Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Jak na razie to do domu może wrócić Wawrzyniak, któremu odnowiła się kontuzja. I w ten sposób mamy klops na lewej obronie (pomijam już fakt, że Wawrzyniak też mnie nie przekonuje) - bo Boenisch po długiej przerwie jest cieniem samego siebie, a Kamiński - niedoświadczony. Generalnie jest kicha. Perquis też nie jest w 100% sprawny. A liczyłem właśnie, że zaciąg tych niby-Polaków przynajmniej częściowo rozwiąże problem z obroną. A na dni przed Euro dziury jak były tak są.

Reasumując - mamy jednego napastnika światowej klasy i trzeba na niego chuchać i dmuchać, bo po nim jest długo, długo nic. W pomocy jest ok. W obronie - poza Piszczkiem - tragedia. Bramka tradycyjnie obsadzona przyzwoicie. Wg mnie to za mało, żeby coś konkretnego zwojować na imprezie tej rangi.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288509

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Windows

Jak na razie to do domu może wrócić Wawrzyniak, któremu odnowiła się kontuzja.

To raczej nic poważnego, więc powinien na Euro bez problemów pojechać :D , ale i tak Smuda zdecydowanie chyba woli Boenischa :x . Ogólnie obrona wygląda bardzo słabo i nawet Szczęsny może nie zapobiec stratom goli. Swoja drogą Szczęsny także miał czy też nadal ma jakieś dolegliwości a jego brak to już by była katastrofa w defensywie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288527

To raczej nic poważnego, więc powinien na Euro bez problemów pojechać :D , ale i tak Smuda zdecydowanie chyba woli Boenischa :x . Ogólnie obrona wygląda bardzo słabo i nawet Szczęsny może nie zapobiec stratom goli. Swoja drogą Szczęsny także miał czy też nadal ma jakieś dolegliwości a jego brak to już by była katastrofa w defensywie.

Ta... Teraz piszą, że jednak na Euro będzie mógł zagrać, a co najwyżej w sparingu ze Słowacją nie wystąpi. Myślę, że do domu wróci Jodłowiec. Smuda się na niego wkurzył po nieudanym zagraniu w meczu z Łotwą. I słusznie. Sam bym go odstrzelił. Jako kolejnego pożegnałbym Brożka lub/i Kucharczyka. Ale wiadomo że na ławce musi ktoś siedzieć poza Sobiechem, żeby zmienić Lewego (swoją drogą - Sobiech to też żadna rewelacja) i chyba prędzej pożegnałbym Kucharczyka. W ogóle Smuda powinien zamiast Brożka i Kucharczyka powołać duet Ruchu Chorzów: Piecha i Jankowskiego. Z jednej strony nie mają doświadczenia reprezentacyjnego, ale z drugiej - mają całkiem udany sezon. Poza tym Kucharczyk i Sobiech też weteranami w kadrze nie są, a powołania dostali... Generalnie wobec tej mizerii w ataku to jako ostatniego z napastników widziałbym w kadrze jeszcze Tomka Frankowskiego. :) Facet już w kadrze udowodnił, że strzelać potrafi, w polskiej lidze wśród napastników (z polskich paszportem) nie ma sobie równych, po prostu następców nie widać... Dalej - jak do domu poleci Jodłowiec to musi zostać Matuszczyk, żeby na ławce z defensywnych pomocników ktoś siedział. Zatem do odstrzału pozostaje Boenisch (jest zajebisty, ale po kontuzji nie odzyskał jeszcze kondycji i formy - takie ćwierć gracza) lub niedoświadczony i chyba wystraszony Kamiński. Właściwie decyzje uzależniłbym od tego jak szybko formę odzyskuje Boenisch. Jeżeli koleś robi postępy z dnia na dzień - to wysyłam do domu Kamińskiego. Jak na Euro ma biegać z taką kondycją w jakiej widzieliśmy go ostatnio - to się po prostu nie nadaje.

Wracając jeszcze do tej nieszczęsnej lewej obrony - nawet jak będzie grał Wawrzyniak, to czarno to widzę. Słabe ogniwo kadry. Dobitnie pokazała to jego "interwencja" w końcówce meczu z Niemcami, gdzie zaprzepaściliśmy okazję na historyczne zwycięstwo. Mecze z takimi drużynami dobitnie pokazują kto się nadaje do gry na najwyższym poziomie a kto nie. Wobec formy Boenischa nie mamy jednak wyboru. Generalnie to jest kicha. :)

Pomijam już fakt, że formacje, które uznajemy za niby-pewniaki mogą się nie sprawdzić. Bo czy Szczęsny musi bronić jak natchniony, a Lewandowski strzelać bramki jak w Bundeslidze? Pamiętam jak przed mistrzostwami świata w Korei mówiliśmy, że mamy silną defensywę z Schalke (Wałdoch i Hajto). Co było dalej - chyba nie muszę przypominać...

Edytowane przez Ghostwriter
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288542

Jako kolejnego pożegnałbym Brożka lub/i Kucharczyka. Ale wiadomo że na ławce musi ktoś siedzieć poza Sobiechem, żeby zmienić Lewego

Tez tymi kategoriami patrzylem, ale ze nie bedzie nam na reke sciaganie Lewego w ogole, to Sobiech wsparty uniwersalnymi zawodnikami, po prostu wystarczy. Grosicki moze grac w ataku, jesli bedzie taka potrzeba. Brozek Go Home!

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288544

Też myślałem o Grosiku w napadzie. Aczkolwiek to nie jest taki rasowy snajper-sęp. Ale masz rację - przy obecnej sytuacji to jest JAKAŚ opcja. Natomiast jeżeli chodzi o odstrzeliwanie zawodników to mamy po prostu bogactwo wyboru i na oddelegowanie zasługują tak samo taki Brożek jak i np. Matuszczyk. Jedyny problem jest taki, że ktoś na danej pozycji musi grać...

Jodłowiec, Matuszczyk, Kucharczyk, Brożek, Boenisch (w obecnej formie), Kamiński - czy któregokolwiek z nich będzie żal jak wrócą do domu?

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288546

Jodłowiec, Matuszczyk, Kucharczyk, Brożek, Boenisch (w obecnej formie), Kamiński - czy któregokolwiek z nich będzie żal jak wrócą do domu?

Kaminski jest na zasadzie - mlody, niech zobaczy duza impreze. Widocznie taka przyszlosc naszej kadry. Moze spokojnie zostac. W lewych obroncach mamy deficyt, wiec musi Sebek zostac. Pytanie co z Perquisem, ktory moze sie nie wykurowac, i byc tym samym kandydatem do powrotu.

Osobiscie sie zastanawiam nad takim czyms, ze jesli pusci Jodlowca, to zostawi Matuszczyka. Jesli pusci Brozka, to zostawi Kucharczyka, itd. W koncu nie odesle dwoch defensywnych pomocnikow, wiec poleci jeden z nich + jeden defensor z krwi i kosci (Jodlowiec to dupa nie obronca) i jeden z ofensywnych. Tak bym to widzial. Jeszcze zobaczymy w sobote, jak sie pokaza, ale licze, ze wiecej czasu dostanie Wolski. On pewnie mocno pokomplikowal sprawy Smudzie, bo mam wrazenie, ze byl powolany, zeby uciszyc tlumy, ale Franek mial w planach odeslanie go do domu - on zawsze byl zamkniety w swoim gronie, i jest przyzwyczajony do swoich zawodnikow.

Jesli jeszcze chcialbys dopisac kogos do swojej listy Ghost, to rzuc tam Wojtkowiaka. Dla mnie koles sie nie nadaje na ten poziom, ale Smuda go nie odrzuci, bo jest w nim zakochany. Smieszyl mnie zawsze, jak to robil z niego srodkowego obronca i kwitowal to slowami "on zawsze byl dla mnie srodkowym obroncom", a gdy byl trenerem Lecha stawial go na ... prawej :twisted: Gdzie by nie gral, to bedzie kapota. Zmiennik dla Piszczka to jest zaden, a jakby mial stac w srodku, to stawiam przeciwko Polakom.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288547

Kaminski jest na zasadzie - mlody, niech zobaczy duza impreze. Widocznie taka przyszlosc naszej kadry. Moze spokojnie zostac. W lewych obroncach mamy deficyt, wiec musi Sebek zostac. Pytanie co z Perquisem, ktory moze sie nie wykurowac, i byc tym samym kandydatem do powrotu.

Też podchodzę do tego wszystkiego na zasadzie, że jak mam wybrać młodego, perspektywicznego lub dziada, który ma 50 występów w kadrze, ale w swoim zagranicznym klubie zagrał w ostatnim sezonie trzy mecze, a tak poza tym to grzał ławę/oglądał mecze z trybun/leczył kontuzję/pyskował w wywiadach trenerowi, który śmiał nie dostrzec jego wspaniałego talentu - to stawiam na tego pierwszego (chociaż na 90% ten perspektywiczny też w przyszłości podzieli los dziada). W przypadku lewej obrony mamy jednak Boenischa, który też jest jeszcze perspektywiczny, jest kandydatem do gry w kadrze na lata i ma moim skromnym zdaniem większy potencjał niż Kamiński.

Jeżeli chodzi o Perquisa to też się zastanawiam i boleję nad jego sytuacją. Ja na środek obrony przesunąłbym Dudkę. :)

Co do Wojtkowiaka - to bym go nie skreślał. Talentem wybitnym to on nigdy nie był, to prawda. Ot trzymający względnie przyzwoitą formę (jak na polską ligę) zawodnik z doświadczeniem w kadrze i europejskich pucharach. Tylko tyle i aż tyle. Po prostu lepszych nie mamy, ew. inne kandydatury są hmm polemiczne.

Wolski... Mam takie same odczucia co do jego powołania jak ty. Wszyscy ci trenerzy nie mogą zdzierżyć jeżeli jakiś talent ktoś wychwala wcześniej niż oni sami. Wolski z Łotwą zagrał tak sobie. Chyba był nieco wystraszony. Jego bym jednak zabrał na tej samej zasadzie, na której ty zabrałbyś Kamińskiego. + Jeżeli Wolski się przełamie w kadrze - to mógłby się stać jej mocnym punktem już teraz. Ale czy psychicznie podoła...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288549

Musimy też panowie wziąć pod uwagę fakt i na chwile wskoczyć w niezbadany umysł naszego genialnego selekcjonera. Niestety, ale tacy piłkarze jak Brożek i Matuszczyk to jego ulubieńcy i bardzo bym się zdziwił gdyby się ich pozbył. Napisałem kogo osobiście bym wyrzucił, ale też mogę dorzucić wersje, która bardziej pasuje mi do Franza. Moim zdaniem wyrzuci on Jodłowca, Kucharczyka i niestety Wolskiego. Takie jakieś mam przeczucie...
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288552

Taa... Do Brożka to podobno nawet pokrzykiwał na treningu, że w takiej formie to by i w Realu Madryt się sprawdził. :D Bardzo bym się zdziwił gdyby posłał go do domu. Podobnie z Matuszczykiem. W końcu selekcjoner nie może się mylić!
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288554

Musimy też panowie wziąć pod uwagę fakt i na chwile wskoczyć w niezbadany umysł naszego genialnego selekcjonera. Niestety, ale tacy piłkarze jak Brożek i Matuszczyk to jego ulubieńcy i bardzo bym się zdziwił gdyby się ich pozbył. Napisałem kogo osobiście bym wyrzucił, ale też mogę dorzucić wersje, która bardziej pasuje mi do Franza. Moim zdaniem wyrzuci on Jodłowca, Kucharczyka i niestety Wolskiego. Takie jakieś mam przeczucie...

Też o tym myślałem i co do wywalenia Jodłowca i Kucharczyka jestem niemal pewny. Pytanie tylko co z Wolskim, bo skoro Smuda nie chce go w kadrze, to po co daje mu szansę ze Słowacją (podobno jutro ma wyjść w pierwszym składzie)? Wydaje mi się, że Smuda przekonał się do Wolskiego i wyrzuci kogoś innego.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288560

• Reputacja:   2
  • Urządzenie:  Android

O Wolskiego to się nie ma co martwić, bo on dla mnie ma pewne miejsce w kadrze i myślę, że coś tam na Euro pogra. Ghostwriter, myślę, że psychicznie bez problemu podoła. Pierwszych skrzypiec nie grałby na pewno, więc mógłby pokazać, to co na przykład w meczach Ligi Europy, gdzie radził sobie bardzo fajnie. Wracając do tego, że coś pogra, to znając naszego selekcjonera na pewno nie w pierwszym składzie, bo to w stylu Frania by nie było, ale myślę, że z ławki z pewnością. Smuda często chwalił Rafała w tych pseudomateriałach TVP i jedyny powód, dla którego Wolak miałby być skreślony jest chyba kontuzja, której mu nie życzę. Dla mnie odpada Jodłowiec (jakim cudem on ma 26 meczów w kadrze? Nie pamiętam żadnego poza tego z Francją, gdzie strzelił samobója) Czyżby jego reprezentacyjna kariera polegała tylko na turniejach w Tajlandii, meczach w grudniu z Bośnią itp? Ładnie się uzbierało...) Kucharczyk (TRAGEDIA. Szkoda mi to pisać, bo go lubię, ale on nie nadaje się teraz nawet do pierwszego składu Legii, więc sorry. A i ciekawe dlaczego Franek próbował go na prawej obronie? Może gdyby Wawrzyniak się nie wyleczył i jak Boenisch się rozsypie, to Kucharczyk zagra na lewej? :)) oraz...no kurde też nie wiem, ale na pewno nie Wolski, Brożek, Mierzejewski czy Matuszczyk. Ci ostatni to ulubieńcy Smudy, więc nie ma opcji, żeby mieli wracać do Polski. O Brożku powie, że był on w końcu na mundialu w Niemczech, więc ma doświadczenie z turnieju, że Mierzejewski grał w Lidze Mistrzów i, że Matuszczyk bardzo ładnie pracuje na treningach, co przedstawi nam pięknie TVP (coś w tym stylu, jak "Ludovic Obraniak - Polak z krwi i kości" przy ogłaszaniu kadry na Euro) i ludzie, którzy nie interesują się na co dzień piłką to kupią.

Swoją drogą niezłe jaja z bramkarzami, bo jakieś dolegliwości Tytoń i Fabiański, więc w najgorszym przypadku do kadry trafi Sandomierski i "wielki talent" Michał Gliwa albo coś w tym stylu...Ewentualnie Kucharczyka przestawią na bramkę :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288570

SwojÄ drogÄ niezĹe jaja z bramkarzami, bo jakieĹ dolegliwoĹci TytoĹ i FabiaĹski, wiÄc w najgorszym przypadku do kadry trafi Sandomierski i "wielki talent" MichaĹ Gliwa albo coĹ w tym stylu...Ewentualnie Kucharczyka przestawiÄ na bramkÄ :)

Jakos czarno widze to na Euro , gdy zostaĹo 15 dni na Euro(Lub mniej:P) to wszyscy nagle ĹapiÄ kontuzje ;/ Jeszcze brakuje by kontuzje zĹapaĹ Lewy , SzczÄsny i na Euro nic nie zwojujemy.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288572

Swoją drogą niezłe jaja z bramkarzami, bo jakieś dolegliwości Tytoń i Fabiański, więc w najgorszym przypadku do kadry trafi Sandomierski i "wielki talent" Michał Gliwa albo coś w tym stylu...Ewentualnie Kucharczyka przestawią na bramkę :)

Jakos czarno widze to na Euro , gdy zostało 15 dni na Euro(Lub mniej:P) to wszyscy nagle łapią kontuzje ;/ Jeszcze brakuje by kontuzje złapał Lewy , Szczęsny i na Euro nic nie zwojujemy.

Nie przesadzajmy, przecież pierwszy skład każdy z nas zna od dawna, a wszystkie dyskusje jakie tu prowadzimy dotyczą rezerwowych i głębi naszego składu.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288575

Jeżeli chodzi o Perquisa to też się zastanawiam i boleję nad jego sytuacją. Ja na środek obrony przesunąłbym Dudkę.

Ojojoj, broń boże! Dudka w każdym miejscu na obronie to tykająca bomba zegarowa. Pokazał to choćby w meczu z Niemcami na Mundialu, czy w Wiśle w europucharach. Darek na DM - tak, obrona - no way.

Jodłowiec i Kucharczyk to moim zdaniem pewniaki do wylotu. Nie mam pojęcia skąd się wzięło to zainteresowanie Jodłowcem, ale dla mnie gość nawet nie prezentuje poziomu ekstraklasowej czołówki, a co dopiero reprezentacyjnego. Jak już Bonkol napisał, dobre (!) mecze można policzyć na palcach jednej ręki.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288587

Właśnie czytałem, że u Fabiańskiego odnowiła się kontuzja barku i na Euro nie zagra. Zastąpi go Sandomierski. Jeśli wierzyć Smudzie to i tak byłby trzecim bramkarzem, ale zawsze szkoda zawodnika. W ostatnich latach mocno szwankuje mu zdrowie. Teraz na pewno Tytoń podskoczy w hierarchii i będzie zmiennikiem Szczęsnego, co akurat mnie cieszy. Jestem zwolennikiem tego bramkarza, szczególnie po mocno udanym sezonie w PSV. Wywalczenie sobie miejsce w składzie jednego z najlepszych holenderskich zespołów jest nie lada sztuką. W jednym elemencie jest lepszy od Szczęsnego - w zakończonym sezonie nie puszczał głupich bramek, co kilka razy Wojtkowi się zdarzyło. Ale bramkarz Arsenalu ma mocną psychikę i wielkie poczucie własnej wartości, co na tej pozycji jest bardzo ważne i daje mu przewagę.

Z różnych powodów nie oglądałem żadnego z dwóch meczów przygotowawczych do Euro, ale swoje typy na ostateczny wygląd kadry mam. Nie różni się od większości opinii. Odpaść powinien Kucharczyk (słaba runda w Legii, zupełnie bezproduktywny) oraz Jodłowiec (podobnie jak Wy nie wiem, co on robi w kadrze. Krytykowałem go już kilkakrotnie w tym temacie). Mam problem z wyborem trzeciego zawodnika i obawiam się, że trafi na Wolskiego. Przemawia za tym to, że nie jest on ulubieńcem Smudy.

Kilku trenerów dokonało już ostatecznej selekcji, uczynił to min. Bert van Marwijk. Wspominam o tym dlatego, że w składzie znalazł się Jetro Willems i można to uznać za sporą niespodziankę. Zawodnik PSV dopiero na dniach skończy 18 lat i jeśli będzie grał (a ma na to duże szanse, bo jest jedynym nominalnym lewym obrońcą) to zostanie najmłodszym uczestnikiem ME.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/132/#findComment-288612

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• MattDevitto
      Kiedyś Taazy gadał, że nie musi chodzić na treningi, bo patrzy jak inni wykonują jakieś akcje i jedynie powtarza Pasuje idealnie.
    • Grins
      O podbijam, on nie jest już do niczego potrzebny, doszczętnie zakopali charakter Final Boss'a, tak spierdolić koncertową postać to tylko WWE potrafi, teraz już Rock nie jest do niczego potrzebny na tych tygodniówkach bo zabiera tylko czas antenowy innym zawodnikom. 
    • Grins
      Ja tam się rozczarowałem, nie tego się spodziewałem po debiucie na tej platformie, a wygląda na to że dużo się nie zmieni, mam wrażenie że będzie jeszcze większa cenzura, wyciszanie przekleństw podczas walk zawodników to będzie męczarnia, obym się mylił ale nie zapowiada to się dobrze. 
    • CzaQ
      Z mojego ulubionego filmu :        Virtually identical  
    • MattDevitto
      Do NFL to w sumie teraz ciężko komukolwiek się porównywać, bo jest na absolutnym topie. To jak niszczy oglądalnością obecne NBA mówi samo za siebie. WWE o takich wynikach może jedynie pomarzyć. Co do tego nie jestem taki pewny. O ile jeszcze w czasie RTWM jestem w stanie sobie wyobrazić, że liczby mogą być wysokie tak później spodziewam się spadku. Dużo osób będzie oglądało galę z odtworzenia, po emisji przez co wyniki oglądalności nie będą aż tak duże. Pamiętajmy, że pierwsze Roł było bardzo mocno promowane i docierało nawet do ,,niedzielnego'' fana.
  • Dodaj nową pozycję...