Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android

No i piękny sen się skończył. RDM wygrał pierwszy raz w historii Champions League z "The Blues", a po kilku miesiącach podpisania kontraktu, zostaje zwolniony. Nie wiem, czy warto oceniać pracę Di Matteo, ale tak jak zauważono, w każdym sezonie, tracimy punkty w tym okresie czasu. Porażka z WBA, nie była dla mnie dużym zaskoczeniem, bo ludzie oglądający Premier League, zapewne wiedzą jak oni stoją w lidze. Teraz przed nami ciężkie czasy. Znaleźć nowego trenera, ograć u siebie Duńczyków w CL, oraz liczyć na Szachtar w meczu z Juve. Nie zapowiada się to ciekawie, ale mam nadzieję, że wszystko ułoży się po "niebieskiej" myśli.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-305121

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Nie rozumiem decyzji Abramowicza. Zmiana menadżera nic Chelsea teraz nie pomoże, bo mają małe szanse na wyjście z grupy LM, a strata w lidze nie jest duża i mogą ją jeszcze odrobić (szczególnie biorąc pod uwagę wahania formy drużyn z Manchesteru). Ja to odczytuję tak, że przyszła seria słabszych meczów (co nie jest pierwszyzną dla klubu na tym etapie rozgrywek) i Abramowicz znalazł pretekst do zwolnienia Di Matteo, który podobno nigdy nie należał do jego ulubieńców. Nie tak się powinno traktować człowieka, który wygrał mu Ligę Mistrzów, czego nie udało się np. Mourinho. Włoch ma pecha, bo w swojej krótkiej karierze w roli pierwszego trenera dwukrotnie był niesłusznie zwalniany. Z West Bromu wyleciał notując dobre wyniki jak na możliwości i potencjał zespołu.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-305124

Rafa Benitez nowym menedżerem The Blues. Decyzja raczej spodziewana, bo Hiszpan był jednym z faworytów. Dobrze, że jest to umowa krótkoterminowa, do końca sezonu, bo nie wymaga to od zarządu tolerowania Beniteza, który od dłuższego czasu niczego dużego w futbolu nie osiągnął. Jego zatrudnienie traktuje jako ostatni gwizdek dla Fernando Torresa. Nie wykorzystał potencjału ofensywnego w postaci Maty, Hazarda i Oscara, tak więc Abramowicz postawił na szkoleniowca, za którego El Nino był niesamowicie skuteczny. Nie wydaje mi się jednak, by był to dobry wybór i mam wrażenie, że "zamienił stryjek siekierkę na kijek".
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-305161

• 2 tygodnie później...

• Urządzenie:  Windows

Bayern - Dortmund

Hitowy mecz w Bundeslidze, a dla mnie najważniejszy mecz w roku zakończony remisem 1-1. Myślę, że jest to sprawiedliwy wynik, ze wskazaniem na Bayern (zwłaszcza za końcówkę w której BVB ratował Weidenfeller). Trzeba powiedzieć szczerze, że szału w tym meczu nie było. Dużo walki w środku pola, ale bez jakiś wielkich złośliwości (nie było żadnych kartek). Mam trochę żal do Heynckesa , który mógł szybciej zmienić Mandzukica i wstawić Gomeza. Ogólnie jednak z wyniku można być zadowolonym, bo przewaga 11 pkt utrzymana. Zresztą nie ma sensu spoglądanie na Dortmund, gdy na drugim miejscu jest Bayer Leverkusen.

Co do postawy Polaków, to: Lewy praktycznie niewidoczny, Błaszczykowski słabo (ale to wina Kloppa, który zamiast trzymać go na skrzydle przesunął bardziej do środka), Piszczek przyzwoicie, ale parę razy miał problem z Ryberim.

Zresztą, mecz był dziwny, bo tak naprawdę ciężko kogoś jakoś bardzo zganić za grę, ale tak samo ciężko wyróżnić. Taki typowy mecz na remis.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-305829

Bundesliga rządzi. Tak można powiedzieć patrząc na to ile drużyn wyszło z grup LM czy LE, a zrobiły to wszystkie. Tak jest, 7 drużyn startowało, 7 jest dalej. Nie spodziewałem się aż tak dobrego wyniku, bo wiele z tych drużyn to przeciętniaki. To wszystko spowodowało, że Bundesliga nie tyle umocniła się w rankingu UEFA, co zaczęła gonić ligę angielską.

Ranking UEFA z dziś:

http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method4/crank2013.html

Nie pozostaje mi nic jak wyśmiane wszystkich, którzy wieszczyli szybki spadek Bundesligi na 4 miejsce i powrót na nie Serie A ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-306319

Ta różnica polega głównie na tym, że ekipy z Serie A wystawiają rezerwy w LE i przez to tracą punkty. We Włoszech wszyscy o tym wiedzą, ale nic się z tym nie robi, bo też nie ma się za to jak zabrać, bo przecież dla każdego klubu to sprawa indywidualna. W każdym razie jeżeli w fazie pucharowej Inter i przede wszystkim Napoli zagrają pełnymi 11 to mogą dużo nadrobić w punktacji. W LM dużo zależy od losowania, bo tam nawet najwięksi faworycie mogą trafić na siebie już w 2 rundzie i może z tego wyjść niemała zamieszanie, ale i tak jestem zdania, że Serie A robi postęp i niebawem zacznie wskakiwać na miejsce w którym byli. Obstawiam też, że niebawem może dojść w rankingu do niezłych przetasowań, bo Hiszpanii już niebawem bokiem wyjdzie dominacja Reali i Barcelony, a Anglicy popadają ostatnio w jakiś dziwny kryzys.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-306323

Wiadomo, to dopiero połowa sezonu, więc za pół roku ranking może wyglądać kompletnie inaczej. Nie zmienia to jednak faktu, że dzięki temu, że Bundesliga ma aż 7 przedstawicieli w Europie, ich szansa na zdobywanie pkt do rankingu jest większa.

Ale tak jak mówisz, zobaczymy jak wypadną losowania.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-306324

No czas pokaże, ale żeby nie było, że jestem jakimś optymistą jeżeli chodzi o Serie A. W LE muszą zostać spełnione pewne warunki, czyli kluby muszą to potraktować poważnie, a z tym pewnie będzie kiepsko. Najlepiej to wypada w tym rankingu Holandia, która ma 1 z 7 przedstawicieli tylko dlatego, że Ajax zajął 3 miejsce w grupie i awansował do fazy pucharowej LE. Masakra. :lol:
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-306326

68876_579016808778858_384760243_n.jpg

Nie wiedziałem gdzie to wrzucić. Pokazuję tylko z powodu zacnego "spellingu" nazwisk naszych kopaczy.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-306908

Chelsea przegrywa z Corinthians. Bardzo przykra, ale nie powiedziałbym "niespodzianka". Jak wiadomo (albo i nie wiadomo :D) jestem fanem Chelsea, ale potrafię dostrzec, że zagrali bardzo przeciętnie, żeby nie powiedzieć słabo... O ile po pierwszej połowie można było mieć nadzieję na korzystny rezultat końcowy, to od początku drugiej części gry dało się odczuć, że chłopakom nie idzie. Ostatnie mecze w wykonaniu The Blues były niezłe, ale ja już przyzwyczaiłem się, że przeplatają oni mecze dobre ze słabymi. Jak widać Benitez nie okazał się kimś kto wyciągnie Chelsea z dołka, w jakim niewątpliwie się znajduje. Może lepiej było zostawić Di Matteo, przynajmniej do końca sezonu, no ale wiemy jaki Roman jest niecierpliwy. Cóż, teraz trzeba skupić się na wygraniu Ligi Angielskiej (szansę są spore i jako fan Chelsea liczę na wygraną, choć czuję, że MU w tym sezonie zdobędzie koronę) i Ligi Europejskiej (na to szanse są spore i jeśli chłopaki nie odpuszczą tych rozgrywek na rzecz BPL to powinno być OK).
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-307174

No i mamy pary LM:

Galatasaray – Schalke 04

Oczywiście kibicuję tu Schalke. Drużyna z Gelsenkirchen jest jednak w kryzysie i dużo będzie zależeć od tego jak przepracują okres przygotowawczy. Najważniejsze, żeby nie sprzedali żadnej ze swoich gwiazd, a te przy aktualnych wynikach mogą mieć w głowie odejście.

Celtic – Juventus Turyn

Raczej niespodzianki nie będzie. Juve powinno bez problemu awansować dalej.

Arsenal – Bayern

Było mi obojętne kto zostanie rywalem Bayernu, bo jeśli mamy wygrać tą edycję LM (:P) to musimy wygrywać z każdym. Arsenal na pewno nie będzie łatwym rywalem, ale też nie spodziewam się jakiś przesadnych kłopotów, bo drużyna Wengera gra po prostu średnio.

Szachtar – Borussia D.

No i tu mogą być niespodzianki. W LM kibicuję BVB, ale Szachtar to moim zdaniem czarny koń tych rozgrywek i może tu wiele namieszać. No, a jak pokonają BVB, to mogą dostać niesamowitego rozpędu.

AC Milan – Barcelona

Ci to zawsze trafiają na siebie :D I jak zawsze mówimy o meczu hitowym, o meczu w którym każdy może wygrać, a potem i tak Barca robi z Milanem praktycznie co chce. W tym roku będzie to samo.

Real M. – Manchester

Największy hit tej kolejki i mecz który będzie trzeba zobaczyć, niezależnie czy lubi się te kluby czy nie.

Valencia – PSG

Nie wierzę w Valencię. Może i jest to dobra drużyna, ale PSG jest na tyle mocne, że powinni dać sobie radę.

Porto – Malaga

Bardzo wyrównana para, ale postawiłbym na Malagę, no chyba, że sprzedadzą swoich najlepszych zawodników, a przy kłopotach finansowych jakie mają wcale nie jest to wykluczone.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-307574

Galatasaray – Schalke 04

Imo wyrównana para, obie drużyny równe szanse na awans. Kibicował będę drużynie ze Stambułu, której to już dawno nie widziałem w takiej formie.

Celtic – Juventus Turyn

Hart ducha, walka do ostatniej minuty itd. tak można streścić Celtic. Nie liczę jednak na niespodziankę, wróżę pewny awans Juve.

Arsenal – Bayern

Przeczytałem dziś fajny komentarz: "Bayern zwolni Wengera i jeszcze kibice Arsenalu będą mu za to wdzięczni". Czuje pogrom i łatwy awans Bayernu.

Szachtar – BvB

Wraz z moją niechęcią do Borussi, która stale rośnie dzięki TVP, będę trzymał kciuki za Szachtjor i to Ukrainców typuje na zwycięzców tej pary.

AC Milan – Barcelona

Wiadome było, że Barca trafi albo na Milan albo Arsenal :P ACM to drużyna wypalona, która i tak powinna się cieszyć, że Zenit okazał się tak żałośnie niepoukładaną drużyną. Pewny awans FCB.

Real – Manchester United

Szykują się dwa wspaniałe mecze, gdzie trudno jest mi określić większego faworyta. Na co liczę? przede wszystkim na to, że zobaczymy chociaż 1 z tych meczów w TVP... :)

Valencia – PSG

Z całą moją nieopisaną niechęcią dla Paryżan, to jednak czasem przychodzą takie chwilę, że ligę trzeba postawić wyżej niż jakieś tam osobiste sympatie czy niechęci skierowane do klubów. Wygrana PSG może dać wiele całej lidze francuskiej i dlatego za nimi będę. Zapowiada się wyrównany dwumecz.

Porto – Malaga

Kolejny świetny dwumecz się zapowiada. Ciężko wskazać faworyta, obie ekipy mają zajebiste kadry, obie grają widowiskową, ofensywną piłkę. Niechaj awansuje lepszy i w kolejnej rundzie sprawi jakiemuś gigantowi niespodziankę :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-307575

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/425490_10151315761497241_58912410_n.jpg

Próbne losowanie przeprowadzone... wczoraj. Zgadza się jedynie wszystko.

Kto awansuje?

- Juventus. Lubię obie druzyny, ale "Stara Dama" nie powinna mieć problemu z Celtami. Każdemu raz na jakiś czas zdarzy się pokonać Barcelone, nawet Chelsea :D Wrócił Conte, więc nie liczyłbym na jakąkolwiek porażkę Bianconerich.

- Schalke - w chwili obecnej są w kiepskiej dyspozycji, ale to przecież nie moze trwać wiecznie. Jeżeli Huntelaar zostanie - powinni sobie poradzić.

- Bayern - byłbym zaskoczony gdyby stało się inaczej. Jak mały wyżej wspomniał - Arsenal obecnie gra średnią piłkę i nie dawałbym im większych szans na sukces.

- Real - nie mają szans na mistrzostwo hiszpanii, więc pewnie będą chcieli się skupić jedynie na Lidze Mistrzów. "Czerwone diabły" nie są bez szans, ale IMO faworytem jest tutaj drużyna z Madrytu. CR7 wróci na chwile na stare śmieci.

- Szachtar - pewnie mało kto się ze mną zgodzi w tym momencie, ale dla mnie jest to całkiem możliwy scenariusz. Szachtar sobie poradził w bardzo cieżkiej grupie, to i z "wielką" Borussią daje im całkiem spore szanse. No i będę im kibicował.

- Barcelona - Milan to już nie ta drużyna co kilka lat temu. Odszedł najlepszy strzelec, są gdzieś tam w środku tabeli w Serie A, dodatkowo w styczniu klub opuścić mają Robinho i Pato. El Shaarawy sam Barcy nie pokona.

- PSG - jeżeli tylko Ibrahimovic kogoś nie podepta, to nie spodziewałbym się niespodzianek.

Pary Porto-Malga nie obstawiam, bo za cholerę nie mam pojęcia kto wyjdzie zwycięsko z dwumeczu.

Na co liczę? przede wszystkim na to, że zobaczymy chociaż 1 z tych meczów w TVP...

Zrobią ankietę na stronie TVP i okaże się, że dwa razy puszczą Borussie, z tego raz wyjątkowo we wtorek ;)

Edytowane przez Sebu
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-307576

Losowanie za nami, jest całkiem ciekawie.

Galatasaray – Schalke 04

To zdecydowanie najmniej zachęcająca do oglądania para. Brak zdecydowanego faworyta, a o to by trafić na zwycięscę będzie się modlić każda drużyna, która awansuje do 1/4.

Celtic Glasgow – Juventus Turyn

No i mój wspaniały Celtic nie trafił zbyt łagodnie, ale mogło być też gorzej, bo myślę, że Bayern czy Szachtar i Borussia były by kompletnie poza zasięgiem. The Bhoys potrafili w dwumeczu zremisować z Barceloną, to czemu nie wyeliminować Juve? ;)

Arsenal – Bayern

No i na tym etapie kończy się dla Arsenalu udział w ważniejszych rozgrywkach. O ile Wenger nie dokona spektakularnych zakupów zimą, Arsenal jest praktycznie bez szans.

Szachtar – Borussia

Na pewno będą to widowiskowe spotkania z dużą ilością akcji ofensywnych. Faworyta jak dla mnie nie ma, osobiście będę kibicował Borussi. Nie ważne jednak, która drużyna przejdzie dalej, bo obie mogą namieszać.

AC Milan – Barcelona

Milan to wielka firma, ale już tylko z nazwy. Liczyłem, że trafi na nich Manchester, a tak to spacerek czeka Barcelonę.

Real M. – Manchester United

Bez wątpienia najciekawsza para. Na dzień dzisiejszy Real pewnie poległ by bez walki, do lutego odbudują jednak zapewne formę i czeka nas fenomenalne widowisko.

Valencia – PSG

No nie ma co się oszukiwać i wmawiać sobie, że czeka nas wielki spektakl. Jeżeli już taki nas czeka, to będzie to pokaz jednego aktora, którym jest PSG.

Porto – Malaga

No tutaj bez większego faworyta. Dwie ekipy bez wielkich gwiazd grają dobrą piłkę, czeka nas dobre widowisko o ile w zimę nie zrobią wyprzedaży ;)

Tak na podgrzanie atmosfery - zdjęcie z próby generalnej losowania, które widziałem ok. godziny 10:30. Podobne nieprawdaż? ;)

150692_10151303788958966_1548266408_n.jpg

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-307577

Próbne losowanie przeprowadzone... wczoraj. Zgadza się jedynie wszystko.

Też to widziałem, ale w sumie bardziej zastanawiam się jak to jest technologicznie zrobione, że losowania wyszły tak samo ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/171/#findComment-307578

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• MattDevitto
      Krótko o debiucie Penty, bo tylko to z rana widziałem: Ogólnie podobało mi się, choć wolałbym np. żeby zadebiutował w RR matchu z numerem 0 To jednak tylko wymysły, bo dostaliśmy całkiem przyjemny debiut do którego będzie się wracać. Wiadomo nie od dziś, że Penta to pieniądze i trzeba go tylko odpowiednio wykorzystać. Tutaj im się to udało, bo dał radę, ale też trzeba docenić robotę Chada, który pomógł nowemu koledze jak tylko mógł. Jedyne do czego na ten moment nie mogę się przyzwyczaić to ten theme song, który wygenerowała chyba sztuczna inteligencja Nic specjalnego i wyróżniającego się...Oprócz tego po raz kolejny okazało się, że istnieje życie poza WWE - nie świadczy o tym tylko reakcja na Pentę, ale też Cole wspominający o mistrzostwach w LU Zresztą tak jak przez lata obserwuję karierę Pentagona to i tak najlepiej oglądało mi się jego postać właśnie w tamtej nieistniejącej już fedce - może w WWE będzie jeszcze lepiej
    • -Raven-
      Tak. Coś jeszcze...
    • PpW
    • MattDevitto
      Też to widziałem, ale co się dziwić jak i tak wszyscy wiedzą, że to będzie jego debiut
    • Jeffrey Nero
      Jeszcze nie zadebiutował a już jego merch oficjalnie sprzedają   
  • Dodaj nową pozycję...