Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Czy pamięta ktoś sytuację, żeby jakaś drużyna awansowała dwa razy przez karne na 1 turnieju? Jakoś nie mogę sobie tego przypomnieć, a nurtuje mnie cały czas to pytanie.

Argentyna w 1990 roku w ćwierćfinale wyeliminowała Jugosławię, a w półfinale Włochów. :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356711

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Kolejny prorok się znalazł wcale nie wiesz co będzie w niedziele jak już pisałem równie dobrze może być 7-0 lub 1-0 dla Niemiec albo 1-0 lub 5-0 dla Argentyny.

Przecież nawet 4 lata temu Niemcy rozbili 4-1 Anglię, 4-0 Argentynę, a później polegli z męczącą się po 1-0 Hiszpanią.

Zbyt wiele razy się myliłem na tym turnieju, żeby teraz podawać wynik. Takie mam tylko odczucia patrząc jak grają te zespoły. Niemcy przypominają mi teraz Real Madryt z moich lat młodości, gdzie nie tylko liczył się wynik, ale też ładna gra, a u Argentyny tego wyraźnie brakuje.

Jeśli chodzi o tytuł króla strzelców to mam przeczucie, że Muller drugi raz z rzędu nim będzie. Pewnie też w przyszłości pobije rekord Klose w liczbie bramek na mundialu.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356712

W środę odbył się drugi półfinał. Bardziej był to mecz szachowy, gdzie decydowała taka a nie inna taktyka, niż porywające widowisko. Każdy mógł to wygrać, ale moim zdaniem to Holendrzy zawalili, bo powinni zakończyć to w 90, albo 120 minut (szczególnie liczyłem na to po wejściu Huntelaara). Jak wiadomo karne to loteria i tym razem szczęśliwy los trafił do Albicelestes.

Trudno wytypować zwycięzcę tak małego, jak i wielkiego finału. Wydaje się, że w tym pierwszym wszystko zależy od Brazylijczyków. Dla nich celem numer jeden było Mistrzostwo, ale już go nie zdobędą. Jeżeli chociaż po części będą się chcieli zrehabilitować, to wygrają ten mecz. W innym wypadku brązowe medale trafią do Oranje. W drugim nie mam komu kibicować. Teoretycznie faworytem są Niemcy, ale Argentyna gra na tym turnieju (według mnie) na takim farcie, że to plus przebłysk geniuszu u któregoś z zawodników może doprowadzić Messiego i spółkę do Mistrzostwa.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356719

• Urządzenie:  Android

Widzę, że prorokować tutaj nie wolno, więc o tym na kogo stawiam i dlaczego nie napiszę. Nie jestem Izajasz, żeby być prorokiem, ale jakby to powiedział Kazimierz Górski: "Złoto zdobędzie ten kto wygra w finale."
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356724

ale jakby to powiedział Kazimierz Górski: "Złoto zdobędzie ten kto wygra w finale."

Widzę, że kolega zapoznał się z reklamą piwa na "T" :D

A co do finału, to może wydarzyć się wszystko. Argentyna dała radę wejść do finału, więc dlaczego nie miałaby dać rady go wygrać? Po wyjściu z grupy wielu wieszczyło odpadnięcie już w 1/8. Po wygranej z Belgią wielu mówiło, że z taką grą nie mają czego szukać. Z Holandią już w ogóle nie mają szans, a tymczasem grają w finale, i trzeba ich za to szanować. Można powiedzieć, że wygrane w fazie grupowej trochę szczęśliwe, ale jednak wygrane.

Z drugiej strony Niemcy, którzy mają bardzo wyrównaną jedenastkę + ławkę rezerwowych. Pewna wygrana z Portugalią, problemy z Ghaną, która swoją drogą nie wygrała tego meczy tylko i wyłącznie przez swoje zachowanie przy stanie 2:1 dla Ghany. Potem nieciekawy mecz z USA co dało awans. Potem przyszedł czas na Algierię, która zagrała naprawdę bardzo dobrze, ale pod koniec dogrywki już nie mieli sił chodzić po boisku ;) Szybka bramka z Francją i kontrolowanie meczu do końca, no a później wszyscy wiemy, 1:7 i miejsce w finale. Podczas drogi do finału mieli swoje lepsze i gorsze momenty, ale dla mnie w tym finale są faworytem.

Ale między teorią a praktyką jest duża różnica ;) Szybka bramka dla Argentyny i może się skończyć tak jak w meczu z Belgią, a szybka bramka dla Niemiec może oznaczać podobny przebieg meczu jak Niemcy - Francja. A więc w proroka bawił się nie będę, jak ktoś kiedyś mawiał "Niech zwycięży futbol" ;) :D

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356765

• Urządzenie:  Android

ale jakby to powiedział Kazimierz Górski: "Złoto zdobędzie ten kto wygra w finale."

Widzę, że kolega zapoznał się z reklamą piwa na "T" :D

Przez cały miesiąc ciężko nie było zauważyć tej reklamy :D A jej głupota to temat rzeka :D

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356771

Szpaku z Mielcarskim skomentują finał MŚ, natomiast Laskowski z Ulatowskim mecz o 3 miejsce.

Wywiad ze Szpakiem i byłym napastnikiem FC Porto:

http://www.przegladsportowy.pl/dariusz-szpakowski-i-grzegorz-mielcarski-przed-finalem-ms-2014,artykul,483679,1,12640.html

Tak w ogóle muszę wam powiedzieć, że mimo, że ten mundial jest lepszy od poprzedniego to w ogóle nie czuć klimatu finału mistrzostw świata nie mówiąc o meczu o 3 miejsce.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356885

Tak w ogóle muszę wam powiedzieć, że mimo, że ten mundial jest lepszy od poprzedniego to w ogóle nie czuć klimatu finału mistrzostw świata nie mówiąc o meczu o 3 miejsce.

Trudno żeby było czuć klimat finału po półfinałach z których jeden skończył się po 20 minutach, a drugi był jednym z nudniejszych meczów jakie widziałem na tych mistrzostwach ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356889

Szpaku z Mielcarskim skomentują finał MŚ, natomiast Laskowski z Ulatowskim mecz o 3 miejsce.

Już pierwszego dnia MŚ do przewidzenia było, kto skomentuje finał. Dariusz Szpakowski to dla ,,Januszy" najlepszy polski komentator, a to właśnie oni będą najliczniejszą widownią TVP w niedzielny wieczór. ,,Szpak" swoimi pomyłkami świadomie lub nie nakręca medialny szum wokół siebie i choćby pan Dariusz oznajmił jutro, że syn Lionela Messiego urodził się mając rok, a na boisku o każdy centymetr walczy Franz Beckenbauer z Diego Maradoną to i tak będzie bardziej medialną postacią od poprawnego Macieja Iwańskiego czy nijakiego Tomasza Jasiny. Jacek Laskowski ma równie dobry głos jak Szpakowski i o wiele lepszy poziom przygotowania, jednak ani on, ani nikt inny - chyba z racji doświadczenia - nie potrafi budować napięcia tak jak Szpakowski. DSZ od komentowania finałów najważniejszych imprez piłkarskich w TVP uchroni albo emerytura albo nowy szef sportu w Telewizji Polskiej, który nie będzie przyjacielem Szpakowskiego jak Włodzimierz Szaranowicz. W 2002 roku Janusz Basałaj próbował, ale już na Euro 2004 Szpakowskiego przywrócił, m.in. komentując z nim i Mielcarskim finał, po czym szybko sam stracił pracę.

Może nie czujesz klimatu, ponieważ w decydujących meczach nie zagra żadna drużyna, z którą sympatyzujesz lub nakręcony początkowymi sensacjami czujesz niedosyt widząc w meczu o trzecie miejsce pięciokrotnych mistrzów i trzykrotnych wicemistrzów, zaś w finale kraje, które łącznie zdobywały tytuł pięć razy? :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356890

Co do Szpakowskiego, to w TVP nikt go nie ruszy bo (tak jak już pisałem wcześniej) zaraz będą mieli masę głosów sprzeciwu od jak to piszesz "Januszy". Także tylko emerytura, albo wcześniejsza rezygnacja może nas uchronić przed Szpakiem.

Trzeba mieć nadzieję, że Mielcarski w razie potrzeby będzie poprawiał śliniącego się Szpakowskiego.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356895

Wszyscy się śmiejemy z wpadek Szpaka, ale tak naprawdę to nawet jak odejdzie to jego następcy nie są wiele lepsi od niego. Może nie mylą Messiego z Maradoną, ale jakoś nie przekonują mnie. Być może dlatego, że zbyt dużo przynudzają. Wg mnie dobry komentator powinien mieć 3 cechy:

-poprawnie wymawiać nazwiska piłkarzy(przynajmniej tych z krajów w których są europejskie języki), a naprawdę trudno dzisiaj o dobrego lingwistę w tym fachu

-żywiołowo prowadzić relację i wzbudzić zainteresowanie u widza(panowie z Ameryki Południowej w tym aspekcie są dla mnie wzorem)

-mieć i potrafić o czym mówić przez cały mecz, z przerwami na napicie się czegoś(ciekawostki itp, tylko żeby były wcześniej sprawdzone, a nie jakieś ploty z onetu) muzycy potrafią śpiewać przez 1,5h więc oni tym bardziej powinni wytrzymać ten czas

Pomijam już to, żeby jego głos był w miarę dający się znieść. W końcu kto mógłby wytrzymać 1,5 h słuchania Asi Senyszyn

Nie widzę obecnie w Polsce kogoś kto posiada te 3 cechy.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356902

Andrzej Twarowski, Mati Borek, Przemek Pełka

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356904

Wszyscy się śmiejemy z wpadek Szpaka, ale tak naprawdę to nawet jak odejdzie to jego następcy nie są wiele lepsi od niego. Może nie mylą Messiego z Maradoną, ale jakoś nie przekonują mnie. Być może dlatego, że zbyt dużo przynudzają. Wg mnie dobry komentator powinien mieć 3 cechy:

-poprawnie wymawiać nazwiska piłkarzy(przynajmniej tych z krajów w których są europejskie języki), a naprawdę trudno dzisiaj o dobrego lingwistę w tym fachu

-żywiołowo prowadzić relację i wzbudzić zainteresowanie u widza(panowie z Ameryki Południowej w tym aspekcie są dla mnie wzorem)

-mieć i potrafić o czym mówić przez cały mecz, z przerwami na napicie się czegoś(ciekawostki itp, tylko żeby były wcześniej sprawdzone, a nie jakieś ploty z onetu) muzycy potrafią śpiewać przez 1,5h więc oni tym bardziej powinni wytrzymać ten czas

Pomijam już to, żeby jego głos był w miarę dający się znieść. W końcu kto mógłby wytrzymać 1,5 h słuchania Asi Senyszyn

Dariusz Szpakowski jest chyba nadal najlepszy pod względem budowania emocji, choć i tak obniżył loty w ostatnich czasach. Są jednak komentatorzy jak choćby ci wspomniani wyżej, którzy potrafią budować emocje na całkiem niezłym poziomie. Pod względem przygotowania merytorycznego taki ,,Szpak" nie dorasta do pięt Borkowi. Nie jest źle pod kątem alternatyw. Szkoda tylko, że TVP ma właściwie monopol na duże turnieje piłkarskie, choć...Euro 2016 będzie pokazywane wyłącznie przez Polsat. Osiem lat temu z przyjemnością oglądałem austriacko - szwajcarski turniej w stacji ze słoneczkiem. Oby tylko nie wyszło, że znowu porwali się z motyką na słońce, tj. wyłącznością do praw, co przy okazji MŚ 2006 poskutkowało podziałem meczów z TVP. Lada moment MŚ w siatkówce i Polsat też szuka kogoś do współpracy...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356908

Zanosi się na kolejny pogrom ? Mimo tego ,że przegrywają zasłużenie, to tych dwóch bramek nie powinno być. W pierwszej wyraźnie Robben był faulowany przed polem karnym, natomiast przy drugiej był spalony.

A Brazylia........ to już nie jest normalne. Nie wiem co się dzieje z tą drużyną. Coś z psychiką nie tak ? Czy tak strasznie im forma spadła ? Szkoda, wielka szkoda, gdyż jest to moja ulubiona reprezentacja (oprócz oczywiście Polski), a nie dzieje się tam za dobrze.

Po mundialu Scolari out i powinni zatrudnić kogoś, kto zrobi tam porządek.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356912

Brazylia ma pecha, że na czas mundialu w ich kraju mają jedną z najsłabszych drużyn ostatnich lat. Myślę że drużyna z 2006r miałaby szansę awansować do finału, ale to jest tylko gdybanie.

Co do dzisiejszego meczu to nie wiem nawet czy będę oglądać 2 połowę, bo znowu szykuje się jednostronny mecz. Brazylia marnuje każdą możliwą okazję na zdobycie gola.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/340/#findComment-356916

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• IIL
      To ciekawe...  Generalnie wszystkie konta z BGZ zostały połączone z bazą Attitude, także jeżeli pamiętasz swój nick, to mogę je scalić z Twoim obecnym kontem. Wiesz może ktoś był właścicielem RingSkill? Też miałem tam konto i pamiętam, że udzialałem się tam sporo w tematach odnośnie puroresu z m.in. @ Yao . Pisałem kiedyś na ich fanpage na FB, ale chyba nikt z autorów z tego nie korzysta. Fajnie byłoby moc przywrócić te forum do archiwum jeżeli zachowała się kopia bazy danych. Chętnie przejrzałbym swoje stare posty.
    • Kaczy316
      Podczas main eventu Jacob powiedział w pewnym momencie "I love you Solo" Więc w sumie może dalej jest z Solo, ale ciężko stwierdzić, może za tydzień się dowiemy. 
    • RomanRZYMEK
      Też liczyłem na może jakieś 10 milionów, ale z racji tego że to początek to później będzie tylko… gorzej. Jak jest coś nowego to ludzie z automatu rzucają się żeby to oglądać. Myślę że oglądalność utrzyma się na poziomie stałym live cos około 2 milionów. Kwestia jeszcze tego, ile ludzi oglądało z odtworzenia, bo to jest plus Netflixa że możesz sobie o każdej porze dnia odpalić powtórkę, więc na takie głębsze dane trzeba jeszcze poczekać. No chyba że ktoś ma już jakieś dane ile osób oglądało ogólnie - live i z odtworzenia? 
    • IIL
      Liczyłem na więcej, ale kasa i tak im się zgadza, także jedynie Netflix może być na tym ewentualnie stratny. To dopiero jednak początek tej przygody, także cyferki mogą jeszcze nas zaskoczyć...
    • Kaczy316
      I nawet samo to, że takie story mogliby zaprzepaścić to też jest właśnie bardzo mocny argument, który zasugerowałem, no dlatego osobiście uważam, że dużo więcej Cena, fani i ogólnie inni wrestlerzy zyskają na tym, że Cena nie zawalczy o ten główny tytuł na WM niż jakby o niego zawalczył, ale no zobaczymy na co WWE postawi.
  • Dodaj nową pozycję...