Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Jakoś tak dziwnie zrobiło się mi na sercu po informacji, że Mata odchodzi do United. W ciągu swoich dwóch i pół roku w Chelsea dwukrotnie zdobył nagrodę najlepszego piłkarza drużyny, przegrał jednak tę najważniejszą rywalizację - o "względy" Jose Mourinho, którego pupilem został Oscar. Polecam zapoznać się z listem Maty do fanów -> http://blogs.grada360.com/juanmata/en/2014/01/25/muchas-gracias/

W jego miejsce przyszedł niejaki Mohamed Salah, koleś, który strzelał bramki Chelsea w tej edycji Ligi Mistrzów, a jego największym "osiągnięciem" jest to, że odmówił podania ręki przeciwnikom w trakcie powitania przed meczem z Maccabi Tel Aviv.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341673

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Windows

Nie robiłbym wielkiego wydarzenia z transferu Mohameda Salaha. Ten gracz najpóźniej za rok będzie już sprzedawany do klubu pokroju West Bromwich Albion czy też Fulham Londyn. Równie dobrze można się zastanawiać po co Bayernowi Monachium taki Sebastian Rode...

Jako sympatyk Chelsea Londyn nie lamentuję nad transferem Juana Maty. Ani jego odejście nie zaszkodzi ,,The Blues", ani Manchester United z Hiszpanem w składzie nie włączy się do walki o mistrzostwo Anglii. W Chelsea zawsze ceniłem charyzmatycznych walczaków takich jak Didier Drogba, Michael Essien czy Claude Makelele. Mata z kolei był dla mnie typowym ,,hiszpańskim rozgrywającym", których styl gry średnio do mnie przemawia, nawet gdy wychowanek Realu Madryt ratował Chelsea skórę...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341674

Skoro mówisz, że zaraz będzie sprzedawany do Fulham czy West Bromu, to jaki sens go kupować ? Przecież nie sprzedadzą go tam drożej :D To się robi powoli tak inteligentny system zarządzania finansami jak w Realu czy Man City. Chyba, że źle Cię zrozumiałem. Za nic też nie przemawia do mnie argument z tym, że transfer Maty osłabi Arsenal i City. Halo. Przecież to tylko dwa mecze. 5 miesięcy do końca sezonu, 9 do nowego. To już niedługo ten Hiszpan będzie mógł przeszkodzić Chelsea w wygraniu. Co to za logika :D ?
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341675

W dodatku czemu niby Salah miałby pasować lepiej do stylu Mourinho? Przecież to taki jeździec bez głowy, on ma sobie niby lepiej w defensywie poradzić od Maty? Czy jego już można tego nauczyć? Akurat Liverpool też powinien mieć inne priorytety, bo prawa obrona i środek pola leżą i kwiczą, ale trochę boli, że to bodajże czwarty na przestrzeni ostatniego roku zawodnik, który był już praktycznie dogadany z The Reds a na końcu i tak sprzątnął go ktoś sprzed nosa Rodgersowi :? Nie wiem czy specjalnie czy nie, ale ja tego ruchu nie rozumiem. To znaczy trener LFC ciągle upiera sie, że nic nie jest jeszcze pewne a słyszałem nawet, że Salah mógł zablokować swój transfer do The Blues, ale to tylko prawdopodobnie plotki, w których prawdy jest tyle co sensu w przejściu Egipcjanina na Stamford Bridge.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341677

Sebu, może Liverpool nie był zbyt konkretny w swoich działaniach (tak, bajka), choć i tak wiadomo, że zadziałała magia hajsu. A ten Chelsea może dać każdemu o wiele większy niż Liverpool. Analogiczne przecież zachowali się Willian (rzekomo dogadany z Tottenhamem) czy Jovetic, który mógł wybrać Arsenal i tam grać o wiele częściej, niż w City (dziś podobno wszedł!!!)
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341678

Liverpool starał się wynegocjować odpowiednią cenę za niego, bo uważali, że nie jest wart tyle ile chce za niego Basel, ale to i tak była kwestia dni. Mourinho dał milion więcej i po kilku godzinach sprawa zaklepana. Dla mnie jest to o tyle dziwne, że nie było żadnych wzmianek o zainteresowaniu Chelsea, ale tak to już teraz działa - wydajesz grube miliony albo nie masz. Zawodnik nie ma tu nic do gadania bo stawiam, że Salah wolałby grać w klubie, w którym z miejsca miałby zapewnioną pierwszą jedenastkę a przynajmniej systematyczne występy, dzięki którym Liverpool wróciłby do Ligi Mistrzów. A tak - ciężko to widzę biorąc pod uwagę szpital jaki wytworzył się w LFC i brak konkretnych nazwisk na kilka dni przed zamknięciem okienka.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341681

Natomiast o gościach także nie można powiedzieć złego słowa. Zagrali naprawdę bardzo dobre zawody i absolutnie nie mają się czego wstydzić. Zostawili serce na boisku i chwała im za to , że nie dopuścili , aby ten mecz przez całe 90 minut był jednostronny.

Przeogromna w tym zasługa Iturry. Koleś zagrał kapitalny mecz, łatał wszystkie dziury i przerywał większość akcji. W tym meczu światowy top. Na szczęście Realu, nie starczyło mu sił na pełne 90 min. :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341682

Skoro mówisz, że zaraz będzie sprzedawany do Fulham czy West Bromu, to jaki sens go kupować ? Przecież nie sprzedadzą go tam drożej :D To się robi powoli tak inteligentny system zarządzania finansami jak w Realu czy Man City. Chyba, że źle Cię zrozumiałem

Zrozumiałeś mnie bardzo dobrze :D. Przygoda Salaha z Chelsea nie potrwa długo. On wkrótce opuści Stamford Bridge zostając wypożyczony lub sprzedany za kwotę oscylującą w granicach 2-3 milionów funtów do klubów, które wymieniłem w poprzednim poście. Wciąż będzie w miarę gorącym nazwiskiem dla średniaków Premier League, a na dodatek będzie już obeznany w angielskich realiach. Są w światowym futbolu takie transfery, na których zyskuje tylko i wyłącznie sprowadzany zawodnik, ponieważ podnosi mu się pensja i ma renomowane miejsce pracy w CV (np. Real Madryt za czasów rządów Ramona Calderona, który oprócz Wesleya Sneijdera czy Arjena Robbena sprowadzał także takich ananasów jak Julien Flaubert czy Royston Drenthe). Skoro Abramowicza stać na sponsorowanie Salaha, niech będzie, ja za to nie płacę :P.

Borussia Dortmund - FC Augsburg

Oglądając kolejny słaby mecz w wykonaniu BVB odnoszę wrażenie, że nie ma tam tego, co windowało ten ,,tylko" dobry klub do miana finalisty Ligi Mistrzów i dwukrotnego mistrza Niemiec. Mianowicie brakuje tam atmosfery. Juergen Klopp wrzeszczy i wymachuje rękami, a jego gracze szarpią się prezentując minimum jakości. Chyba gracze z Signal Iduna Park za mocno rozmyślają, jakby tu czmychnąć z klubu. W Dortmundzie potrzeba zmian, a konkretnie kilku głodnych sukcesów piłkarzy i chyba nowego trenera. Piłkarze chyba już nie chcą iść za Kloppem w ogień. Jeśli ambicje włodarzy klubu zaspokajać będą regularne występy w europejskich pucharach to Klopp może zostać. Jeśli nie - trzeba szukać nowego impulsu...

500 post :P ...Analizując je ,,na szybko" i posługując się metaforą malarską dochodzę niestety do wniosku, że więcej spłodziłem obrazów idealnych nad kominek niż największe muzea świata...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341699

Co do Bundesligi, to jestem załamany postawą innych drużyn... wczoraj poza Bayernem, cała czołówka straciła punkty. No i jak tu Bayern ma z kimś rywalizować :roll: ?

Z drugiej strony walka o miejsca premiowane awansem do LM będzie niesamowicie ciekawa, ale to jednak nie to samo co walka o mistrzostwo.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341713

Bastian no dla mnie to jakiś niezrozumiały system finansowy, w którym od razu zakłada się, że towar (tak trzeba określać, niestety, piłkarzy, przynajmniej w większości) przyniesie straty. W Arsenalu też mieliśmy podobne niewypały.

maly619 ostatnio gdzieś widziałem wypowiedź Rummenigge, w której narzeka on, że rywalizacja w Bundeslidze się osłabia. Szczyt hipokryzji w tej chwili z jego strony, bo odkąd Bayern stał się potęgą finansową w Niemczech, to reszta ligi stała się dla nich bazarem, z którego wyciągać sobie mogą co lepsze kąski. Szkoda, że Bundesliga stanie się teraz najnudniejszą ligą z tego top 5, bo tutaj czekać będzie się tylko na pierwszą stratę punktów Gwiazdy Południa, bo dopóki jakikolwiek zespół nie stworzy na chociaż 2-3 lata stabilnego składu, jak Borussia od 2011 roku, to niestety będzie to One Man Match. Szkoda mi trochę Dortmundczyków, mam do nich respekt, gdyż działają podobnie jak Arsenal. Ściągali jakichś nieznanych grajków, mających potencjał, z których robili mega gwiazdy. Teraz oni opuszczają ten klub, który może zalegnąć w marazmie na kilka ładnych lat, aż nie stworzy sobie nowego pokolenie zawodników.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341724

maly619 ostatnio gdzieś widziałem wypowiedź Rummenigge, w której narzeka on, że rywalizacja w Bundeslidze się osłabia. Szczyt hipokryzji w tej chwili z jego strony, bo odkąd Bayern stał się potęgą finansową w Niemczech, to reszta ligi stała się dla nich bazarem, z którego wyciągać sobie mogą co lepsze kąski.

Nie mówię, że nie jest to jakiś tam powód tego jak teraz wygląda Bundesliga, ale nie zgadzam się z krytyką Bayernu, bo tak naprawdę tak robi się na całym świecie. Wkurza mnie właśnie to, że teraz Bayern dostaje za to po dupie, gdy Real i Barca przez lata kupowały i kupują najlepszych ligowców. Tak samo Anglia, gdzie najlepsze zespoły robią to samo.

BTW. kupowanie ligowców to najlepsza rzecz jaką można zrobić, bo dostajesz produkt który zna ligę i nie potrzebuje wielkiej aklimatyzacji. Nie ma takiego ryzyka jak w przypadku zawodnika z innej ligi.

Szczerze mówiąc ja liczyłem, że wraz ze wzrostem siły Bayernu wzrośnie siła innych zespołów a więc i całej Bundesligi. Niestety tak się nie dzieje i jestem tym mega zawiedziony. Ja uważam, że głównym tego powodem jest brak ambicji innych zespołów, które patrząc na Bayern zakładają z góry, że nie ma z nimi szans.

Szkoda, że Bundesliga stanie się teraz najnudniejszą ligą z tego top 5, bo tutaj czekać będzie się tylko na pierwszą stratę punktów Gwiazdy Południa, bo dopóki jakikolwiek zespół nie stworzy na chociaż 2-3 lata stabilnego składu, jak Borussia od 2011 roku, to niestety będzie to One Man Match.

Też nad tym ubolewam.

Szkoda mi trochę Dortmundczyków, mam do nich respekt, gdyż działają podobnie jak Arsenal. Ściągali jakichś nieznanych grajków, mających potencjał, z których robili mega gwiazdy.

Też mam do nich mega respekt, bo zrobili coś, czego nie udało się nikomu od dawna. Zawsze było tak, że jeśli ktoś wygrywał Bundeslige, bo był to jednorazowy wyskok. BVB udało się to na dłużej i sprowokowało Bayern do podniesienia jakości swojego zespołu. Tak naprawdę to Bayern jest tak mocny dzięki Borussii.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341727

Nie mówię, że nie jest to jakiś tam powód tego jak teraz wygląda Bundesliga, ale nie zgadzam się z krytyką Bayernu, bo tak naprawdę tak robi się na całym świecie. Wkurza mnie właśnie to, że teraz Bayern dostaje za to po dupie, gdy Real i Barca przez lata kupowały i kupują najlepszych ligowców. Tak samo Anglia, gdzie najlepsze zespoły robią to samo.

BTW. kupowanie ligowców to najlepsza rzecz jaką można zrobić, bo dostajesz produkt który zna ligę i nie potrzebuje wielkiej aklimatyzacji. Nie ma takiego ryzyka jak w przypadku zawodnika z innej ligi.

A ja to widzę trochę inaczej. Zgadzam się z tezą, że funkcjonuje to podobnie, jak w Anglii czy Hiszpanii. Jednak tam ten zakup rozkłada się na więcej, niż jeden klub. Dlatego odbiera się to jak dla mnie trochę inaczej. Tam walkę o jednego gracza toczą dwie, trzy drużyny więc nie odbiera się tego jako monopolu jednego zespołu na całą gamę talentów z jednej ligi, przez co nie czuje się, jakoby ten jeden klub dzielił i rządził danymi rozgrywkami. Do Bayernu mam szacunek za to, że bazują w większości na swoich wychowankach, którzy stanowią trzon drużyny. Dodatkowo sprowadzali piłkarzy, którzy przeżyli tu swój renesans. Nie bazowali więc na gotowych produktach, które za grube pieniądze kupiono z innych drużyn. To stało się trochę irytujące od momentu zakupu Gotzego, a teraz Lewandowskiego, bo to oni stanowili trzon Dortmundu. Oby nie sprowadzili Reusa czy innych kapitalnych graczy z Bundesligi, bo ta stanie się najnudniejszą ligą na wiele lat.

BTW : widzieliście pary 5 rundy FA Cup ?

Arsenal - Liverpool

Manchester City - Chelsea.

Reszty nie sprawdzałem, ale zobaczyłem te dwie, i po prostu nie dowierzam. Na bank odpadną dwaj kandydaci do wygrania, coś niesamowitego na tym szczeblu rozgrywek. Arsenal powinien ograć Liverpool, a w drugiej parze wynik się nie liczy, ważne, że któraś z tych drużyn odpadnie!

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341754

No ja nie wiem czy tak powinien :D Arsenal ma w lutym przesrany terminarz (Liverpool w lidze, w pucharze, Everton, Chelsea, Bayern w Lidze Mistrzów) i kto wie czy Wenger nie odpuści sobie tego meczu, jako że kilka dni później podejmie w/w Bayern w Champions League. Chyba, że wątpi w sukces w Europie i postawi na puchary w Anglii.

Druga para też świetna, ale City gra u siebie i to jest ich przewaga (obie drużyny raczej nie wiedzą co to porażka na własnym stadionie). W każdym razie zapowiada się wyśmienicie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341768

Real z Hiszpanii

Akurat Real ma bardzo bogatą tradycję :-) A to, że umie na sobie zarabiać to już inna sprawa :smile:

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341776

z historią, która ma Real to pojechałem akurat, ale chodzi mi o model budowania drużyny oparty jedynie na kupowaniu gotowych zawodników, a nie kreowanie własnych (w każdej drużynie znajdą się wyjątki, ale mówię o ogóle)
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/240/#findComment-341794

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• Jeffrey Nero
      Już w AEW nie mógł korzystać z tego ring name prawa ma bodajże AAA podobnie jak do Penatgon Dark ma Lucha Underground dlatego w AEW pojawił się chwilowo jako Penta Oscuro. Sam debiut fajny, ale theme song mógłby być lepszy. Co do singlowych szans nie wiem czy większych nie ma jego młodszy o 5 lat brat Rey Fenix starcie dwóch Reyów tam są $$$. Spoko iż mówią , że był mistrzem w TNA czy Lucha Undergrund co było około 7 lat temu a nie wspominają o tytułach w AEW( czyli kolejne lata kariery nic nie robił i dlatego jest jednym z największych obecnie wolnych agentów) tak wiem, że to ich rywal, ale to tak jakby np pozyskać np. Roberta Lewandowskiego a wspomnieć , że strzelał gole dla Lecha Poznań a sukcesy w Barcelonie czy w Monachium olać bo to nasi rywale w lidze mistrzów a Lech to nam buty może czyścić. Skoro podają już takie ciekawostki statystyczne to mogliby być rzetelni mimo wszystko. A Pat wspominając, że oglądał go w Tv przyznał sie do oglądania konkurencji czytaj AEW
    • TheRealE9
      Jako wielki fan Pentagona z czasów LU ... ciężko mi się go ogląda w tej mainstreamowej formie. Debiut na Netflixie wypadł na pewno zdecydowanie lepiej, niż jego występy u Khana (ot kolorowy luchador z tag-teamu). Cieszy ciut mroczniejsza forma prezentowania postaci, cieszą małe elementy brutalniejszego charakteru, cieszy fakt, że nie uwalili mu połowy repertuaru. Git ! 👍 Jednak dla mnie to nadal nie to ... przed oczami ciągle mam chu*a łamiącego ręce przeciwnikom/przeciwniczkom na lewo i prawo. Ah ... 😪 Bądź, co bądź - debiut na plus. 
    • HeymanGuy
      Jakieś ramy czasowe ustalamy, czy do końca kariery? Chętnie się napiję
    • CzaQ
      Założę się o browara, że nie ;P Nawet nie liźnie głównego pasa. IC/US to max.  A przegrany postawi piwo na kolejnym zlocie Atti jeśli takowy się odbędzie.   ....poza tym nie wiemy czy nie ma jakichś problemów ze wzwodem  
    • MattDevitto
      Juan Cena mówi to panom coś? Vince go uwielbiał....
  • Dodaj nową pozycję...