Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Sobota, to dzień w którym odbyły się dwa pierwsze mecze 1/8.

Na temat pierwszego meczu, za dużo nie mogę napisać bo oglądałem tylko obydwie dogrywki i karne. Na pewno trzeba bardzo dobrze ocenić pracę Webba. Pomimo tego, że nie raz zaliczał wpadki, tym występem pokazał że z powodzeniem może gwizdać na wielkich turniejach.

Tak na dobrą sprawę poza poprzeczką w 120 minucie niewiele się w dogrywkach działo. Karne ? Jak dla mnie wyglądało to, jak konkurs w którym wygra ten kto popełni mniej błędów, a nie ten kto będzie celniej strzelał.

Drugi mecz, to dosyć wyraźna przewaga Kolumbii. Najpierw gol Jamesa, który będzie kandydował do gola turnieju, potem drugi który podciął skrzydła Urusom i mniej więcej od 70 minuty mniej lub bardziej składne ataki Urugwaju, kiedy to Kolumbia już trochę ten mecz odpuściła. Ogólnie całkiem niezły mecz.

Zwycięzcy tych meczy meczy spotykają się ze sobą w 1/4, co oznacza że przynajmniej jedna drużyna z Ameryki Południowej będzie w 1/2. Brazylia nie przekonała mnie do siebie w fazie grupowej i na tyle na ile zapoznałem się z meczem 1/4, nie przekonała mn ie dalej.

Kolumbia ze swoimi diamentami, a także resztą składu gdzie każdy daje z siebie wszystko, udowadnia że może osiągnąć bardzo dużo. Liczę na to, że to właśnie James i spółka będą w "czwórce", a Kanarki jeżeli nie pokażą nic nadzwyczajnego, ponownie zostaną wyeliminowani w ćwierćfinale.

Jeszcze jedno z wczorajszym komentowaniem. O ile Szpakowski przestawił się już na opcję Hame(s), to Babiarz konsekwentnie w studiu mówił, że to Dżejms. Dzięki Euz za uświadomienie jak to się wymawia, lub powinno się wymawiać :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355564

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Wkurza mnie to że w TV uznają go jako nowo odkrytą gwiazdę jakby przyszedł nagle z jakieś kolumbijskiej ligi z zespołu środka tabeli.

Haha, co więcej, dla Tomasza Wołka, tego samego pana, który uważa, że Rivaldo jest ojcem Giovanniego Dos Santosa, Kolumbia i Urugwaj to reprezentacyjna druga liga :D TVP nie zna granic absurdu, z boiska schodzi James, a Szpakowski na to coś takiego - z boiska schodzi /agilar/ (bla, bla, bla), kibice oklaskują właśnie schodzącego /ramiresa/ NO NIE :shock:

Dzięki Euz za uświadomienie jak to się wymawia, lub powinno się wymawiać :)

Dzięki :) jednym z moich hobby jest właśnie językoznawstwo i staram się ludziom przybliżać jak to powinno mniej więcej wyglądać w różnych językach, szczególnie, że ostatnio ludzie, którzy nie mają żadnego pojęcia o tych sprawach czepiają się tych, którzy wymawiają poprawnie. Wszyscy kręcą beke z /sapaty/ a nazwisko Zapaty tak właśnie się wymawia w każdym jednym dialekcie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355570

Ależ dramat Meksyku, ale sami są sobie winni. Nieodpowiedzialne zachowanie Marqueza (fakt, Robben trochę przyaktorzył, ale karny jak najbardziej słuszny, tym bardziej, że już w pierwszej połowy bodajże dwa razy został "zachaczony" w polu karnym) pozbawiło ich awansu do 1/4 finału.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355592

• Urządzenie:  Windows

Meksyk-Holandia

Tak jak wczoraj brawa dla Chile, tak i tu brawa dla Meksyku. Tutaj jednak sprawa ma się trochę inaczej, bo Meksyk był w tym spotkaniu lepszą drużyną - a na pewno w pierwszej połowie. Potem jednak zaczęli murować bramkę co było bardzo ryzykownym zagraniem, no i jak widać nie opłaciło się. Sprawa karnego w ostatniej minucie - kontrowersyjna decyzja i chyba karnego nie było. Tyle, że w pierwszej połowie Robben był faulowany, a sędzia nie odgwizdał faulu. Nie powiem, że oliwa sprawiedliwa, bo gdyby po połowie było 1-1, to mecz wyglądałby kompletnie inaczej. Cieszę się jednak, że to Holandia przeszła, bo czuję do nich większą sympatię ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355593

Tak sobie myślę, skoro Oranje przeszli mocny Meksyk, to teraz będą mieli z górki do półfinału.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355594

Holandia - Meksyk 2-1

Wesley Sneijder 88' ; Klaas Jan Huntelaar 90 + 4' (rzut karny) - Giovani dos Santos 48'

Meksyku szkoda mi tylko w perspektywie naprawdę dobrej gry w fazie grupowej. Dzisiejszą postawią w ostatnich trzydziestu minutach gry prosili się o bramki i to nawet od przeciętnie dysponowanej dzisiaj Holandii. Tak asekuracyjnie jak Meksykanie, grać mogła wczoraj Kolumbia przy stanie 2-0. ,,Oranje" natomiast z meczu na mecz pozostawiają po sobie coraz gorsze wrażenie i to nie tylko dlatego, że ,,na dzień dobry" zawiesili sobie poprzeczkę bardzo wysoko. Mam jednak wrażenie, że takie przejście z piekła do nieba uskrzydli Holendrów w następnym spotkaniu. W dodatku awans zapewnił słabiutki nawet w tym meczu Wesley Sneijder oraz debiutujący na tych MŚ Klaas Jan Huntelaar. Meksykowi natomiast należy podziękować za sporo emocji w czterech rozgrywanych przez nich meczach i mieć nadzieję, że horror z Fortalezy w końcu pozwoli im wyciągnąć odpowiednie wnioski i awansować w końcu do upragnionego ćwierćfinału...

Holandia: Jasper Cillessen 3 - Paul Verhaegh 2.5 (56. Memphis Depay 3), Ron Vlaar 3, Stefan de Vrij 3, Daley Blind 2.5 - Nigel de Jong bez oceny (9. Bruno Martins Indi 3.5), Georginio Wijnaldum 2, Wesley Sneijder 3, Arjen Robben 3.5, Dirk Kuyt 3 - Robin van Persie 2.5 (76. Klaas-Jan Huntelaar bez oceny)

Trener: Louis van Gaal 4.5

Meksyk: Guillermo Ochoa 4.5 - Francisco Rodriguez 3.5, Rafael Marquez 3, Hector Moreno 3 (46. Diego Reyes 3.5) - Paul Aguilar 3, Carlos Salcido 3, Miguel Layun 3.5, Andres Guardado 2.5, Hector Herrera 4 - Giovani Dos Santos 3.5 (61. Javier Aquino 2.5), Oribe Peralta 3 (75. Javier Hernandez bez oceny)

Trener: Miguel Herrera 2.5

Sędzia: Pedro Proenca (Portugalia) 4.5

Gracz meczu: Guillermo Ochoa (Meksyk)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355596

Tak przy okazji, to powiedzmy też parę słów o pogodzie która na pewno nie działała na korzyść Holendrów. Widać było, że były to dla nich bardzo trudne warunki i gorzej je wytrzymywali niż Meksykanie. Chociaż, czy nie możemy powiedzieć tego o każdej drużynie europejskiej, zwłaszcza patrząc na to ile drużyn z tego regionu już odpadło ;)?
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355597

maly619, identyczna pogoda i wilgotność była dziś w m.in Warszawie :)
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355598

Holandia- Meksyk 2:1

Szkoda mi Meksyku, szczególnie dlatego że nie zobaczymy już na tym mundialu w akcji ich bramkarza. Ochoa bronił wyśmienicie i gdyby awansowali, to byłoby to w ogromnej mierze jego zasługą. I tak aż tak dobry wynik Meksykanie zawdzięczają jego wyczynom, bo komentatorzy ani trochę nie przesadzali z tym, że instynkt ma wybitny. Nie zdziwię się jak na jesień zagra w jakimś dobrym klubie. Przy puszczonych bramkach nie miał szans. Strzał Sneijdera prędkość miał ogromną i mam nadzieję że gdzieś pojawi się jej prędkość. Facet kopnął i piłka w mgnieniu oka była w bramce. Nie dziwię się że Ochoa się nie ruszył. Karny także nie do wyciągnięcia, bo strzelony mocno i przy słupku. Tak poza tym to jego gra była bez zarzutu. Na przykład w pierwszej połowie wydawało się że nie przeleci między kilkoma zawodnikami, a on to zrobił i jeszcze piłkę złapał.

Holandia nie szalała dzisiaj, częściowo ze względu na dobrą obronę Meksykanów, ale sami też długo nie wrzucali wyższego biegu. No ale atakowali zawzięcie i te gole im się należały. Choć moim zdaniem dogrywka byłaby sprawiedliwsza, bo na zmęczeniu dopiero by wyszło komu należy się awans. Mecz toczył się w szybkim tempie i na pewno nie odstawał od bardzo dobrego poziomu jaki jest prezentowany na tym mundialu. Mam nadzieję że w wieczornym meczu też emocji nie zabraknie, choć drużyny są troszkę słabsze.

maly619, identyczna pogoda i wilgotność była dziś w m.in Warszawie

Nie tylko tam. Zresztą między burzą a ulewą to nic dziwnego :D

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355601

maly619, identyczna pogoda i wilgotność była dziś w m.in Warszawie :)

No dobra, ale co w związku z tym?

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355608

Ochoa powinien mieć możliwość zmiany obywatelstwa, na ten kraj, który wygra. Albo niech mu prześlą złoty medal pocztą. Niby ta Holandia przeszła, a jakoś mi chłopa szkoda. Wariatem jest przestrasznym między tymi słupkami. To, że Meksyk i Chile prawie ucięły faworytów, to nie dziwi mnie wcale. To były dwie naprawdę mocne ekipy. Urugwaj stracił dużo w moich oczach, i jak przed mundialem widziałem w nich czarnego konia, tak ich gra bez "gryzona" praktycznie nie istnieje. Coś tam niby kopali, ale po co, to sami nie wiedzą.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355614

O ile wczoraj jakoś żal Chilijczyków mi nie było, bo widziałem w ich drużynie pewne braki tak Meksyku mi szkoda i to strasznie. A w szczególności Ochoi, który robił wszystko aby jego zespół nie stracił bramki. Właściwie to Meksyk przegrał na własne życzenie. Jak pokazała pierwsza połowa, Meksyk w piłkę grać potrafi i niepotrzebnie oddali pole rywalom. Gra zaczęła się dopiero od pierwszej bramki. To wtedy Holandia pokazała determinację (ostatnie 15 minut to było najlepsze 15 minut Oranje w tym meczu) a Meksyk zagrał niczym Polska. Minimalizm był tutaj niepotrzebny, niepotrzebnie wierzyli w umiejętności bramkarza. Holandia to nie Honduras. Bramki Holendrów można było spodziewać się w każdej chwili.

Każda drużyna na tych mistrzostwach ma słaby mecz. Holandii taki mecz przydarzył się właśnie teraz. Jeżeli pokonali Meksyk to wydaje się, że droga do finału czeka otworem. Kostaryka, Grecja, Argentyna, Belgia? W tym momencie nie widzę szans tych drużyn na przejście Holandii.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355615

• Reputacja:   1

Kostaryka, Grecja, Argentyna, Belgia? W tym momencie nie widzę szans tych drużyn na przejście Holandii.

To jest mundial, Kostaryka uwalila juz Urugwaj, Włochy i zremisowała z Anglią. Czy pokonanie Holendrów by było dziwne ? Grecja i ich styl z kontrą pozwala na wielki fart i gigantyczny sukces państwa kryzysu. Argentyna i Belgia to zespoły które są strasznie skuteczne, Holandia przy słabym dniu może pożegnać się z finałem.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355623

No dobra, ale co w związku z tym?

Że komentatorzy troszkę przesadzają z tym jak to klimat ma wielki wpływ na dyspozycje jednych czy drugich.

Szkoda Meksyku bo liczyłem na bój pomiędzy Concacaf, ale sami się o to prosili tak głęboko cofając. Przed Kostaryką czapki z głów, grając w 10 wytrzymali napór Greków i wygrali jedenastki wykonując je bezbłędnie. Navas na razie bramkarz turnieju.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355627

Holandia nie powinna mieć problemów z awansem do półfinału, tak myślę.

Grecja mogła to rozstrzygnąć w dogrywce, ale się ośmieszyli tylko.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/322/#findComment-355628

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• StuPH
      Uwaga – mój post może być jak promo The Rocka podczas tej gali.* WWE na Netflixie póki co wpływa mega pozytywnie na mnie jako widza wrestlingu. Choć po latach przerwy, do bycia w miarę bieżąco wróciłem jakoś w 2019 r. (NXT się na to nie załapało), mniej więcej okresie gdy Eric Bischoff miał być dyrektorem wykonawczym SmackDown, ale prędko zastąpił go Bruce Prichard, a Bret Hart prezentował pas AEW podczas pierwszej edycji Double or Nothing (tak strzelam, może to zupełnie dwie różne części tamtego roku), to poza największymi galami raczej oglądałem skróty. W ostatnim czasie obejrzałem w całości noworoczne SmackDown, Raw i przed chwilą skończyłem NXT. Dobra koniec zachwytów, bo zaraz się okaże, że ostatniego SD już nie obejrzę… Nie wspominając dzisiejszym Collision xD. Żeby było jasne – z osób występujących w tym odcinku przed seansem znałem tylko młodego Pillmana, Tricka Williamsa, The Rocka i kojarzyłem jego córkę, choć gdy ta zaczęła się rządzić na zapleczu miałem małe WTF. A całkiem duże kiedy ogarnąłem, że jest GM NXT. Powiem wam, że jeszcze jakiś czas temu, gdybym już zdecydował się odpalić taką galę, to pewnie obejrzałbym jej dwie ostatnie walki. Dopiero niejako za pośrednictwem Tośki Storm stopniowo przekonywałem się do kobiecego wrestlingu w poważniejszym wydaniu (w moim łbie niepojętym było, że era Divas jest już dawno za nami, co dzięki wyżej wymienionej stopniowo się zmieniało. Ale spokojnie - gal od pana Rossy Ogawy jeszcze nie oglądałem xD). Dobrze się na to patrzyło. Wiadomo, trochę problem w odbiorze, bo w tych trzech pierwszych walkach żadnej z pań nie ogarniałem i nie miałem pojęcia, kto jest kim. Nie to co w dwóch kolejnych, gdzie w każdej z nich znałem po jednym typie! Promo The Rocka – kurwa, jestem fanem tego gościa od moich początków z wrestlingiem (no dobra, takich trochę późniejszych początków, kiedy poza Raw na ESC już czytałem o wrestlingu i oglądałem walki z poprzednich lat) i za każdym razem szukałbym pozytywów w jego pojawieniu się na gali (a pamiętam czasy kiedy jarałem się, że w 2009 r. dał jakieś promo via satellite z okazji X-lecia SmackDown), ale to niestety było lipne totalnie. Na początku gali kminił z córką, co przekazać publiczności… i mam wrażenie, że nic nie wykminił. Standardowe teksty The Rocka i to w słodkim, face-owym wydaniu (boli mnie fhuj, że po kapitalnym Final Bossie przeszliśmy do takiej wersji Rocka – oby to była jakaś zasłona dymna, której dotychczas nie kumam). Jego wizyta w NXT to fajna sprawa dla publiczności na miejscu, mogli go zobaczyć, strzelić stories na insta, ale w TV (necie) wypadło to słabo. Szkoda.   *w sumie po chuj w takim wydaniu, ale jest.  
    • IIL
      @SinMaker pamiętasz może jaki był link do forum PWZ?
    • SinMaker
    • PpW
      Kochasz hardkorowy wrestling? To pokochasz hardkorowe strzelanie! 🔫🔥 Fanatycy, razem z PM Shooter przygotowaliśmy dla was mega mocny DEAL - bilet na galę PpW: Gruba Przesada = 7% ZNIŻKI NA STRZELANIE 🤩🤯 Żeby skorzystać z promocji, wystarczy że pokażecie swój bilet na PpW, dokonując rezerwacji na recepcji w PM Shooter 👊 Przygotujcie swoje bilety i widzimy się na Krakowiaków 80A! 🫡🔥 Przeczytaj na fanpage.
    • IIL
      @GGGGG9707 , belgijskie BZW zrobi galę w Brukseli dzień przed Raw: Potwierdzono udział Trent Seven i MAO oraz dmuchanej lali z DDT
  • Dodaj nową pozycję...