Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Mi większość par jest obojętnych oprócz dwóch, które bym bardzo chciał:

Porto - Schalke

Porto - Basel

Jedno z tych dwóch spotkań i jestem zadowolony :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-369975

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Windows

Real Madryt - Schalke 04

PSG - FC Basel

Manchester City - Bayer Leverkusen

Nie bardzo rozumiem po co to piszesz, skoro tylko Real z Schalke mogą zagrać, natomiast 2 pozostałe pojedynki są niemożliwe, bo wszystkie 4 drużyny zajęły 2 miejsca i nie mogą ze sobą grać.

A co do wczorajszego meczu to wreszcie Barcelona pokazała klasę pewnie wygrywając z niepokonanym chyba w tym sezonie PSG i po raz pierwszy w tym sezonie eksperyment Enrique w pełni się udał i Barca wreszcie może będzie miała alternatywną taktykę, gdyby podstawowa zawodziła.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370011

Nie bardzo rozumiem po co to piszesz, skoro tylko Real z Schalke mogą zagrać, natomiast 2 pozostałe pojedynki są niemożliwe, bo wszystkie 4 drużyny zajęły 2 miejsca i nie mogą ze sobą grać.

Kuźwa, złapałem jakiś zamuł i stąd ta pomyłka. Przepraszam.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370024

Puste trybuny, kuriozalna pierwsza bramka, ładna druga i to Legia wygrywa ostatni mecz, tym samym wychodząc na pierwszym miejscu z grupy. Wojskowi w poniedziałkowym losowaniu będą rozstawieni. Mogą trafić bardzo dobrze, mogą fatalnie. Nie wiem jak to jest z układem meczów (drugi u siebie, czy na wyjeździe), ale najprawdopodobniej odbędą się one bez udziału kibiców z Warszawy. Niby Włodarze mają walczyć, ale wątpię żeby coś ugrali...
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370105

• Reputacja:   41
  • Urządzenie:  Android

W tym roku losowanie całkiem całkiem, bo tylko jeden mecz będzie raczej bezemocyjny: Basel -Porto

Hit -Psg: Chelsea-tym razem mam nadzieję, że dalej zagrają Francuzi. Na tabene mają oni nawet farta, bo Arsenal wcale nie jest poza zasięgiem Monaco.

City znów dostaje Barce, chyba kolejny raz szybko z lm odpadną. Nie wydaje mi się, by City było lepsze niż rok temu, a Barca jeśli dobrze pamiętam w ubiegłym sezonie w tym czasie była w kryzysie.

Co do ligi europejskiej to myślę, że mogło być gorzej. Ajax z tamtego sezonu a ten to jednak inna bajka.

Czekam najbardziej na mecze VFl(jedyny fajny klub z Niemiec :P) z Sportingiem no i na hit Totki Fiola-śmiało to spotkanie mogłoby być w 1/8 lm.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370311

W tym roku losowanie całkiem całkiem, bo tylko jeden mecz będzie raczej bezemocyjny: Basel -Porto

Serio???? :shock:

Jakie emocje niby będą w meczach Realu, czy Bayernu. W tych parach to tylko kompromitacje faworytów w 1 meczach stworzą emocje.

Także w starciu Atletico z Bayerem to Hiszpanie są faworytami, a pozostałych 5 parach można liczyć na emocje.

Podsumowując losowanie dla Barcy nie najlepsze, ale cóż trzeba pokonać znowu City co może być trudniejsze niż rok temu, jeśli Pellegrini wyciągnął wnioski z zeszłorocznych porażek. Swoją drogą szejkowie nie mają absolutnie szczęścia w losowaniach City i PSG ciągle nie trafiają najlepiej, żeby nie powiedzieć fatalnie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370313

HAHAHHA BASEL! 1/4 jest dla Porto. Szkoda tylko, że forma mizerna, wczoraj 0-2 z Benfiką.

Ajax dla Legii jest dobrym rywalem. Mogło być gorzej mogło być lepiej. Martwi mnie jedynie Milik, który może się okazać katem Legii.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370315

Swoją drogą szejkowie nie mają absolutnie szczęścia w losowaniach City i PSG ciągle nie trafiają najlepiej, żeby nie powiedzieć fatalnie.

Dlatego lepiej być rosyjskim inwestorem :twisted:

Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się, że Chelsea czeka łatwiejsza przeprawa z PSG aniżeli rok temu, gdzie dostaliśmy w papę 3:1 na wyjeździe. Dla mnie ciekawym spotkaniem będzie Arsenal z Monaco, gdzie zarówno jedni jak i drudzy mogą przejść do ćwierćfinału. Swoją drogą to Arsenal trafił chyba najłatwiej z ostatnich kilku lat :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370316

• Reputacja:   41

Jakie emocje niby będą w meczach Realu, czy Bayernu. W tych parach to tylko kompromitacje faworytów w 1 meczach stworzą emocje.

Także w starciu Atletico z Bayerem to Hiszpanie są faworytami, a pozostałych 5 parach można liczyć na emocje.

Może nie do końca jasno się wyraziłem. Nie mniej jednak trudno mówić mi o emocjach w meczu gdzie przysłowiowy Janusz a takich u nas w Polsce co nie miara, będzie znało może 2-3 grajków. Dla mnie ten mecz tez jest mało warty, bo oba zespoły średnio mnie interesują. A z początku chciałem napisać , ze jest to jedyna słaba para...ot co :roll:

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370318

Myślę, że w meczu Porto-Basel nie chodzi wam dokładnie o emocje, a jakby to powiedzieć...star power? Przeciętny kibic wybierze mecz np. Realu ze spadkowiczem ligi Vanuatu niż mecz Szwajcarów z Portugalczykami, bo po prostu tu nikogo nie będzie znał, a z Realu tak.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370326

Krótko kilka słów o losowaniu francuskich ekip:

PSG - Chelsea - nie daję zbyt wielkich szans Paryżowi, jest gorszy niż w poprzednim roku, obrona jest wyraźnie słabsza bo Thiago Silva i David Luiz to niestety nie jest już to samo co chociażby wcześniej z Sakho czy Alexem, Luiz beznadzieja, a Thiago dużo gorzej niż rok temu. W ataku nie poprawił się Cavani, środek pola poza Verrattim nie istnieje - beznadziejny sezon Motty, kompromitujący Cabaye (0 szans na 1 sklad). Największy progres od poprzedniego roku (i jakikolwiek progres zarazem w całym PSG) zrobili Pastore (w końcu gra na swoim poziomie) oraz Lucas. Ciężko będzie.

Monaco - Arsenal - Monaco to najlepsza obrona w Europie na chwilę obecną biorąc pod uwagę LM i LE. W Lidze grają bardzo dobrze, mimo dość niskiej pozycji. Ostatni mecz z OM pokazał, że nawet tak napakowana Marsylia nie wie co robić z piłką grając przeciwko drużynie Jardima. Paradoksalnie, daję Monaco większe szanse na awans dalej niż Paryżowi. Zajebista forma Fereiry-Carassco, Raggiego, Abdennoura, Moutinho, Bernardo Silvy, Subasica, będzie pewnie także Berbatov, wróci również Kurzawa, bardzo dobrze spisuje się także młody Dirar, no i niezastąpiony Toulalan, chyba najlepszy piłkarz w całej drużynie. Monaco jest fantastycznie zdyscyplinowane taktycznie, lepiej nawet niż za Ranieriego, a to może być klucz do sukcesu.

Guingamp - Dynami Kijów - bezkompromisowość - to słowo idealnie pasuje do drużyny z Bretanii. Oni albo wygrywają albo przegrywają, o czym świadczy liczba 0 remisów w lidze. Ciągła gra do przodu, brak respektu dla rywala, obojętnie z jakiej pułki by nie był, Doskonała forma bramkarza Lossla, który wygryzł w tym sezonie Samasse, świetnie grający w obronie Sorbon i Angoua, genialni Mathis, Giresse, panujący w środku pola Sankhare, do tego z przodu Yatabare (brat Mustaphy, który w poprzednim oknie odszedł z Guingamp do Trabzonu), Pied no i absolutnie znakomity Gwadelupczyk Claudio Beauvue, geniusz techniki, jeden z najlepszych piłkarzy ligi francuskiej. Nieziemska forma. O Dynamie nie wiem praktycznie nic, ale myślę, że skoro EAG potrafi wygrywać Puchar Francji, radzić sobie z takimi ekipami jak mistrz Grecji PAOK czy mistrz Francji PSG, to z drużyną z Ukrainy też powinni sobie poradzić.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370369

PSG-Chelsea

Na pewno jest to jedna z hitowych par tej kolejki. Większe szanse daję jednak ekipie Mourinho. Chelsea jest mega mocne w tym sezonie i tak naprawdę stać ich na bardzo dużo. A PSG? Skończy tak samo jak co roku, czyli zatrzymując się na kimś mocniejszym, choć zapewne po walce.

City-Barca

Druga hitowa para i druga w której drużyna "szejków" odpadnie :D Zresztą, typuję, że będzie to wyglądać bardzo podobnie jak w poprzednim meczu. City będzie walczyć, ale koniec końców to faworyt wyjdzie z tego zwycięsko.

Leverkusen vs Atletico

Atletico to mocny przeciwnik, ale Bayer mógł trafić o wiele gorzej. Mam wielką nadzieję, że uda im się sprawić niespodziankę. Zresztą, w tym roku w końcu pokazują, że mają jaja i nie zapowiada się, że odpadną po jakimś blamażu i ostrych batach. Dodatkowo trener Aptekarzy Roger Schmidt, to jeden z lepszych trenerów w Bundeslidze. Oczywiście Atletico to faworyt, ale Bayer jak najbardziej stać na sprawienie niespodzianki, zwłaszcza jeśli Hiszpanie ich zlekceważą.

Juventus-Dortmund

Mecz zagadka. Dortmund niby jest w kryzysie, ale w LM grają dobrze. Tutaj trafili jednak na zawsze mocne Juve. Tak naprawdę ten dwumecz może się skończyć każdym wynikiem. Ja oczywiście będę trzymać kciuki za BVB.

Schalke-Real

No i tu szykuje się pogrom. Niestety, ale Schalke to za słaba ekipa, a dodatkowo trafili najgorzej jak się da. Chciałbym żeby chociaż powalczyli, żeby nie było blamażu. Niestety fakty są takie, że Real to aktualnie najmocniejsza ekipa w stawce.

Szachtar-Bayern

Ja jestem zadowolony ;) Można było trafić o wiele gorzej. A tak myślę, że będzie to spokojny awans i będzie można myśleć o kolejnych spotkaniach.

Arsenal-Monaco

Jakoś nie wierzę w awans Monaco. Może i statystycznie są najlepszą obroną w LM, ale z drugiej strony strzelili też najmniej goli ze wszystkich którzy awansowali. Tutaj już będzie trzeba bardziej zaryzykować.

Basel-Porto

Cieszę się, że Basel trafiło na drużyną którą są w stanie pokonać. Oczywiście mecz z Porto nie będzie łatwy, ale z kim byłby? Basel to drużyna na którą każdy chciałby trafić i... każdy mógłby się na tym przejechać.

-------------------------

I jeszcze Bundesliga w LE ;)

Wolfsburg-Sporting

Wilki trafiły na mocny Sporting. Moim zdaniem ciężko określić wyraźnego faworyta tego meczu. Wolfsburg w Europie ma ten problem, że jest bardzo niestabilny (czego np. nie ma w lidze). Niemniej jednak wierzę w ich awans. A jeśli zimą kupią jakiegoś fajnego napastnika, to myslę, że powinni awansować.

Borussia Monchengladbach - Sevilla

Gladbach również trafiło na mocną drużynę - Sevillę Krychowiaka. Na pewno stać ich na zaskoczenie Hiszpanów i mam nadzieję, że tak się stanie. Borussia jest mocna, ale boję się, czy nie przeważy tu doświadczenie w rozgrywkach europejskich.

Obie niemieckie ekipy trafiły na ciężkich rywali, ale i obie stać na awans. Muszę przyznać, że podobają mi się te pary i chyba pierwszy raz od jakiegoś czasu będę czekać na mecze LE.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370377

Nazywa się Freddie Woodman. Ma 17 lat i jest bramkarzem młodzieżowej drużyny Newcastle United. Po co to piszę? Jak podają brytyjskie media, chłopak w najbliższą niedzielę zadebiutuje w Premiership. Nie dlatego, że Anglikom objawił się wielki talent bramkarski, ale z przymusu. Sroki to obok Arsenalu i Manchesteru United najbardziej podatna na kontuzje drużyna obecnych rozgrywek. Pardew z kłopotami kadrowymi zmaga się od początku sezonu, a jakby tego było mało, w krótkim czasie posypali mu się bramkarze nr 1, 2 i 3. Woodman dostał od losu wielki prezent na święta. Przed małolatem trudne zadanie. Zbliża się Boxing Day. W ciągu ośmiu dni Newcastle czekają trudne mecze: derby płn-wsch Anglii z Sunderlandem, wyjazd na Old Trafford, Everton u siebie. Niejedna kariera zaczynała się w dziwnych okolicznościach, ale taka sytuacja to chyba nowość, a przynajmniej ja nie przypominam sobie podobnej historii z bramkarzem w roli głównej. Nawet jeśli Woodman nie sprosta wyzwaniu, to będzie o nim głośno w najbliższych dniach i na wczesnym etapie swojej kariery być może przeżyje najpiękniejszy moment.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370659

Jako kibic NUFC sam nie wiem co odczuwać... z jednej strony, te mecze mogą zrobić chłopaka na lata i nie wykluczone, że będzie nr.1 w przyszłym sezonie (taki scenariusz a'la "GOL"... notabene rozgrywany na stadione St. James's Park) albo chłopaka spalą jak tego "leszczyka" z Southampton tydzień temu.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370660

VFL Wolfsburg - FC Koeln 2-1

Bas Dost 16' ; Naldo 78' - Dominik Maroh 16'

Niemal na pewno po raz trzeci z rzędu mistrzami Niemiec zostaną piłkarze Bayernu Monachium. Najsłynniejszy niemiecki klub ma świetnych zawodników, doskonałego trenera i znakomitych zarządców. Szkoda jednak, że część siły Bayernu w Bundeslidze to także słabość goniących Bawarczyków. Obecnie wiceliderem jest VFL Wolfsburg z sześcioma punktami przewagi nad trzecim Bayerem Leverkusen. ,,Wilki" zagrały dziś przeciętny mecz ze słabnącym FC Koeln. Gospodarze kompletnie nie wykorzystali dużej przewagi w posiadaniu piłki. Tak słabo grająca Kolonia wręcz prosiła się o to, aby przegrywać już do przerwy. Wolfsburg uratował dopiero rzut rożny w wykonaniu Kevina de Bruyne, po którym Naldo trafił do bramki. Mistrz Niemiec z sezonu 2008/2009 zdaje się odzyskiwać równowagę po transferowych szaleństwach Felixa Magatha. Wykrystalizowała się drużyna oparta na doświadczonych graczach, więc ryzyko rozsprzedania ich jest niewielkie. Wolfsburg przez kilka najbliższych sezonów może być etatowym reprezentantem Bundesligi w europejskich pucharach...

VFL Wolfsburg: Diego Benaglio 3.5 - Sebastian Jung 4, Naldo 4, Robin Knoche 3.5, Ricardo Rodriguez 3.5 - Joshua Guilavogui 4 (58. Maximilian Arnold 3), Junior Malanda 4 (58. Luiz Gustavo 3.5), Vieirinha 4, Kevin de Bruyne 4, Ivan Perisic 2 (66. Daniel Caligiuri 3) - Bas Dost 3.5

Trener: Dieter Hecking 4.5

FC Koeln: Timo Horn 3 - Paweł Olkowski 3.5 - Dominic Maroh 3, Kevin Wimmer 2, Jonas Hector 3 - Matthias Lehmann 2.5, Yannick Gerhardt 2, Marcel Risse (52. Simon Zoller 3.5), Daniel Halfar 3.5, Dusan Svento 3 (65. Adam Matuszczyk bez oceny, 83. Yuya Osako bez oceny) - Anthony Ujah 3

Trener: Peter Stoeger 3.5

Sędzia: Peter Gagelmann 4

Gracz meczu: Kevin de Bruyne (VFL Wolfsburg)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/378/#findComment-370776

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• HeymanGuy
      TNA iMPACT! 09.01.2025 The System vs. Eric Young & Steve Maclin & Jonathan Gresham: Dobry opener, dynamiczny i z przyjemnym tempem, jak na 6-Man.  Maclin wypadł tu jak totalny killer, a KIA to zawsze świetne zakończenie. Natomiast powiem szczerze, że ten atak po walce z krzesłami i Greshamem wyglądał dość dobrze, brutalność i dobrze bo Systemu cała federacja nienawidzi, musiało się tak skończyć. Joe Hendry Promo: Hendry umie opowiadać historie, nie ma co. Hendry naprawdę fajnie sprzedaje swoją drogę na szczyt – od judo po bycie muzykiem do bycia jednym z najbardziej over workerów w 2024 roku. Plus, te jego wspomnienia o Kurt Angle vs. Samoa Joe na Genesis idealnie budują hype na jego walkę o pas, która jest na Genesis, 16 lat później. Ten segment był stonowany, ale przy okazji motywujący, mam nadzieję że wygra ten pas bo Nemeth nie jest takim mistrzem jakiego oczekiwałem od zawodnika takiej klasy i doświadczenia.  Léi Yǐng Lee vs. Savannah Evans: Trochę zaskoczenie, że Savannah już przegrała, zwłaszcza że wróciła niedawno. Lee ma ciekawy styl i Thunderstruck to świetne wykończenie, ale walka jakoś szczególnie mnie nie porwała. Spoko na rozgrzewkę, ale bez szału. Mike Santana i gauntlet z The Northern Armory: Santana to totalny badass. Widać, że fani złapali klimat z tym „bald ass head” Alexandera, co jest hitem. Segment z DQ trochę zamieszany, ale działa – buduje dalsze starcie na Genesis. C4 Spike od Josha wyglądał, jakby połamał Santanę, siadło im to. The Rascalz vs. The Good Hands: Rascalz robią robotę. Miguel i Wentz mają świetną chemię w ringu, a to "Feed Him to the Lions" to naprawdę solidne zakończenie. Dużo akcji, dobra energia. Warto było obejrzeć. X-Division Championship Match: Moose (c) vs. Andrew Everett: Fajnie było zobaczyć Everetta znowu w TNA, ale umówmy się – wynik był pewny od początku. Moose to bestia i ten Powerbomb na krawędzi ringu wyglądał niepokojąco że tak powiem. Walka solidna, ale bardziej jako pokaz siły Moose’a niż realne zagrożenie jego pozycji na piedestale X-Div. Joe Hendry & Rhino vs. The Nemeth Brothers: Zaskakujące, jak bardzo skupili się na Hendrym, a nie na Nicu, który przecież jest mistrzem świata. Hendry wyglądał świetnie – Standing Ovation to sympatyczny finisher. Rhino też swoje zrobił, ale można było lepiej wyeksponować World Champa. TNA stawia wszystko na Joe Hendry'ego, co ma sens przed Genesis, ale trochę szkoda Nica Nemetha, który wyglądał jak mid-carder, czyli rola od której w WWE za bardzo nie odchodzil i chyba znamy tego przyczynę. Jordynne Grace vs. Tessa Blanchard to dla mnie zdecydowanie najgorętszy feud, ale smutno, że Jordynne najpewniej odejdzie do WWE, choć może tam pokaże więcej. Genesis budują dość solidnie – ciekaw jestem, co dalej z Moose’em i jego „najbrzydszym pasem świata”, jak nazwał pas przed walką, może zmiana designu? Może totalnie zmiana koncepcji pasa? Przydałaby się bo dywizja X-D w TNA istnieje tylko we wspomnieniach, więc w tej roli teraz bardziej sprawdziłby się pas Global albo Television jak kiedyś.
    • MattDevitto
      Szkoda, bo to moja jedna z ulubionych zawodniczek w Marigold
    • Mr_Hardy
      Kouki Amarei wypada z akcji na długi czas 😞 z powodu zerwania więzadła krzyżowego przedniego.        
    • Attitude
      Śmiało można mówić, iż premierowe Raw na Netflixie to spory sukces, przynajmniej pod względem zainteresowania. Netflix przekazał, że epizod z 6 stycznia międzynarodowo zebrał 4,9 miliona widzów. W samych Stanach Zjednoczonych show oglądało 2,6 miliona osób. Te statystyki robią wrażenie, bowiem to wzrost aż o 116% względem najchętniej oglądanego odcinka Raw z 2024 roku. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ostatni epizod poniedziałkowej tygodniówki był mocno promowany. I sporo osób było zainteresowanych tym, jak będzie to teraz wyglądać na Netflixie. Wkrótce przekonamy się, czy te liczby to będzie mniej więcej stały trend. Eric Bischoff w najnowszej odsłonie swojej audycji "83 Weeks" odniósł się do reakcji publiczności podczas wspomnianego Raw na pojawienie się Hulka Hogana. Rzuciło się w uszy, to jak ikona została wybuczana w Intuit Dome. Bischoff próbował wyjaśnić tę sytuację. Zwrócił uwagę, że wiele osób, których nie było do tej pory w Kalifornii nie jest świadome, jak politycznie nastawiony jest ten stan. A po ostatnich wyborach prezydenckich w USA, Hogan i Donald Trump są jakby "zrośnięci" ze sobą w oczach wielu. Bischoff przyznał, iż Hulk może być rozczarowany. Ale nie powinien być zaskoczony czy zszokowany taką, a nie inną reakcją publiczności na jego osobę. Link do filmu Przeczytaj wpis na portalu Wrestling.pl
    • MattDevitto
      Spadek w jakości kart niestety już był zauważalny w poprzednich miesiącach - szkoda, że z ciekawej, trochę innej federacji od reszty powstaje kolejny identyczny produkt.
  • Dodaj nową pozycję...