Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Nie kwestionuję umiejętności CR7. Ba, ja zgadzam się z tym, że indywidualnie jest lepszy od Riberiego. Powiem nawet więcej, podchodząc do tej nagrody tak jak ty w trójce nawet nie wystawiłbym Francka, a Ibrę (problem w tym, że praktycznie co roku wystawiałbym tam tą samą trójkę, bo ciągle jest ona indywidualnie najlepsza na świecie). Dlatego można powiedzieć, że ja kwestionuję zasady przyznawania tej nagrody. Kiedyś, aby zostać docenionym nie wystarczyło dobrze grać. Trzeba było jeszcze wygrywać.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340580

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Nie zawsze ;) Patrz przykład Nedveda. No, ale często było też tak, że ZP zgarniał np. mistrz świata, ale no na tle znakomitej drużyny błyszczał, wybijał się tymi umiejętnościami jednak jak np. Luiz Nazario de Lima :) Wtedy Brazylia bez niego niekoniecznie musiała wygrać, a Bayern to tak dobrze zbudowany kolektyw, że brak Francka nie załamuje drużyny i nie powoduje raczej paniki u kibiców ;) O to mi chodzi. Franck to znakomity piłkarz, ale indywidualnie są lepsi jak sam zaznaczyłes, jest ich trzech i co roku tych samych ? Swego czasu jeszcze Xavi był według mnie. Co poradzić na to, ale to nagroda indywidualna i tylko pod tym kątem interpretuje te nominacje.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340591

Nie zawsze ;) Patrz przykład Nedveda.

Zawsze uważałem, że w latach MŚ i ME nagrodę powinien dostać zawodników który na tych zawodach błyszczał. Nedved dostał ZP w 2003 roku, czyli roku w którym nie było żadnych mistrzostw Świata, ani Europy. Nie pamiętam jak wyglądała wtedy LM, więc ciężko mi powiedzieć, czy dostał słusznie czy nie.

Bayern to tak dobrze zbudowany kolektyw, że brak Francka nie załamuje drużyny i nie powoduje raczej paniki u kibiców

To nie wina Bayernu że mają tak mocną pakę :P Zresztą to jest też siłą Bayernu - nie stawiają na jednego, tylko cały zespół gra na najwyższym poziomie wy osiągnąć cel. Bayern dalej wygrywałby bez Francka? Jasne, ale to i tak nie zmienia faktu, że facet był najlepszym zawodnikiem zeszłego sezonu w ekipie Bawarczyków.

Franck to znakomity piłkarz, ale indywidualnie są lepsi jak sam zaznaczyłes, jest ich trzech i co roku tych samych ? Swego czasu jeszcze Xavi był według mnie.

Co z tego że Xavi, skoro Messi i CR7 będą tam zawsze niezależnie od tego co osiągną. Jeśli coś się nie zmieni w rozdawaniu tej nagrody to co roku będziemy mieć Messiego, Ronaldo i dodatkowo kogoś tak na pocieszenie, za to, że coś zdobył.

Co poradzić na to, ale to nagroda indywidualna i tylko pod tym kątem interpretuje te nominacje.

Dlatego czas to zmienić bo to głupie, a taka nagroda traci na wartości.

Tak BTW. jak ja mam poważnie brać nagrodę w której można głosować na swoich ludzi? Przecież jak patrzę na Del Bosque i jego wybór: Iniesta, Xavi i Messi to chce mi się płakać.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340595

Tak BTW. jak ja mam poważnie brać nagrodę w której można głosować na swoich ludzi? Przecież jak patrzę na Del Bosque i jego wybór: Iniesta, Xavi i Messi to chce mi się płakać.

Albo Nawałkę, który na drugim miejscu postawił Hazarda. :twisted:

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340596

Albo Nawałkę, który na drugim miejscu postawił Hazarda. :twisted:

A na pierwszym Roberta :P

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340597

Zawsze uważałem, że w latach MŚ i ME nagrodę powinien dostać zawodników który na tych zawodach błyszczał. Nedved dostał ZP w 2003 roku, czyli roku w którym nie było żadnych mistrzostw Świata, ani Europy. Nie pamiętam jak wyglądała wtedy LM, więc ciężko mi powiedzieć, czy dostał słusznie czy nie.

Był najlepszym piłkarzem Juve w tamtym sezonie zarówno w Serie A jak i w Lidze Mistrzów i mało kto mógł mu wtedy dorównać formą. Głównie dzięki niemu Juve przechodziło kolejne szczeble w LM i do tej pory każdy kibic żałuje, że nie mógł zagrać w finale. Złota Piłka zasłużona i wcale nie mówię tego jako kibic Starej Damy choć trochę może to tak wyglądać. :twisted:

Jeżeli chodzi o Ronaldo to oczywiście jak najbardziej zasłużył na wygraną, bo indywidualnie nikt nie mógł mu w tym roku dorównać, ale zawsze w tego typu przypadkach jest ten minus, że on nic nie wygrał i w tych ważniejszych meczach często bywał niewidoczny. Jednak nie róbmy szopki i nie wymieniajmy Ribery'ego, bo może i miał świetny rok, ale to jednak jeden z elementów świetnej drużyny, a nie taka indywidualność jak CR. Bez Robbena, Alaby i spółki nie byłoby o Francku mowy, a Ronaldo nawet jak koledzy z drużyny nie grali to w 90% przypadków dawał rade.

Głosów Nawałki nie skomentuje, ale dodam tylko, że Lewy i Hazard mogą mieć o wiele więcej głosów za rok, bo jeden będzie jak Ribery, a drugi u Mourinho gra najlepszą piłkę w karierze.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340604

Jeżeli chodzi o Ronaldo to oczywiście jak najbardziej zasłużył na wygraną, bo indywidualnie nikt nie mógł mu w tym roku dorównać, ale zawsze w tego typu przypadkach jest ten minus, że on nic nie wygrał i w tych ważniejszych meczach często bywał niewidoczny. Jednak nie róbmy szopki i nie wymieniajmy Ribery'ego, bo może i miał świetny rok, ale to jednak jeden z elementów świetnej drużyny, a nie taka indywidualność jak CR. Bez Robbena, Alaby i spółki nie byłoby o Francku mowy, a Ronaldo nawet jak koledzy z drużyny nie grali to w 90% przypadków dawał rade.

Otóż to ;)

A co do niektórych głosów, to na prawdę...niby eksperci, utytułowani trenerzy, obeznani z tym środowiskiem, a niektóre głosy to jeden wielki cyrk i śmiech :) Zero obiektywizmu albo zero wiedzy...Nie wiem co gorsze.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340606

Trochę nie rozumiem narzekania na to, że Messi i Ronaldo są co roku. Trudno nie wyróżniać dwóch najlepszych zawodników, jacy kiedykolwiek chodzi po tej planecie (obiektywnie, bo dla mnie faworytem jest jednak Dennis the Menace, The God - Dennis Bergkamp, najlepszy zawodnik w moim subiektywnym mózgu). Ronaldo zasługiwał w tym roku, bo Messi obniżył loty i tyle. Ribery może i grał nieźle, był tym dowódcą Bayernu, ale to nadal jest 3 półka w stosunku do tych dwóch Bogów.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340607

Głosów Nawałki nie skomentuje, ale dodam tylko, że Lewy i Hazard mogą mieć o wiele więcej głosów za rok, bo jeden będzie jak Ribery, a drugi u Mourinho gra najlepszą piłkę w karierze.

Owszem, nikt ich nie skreśla, bo to świetni piłkarze. Nawet to pierwsze miejsce Lewego u Nawałki mnie nie dziwi, bo przecież też ma za sobą najlepszy sezon w karierze. Ale Hazard to melodia przyszłości. Może nie tak odległej, ale jednak przyszłości. :D

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340610

Dopóki te dwie legendy będą nadal na swoim poziomie fizyczno-psychicznym (co ze swoim ciałem robi Ronaldo to jest dla mnie w ogóle abstrakcja - jaki to jest niesamowity profesjonalista) to Złota Piłka będzie trafiać tylko do jednego z nich.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340614

Dlatego dla mnie nagroda Złotej Piłki staję się nagrodą gówno wartą, bo wychodzi na to, że niezależnie od tego co byś nie zrobił to i tka przegrasz z Messim i Ronaldo, nawet gdy ci zaliczą słabszy sezon.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340625

Dlatego dla mnie nagroda Złotej Piłki staję się nagrodą gówno wartą, bo wychodzi na to, że niezależnie od tego co byś nie zrobił to i tka przegrasz z Messim i Ronaldo, nawet gdy ci zaliczą słabszy sezon.

Ale indywidualnie ci dwaj piłkarze od kilku sezonów nie schodzą poniżej pewnego poziomu - wciąż nieosiągalnego dla innych. Pod względem strzelonych bramek Ibra, Lewy, czy Diego Costa pukają do drzwi "mieszkania", w których "mieszkają" CR z Messim, ale to wciąż nie jest ten sam poziom.

Ja wprowadziłbym cztery dodatkowe nagrody. Dla najlepszych bramkarzy, obrońców, pomocników i napastników. No może poza tymi ostatnimi, bo tutaj jest Złoty But (szkoda, że ci zawodnicy, którzy występują w ligach z mniejszymi współczynnikami od czołowych lig europejskich nie mają szans go zdobyć) i byłoby po problemie. Co do Ribery'ego to chłop wygrał wszystko, no i okej - to są sukcesy z klubem. A doceniony został, skoro był w pierwszej trójce.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340626

Narzekanie że sa co roku...no bo sa najlepsi proste i logiczne. Jakby Ribery strzelił 69 bramek w roku to byłby pierwszy, ale nie zdobył ogólnie dla mnie wbity do tej pierwszej trójki trochę na siłe, bo szkoda nie nominować kogoś z klubu który zdobył wszystko w sezonie, osobiście bardziej postawiłbym na Neuera.

Co do Ronaldo to był najlepszy tyle, nie zapominajmy to nagroda dla Piłkarza czyli indywidualna za osiągnięcia danego piłkarza, a nie za to że drużyna wygrała, bo Bayern miał wielu bohaterów i gdyby nie wygrana to Frank nie wyróżniał się na tyle żeby być w pierwszej trójce, bardziej postawiłbym na Ibre

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340636

Polska - Norwegia 3-0

Tomasz Brzyski 21' ; Michał Kucharczyk 47' ; Karol Linetty 56'

Czerwona kartka: Łukasz Teodorczyk (Polska, 63 - za faul)

Mijają kolejni selekcjonerzy, prezesi PZPN, a nadal polscy piłkarze zostają rokrocznie wysyłani na ferie zimowe do ciepłych krajów i to w zamian za słabą grę. Liga Polskich Rodzin pokonała reprezentację ligi norweskiej, a prezesi klubów mogą jeszcze podnieść kwotę klauzuli odstępnego w kontrakcie swoim ,,reprezentantom". Pod względem sportowym nie zyskał nikt. Przekonaliśmy się, że Łukasz Teodorczyk nigdy nie będzie brylował nie w Hiszpanii czy Anglii, ale i na Cyprze czy Grecji, ponieważ ma mentalność rozkapryszonej gwiazdeczki szkolnej drużyny. Rafał Leszczyński jest na poziomie średniaków ligi norweskiej, a Tomasz Jodłowiec nie podbiłby ligi tureckiej, skoro nie brylował na tle Norwegów. Nie graliśmy źle, ale nasza niezła gra miała miejsce na tle słabej i bardzo ,,rozluźnionej" drużyny...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340978

Mijają kolejni selekcjonerzy, prezesi PZPN, a nadal polscy piłkarze zostają rokrocznie wysyłani na ferie zimowe do ciepłych krajów i to w zamian za słabą grę.

Obecne władze PZPN są przeciwko takim wyjazdom, ale zobowiązuje ich do tego umowa ze SportFive, taki fajny spadek po kochanym Grzesiu :) Aczkolwiek czytałem dzisiaj wywiad z Bergiem, tym od Legii, w Norwegii taki termin jak ten uważają za przydatny i ciesza się z możliwości testu najlepszych ligowców. Co człowiek to opinia pewnie na ten temat. Ja sam nie wiem czy to potrzebne czy można by to sobie odpuścic...nie mam wyrobionego zdania.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/238/#findComment-340985

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• Jeffrey Nero
      Już w AEW nie mógł korzystać z tego ring name prawa ma bodajże AAA podobnie jak do Penatgon Dark ma Lucha Underground dlatego w AEW pojawił się chwilowo jako Penta Oscuro. Sam debiut fajny, ale theme song mógłby być lepszy. Co do singlowych szans nie wiem czy większych nie ma jego młodszy o 5 lat brat Rey Fenix starcie dwóch Reyów tam są $$$. Spoko iż mówią , że był mistrzem w TNA czy Lucha Undergrund co było około 7 lat temu a nie wspominają o tytułach w AEW( czyli kolejne lata kariery nic nie robił i dlatego jest jednym z największych obecnie wolnych agentów) tak wiem, że to ich rywal, ale to tak jakby np pozyskać np. Roberta Lewandowskiego a wspomnieć , że strzelał gole dla Lecha Poznań a sukcesy w Barcelonie czy w Monachium olać bo to nasi rywale w lidze mistrzów a Lech to nam buty może czyścić. Skoro podają już takie ciekawostki statystyczne to mogliby być rzetelni mimo wszystko. A Pat wspominając, że oglądał go w Tv przyznał sie do oglądania konkurencji czytaj AEW
    • TheRealE9
      Jako wielki fan Pentagona z czasów LU ... ciężko mi się go ogląda w tej mainstreamowej formie. Debiut na Netflixie wypadł na pewno zdecydowanie lepiej, niż jego występy u Khana (ot kolorowy luchador z tag-teamu). Cieszy ciut mroczniejsza forma prezentowania postaci, cieszą małe elementy brutalniejszego charakteru, cieszy fakt, że nie uwalili mu połowy repertuaru. Git ! 👍 Jednak dla mnie to nadal nie to ... przed oczami ciągle mam chu*a łamiącego ręce przeciwnikom/przeciwniczkom na lewo i prawo. Ah ... 😪 Bądź, co bądź - debiut na plus. 
    • HeymanGuy
      Jakieś ramy czasowe ustalamy, czy do końca kariery? Chętnie się napiję
    • CzaQ
      Założę się o browara, że nie ;P Nawet nie liźnie głównego pasa. IC/US to max.  A przegrany postawi piwo na kolejnym zlocie Atti jeśli takowy się odbędzie.   ....poza tym nie wiemy czy nie ma jakichś problemów ze wzwodem  
    • MattDevitto
      Juan Cena mówi to panom coś? Vince go uwielbiał....
  • Dodaj nową pozycję...