Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

3. Pamiętaj aby dzień święty święcić!

MŚ są świętem, raz na 4 lata i obowiązkiem jest zobaczenie każdego meczu!

+1

nieważne, że sesja, nieważne że praca, nieważne że studia. MŚ to MŚ, trzeba oglądać wszystko, nawet jeśli będzie to mecz typu Kostaryka-Iran.

A jak już mówimy o wkręcaniu się w klimat MŚ, to wiecie może, czy wyszły już jakieś gazetki ze składami i innymi tekstami poświęcone w całości mistrzostwom? Uwielbiam je czytać i przeglądać, a nawet nie wiem czy coś już wyszło.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353707

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Wystarczy kupić Tele tydzień lub To&Owo. Ja zakupiłem dwie gazety i jestem trochę rozczarowany tą z Tele Tygodnia. Nawet nie ma składów drużyn.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353709

• Urządzenie:  Android

A jak już mówimy o wkręcaniu się w klimat MŚ, to wiecie może, czy wyszły już jakieś gazetki ze składami i innymi tekstami poświęcone w całości mistrzostwom? Uwielbiam je czytać i przeglądać, a nawet nie wiem czy coś już wyszło.

Program TV o nazwie To & Owo, dołączył kilkunastostronicową gazetkę o MŚ. Czy coś jeszcze wyszło - nie wiem. Wiem natomiast, że w czwartek będę koczował przy kiosku w oczekiwaniu na skarb kibica z Przeglądu Sportowego :)

Swoją drogą: macie jakieś starsze skarby kibica z MŚ? Ja mam z 2010 i 2006 roku w całości, i z roku 98, ale brakuje w nim trochę stron.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353710

W zeszły poniedziałek był dodatek z "Tele tygodniem" poświęcony mundialowi. Rodzice kupują i stwierdzili, że mi się przyda, ale od razu poszedł do pieca, bo to było marne wydanie na 12 stronach. 12 czerwca wychodzi skarb kibica razem z "Przeglądem Sportowym" i na pewno kupię, bo zawsze dają fajne wydania. Nie tylko same składy, ale też jakieś ciekawostki, wywiady, różne statystyki i trochę o historii. Natomiast dodatek "Piłki nożnej" od piątki jest podobno w kioskach. Nie wiem jak wygląda, bo nie kupowałem.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353711

Euz, pozwolę sobie skomentować twoje typy ogólnie i wydaje mi się, że chociaż jeden zespół z Afryki zdoła wyjść z grupy(liczę na WKS lub Nigerię, bo Ghana ma zbyt trudną grupę), a z wielkich faworytów w fazie grupowej odpadnie....Hiszpania! i Portugalia.

Na mundialach w XXI wieku jeden afrykański zespół wychodził z grupy i myślę, że tak będzie i tym razem. Największe szanse daję Wybrzeżu Kości Słoniowej, choć jak wspominał Euz z turniejami im nie po drodze. Nigeria też nie jest bez szans, ale chyba tylko pod warunkiem, że Bośnia i Hercegowina jak na ekipę z Bałkanów przystało zacznie kłócić się o wpływy, pieniądze itp. Ghana jest z kolei słabsza niż np. w RPA, a i grupę ma bardzo silną. Ja widzę ich nawet za USA. Algieria raczej odpadnie, choć oni też mają cień nadziei - Rosjanie lubią korzystać z życia. Może Kokorin znowu zacznie pstrykać sobie dwuznaczne zdjęcia z kolegami z drużyny i zapomni o grze? :D

Ps. ktoś się zastanawiał co się stanie, jeśli Brazylia nie wygra złota? To co się wtedy będzie działo w tym kraju, będzie chyba można nazwać Wojną Domową, bo przecież tam jest jeszcze większa patola niż u nas, w kraju.

Po 1950 roku ogłoszono konkurs na kolor nowych koszulek reprezentacyjnych (białe uznano za przeklęte), Ary Barroso (brazylijski Dariusz Szpakowski) zmienił branżę i zaczęto patrzeć nie tylko na umiejętności techniczne, ale i psychologiczne graczy. Nie było tak źle, choć wtedy raczej społeczeństwo nie było tak wrogo nastawione do imprezy jak obecnie...

Kurde, jak ja się jaram, siedze i oglądam skróty ze starych mundiali bo już po prostu nie mogę :P

A ja właśnie nie czuję klimatu mundialu. Chyba się starzeję... :P Mam nadzieję, że już pierwsze mecze mnie nakręcą...

Mam jeszcze do was pytanie: będziecie oglądać każdy mecz, czy tylko "ciekawsze na papierze" ? Ja mam zamiar obejrzeć większość meczów - oprócz tych o 24:00.

Ja planuję obejrzeć wszystkie spotkania i dzielić się swoimi spostrzeżeniami na Attitude. W pierwszych dniach mundialu pewnie będę mieć problemy z dostępem do Internetu, dlatego gdzieś w niedzielę wieczorem ukaże się potężny post mojego autorstwa. Strzeżcie się i pozamykajcie dzieci w domach! :P

Wystarczy kupić Tele tydzień lub To&Owo. Ja zakupiłem dwie gazety i jestem trochę rozczarowany tą z Tele Tygodnia. Nawet nie ma składów drużyn.

Skarb kibica Tele Tygodnia mam. Na poziom merytoryczny nie patrzę, bo przyzwyczaiłem się do błędów TT w stylu ,,trzykrotny zdobywca Złotej Piłki Lionel Messi". Będę jednak uzupełniał mecze, by za pięćdziesiąt lat powspominać brazylijski turniej. :P

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353712

Mam jeszcze do was pytanie: będziecie oglądać każdy mecz, czy tylko "ciekawsze na papierze" ? Ja mam zamiar obejrzeć większość meczów - oprócz tych o 24:00.

Mecze o północy będą właśnie najmilsze do oglądania - klimat prawie jak przy PPV od WWE, a i trafi się tam kilka perełek jak np. Włochy-Anglia czy Stany vs Portugalia.

Od dwóch tygodni czekam na Vademecum Kibica od Faktu, w który zaopatruję się na każdą imprezę - żenujące analizy i masę przekłamań można sobie odpuścić, ale jeśli chodzi o statystyki jest to chyba najpełniejszy materiał odnośnie największych turniejów, dodatkowo jest plakat kaźdej drużyny i fota Miss danego kraju w bikini :P. Poszperam jeszcze w internetach, ale chyba w tym roku nie zanosi się na wydanie tego dodatku.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353714

Ja tam późno chodzę spać, więc te pory nie robią na mnie najmniejszego wrażenia :D

Francuzi na pożegnanie z kibicami pokonali Jamajkę 8-0. Przeciwnik może i słaby, ale grali naprawdę fajnie i jeszcze się okaże, że nieobecność Ribery'ego wyjdzie im na dobre (czego im życzę, bo jak już Anglia odpadnie to im będę kibicował).

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353715

Nie wiem czy przypadkiem wam nie uciekło. Reus nie jedzie na Mundial.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353716

Euz, really ????

Z całym szacunkiem ale chyba ty sam w to nie wierzysz co wytypowałeś. Hiszpania nie wyjdzie z grupy ? Hell no !!! Chile to jest mocna drużyna, ale tylko może zagrozić Holandii.

I to co mnie najbardziej zdziwiło w twoich typach: Belgia nie wychodzi z grupy !!!!!!!!!! i dostarczyciel punktów, czyli Kostaryka przed Anglią.

Podchodzisz to tego za bardzo na serio:D w 2010 też nikt się nie spodziewał tego, że Włochy dostaną wpierdol od Słowacji i zremisują z Nowa Zelandia, a ja myślę, że mimo wszystko ojebanie Anglii przez Kostaryke jest dużo bardziej prawdopodobne, szczególnie, że ci nie mają problemu z ojebaniem Meksyku, który notabene jest lepszy niż Anglia :P Hiszpania gra dno, piłkarze są w beznadziejnych formach i serio, co raz więcej osób w internecie sceptycznie podchodzi do nich, nawet Kowal psychofan Barcelony nie daje im szans.

Przed chwilą oglądaliśmy na ircu z Amarru mecz Francji z Jamajką, boże jakie to było wspaniałe. W porównaniu do tego co pokazują te hiszpańskie cioty to niebo a ziemia. Niby tylko towarzyski mecz, ale serio, dawno nie widziałem tak zajebistej Francji. Wszystko im wychodziło. Podejrzewam, że Hiszpania by miała problemy żeby tej Jamajce strzelić ze 2 gole, szczególnie, ze poziomem oni przypominają Salwador, albo nawet są lepsi.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353718

Ja jako sympatyk reprezentacji Niemiec jestem tą informacją zasmucony, choć wierzę, że szeroka i bogata w dobrych piłkarzy kadra naszych zachodnich sąsiadów poradzi sobie z tą absencją. Na mundial nie jedzie jeden z najbardziej lubianych przeze mnie graczy. Szkoda, bowiem według mnie znowu omija go wielki turniej. Na Euro 2012 grał niewiele, a powinien więcej, mając w pamięci ówczesną słabiutką formę Lukasa Podolskiego. Może na Euro we Francji nastanie jego czas...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353719

"Piłka Nożna" wydała swój skarb piłkarski w cenie ośmiu złotych i zakupiłem go.

Co do jakichś typów...

Uważam, że Brazylia ma pewne miejsce pierwsze w swojej grupie, a drugie powinna zająć Chorwacja. Meksyk w eliminacjach ledwo co się dostał do tych mistrzostw, więc nie wiem czy ich stać na drugie miejsce.

Jak bardzo nie trawię drużyny Hiszpanii i tego całego jarania się nimi przez ludzi to muszę postawić ich na pierwszym miejscu w grupie. Bardzo chciałbym żeby Holandia wyszła z grupy, ponieważ ich bardzo lubię, ale po słabym wypadzie na Euro i obecnej kadrze, która wg mnie nie zachwyca, będzie to ciężkie i prawdopodobnie Chile wskoczą na ich miejsce.

Wg mnie najsłabsza grupa na mundialu, w której będą się liczyć tylko Kolumbia i WKS. Niby Grecja może tam namieszać, ale mam nadzieje, że im sie to nie uda.

W grupie D będą najciekawsze mecze. Już nie mogę się ich doczekać. Osobiście stawiam na awans Urugwajczyków i Włochów. Anglicy nie maja porywającego składu i kibice nawet w nich nie wierzą. Aczkolwiek może zrobią niespodziankę i wygryzą Włochów.

W kolejnej grupie zagadką będzie forma Francuzów. Od paru lat grają różnie, więc mogą mieć problemy w swoich meczach. Mimo wszystko stawiam na awans ich oraz Szwajcarów.

W grupie F w ciemno stawiam na awans Argentyny i Bośni. Wydaje mi się, że ani Nigeria ani Iran im nie zagrożą.

Kolejna grupa to grupa moich faworytów do wygrania mistrzostw czyli Niemiec. Jestem przekonany, że wyjdą z pierwszego miejsca. Problem mam nad wskazaniem kto wyjdzie z drugiego miejsca. Rozum podpowiada, że Portugalia, ale bardzo chciałbym żeby to była Ghana.

W tej grupie pewniakami są Rosjanie i Belgowie i nie ma się tu co więcej rozpisywać.

Robiąc dalszą symulację turnieju, niestety nie dojdzie do mojego wymarzonego finału Brazylia-Niemcy gdyż prawdopodobnie spotkają sie oni w półfinale. W takim wypadku ktoś z tej dwójki zagra w ostatni dzień mistrzostw...z Argentyną, która ma skład, który może dać im nawet wygraną.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353722

Anglicy nie maja porywającego składu i kibice nawet w nich nie wierzą.

Bullshit. Anglicy mają bardzo dobrą, perspektywiczną kadrę. Mieszankę utalentowanej młodości z doświadczeniem. Są pewne braki (fatalny Johnson na RB, ale Walker z kontuzją więc wyjścia nie było), ale ogólnie wygląda to bardzo dobrze. Problemem tej kadry jest jej "sternik", trenerskie zero. Nie mam pojęcia jakim cudem ten facet dalej trzyma tę posadę, ale mam nadzieję, że po tej zbliżającej się kompromitacji wyleją go na drugi dzień. Mecze Polaków są przyjemniejsze dla oka.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353723

Wg mnie najsłabsza grupa na mundialu, w której będą się liczyć tylko Kolumbia i WKS. Niby Grecja może tam namieszać, ale mam nadzieje, że im sie to nie uda.

Czemu nikt nie docenia Japonii? :P Serio, nikt w nich nie wierzy, a według mnie powinni z tej grupy wyjść na luzach, znakomita druga linia, niezły atak i tylko ta nieszczęsna obrona, który jest wielką niewiadomą. Na Pucharze Konfederacji niestety niemiło zaskoczyli, co nie znaczy, że nie zostawili po sobie dobrego wrażenia, w meczu z Włochami zagrali w otwarte karty i było bardzo blisko sprawienia niespodzianki. Wiadomo, że fizycznie i taktycznie będą przygotowani najlepiej jak się da, do tego będą jak to zwykle, skoncentrowani. Honda mimo (podobno) nie najlepszej formy powinien i tak na MŚ być w znakomitej dyspozycji.

Dla mnie z tej grupy może wyjść każdy, nawet Grecja. Szanse WKS daję jednak mniejsze z jednego ważnego powodu - brak zimnej głowy. Czy to mundial czy PNA, WKS tego nie ma. Mało, która ekipa za wyjątkiem Ghany z poprzednich mistrzostw pokazała dobrą taktycznie grę i pełną koncentrację, pełną do 120 minuty, bo jednak Gyan zawiódł pierwszy, jego koledzy kilka minut później już w serii jedenastek. Ale to już jest zapisane w kodzie DNA, nie bez przypadku rasa żółta jest na czele jeśli chodzi o inteligencje, a czarna na końcu. (pozdro Kamerun).

Na tym mundialu coś takiego jak koncentracja, zimna głowa, podejście do taktyki może mieć kluczowe znaczenie tak jak i było to w roku 2010 - dlaczego Słowacja i Nowa Zelandia sprawiły niespodziankę? dlaczego Urugwaj, który typowano na.. 4 miejsce w grupie został 4 ale w końcowej klasyfikacji? stąd też stawiam wyżej np. Koree od Belgii - Wilmots taktykiem nie jest nawet dobrym i nie jest to żadna herezja tylko fakt, powtarzany nawet przez piłkarzy grających w kadrze, którzy otwarcie mówią o jego podejściu do spraw taktycznych. Jeśli Korea wyjdzie skoncentrowana i zagra swoje to przejdzie tę grupę bez większego problemu. Z ruskimi nigdy nie wiadomo, równie dobrze mogą zagrać 3 dobre mecze jak i 3 fatalne.

Swoją rolę mogą odegrać także warunki klimatyczne, czy to drużyny z Am pd czy środkowej jak Honduras lub Kostaryka mogą sporo namieszać. Wyżej ktoś pisał o Ekwadorze - ja tej drużynie nie dałem co prawda szans w moim typowaniu, jednak wszystko może się zdarzyć. Według mnie będzie to najgorszy Ekwador od lat, który zdecydowanie lepiej wygląda na chwilę obecną w kadrach młodzieżowych gdzie aż roi się od zajebistych talentów. Kadra seniorska to niestety dla mnie poziom bardzo przeciętny.

Jeszcze kilka słów o drużynach z Ameryki Środkowej bo zauważyłem tutaj dużą ignorancje skierowaną w stronę Kostaryki i Hondurasu. Dla wielu, tak fatalna dyspozycja Meksyku to tylko wypadek przy pracy, który te drużyny umiały umiejętnie wykorzystać. Dla mnie jako osoby, która bacznie śledzi poczynania na tamtym kontynencie (P.S. obecnie leci Puchar Karaibów :P ), przypadku było w tym tylko trochę, jednak tym ekipom trzeba sporo oddać. Futbol w Hondurasie (jak i całej Ameryce Północnej zresztą) zrobił postęp niebotyczny i nawet nie mówię tutaj o przynależności klubowej zawodników bo w tym aspekcie wielkiej zmiany nie ma, ciągle sporo jest zawodników z tamtejszej ligi, ale np. w aspekcie taktycznym. Honduras ma znakomitą jak na swoje warunki defensywę i myślę, że stać ich spokojnie na to żeby sprawić niespodziankę np. Szwajcarom.

Na koniec pare słów o Argentynie - nie widzę ich jako mistrzów świata zupełnie. Bramkarze to totalne nieporozumienie, ja rozumiem, że trener ma wizje, ale nie powołać Willy'ego Caballero a wziąć gościa, który w Monaco zagrał z 2 czy 4 razy + bramkarza spadkowicza z Serie A, który miał ponoć udział przy całkiem sporej ilości straconych goli Catanii? O obronie zupełnie nie wiem nic, nie wiem kto będzie grał, na kogo postawi trener, wiadomo tylko, że Garay to obecnie absolutny światowy top - genialny w powietrzu, do tego zaawansowany technicznie. Reszta pozycji to niby gwiazdy, ale kurwa, Messi, w ilu on ważnych meczach w Barcelonie w tym sezonie brał odpowiedzialność na swoje barki? bo jeśli myślę o Messim liderze w tym sezonie, to nic mi do głowy nie przychodzi, bardziej natomiast jego człapanie po boisku i chowanie się za plecami Xaviego czy Fabregasa. Najwięcej mogę powiedzieć chyba o Lavezzim, który był jednym z najlepszych piłkarzy PSG w tym sezonie. Miał coś czego u niego brakowało w sezonie wcześniejszym, czyli - w każdym meczu, z jakimi cieniasami by Paryż nie grał to pewnym było, że Lavezzi da z siebie 110%, będzie walczył o każdą piłke i do każdej, nawet najchujowiej na świecie zagranej będzie biegł sprintem. O Aguero też martwić się nie powinienem, ale reszta jak zagra, jak będzie wyglądała ich współpraca i to kto w ogóle będzie pierwszym wyborem trenera jest dla mnie niewiadomą. To czy posadzeni na ławce gwiazdorzy nie będą psuli atmosfery też nie jest dla mnie pewne - no wiecie, turniej w Brazylii, każdy z nich chciałby wygrać na terenie odwiecznego rywala i mieć w tym jakiś udział.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353724

Program TV o nazwie To & Owo

To już mam, ale gazetka jest lipna, bo nawet składy mają nieaktualne :P

Ja szukam czegoś większego. Jakiejś wielkiej, porządnej gazety, właśnie typu Skarb Kibica. Nie mam tylko pojęcia, czy już jakaś wyszła lub w najbliższym czasie wyjdzie, a nie chce mi się dziennie chodzić do sklepu i to sprawdzać :D

12 czerwca wychodzi skarb kibica razem z "Przeglądem Sportowym" i na pewno kupię, bo zawsze dają fajne wydania. Nie tylko same składy, ale też jakieś ciekawostki, wywiady, różne statystyki i trochę o historii. Natomiast dodatek "Piłki nożnej" od piątki jest podobno w kioskach. Nie wiem jak wygląda, bo nie kupowałem.

O właśnie, na takie info czekałem :)

Mimo całego szacunku do Reusa i jego umiejętności, to uważam, że jego strata nie wpłynie jakoś znacząco na grę Niemców. Oglądałem sparingi naszych zachodnich sąsiadów i Reus (zresztą tak samo jak Ozil) grali przeciętnie. Często dopiero rezerwowi poprawiali grę kadry, a niewątpliwie najlepszym zmiennikiem był Poldi, który gra właśnie na pozycji Reusa.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353728

• Urządzenie:  Android

Zakupiłem dzisiaj skarb kibica z "Piłki Nożnej". Jakiś taki mały rozgardiasz jest i początkowo nie mogłem przywyknąć. Lecąc składami, dochodzimy do Australii i zaraz po niej zaczynają się "plakaty" drużyn. W międzyczasie terminarz Mundialu (niestety, bez możliwości wpisywania wyników i tabel). Na ostatniej już stronie mamy info o sędziach i plan transmisji w TVP. W skali szkolnej daję "PN" +3/-4. Czuję, że jak co każde MŚ, "Przegląd" zgniecie jaja :D
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/291/#findComment-353731

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• MattDevitto
      Kiedyś Taazy gadał, że nie musi chodzić na treningi, bo patrzy jak inni wykonują jakieś akcje i jedynie powtarza Pasuje idealnie.
    • Grins
      O podbijam, on nie jest już do niczego potrzebny, doszczętnie zakopali charakter Final Boss'a, tak spierdolić koncertową postać to tylko WWE potrafi, teraz już Rock nie jest do niczego potrzebny na tych tygodniówkach bo zabiera tylko czas antenowy innym zawodnikom. 
    • Grins
      Ja tam się rozczarowałem, nie tego się spodziewałem po debiucie na tej platformie, a wygląda na to że dużo się nie zmieni, mam wrażenie że będzie jeszcze większa cenzura, wyciszanie przekleństw podczas walk zawodników to będzie męczarnia, obym się mylił ale nie zapowiada to się dobrze. 
    • CzaQ
      Z mojego ulubionego filmu :        Virtually identical  
    • MattDevitto
      Do NFL to w sumie teraz ciężko komukolwiek się porównywać, bo jest na absolutnym topie. To jak niszczy oglądalnością obecne NBA mówi samo za siebie. WWE o takich wynikach może jedynie pomarzyć. Co do tego nie jestem taki pewny. O ile jeszcze w czasie RTWM jestem w stanie sobie wyobrazić, że liczby mogą być wysokie tak później spodziewam się spadku. Dużo osób będzie oglądało galę z odtworzenia, po emisji przez co wyniki oglądalności nie będą aż tak duże. Pamiętajmy, że pierwsze Roł było bardzo mocno promowane i docierało nawet do ,,niedzielnego'' fana.
  • Dodaj nową pozycję...