Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Moim skromnym zdaniem lepiej było z 16 drużynami. Co prawda fajnie jest wziąć udział w turnieju finałowym, ale zapewne po rozlosowaniu grup i tak okaże się, że dla części to będzie raczej gra o pietruszkę (nawet biorąc pod uwagę, to iż takie rozgrywki potrafią przynosić niespodzianki). Niepotrzebne rozwlekanie całości i ewentualna możliwość wypromowania się zawodników z mniej znanych reprezentacji.

Podobna sytuacja może być na MŚ w Katarze. Platini już jakiś czas temu przebąkiwał, że trzeba rozszerzyć liczbę uczestników turnieju, bo Afryka ma za mało miejsc...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344571

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

filomatrix, Zdecydowanie lepiej było za szesnastu drużyn - 24 kraje z 53 to prawie połowa europejskich reprezentacji - pół Europy ma się bić o mistrza w "finałach"? Moim zdaniem głupota.

Co do tej Afryki ... nie znam dogłębnie poziomu jakim ten kontynent dysponuje, ale obiła mi się ta informacja o uszy. W dodatku ma to się dziać kosztem Europy - wydaje mi się że Fifa zawsze chciała aby ich mistrzostwa świata stały na najwyższym poziomie ... tym ruchem się od tego oddalą. To nie beach soccer gdzie można w krótszym odstępie czasowym stworzyć potęgę z choćby takich państw jak Tahiti.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344575

• Reputacja:   41
  • Urządzenie:  Android

Czarnym teź się naleźy. Tak na powaźnie to w Afryce jest wiele ciekaych reprezentacji,, które rzadko mają okazję pokaźać w waźniejszych turniejach. Przykładowo nie wiem czy takie Maroko z góry skazane by było na poźarcie np: Grekom. Nawet na papierze według mnie kadra z czarnego lądu prezentuje się znacznie lepiej. Jest wiele kraji, które chciałbym zobaczyć na duźym turnieju; Senegal z bardzo mocnym napadem, Egipt -regularnie wygrywający pa, czy choćby Mali, gdize widoczna jest zmiana pokoleniowa(bardzo podoba mi się ich styl grania) Do tego dochodzą tradycyjni afrykańcy mocarze: Wks, Kamerun,Algeria, Nigeria czy Ghana, która jakby nie patrzeć na ostatnim turneiju doszła bardzo daleko a gdyby nie Suarez to kto wie. Barziej zniechęcał bym się na zwiększenie miejsc w Azjii, bo tam jest akurat sucharnia.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344577

Popatrz jednak na to kto wygeneruje więcej pieniędzy - Afrykanie czy Azjaci/Europa? Mi to tak naprawde jest obojętne czy Afryka dostanie więcej miejsc. Rzecz w tym że Fifa ostatnio stała się pazerna na kasę, a nie jest tajemnicą że na Czarnym Lądzie jest biednie (po tym co ostatnio Fifa odstawia nie zdziwiłbym się gdyby pod wpływem pieniądza zwiększyli by miejsca dla np. Azji).

Pomijając pytanie komu, zadając pytanie czy sens jest zwiększanie liczby w finałach MŚ to i tak byłbym na nie - finały MŚ to elitarne rozgrywki, nie ma co tego rozmieniać na drobne.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344581

• Reputacja:   1

Barziej zniechęcał bym się na zwiększenie miejsc w Azjii, bo tam jest akurat sucharnia.

Zgodzę się, ale tam jest sucho również z poziomem. Wydaje mi się, że Afryka lepiej gra w "nogę" i z całym szacunkiem dla Azji, ale wolałbym już chyba zobaczyć w finałach więcej drużyn z czarnego lądu. Z drugiej strony skoro zwiększamy liczbę Afrykańskich ekip to jednak wypadałoby by i dla Azji żeby było bardziej zróżnicowanie, ale czy jest sens? Niech już zostawią tak jak jest, bo całkowicie zepsują ducha międzynarodowych rozgrywek. :/

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344582

• Urządzenie:  Windows

FIFA i UEFA idą w złym kierunku zwiększając liczbę finalistów MŚ i ME. Ja wolę, żeby kilku niezłych ekip w obu turniejach zabrakło niż żeby miało w nich grać więcej słabeuszy. ME czy MŚ bez 2-3 naprawdę niezłych drużyn sprawiają, że są to imprezy dla piłkarskiej elity. W ogóle to mam wrażenie, że FIFA planując rozszerzenie mundialu chce naprawić błędy z przeszłości, kiedy to np. na MŚ 1958 grały reprezentacje z tylko dwóch kontynentów: Europy i Ameryki Południowej...
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344583

• Reputacja:   1

Meksyk grał, a on jest w Północnej. :P
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344587

• Urządzenie:  Android

Afryka ma mieć 5 miejsc, Azja 4,5 i tyle w tym temacie. FIFA sobie może zmieniać co chce, ale wtedy na MŚ mogą być takie kwiatki jak Madagaskar czy Pakistan. Prawda jest taka, że w Azji jest max 5 drużyn, które obecnie miałyby szansę powalczyć o wyjście z grupy na MŚ (Australia, Iran, Korea Płd, Japonia, Uzbekistan). Arabia Saudyjska już praktycznie nie istnieje, nie wiadomo jak inne arabskie drużyny (Bahrajn, Irak).

Co do Afryki: oglądając PNA regularnie od 2008 roku, twierdzę iż są repki, które zasługują na bycie w finałach MŚ. Najlepszym przykładem dla mnie jest kadra Mali, która zapewne skorzystałaby na powiększonej liczbie drużyn. Problem jest w tym, że remisy z Beninem awansu nie dają.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344592

A moim zdaniem spoko, że na Euro pojedzie więcej drużyn. Eliminacje są bardzo rozciągnięte w czasie i nie zawsze w pełni oddadzą siłę drużyny, bo w różnych okresach czasu różnie mogą wyglądać sprawy związane z drużyną (to co zawsze jest u nas, że ktoś jest w trakcie sezonu, a my jeszcze przed itp. sprawy). Turniej natomiast trwa krótko, drużyny tam grające przygotowują się w pełni pod tą imprezę. A to, że 24 drużyny to prawie pół Europy? Piłka europejska strasznie się wyrównuje i w przypadku 16 drużyn na turnieju końcowym mogłoby zabraknąć kogoś, kto później mógłby zagrać na fajnym poziomie (w domyśle myślę u o takich Belgach, Szwajcarach i tego typu drużynach)

Jeśli chodzi o MŚ, to tutaj myślę, że jest wystarczająca ilość drużyn. Ew. FIFA powinna pomyśleć nad jakimś rankingiem kontynentalnym, który właśnie decydowałby o tym który kontynent ma więcej ekip, a który mniej.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344594

Prawda jest taka, że w Azji jest max 5 drużyn, które obecnie miałyby szansę powalczyć o wyjście z grupy na MŚ (Australia, Iran, Korea Płd, Japonia, Uzbekistan).

Tylko może jedno doprecyzowanie. Australia od pewnego czasu gra, jako część Azji, bo wcześniej przy barażach z Ameryką Południową nie mieli szans.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344595

Zapomniałem jeszcze o jednej sprawie: o stronie kibicowskiej. Więcej drużyn = dłuższy turniej, a to na pewno dobra wiadomość dla kibica. Ja takie turnieje jak MŚ lub ME staram się oglądać w całości, a więc każdy mecz, nie ważne kto gra. A w eliminacjach? Zobaczę naszą kadrę, jak nie grają w tym samym czasie to Niemców i tak naprawdę tyle.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344596

filomatrix, Zdecydowanie lepiej było za szesnastu drużyn - 24 kraje z 53 to prawie połowa europejskich reprezentacji - pół Europy ma się bić o mistrza w "finałach"? Moim zdaniem głupota.

.

Być może nie precyzyjnie się wypowiedziałem (albo źle została odczytana moja wypowiedź), ale zdecydowanie jestem za 16 drużynowym turniejem. Zresztą myślę, że nie tylko ja, bo nie chodzi tylko o poziom sportowy, ale i biznesowy (przy byle jakich meczach, zyski z reklam mogą być mizerne).

Co do MŚ, można dyskutować czy i 32 zespoły to nie za dużo...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344597

Co do MŚ, można dyskutować czy i 32 zespoły to nie za dużo...

Bez przesady. Nie róbmy z MŚ Pucharu kontynentalnego... (który jak sami widziecie mimo iż ma mniej drużyn,to wcale nie jest zbyt prestiżowy)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344598

Australia od pewnego czasu gra, jako część Azji, bo wcześniej przy barażach z Ameryką Południową nie mieli szans.

Kłamstwo. To z kim grała Australia w barażu interkontynentalnym było losowane, dla przykładu w 1998 przegrali stosunkiem bramkowym z Iranem. W 2002 też mogli trafić m.in na Iran, niestety zabrakło szczęścia i wylosowali Urugwaj. Australia gra w Azji z tego powodu, że grając ciągle przeciwko drużynom typu Tonga, Wysypy Salomona czy Vanuatu cofaliby się w rozwoju. Dodatkowo, trochę gorsza Nowa Zelandia bardzo dużo na tym traciła.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344610

Juventus Turyn - Torino 1-0

Carlos Tevez 30'

Źle się dzieje w Serie A...Rewelacja sezonu jest ograna przez hegemona grającego na pół gwizdka. Hegemona, którego nie ma już w Lidze Mistrzów...Jak już wspomniałem, Torino to rewelacja tego sezonu. ,,Byki" dzięki nadspodziewanie dobrej grze w tym sezonie prawdopodobnie zwietrzyły swoją szansę na zdobycie pierwszego gola przeciwko bardziej utytułowanemu rywalowi od dwunastu lat i pierwszą wygraną od lat dziewiętnastu. Najwidoczniej stawka meczu sparaliżowała ich, a szczególnie liderów w osobach Alessio Cerciego i Ciro Immobile. Torino niby naciskało w ostatnim kwadransie, jednak wszystko odbywało się pod absolutną kontrolą Juventusu. Taktyka ,,Starej Damy" na ten mecz była niezwykle prosta - stłamsić rywali i wbić im gola, a potem utrzymać rezultat jak najmniejszym kosztem sił. Udało się. Dlatego właśnie najprawdopodobniej trzeci raz z rzędu piłkarze Juve odbiorą w maju puchar dla najlepszego zespołu w Italii...

Juventus Turyn: Gianluigi Buffon 3 - Andrea Barzagli 3, Leonardo Bonucci 3, Martin Caceres 3 - Andrea Pirlo 3.5, Arturo Vidal 3.5 (74. Claudio Marchisio bez oceny), Paul Pogba 4, Stephan Lichtsteiner 3.5, Kwadwo Asamoah 3.5 - Carlos Tevez 4.5 (90 + 1. Pablo Osvaldo bez oceny), Fernando Llorente 3 (88. Simone Padoin bez oceny)

trener: Antonio Conte 4.5

Torino: Daniele Padelli 3 - Cesare Bovo 3.5 (81. Riccardo Meggiorini bez oceny), Kamil Glik 3, Emiliano Moretti 3 - Giuseppe Vives 2, Jasmin Kurtic 2.5 (90 + 3. Migjen Basha bez oceny), Matteo Darmian 3.5, Giovanni Pasquale 3, Omar el Kaddouri 2.5 (85. Alexander Farnerud bez oceny), Alessio Cerci 2 - Ciro Immobile 2.5

trener: Giampiero Ventura 1.5

Sędzia: Nicola Rizzoli (Włochy) 3

Gracz meczu: Carlos Tevez (Juventus Turyn)

Lille - Olympique Lyon 0-0

Mecz ewidentnie rozczarował. Piłkarze obydwu drużyn ewidentnie chcieli, ale niespecjalnie im wychodziło. Niedokładne zagrania przeplatały się z brutalnymi faulami. Walka o trzecie miejsce w Ligue 1 będzie wyrównana, jednak jeśli ekipy aspirujące do najniższego stopnia podium będą grać tak jak dziś Lille i Olympique Lyon - kibice będą świadkami wyścigu żółwi...

Lille: Vincent Enyeama 2.5 - Djibril Sidibe 2.5, Simon Kjaer 4, David Rozehnal 3.5, Pape Souare 3 - Rio Mavuba 3, Idrissa Gueye 2.5, Florent Balmont 3, Salomon Kalou 1.5 Divock Origi 2.5 (90. Ronny Rodelin bez oceny), Nolan Roux 2 (68. Ryan Mendes 2)

trener: Rene Girard 2

Olympique Lyon: Anthony Lopes 4 - Miguel Lopes 3, Bakary Kone 3.5, Samuel Umtiti 3.5, Henri Bedimo 3 - Maxime Gonalons 2.5 (84. Corentin Tolisso bez oceny), Gueida Fofana 2.5, Clement Grenier 3.5, Jordan Ferri 2, Alexandre Lacazette 1.5 - Bafetimbi Gomis 3

trener: Remi Garde 2

Sędzia: Benoit Millot 4

Gracz meczu: Simon Kjaer (Lille)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/247/#findComment-344612

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• Jeffrey Nero
      Już w AEW nie mógł korzystać z tego ring name prawa ma bodajże AAA podobnie jak do Penatgon Dark ma Lucha Underground dlatego w AEW pojawił się chwilowo jako Penta Oscuro. Sam debiut fajny, ale theme song mógłby być lepszy. Co do singlowych szans nie wiem czy większych nie ma jego młodszy o 5 lat brat Rey Fenix starcie dwóch Reyów tam są $$$. Spoko iż mówią , że był mistrzem w TNA czy Lucha Undergrund co było około 7 lat temu a nie wspominają o tytułach w AEW( czyli kolejne lata kariery nic nie robił i dlatego jest jednym z największych obecnie wolnych agentów) tak wiem, że to ich rywal, ale to tak jakby np pozyskać np. Roberta Lewandowskiego a wspomnieć , że strzelał gole dla Lecha Poznań a sukcesy w Barcelonie czy w Monachium olać bo to nasi rywale w lidze mistrzów a Lech to nam buty może czyścić. Skoro podają już takie ciekawostki statystyczne to mogliby być rzetelni mimo wszystko. A Pat wspominając, że oglądał go w Tv przyznał sie do oglądania konkurencji czytaj AEW
    • TheRealE9
      Jako wielki fan Pentagona z czasów LU ... ciężko mi się go ogląda w tej mainstreamowej formie. Debiut na Netflixie wypadł na pewno zdecydowanie lepiej, niż jego występy u Khana (ot kolorowy luchador z tag-teamu). Cieszy ciut mroczniejsza forma prezentowania postaci, cieszą małe elementy brutalniejszego charakteru, cieszy fakt, że nie uwalili mu połowy repertuaru. Git ! 👍 Jednak dla mnie to nadal nie to ... przed oczami ciągle mam chu*a łamiącego ręce przeciwnikom/przeciwniczkom na lewo i prawo. Ah ... 😪 Bądź, co bądź - debiut na plus. 
    • HeymanGuy
      Jakieś ramy czasowe ustalamy, czy do końca kariery? Chętnie się napiję
    • CzaQ
      Założę się o browara, że nie ;P Nawet nie liźnie głównego pasa. IC/US to max.  A przegrany postawi piwo na kolejnym zlocie Atti jeśli takowy się odbędzie.   ....poza tym nie wiemy czy nie ma jakichś problemów ze wzwodem  
    • MattDevitto
      Juan Cena mówi to panom coś? Vince go uwielbiał....
  • Dodaj nową pozycję...