Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Ja ewidentnie udowodniłem, że kłamiesz

No nie bardzo.

I ja też mogę powiedzieć, że czuję się urażony tym, że nazwałeś mnie niesłusznie kłamcą. I jeśli dostanę warna (co wcale mnie nie zaskoczy), to będę wnioskować o taką samą karę dla ciebie.

Skoro teraz sam komentujesz swój post nazywając czterech piłkarzy Barcelony jedynymi wychowankami

Nie zrozumiałeś. Może nie do końca jasno to napisałem, a więc jeszcze raz:

Stwierdziłeś, że napisałem o 4 wychowankach Barcelony i 1 Bayernu, a więc ja wrzuciłem ten cytat:

Czy po pierwszym klubie zawodnika określamy jakiego klubu jest się wychowankiem? Przegląd nie myli się pisząc, że tylko dla Contento pierwszy klub to Bayern, bo taka jest prawda. Ale czy to robi z innych nie-wychowanków? (...)

W takim razie sprawdź sobie pierwsze kluby twoich idoli z Barcy. Idąc za wikipedią takich jak Contento w Bayernie widzę 4: Valdes, Pique, Xavi i Dos Santos. Koniec.

W cytacie tym nie ma słowa o tym, że tylko Contento to wychowanek Bayernu. Nie ma też słowa, że ci 4 zawodnicy Barcy to jedyni wychowankowie Barcy. Zarzuciłeś mi, że takie coś stwierdziłem, a ja tym cytatem udowadniam, że mówisz nieprawdę.

Bo zarówno Lahm jak np Thiago mają tylko po jednym klubie w swojej historii

Nie bardzo rozumiem.

Kilka razy powoływałeś się na Wikipedię ,ale na proste pytanie nie potrafisz odpowiedzieć to raz, a dwa ja powołuję się na dane z gazety ( które w przypadku Barcelony pokrywają się z moją ) , więc nie mam zamiaru stosować innego źródłach w swoich postach.

I to ty mnie oskarżasz o niewyjaśnianie rzeczy i nieodpowiadanie na pytanie, a teraz, gdy chcę Ci coś udowodnić zbywasz to głupim stwierdzeniem, że używasz innego źródła. Odpowiedz mi na moje pytanie i podaj mi wychowanków z Barcy korzystając z wikipedii, a wiele się wyjaśni. No chyba, że się boisz i wiesz, że wtedy wyjdzie twoja hipokryzja ;)

A i nadal nie wyjaśniłeś tych różnic w twojej interpretacji stwierdzeń nie zgadzających się z twoją wiedzą.

Tylko jak wyjaśnić różnice, tam gdzie ich nie ma? :D

Wyjaśniłem je, ale skoro nie potrafisz czytać, to co zrobić?

Zresztą ja twoją wypowiedź o transferach zrozumiałem tak, że uważasz się za lepszego specjalistę w kwestii kto jest dobrym transferem dla Borussi niż dyrektorzy tego klubu, bo krytykujesz pomysł pozyskania Ramosa

A nie mam takiego prawa? Chyba po to jest forum, żeby oceniać ruchy poszczególnych drużyn. Ty nigdy nie krytykujesz ruchów transferowych Barcy i wszystko co robią uważasz za super idealne?

Moim zdaniem BVB mogłoby za tą kasę pozyskać kogoś lepszego, a co ważne młodszego, a więc i bardziej perspektywicznego.

i kogoś jeszcze a sam proponujesz innych piłkarzy Bundesligi.

No właśnie. BVB mówi o jeszcze jednym zawodniku, a ja zamiast tego proponuję paru innych (nie jest powiedziane, że ten jeden nie może się tam znaleźć).

[ Dodano: 2014-04-06, 22:41 ]

ja powołuję się na dane z gazety ( które w przypadku Barcelony pokrywają się z moją ) , więc nie mam zamiaru stosować innego źródłach w swoich postach.

A jak w poprzednich postach mówiłem, że niektóre rzeczy to twoje zdanie, to zbywałeś to stwierdzeniem, że to nie ty, tylko Przegląd.

No, ale przepraszam bardzo - skoro korzystasz tylko i wyłącznie z tego źródła informacji, to chyba jest to równoznaczne z tym, że rzeczy z tego źródła są twoimi opiniami. Bo jeśli nie korzystasz z innych źródeł, to skąd bierzesz wiedzę na te tematy?

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348268

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

I ja też mogę powiedzieć, że czuję się urażony tym, że nazwałeś mnie niesłusznie kłamcą.

Kilka razy sugerowałeś, że stosuję różne kryteria w nazywaniu wychowanków, a ja ci dokładnie wyjaśniłem z jakiego źródła korzystam, i że w każdym przypadku stosuje te same kryteria.

Wcześniej też napisałem, że jeśli nie wyjaśnisz oskarżeń to nazwę cię kłamcą i nic nie wyjaśniłeś. Raz ci odpuściłem, ale kolejnych oskarżeń nie mogłem. Piszesz o hipokryzji o różnych kryteriach a ja zawsze starałem się stosować jedne kryteria.

W cytacie tym nie ma słowa o tym, że tylko Contento to wychowanek Bayernu. Nie ma też słowa, że ci 4 zawodnicy Barcy to jedyni wychowankowie Barcy. Zarzuciłeś mi, że takie coś stwierdziłem, a ja tym cytatem udowadniam, że mówisz nieprawdę.

W tym cytacie nie ma, ja zasugerowałem jak to zrozumiałem ,a ty w kolejnym poście nazwałeś tych 4 zawodników jedynymi wychowankami Barcelony. Przeczytaj dokładnie swój poprzedni post. Dokładnie wyjaśniłeś to jak ja ten fragment zrozumiałem.

Nie bardzo rozumiem.

Jeszcze raz Contento ma status wychowanka podobnie jak Messi, Puyol czy Valdes - łatwo uznajemy ich za wychowanków.

Lahm ma zapisany jeden poprzedni klub , podobnie jak np Thiago. To chyba w tej sytuacji oczywiste jest do czyjego statusu bliżej jest Lahm.( Na podstawie tych danych).

Do wychowanków czy do piłkarzy przychodzących z innych klubów.

Odpowiedz mi na moje pytanie i podaj mi wychowanków z Barcy korzystając z wikipedii, a wiele się wyjaśni

Chętnie odpowiem tylko bądźmy dokładni ja zadałem też pytanie o wychowanków Bayernu kilka postów wcześniej i nie doczekałem się odpowiedzi.

Na jakiego człowieka wychodzisz skoro domagasz się odpowiedzi, gdy pytanie skierowane do ciebie ciągle pozostaje otwarte.

Ja się nie czepiam jak ktoś nazywa Messiego wychowankiem argentyńskiego klubu, bo wiem, że jakiś czas tam trenował, ale skoro w Przeglądzie to pominęli i uznali go za wychowanka Barcelony, to dlaczego tego nie zrobili w przypadku Lahma i nie zapisali go jako wychowanka? Mnie to nie interesuje. A jeśli ciebie interesuje możesz do nich pisać z prośbą o wyjaśnienie.

Wyjaśniłem je, ale skoro nie potrafisz czytać, to co zrobić?

Zgoda nie potrafię czytać wyjaśnij jeszcze raz.

Jesteś przekonany, że Lahm jest wychowankiem Bayernu i przybył tam w wieku 6 lat, ja podaję źródło które nie nazywa Lahma wychowankiem, a sam znajdujesz takie, które twierdzi, że przyszedł w wieku 11 -12 lat.

Na jedno reagujesz z zaciekawieniem, a na drugie z agresją i nazywasz to rozpowszechnianiem głupoty. Takie są fakty. To ja pytam dlaczego tak reagujesz?

I to ty mnie oskarżasz o niewyjaśnianie rzeczy i nieodpowiadanie na pytanie, a teraz, gdy chcę Ci coś udowodnić zbywasz to głupim stwierdzeniem, że używasz innego źródła

Nie zbywam tylko, piszę że w tej dyskusji aby być uczciwym korzystam z jednego źródła w oparciu o które wypowiadam się. Właśnie korzystanie z innych uważam za hipokryzję bo wiem doskonale, że w wielu przypadkach status wychowanka jest trudny do określenia, dlatego wolę opierać na źródle, które w przypadkach które znam ma takie samo zdanie jak ja.

Ja wyjaśniam wszystko o co pytasz.

Nie wiem natomiast z jakiego ty źródła korzystasz określając kto jest wychowankiem a kto nie, sam ci nawet napisałem abyś każdego piłkarza określał wg równych zasad, a nie jednego z Wikipedii, a innego z oficjalnej strony Bayernu czy Uefa.

Żeby jeszcze wyjaśnić to także w przypadku Cassillasa, czy Jesse Przegląd ma takie samo zdanie jak ja, więc jeśli w tylu przypadkach się pokrywa to nie widzę powodu szukania innego.

Moim zdaniem BVB mogłoby za tą kasę pozyskać kogoś lepszego, a co ważne młodszego, a więc i bardziej perspektywicznego.

Takie postawienie sprawy rozumiem.

No właśnie. BVB mówi o jeszcze jednym zawodniku, a ja zamiast tego proponuję paru innych (nie jest powiedziane, że ten jeden nie może się tam znaleźć).

Czyli jakby tym jednym był Vonland ( chyba tak się pisze ) to nadal byś się załamywał czy twierdził że robi świetny ruch?

Ty nigdy nie krytykujesz ruchów transferowych Barcy i wszystko co robią uważasz za super idealne?

Czasami mi się nie podobają pomysły, ale po pierwsze moje zdanie nic nie znaczy, bo to nie ja za to odpowiadam i biorę pieniądze, a po drugie jakbym krytykował pomysł np: zatrudnienia jakiegoś bramkarza z niemieckiej Bundesligi to na pewno nie podawałbym zamiast tego nazwisk Ter Stegena, czy Neuera jako świetnych wzmocnień. Tylko jeśli bym krytykował poszukiwania w Niemczech to jako cele dałbym piłkarzy z innej ligi.

A jak w poprzednich postach mówiłem, że niektóre rzeczy to twoje zdanie, to zbywałeś to stwierdzeniem, że to nie ty, tylko Przegląd.

No, ale przepraszam bardzo - skoro korzystasz tylko i wyłącznie z tego źródła informacji, to chyba jest to równoznaczne z tym, że rzeczy z tego źródła są twoimi opiniami. Bo jeśli nie korzystasz z innych źródeł, to skąd bierzesz wiedzę na te tematy?

Zbywając cie dostosowałem słownictwo do twojego o różnicach w wyrażeniach. :?

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348294

a ja ci dokładnie wyjaśniłem z jakiego źródła korzystam, i że w każdym przypadku stosuje te same kryteria.

Ale jakie kryteria? Bo w przeglądzie tak jest? To jest twoje kryterium? Już dawno udowodniłem Ci, że twoje źródło informacji nie jest perfekcyjne.

a ty w kolejnym poście nazwałeś tych 4 zawodników jedynymi wychowankami Barcelony

Nie nazwałem, po prostu zostało to niefortunnie napisane i przyznaję się do tego, dlatego też w kolejnym poście wytłumaczyłem to jeszcze raz i chyba jest to już zrozumiałe.

Przeczytaj dokładnie swój poprzedni post.

To zrobiłem i w kolejnym poprawiłem się, dlatego teraz odnieś się do tego posta, bo udowodniłem Ci, że niesłusznie oskarżyłeś mnie o mówienie o napisałem o 4 wychowankach Barcelony i 1 Bayernu.

Jeszcze raz Contento ma status wychowanka podobnie jak Messi, Puyol czy Valdes - łatwo uznajemy ich za wychowanków.

Lahm ma zapisany jeden poprzedni klub , podobnie jak np Thiago. To chyba w tej sytuacji oczywiste jest do czyjego statusu bliżej jest Lahm.( Na podstawie tych danych).

No i cały czas staram się udowodnić Ci, że twoje źródło nie jest tak perfekcyjne jakby Ci się wydawało.

Chętnie odpowiem tylko bądźmy dokładni ja zadałem też pytanie o wychowanków Bayernu kilka postów wcześniej i nie doczekałem się odpowiedzi.

Jak nie jak tak :D Serio masz problemy z czytaniem :D

A co to jest:

Fox Mulder napisał/a:

Kto jest wychowankiem Bayernu wg Wikipedii?

A jak to określić? Wikipedia nie pisze wprost: "Tak, on jest wychowankiem tej drużyny". Bo dla mnie wychowankiem są osoby które grały w klubie od samiutkiego początku, jak i ludzie którzy w młodym wieku przeszli do Bayernu, a potem przez grę w młodzieżówce wskoczyli na poziom seniorski.

Mam ich wymienić? A proszę bardzo: Lahm, Schweinsteiger, Badstuber, Alaba, Contento, Müller i Kroos. Choć przyznaję, Alaba i Kroos mogą niektórym wadzić i mogą nie uznawać ich za wychowanków, bo jednak w Monachium w drużynach młodzieżowych spędzili tylko 2 lata i potem debiutowali w pierwszym składzie, ale to już zależy jak kto na to patrzy.

Na jakiego człowieka wychodzisz skoro domagasz się odpowiedzi, gdy pytanie skierowane do ciebie ciągle pozostaje otwarte.

Na jakiego człowieka wychodzisz, skoro nie potrafisz odczytać czegoś na co odpowiedziałem?

Ja się nie czepiam jak ktoś nazywa Messiego wychowankiem argentyńskiego klubu, bo wiem, że jakiś czas tam trenował, ale skoro w Przeglądzie to pominęli i uznali go za wychowanka Barcelony, to dlaczego tego nie zrobili w przypadku Lahma i nie zapisali go jako wychowanka?

Nie wiem. Ale zawsze można się dowiedzieć. Pisałeś mi że mam napisać do przeglądu, no to proszę bardzo. Podaj mi numer wydania, czy coś po czym będę mógł określić im jaki to Skarb Kibica i napiszę do nich i poproszę o wyjaśnienie tych różnic.

A jeśli ciebie interesuje możesz do nich pisać z prośbą o wyjaśnienie.

Napiszę ;)

Mnie to nie interesuje.

No i jak mam to nazwać, jak nie hipokryzją? Przyjrzyjmy się szczegółom na temat tych zawodników:

Messi:

Youth career

1995–2000 Newell's Old Boys

2000–2003 Barcelona

Trafia do Barcy w wieku 13 lat.

Lahm:

Youth career

1989–1995 FT Gern München

1995–2001 Bayern Munich

Trafia do Bayernu w wieku 12 lat.

Messi jest wychowankiem Barcy, Lahm nie jest wychowankiem Bayernu. A co jest twoim jedynym argumentem? Przegląd tak napisał -.-

Właśnie korzystanie z innych uważam za hipokryzję bo wiem doskonale, że w wielu przypadkach status wychowanka jest trudny do określenia, dlatego wolę opierać na źródle, które w przypadkach które znam ma takie samo zdanie jak ja.

Czyli nawet jeśli ktoś udowadnia ci, że twoje źródło wprowadza Cię w błąd, to i tak wolisz z niego korzystać, bo jest TWOJE? I dlaczego niby korzystanie z wielu źródeł to hipokryzja? Skoro jedno nie wyjaśnia do końca jakiejś kwestii, to sprawdzam ją w innym.

A określenie wychowanka to raczej sprawa osoby która odczytuje to ze źródła. Tyle, że ja już Ci udowodniłem, że w dwóch identycznych przypadkach jeden jest dla Ciebie wychowankiem, a drugi nim nie jest.

Nie wiem natomiast z jakiego ty źródła korzystasz określając kto jest wychowankiem a kto nie, sam ci nawet napisałem abyś każdego piłkarza określał wg równych zasad, a nie jednego z Wikipedii, a innego z oficjalnej strony Bayernu czy Uefa.

Wszystko wytłumaczyłem parę linijek wyżej i tak jak chciałeś podałem informację z wikipedii. A tak BTW. to ja ciągle czekam na twoją listę wychowanków Barcy z wikipedii. Chcę zobaczyć jak to odczytujesz z tego samego źródła co ja.

Czyli jakby tym jednym był Vonland ( chyba tak się pisze ) to nadal byś się załamywał czy twierdził że robi świetny ruch?

Tak, bo sam Volland (który byłby dobrym wzmocnieniem) to za mało.

Tylko jeśli bym krytykował poszukiwania w Niemczech to jako cele dałbym piłkarzy z innej ligi.

Czemu? Jeśli w Bundeslidze są inni utalentowani bramkarzy i uważasz, że są lepsi od Ter Stegena, to powinieneś wskazać tego innego zawodnika.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348353

Już dawno udowodniłem Ci, że twoje źródło informacji nie jest perfekcyjne.

Perfekcyjne może i nie jest ,ale sam niedawno twierdziłeś, że nie pisze nieprawdy.

Nie nazwałem, po prostu zostało to niefortunnie napisane i przyznaję się do tego, dlatego też w kolejnym poście wytłumaczyłem to jeszcze raz i chyba jest to już zrozumiałe.

Nie nazwałeś, ale zasugerowałeś i w kolejnym poście też sugerowałeś, dopiero teraz piszesz, że coś innego miałeś na myśli. Więc skoro sam twierdzisz że niefortunnie napisałeś to i ja miałem prawo źle to zrozumieć.

To zrobiłem i w kolejnym poprawiłem się, dlatego teraz odnieś się do tego posta, bo udowodniłem Ci, że niesłusznie oskarżyłeś mnie o mówienie o napisałem o 4 wychowankach Barcelony i 1 Bayernu.

Sorry ale dopiero teraz piszesz o poprawianiu i że nic tam nie sugerowałeś.

Jak nie jak tak :D Serio masz problemy z czytaniem :D

A co to jest:

Czyli co Wikipedia pisze to jest wychowanek, a tego można tak nazywać? Bo ja tu nic nie widzę tylko twoje sugestie. Skoro sam podajesz Wikipedię to bądź dokładny, bo to jest tylko interpretacja.

Poczytałem trochę Wikipedię i tam u wielu piłkarzy jest poprzedni klub do wieku kilku- kilkunastu lat, zanim trafiali do szkółek, więc nazywanie ich wychowankami zależy od interpretacji. Dla jednego będzie wychowankiem pierwszego klubu, dla innego wychowankiem tego w którym dorastał.

A i żeby była jasność dla mnie Messi może być wychowankiem zarówno Barcelony jak i Newell's.

W Przeglądzie było jasno napisane ten jest wychowankiem, ten gdzieś grał wcześniej.

To teraz sprawdziłem jeszcze w Skarbie Kibica z Piłki Nożnej tam jest tylko poprzedni klub podany i tam oprócz Contento, także Badstuber, i Mueller są wychowankami. Co do reszty to przybyli do Bayernu w różnych latach.

A jeśli chodzi o Barcelonę to np Messi nie ma statusu wychowanka, ale pozostali wymieniani przeze mnie mają ( nie licząc powracających bo ich sytuacja nie jest dokładna).

Messi jest wychowankiem Barcy, Lahm nie jest wychowankiem Bayernu. A co jest twoim jedynym argumentem? Przegląd tak napisał -.-

Tak Przegląd napisał dokładnie tak Messi wychowanek Lahm pierwszy klub Gern Monachium , a dla jasności pierwsze kluby Alby , Pique czy Fabregasa - młodzieżówki Barcelony, dlatego nazywam ich wychowankami.

Dla mnie to jest istotna różnica, a skoro już podałeś ich historię to ja tutaj publicznie stwierdzam, że zarówno Lahma jak i Messiego można nazywać wychowankami Barcelony i Bayernu ale i można ich pierwszych klubów gdzie mimo wszystko grali po te 5-6 lat.

No i jak mam to nazwać, jak nie hipokryzją?
Tyle, że ja już Ci udowodniłem, że w dwóch identycznych przypadkach jeden jest dla Ciebie wychowankiem, a drugi nim nie jest.

Ile razy mam ci tłumaczyć hipokryzją byłoby z mojej strony teraz pisanie o nich inaczej, ja miałem dane gdzie ich historia była inna, wtedy pisząc korzystałem z 1 konkretnego źródła, a w nim nie można było stwierdzić że historie Lahma i Messiego są podobne.

Tak swoją drogą nie mogłeś tego wyjaśnić w taki sposób od razu tylko wyskoczyłeś z głupotą i hipokryzją.

Bo ja bym tak zrobił od razu.

Nie wiem ile razy będę to pisał, ale w Przeglądzie historie Messiego i Lahma są inne.

A to ty mi zarzucasz, że nie umiem czytać, zresztą nie wyjaśniłeś jeszcze raz swojej reakcji.

Wszystko wytłumaczyłem parę linijek wyżej i tak jak chciałeś podałem informację z wikipedii. A tak BTW. to ja ciągle czekam na twoją listę wychowanków Barcy z wikipedii. Chcę zobaczyć jak to odczytujesz z tego samego źródła co ja.

Wypunktuj ich po prostu, kto jest a kto nie, bo sam masz wątpliwości co do 2.

Czyli nawet jeśli ktoś udowadnia ci, że twoje źródło wprowadza Cię w błąd, to i tak wolisz z niego korzystać, bo jest TWOJE? I dlaczego niby korzystanie z wielu źródeł to hipokryzja? Skoro jedno nie wyjaśnia do końca jakiejś kwestii, to sprawdzam ją w innym.

Ale kiedy się okazało, że moje źródło nie jest dokładne bo ty tylko pisałeś o tym że jest wychowankiem że przybył w wieku 6 (11-12) lat dopiero teraz w pełni wyjaśniasz jego historię, a i redaktorzy mieli chyba jakiś powód do pominięci Newell's w historii Messiego a zapisanie Gernu u Lahma. Dla mnie tam nic nie było do sprawdzania. Stoi jak wół u Messiego wychowanek ,a u Lahma poprzednie kluby.

Ale zawsze można się dowiedzieć. Pisałeś mi że mam napisać do przeglądu, no to proszę bardzo. Podaj mi numer wydania, czy coś po czym będę mógł określić im jaki to Skarb Kibica i napiszę do nich i poproszę o wyjaśnienie tych różnic.

Proszę bardzo Skarb Kibica Liga Mistrzów sezon 2013\14 z 13 września 2013 roku dodatek do Przeglądu Sportowego.

Czemu? Jeśli w Bundeslidze są inni utalentowani bramkarzy i uważasz, że są lepsi od Ter Stegena, to powinieneś wskazać tego innego zawodnika.

Ale jaka mam pewność ,że krytykując potencjalny transfer " jakiegoś bramkarza z Bundesligi" nie wskaże dokładnie tego o którym oni myślą. Jakby było wskazane że tego czy tamtego chcą pozyskać to już inaczej, ale jeśli tego nie wskazali to krytyka wg mnie jest bezpodstawna.

Tak, bo sam Volland (który byłby dobrym wzmocnieniem) to za mało.

Może i za mało, ale czy to już powód do takiej krytyki.

Tym bardziej, że ja słyszałem plotki o Moracie to chyba ta lista potencjalnych wzmocnień nie była pełna. Bo tak swoją drogą wg mnie klub, który upublicznia swoje cele transferowe tylko utrudnia sobie to bo automatycznie zawyża cenę, więc myślę, że każdy klub oprócz tych ujawnionych celów ma jakieś ukryte, więc ja z krytyką wstrzymałbym się przynajmniej do początku przygotowań.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348380

maly619 napisał/a:

Już dawno udowodniłem Ci, że twoje źródło informacji nie jest perfekcyjne.

Perfekcyjne może i nie jest ,ale sam niedawno twierdziłeś, że nie pisze nieprawdy.

Nie jest perfekcyjne i aby się nie mylić trzeba podpierać się innymi źródłami, czego ty nie robisz.

Sorry ale dopiero teraz piszesz o poprawianiu i że nic tam nie sugerowałeś.

Jak nie? A to:

Nie zrozumiałeś. Może nie do końca jasno to napisałem, a więc jeszcze raz:

A i żeby była jasność dla mnie Messi może być wychowankiem zarówno Barcelony jak i Newell's.

A Lahm już nie może?

Dla mnie to jest istotna różnica, a skoro już podałeś ich historię to ja tutaj publicznie stwierdzam, że zarówno Lahma jak i Messiego można nazywać wychowankami Barcelony i Bayernu ale i można ich pierwszych klubów gdzie mimo wszystko grali po te 5-6 lat.

No i w końcu to zrozumiałeś. Trochę długo to trwało :roll:

korzystałem z 1 konkretnego źródła, a w nim nie można było stwierdzić że historie Lahma i Messiego są podobne.

To dlaczego - skoro pisałem, że ty i twoje źródło się mylicie nie sprawdziłeś tego w innym tylko bez sensu się wykłócałeś?

Nie wiem ile razy będę to pisał, ale w Przeglądzie historie Messiego i Lahma są inne.

Nie wiem ile razy będę to pisał, ale najwyraźniej przegląd nie jest idealnym źródłem informacji.

Wypunktuj ich po prostu, kto jest a kto nie, bo sam masz wątpliwości co do 2.

Mam ich wymienić? A proszę bardzo: Lahm, Schweinsteiger, Badstuber, Alaba, Contento, Müller i Kroos.

a i redaktorzy mieli chyba jakiś powód do pominięci Newell's w historii Messiego a zapisanie Gernu u Lahma. Dla mnie tam nic nie było do sprawdzania. Stoi jak wół u Messiego wychowanek ,a u Lahma poprzednie kluby.

Wysłałem wiadomość do Przeglądu i poprosiłem o wyjaśnienie tej sytuacji.

Ale jaka mam pewność ,że krytykując potencjalny transfer " jakiegoś bramkarza z Bundesligi" nie wskaże dokładnie tego o którym oni myślą. Jakby było wskazane że tego czy tamtego chcą pozyskać to już inaczej, ale jeśli tego nie wskazali to krytyka wg mnie jest bezpodstawna.

Zgadzam się, ale ja nie krytykuję tego, że jest tam "jakiś talent z Bundesligi" tylko, że jest tam tylko jeden "jakiś talent z Bundesligi". A to już zmienia postać rzeczy.

Może i za mało, ale czy to już powód do takiej krytyki.

Tak, bo widzę co się dzieje z BVB w tym sezonie. A ja mimo iż jestem fanem Bayernu życzę Dortmundczykom jak najlepiej, bo mocna konkurencja w lidze poprawi jej jakość + będzie ciągłą motywacją dla Bayernu.

tak swoją drogą wg mnie klub, który upublicznia swoje cele transferowe tylko utrudnia sobie to bo automatycznie zawyża cenę, więc myślę, że każdy klub oprócz tych ujawnionych celów ma jakieś ukryte, więc ja z krytyką wstrzymałbym się przynajmniej do początku przygotowań.

Dlatego też nie podali konkretnych nazwisk (poza Sahinem, ale o tym, że go wykupią było wiadomo od dawna). Ramos też nie był podawany wprost. Podawane było, że kupią nowego napastnika. Teraz już wiemy, że jest to Ramos.

I jasne, że BVB może tylko ściemniać, że zrobią tak mało transferów. Jeśli będzie ich więcej to ucieszę się i poprawi to moją opinię o zarządzie tego klubu.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348392

A Lahm już nie może?

No udowadniam właśnie, że może być ale nie musi koniecznie być

Nie jest perfekcyjne i aby się nie mylić trzeba podpierać się innymi źródłami, czego ty nie robisz.

Przypomnę jeszcze raz ja stwierdziłem, że wg Przeglądu Lahm nie jest wychowankiem, a co robisz ty zamiast podać inne źródło czy jego historię opisać wyskakujesz od razu z głupotą.

I teraz najważniejsze bo się nigdy nie dogadamy.

Lahma wg mnie można nazwać wychowankiem Bayernu a nie Gernu, można też nazwać wychowankiem Gernu a nie Bayernu, jak również obu klubów.

Rozumiesz czy nie? Czy masz inne wyjaśnienie? Które z tych 3 stwierdzeń jest dobre, a które są nieprawdziwe?

I żeby nie cytować reszty twoich postów zapytam wprost. Czy można nazwać Lahma wychowankiem Gernu?

Co do wychowanków wg Wikipedii to tylko Alba ma wyraźnie zapisane, że jest wychowankiem, Valdes, Pique, Xavi, i Cuenca zaczynali kariery w Barcelonie, natomiast reszta ( Messi , Puyol, czy Iniesta ) przychodziła do Barcelony w młodym wieku.

Zatem pierwsza piątka to wychowankowie Barcy, a resztą wychowankowie Barcy i ( lub )

swoich pierwszych klubów.

Zatem piszę, że jak ktoś stwierdzi że Messi jest wychowankiem Newell's, a nie Barcelony będzie miał rację, tak samo jak by napisał że Messi to wychowanek Barcy, albo że jest wychowankiem Barcy i Newell's.

W tej sytuacji wg mnie nie ma jedynej słusznej teorii.

Zrozumiałeś mam nadzieję?

A ty dalej nie wyjaśniłeś tych różnic ( których nie ma :D )

Nie wiem ile razy będę to pisał, ale najwyraźniej przegląd nie jest idealnym źródłem informacji.

To podaj mi jasno jedno źródła idealne, bo Przegląd nie Wikipedia też nie bo tam trzeba samemu sobie szukać wychowanków w historiach piłkarzy.

Nie ma idealnego, ale dla mnie podawanie danych z kilku byłoby hipokryzją.

tylko, że jest tam tylko jeden "jakiś talent z Bundesligi". A to już zmienia postać rzeczy.

Ale ty też podajesz jako wzmocnienia jakieś talenty z Bundesligi? I jeśli zmienia to na pewno nie w istotny sposób.

A najważniejsze to były plotki czy jakieś potwierdzone info z otoczenia Borussi?

Bo skąd by się Morata pojawił?

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348402

Czy można nazwać Lahma wychowankiem Gernu?

Można.

Lahma wg mnie można nazwać wychowankiem Bayernu a nie Gernu, można też nazwać wychowankiem Gernu a nie Bayernu, jak również obu klubów.

Jasne, że można, chociaż dla mnie dziwne jest, że jedna osoba ma aż trzy poglądy na ten temat. Nie potrafisz wybrać jednego? Dla mnie Lahm to ewidentnie wychowanek Bayernu i Gernu, tak samo jak Messi to wychowanek Newells i Barcy. Czy nazwałbym ich tylko wychowankami Newwels lub Gernu? Nie. Bo te kluby ich nie wychowały na tak wielkich piłkarzy jakimi niewątpliwe są. Także podsumowując, z tych trzech opcji które podałeś na dwie potrafię się zgodzić.

A, no i wreszcie dochodzimy do jakiegoś porozumienia.

W tej sytuacji wg mnie nie ma jedynej słusznej teorii.

Zrozumiałeś mam nadzieję?

Sam pisałem o tym, że stwierdzenie kto jest wychowankiem jest trudne i często zależy od indywidualnego spojrzenia.

A ty dalej nie wyjaśniłeś tych różnic ( których nie ma :D )

Mówiłem, że nie będę powtarzać, więc nie nalegaj, bo tego nie dostaniesz. Chcesz odpowiedź, to wróć do poprzednich postów.

To podaj mi jasno jedno źródła idealne, bo Przegląd nie Wikipedia też nie bo tam trzeba samemu sobie szukać wychowanków w historiach piłkarzy.

Przecież to logiczne, że nie ma takiego źródła. Nie orzumiem jednak jednego:

dla mnie podawanie danych z kilku byłoby hipokryzją.

A to niby dlaczego? Skoro nie ma idealnego źródła informacji, to logiczne jest, że korzystamy z paru, albo informację z jednego źródła potwierdzamy jakimś innym i jeśli informacje w nich zawarte są takie same, to mamy praktycznie 100% pewności, że są one poprawne.

Dla mnie zamykanie się na jednym źródle (i to jeszcze takim które niezbyt dobrze podaje informacje) to głupota.

Ale ty też podajesz jako wzmocnienia jakieś talenty z Bundesligi?

Tak podaję talenty z Bundesligi, bo jak już tłumaczyłem, uważam, że kupowanie zawodników z tej samej ligi to najlepsza i najbezpieczniejsza opcja dla klubu.

I jeśli zmienia to na pewno nie w istotny sposób

Jak nie zmienia? Krytyka talentu, a krytyka, że jest tylko jeden to nie jest żadna róznica?

A najważniejsze to były plotki czy jakieś potwierdzone info z otoczenia Borussi?

Z tego co pamiętam to był jakiś wywiad Zorca lub Watzke w którym stwierdzili, że tylko te transfery planują. Pamiętajmy jednak, że wywiad ten był już jakiś czas temu i bardzo możliwe, że coś się zmieniło w tej kwestii. Jeśli zmienili zdanie i zmądrzeli chcąc bardziej wzmocnić skład, to jestem gotów ich pochwalić.

A Morata? Nie wiem, nie słyszałem o nim. Tyle, że plotki o potencjalnych transferach pojawiają się praktycznie z dnia na dzień i nie warto brać ich na poważnie dopóki nie zaczną się jakieś ruchy ze strony klubów w tej kwestii.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348431

• Urządzenie:  Android

Jeżeli Demba Ba strzela decydującą o awansie bramkę, to wiedz, że coś się dzieje. Genialny mecz z obu stron i pod koniec, gdy PSG miało rzuty rożne, myślałem, że zejdę na zawał. Ciekawe czy jutro podobne emocje będą w obu spotkaniach tak jak dziś. Liczę na United i Atletico.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348648

Jasne, że można, chociaż dla mnie dziwne jest, że jedna osoba ma aż trzy poglądy na ten temat. Nie potrafisz wybrać jednego? Dla mnie Lahm to ewidentnie wychowanek Bayernu i Gernu, tak samo jak Messi to wychowanek Newells i Barcy. Czy nazwałbym ich tylko wychowankami Newwels lub Gernu? Nie. Bo te kluby ich nie wychowały na tak wielkich piłkarzy jakimi niewątpliwe są. Także podsumowując, z tych trzech opcji które podałeś na dwie potrafię się zgodzić.

Jeśli ja miałbym wybierać to też bym wybrał opcję, że Lahm i Messi to wychowankowie obu klubów, ale ja nigdy nie nazwę głupotą, jeśli ktoś powie że Lahm to wychowanek Gernu, a nie Bayernu a Messi to wychowanek Newell's a nie Barcy. Bo jednak przez te 5-6 lat jakie tam spędzili na pewno się czegoś nauczyli.

Gdyby to było kilka miesięcy do roku maksymalnie to może bym się zastanawiał ale nie 5-6 lat. To daje wg mnie pełne prawo do nazwania ich tylko wychowankami Gernu i Newell's i nazywanie tego głupotą jest niepoważne, a właściwie o to była dyskusja.

Sam pisałem o tym, że stwierdzenie kto jest wychowankiem jest trudne i często zależy od indywidualnego spojrzenia.

Trudne stwierdzenie to fakt, więc dlaczego zamiast to wyjaśniać wyskoczyłeś z głupotą?

Mówiłem, że nie będę powtarzać, więc nie nalegaj, bo tego nie dostaniesz. Chcesz odpowiedź, to wróć do poprzednich postów.

Niestety nie umiem czytać i nigdzie tego nie znalazłem.

A to niby dlaczego? Skoro nie ma idealnego źródła informacji, to logiczne jest, że korzystamy z paru, albo informację z jednego źródła potwierdzamy jakimś innym i jeśli informacje w nich zawarte są takie same, to mamy praktycznie 100% pewności, że są one poprawne.

Po prostu nawet kilka postów wcześniej podałem przykład Piłki Nożnej i tam już bodajże Badstuber i Meuller mieli zapisane wychowanek.

Ja uważam, że jeśli status wychowanka jest tak trudny w niektórych przypadkach do sprawdzenia to wolę korzystać z jednego źródła bo wtedy mam duża pewność,że stosują podobne zasady, poza tym w Przeglądzie są wyraźnie zaznaczeni wychowankowie. A inne źródła jakie znam nie określają tego tak jasno.

Tylko, że dla mnie to źródło podawało informacje zgodne z moją wiedzą o Barcelonie i Realu, to dlaczego miałem zakładać że myli się co do Bayernu?

Zresztą sam pisałeś informacje o Lahmie (zresztą całkiem nieprawdziwą ), więc nie wiem o co masz pretensje.

Jak nie zmienia? Krytyka talentu, a krytyka, że jest tylko jeden to nie jest żadna róznica?

Tak bo sam być może krytykujesz pomysł zatrudnienia piłkarza, którego sam polecasz, a to w żaden sposób dla mnie nie jest poważne. Czy zatrudniają 2 czy 4 jest różnica, ale jeśli w obu przypadkach jest ten sam to nie powód do wielkiej krytyki, owszem można zasugerować że to trochę za mało.

Tak podaję talenty z Bundesligi, bo jak już tłumaczyłem, uważam, że kupowanie zawodników z tej samej ligi to najlepsza i najbezpieczniejsza opcja dla klubu.

W tym kontekście słowa o jakimś talencie z Bundesligi są śmieszne.

A Morata? Nie wiem, nie słyszałem o nim. Tyle, że plotki o potencjalnych transferach pojawiają się praktycznie z dnia na dzień i nie warto brać ich na poważnie dopóki nie zaczną się jakieś ruchy ze strony klubów w tej kwestii.

No właśnie plotki plotkami, ale krytykować to już można tak. :D

Mi tez się nie zawsze podobają potencjalne wzmocnienia Barcelony, ale ja z krytyką wolę zaczekać do jakichś ruchów, bo mimo wszystko krytykowanie plotek nie jest zbyt sensowne, bo nigdy nie wiadomo co jest prawdą a co nie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348655

Chelsea 2-0 Paris Saint-Germain

Scorers: Schurrle (31'), Ba (87')

Blues XI

Cech; Ivanovic, Cahill, Terry, Azpilicueta; Luiz, Lampard; Willian, Oscar, Hazard, Eto'o.

PSG XI

Sirigu, Jallet, Silva, Alex, Maxwell, Motta, Matuidi, Verratti, Lucas, Cavani, Lavezzi

PSG drugi raz z rzędu odpada w ćwierćfinale, a szkoda bo liczyłem na to że dojdą przynajmniej do półfinału. Niestety znowu będę musiał oglądać w TV Mourinho, który ostatnio jest coraz bardziej irytujący w swoich wypowiedziach. Chyba jedyny taki trener przy którym drużyna którą prowadzi staje się coraz mniej lubiana.

[ Dodano: 2014-04-08, 23:52 ]

Borussia Dortmund 2-0 Real Madrid

Reus (24', 37')

DORTMUND: Weidenfeller; Piszczek, Friedrich, Hummels, Durm; Kirch, Jojic; Mkhitaryan, Groskreutz, Reus; Lewandowski

MADRID: Casillas; Carvajal, Pepe, Ramos, Coentrao; Modric, Alonso, Illarra; Di Maria, Benzema, Bale

Real nie grał w finale od 12 lat i mam nadzieję, że tym razem nie odpadną w półfinale

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348663

Chelsea Londyn - Paris Saint Germain 2-0

Andre Schuerrle 32'

Demba Ba 87'

O tym, że w półfinale Ligi Mistrzów znajdzie się Chelsea Londyn nie zdecydował Andre Schuerrle, który tak aktywny jest w meczach ,,The Blues" od wielkiego święta. Nie zdecydował też instynkt snajperski Demby Ba, który tak jak niemiecki skrzydłowy miewa tylko momenty. Głównym czynnikiem, który rozstrzygnął losy rywalizacji był charakter. Chelsea pokazała ogromne serce do walki poparte agresywną, pełną pasji grą. PSG z kolei popełniło ten sam błąd, za który Londyńczycy zapłacili porażką w Paryżu - zlekceważeniem rywala. ,,The Blues" znowu najlepiej zatańczyli będąc na linie rozciągniętej nad przepaścią...

Chelsea Londyn: Petr Cech 4.5 - Branislav Ivanovic 3.5, Gary Cahill 4, John Terry 3.5, Cesar Azpilicueta 2.5 - David Luiz 4.5, Frank Lampard 3.5 (66. Demba Ba 3.5), Oscar 4 (81. Fernando Torres bez oceny), Willian 4, Eden Hazard bez oceny (18. Andre Schuerrle 4.5) - Samuel Eto' o 3.5

Trener: Jose Mourinho 5

PSG: Salvatore Sirigu 3 - Christophe Jallet 2.5, Alex 3.5, Thiago Silva 3.5, Maxwell 3 - Thiago Motta 3, Marco Verratti 2.5 (55. Yohan Cabaye 3.5), Blaise Matuidi 3, Lucas 3.5 (85. Marquinhos bez oceny), Ezequiel Lavezzi 3 (73. Javier Pastore bez oceny) - Edinson Cavani 3.5

Trener: Laurent Blanc 2.5

Sędzia: Pedro Proenca (Portugalia) 4.5

Gracz meczu: Andre Schuerrle (Chelsea Londyn)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348666

ale ja nigdy nie nazwę głupotą, jeśli ktoś powie że Lahm to wychowanek Gernu, a nie Bayernu a Messi to wychowanek Newell's a nie Barcy.

A ja tak i widzę ku temu powody.

Bo jednak przez te 5-6 lat jakie tam spędzili na pewno się czegoś nauczyli.

Ale jednak w pełni do kariery seniorskiej przygotowały ich ich aktualne kluby.

wolę korzystać z jednego źródła bo wtedy mam duża pewność,że stosują podobne zasady

Jak widać na przykładzie Lahma i Messiego nie jest tak. W dwóch praktycznie identycznych przypadkach stosują inne zasady.

A inne źródła jakie znam nie określają tego tak jasno.

Ale czego ty oczekujesz? Że dostaniesz wielki napis "Jest wychowankiem XXX"? Zgadzamy się z tym, że status wychowanka jest ciężki do określenia. Dlatego też w takiej wikipedii nie ma tego podanego wprost i każdy - patrząc na listę klubuów w których grał zawodnik może sobie samemu ocenić jakiego klubu (bądź klubów) wychowankiem jest dana osoba.

Tylko, że dla mnie to źródło podawało informacje zgodne z moją wiedzą o Barcelonie i Realu, to dlaczego miałem zakładać że myli się co do Bayernu?

Bo ja tak napisałem? Skoro ktoś stwierdza, że przytaczane przez ciebie źródło jest błędne, to chyba coś w tym jest?

Tak bo sam być może krytykujesz pomysł zatrudnienia piłkarza, którego sam polecasz, a to w żaden sposób dla mnie nie jest poważne. Czy zatrudniają 2 czy 4 jest różnica, ale jeśli w obu przypadkach jest ten sam to nie powód do wielkiej krytyki, owszem można zasugerować że to trochę za mało.

Kompletnie się z tym nie zgadzam. Skoro największym problemem (w moich oczach) BVB jest za mała kadra, to jasne, że krytykuję za małą ilość transferów.

W tym kontekście słowa o jakimś talencie z Bundesligi są śmieszne.

Czemu?

No właśnie plotki plotkami, ale krytykować to już można tak. :D

Gdzie skrytykowałem plotki? Powiedziałem jasno, że słowa o Sahinie i dwóch innych transferach to był jakiś wywiad, a nie plotki.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348682

Bo ja tak napisałem? Skoro ktoś stwierdza, że przytaczane przez ciebie źródło jest błędne, to chyba coś w tym jest?

Ja napisałem to wcześniej dla twojej wiedzy bo nawet tego chyba nie rozumiesz jeśli już a ty zamiast grzecznie wyjaśnić czy coś wyskakujesz z głupotą no sorry bądź poważny, a nie gdy tylko coś ci nie pasuje to nie wytłumaczysz tego tylko mówisz że to nie prawda i tyle.

A ja tak i widzę ku temu powody.

Ty widzisz a ja po prześledzeniu kariery Lahma nie widzę.

Jak widać na przykładzie Lahma i Messiego nie jest tak. W dwóch praktycznie identycznych przypadkach stosują inne zasady.

Może mieli powody, a może się pomylili bo to dziennikarze piszący o wszystkich drużynach bo skoro kibic Bayernu myli daty przyjścia zawodnika o 5-6 lat to i oni mogli, tylko kolejny raz pytam dlaczego zamiast to wyjaśnić próbujesz obrażać, przecież jak ja zobaczyłem twoje 2 daty przybycia Lahma to zapytałem skąd się wzięła różnica a nie że napisałeś głupotę. Czy nie tak było.

I kolejny raz przypominam o wyjaśnieniu różnic :D bo kolejny raz to zbywasz i teraz udowodnij coś i je wyjaśnij.

Ale jednak w pełni do kariery seniorskiej przygotowały ich ich aktualne kluby.

No tak ale 5-6 lat to dla juniora, czy nawet dziecka kupa czasu na naukę. I tak jak to było u Messiego, gdzie po zobaczeniu go w akcji trener spisał kontrakt na serwetce ( podobno) był pod takim wrażeniem jego umiejętności, tak myślę że mogło być z Lahmem ( chociaż tego nie wiem).

Ale czego ty oczekujesz? Że dostaniesz wielki napis "Jest wychowankiem XXX"? Zgadzamy się z tym, że status wychowanka jest ciężki do określenia. Dlatego też w takiej wikipedii nie ma tego podanego wprost i każdy - patrząc na listę klubuów w których grał zawodnik może sobie samemu ocenić jakiego klubu (bądź klubów) wychowankiem jest dana osoba.

Skoro Przegląd takie coś wprowadził to dla mnie najłatwiejszy sposób szukani wychowanków.

Tylko skoro jest ciężki to dlaczego jeśli ktoś nawet się pomyli to nazywasz to od razu głupotą?

Czemu?

Nie powiesz mi chyba, ze "jakiś talent z Bundesligi" to pozytywne stwierdzenie?

Gdzie skrytykowałem plotki?

No a dlaczego załamywałeś się przy potencjalnych wzmocnieniach Borussi, bo dla mnie to były plotki co potwierdza zainteresowanie Moratą. Zresztą sam stwierdziłeś , że był to stary wywiad.

Kompletnie się z tym nie zgadzam. Skoro największym problemem (w moich oczach) BVB jest za mała kadra, to jasne, że krytykuję za małą ilość transferów.

Jeśli czepiamy się szczegółów to proszę bardzo, ilu piłkarzy ma mieć kadra skoro obecna liczy 20 kilku zawodników nawet specjalnie dla ciebie sprawdziłem na Wikipedii

to jest ich 28.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348741

Panowie, jeszcze się wam nie znudziło? Przeczytałem może jedną stronę Waszej dyskusji i stwierdziłem, że do niczego to nie prowadzi kłócicie się o jakąś błahostkę. Messi jest wychowankiem Barcy. Lahm jest wychowankiem Bayernu.

IMO pojmowanie FIFA jest złe, że piłkarz jest wychowankiem danego klubu, jeśli był w nim w okresie 17-21 lat. Złe jest też to, że jest wychowankiem klubu, w którym trenował na początku swojej przygody z piłką nożną. Zapytacie, to jakie jest najlepsze? A, no proszę. Otóż, klubowi, któremu powinno się przypisywać zasługi za wychowanie piłkarza, powinien być ten, w którym spędził on najwięcej lat, za nim debiutował w pierwszej drużynie. Nie wiem, czy pisał któryś z Was o tym, jeśli tak, to przepraszam, ale nie czytałem wszystkiego, bo nie lubię czytać cytatów.

Co do dzisiejszego wieczora.

Atlético Madryt: Courtois, Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís, Gabi, Tiago, Koke, Raul García, Adrián, Villa.

Ławka rezerwowych: Aranzubia, Alderweireld, Insua, Mario Suárez, Cristian Rodríguez, Sosa, Diego.

FC Barcelona: Pinto, Alves, Bartra, Mascherano, Alba, Xavi, Busquets, Iniesta, Messi, Fàbregas, Neymar.

Ławka rezerwowych: Oier, Adriano, Montoya, Sergi Roberto, Song, Pedro, Sánchez.

Jak widzimy Atletico nie ma kompletnie kim straszyć, jeśli chodzi o formację ofensywną. Oczywiście w defensywnie są moim skromnym zdaniem najlepsi na świecie i może być cholernie ciężko Barcelonie sforsować ich autobus na Calderon, ale jeśli Duma Katalonii strzeli bramkę na 0:1. Podopieczni Simeone będą w sytuacji nie do pozazdroszczenia i na to liczę, jako Cule. :-)

EDIT:

Gratulację dla Atletico, wygrał lepszy.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348743

Atletico Madryt - FC Barcelona 1:0 (1:0)

Bramki: Koke (5)

Awans Atletico :shock: Genialne spotkanie, bramka już w 5 minucie. Po strzelonej bramce można było mieć obawy o awans Atletico, zwłaszcza gdy marnowali 100% okazje, a w drugiej połowie jak przewagę zyskała barca. Do tej pory nie wierzę w to, że Barcelona odpadła. Nigdy nie lubiłem tego zespołu, ale ich udział w półfinale LM w ostatnich latach to było coś pewnego.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/261/#findComment-348767

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• HeymanGuy
      NJPW Battle In The Valley 2025 NJPW STRONG Openweight Title Match - Gabe Kidd (c) vs. Tomohiro Ishii: Powiem tak: od tego starcia zaczęliśmy od razu z wysokiego "C". Dwóch kolesi, którzy w ringu traktują siebie jak worek treningowy – tak to się robi w New Japan! Gabe Kidd to mistrz prowokacji, ale Ishii… ten gość to wrestlingowy czołg. Ta wymiana chopów była dzika. Cztery minuty siekania? To już nie była walka, to był survival. A potem Kidd jeszcze gryzie Ishii – ten koleś nie ma granic i dobrze. Remis w ostatniej sekundzie? Gdyby dali im 5 minut więcej, skończyłoby się to masakrą. Co do wyzwania na 30-minutowy Iron Man Match – w Chicago podczas Windy City Riot będzie się działo. NJPW STRONG Openweight Tag Team Title Match: World Class Wrecking Crew (c) vs. Roppongi ReVice: Kolejna walka, która trzymała solidny poziom. WCWC to świetnie zgrany duet, a Yoh i Rocky? Klasyczna, japońska precyzja. Było kilka fajnych momentów – przypadkowy superkick od Yoh na Rockym to taki moment WTF, który uwielbiam w tag-teamach. Isaacs i Nelson są jak maszyny – te kombinacje, stunner na partnerze… no, dobry stuff. Rocky dostaje bombę i koniec – brutalny, ale satysfakcjonujący finisz. Eight Woman Tag Team Elimination Match: Uwielbiam takie dynamiczne eliminacje, chociaż szkoda, że nie dano dziewczynom więcej czasu. Hanako to bestia – serio, wygląda jak gigantka przy reszcie stawki, a jej eliminacja Robbie zrobiła wrażenie. Ale AZM szybko pokazuje, że spryt wygrywa z siłą. Końcówka między Maiką i Anną? Klasa. Te dwie mogłyby spokojnie wykręcić singles match, który bym obejrzał z chęcią. Maika kończy jako jedyna ocalała – zasłużenie. NJPW World Television Title Match - El Phantasmo (c) vs. Jeff Cobb: Wow, to była totalna rozwałka. Cobb rzucający ELP po ringu jak szmacianą lalką, a potem ten moment, gdy ELP leci przez cały cholerny guardrail – no, to są te rzeczy, dla których warto oglądać NJPW. Double count-out? Frustracja, ale w tego słowa znaczeniu. Tylko pytanie: kiedy rewanż? Bo to musi być załatwione. Six Mixed Tag Team Match - Hiromu Takahashi, Mayu Iwatani & Yuka Sakazaki vs. House of Torture & Sumie Sakai: Absolutne złoto! Nie wiem, jak można nie mieć łez w oczach po czymś takim. To była walka bardziej emocjonalna niż techniczna, ale to nic. Sumie nie chciała oszustw, nawet będąc w zespole z House of Torture – respekt. A jak Yuka zerwała ogon… haha, scena fest! Końcówka? Przepiękna – te gesty, mowa Hiromu, cała otoczka. Jeśli to ma być ostatni rozdział kariery, to Sumie zakończyła go perfekcyjnie. Trochę kojarzę jej przeszłości i w sumie szkoda że już kończy. NEVER Openweight Title Match - Konosuke Takeshita (c) vs. KUSHIDA: Solidne, techniczne starcie, ale brakowało mi takiego "wow". Takeshita to bestia, a KUSHIDA jak zawsze pracował nad konkretną partią ciała – to już jego znak rozpoznawczy. Finisz był mocny, ale prawdziwy smaczek to wyzwanie dla Tanahashiego. Takeshita vs. Tanahashi? To będzie epickie. Idą z Konosuke na całość. Non-Title Match: IWGP World Champion Zack Sabre Jr vs. Hechicero: Zack Sabre Jr. znowu pokazuje, dlaczego jest królem technicznego wrestlingu. Hechicero starał się dotrzymać kroku, ale Sabre ma w sobie coś, co sprawia, że każda jego walka jest jak szachy na macie, które wygrywa bez dyskusji. Zaskakujący finisz, bo non-title daje tę niepewność, czy mistrz wygra. Świetna techniczna robota – "This is wrestling" chant? Absolutnie zasłużony, ZSJ przysypia ale jedno trzeba mu oddać, nikt nie potrafi tego co on, w sensie że tak uśpić i widza i przeciwnika.  IWGP Junior Heavyweight Title Match - El Desperado (c) vs. Taiji Ishimori: Klasa sama w sobie. Desperado broni pasa w stylu, który przypomina, dlaczego jest jednym z najlepszych w dywizji juniorów. Ishimori oszukuje, a potem dostaje to, na co zasłużył – porządne lanie. Stretch Muffler kontra Bone Lock – techniczny majstersztyk. Despe na koniec mówi do fanów i to po angielsku – to było eleganckie zakończenie świetnej gali. To była długa gala, ale warta każdej minuty, dlatego sobie rozbiłem oglądanie na wczoraj, a pisanie na dzisiaj. Ishii vs. Kidd to absolutna perełka, ale cała karta miała swoje momenty. Sumie Sakai i jej pożegnanie? Bezcenne. Komentarz? Veda i Walker są duetem idealnym. Jeśli NJPW tak zaczyna rok, to co nas czeka dalej? Jestem podekscytowany i jak na razie to oni najlepiej zaczęli 2025, choć ciężko nie zacząć robiąc 4 galę specjalne na wstępie.
    • Aigor
      •MLW World Heavyweight Championship Match: Satoshi Kojima (champion) vs. Matt Riddle •MLW Women’s World Featherweight Championship – Title vs. Hair Match: Janai Kai (champion) vs. Delmi Exo •KENTA vs. Donovan Dijak •Gravity Gamble Ladder Match: AKIRA vs. Mads Krule Krugger vs. BRG vs. Matthew Justice vs. Kevin Knight •CMLL Lucha Libre Showcase: Atlantis & Atlantis Jr. vs. Blue Panther & Dark Panther
    • -Raven-
      Podpowiedź - koleżka nie poprzestaje na podglądaniu parki...
    • MattDevitto
      Kurczę patrząc na te wszystkie strony i  komentarze muszę przyznać, że poza atti to kojarzę jedynie te największe strony typu WF czy BGZ. Inną, którą kojarzę jest niezawodny Przyjaciel wiadomo kogo od której rozpoczęła się moja przygoda w necie z wrs. Tam czytałem pierwsze informacje o tym biznesie i tak też wchodziłem bardziej w ten świat. Wcześniej natomiast z pełnym uśmiechem łykałem wszystko z tv
    • MattDevitto
      Zaczął się czas kiedy to WWE będzie zamieszczać różne RR matche z przeszłości na swoje kanały
  • Dodaj nową pozycję...