Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Mnie zainteresowało, chociaż znam te wszystkie statystyki

Cieszę się :) Co do statystyk to fakt, nic nowego nie odkryłem :P

Co do tego jeszcze, że pobili rekord klubu w ilości zdobytych pkt. to bardzo podobało mi się zachowanie trenera BVB właśnie z przedostatniej kolejki gdzie wystawił on rezerwowy skład mimo, że walczyli o pobicie rekordu i tego nie ukrywali ( znaczy kilku podstawowych graczy było ). Z reguły Klopp ma taką żelazną 11, w której jest niewiele roszad i trzeba się naprawdę napracować aby wywalczyć w niej miejsce ( przykład Gundogan, który dopiero pod koniec sezonu dostał szansę na regularną grę ). Mecz ten wygrali na wyjeździe 5:2. Ale nie ma się co dziwić bo ławka rezerwowa BVB robi wrażenie. Jest tylko dosłownie kilku słabszych graczy (np. Kringe i Lowe ). A poza nimi to siedzi obecnie Perisic ( a gra w pierwszym Grosskreutz co uważam za nieporozumienie.. Chyba tylko przywiązanie Kevina do zespołu i jego korzenie dają mu jeszcze szansę utrzymania się w pierwszej jedenastce ), młodziutki Leitner, Santana, Owomoyela czy nawet obecnie Goetze ( po kontuzji wraca ).

Właśnie skoro już mówię o składzie to mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będzie wyglądało to tak:

------------------------Weidenfeller -------------------------------

------Piszczek------Subotic------Hummels------Schmelzer------

-----Kuba-----Gundogan-----Kehl/Bender-----Perisic/Goetze----

-----------------------------Reus----------------------------------

-------------------------Lewandowski-----------------------------

A sam się nawet zdecydować nie mogłem :D Łatwego zadania z ustawieniem składu Klopp nie będzie miał. Jakby się jeszcze okazało, że Kagawa miał zostać to już wg lipa. Wtedy pewnie nawet by już Kuba miejsca nie miał.

O Robercie już mówiłem, w 100% popieram ten wybór. Brakuje mu jeszcze tylko takiego wyrachowania, o którym wspominałem na boisku. Nie zawsze potrafi wykorzystać świetne sytuacje. Ale z racji tego, że technicznie niczego mu nie brakuje to liczę, że w takim znakomitej ekipie szybko się wyrobi i za rok kolejny rekord w ilości bramek Polaka :)

Nie wspomniałem właśnie o drużynach, które zagrają w pucharach. Osobiście mam nadzieję na lepszy występ BVB w LM, ponieważ bez wątpienia z takim składem są w stanie zajść bardzo wysoko. Bayern i Schalke ( już bez Raula ) i tak sobie poradzą. Gladbach jak już wspomniałeś po jednym udanym sezonie w Bundeslidze już rozpoczęło wyprzedaż ( Marco Reus --> BVB ), dlatego dla tej ekipy nic dobrego nie wróżę ( pewnie skończy jak Dortmund sezon temu.. ). LE: Leverkusen, Stuttgart i Hannover. Fakt, Hannover wygląda najsłabiej, ale to i tak o niebo lepszy poziom niż mistrz Polski. Wydaje mi się, że najlepiej sobie poradzi Stuttgart ( pamiętny mecz na wyjeździe z BVB - 4:4 ).

Spadkowicze - największe zaskoczenie to Koln. Nie spodziewałem się takiego obrotu spraw. No cóż, trudno grali fatalnie. Teraz jeszcze bez Podolskiego i Peszki. Prędko nie wróże im powrotu do Bundesligi. A K'lautern - słabiutko.

Plotka głosi, że sam Floro Perez chce Piszczka w Realu Madryt.

Również słyszałem. Jak w kwestii Roberta jestem aby pozostał jeszcze w BVB tak wydaje mi się, że jeśli pojawi się dla Łukasza taka oferta to powinien ją przyjąć. Na lidze hiszpańskiej się nie znam, ale jeśli rywalem Piszczka miałby być Arbeloa to wygląda to zachęcająco. Jeśli grałby regularnie w jednej z najlepszych drużyn świata, zarabiając ogromne pieniądze to.. niewierze, że jest to Polak :) Ale jako takiej oferty z tego co słyszałem od Realu jeszcze nie ma, dlatego trzeba czekać. Btw. Gdyby za menadżera miał takiego Kucharskiego to na bieżąco bylibyśmy z ofertami z innych klubów :D

Ja jako fan Bayernu

Tak, wiem :P Jak typujesz w sobotę ? :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287234

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Windows

Tak, wiem :P Jak typujesz w sobotę ? :)

Typować nie typuję, ale oczywiście wierzę, że Bayern wygra. Tak naprawdę liczę jednak na ładny, wyrównany mecz i niech wygra lepszy. Mecz będzie na pewno trudny dla obu drużyn, chociaż obawiam się, że Bayern będzie myślami już w finale LM. Za to Dortmund na pewno będzie zmotywowany maksymalnie, bo zdobycie Pucharu da im pierwszy w historii dublet.

Co do plotki o przejściu Piszczka do Realu, to nie wierzę w to. Nie mówię jednak, że Łukasz nie poradziłby sobie w takim klubie, zwłaszcza, że już rok temu pisałem, że chcę go w Bayernie. Po kolejnym sezonie w którym jest najlepszym prawym obrońcom ligi, Piszczek potwierdził, że stać go na grę na najwyższym poziomie, a Bayern przecież potrzebuje prawego obrońcy (Lahm znów na lewo, Piszczek na prawo, Alaba niech wraca na swoją podstawową pozycję pomocnika). Wkurzę się, jeśli znów zawodnik z Bundesligi odejdzie i zostanie gwiazdą, a Bayern nawet na nie spojrzy na niego i nie powalczy. Kiedyś Bayern miał prostą politykę: bierzemy najlepszych z ligi. A teraz męczą się i szukają byle gdzie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287237

Stade Rennais - Montpellier HSC 0-2

MHSC jest już co raz bliżej sprawienia jednej z największych niespodzianek w historii francuskiej piłki i wygrania ligi. 13 pod względem budżetu drużyna miała dziś bardzo dużo szczęścia zarówno pod bramką Benoit Costila jak i swoją własną. Po dramatycznym meczu z Evian, który skutkował zawieszeniem do końca sezonu głównego playmakera Younesa Belhandy, obawiałem się, że presja, która jeszcze wzrosła po wczorajszej wygranej Paryża będzie zbyt wielka dla drużyny z Langwedocji. Okazało się zupełnie inaczej. Brak Belhandy był zupełnie niewidoczny, a jego naturalny zmiennik Remy Cabella zagrał fenomenalne spotkanie i miał udział w obu bramkach. Świetny mecz zaliczył także młodziutki Benjamin Stambouli, który totalnie zdominował środek pola i kto wie czy na stałe nie wygryzie ze składu nieobecnego za kartki Marco Estrady. Dobre spotkanie również rozegrał Souleymane Camara, który nie strzelił pechowej jedenastki w 99 minucie meczu z Evian w ostatniej kolejce przy stanie 2-2. Niewidoczni byli Utaka oraz Giroud, ale na szczęście nie miało to większego znaczenia w tym meczu.

Drużyna z Langwedocji jest po tym meczu liderem w Ligue 1 z 3 punktową przewagą nad Paryżem i lepszym ewentualnym bilansem bramkowym. Za tydzień arcyważny mecz z Lille OSC, który trzeba wygrać, a w najgorszym wypadku zremisować. Później już tylko wyjazd do Auxerre i można świętować.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287240

Co do plotki o przejściu Piszczka do Realu, to nie wierzę w to.

Czemu ? Real od powrotu Floro robił juz zakupy w Bundeslidze i wyszły im one zdecydowanie na plus (Khedira, Ozil), więc może skusza się na kolejnego piłkarza z niemieckiej ligi. Real raczej nie patrzy czy Polak czy kto, ważna forma, a tą Piszczek ma na wysokim poziomie. Najlepszy prawy obrońca jednej z najlepszych lig świata, więc to bardzo możliwe, że Real zwrócił na niego uwagę. Jako kibic Realu...jestem zdecydowanie na tak.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287241

Pierwsza sprawa to wiarygodność telewizji (czy gazeta to była) która to podała. Może nie znam się na mediach hiszpańskich, ale o "La Sexta" kompletnie nie słyszałem.

Poza tym, Real kupuje zawodników nie patrząc tylko na ich umiejętności, ale też na medialność danych zawodników, na popularność w mediach światowych.

Mówisz o Ozilu i Khedirzę, którzy przyszli z Bundesligi. Pamiętajmy jednak, że przede wszystkim przyszli do Realu po mistrzostwach. To tam ich nazwiska nabrały znaczenia, można by rzecz, że byli odkryciami tych mistrzostw i dlatego też Real po nich sięgnął.

Nie mówię, że taki transfer jest niemożliwy. Jak wiemy, w każdej plotce jest ziarno prawy, dlatego jeśli nasza kadra dobrze zagra na Euro, to kto wie ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287245

Poza tym, Real kupuje zawodników nie patrząc tylko na ich umiejętności, ale też na medialność danych zawodników, na popularność w mediach światowych.

Mit, legenda, baśń :P To nie jest już Galaktyczny Real nastawiony tylko i wyłącznie na podróże po Azji z Becksem na czele. Pierwszy rok po powrocie Floro to wielkie transfery jak CR7 czy Kaka, później Real zdecydowanie znormalniał. Mourinho ma więcej władzy niż jakikolwiek inny trener w ostatnich 12 latach w Realu i on napewno nie patrzy na medialności. Zresztą prawdopodobny konkurent Piszczka, czyli Arbeloa zbyt medialny nie jest...a gra.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287246

Piszczek w Realu? Zajebisty pomysł. Nie wiem czemu w polskiej mentalności istnieje coś w stylu "Polak? W Realu? Wszyscy Polacy przecież ssą...". Fakty są takie, ze Łukasz dwa lata z rzędu został wybrany najlepszym prawym obrońcą Bundesligi (...czy to przypadkiem nie jest obecnie trzecia liga na świecie?) + w tym sezonie został wybrany do jedenastki sezonu (nie wiem jak było rok temu).

Piszczek IMO zjada Arbeloę, jeśli chodzi o grę ofensywną, natomiast w defensywie nie wydaje mi się, by był gorszy. Za Hiszpanem przemawia na pewno to, że jest... Hiszpanem. Ponadto Łukasz jest wciąż młody (26 lat) i choć Borussia zrobiła dla niego bardzo wiele, to jednak to chyba ten czas, by pójść dalej - pokazał, że poprzedni sezon to nie był przypadek, udowodnił, że może wiele i powinien spróbować zrobić ten krok do przodu. Jasne, można powiedzieć "i tak będzie siedział na ławie", ale to jest ryzyko. Chyba warto je podjąć, tym bardziej, że Real rozgrywa tyle meczów w sezonie, że Mourinho jakby się uparł, mógłby obu dać pograć tyle, by nie narzekali. Dla mnie duet Piszczek - Marcelo na bokach obrony to byłaby wielka broń Realu.

Fajnie się dzieje z tą polską piłką. Jeszcze niedawno było słabo, a teraz mamy w kadrze najlepszego piłkarza sezonu w Bundeslidze, jednego z najlepszych DR na świecie i świetnego Błaszczykowskiego, który dużo zyskał na kontuzji Goetze, a myślę, że sam zespół tak bardzo jego nieobecności nie odczuł. Miło poczytać, nawet jeśli to ploty, o możliwym przejściu Lewego do City czy Chelsea, Kuby do Liverpoolu czy Piszczka do Realu.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287289

Ja chętnie zobaczyłbym Piszczka w Realu, jednak jak dla mnie problemem jest to, że może nie wytrzymać presji i grać totalną padakę, może też po prostu całkowicie stracić formę, czyli równocześnie markę, cenę, zaufanie w własne możliwości... Dobrym przykładem jest choćby pewien zawodnik z Holandii - Royston Drenthe. Przyszedł do Realu jak wielka gwiazda młodzieżowej reprezantacji Holandii, Ajaxu. W debiucie walnął ładną bramkę, później słuch o nim zaginął, zjadła go presja. O ile transfer Piszczka faktycznie dojdzie do skutku, będę trzymał za niego kciuki, żeby był pierwszym polakiem który będzie regularnie wychodził w pierwszym skladzie Realu. Jak dla mnie, Real zaczeka z ewentualnym transferem Łukasza po Euro, żeby przekonać się co do niego na 100%, jak to było z Khedirą i Ozilem. Co do rywalizacji z Arbeloą. Wiele ludzi pisze, że to słaby zawodnik, no ale błagam was - przecież on często wybiega w składzie Hiszpanii ! Innym, baaardzo ważnym argumentem który przemawia za Alvaro, jest fakt że to Hiszpan i o ile się nie mylę wychowanek Realu, których wiadomo, na Santiago Bernabeu zbyt wielu już nie ma ( jest ktoś oprócz Casillasa w pierwszym składzie ? )
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287310

Royston Drenthe. Przyszedł do Realu jak wielka gwiazda młodzieżowej reprezantacji Holandii, Ajaxu.

Oj, tu żeś dobrze napisał. Sam jestem jednym z tych, którzy widzieli w nim wielką gwiazdę Realu. Nie zapomnę bramki z Milanem :grin: Teraz gdzieś chłopak gnije na wypożyczeniu :(

--

Co do Piszczka w Realu, to miałby dość ciężko. Wyobraźmy sobie taką sytuację: Łukasz pomyka sobie codziennie z takimi ludźmi jak Benzema, Ronaldo czy inny Ozil, a na ławce The Great One. I co? Nadchodzi czas zgrupowania reprezentacji :twisted:

Ja może nie powinienem, ale mam w głowie jeszcze jedną zabawną sytuację w głowie: Piszczek zapoznaje się z zawodnikami Realu. Pierwsze zdania Europejczyków:

"Polak? TO TEN OD KOKO KOKO!" Wybaczcie mój prymitywny humor.

Teraz na serio: co do Arbeloy (y?) to jest dobry obrońca. Odkąd Ramos gra w środku to ten jako tako sobie radzi. Nie potrafię porównać gry tych dwóch panów, bo rzadko oglądam Bundesligę.

Bardzo chciałbym zobaczyć w ulubionym klubie Polaka. Co prawda był Dudek, ale to był bardziej kibic Realu niżeli piłkarz. Byłbym na pewno bardzo dumny i Łukasz mógłby z godnością wypinać logo PZPN na sercu. Tyle w temacie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287317

Royston Drenthe. Przyszedł do Realu jak wielka gwiazda młodzieżowej reprezantacji Holandii, Ajaxu.

Feyenoordu.

Teraz gdzieś chłopak gnije na wypożyczeniu :(

Nie gnije, tylko gra świetnie w Evertonie. Jakie było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem w akcji piłkarza, który w Madrycie grał ogony. Świetna lewa noga (zarówno strzał z dystansu, jak i długi cross) i ciąg na bramkę. Zapewnił "The Toffees" sporo punktów, a początki w tym klubie też miał ciężkie. Piłkarz stworzony na Ligę Angielską i chciałbym żeby Everton go wykupił (z czym będzie ciężko z uwagi na sytuację finansową klubu z Liverpoolu).

Ja jestem przeciwnikiem transferu Piszczka. Kiedy usłyszałem o zainteresowaniu Realu naszym reprezentantem pomyślałem "nie idź tam". Zbyt dużo piłkarzy, nawet lepszych od Łukasza, przejechało się już na przeprowadzce do Królewskich. Łukasz w ofensywie jest świetny, ale zdarzają mu się błędy w obronie. U Mourinho zrobisz głupią wpadkę i cię nie ma w składzie. Może jemu akurat by się udało, nie wiem. Dla mnie powinien zostać w klubie, w którym ma niepodważaną pozycję i jest mistrzem Niemiec.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287330

Również słyszałem. Jak w kwestii Roberta jestem aby pozostał jeszcze w BVB tak wydaje mi się, że jeśli pojawi się dla Łukasza taka oferta to powinien ją przyjąć. Na lidze hiszpańskiej się nie znam, ale jeśli rywalem Piszczka miałby być Arbeloa to wygląda to zachęcająco.

Arbeloa jest solidnym obrońcą, ale tylko tyle można by powiedzieć o jego grze. Piszczek ma atut w szybkości i przebojowości. Jako były napastnik grający na pozycji bocznego obrońcy według mnie pasuje do ligi hiszpańskiej, gdzie przede wszystkim boczny obrońca powinien umieć dobrze atakować i w dalszej kolejności dobrze bronić dostępu do bramki :) .

Może nie znam się na mediach hiszpańskich, ale o "La Sexta" kompletnie nie słyszałem.

Marca i As także informowały o zainteresowaniu Piszczkiem, dodatkowo ponoć jego zdjęcie znalazło się na pierwszej stronie (czy tak było nie wiem), więc aż taką plotką to ewentualny transfer może nie być :) .

Za transferem przemawia to, że Real ma straszną dziurę na prawej stronie. Sam Mourinho mówił, że priorytet to kupno prawego obrońcy. Zobaczmy, że na tej pozycji grał w tym sezonie najwięcej Arbeloa, ale i także Varane, Altimtop, Lass i nawet Fabio Coentrao :) . Co do samego Piszczka to ktoś podobno podsunął pomysł jego transferu do Królewskich, a tam wszyscy szybko podłapali temat i są pod wrażeniem jego umiejętności.

Ja jestem przeciwnikiem transferu Piszczka. Kiedy usłyszałem o zainteresowaniu Realu naszym reprezentantem pomyślałem "nie idź tam". Zbyt dużo piłkarzy, nawet lepszych od Łukasza, przejechało się już na przeprowadzce do Królewskich. Łukasz w ofensywie jest świetny, ale zdarzają mu się błędy w obronie. U Mourinho zrobisz głupią wpadkę i cię nie ma w składzie. Może jemu akurat by się udało, nie wiem. Dla mnie powinien zostać w klubie, w którym ma niepodważaną pozycję i jest mistrzem Niemiec.

To to już w ogóle herezja jak dla mnie. Już nie raz słyszałem podobną opinię na ten temat, a w tym sezonie kilka razy graczom Realu zdarzały się strasznie słabe mecze i jakoś nikt specjalnie nie musiał przesiadywać na ławce (chyba jedyny większy przypadek jaki mi przychodzi do głowy to Kaka, który i tak dostawał multum szans na pokazanie, że jednak coś tam jeszcze pamięta z najlepszych lat). Tak to zazwyczaj 1-2 mecze na ławkę i później znowu widzieliśmy piłkarza w pierwszym składzie.

Wiadomo, że Piszczek nie będzie miał takiej pozycji jak w Dortmundzie, ale trzeba popatrzeć też na to tak, że konkurencji na swoją pozycję, jeśli na prawą obronę Real kupi tylko jego, tak na prawdę nie będzie mieć zbyt dużą :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287335

maly619 napisał/a:

Może nie znam się na mediach hiszpańskich, ale o "La Sexta" kompletnie nie słyszałem.

Marca i As także informowały o zainteresowaniu Piszczkiem, dodatkowo ponoć jego zdjęcie znalazło się na pierwszej stronie (czy tak było nie wiem), więc aż taką plotką to ewentualny transfer może nie być :) .

Tak wiem, ale informacje te pojawiły się na następny dzień (albo na następny dzień informowały o tym nasze media) i wtedy, gdy zobaczyłem "As" i "Marca", to uwierzyłem, że jednak jest coś na rzeczy.

Z innych informacji transferowych, to HSV potwierdziło transfer Rudniewa. Podobno kosztował on 3.5 mln euro, co wydaje mi się dosyć małą kwotą jak za zawodnika, o którym mówiło się, że jest lepszy od Roberta. Zobaczymy co z tego będzie, ale myślę, że Rudniew sobie bez problemu poradzi, zwłaszcza, że z HSV odszedł Petric, a poza Guerrero nie ma tam wielkiej konkurencji w napadzie.

Poza tym, coraz głośniej słychać o przejściu snajpera Montpellier, Oliviera Giroud do Bayernu. Euz zapewne będzie się wkurzać jeśli dojdzie to do skutku, a ja widząc jak go wychwala i chciał go nawet w Barcelonie, jestem pełen optymizmu ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287336

Jakiś prezes czy dyrektor Borusii powiedział, że Real nie złożył żadnej propozycji transferu Piszczka a poza tym ten nie jest na sprzedaż. Dla mnie na razie nie ma tematu. Tak samo jak z transferem Roberta. Raczej nie odejdzie, a póki nie ma konkretów to nie ma co si podniecać.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287350

Jakiś prezes czy dyrektor Borusii powiedział, że Real nie złożył żadnej propozycji transferu Piszczka a poza tym ten nie jest na sprzedaż. Dla mnie na razie nie ma tematu. Tak samo jak z transferem Roberta. Raczej nie odejdzie, a póki nie ma konkretów to nie ma co si podniecać.

Fakt, w jakimś oświadczeniu Micheal Zorc mówił, że Łukasz i Robert nie są na sprzedaż za żadne pieniądze.

Btw. Gdyby rzeczywiście wszystkie domniemane transfery BVB doszły do skutki to klub pozbył by się oprócz Kagawy i Barriosa również Hummelsa, Piszczka, Lewandowskiego, Goetze'go i nawet Kuby. Również Perisic i Gundogan wypowiadali się kiedyś, że nie są zadowoleni z tego, że rozpoczynają mecz z ławki rezerwowej. A jak wiemy Borussia do tego nie może dopuścić, ponieważ mają swoje plany i aspiracje na przyszły sezon ( LM - zwłaszcza po poprzednim sezonie, ponownie liga ), a bez tych piłkarzy klub by nie istniał.

Zakupili Reusa za 17mln, podczas gdy z reguły ograniczali się do max. 5mln, stosując taktykę, że lepiej kupić kogoś młodego i perspektywicznego ale zarazem taniego ( patrz. Kagawa kupiony za kilkaset tys. Obecnie po kilku sezonach wart kilkanaście mln ) niż przepłacać. Taktyka taka wiązała się również z długoterminowym planem wyjścia z kłopotów finansowych, jeszcze z końca lat 90. Jak widać - skuteczna. A tutaj nagle wydatek takiej kwoty, więc na pewno wiedzieli i zakładali, że ktoś zostanie sprzedany ( myślałem, że Goetze ale wpadła mu kontuzja ), padło na Japończyka. Także ciężko uwierzyć w to, że pozwolą odejść Robertowi czy Łukaszowi, którzy notabene są kluczowymi graczami.

Bez wątpienia po dwóch sezonach zakończonych mistrzostwem sami zawodnicy mają wysokie oczekiwania finansowe, dlatego dużo umów nie zostało przedłużonych ( wg to większość się jakoś na przestrzeni 2013/2014 roku kończy, dlatego tak dużo spekulacji ). Ale ostatecznie mi się wydaje, że zostaną one sfinalizowane. Po prostu klub będzie musiał płacić większa pensje - nie trza było się pchać na mistrza :D Sam Robert obecnie zarabia 1,5mln rocznie, a już kilka tygodni temu odrzucił ( a w zasadzie Kucharski ) ofertę na 3mln rocznie i oczekują 6mln i więcej. I kub i tak zapewne tyle wyłoży. Nie sądzę aby pozwolił odejść dwóm najlepszym strzelcom.

Czytałem też, że BVB to jest też jeden z niewielu klubów niemieckich, które przynoszą dochody. Frekwencja na każdym meczu u siebie 81tys. widzów ( max ), czyli najwyższa w lidze i gdzieś blisko rekordu w całej historii. Merchandise na wysokim poziomie ( po odejściu Kagawy stracą trochę na fanach z Japonii, ale i tak będzie na świetnym poziomie - albo dojdzie jakiś Japoniec :D ). Również dochody od sponsorów, pieniądze za mistrzostwo, transmisje telewizyjne ( na samym Eurosporcie tylko raz nie puścili ich meczu ), etc. To wszystko daje ogromne pieniądze.

Podsumowując klub musiał się liczyć z podwyżkami i zapewne takie będą i koniec końców piłkarze zostaną. Chociaż czytając niektóre newsy to sprostać oczekiwaniom finansowym menadżera Roberta to łatwo nie będzie :D

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287368

BVB to obecnie najlepiej prowadzony klub na świecie. Który klub zdobywa tytuły, a do tego ma zysk? W Anglii, czy Hiszpanii tego nie zobaczysz, a nawet jeśli mają zysk, to jest on niewielki. Borussia zysk osiąga bardzo dużo, a niedawno podpisali nowe umowy sponsorskie i to za bardzo dużą kasę. Także w klubie dzieje się bardzo dobrze, polityka klubu przynosi skutki i teraz tylko utrzymać przy sobie jak najwięcej zawodników, żeby to dalej tak działało.

BTW. Borussia dała ofertę kontraktu Kubie. Jestem niesamowicie ciekaw co zrobi. Borussia to klub, który nie lubi czekać z ofertami i dawać dużo czasu zawodnikom. Jeśli dają ofertę, to oczekują, że zawodnik ją przyjmie. Kuba natomiast nie może być pewien swego w Borussii. Już w poprzednim sezonie miał problemy, a teraz dojdzie Reus. Oczywiście nie wiadomo jak będzie wyglądać taktyka BVB na przyszły sezon, ale Błaszczykowski może miec problemy z regularną grą.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/128/#findComment-287377

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...