Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

I jeszcze jedna sprawa: co do szans Argentyny, to nie przekreślałbym ich całkowicie. Faworytem jest wg mnie Holandia, ale Messiego i spółki, nawet jeżeli ich gra dupy nie urywa, nie należy lekceważyć. Zwłaszcza w kontekście tego jak Oranje męczyli się z Kostaryką. Osobiście wolałbym finał, w którym drużyna z Ameryki Południowej zmierzy się z drużyną europejską, a nie kolejne mistrzostwa Starego Kontynentu, ale z drugiej strony jeżeli ktoś ma jakąkolwiek szansę na zatrzymanie nielubianych przeze mnie Szwabusów, to chyba są to właśnie Holendrzy.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356587

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Ogólnie to mundialu nie oglądałam, jakoś nie fascynuje mnie oglądanie 22 chłopa biegających w te i we wte po trawniku za piłką ale wczoraj po reakcjach mojego męża to poszłam zobaczyć co się dzieje i szczerze to bałam się ruszyć żeby przypadkiem jakiegoś gola nie przegapić o.O no to tego emocji wystarczy mi na kolejne 4 lata albo dłużej ^^
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356590

Wprawdzie w typerze obstawiłem wygraną Canarinhos, czym tylko doprawiłem swój blamaż w ogólnej klasyfikacji, ale liczyłem na to, że ktoś wreszcie wpieprzy im kilka sztuk. Prawda jest taka, że Brazylia prześlizgnęła się na gównie do 1/2, prezentując dobry futbol i będąc drużyną lepszą tylko w meczu z Kolumbią. Oglądałem spotkanie wspólnie z Tatą, którego wiedza na temat piłki nożnej zatrzymała się na Orłach Górskiego, i nawet On z emocji aż podrywał się z fotela po kolejnych celnych ciosach Niemców. Wiele drużyn po wyjściu na prowadzenie zaczęło by bronić wyniku, ale nie Niemcy. Wykazali boiskową mądrość, widzieli słabość rywala i go dobili (szczególnie było to widać przy drugiej bramce Kroosa, kiedy natychmiast po wznowieniu ruszył do Fernandinho) i gdyby bardzo im zależało, to by skończyli z dwucyfrowym wynikiem. Czwarty raz z rzędu są w strefie medalowej. Wielkość tej drużyny jest nie do opisania, a mają przecież młodą ekipę. Szacun dla Klose za rekord, ale może się on utrzymać tylko 4lata, bo tak grający Muller przebije jego wyczyn już na Mundialu w Rosji, a jak nie to za 8 lat. Gość liczy sobie dopiero 24 wiosny. Teraz marzy mi się finał z Holendrami, których skreśliłem przed startem mistrzostw.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356592

Nie rozumiem ludzi, którzy mówią, że Brazylia fartem się prześlizgnęła. Idąc tym tokiem, to tych drużyn w półfinałach w ogóle nie powinno być. Niemcy blisko kompromitacji z Algierią, Argentyna blisko kompromitacji ze Szwajcarią, Holandia z Kostaryką........

Tak na prawdę, to każda z tych czterech drużyn "prześlizgnęła" się do strefy medalowej.

[ Dodano: 2014-07-09, 16:24 ]

Nie rozumiem ludzi, którzy mówią, że Brazylia fartem się prześlizgnęła. Idąc tym tokiem, to tych drużyn w półfinałach w ogóle nie powinno być. Niemcy blisko kompromitacji z Algierią, Argentyna blisko kompromitacji ze Szwajcarią, Holandia z Kostaryką........

Tak na prawdę, to każda z tych czterech drużyn "prześlizgnęła" się do strefy medalowej.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356594

• Reputacja:   41
  • Urządzenie:  Android

No nie każda, bo gospodarze nie dość , że grali słabą dla oka piłkę, to dostawali prezenty od sędziego (na mecz otwarcia). Szczęście uśmiechało się dla nich zarówno w meczu z Meksykiem jak i Chile. (W zasadzie tego przeciwnika przejść nie powinni i lepiej byłoby gdyby zatrzymali się już na 1/8. Chile miałoby większe szanse na równorzędna walę z Niemcami.) Holendorm właściwie nie udał sie tylko 1 mecz z Meksykiem. Argentyna nie tyle prześlizgnęła się fartem, co grała beznadziejnie. Jakby nie patrzeć to nie dokońca to samo :P. Niemców już rozgrzeszać nie trzeba. Jak graja piękne turnieje to przegrywają, a teraz może ta reuła się niejako potwierdzić. (Podsumowujac ich wszystkie wystepy nie powalali aż tak bardzo na kolana, ale co z tego jeśli mają szanse na końcowy triumf.) :roll:
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356596

Holendorm właściwie nie udał sie tylko 1 mecz z Meksykiem.

Bo z Kostaryką to już grali zajebiście.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356597

Z Kostaryką nikt nie grał zajebiście. :D Wszyscy się z nimi męczyli, a przecież zakończyli mundial bez porażki.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356599

Dzisiaj pozostaje tylko nadzieja na awans Holandii. Final Argentyna - Niemcy mógłby się skończyć podobnie jak wczorajszy półfinał. Niemców fajnie się ogląda, ale jakoś nie mogę się przełamać, żeby im kibicować. Holandia powinna w końcu wygrać MŚ. Mieli tyle wspaniałych zespołów, a zawsze coś im stawało na drodze.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356603

Czy tylko ja jestem jedynym, który nie zachwyca się grą Niemców? Owszem wynik może robić wrażenie, było to coś niesamowitego, coś co czym nikt o zdrowych zmysłach nawet nie próbowałby pomyśleć, ale dla mnie wina leży bardziej po stronie Brazylijczyków aniżeli dobrej grze Niemców. Jeżeli miałbym porównać to do jakiegoś spotkania to z tych mistrzostw do głowy przychodzi mi tylko mecz z Portugalią. Poziomem oba starcia były bardzo podobne z tą różnicą, że tutaj wszystko Niemcom wchodziło, Nie będę ukrywał, że jestem kibicem drużyn południowoamerykańskich a Niemcy równie dobrze mogliby na tym mundialu nie grać i właśnie Niemcy prezentowali coś czego bardzo nie lubię a coś co znam z opowieści sprzed kilkunastu lat. Nie ważne czy grają dobrze czy źle - im wystarczy jedna akcja. 4 akcje - 4 bramki. Nie lubię takiego czegoś ale prawda jest taka, że takie coś to prawdziwy skarb. Tylko pozazdrościć takiej skuteczności.

Brazylia dostała lanie, jakiego jeszcze nie mieli w swojej historii ale mam nadzieję, że pomści ich Argentyna ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356608

Edgar, w sumie masz dużo racji. Pierwsza bramka sprawiła, że zespół Brazylii się posypał.

Do tego czasu to Niemcy wyglądali jak dzieci we mgle i gubili się w swojej grze. Po bramce wszystko się odwróciło.

Czy Argentyna pomści Brazylię ? Byłoby miło, ale jakoś w to wątpię. Ale chciałbym starcie Europy z Ameryką Południową w finale.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356610

Nie będę ukrywał, że jestem kibicem drużyn południowoamerykańskich a Niemcy równie dobrze mogliby na tym mundialu nie grać i właśnie Niemcy prezentowali coś czego bardzo nie lubię a coś co znam z opowieści sprzed kilkunastu lat. Nie ważne czy grają dobrze czy źle - im wystarczy jedna akcja. 4 akcje - 4 bramki. Nie lubię takiego czegoś ale prawda jest taka, że takie coś to prawdziwy skarb. Tylko pozazdrościć takiej skuteczności.

To jest całkowita prawda o Niemcach. Prawie wszystko im wychodziło, ale Brazylia też ułatwiała im sprawę. Oni mają taką żyłkę do fuksa w trudnych sytuacjach. Najlepsze jest to że mało które z pobliskich państw w sportowych rywalizacjach międzynarodowych lubi Niemcy. Anglicy, Francuzi Holendrzy czy Polacy za wojnę. Może tylko poza Austriakami i mieszkańcami Śląska i okolic Opola, którzy zrobiliby chyba wszystko żeby stać się 17 i 18 landem i czerpać z tamtejszych benefitów.

Swoją drogą ostatnio jadąc autobusem miałem okazje przekonać się jak Szpakowski kaleczy nazwiska piłkarzy, gdy słyszałem jak dwie Niemki rozmawiały o wczorajszym meczu(to było jeszcze przed 7-1).

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356612

• Urządzenie:  Windows

Holendorm właściwie nie udał sie tylko 1 mecz z Meksykiem.

Jak to w futbolu czasem jeden strzał może zmienić spojrzenie na mecz :) . W meczu z Kostaryką, w grze Holandii szwankował tylko jeden element - skuteczność. Keylor Navas do spółki z elementami konstrukcji bramki trzymali Kostarykę przy życiu. Czwarty eksporter bananów na świecie w meczu z ,,Oranje" zaproponował ustawienie 1-5-3-2 i murowanie bramki. Holendrzy zagrali tak, jak przeciwnik pozwolił. Zagrali dobrze, acz nieskutecznie...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356614

Edgar, w sumie masz dużo racji. Pierwsza bramka sprawiła, że zespół Brazylii się posypał.

Do tego czasu to Niemcy wyglądali jak dzieci we mgle i gubili się w swojej grze. Po bramce wszystko się odwróciło.

Z góry przepraszam za to porównanie, ale przypomina mi to trochę tłumaczenia Szpaka odnośnie porażek naszych Orłów. "Do 10 minuty grali dobrze, a później rywal przeprowadził tę jedną akcję i wszystko się posypało...". Mecz trwa 90 minut. Ja sam kibicowałem Brazylijczykom (wieszczyłem wygraną Niemców, ale moja sympatia była po stronie gospodarza turnieju), ale jak dla mnie podopieczni Joachima Loewa nawet na początku spotkania nie wyglądali jak dzieci we mgle. OK, Canarinhos mieli tam swoje sytuacje, ale w ich grze od początku wyczuwałem brak pewności siebie. "Dzieci we mgle" - to określenia pasuje do Brazylijczyków, ale w żadnym razie nie do Niemców. To są pewni siebie skurwiele, którzy tworzą bodaj najbardziej zgrany team na tych mistrzostwach. Z bólem to stwierdzam, bo życzę dziadom wszystkiego najgorszego, syfilisu, 100 lat klęsk, przejebanych eliminacji, piłkarzy-kelnerów i żeby ich psy po jajach gryzły, ale jest jak jest.

Co do oceny tego jak grają poszczególne reprezentacje. Uważam, że kilku userów przesadza tyrając Argentynę i Brazylię. Obie te reprezentacje dotarły do półfinałów zasłużenie, a ich grę oglądało się momentami (podkreślam - momentami) z przyjemnością. Nie były to oczywiście Argentyna i Brazylia jak za dawnych lat, takich jakich pewnie co niektórzy się spodziewali (ja akurat nie wiedziałem czego się spodziewać, bo miałem rozbrat z futbolem od ostatnich ME), ale nie zmienia to faktu, że ich rywale byli po prostu słabsi. Można biadolić oczywiście nad tym, że odpadły te i tamte reprezentacje, ale każda miała swoją szansę. Faworyzowanie poszczególnych ekip? Prawdę mówiąc jedyny taki mocny akcent dopatrzyłem się w meczu Brazylii z Chorwacją na otwarciu Mundialu, a później pod tym względem nie było źle. No chyba że coś mnie ominęło. Przyznam, że sporo meczy nie wdziałem. Jeżeli tak, to niech mnie ktoś oświeci.

A dzisiaj cieszę się na mecz Argentyna - Holandia. Nie kibicuję nikomu. Uważam, że wygrają Oranje, ale stuprocentowej pewności nie mam. Może w końcu Argentyńczycy pokażą, że są teamem z prawdziwego zdarzenia, a Messi zagra kolejny fenomenalny mecz. Wszystko się może zdarzyć. No i trzymam kciuki, żeby ktoś sprał dupę Niemcom w finale, ale zapewne się zawiodę. Oni - obiektywnie - grają po prostu najlepiej. Nie wiem czy pięknie, ale na pewno skutecznie.

Jak to w futbolu czasem jeden strzał może zmienić spojrzenie na mecz :) . W meczu z Kostaryką, w grze Holandii szwankował tylko jeden element - skuteczność. Keylor Navas do spółki z elementami konstrukcji bramki trzymali Kostarykę przy życiu. Czwarty eksporter bananów na świecie w meczu z ,,Oranje" zaproponował ustawienie 1-5-3-2 i murowanie bramki. Holendrzy zagrali tak, jak przeciwnik pozwolił. Zagrali dobrze, acz nieskutecznie...

Zgadzam się ze stwierdzeniem, że jeden strzał może zmienić spojrzenie na mecz. Cóż... Ja właśnie uważam, że skuteczność jest jedną z kluczowych spraw jeżeli chodzi o obraz spotkania. Nikt nikomu nie przyzna trzech punktów za liczbę akcji i trafianie w słupek czy poprzeczkę. ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356615

Kumpel wrzucił mi to na fb (dziękuję, Mani :-) ), może tu też komuś się spodoba ;)

Jim Ross calling the Germany vs Brazil highlights

Dzięki :) Całkiem zgrabnie to wyszło.

"Niemcy wyciągnęli z szafy Tygrysy, Pantery, Leopardy i dokonali Blitzkreigu na Brazylii" czy "Brazylię rozjechał Niemiecki Walec". Nie ważne jak by to opisać, to i tak jest to klęska Canarinhos. Równorzędnym rywalem byli może przez kilka minut na początku i na końcu, kiedy udało im się strzelić bramkę. Niemcy idą do finału. Brazylia zagra mecz o nie tylko o brązowe medale, ale i o honor. Pytanie tylko czy do soboty się odbudują.

[ Dodano: 2014-07-09, 21:19 ]

Najlepsze jest to że mało które z pobliskich państw w sportowych rywalizacjach międzynarodowych lubi Niemcy. Anglicy, Francuzi Holendrzy czy Polacy za wojnę. Może tylko poza Austriakami i mieszkańcami Śląska i okolic Opola, którzy zrobiliby chyba wszystko żeby stać się 17 i 18 landem i czerpać z tamtejszych benefitów.

To będzie nieco OT, ale wydaje mi się, że nawet pomimo tego iż mniejszość niemiecka w wymienionych regionach to spora liczba (może nawet i większość) mieszkańców, to jednak tendencje autonomiczności czy całkowitego oddzielenia nie są wielkie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356617

I miałem rację. Brawo Argentyna !!!! Mimo, że w typerze postawiłem na Holandię, to cieszę się, że Albicelestes grają dalej.

Ciekaw jestem jakie miny mają ci, którzy myśleli, że Holandia sprawi takie lanie jak wczoraj Niemcy Brazylii :D

Co można powiedzieć o tym meczu ? Chyba tylko to, że w obu drużynach świetnie działała obrona. Holandia pozytywnie zaskoczyła jeśli chodzi o ten aspekt.

Edytowane przez DeanAmbrose
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/337/#findComment-356629

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• Mr_Hardy
      Z tej listy to pamiętam, że oprócz Attitude miałem konto na BGZ i RingSkill. No i WF, ale to jeszcze stoi. Nigdy nie byłem aktywny na forach jak teraz. Kiedyś był nacisk na dłuższe posty. A u mnie z pisaniem czegoś to średnio. 
    • StuPH
      Tak jest! A konkretniej, jak wskazywał sam autor - "What?!" to felietony mojego autorstwa które ukazywały się najpierw na Wrestling24H, następnie na WF24H, a teraz pisze je na The Bottom Line oraz Attitude.    Tak, użytkownicy forum WF organizowali swego czasu quizy, ale z tego co pamiętam to sporo osób z czatu było konkretnie z PJC.    Linki: The Bottom Line:  THE BOTTOM LINE - Wrestling na vhs i cd WEB.ARCHIVE.ORG najswieÂsze wie¶ci z wrestlingu oraz sklep z kasetami     PJC: spam WEB.ARCHIVE.ORG      
    • IIL
      @StuPH jak chcesz, to podaj linki do PJC i thebottomline Przeglądałem thebottomline autorstwa @ FH gdzieś od 2006 roku. Był tam zbiór jego felietonów, newsów, relacje z wypadów na WM, kolekcja kaset VHS, itd. Głównie to jednak kopia pisanego przez FH kontentu dla WrestleFans. Pamiętam, że PJC od @ KL  miało taki chat u góry strony i był bardzo aktywny swego czasu.  Było bardzo dużo efedow opartych na forach. Niektóre z nich funkcjonowały bardzo prężnie, ale nie znam niestety linków do nich.  @HeymanGuy złapałem admina RingSkill właśnie, ale niestety nic się nie zachowało...  
    • HeymanGuy
      Nie mam kontaktu z nikim z RS niestety  
    • StuPH
      Jesienią 2007 roku powstał blog, który w swoim czasie był mocno odwiedzany, a sam lubiłem poczytać raporty, które pisał tam KL. Mowa o Przyjacielu Johna Ceny (uwielbiam tę nazwę ). Niestety w archiwum jest tylko wersja od 2011, a więc po tym jak KL oddał bloga jakimś typkom.  Druga strona, która od razu przyszła mi na myśl, a nie została wskazana przez @ IIL  to The Bottom Line autorstwa FH. Najwcześniejsza wersja z archiwum pochodzi z 2003 r., więc to jakaś moja pierwsza klasa podstbazy xD Ja rzecz jasna trafiłem na stronę później, myślę że jakoś w okresie 2008 r. przez buszowanie na WF.  Na BGZ konto założyłem jakoś w czerwcu 2009 r., ale w sumie się nie udzielałem. Pamiętam, bo to okres wakacji przed gimnazjum kiedy spędzałem masę czasu na graniu w SAMP i...  a na pierwszy zaprosił mnie użytkownik attitude o nicku Hrystek.  Matko, ale nostalgłem! Dzięki adminie 
  • Dodaj nową pozycję...