Rozgrywki już chyba trwają a ja jakoś nie potrafię przyzwyczaić się do braku Pirlo , Gerarda. Z chęcią sięgnął bym po tę ligę.

Edit 26.07.2015

Wow, przecieram oczy ze zdumienia. Gdziekolwiek to ogłaszali? Aż mi wstyd , że nic o tym nie wiem. Czuje się wyróżniony przez Eurosport, że zareagowali na moją potrzebę jeszcze przed jej odczuciem. :P

dzięki mały619.

Edytowane przez Caribbean Cool
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-387295

• Urządzenie:  Windows

Orientuje się ktoś czy gdzieś w Polsce można oglądać MlS ? Rozgrywki już chyba trwają a ja jakoś nie potrafię przyzwyczaić się do braku Pirlo , Gerarda. Z chęcią sięgnął bym po tę ligę.

Eurosport i Eurosport 2

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-387296

Problemem mogą być pory w których lecą mecze, bo ze względu na różnicę czasu lecą one dość późno. No, ale niekiedy trafiają się powtórki ;)
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-387298

Razem z kumplem dołączyliśmy do Fantasy BPL, jak coś. Nasze zespoły mają "FC" na końcu w nazwach. Liga H2H czy zwykła? Edytowane przez NalepRKO
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-387312

Z tego co pamiętam to zwykła jest. H2H było w zeszłym sezonie.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-387346

Wolfsberger AC-Borussia Dortmund 0:1

Pierwszy mecz "o punkty" drużyny z Bundesligi w tym sezonie. Borussia przez zajęte w poprzednim sezonie miejsce musi grać w eliminacjach do LE. Trafili na austriacki Wolfsberger, z którym teoretycznie powinni sobie poradzić bez problemów. O dziwo tak nie było i mimo nowego trenera gra wyglądała jak w poprzednim sezonie. Zapewne to wina niedawnych przygotowań i zawodnikom brakowało świeżości. Przez pierwsze 45 minut grali bardzo dobrze, ale szwankowała (standardowo już w BVB) skuteczność. W drugiej połowie było już gorzej, a od 60 minuty zaczęła się bardzo fatalna gra. Cud i częściowo nowy bramkarz Burki spowodowali, że mecz skończył się takim a nie innym wynikiem. Deja vu z poprzedniego sezonu, a więc fatalne błędy w obronie. Było parę groźnych kontr, ale znów - skuteczności brak.

Awans powinien być formalnością. W meczu u siebie spokojnie wygrają i bez problemów przejdą dalej. Na miejscu fanów BVB modliłbym się jednak, by ta słaba postawa była spowodowana przygotowaniami, bo jeśli tak nie jest to powtórka z zeszłego sezonu wielce prawdopodobna.

A już w sobotę Superpuchar Niemiec, czyli pierwszy ważniejszy mecz Bayernu. Choć czy aż tak ważny? W poprzednich latach Bayern przegrywał walkę o to trofeum i mało kto robił z tego problem. Ja też traktuję to jako trochę ważniejszy mecz towarzyski. No, ale mimo wszystko fajnie byłoby wygrać ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-387554

Mały jakie odczucia co do transferu Vidala? Ja sobie go nie potrafiłem wyobrazić w Bayernie, ale jest to na pewno zawodnik jakiego w Monachium nie było od dawna, taki trochę wolny elektron w środku pola, ciekawa odmiana, bo cały środek Bayernu kojarzy się z niemiecką finezją. Mnie bardzo ciekawi jak poradzi sobie u Guardioli, ale mam przeczucie, że może wnieść naprawdę dużo jakości do zespołu!

W Manchesterze 2 sezony temu każdy marudził, że nie mamy środka pola. Wpadł van Gaal i nagle w środku jest takie bogactwo, że nawet przy grze na 3 środkowych pomocników będzie ciężko wybrać tych podstawowych. Ja się ogólnie jaram, ale wciąż kadra nie jest kompletna, Blind zaczął grać na środku obrony, ale mam nadzieję, że nie jest to zwiastun braku transferu stopera, to ta pozycja wciąż jest najsłabiej obsadzona. No i napastnik - potrzebny jest prawdziwy lis pola karnego, bo Rooney jak na razie w tej roli zawodzi, bez tych dwóch wzmocnień nie wiem czy damy radę powalczyć o najwyższe cele na wszystkich frontach. Nie wypada nie wspomnieć o tym, że Di Maria prawie na pewno przeniesie się do PSG; wielki minus dla tego piłkarza za ucieczkę po jednym gorszym sezonie, nie miał jaj do bycia "Czerwonym Diabłem", ja po nim płakać nie będę, tym bardziej, że zapowiedziano ściągnięcie kreatywnego skrzydłowego w jego miejsce. Mam tylko nadzieję, że nie będzie to Pedro!

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-387600

• Reputacja:   41

Luzak Vidić na wylocie, wzięli byście :P

Mecze Mls są dziwne, obrona gra...no dobra obrony nie ma, nawet defensywa strzela gole i bije się w polu karnym rywala. Wyniki hokejowe, gole niecodziennej urody...ale jest to odskocznia dla tych, którym futbol zbrzydł...

Cyle Larin-95 rocznik- myślę, że warto pamiętać, choćby dla uczczenia Adu :P

Co do Vidala, to pisałem ot ym na innym forum-Juve jest genialne , poraz kolejny dostają od roma kasy za człowieka , który najlepsze lata gry ma za sobą. W tej formie wydaje mi się , że Bayern przepłacił. Juve natomiast szykuje 2 transfery w środek pola- Jednym znich jest Draxler, który z 3, 4 lata temu wieszczony był diamentem Bundesligi, ostatnio głośno o nim aż tak nie było. Być może za sprawą nowych skarbów Schalke Meyer i ten drugi, którego nazwiska poprawnie nie napiszę. :D

Co do tego czy sobie poradzi w Juve, to nie wiem, jednak ma ku temu predyspozycję. Niemcy zawsze radzili sobie w Serie A: Kohler, Bierhoff czy nawet Kloze z początku.

Edytowane przez Caribbean Cool
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-387601

Mały jakie odczucia co do transferu Vidala? Ja sobie go nie potrafiłem wyobrazić w Bayernie, ale jest to na pewno zawodnik jakiego w Monachium nie było od dawna, taki trochę wolny elektron w środku pola, ciekawa odmiana, bo cały środek Bayernu kojarzy się z niemiecką finezją. Mnie bardzo ciekawi jak poradzi sobie u Guardioli, ale mam przeczucie, że może wnieść naprawdę dużo jakości do zespołu!

Osobiście się jaram i po stracie Bastiana jest to transfer jaki był nam potrzebny. Jest wiele głosów, że Vidal to gracz nie pasujący do stylu Guardioli. Ale to bardzo dobrze! Gość wniesie coś innego do gry. Zresztą sam o tym piszesz ;)

za człowieka , który najlepsze lata gry ma za sobą

Bitch please ;) Popatrz sobie na jego statystyki z poprzedniego sezonu. Cały czas trzyma wysoki poziom. Właśnie Vidal jest w idealnym wieku. On nie ma 30 lat, tylko 28, a to szczytowy wiek dla gracza. Jeśli wierzyć plotkom, to Vidal sam chciał odejść, bo po dojściu z Juve do finału LM chciał spróbować sił gdzie indziej. Czy kasa jaką dali za niego to za dużo? W dzisiejszych czasach, gdzie ceny skaczą niesamowicie uważam, że to odpowiednia cena. Prędzej powiedziałbym, że Bayern przepłacił na Costę, nawet mimo tego, że w sparingach gość prezentował się świetnie.

[ Dodano: 2015-08-01, 11:21 ]

Jednym znich jest Draxler, który z 3, 4 lata temu wieszczony był diamentem Bundesligi, ostatnio głośno o nim aż tak nie było

Podobno z transferu nic nie będzie, bo Schalke nie chce go oddawać. Draxler jest dobry, ale ostatnio strasznie obniżył loty. Duży wpływ miało na to też częste kontuzje. Potencjał ma, ale trzeba by go z niego wyciągnąć.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-387602

Też mi się wydaje, że Draxler jednak zostanie w Niemczech. Szkoda, że nie udało się ściągnąć Götze. Brakuje właśnie jednego zawodnika o podobnym profilu do wcześniej wymienionych graczy. Muszą też pomyśleć o sprowadzeniu następcy dla Pogby, który prawdopodobnie odejdzie po sezonie. Jeśli skład Juve dobrze się zgra to myślę, że spokojnie mogą walczyć na równi z takimi zespołami jak np. Bayern lub Barcelona. Brakuje też trochę Pirlo, ale następce dla niego będzie ciężko znaleźć, bo taki piłkarz trafia się raz na 20 lat. Juve zrobiło bardzo dobre transfery w tym sezonie, podobnie jak cała liga włoska, która prawdopodobnie będzie w najbliższych latach toczyć zażartą walkę z Bundesligą i PL o 4 miejsca w LM. Szczerze mówiąc stawiam, że Anglia wyjdzie z tego starcia jako przegrana w dłuższej perspektywie.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/391/#findComment-387603

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• Attitude
      Śmiało można mówić, iż premierowe Raw na Netflixie to spory sukces, przynajmniej pod względem zainteresowania. Netflix przekazał, że epizod z 6 stycznia międzynarodowo zebrał 4,9 miliona widzów. W samych Stanach Zjednoczonych show oglądało 2,6 miliona osób. Te statystyki robią wrażenie, bowiem to wzrost aż o 116% względem najchętniej oglądanego odcinka Raw z 2024 roku. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ostatni epizod poniedziałkowej tygodniówki był mocno promowany. I sporo osób było zainteresowanych tym, jak będzie to teraz wyglądać na Netflixie. Wkrótce przekonamy się, czy te liczby to będzie mniej więcej stały trend. Eric Bischoff w najnowszej odsłonie swojej audycji "83 Weeks" odniósł się do reakcji publiczności podczas wspomnianego Raw na pojawienie się Hulka Hogana. Rzuciło się w uszy, to jak ikona została wybuczana w Intuit Dome. Bischoff próbował wyjaśnić tę sytuację. Zwrócił uwagę, że wiele osób, których nie było do tej pory w Kalifornii nie jest świadome, jak politycznie nastawiony jest ten stan. A po ostatnich wyborach prezydenckich w USA, Hogan i Donald Trump są jakby "zrośnięci" ze sobą w oczach wielu. Bischoff przyznał, iż Hulk może być rozczarowany. Ale nie powinien być zaskoczony czy zszokowany taką, a nie inną reakcją publiczności na jego osobę. Link do filmu Przeczytaj wpis na portalu Wrestling.pl
    • MattDevitto
      Spadek w jakości kart niestety już był zauważalny w poprzednich miesiącach - szkoda, że z ciekawej, trochę innej federacji od reszty powstaje kolejny identyczny produkt.
    • Grins
      Co ten Lauderdale odpierdala... Może do Allie nic nie mam ale Effy to dno a nie zawodnik, nie chciałem tego widzieć może i dobrze że nie ma już tyle czasu tego śledzić, teraz gdy Gage odszedł z GCW raczej już nie będę tak zerkał na ten produkt tym bardziej jeśli ktoś taki jak Effy jest brany pod uwagę jako Main Eventer gali, pojebało totalnie Brett'a że stawia na ten odpad.   
    • Mr_Hardy
      Private Party te panie do świętowania mogli wybrać ładniejsze... Haha, fajny trolling z wejściem Stricklanda. Te zawiedzione miny 🤣. Genialny motyw z przerzucaniem Ricocheta między Archerem i Hobbsem. 🤣 Harley nie dość, że bardzo ładna, to jeszcze przezabawna. Śmiechłem ja Dax Harwood poślizgnął się i wywinął orła. Przewijałem kilkukrotnie. Bardzo fajne Dynamite, pełne dynamicznej akcji. Te niecałe dwie godziny minęły mi bardzo szybko. Super się to oglądało!
    • Mr_Hardy
      EDIT: Oj nie w tym temacie. Proszę skasować.
  • Dodaj nową pozycję...