Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

hm... a od kiedy ilosc strzelonych bramek swiadczy o najlepszym ataku? fifa kolejny raz pokazuje ze ten ich system za wygrany mecz, remis jest glupi. mozesz strzelic 10 bramek polsce i masz 3 punkty, strzelisz 1 tez masz 3 punkty. dlamnie to troche poryte.

Wytłumacz to teraz Fox Mulder, bo wg niego nieważne kto strzela, komu i gdzie - strzelił = najlepszy atak. Aleksandrs Čekulajevs w lidze estońskiej strzelił 46 goli w 35 meczach. Dlaczego nie dostał nagród, wyróżnień, nikt nie nazywa go jednym z najlepszych napastników Europy?

Wcześniej w FK Auda strzelił 51 goli w 30 meczach. To chyba najlepszy napastnik wszech czasów jednak, nie Europy.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291801

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Windows

Jesteś tak głupi na swój wiek, że nie rozumiesz tego? Drużyna drużynie nierówna. Nowa Zelandia strzeli w mniejszej ilości meczów eliminacyjnych 2x więcej goli niż Francja i nie znaczy to wcale, że ma lepszy atak. To ostatni raz kiedy już odpowiadam na Twoje pytania, każde kolejne bedę po prostu usuwał, bo nie dociera do mnie jak można być takim Stevie Wonderem Piłki Nożnej.

A do mnie nie dociera jak ktoś może nazwać kogoś chorągiewką i zarzucać mu zmianę poglądów bez pokazania gdzie to było. Albo mi to pokaż albo przeproś.

Tak samo nie rozumiem jak można wyśmiewać mój sposób wybierania najlepszego ataku nie podając własnej NAJLEPSZEJ wersji. Na pewno prościej jest wyśmiać. A tak w ogóle to ta dyskusja zaczęła się właściwie po TWOICH słowach o niesprawiedliwym awansie, których w ŻADEN sposób nie potrafiłeś uzasadnić.

Wytłumacz to teraz Fox Mulder, bo wg niego nieważne kto strzela, komu i gdzie - strzelił = najlepszy atak. Aleksandrs Čekulajevs w lidze estońskiej strzelił 46 goli w 35 meczach. Dlaczego nie dostał nagród, wyróżnień, nikt nie nazywa go jednym z najlepszych napastników Europy?

Wcześniej w FK Auda strzelił 51 goli w 30 meczach. To chyba najlepszy napastnik wszech czasów jednak, nie Europy.

Nie mam pojęcia o co ci chodzi bo co ma wspólnego wynik jednego zawodnika z dyskusją o ataku. Ja przecież nie porównuje ligi Estońskiej z Niemiecką czy Angielską tylko twierdze że w danej lidze najlepszy atak ma zespół z największą ilością goli.

A co do tego zawodnika to będzie zapewne w dziesiątce Złotego Buta, a nikt go tak nie nazywa bo zapewne nikt go nie zna

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291807

Nie mam pojęcia o co ci chodzi bo co ma wspólnego wynik jednego zawodnika z dyskusją o ataku. Ja przecież nie porównuje ligi Estońskiej z Niemiecką czy Angielską tylko twierdze że w danej lidze najlepszy atak ma zespół z największą ilością goli.

A co do tego zawodnika to będzie zapewne w dziesiątce Złotego Buta, a nikt go tak nie nazywa bo zapewne nikt go nie zna

Mam szczerą nadzieję, że wreszcie uda Ci się zdać test gimnazjalny, bo NIC nie rozumiesz. NIC. Pisze się do Ciebie prostymi zdaniami a Ty nic. A co ma Twoja Hiszpania, która nabiła 4 bramki ogórkom z Irlandii i dlatego ma najwięcej strzelonych bramek, podczas gdy z poważnymi rywalami albo nie wygrywała (Włochy, Portugalia), albo udawało się wbić jedną bramkę (i jakiegoś karnego). Patrzy się jeszcze na klasę rywali i ZAWODNIKÓW KTÓRZY STRZELAJĄ, ale to do Ciebie naprawdę nie dociera. Jeśli obrońcy bedą strzelcami wszystkich bramek to ten zespół nie będzie miał najlepszego ataku, zrozumiesz to wreszcie? W El. Euro 2008 Polacy mieli strzelców głównie wśród pomocników (Smolarek był pomocnikiem do Twojej wiadomości) i przed Euro wszyscy trzęśli tyłkiem, że NIE MAMY ATAKU. Strzelaliśmy sporo bramek, ale przez pomocników i obrońców. Trafia to do Ciebie, czy naprawdę jesteś tak uparty/ograniczony, że będziesz kontrował to kolejnymi głupimi pytaniami. A co do Twojego pytania.

A ten zawodnik nie będzie na pewno w pierwszej dziesiątce. I nikt go nie zna dlaczego? Przecież dokonał praktycznie niemożliwego, ma średnią ponad gola na mecz. I co mnie obchodzi (Twój koronny argument, postawie swoje zdanie ponad wszystkich) że nikt go nie zna? Jest jednym z najskuteczniejszych napastników Europy. Skoro można porównywać w plebiscytach napastników z lig hiszpańskiej, włoskiej, angielskiej itp. to czemu pomijana jest liga estońska? To skandal.

I jeszcze kilka lekcji języka polskiego Panie 26 lat:

1. http://www.kampaniespoleczne.pl/images/kampanie/f2/kampania_ilustracja_20081018162013_851.jpg To jest przecinek. Oddziela się nim zdania wielokrotnie złożone, o tak.

2. Przymiotniki ("estońska", "niemiecka", "angielska") pisze się z małej litery, bo to przymiotnik, a nie nazwa własna. Nazwy własne to Bundesliga, Premier League, Primera Division itp. i je właśnie piszemy wielką literą.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291818

Hrantos napisał/a:

hm... a od kiedy ilosc strzelonych bramek swiadczy o najlepszym ataku? fifa kolejny raz pokazuje ze ten ich system za wygrany mecz, remis jest glupi. mozesz strzelic 10 bramek polsce i masz 3 punkty, strzelisz 1 tez masz 3 punkty. dlamnie to troche poryte.

Fox mulder napisalem wyraznie. a ty nic. ile razy mamy ci powtarzac ze ilosc strzelonych bramek o niczym nie swiadczy?

a wy co myslicie o sposobie oceniania meczów wg Fifa? dla mnie jest on naprawde glupi. argument podalem we wczesniejszym zdaniu ktore zacytowalem.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291827

Hrantos, mi też nie podoba się ten system, ale jeszcze bardziej nie podobają mi się te "bramki na wyjeździe", że uciekne na chwilę od Euro. remisy 2-2 i 1-1, a przechodzi ekipa, która strzeliła dwie bramki wyjazdowo, mimo, że ani raz nie wygrała. Nie jest do sprawiedliwe, ale to tylko moje zdanie.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291831

A co ma Twoja Hiszpania, która nabiła 4 bramki ogórkom z Irlandii i dlatego ma najwięcej strzelonych bramek,

Włosi też z nimi grali i co nabili 4 gole?

podczas gdy z poważnymi rywalami albo nie wygrywała

Uznajesz Włochów i Portugalczyków za poważnych rywali, Francuzów i Chorwatów już nie. Czyli nawet ze słabymi rywalami Włosi nie wygrali i są niby lepsi?

Ja tu nie chce umniejszać klasy Włochów, uważam ich awans za zasłużony tylko biorę ich mecze jako porównanie do Hiszpanii. Mam nadzieję, że kibice Włoch to zrozumieją. :grin:

Skoro można porównywać w plebiscytach napastników z lig hiszpańskiej, włoskiej, angielskiej itp. to czemu pomijana jest liga estońska? To skandal.

Nie mnie oceniać zasady plebiscytów,ale każdy jest brany pod uwagę tylko lepsze ligi mają współczynnik 2, średnie 1,5 a słabe 1. Więc pretensje kierujcie do tych co je ustalili.

michi_komatsuza Hrantos

Już wiele razy tłumaczyliście że moje pojęcie najlepszego ataku jest błędne, to podajcie SWOJE i wtedy porozmawiamy.

I nie wiem czemu cytujecie nie moje posty i się do mnie zwracacie trochę to nielogiczne, bo po prostu nie wiem jak mam to komentować

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291845

Już wiele razy tłumaczyliście że moje pojęcie najlepszego ataku jest błędne, to podajcie SWOJE i wtedy porozmawiamy.

I nie wiem czemu cytujecie nie moje posty i się do mnie zwracacie trochę to nielogiczne, bo po prostu nie wiem jak mam to komentować

Tłumaczyliśmy Ci, ja, Euz, Hrantos. To, że nie umiesz czytać to Twój problem, ja mam dosyć cytowania samego siebie po 15 razy (tylko nie zacznij liczyć a potem pisać "ale napisałeś to tylko 6 razy, jak mam to rozumieć?").

A dlaczego cytujemy nie Twoje posty i odpowiadamy nie Tobie? Czy to jest topic "Dyskusje z Fox Mulder" czy rozmowy o piłce nożnej? Rozmawiamy też między sobą, ponieważ z Tobą nie ma co, ani o czym rozmawiać. Tak jak pisał Euz, jesteś ingnorantem i Stevie Wonderem piłki nożnej i zwyczajnie w świecie ja też przestałem z Tobą rozmawiać. Znam 16 latków z którymi toczy się logiczniejsze i ciekawsze dyskusje.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291853

• Urządzenie:  Android

I tak nadszedł dzień 1 lipca. Starcie dwóch drużyn: Hiszpanii i Włoch. Faworyci są tylko jedni i byli do przewidzenia jak również ich gra. Hiszpania, gra NAJNUDNIEJSZĄ piłkę na świecie. Tak jak to powiedział pan Wyrzykowski (komentator Tour de France): "milion podań, żadnego strzału". Miniony sezon, pokazał, że faworyci, nie muszą być faworytami. Przykłady? Chelsea i przygoda z ligą mistrzów. Po pierwszym meczu z Barceloną były opinie: "1:0 żaden wynik" itp. Po kilkudziesięciu minutach drugiego meczu, komentarze brzmiały: "Chelsea dziękujemy, Barca wygra 5:0". Jak się skończyło, może napisze Fox, który widać, jest bardzo wielkim fanem gry Hiszpanii jak i Barcelony. Przykład z tegorocznych ME. Niemcy byli uważani przez większość, za murowanych kandydatów do złota. Sam widziałem ich w finale ze złotem. Dzisiejszy mecz zobaczę, z wielką chęcią. Włosi jeśli zagrają jak z Niemcami, nie będą mieli większych problemów, żeby "zaklepać" sobie tytuł.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291860

A tak BTW, wie ktoś jak to jest z klasyfikacją strzelców? Kto aktualnie jest na 1 miejscu (bo mamy grupkę z 3 golami), no i od czego zależy ta pozycja?
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291865

Hiszpania, gra NAJNUDNIEJSZĄ piłkę na świecie

heh,najnudniejszą piłkę na świecie to zaprezentowała Chelsea w Lidze Mistrzów,jeśli już tu mówimy,że ktoś jest nudny ;]

Trzymam dziś jednak kciuki za Włochów,ponieważ wreszcie ta piłka zostanie ponownie doceniona.

Przed ME faworytem nie byli ,mimo wszystko Niemców ograli... Z resztą,wielką przyjemność sprawia mi oglądanie Pirlo w tym roku. Gra w Juventusie ,czy teraz w reprezentacji Włoch coś naprawdę wspaniałego. Zdecydowanie jest najlepszym rozgrywającym turnieju.Xavi jakoś nie pokazuje 100% swoich umiejętności i myślę ,że właśnie w dzisiejszym meczu zwycięży ten,kto będzie dominował w środkowej strefie.

Swoją drogą,na Hiszpanów spadła krytyka więc może będą chcieli jednak udowodnić ,że nadal potrafią.

W każdym razie, czekam na dobre widowisko.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291866

Włosi jeśli zagrają jak z Niemcami, nie będą mieli większych problemów, żeby "zaklepać" sobie tytuł.

Już nie przesadzajmy. Niemiecka drużyna dała po prostu dupy w meczu z Włochami i dużo w tym winy Löwa/Loewa. Hiszpanie - mimo tego, iż grają nudnę piłkę - są drużyną dobrą, którą stać na zwycięstwo w tym meczu. Wbrew opiniom "ekspertów" swoje wady jednak mają (obrona - i będę się tego trzymał choćby nie wiem co) i jeżeli Włosi to wykorzystają to będą cieszyć się z mistrzostwa (a ja wraz z nimi :wink:). Trzymam za nich kciuki. Liczę na przebłysk geniuszu Mario i na jakiegoś gola z wolnego Pirlo :D

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291867

• Reputacja:   1

A tak BTW, wie ktoś jak to jest z klasyfikacją strzelców? Kto aktualnie jest na 1 miejscu (bo mamy grupkę z 3 golami), no i od czego zależy ta pozycja?

Obecnie po 3 gole mają Mario Mandžukić, Mario Gómez, Cristiano Ronaldo, Ałan Dzagojew, Mario Balotelli. Tylko Balotelli jest w tym turnieju z nich wszystkich. Z Hiszpanii Xabi Alonso, Cesc Fàbregas i Fernando Torres mają po 2. Jeśli nikt z nich, by nie strzelił bramki to chyba wszyscy, którzy ,mają po 3 byli, by ex quo na pierwszym miejscu. Wydaję mi się, że nic się nie zmieniło. W roku 1992 była podobna sytuacja i królami było czterech zawodników. Każdy miał również jak teraz 3 gole na koncie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291869

Obecnie po 3 gole mają Mario Mandžukić, Mario Gómez, Cristiano Ronaldo, Ałan Dzagojew, Mario Balotelli. Tylko Balotelli jest w tym turnieju z nich wszystkich. Z Hiszpanii Xabi Alonso, Cesc Fàbregas i Fernando Torres mają po 2. Jeśli nikt z nich, by nie strzelił bramki to chyba wszyscy, którzy ,mają po 3 byli, by ex quo na pierwszym miejscu. Wydaję mi się, że nic się nie zmieniło. W roku 1992 była podobna sytuacja i królami było czterech zawodników. Każdy miał również jak teraz 3 gole na koncie.

Pytam, bo na ostatnich MŚ królem strzelców został Muller i tutaj zadecydowała ilość asyst w jego wykonaniu, bo tyle goli co on miało więcej osób.

To ile kto ma goli i kto jest jeszcze w grze wiem. Chodzi mi tylko o to, jak ustala się te pozycje. No chyba, że jest tak jak mówisz i patrzą tylko na gole

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291870

• Reputacja:   1

Jeśli chodzi o króla strzelców to tylko na gole. Na ostatnim mundialu mieliśmy czterech królów. Müller za największą liczbę asyst otrzymał złoty but. Możemy sobie powiedzieć, że formalnie on jest królem, ale w klasyfikacji podaję się wszystkich, którzy mają tyle samo goli.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291874

Jak się skończyło, może napisze Fox, który widać, jest bardzo wielkim fanem gry Hiszpanii jak i Barcelony.

Oczywiście Chelsea awansowała, ale ja nigdy nie pisałem że Barcelona zniszczy czy rozgromi Chelsea jak ty o tym że Niemcy zniszczą a teraz Włosi w finale Hiszpanów. :D Poczekamy i zobaczymy.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/160/#findComment-291885

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• HeymanGuy
      NJPW Battle In The Valley 2025 NJPW STRONG Openweight Title Match - Gabe Kidd (c) vs. Tomohiro Ishii: Powiem tak: od tego starcia zaczęliśmy od razu z wysokiego "C". Dwóch kolesi, którzy w ringu traktują siebie jak worek treningowy – tak to się robi w New Japan! Gabe Kidd to mistrz prowokacji, ale Ishii… ten gość to wrestlingowy czołg. Ta wymiana chopów była dzika. Cztery minuty siekania? To już nie była walka, to był survival. A potem Kidd jeszcze gryzie Ishii – ten koleś nie ma granic i dobrze. Remis w ostatniej sekundzie? Gdyby dali im 5 minut więcej, skończyłoby się to masakrą. Co do wyzwania na 30-minutowy Iron Man Match – w Chicago podczas Windy City Riot będzie się działo. NJPW STRONG Openweight Tag Team Title Match: World Class Wrecking Crew (c) vs. Roppongi ReVice: Kolejna walka, która trzymała solidny poziom. WCWC to świetnie zgrany duet, a Yoh i Rocky? Klasyczna, japońska precyzja. Było kilka fajnych momentów – przypadkowy superkick od Yoh na Rockym to taki moment WTF, który uwielbiam w tag-teamach. Isaacs i Nelson są jak maszyny – te kombinacje, stunner na partnerze… no, dobry stuff. Rocky dostaje bombę i koniec – brutalny, ale satysfakcjonujący finisz. Eight Woman Tag Team Elimination Match: Uwielbiam takie dynamiczne eliminacje, chociaż szkoda, że nie dano dziewczynom więcej czasu. Hanako to bestia – serio, wygląda jak gigantka przy reszcie stawki, a jej eliminacja Robbie zrobiła wrażenie. Ale AZM szybko pokazuje, że spryt wygrywa z siłą. Końcówka między Maiką i Anną? Klasa. Te dwie mogłyby spokojnie wykręcić singles match, który bym obejrzał z chęcią. Maika kończy jako jedyna ocalała – zasłużenie. NJPW World Television Title Match - El Phantasmo (c) vs. Jeff Cobb: Wow, to była totalna rozwałka. Cobb rzucający ELP po ringu jak szmacianą lalką, a potem ten moment, gdy ELP leci przez cały cholerny guardrail – no, to są te rzeczy, dla których warto oglądać NJPW. Double count-out? Frustracja, ale w tego słowa znaczeniu. Tylko pytanie: kiedy rewanż? Bo to musi być załatwione. Six Mixed Tag Team Match - Hiromu Takahashi, Mayu Iwatani & Yuka Sakazaki vs. House of Torture & Sumie Sakai: Absolutne złoto! Nie wiem, jak można nie mieć łez w oczach po czymś takim. To była walka bardziej emocjonalna niż techniczna, ale to nic. Sumie nie chciała oszustw, nawet będąc w zespole z House of Torture – respekt. A jak Yuka zerwała ogon… haha, scena fest! Końcówka? Przepiękna – te gesty, mowa Hiromu, cała otoczka. Jeśli to ma być ostatni rozdział kariery, to Sumie zakończyła go perfekcyjnie. Trochę kojarzę jej przeszłości i w sumie szkoda że już kończy. NEVER Openweight Title Match - Konosuke Takeshita (c) vs. KUSHIDA: Solidne, techniczne starcie, ale brakowało mi takiego "wow". Takeshita to bestia, a KUSHIDA jak zawsze pracował nad konkretną partią ciała – to już jego znak rozpoznawczy. Finisz był mocny, ale prawdziwy smaczek to wyzwanie dla Tanahashiego. Takeshita vs. Tanahashi? To będzie epickie. Idą z Konosuke na całość. Non-Title Match: IWGP World Champion Zack Sabre Jr vs. Hechicero: Zack Sabre Jr. znowu pokazuje, dlaczego jest królem technicznego wrestlingu. Hechicero starał się dotrzymać kroku, ale Sabre ma w sobie coś, co sprawia, że każda jego walka jest jak szachy na macie, które wygrywa bez dyskusji. Zaskakujący finisz, bo non-title daje tę niepewność, czy mistrz wygra. Świetna techniczna robota – "This is wrestling" chant? Absolutnie zasłużony, ZSJ przysypia ale jedno trzeba mu oddać, nikt nie potrafi tego co on, w sensie że tak uśpić i widza i przeciwnika.  IWGP Junior Heavyweight Title Match - El Desperado (c) vs. Taiji Ishimori: Klasa sama w sobie. Desperado broni pasa w stylu, który przypomina, dlaczego jest jednym z najlepszych w dywizji juniorów. Ishimori oszukuje, a potem dostaje to, na co zasłużył – porządne lanie. Stretch Muffler kontra Bone Lock – techniczny majstersztyk. Despe na koniec mówi do fanów i to po angielsku – to było eleganckie zakończenie świetnej gali. To była długa gala, ale warta każdej minuty, dlatego sobie rozbiłem oglądanie na wczoraj, a pisanie na dzisiaj. Ishii vs. Kidd to absolutna perełka, ale cała karta miała swoje momenty. Sumie Sakai i jej pożegnanie? Bezcenne. Komentarz? Veda i Walker są duetem idealnym. Jeśli NJPW tak zaczyna rok, to co nas czeka dalej? Jestem podekscytowany i jak na razie to oni najlepiej zaczęli 2025, choć ciężko nie zacząć robiąc 4 galę specjalne na wstępie.
    • Aigor
      •MLW World Heavyweight Championship Match: Satoshi Kojima (champion) vs. Matt Riddle •MLW Women’s World Featherweight Championship – Title vs. Hair Match: Janai Kai (champion) vs. Delmi Exo •KENTA vs. Donovan Dijak •Gravity Gamble Ladder Match: AKIRA vs. Mads Krule Krugger vs. BRG vs. Matthew Justice vs. Kevin Knight •CMLL Lucha Libre Showcase: Atlantis & Atlantis Jr. vs. Blue Panther & Dark Panther
    • -Raven-
      Podpowiedź - koleżka nie poprzestaje na podglądaniu parki...
    • MattDevitto
      Kurczę patrząc na te wszystkie strony i  komentarze muszę przyznać, że poza atti to kojarzę jedynie te największe strony typu WF czy BGZ. Inną, którą kojarzę jest niezawodny Przyjaciel wiadomo kogo od której rozpoczęła się moja przygoda w necie z wrs. Tam czytałem pierwsze informacje o tym biznesie i tak też wchodziłem bardziej w ten świat. Wcześniej natomiast z pełnym uśmiechem łykałem wszystko z tv
    • MattDevitto
      Zaczął się czas kiedy to WWE będzie zamieszczać różne RR matche z przeszłości na swoje kanały
  • Dodaj nową pozycję...