Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Wypowiem sie na temat Złotej Piłki.

Nigdy nie byłem dobry w typowaniu najlepszych 11, ale musze przyznac ze jesli chodzi o Złotą Piłke powinien dostac, albo Iniesta, albo Iker. W kazdym razie napewno nie zasługuje na nia Messi, mimo 50 goli. Ronaldo tez nie zasłuzył, bo w czym jest lepsze mistrzostwo Hiszpanii, od Mistrzostwa Europy??? Gdyby Włosi wygrali chetnie bym ją wreczył Pirlo. Mimo wszystko jesli ZP ma miec jakis prestiz to napewno powinien wygrac którys z Hiszpanów. Nie lubie takich sytuacji w których ktos zostaje mistrzem Świata lub Europy a ZP dostaje ktos kto wygrał LM która jest rok w rok,albo ktos kto wygrał Mistrzostwo Hiszpanii.. Pewnie ze są wyjątki takie jak Grecja 2004, ale w druzynie obecnych mistrzów jest wielu wspaniałych graczy którzy na to zasługują, a po za tym to tez docenienie tego co ta reprezentacja dokonała w 4 latach.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291925

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Ale szczerze Iker nie miał za dużo pracy na tym Euro -> to jest nie popisywał sie interwencjami. Iniesta ok, Iker - nie.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291928

Wczoraj (w zasadzie to dzisiaj) zapomniałem wspomnieć o tym, komu przyznałby Złotą Piłkę. A przyznałbym - bez dłuższego zastanowienia - Pirlo. A bo od Ronaldo oczekiwano jednak troszeczkę więcej (co nie zmienia faktu, że to jego najlepszy turniej w reprezentacji, a i sezon ma za sobą świetny), a bo Messiemu chyba starczy :D, a bo Iniesta grał tak jak grać powinien, a Pirlo? A Pirlo to piłkarz, którego w ubiegłym roku Milan pozbył się od tak (i najlepiej na tym wszystkim wyszedł Juventus), Pirlo to piłkarz który ma 33 lata i bardzo możliwe, że to było jego ostatnie EURO. A MIMO TO był po prostu niesamowity (oczywiście nie w finale, ale to już inna historia). Przez cały turniej wyróżniał się spośród innych Włochów. Był wszędzie, asystował, zaliczył piękną bramkę z rzutu wolnego.. i z karnego właściwie też. Należy mu się.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291930

Dlaczego Hiszpanie nie grali tak od początku? Nie życzyłem im zwycięstwa w finale, ale pokazali klasę i zasłużenie zostali mistrzami. Mimo takiego rozstrzygnięcia to Włochów uważam za największych wygranych tego turnieju. Zmienili system gry, to już nie było catenaccio, a ofensywna gra do przodu. Mecze z ich udziałem należały do najciekawszych na tym turnieju. Szkoda mi ich, najbardziej Pirlo. Facet rozgrywał świetne mistrzostwa, gdyby wygrali, byłby murowanym faworytem do Złotej Piłki, a tak kończy - prawdopodobnie - przygodę z reprezentacją bez złota.

Moja jedenastka turnieju:

----------------------Casillas------------------

Balzaretti----Hummels-----Ramos------Alba

-------------Khedira--------Meireles----------

Ronaldo---------------Pirlo------------Iniesta

----------------------Balotelli------------------

MVP: Pirlo

Rozczarowanie: Holandia

Kompromitacja: ekipa TVP - Tutaj się rozpiszę, bo muszę im pojechać. Skurwiele nie pokazali nawet ceremonii zakończenia Euro. Zamiast tego musieliśmy słuchać biadolenia Trzeciaka w studiu i seplenienia Gmocha. Katowali nas studiem z "dachu fabryki czekolady Wedel" ( :lol: ), gdzie najlepszy komentator w Polsce wg emerytów i rencistów, za gości miał pseudo znawców, którzy przychodzili tam tylko po to, żeby promować nowe seriale w TVP. Jedyni z tej ekipy, którzy się nie skompromitowali to Jacek Laskowski (świetny komentator, ładnie oddawał emocje meczów) oraz bracia Żewłakowowie (nie zapomnę, jak Marcin pojechał temu kudłatemu redaktorowi Rzeczpospolitej za słowa: "Ronaldo bardziej przypomina Maradonę niż Messi").

Ale szczerze Iker nie miał za dużo pracy na tym Euro -> to jest nie popisywał sie interwencjami.

No nie do końca. W meczu z Chorwatami, jeszcze przy stanie 0:0, Iker wybronił dwie setki, jedną po główce Rakiticia i drugą bodaj po strzale Mandzukicia. Kto wie jakby się wtedy skończył ten mecz.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291932

• Urządzenie:  Windows

Ale szczerze Iker nie miał za dużo pracy na tym Euro -> to jest nie popisywał sie interwencjami. Iniesta ok, Iker - nie.

Może i nie miał ale wybronił kilka sytuacji z Chorwatami czy wczoraj w finale. No i nie zapominajmy o karnym w półfinale.

Wczoraj (w zasadzie to dzisiaj) zapomniałem wspomnieć o tym, komu przyznałby Złotą Piłkę. A przyznałbym - bez dłuższego zastanowienia - Pirlo. A bo od Ronaldo oczekiwano jednak troszeczkę więcej (co nie zmienia faktu, że to jego najlepszy turniej w reprezentacji, a i sezon ma za sobą świetny), a bo Messiemu chyba starczy :D

Niestety albo stety ale Złota Piłka należy się najlepszemu ( względnie bardzo utytułowanego )piłkarzowi roku, więc nie ważne ile ma Messi jeśli zasłużył to powinien ją dostać.

Co do Pirlo to raczej szans nie ma wielkich bo musiałby jeszcze świetnie grać praktycznie całą jesień, bo niestety ale mistrzostwo Włoch to za mało, gdyby wygrał wczoraj to miałby większe szanse a tak nie widzę ich zbytnio. Już większe ma Iniesta, ale zapewne wygra Messi.

Facet rozgrywał świetne mistrzostwa, gdyby wygrali, byłby murowanym faworytem do Złotej Piłki, a tak kończy - prawdopodobnie - przygodę z reprezentacją bez złota.

Nie bardzo rozumiem, ale Pirlo ma już złoto a i za 2 lato powinien spokojnie zagrać w Brazylii. 35 lat to jeszcze tak dużo nie będzie

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291935

• Reputacja:   1

Jeśli okażę się, że oni grali tak specjalnie, odpuścili sobie wszystkie mecze, bo wiedzieli, że wejdą do finału to się trochę zdenerwuje. Na ich miejscu pewnie też bym tak zrobił, no ale takie podejście mnie irytuje. :/ Wielki finał, w którym każdy chce się znaleźć, a oni robią wszystkich w jajo, grają zupełnie inaczej niż wcześniej, znacznie lepiej i cisną jak w meczu towarzyskim. Zamiast wybuchu radości, zwykle uśmieszki i pewność siebie. Dla mnie to zabija klimat dużego, piłkarskiego święta.

]Na pewno nie grali specjalnie, ale być może lekko się oszczędzali a w finale zagrali na maksa. Inną sprawą jest postawa Włochów, którzy w tym jednym meczu stworzyli chyba więcej sytuacji niż poprzedni rywale Hiszpanów razem wzięci a dzięki takiej grze to i Hiszpanie mieli więcej miejsca. A co do wybuchu radości oni już w ostatnich minutach czuli się pewni więc chyba automatycznie mniejsza jest radość. Także ja bardziej się ucieszyłem po golu Fabregasa niż np po końcowym gwizdku wczoraj

Dokładnie to, że się oszczędzali miałem na myśli. I jeśli tak było, że grając na luzie doszli do finału to rzeczywiście świadczy o ich gigantycznej klasie. Naturalnie nie cieszyli się tak bardzo, bo 4:0 to pewna wygrana na parę minut przed końcem, ale zawsze miło się patrzyło na eksplozje radości zwycięzców, a tym czasem dla Hiszpanów wygrywanie pucharów to już codzienność. Być może bardzo czepiam się szczegółów, ale już nic nie poradze. :)

Edytowane przez Pavlos
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291936

O gustach się podobno nie dyskutuje.

Jednak co najmniej dwóch piłkarzy jest tu trochę na wyrost.

Hummels ma "na koncie" oba gole Balotelli'ego w półfinale.

Balotelli natomiast choć niezły to jednak tak naprawdę to czym się wyróżnił, to te dwie bramki z Niemcami. Poza tym ma momentami naprawdę durne pociągnięcia.

Faktem jest jednak, że te mistrzostwa nie wyłoniły prawdziwego króla strzelców - zawodnika, który podźwignąłby swój zespół. Brakowało naprawdę mocnych napastników. Gole strzelali głównie obrońcy i pomocnicy.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291937

• Reputacja:   610

Hiszpania zawodziła mnie od pierwszego spotkania swoją grą, ale w finale nareszcie pokazali klasę. W pełni zasłużone zwycięstwo i bardzo dobra gra. Szkoda Włochów, bo wynik nie odzwierciedla tego jak walczyli na boisku. W dodatku ten mecz zupełnie nie układał im się od samego początku. Trzeba przyznać, że mistrzostwo zdobyła drużyna lepsza i bardziej kompletna. 11 EURO :

Casillas - Pereira, Pique, Ramos , Coentrao - Iniesta, Khedira, Moutinho, Pirlo, Ronaldo - Torres.

Ciężko natomiast wskazać MVP tego turnieju. Pokazało się wielu piłkarzy z dobrej strony, jednak nie było takiej mega gwiazdy, która grałaby cały turniej kapitalnie. Zawodnikiem turnieju mógł zostać Pirlo, jednak w najważniejszym meczu nie miał szczęścia i nie mógł pokazać swoich umiejętności. Myślę, że piłkarzem turnieju powinien zostać Iniesta, jednak wybór może być różny. Z drugiej strony chciałbym, aby w końcu doceniono grę bramkarzy. Już na poprzednich turniejach wielki wpływ na wynik Hiszpanów miał Iker, bo wiele meczów kończyło się jednobramkowym zwycięstwem. Nie zapominajmy o tym i chciałbym, żeby Casillas został doceniony. Niby nie miał wiele pracy w tym turnieju, jednak w momencie gdy był potrzebny nie miał sobie równych. Można powiedzieć, że gdyby nie jego interwencje z Chorwacją, to dzisiaj nikt nie mówiłby o panowaniu Hiszpanii, tylko o jej klęsce. Euro 2012 było udane, jednak w przyszłości nie chciałbym słuchać komentatorów z TVP. Iwański i Szpakowski nie mają sobie równych. Wczoraj Szpaq podniecał się do bólu grą mistrzów europy i cały czas się powtarzał. O jego przygotowaniu niech świadczy fakt, że według niego Arbeloa grał mało w tym sezonie w Realu. Porażka TVP. O Trzeciaku już nawet nie wspominam... :D

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291940

Co do Pirlo to raczej szans nie ma wielkich bo musiałby jeszcze świetnie grać praktycznie całą jesień, bo niestety ale mistrzostwo Włoch to za mało, gdyby wygrał wczoraj to miałby większe szanse a tak nie widzę ich zbytnio. Już większe ma Iniesta, ale zapewne wygra Messi.

Mistrzostwo Włoch to za mało... czekaj, a co wygrał Messi? Bo mistrzostwo Hiszpanii nie, Liga Mistrzów nie, turniej międzynarodowy nie ; > Mogę się dowiedzieć w czym Messi przebił Pirlo w tym roku? Skoro należy się jak sam mówisz "względnie najbardziej utytułowanemu piłkarzowi". Messi poza tytułem króla strzelców nie zdobył w tym sezonie nic.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291941

------------------------Casillas-----------------

Gebre Selassie----Pepe-----Ramos-----Coentrão

------------------------Meireles---------------------

----------------Pirlo--------------Iniesta------------

-----------------------C.Ronaldo-------------------

--------------Torres---------------Balotelli---------

Bramkarz: Iker Casillas - Przed meczem finałowym w studiu mówili, że ten kto wygra mecz finałowy przejmie koszulkę z numerem 1, kto był zwycięzcą tego pojedynku wie chyba każdy, Iker potwierdził, że jest najlepszym bramkarzem.

Prawa Obrona: Gebre Selassie - Specyficzny turniej, bo prawa strona się po prostu nie wyróżniła, stąd też moje ustawienie. Gebre nie był jakoś wyjątkowo błyszczącym obrońcom, ale zagrał na wysokim poziomie w każdym meczu, świetnie w ofensywnie nie zaniedbując przez to ataku, na pewno jego obecność w 11 turniej to zaskoczenie, bo przed chyba nikt by go tutaj nie widział.

Środek Obrony: Pepe - Jak dla mnie najlepszy stoper tych mistrzostw, w każdym meczu był niesamowicie pewnym punktem swojej drużyny, pohamował w większości swoja agresję i używał jej w mądry sposób, tak, że wychodziło to świetnie, wielkie brawa, jeżeli tak będzie grał w przyszłym sezonie to Real ma obrońcę wielkiej klasy

Środek Obron: Sergio Ramos - Tutaj już się wahałem, nie byłem pewny kto powinien stanąć obok Pepe, ale mimo wszystko, to że został mistrzem europy i to, że jest chyba moim ulubionym obrońcom zadecydowało. Jest też mega wszechstronny, bo zarówno na prawej jak i środku obrony spisuje się fenomenalnie.

Lewa Obrona: Fabio Coentrão - No tutaj, mimo wielkich wyczynów Alby, to Fabio zaimponował mi najbardziej, może nie był tak dobry w ofensywie jak Hiszpan, ale to jak walczył i czyścił w obronie zrobiło na mnie ogromne wrażenie, jeżeli utrzyma taką formę, Marcelo powinien zacząć grzać sobie miejsce na ławce.

Defensywny Środkowy Pomocnik: Raul Meireles - Swoją postawą zachwycał mnie już w Lidze Mistrzów, był w ekipie Chelsea naprawdę wyróżniającą się postacią, na mistrzostwach potwierdził tylko, że jest fenomenalnym zawodnikiem, gdzie swoją pełną klasę pokazał w meczu z Hiszpanami, gratulacje za świetny sezon.

Środek Pomocy: Andrea Pirlo - 34 lata na karku, chyba nikt nie spodziewał się, że zrobi coś tak niesamowitego. Był zdecydowanie najlepszym zawodnikiem Włoch, a według mnie jest też w trójce turnieju. W środku pomocy (patrząc na wszystkie drużyny) była największa konkurencja, a mimo to stawiam tutaj na niego bez żadnych wątpliwości, świetny występ, to głównie dzięki niemu Włosi sprawili taką niespodziankę.

Środek Pomocy: Andrés Iniesta - Od początku do końca jako jedyny z Hiszpanii nie zawodził, był wyróżniającą się postacią w każdym meczu no i bez wątpienia zasłużył na miejsce w 11, jeżeli nie na nagrodę najlepszego piłkarza turnieju. Tutaj jednak nie ma co mówić o zaskoczeniu, Iniesta zagrał po prostu na poziomie do którego nas przyzwyczaił.

Ofensywny Środkowy Pomocnik: Cristiano Ronaldo - Mam pełną świadomość, że cały turniej rozegrał na lewej pomocy, ale od zawsze widziałem go właśnie na tej pozycji. Nie zagrał na tym turnieju równo, ale na pewno nie zagrał słabo, był jedną z postaci wiodących w swojej reprezentacji i zasługuje na miejsce w 11 turnieju.

Napastnik: Fernando Torres - Tak z niczego pojawił się i został królem strzelców, w tym 2 bramki wpakował fatalnej Irlandii, ale jest powód dla którego znajduje się w tej drużynie. Nie chodzi tutaj o to, że na tym turnieju napastnicy się nie popisywali, ale o to, że w tych 2 ostatnich bramkach turnieju (gol i asysta) zobaczyłem starego Torresa, tego dla którego gra w polu karnym była zwykłą przyjemnością ;)

Napastnik: Super Mario Balotelli - Szkoda, że na przydomek "super" zasłużył tylko w meczu z Niemcami, ale wystarczyło to by znaleźć się w najlepszym składzie, wyeliminowanie praktycznie w pojedynkę faworyta turnieju to nie lada wyczyn.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291942

• Reputacja:   2
  • Urządzenie:  Android

Zejdę z tematu Euro, bo mamy tutaj niezłe jaja

Departament Logistyki Rozgrywek Ekstraklasy SA poinformował, że mecz o Superpuchar pomiędzy Legią Warszawa a Śląskiem Wrocław zostanie rozegrany 12 sierpnia 2012 r. na stadionie Legii w Warszawie. Początkowo planowano rozegranie dwumeczu, który miał wyłonić zdobywcę Superpucharu.

Pierwszy mecz miał odbyć się 12 lub 13 lipca, a rewanż 12 sierpnia. "Bardzo szybko okazało się, że w pierwszej połowie lipca stadion w Warszawie nie będzie jeszcze gotowy do rozgrywania zawodów piłkarskich po wymianie murawy, a stadion we Wrocławiu został wynajęty przez operatora na inną imprezę komercyjną. Zgodnie z informacją otrzymaną od przedstawicieli Śląska, nie było też żadnej pewności, że w połowie sierpnia wrocławski obiekt będzie już w pełni dostosowany po turnieju UEFA Euro 2012 do przyjmowania zorganizowanych grup kibiców gości. Organizacja tego wydarzenia bez kibiców jednej z drużyn nie byłaby dobrym rozwiązaniem" – przyznaje w rozmowie z PAP Marcin Stefański, dyrektor Departamentu Logistyki Rozgrywek Ekstraklasy SA.

Ostatecznie oba kluby zaakceptowały sierpniowy termin meczu i jego rozegranie w Warszawie na stadionie Legii.

Wiadomo też, że do skutku nie dojdzie mecz o Superpuchar w sezonie 2010/2011. Najpierw miał się on odbyć przed rozpoczęciem minionego sezonu, a następnie w lutym na stadionie Narodowym. Ostatecznie do pojedynku Legii z Wisłą nie doszło. Jeszcze do niedawna dyskutowano na temat rozegrania tego pojedynku, ale temat upadł.

Czyli na Narodowym nie można rozegrać meczu o Superpuchar, ale przebąkiwać oczywiście coś już mogli, że chcieliby zorganizować np. finał LE? Niezły z tym kabaret już pomijając fakt "neutralnego" terenu :) Skoro te stadiony na Euro są takie super, to dlaczego są takie chujowe?

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291943

Najnudniej grająca drużyna przez całe Euro w końcu zagrała na miarę oczekiwań i zasłużenie wygrała. Niemcy grali najładniej to fakt i chyba oni mieliby większe szanse pokonać Hiszpanie, ale w decydującym momencie zgnietli ich Niebiescy. Też zasłużenie. To jest właśnie magia turnieju. Jeden słabszy dzień i Ciebie nie ma. Finał mógł się podobać. Włochy nie oddali pola Hiszpanom. Próbowali sie przeciwstawić, ale ekipa Sfinksa pokazała klasę i zagrała swój najlepszy mecz od dawna. Era Hiszpanii trwa, oby tylko grali w każdym meczu tak jak wczoraj to mogą dalej wygrywac :) W innym przypadku chcę wygranej Niemiec na MŚ w 2014.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291945

Facet rozgrywał świetne mistrzostwa, gdyby wygrali, byłby murowanym faworytem do Złotej Piłki, a tak kończy - prawdopodobnie - przygodę z reprezentacją bez złota.

Nie bardzo rozumiem, ale Pirlo ma już złoto a i za 2 lato powinien spokojnie zagrać w Brazylii. 35 lat to jeszcze tak dużo nie będzie

Wiem, że ma złoto MŚ, ale zdobywając drugi krążek tego koloru za ME mógłby odejść w chwale. Bo można zakładać, że odejdzie. Chyba mi nie powiesz, że w wieku 35 lat da radę łączyć grę zarówno w klubie jak i reprezentacji. To nie bramkarz.

O gustach się podobno nie dyskutuje.

Jednak co najmniej dwóch piłkarzy jest tu trochę na wyrost.

Hummels ma "na koncie" oba gole Balotelli'ego w półfinale.

Balotelli natomiast choć niezły to jednak tak naprawdę to czym się wyróżnił, to te dwie bramki z Niemcami. Poza tym ma momentami naprawdę durne pociągnięcia.

To jest jedenastka CAŁEGO turnieju, a nie tylko jednego meczu. Hummels ma na koncie bardzo dobre mistrzostwa i był rewelacją na swojej pozycji. W fazie grupowej imponował. Z napastnikami miałem największy problem, bo żaden się nie wybijał. Postawiłem na Super Mario, bo był podstawowym zawodnikiem swojej drużyny i prawie przedziurawił siatkę w bramce Neuer'a.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291946

Mogę się dowiedzieć w czym Messi przebił Pirlo w tym roku?

Nigdzie nie napisałem, że przebił. Naucz się czytać. Napisałem o Inieście. A o Mesim i Ronaldo jako o najlepszych.

Wiem, że ma złoto MŚ, ale zdobywając drugi krążek tego koloru za ME mógłby odejść w chwale. Bo można zakładać, że odejdzie. Chyba mi nie powiesz, że w wieku 35 lat da radę łączyć grę zarówno w klubie jak i reprezentacji. To nie bramkarz.

Mógłby odejść, ale nie musi i nie można zakładać że odejdzie. Piłkarz dobrze się prowadzący powinien spokojnie w wieku 35 lat grać na dobrym poziomie. Poza tym to też i nie skrzydłowy od którego powinno się wymagać szybkości :smile:

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291950

To ja też wrzucę swoją "11-tkę", żeby nie było, że tylko krytykuję.

----------------------Casillas-------------------------

Balzaretti----Pepe/Pique----Ramos----Alba/Contrao

----------Meireles-----------Xabi Alonso-------------

----------------------Pirlo/Xavi-------------------------

-Silva/Fabregas------Ronaldo------------Iniesta--------

Casillas - Wahałem się pomiędzy Ikerem a Buffonem. Tamten rozegrał znakomity mecz przeciwko Niemcom. Casillas w zasadzie nie miał aż tyle pracy w tym turnieju co Włoch.

Spokojnie mógłby się tu też znaleźć Neuer. Jednak to Cassilas został mistrzem Europy. A 4 wpuszczone gole Buffona, nawet jeśli nie z jego winy mimo wszystko spowodowały, że to Casillasa umieszczam a tej jedenastce.

Balzaretti - Pozycja prawego obrońcy była słabiej obsadzona podczas tego turnieju. Był niezły Gebre Selassie, który jednak nie ustrzegł się błędów w meczu z Portugalią. Rozczarowywał Arbeloa. Dlatego głos na Włocha, który jak przystało na skrzydłowego obrońcę również udzielał się w atakach.

Pepe/Pique - Obaj turniej zagrali na podobnym poziomie i świetnie wykonywali swoją robotę. Pepe był trochę aktywniejszy w ofensywie niż Pique, ale mimo wszytko ciężko było mi wybrać. Spokojnie każdy z nich mógłby zacząć ten mecz i każdy mógłby wchodzić jako zmiennik.

Ramos - Jak dla mnie najlepszy środkowy obrońca turnieju. Ramos to dziś klasa sama w sobie. W obu meczach z Włochami nieźle zaopiekował się Balotellim. No i jego skoczność przy główkach nie przestaje mnie zadziwiać.

Alba/Contrao - Obaj grali w podobnym stylu. Szybcy skrzydłowi często włączający się do akcji ofensywnych. Prawa obrona wyglądała znacznie lepiej na tym turnieju i jeszcze kilku zawodników mogłoby zostać tu pochwalonych.

Meireles - W mojej opinii najlepszy pomocnik defensywny, jeśli chodzi o destrukcję w środku pola. To dzięki niemu Xavi w meczu z Portugalią wypadł słabo i trener Hiszpanów musiał zrezygnować z gry środkiem.

Xabi Alonso - Słabszy w destrukcji od Meirelesa, jednak potrafi uspokoić grę jak mało kto. To on wziął na swoje barki rozegranie w meczu z Portugalią, gdy zawodzili Xavi i Iniesta.

Pirlo/Xavi - Obaj znakomici rozgrywający, którzy byli reżyserami gry swoich drużyn. Pirlo zanotował lepszy półfinał przeciwko Niemcom niż Xavi przeciw Portugalii, jednak w finale to Xavi pokazał, że nie na darmo jest uznawany za najlepszego rozgrywającego na świecie.

I tu nie zdecydowałem się na typowego napastnika. Hiszpania udowodniła, że można wygrać turniej bez nominalnego napastnika i to jest ukłon w ich stronę.

Silva/Fabregas - Obaj mieli znakomite wejścia w pole karne i byli wykonawcami tego ostatniego podania. Również ciężko mi jednoznacznie wskazać, który powinien dostać to miejsce.

Ronaldo - Pomimo, że nie jestem jego fanem, to muszę docenić jego grę. Chociaż grał na innej pozycji i miał inne zadania to właśnie na środku ataku go stawiam. Gdyby nie musiał brać na siebie ciężaru rozgrywania to myślę, że złotego buta zdobyłby z łatwością.

Iniesta - Na tej pozycji rządził bezsprzecznie. Po prostu nie mogło go zabraknąć. Komentarz zbędny.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/162/#findComment-291952

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• HeymanGuy
      NJPW Battle In The Valley 2025 NJPW STRONG Openweight Title Match - Gabe Kidd (c) vs. Tomohiro Ishii: Powiem tak: od tego starcia zaczęliśmy od razu z wysokiego "C". Dwóch kolesi, którzy w ringu traktują siebie jak worek treningowy – tak to się robi w New Japan! Gabe Kidd to mistrz prowokacji, ale Ishii… ten gość to wrestlingowy czołg. Ta wymiana chopów była dzika. Cztery minuty siekania? To już nie była walka, to był survival. A potem Kidd jeszcze gryzie Ishii – ten koleś nie ma granic i dobrze. Remis w ostatniej sekundzie? Gdyby dali im 5 minut więcej, skończyłoby się to masakrą. Co do wyzwania na 30-minutowy Iron Man Match – w Chicago podczas Windy City Riot będzie się działo. NJPW STRONG Openweight Tag Team Title Match: World Class Wrecking Crew (c) vs. Roppongi ReVice: Kolejna walka, która trzymała solidny poziom. WCWC to świetnie zgrany duet, a Yoh i Rocky? Klasyczna, japońska precyzja. Było kilka fajnych momentów – przypadkowy superkick od Yoh na Rockym to taki moment WTF, który uwielbiam w tag-teamach. Isaacs i Nelson są jak maszyny – te kombinacje, stunner na partnerze… no, dobry stuff. Rocky dostaje bombę i koniec – brutalny, ale satysfakcjonujący finisz. Eight Woman Tag Team Elimination Match: Uwielbiam takie dynamiczne eliminacje, chociaż szkoda, że nie dano dziewczynom więcej czasu. Hanako to bestia – serio, wygląda jak gigantka przy reszcie stawki, a jej eliminacja Robbie zrobiła wrażenie. Ale AZM szybko pokazuje, że spryt wygrywa z siłą. Końcówka między Maiką i Anną? Klasa. Te dwie mogłyby spokojnie wykręcić singles match, który bym obejrzał z chęcią. Maika kończy jako jedyna ocalała – zasłużenie. NJPW World Television Title Match - El Phantasmo (c) vs. Jeff Cobb: Wow, to była totalna rozwałka. Cobb rzucający ELP po ringu jak szmacianą lalką, a potem ten moment, gdy ELP leci przez cały cholerny guardrail – no, to są te rzeczy, dla których warto oglądać NJPW. Double count-out? Frustracja, ale w tego słowa znaczeniu. Tylko pytanie: kiedy rewanż? Bo to musi być załatwione. Six Mixed Tag Team Match - Hiromu Takahashi, Mayu Iwatani & Yuka Sakazaki vs. House of Torture & Sumie Sakai: Absolutne złoto! Nie wiem, jak można nie mieć łez w oczach po czymś takim. To była walka bardziej emocjonalna niż techniczna, ale to nic. Sumie nie chciała oszustw, nawet będąc w zespole z House of Torture – respekt. A jak Yuka zerwała ogon… haha, scena fest! Końcówka? Przepiękna – te gesty, mowa Hiromu, cała otoczka. Jeśli to ma być ostatni rozdział kariery, to Sumie zakończyła go perfekcyjnie. Trochę kojarzę jej przeszłości i w sumie szkoda że już kończy. NEVER Openweight Title Match - Konosuke Takeshita (c) vs. KUSHIDA: Solidne, techniczne starcie, ale brakowało mi takiego "wow". Takeshita to bestia, a KUSHIDA jak zawsze pracował nad konkretną partią ciała – to już jego znak rozpoznawczy. Finisz był mocny, ale prawdziwy smaczek to wyzwanie dla Tanahashiego. Takeshita vs. Tanahashi? To będzie epickie. Idą z Konosuke na całość. Non-Title Match: IWGP World Champion Zack Sabre Jr vs. Hechicero: Zack Sabre Jr. znowu pokazuje, dlaczego jest królem technicznego wrestlingu. Hechicero starał się dotrzymać kroku, ale Sabre ma w sobie coś, co sprawia, że każda jego walka jest jak szachy na macie, które wygrywa bez dyskusji. Zaskakujący finisz, bo non-title daje tę niepewność, czy mistrz wygra. Świetna techniczna robota – "This is wrestling" chant? Absolutnie zasłużony, ZSJ przysypia ale jedno trzeba mu oddać, nikt nie potrafi tego co on, w sensie że tak uśpić i widza i przeciwnika.  IWGP Junior Heavyweight Title Match - El Desperado (c) vs. Taiji Ishimori: Klasa sama w sobie. Desperado broni pasa w stylu, który przypomina, dlaczego jest jednym z najlepszych w dywizji juniorów. Ishimori oszukuje, a potem dostaje to, na co zasłużył – porządne lanie. Stretch Muffler kontra Bone Lock – techniczny majstersztyk. Despe na koniec mówi do fanów i to po angielsku – to było eleganckie zakończenie świetnej gali. To była długa gala, ale warta każdej minuty, dlatego sobie rozbiłem oglądanie na wczoraj, a pisanie na dzisiaj. Ishii vs. Kidd to absolutna perełka, ale cała karta miała swoje momenty. Sumie Sakai i jej pożegnanie? Bezcenne. Komentarz? Veda i Walker są duetem idealnym. Jeśli NJPW tak zaczyna rok, to co nas czeka dalej? Jestem podekscytowany i jak na razie to oni najlepiej zaczęli 2025, choć ciężko nie zacząć robiąc 4 galę specjalne na wstępie.
    • Aigor
      •MLW World Heavyweight Championship Match: Satoshi Kojima (champion) vs. Matt Riddle •MLW Women’s World Featherweight Championship – Title vs. Hair Match: Janai Kai (champion) vs. Delmi Exo •KENTA vs. Donovan Dijak •Gravity Gamble Ladder Match: AKIRA vs. Mads Krule Krugger vs. BRG vs. Matthew Justice vs. Kevin Knight •CMLL Lucha Libre Showcase: Atlantis & Atlantis Jr. vs. Blue Panther & Dark Panther
    • -Raven-
      Podpowiedź - koleżka nie poprzestaje na podglądaniu parki...
    • MattDevitto
      Kurczę patrząc na te wszystkie strony i  komentarze muszę przyznać, że poza atti to kojarzę jedynie te największe strony typu WF czy BGZ. Inną, którą kojarzę jest niezawodny Przyjaciel wiadomo kogo od której rozpoczęła się moja przygoda w necie z wrs. Tam czytałem pierwsze informacje o tym biznesie i tak też wchodziłem bardziej w ten świat. Wcześniej natomiast z pełnym uśmiechem łykałem wszystko z tv
    • MattDevitto
      Zaczął się czas kiedy to WWE będzie zamieszczać różne RR matche z przeszłości na swoje kanały
  • Dodaj nową pozycję...