Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

No tak, bo Neymar postrzela coś tam ogórom, z TOP 4 ligi nie zagra nic, ale bramki będą i będzie głośno o nim, tak jak to cały czas w Hiszpanii działa.

A tymczasem Lewandowski na 99% w Bayernie. Ja nie wiem szczerze na jaką cholerę on im tam, bo przecież mają już tak wyjebaną ofensywnie kadrę, że to jest bajka. Ma grać jako napastnik? Gomez w tym sezonie grzeje ławkę, bo Mandżukić się świetnie prezentuje, a czeka jeszcze Pizzaro cały czas gotowy do gry na dobrym poziomie. Jako podwieszony? Muller, również Kross, a teraz i Gotze.. Bayern w tym sezonie miał już 2 wyrównane jedenastki, w przyszłym chyba uzbiera trzy.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320001

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Może nie po to by wzmocnić Bayern tylko po to by osłabić BVB? Podkupią go po to tylko by BVB z niego nie korzystała :P Ogólnie finał był ciekawym meczem ale nie obraziłbym się gdyby Robben dopiero w dogrywce w 120 minucie strzelił na 2-1. Nie kibicowałem żadnej drużynie, oczekiwałem fajnego pojedynku i taki dostałem.

[ Dodano: 2013-05-27, 14:44 ]

Zakup Neymara się szybko zwróci - kasa ze sprzedaży fantów na pewno zasili budżet Barcy w niedługim czasie. Koleś jest znany i medialny i dodatkowo ma bardzo dobre umiejętności techniczne, drybling czy pojedynki 1 na 1. Nawet jak furory nie zrobi jako piłkarz to i tak jeszcze bardziej się wypromuje grając w takim klubie a i sam klub będzie miał z tego korzyści. Ważniejszą kwestią jest to kiedy i czy się dostosuje do europejskiego stylu gry?

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320002

A tymczasem Lewandowski na 99% w Bayernie. Ja nie wiem szczerze na jaką cholerę on im tam, bo przecież mają już tak wyjebaną ofensywnie kadrę, że to jest bajka. Ma grać jako napastnik? Gomez w tym sezonie grzeje ławkę, bo Mandżukić się świetnie prezentuje, a czeka jeszcze Pizzaro cały czas gotowy do gry na dobrym poziomie. Jako podwieszony? Muller, również Kross, a teraz i Gotze.. Bayern w tym sezonie miał już 2 wyrównane jedenastki, w przyszłym chyba uzbiera trzy.

Nie wiadomo, co będzie z Gomezem. Pizarro pewnie odejdzie, a jak nie to po prostu będzie grzał ławę. To bardzo doświadczony napastnik idealnie nadający się do rotacji, a tą raczej Guardiola, aby coś wygrać będzie musiał stosować. Mandzukić się świetnie prezentuje, ale na moje jest słabszy od Roberta. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320017

• Urządzenie:  Windows

Tak jak napisał NalepRKO, nie wiadomo co będzie z Gomezem, a Pizarro prawie na pewno odejdzie. Ja akurat nie chciałbym odejścia Gomeza, bo facet jeśli wróci do formy, to będzie nie do wygryzienia ze składu, a już na pewno będzie lepszy od Lewego i Mandzukica.

Co do Lewego, to mimo iż większosc fanów Bayernu go nie chcę, to ja chciałbym tego transferu. Najczęstszym argumentem przeciwko Lewemu w Monachium są nasze media. Każdy wie co te media robią i nie dziwię się, że żaden fan tego nie chce (sam często czytam irytację prawdziwych fanów BVB z powodu tego co się dzieje wokół ich klubu w naszych mediach). Je jednak aż tak się tym nie martwię i dla mnie najważniejszy jest argument sportowy, a tu Robert wypada bardzo dobrze. Na pewno jest w stanie wygryźć Mandzukica od którego jest lepszy. Z Gomezem może być różnie, bo tutaj minimalnie postawiłbym na Mario, ale jeśli ten będzie bez formy, to Lewy bez problemu zapewni nam parę goli.

Jest też duża szansa, że Lewy jeszcze lepiej rozwinie się w Bayernie. Przykłady takich zawodników jak Gustavo, czy Mandzukic pokazują jak bardzo można podnieść swoją jakość gry przechodząc do Monachium. Ja sam mówię, że w Bayernie potrafią w pełni wyciągać potencjał zawodnika. Także jeśli w Lewym są jeszcze jakieś zapasy i uda się je wyciągnąć, to będzie z niego pożytek.

Może nie po to by wzmocnić Bayern tylko po to by osłabić BVB?

Ostatnio często czytałem takie argumenty i mocno mnie one irytują. No bo pomyślmy logicznie. Czy transfer zawodnika z rodzimej ligi nie jest lepszy od transferu zawodnika z zagranicy? Przecież taki zawodnik zna już język, mieszka w danym kraju, zna styl gry w lidze. Ja widzę tu same pozytywy i nie dziwię się, że Bayern kupuje najlepszych ligowych zawodników, bo to się po prostu opłaca.

A tak BTW, czy jak Barca kupowała Alvesa z Sewilli, albo Albę i Villę z Valencii to mówiło się o osłabianiu rywala? W Anglii non stop mamy takie transfery i nikt nie hejtuje klubów które to robią. A Bayern nie wiedzieć czemu zawsze jest uważany za ten zły i mimo iż robi to co inni, to wypada na tym wizerunkowo gorzej.

Tak samo było z hejtem po kupnie Gotze. Wszystko praktycznie spadło na Bayern, a moim zdaniem, jeśli już kogoś chce się hejtować to zawodnika który decyduje się na taki transfer.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320019

mały619 Argument mówiący, że Bayern podkrada rywalom ich zawodników, bo robi się tak na całym świecie też jest w tym wypadku chybiony, a wynika to z obecnego wyglądu w Bundeslidze, gdzie tak naprawdę liczą się tylko Bayern i Borussia, a to Bawarczycy mają tę ogromną ekonomiczną przewagę, że są w stanie wykupić każdego zawodnika z Niemiec. W tym wypadku mogą bez problemu osłabić każdego rywala z ligi, nawet jeśli dany zawodnik nie będzie jakoś szczególnie potrzebny (nie mówię tu akurat o Lewandowskim, którego osobiście nie chcę widzieć w Czarnej Bestii, której to jestem fanem). Bundesliga ma inną specyfikę niż inne ligi europejskiej. W niej zarysowała się po prostu ogromna przewaga, w każdym względzie, Bayernu (na tę chwilę oczywiście).
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320022

maly619, źle odebrałeś mój post. Nie mówię, że Bayern robi źle, że jest "be" i w ogóle. Wręcz przeciwnie, ja taki ruch pochwalam. Skoro można na tym zyskać i jednocześnie osłabić rywala to czemu nie? To bardzo dobry ruch ze strony Bayernu. Nie kibicuję im (ani BVB) ale uważam to za dobre zagranie. Nie jestem z tych co płaczą z powodu tego, że obecnie w futbolu najważniejszą rolę grają pieniądze. Mają fundusze i dobrze je wykorzystują i chwała im za to. Nie przeszkadzają mi nawet szejki w MC czy PSG. Jak ktoś chce tam własną kasę w to ładować - droga wolna.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320028

mały619 Argument mówiący, że Bayern podkrada rywalom ich zawodników, bo robi się tak na całym świecie też jest w tym wypadku chybiony, a wynika to z obecnego wyglądu w Bundeslidze, gdzie tak naprawdę liczą się tylko Bayern i Borussia, a to Bawarczycy mają tę ogromną ekonomiczną przewagę, że są w stanie wykupić każdego zawodnika z Niemiec. W tym wypadku mogą bez problemu osłabić każdego rywala z ligi, nawet jeśli dany zawodnik nie będzie jakoś szczególnie potrzebny (nie mówię tu akurat o Lewandowskim, którego osobiście nie chcę widzieć w Czarnej Bestii, której to jestem fanem). Bundesliga ma inną specyfikę niż inne ligi europejskiej. W niej zarysowała się po prostu ogromna przewaga, w każdym względzie, Bayernu (na tę chwilę oczywiście).

Ekonomiczna przewaga nadal nic nie zmienia i nadal uważam, że argument, że tak robią na całym świecie jest trafny. No bo gdzie przechodzą najlepsi zawodnicy każdej ligi? Do najlepszych (a więc najbogatszych) zespołów w lidze. I tak jest wszędzie.

Zwróćmy też uwagę na to jakich transferów dokonuje Bayern. Czy zdarzyło im się kupić jakąś gwiazdę innego zespołu, a potem "spuścić ją do klopa" i zmarnować jej talent? Jeśli Bayern kogoś kupuje, to zawsze jest to przemyślany transfer. Jasne, zdarzały się wpadki transferowe, ale byli to zawodnicy, którzy po prostu nie nadawali się do takiego klubu jak Bayern (i to nie tylko piłkarsko, ale dużo częściej i mentalnie).

A to, że w Bundeslidze mamy przewagę Bayernu wynika właśnie z tego, jak budowany jest ten klub. Wiele lat pracy, zdrowej polityki transferowej i finansowej i mamy potęgę. Zresztą, odchodząc trochę od tematu, to samo robi się teraz w Dortmundzie. U nich też od 3 lat są spore zyski, klub wychodzi z zadłużenia. Problem Dortmundu jest jednak taki, że oni na siłę chcą pozostać tym "kopciuszkiem". I to jest głupie, bo skoro mają zyski, to powinni swoim najlepszym zawodnikom dać podwyżkę, żeby zachęcić ich do zostania. Albo niech kupią kogoś za grubą kasę i pokażą w ten sposób klubowe ambicje.

BVB i tak będzie musiało powalczyć i to ostro na rynku transferowym. Odchodzi Gotze, Lewy, Santana, a poza tym cała grupka młodych rezerwowych: Bittencourt, Leitner, Koch. Borussia już teraz miała słabą ławkę rezerwowych, więc w tym oknie muszą nie tylko kupić dwóch klasowych zawodników, ale i wzmocnić rezerwy.

A jeszcze jak jesteśmy przy Dortmundzie, to pracują tam hipokryci. Jak Bayern kupuje od nich zawodnika, to jest krytyka, płacz i ogólne wkurzenie. Ale jak oni kupują zawodników innych klubów Bundesligi, to wszystko jest cacy. Nawet Rudi Voller wypowiedział się na ten temat przy okazji transferu Sokratisa. Okazało się bowiem, że Sokratis był bliski podpisania umowy z Bayerem Leverkusen i BVB bojąc się, że wzmocni rywala (tak uważa Voller) sami zaproponowali mu umowę, no i Grek zerwał negocjacje z Bayerem i poszedł do Dortmundu. A to nie koniec, bo BVB kupuje kolejnego zawodnika Werderu i kolejnego z którym negocjacje prowadzi Bayer, czyli Kevina De Bruyne (chociaż on wypożyczony z Chelsea i to Chelsea dostanie za niego kasę).

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320071

Cholerne Monaco naprawdę szaleje na tym rynku, po zakupie fenomenalnego Falcao obstawili sobie kolejne dwie pozycje klasowymi piłkarzami. James Rodríguez i João Moutinho z FC Porto za kolejno 45 i 25 mln. Wychodzi na to, że na trzech zawodników wywalili więcej niż PSG na 4, więc wykup zawodników do ligi francuskiej będzie teraz szedł masowo. Nie lubię tego, bo o ile kluby wzmacniają się regularnie, bo są bogate (Bayern, Chelsea) tak takich masowych zakupów nienawidzę. Zaraz się okaże, że skończą jak QPR, mają jednak zbyt silną kadrę, ale taki środek tabeli to całkiem realna opcja. Teraz ciekawią mnie 2 sprawy - czy polecą jak często Ci bogaci i zaczną budować ofensywę zostawiając obronę słabą (jak to było do niedawna właśnie w PSG), do tego też czy ściągną klasowego trenera. Po 2 ciekawi mnie kontra w wykonaniu Paryża, bo nie wierzę, by na takie transfery pozostali niewzruszeni.

Tymczasem coraz głośniej robi się o Fabregasie w Manchesterze. Opcja naprawdę interesująca, szczególnie gdy spojrzy się na to jak wygląda jego pozycja w Barcelonie. Jeden z najlepszych duetów ligi znów razem, tylko w innych koszulkach? Jako fan manchesteru jestem jak najbardziej na tak! Środek pola składający się z defensywnie ustawionego Carricka i ofensywniejszego Fabregasa, który miał by gdzieś z przodu van Persiego miażdżył by po prostu jaja. Do tego dokonać jakiegoś zakupu na skrzydło i można znów ruszać na podbój europy ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320076

Monaco ma tę przewagę nad innymi klubami z Ligue 1, że nie ma tam tych horrendalnych podatków, które niszczą życie bogaczy we Francji. Nie wiem jak to działa, może ktoś bardziej zorientowany by odpowiedział, ale czy nie jest tak, że jak np. Zlatan zarabia w PSG przykładowo 4 mln euro, to musi odłożyć do fiskusa 75% i zostaje mu z tego 1 mln? Jeśli jest to prawdą, to nie zdziwię się, że Monaco posiadające ten niesamowity przywilej zajdzie daleko w Ligue 1, gdyż wszyscy najlepsi z tej Francji po prostu pouciekają. Ale niech mnie uświadomi ktoś lepiej ogarniający tę ligę.

Fabregas w Manchesterze ? Skąd takie plotki :) ?

maly619 a to ciekawe co mówisz o Borussi, że też chełpiła się takim "podkradaniem" zawodników. Nie spojrzałem nigdy na to z tej strony, choć fakt, że na Bundesligę patrzyłem i patrzę głównie przez pryzmat Bayernu, którego jestem fanem od sezonu 2010/2011, po tym, jak na Mistrzostwach Świata po raz pierwszy w pełni objawił się geniusz Thomasa Mullera, mojego ulubionego piłkarza. Widać, że muszę szerzej spojrzeć na działania i politykę każdego z poszczególnych zespołów, bo moja wiedza jest trochę zacietrzewiona ;/

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320095

Monaco ma tę przewagę nad innymi klubami z Ligue 1, że nie ma tam tych horrendalnych podatków, które niszczą życie bogaczy we Francji. Nie wiem jak to działa, może ktoś bardziej zorientowany by odpowiedział, ale czy nie jest tak, że jak np. Zlatan zarabia w PSG przykładowo 4 mln euro, to musi odłożyć do fiskusa 75% i zostaje mu z tego 1 mln? Jeśli jest to prawdą, to nie zdziwię się, że Monaco posiadające ten niesamowity przywilej zajdzie daleko w Ligue 1, gdyż wszyscy najlepsi z tej Francji po prostu pouciekają. Ale niech mnie uświadomi ktoś lepiej ogarniający tę ligę.

Ja tylko słyszałem, że inne kluby protestują przeciwko temu i wręcz żądają, by klub z Monaco przeniósł swoją siedzibę do Francji, przez co mieliby takie same podatki jak reszta klubów. Jeśli tak się nie stanie, to rzeczywiście, Monaco może przyciągnąć niesamowicie dużo zawodników chętnych na kasę.

maly619 a to ciekawe co mówisz o Borussi, że też chełpiła się takim "podkradaniem" zawodników.

Dlatego ja nie nazywam tego podkradaniem zawodników, bo dla mnie to coś normalnego i logicznego. No, ale fani BVB zawsze muszą znaleźć jakiś powód, by skrytykować Bayern... :roll:

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320102

Niestety w polskiej lidze nie stawia się na wychowanków i młodych piłkarzy, dlatego mamy taką piłkę jaką mamy.

[ Dodano: 2013-05-28, 16:01 ]

W Polsce nikt nie stawia na wychowanków dlatego mamy taką piłkę jaka mamy niestety

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320112

Tymczasem... Carvalho odchodzi z Realu i przechodzi do... Monaco. Zobaczymy kto jeszcze wzmocni klub z Księstwa. Nie ma sensu wymieniać listy życzeń rosyjskiego właściciela Monaco, ale mówi się od dawna o Valdesie, a ostatnio o Mandandzie, a nawet o Diego Lopezie, jeśli chodzi o pozycje bramkarza.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320141

Niech sobie robią transfery jeśli chcą, wiele zależy od tego czy trener (nie wiem czy Ranieri już został wylany czy dopiero będzie, bo z tego co wiem strasznie na niego psioczą) to wszystko poukłada. Manchester City miał pieniądze, ale nie od razu znalazł się na szczycie (kurde, na dobrą sprawę to on nigdy na nim nie był :D), PSG też nie od początku grało pierwsze skrzypce w Ligue 1. Jeśli Ibrahimovic zostanie w Parzyu to nie ma bata, żeby im Monaco odebrało majstra już w przyszłym sezonie. W każdym razie zapowiada się świetna walka, zresztą jak wszędzie. Tyle się dzieje, a przecież nawet okienko transferowe nie zostało otwarte. To będzie świetny sezon.

Kolo Toure przeszedł do Liverpoolu na zasadzie wolnego transferu. Grał w Arsenalu - zdobył mistrzostwo. Grał w City - zdobył mistrzostwo. Mógłby jeszcze raz przynieść szczęście :wink: Taki sam los powinien spotkać na dniach (w sensie z przejściem do The Reds, bo za niego już trzeba wyłożyć kasiore) Kiriakosa Papadopulosa z Schalke. Podobnoż ma kosztować 15 milionów.

Polskie kluby także się wzmacaniają, Lech Poznań pozyskał szkockiego piłkarza - Barry'ego Douglasa, no ale niewiele mi to mówi. :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320149

Niech sobie robią transfery jeśli chcą, wiele zależy od tego czy trener (nie wiem czy Ranieri już został wylany czy dopiero będzie, bo z tego co wiem strasznie na niego psioczą) to wszystko poukłada.

Ranieri zostaje na przyszły sezon. Sam jestem ciekawy jak mu pójdzie. W Ligue 2 został wybrany najlepszym szkoleniowcem, no ale co się dziwić, skoro ASM zdobyło majstra.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320151

No właśnie został najlepszym szkoleniowcem, a z tego co mi się obiło o uszy - styl, w którym Monaco wywalczyło ten awans do najwyższej klasy rozrywkowej lekko mówiąc nie powalał. No ale zobaczymy.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/195/#findComment-320155

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• MattDevitto
      Kiedyś to było
    • MattDevitto
      @ CzaQ  widziałeś? Rośnie następca RAW Underground
    • HeymanGuy
      WWE NXT - 14.01.2025  Oba Femi:  Femi jako mistrz NXT to fajna historia, ale nie wiem, czy jego pierwsza obrona powinna wyglądać tak, jak to ma mieć miejsce. Ok, mamy walkę z Eddym Thorpe'em w zapowiedzi, ale żeby nowy mistrz został tak szybko zaatakowany? Taki początek nie sprawia, że czujesz go jako dominującego mistrza, a raczej jako gościa, który miał farta. Segment sam w sobie nie był tragiczny, ale zawiódł Shotzi vs. Stephanie Vaquer: To było naprawdę dobrze zrealizowane. Shotzi pokazała, że nie tylko potrafi robić fikołki, ale i solidnie walczyć, a Vaquer potrafi trzymać tempo. No i ta akcja z Fatal Influence – zawsze jakieś zamieszanie, ale jakoś znośnie. Końcowy wynik z roll-upem mógł być lepszy, ale nie ma tragedii, Shotzi po coś do tego NXT wróciła.  Ethan Page vs. Dante Chen: Klasyczny squash, ale z większym sensem. I znowu, po walce Page dosłownie wykończył Chena, co wprowadza tę brutalność, której potrzebujemy, ale nic specjalnego.  Meta-Four vs. Unholy Union: Dobra walka tagowa, choć Meta-Four rzeczywiście wyglądały na silniejsze. Jackson i Legend mają tę "moc" w sobie, więc można to oglądać z przyjemnością.  Cora Jade vs. Kelani Jordan: Teoretycznie miała potencjał na coś lepszego, ale jakoś to wszystko było za szybkie, i choć Jade wygrała dzięki nieczystym zagrywkom, czuć było, że obie mogłyby dać więcej.  NXT Tag Team Championship - Fraxiom (c) vs. OTM:  Idealne "David vs. Goliath". Frazer i Axiom trzymali tempo, a OTM świetnie wpasowało się w rolę wielkich, nie do zatrzymania. Walkę oglądało się z napięciem, a finał był świetny, więc tutaj na plus, fajnie że zachowali te pasy. OTM byli na większej fali przy okazji poprzedniej ich walki, więc byłoby to nielogiczne jakby tu wygrali.  Roxanne/Bayley: Zapowiedź nowej ery? Może tak, może nie, ale na pewno to zbliża NXT do większych zmian, a sam segment z Bayley był poprawny, miło widzieć Bayley z powrotem w domu.  Ogólnie, NXT tej nocy to średniak. Było kilka bardzo dobrych momentów, ale też trochę walk, które nie robiły wrażenia. Jak na standardy NXT – może być lepiej, ale nie jest źle, wiem że stać ich na więcej. 
    • MattDevitto
      Wiesz ostatnio nic nie sprawdzałem z GCW, ale pewnie luknę na najbliższą galę w Hammerstein Ballroom, która jest 19/01 - The People vs. GCW 2025. PS - akcje z paralizatorem widziałem, latała wszędzie po necie
    • Grins
      Widzę że nie jest tak źle Atticus Cogar wrócił do GCW  Możliwe że to on będzie rozdawał główne karty w GCW w najbliższym czasie, ta akcja z paralizatorem do jebana, widzę duży potencjał w tym chorym pojebie. 
  • Dodaj nową pozycję...