Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Ostatnio Gerard zostawił w swoim aucie otwarte drzwi - ponoć zapomniał torby ze sprzętem na trening, a kiedy wrócił, drzwi już nie było. Kierowca autobusu, co zdążyć chciał na czas, w drzwi przypierdolił, i wjechał prosto w las (jak śpiewał Kukiz). To wiele mówi o obecnej kondycji psychicznej i koncentracji Waka-Waki (a szkoda, bo w formie jest czołowym stoperem świata). Dobrze, że Masch może go w każdej chwili zastąpić :)

100% true! Pique ostatnio jest mentalnie poza boiskiem... a potem zdziwienie, że z Osasuną wdupiamy.

No a jednak dałeś się sprowokować :wink:

Na szczęście nie tak, że pojechałem z góry na dół po składzie Królewskich, nie? 8)

Bedac w Barcelonie przez miesiac, bylem na meczu zarowno FC jak i Espanyolu, obecnie fajniejsza atmosfera mimo 4razy mniejszej publiki ma Espanyol.

Zreszta sporo sie tam zmienilo, bo obecnie trybuny Espanyolu sa wolne od polityki, FC Barcelony tez, od kiedy wyjebano skrajne ekipy.

Ale doping i zywiolowosc trybun swietne byly na Espanyolu, na Barcie jeden wielki piknik i domowe przedszkole.

Trudno się dziwić - Barca jest tak wypromowaną marką, że spora część fanów to laiki, które mają jakąś tam wiedzę tylko o Blaugranie, Realu i może jeszcze ManUtd. :twisted:

Jakos wczesniej nie wygrywali, choc wypiepszali wiecej. Barca tez sporo wydaje, wytrzezwiej :D

Jeśli podstawowy skład Barcy to w tym sezonie VV - Alves, Pique, Puyol, Abidal - Xavi, Fabs, Iniesta - Villa, Messi, Pedro (ew. Cuenca/Alexis), to przez ostatnie 3 lata FCB kupiła Villę, Fabregasa (wychowanek) i Alexisa. No, jeszcze kontuzjowany Afellay. Cztery transfery w przeciągu trzech lat to chyba nie tak dużo, c'nie? :twisted:

Jeszcze co do tych rezerwowych - Alexis gra, Fabs gra, Villa leczy kontuzję, Afellay tak samo.

Najbardziej powinno nam wszystkim brakować sytuacji, w których kibice za piękne zagrania potrafili nagrodzić drużynę przeciwną i to zarówno na Santiago Bernabeu jak i Camp Nou.

Też prawda.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277630

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Wytrzeźwiej, bo gadasz takie głupoty, że szkoda czytać.
Albo nie ogarniasz dobrze tego co się dzieje, albo jesteś zbyt zaślepiony swoją sezonową miłością.

Napisałem 4 zdania: pierwsze dwa to subiektywne odczucia (kto jest gwiazdeczką), trzecie dotyczy faktów (ile kosztuje obecny skład), a czwarte przypuszcza pewną ewentualność (zdobycie LL). Na tej podstawie wydedukowałeś, że jestem sezonowcem - pogratulować zdolności przewidywawczych ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277633

KaMaz, bo niestety z Twoich wypowiedzi można to wywnioskować. Pisanie o tym, że CR jest gwiazdeczką to naprawdę temat dla dzieci. Takie wylewy po tym jak Barca traci dziesięć punktów są kompletnie nie na miejscu.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277656

KaMaz, bo niestety z Twoich wypowiedzi można to wywnioskować. Pisanie o tym, że CR jest gwiazdeczką to naprawdę temat dla dzieci. Takie wylewy po tym jak Barca traci dziesięć punktów są kompletnie nie na miejscu.

Sorry for interrupt. "CR jest gwiazdeczką" - to przekonanie jest dlatego, że wypowiada się on tak, a nie inaczej. Co ma do tego strata 10ciu punktów do Barcy? :shock:

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277673

Napisałem 4 zdania: pierwsze dwa to subiektywne odczucia (kto jest gwiazdeczką), trzecie dotyczy faktów (ile kosztuje obecny skład), a czwarte przypuszcza pewną ewentualność (zdobycie LL). Na tej podstawie wydedukowałeś, że jestem sezonowcem - pogratulować zdolności przewidywawczych ;)

Śmieszy mnie gadanie, że Cris to gwiazdeczka. Jest bardzo medialny, ale to genialny piłkarz. Jest cały czas w równej formie, strzela sporo bramek, a dla ludzi to nażelowana ciota. Trzeba naprawdę nie ogarniać pewnych faktów, żeby pisać takie śmieszne rzeczy. Ronaldo to nie Ronaldinho czy Adriano, pracuje na treningach jak na profesjonalistę przystało, co potwierdzają pracujący z nim trenerzy. Jest pewny siebie i bywa w plotkarskich gazetach czy portalach, ale pisanie o nim gwiazdeczka jest nie na miejscu. Chyba, że oglądasz tylko te plotkarskie portale, a nie mecze. Trzeba być fan boyem lub sezonowcem żeby w taki sposób oceniać naprawdę świetnego piłkarza. A drugie zdanie o składzie to podanie faktu, który miał wyraźnie na celu zjechanie Realu za jego politykę co również wskazuje na fakt bycia fan boyem Barcy ponieważ nie wiesz, że Barcelona również nie mało wydaje. Argument kasy przeciwko Realowi nie powinien być wypowiadany przez kibica Barcy, która nie jest lepsza w tej kwestii od Blancos :) Oczywiście mogę się mylić i nie jesteś kibicem Barcy, ale to wtedy oznacza, że nie do końca ogarniasz co się dzieje w tych klubów i dlatego piszesz takie śmieszne rzeczy :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277676

• Urządzenie:  Windows

Oczywiście mogę się mylić i nie jesteś kibicem Barcy, ale to wtedy oznacza, że nie do końca ogarniasz co się dzieje w tych klubów i dlatego piszesz takie śmieszne rzeczy

W ostatnich 10 latach Real wydał na transfery ponad 320 mln więcej.

Patrząc na to ile wydali nie jest to kwota wielka, ale też sporo więcej niż Barcelona, więc można mówić że Real wydaje więcej.

Zarzucanie komuś że nie ogarnia samemu nie znając faktów nie jest zbyt mądre.

Jest cały czas w równej formie

Po ligowym meczu z Barcelona w kilku spotkaniach nawet kibice na Bernabeu na niego buczeli co dowodzi, że znają się na futbolu i wiedzą, że Cristiano w ważnych meczach nie zawsze spisuje się tak samo jak w zwykłych spotkaniach.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277694

Jeśli podstawowy skład Barcy to w tym sezonie VV - Alves, Pique, Puyol, Abidal - Xavi, Fabs, Iniesta - Villa, Messi, Pedro (ew. Cuenca/Alexis), to przez ostatnie 3 lata FCB kupiła Villę, Fabregasa (wychowanek) i Alexisa. No, jeszcze kontuzjowany Afellay. Cztery transfery w przeciągu trzech lat to chyba nie tak dużo, c'nie? :twisted:

O "hicie" transferowym w postaci oddania Eto'o z dopłatą za Ibrahimovicia nie pamiętasz, czy wolisz nie pamiętać? :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277703

Fabregasa (wychowanek)

Jako miłośnikowi Arsenalu otwiera mi się nóż w kieszeni kiedy widzę to stwierdzenie. Nie wypowiadałem się wcześniej w dyskusji Real vs Barca, ale teraz napisze swoje zdanie. Katalończyków kiedyś szanowałem (czasy Ronaldinho, Eto'o i wstecz), ba śledziłem na bieżąco jej wyniki po transferze Henry'iego, ale cała saga transferowa z Fabre w roli głównej sprawiła, że jest to chyba jedyny klub do którego pałam taką niechęcią. To jakich wywiadów udzielał Xavi o tym, że Fabregas jest ich, że jest tylko "na wypożyczeniu" w Arsenalu i na dobrą sprawę jest niewolnikiem Wengera. To jak Pique świrował na punkcie powrotu Fabre, to jak ostentacyjnie założyli mu koszulkę Barcy po wygranym turnieju przez Hiszpanów, pokazuje tylko jaki ten klub ma szacunek do innych. Cały czas bawią mnie komentarze "fanów" Barcy na temat Arsenalu, tylko chyba nikt nie bierze pod uwagę tego aspektu, że gdyby ich kochany klub tak wierzył w Cesc'a nie sprzedałby go w wieku 16 lat do Arsenalu. Śledząc poczynania Kanonierów odkąd pamiętam odnoszę dziwne wrażenie, że to pod skrzydłami Wengera Fabregas pokazał jak dobrym zawodnikiem jest i co w piłce może osiągnąc, i nagle sobie Barca przypomniała, że przecież mają wychowanka, którego tak kochają i potrzebują i muszą go odzyskać za wszelką cenę.

O ile potrafiłem przekonać się do Ronaldo, tak nie przewiduje zmiany mojego stosunku do Barcy przez najbliższych kilka lat i cieszy mnie, że to Real prawdopodobnie wygra ligę. Liczę, że w LM też ktoś utrze im nosa bo są cały czas zbyt pewni siebie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277705

ArriS napisał/a:

Oczywiście mogę się mylić i nie jesteś kibicem Barcy, ale to wtedy oznacza, że nie do końca ogarniasz co się dzieje w tych klubów i dlatego piszesz takie śmieszne rzeczy

Patrząc na to ile wydali nie jest to kwota wielka, ale też sporo więcej niż Barcelona, więc można mówić że Real wydaje więcej.

ArriS napisał/a:

Jest cały czas w równej formie

Po ligowym meczu z Barcelona w kilku spotkaniach nawet kibice na Bernabeu na niego buczeli co dowodzi, że znają się na futbolu i wiedzą, że Cristiano w ważnych meczach nie zawsze spisuje się tak samo jak w zwykłych spotkaniach.

Ja nie bronię Realu jeśli chodzi o transfery i wydane kwoty, bo Real rzeczywiście wydał dużo. Napewno więcej niż Barca. Chodzi mi jednak o to, że Barca też wydała nie mało, jest w czołówce najwięcej wydających klubów, a kibice Barcy atakują zawsze Real, że buduje swój skład na pieniądzach...jakby Barca nie płaciła milionów. Przez całe 10 lat różnica może i wyniosła te 300 mln. Ostatnio jednak Real zmienił swoje podejście. Były czasy Calderona, który wydawał na przeciętniaków duże kwoty(nie mówie tu o Robbenie czy Sneijderze, bo oni akurat są światową klasą), potem Floro wrócił i sypnął kasą za CR7 czy Benzeme, ale są to jak najbardziej trafione transfery, szkoda jedynie wydanej kasy na Kake wtedy. A w ostatnich sezonach Real zdecydowanie się uspokoił i wydaje bardzo rozsądnie i kupuje głównie młodszych graczy bez nazwisk póki co :) Było różnie kiedyś, teraz jest lepiej i argument wydawanej kasy ze strony kibiców Barcy jest naprawdę bardzo śmieszny, tak samo jak to, że w Blancos grają same gwiazdy :) Spójrzcie na Barce, oba klubu są zbudowane z gwiazd :)

Co do Ronaldo. Tak, jest cały czas w równej formie o czym świadczy 120 bramek w 122 meczach. Ładna średnia co? Miewa słabsze mecze jak każdy, ale przez cały sezon jest w równej formie. Zdarzą się może mecz czy dwa, że nic nie strzeli, a potem znowu ma ciąg kilku meczy z bramkami. W tym roku ma już 27 bramek w La Liga :) Gorzej gra z Barcą ? A widziałeś finał Copa del Rey z zeszłego sezonu? A widziałeś ostatni mecz Realu w ćwierćfinale tych samych rozgrywek? Cris był wiodącą postacią w Realu :) Buczenie kibiców? Fani na Bernabeu są bardzo wymagający. Dostało się całej drużynie, za to, że jednak tej Barcy nie udało się pokonać. Fani potrafią gwizdać nawet jak Real wygrywa, ale gra brzydki futbol. Taka ich mentalność.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277708

ArriS, ale czy ktoś (w tym i ja) kwestionuje to, że Cristiano nie jest genialnym piłkarzem? Owszem jest! Nie w tym rzecz. Piszesz, że pracuje na treningach jak na profesjonalistę przystało - oczywiste to zawodowiec. Strzela wspaniałe gole - jasne.

Czepiłeś się jak rzep psiego ogonu o słowo gwiazdeczka. Czemu? Trochę o nim pisała prasa brukowa i w Anglii i w Hiszpanii. Mam Ci to wszystko przypominać? Nikt nie czepia się tego jakim jest PIŁKARZEM. Stąd też to określenie, które według mnie (co jest moją subiektywną oceną) do niego pasuje.

ArriS napisał/a:

Fox Mulder napisał/a:

Określenia fan boy, czy sezonowiec, damn... Wydawanie na transfery to jedno a płacenie piłkarzom pensje to drugie. Wszystkie wielkie kluby wydają na pensje dla piłkarzy ogromne pieniądze, bo u nich grają ci najlepsi. Czepiłeś się znowu nie tego co trzeba. Fox Mulder chyba już Ci wyjaśnił w czym rzecz.

Cały czas bawią mnie komentarze "fanów" Barcy na temat Arsenalu, tylko chyba nikt nie bierze pod uwagę tego aspektu, że gdyby ich kochany klub tak wierzył w Cesc'a nie sprzedałby go w wieku 16 lat do Arsenalu.

W gwoli ścisłości w Hiszpanii jest tak, że juniorzy/piłkarze mogą podpisywać kontrakty dopiero po ukończeniu 18 lat. W Anglii po ukończeniu 16. Jako fan Arsenalu chyba o tym wiesz. Odszedł bo Arsene obiecał mu, że będzie na niego stawiał. Nie było szans go zatrzymać (jego i wielu innych obiecujących młodych piłkarzy, którzy wybierają grę w Anglii; a pamiętać należy jeszcze o tym, że profesjonalny kontrakt to wyższe zarobki). I tak też było. Rozwinął się ogromnie w Arsenalu i nikt tego nie kwestionuje. W tamtym czasie Barcelona nie stawiała na wychowanków w aż takim stopniu jak to ma miejsce obecnie. Klub nie wprowadzał młodych takim strumieniem jak to ma miejsce teraz. Fabregas to wychowanek Barcelony (bo grał tam do 16 roku życia!), który ukształtował się piłkarsko w Arsenalu. Zgadzam się z Tobą, że zachowanie piłkarzy Barcelony było nie na miejscu w stosunku do Arsenalu. Piłkarze, tacy jak wspomniany przez Ciebie, Pique posunęli się o krok za daleko.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277710

Wydawanie na transfery to jedno a płacenie piłkarzom pensje to drugie.

Nie bronię Realu. Wydaje dużo. Bardzo dużo. Często przepłacali. Jednak nie zapominajmy, że Barca również ma sporo wydanych milionów na zawodników. O to mi chodzi. Gadanie, że Real tylko wydaje na transfery...Barca jest w czołówce najwięcej wydających klubów na transfery, ale to Real atakuje się tego typu argumentem. Real przesadzał czesto z wydatkami, ale Barca nie jest lepsza w tej kwestii i tyle. Wystarczy tu przypomnieć Ibre czy Ville, którzy nie mało kosztowali. Barca też sporo wydaje.

A co do gwiazdeczki to wiesz, trochę nie pasuje takie określenie do Crisa. Jest medialny, często pokazują go w plotkarskich mediach, ale to genialny piłkarz mimo tego i własnie dlatego słowo gwiazdeczka nie pasuje tutaj. Dla mnie gwiazdeczka to piłkarz, który jest znany głównie dlatego, że jest w mediach, a na boisku jest jedynie niezły i nie pokazuje nic szczególnego. Cris to gwiazda za równo w mediach jak i na boisku. Napewno nie gwiazdeczka jak Adriano czy Ronaldinho, którzy właśnie stali się takimi gwiazdeczkami znanymi już tylko z różnych wybryków, a nie gry.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277713

W gwoli ścisłości w Hiszpanii jest tak, że juniorzy/piłkarze mogą podpisywać kontrakty dopiero po ukończeniu 18 lat. W Anglii po ukończeniu 16.

Tak tak zdaje sobie z tego świetnie sprawę. Chodziło mi raczej o to, że w oczach fanów barcy Fabre wszystkie swoje umiejętności nabył w szkółce, a Wenger tylko to wykorzystał, bo miał mega zawodnika. Irytuje mnie to umniejszanie zasług Arsene'a jak i Arsenalu w rozwoju Cesc'a. O wielu się mówiło, że mają wielką przyszłość przed sobą, ale przez złe prowadzenie karier i złe wybory ginęli gdzieś i tak kończyła się ich światowa kariera.

Zmieniając temat uważam, że Ronaldo jest gwiazdeczką i osobiście muszę przyznać, że zajebiście go nie znosiłem podczas gry dla ManU. Cris jest tytanem pracy, ale to jego słynne "płakanie" o wszystko podczas meczy było irytujące. Nie wiem co się stało, ale odnoszę wrażenie, że w Realu pod wodzą Mou trochę mu się spoważniało i dojrzał do miana piłkarza z prawdziwego zdarzenia. Jego życie osobiste i to co wyprawia poza boiskiem nie powinno nikogo interesować dopóki nie ma wpływu na to co pokazuje grając. Jest celebrytą i skazany jest na paparazzich którzy będą śledzić każdy jego krok, ale póki utrzymuje taką formę niech robi co chcę.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277718

Zmieniając temat uważam, że Ronaldo jest gwiazdeczką

Ja po prostu definiuje inaczej słowo gwiazdeczka. Dla mnie gwiazdeczka to ktoś kto jest znany z wybryków poza boiskiem, a nie ze swojej gry, jak obecnie Dinho czy kiedyś Ronaldo(z Brazylii) w pewnym momencie. Z kolei Cris jest gwiazdą medialną, ale przy tym utrzymuje świetną formę i nie nazwałbym go przez to gwiazdeczką. No, ale rozumiem o co Wam z tych chodzi. No jest czesto w różnych mediach nie związanych ze sportem. Mimo wszystko ja inaczej definiuję słowo gwiazdeczka i jak dla mnie, do Crisa to nie pasuje. Tyle.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277723

Co do Ronaldo. Tak, jest cały czas w równej formie o czym świadczy 120 bramek w 122 meczach. Ładna średnia co? Miewa słabsze mecze jak każdy, ale przez cały sezon jest w równej formie. Zdarzą się może mecz czy dwa, że nic nie strzeli, a potem znowu ma ciąg kilku meczy z bramkami. W tym roku ma już 27 bramek w La Liga :) Gorzej gra z Barcą ? A widziałeś finał Copa del Rey z zeszłego sezonu? A widziałeś ostatni mecz Realu w ćwierćfinale tych samych rozgrywek? Cris był wiodącą postacią w Realu :) Buczenie kibiców? Fani na Bernabeu są bardzo wymagający. Dostało się całej drużynie, za to, że jednak tej Barcy nie udało się pokonać. Fani potrafią gwizdać nawet jak Real wygrywa, ale gra brzydki futbol. Taka ich mentalność.

A jaki ma bilans Real w konfrontacjach z Barcelona odkąd przybył Ronaldo?

Jedno zwycięstwo w ponad 10 meczach.

Nie kupowano go żeby strzelał po 100 goli w sezonie tylko żeby wygrywać tytuły zachwycał w meczach z Barceloną. Fakt w ostatnich meczach trochę lepiej grał ale w ligowych meczach grał piach w LM też go nie było.

To jakich wywiadów udzielał Xavi o tym, że Fabregas jest ich, że jest tylko "na wypożyczeniu" w Arsenalu i na dobrą sprawę jest niewolnikiem Wengera. To jak Pique świrował na punkcie powrotu Fabre, to jak ostentacyjnie założyli mu koszulkę Barcy po wygranym turnieju przez Hiszpanów, pokazuje tylko jaki ten klub ma szacunek do innych

Pique to jego przyjaciel jeszcze ze szkółki Barcelony Xavi Puyol koledzy z reprezentacji, w której panowała świetna atmosfera i na pewno oni zakładając mu koszulkę Barcelony wiedzieli że chce do nich dołączyć również w klubie.

Odbiegając od problemów i gwiazdeczek z Hiszpanii.

Maciej Rybus podobno podpisał kontrakt z Terekiem Grozny i odejdzie zaraz po rewanżu,

już widzę jak walczy o każdą piłkę w meczach ze Sportingiem mając podpisany kontrakt z Rosjanami.

Powinni go sprzedać od razu lub przynajmniej nie ogłaszać tego przed samym meczem bo kibice będą mu się szczególnie przyglądać czy wkłada serce do gry czy nie.

Jeśli tak ma wyglądać podbój Europy przez Legie to już się boję o Stary Kontynent. :D

Szkoda że zamiast się wzmacniać przed rozgrywkami europejskimi polskie kluby najczęściej się osłabiają.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277735

A jaki ma bilans Real w konfrontacjach z Barcelona odkąd przybył Ronaldo?

Jedno zwycięstwo w ponad 10 meczach.

No tak, przecież GD jest ważniejsze od wygrania całej ligi.

Potem się dziwimy, że te mecze to jedne wielkie zadymy, skoro media robią z nich coś najważniejszego na świecie. Niech jeszcze Barca wygra następny mecz w lidze z Realem, to już widzę, jak fani Barcy będą zaznaczać, że to oni wygrali oba GD, bo co to jest wygranie ligi przecież...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/115/#findComment-277740

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...