Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Swoją drogą przydałby się drużynie rozgrywający z krwi i z kości, bo z całym szacunkiem do dobrej gry Obraniaka, to rozgrywający z niego marny :) .

To teraz wskaż takiego :P

Dokładnie :) Oby tylko Franz nie postawił na Mierzejewskiego.

Capello złożył rezygnację ze stanowiska trenera reprezentacji Anglii! To na pewno ciekawa informacja, jak wiemy Fabio miał odejść dopiero po Euro, a okazuje się, że żegna się już teraz. Dla mnie totalne zaskoczenie, ciekawe jaki jest tego prawdziwy powód. Co do następcy, stawiam na Harry' ego Redknappa, innych pomysłów nie mam.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277021

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Windows

Dla mnie totalne zaskoczenie, ciekawe jaki jest tego prawdziwy powód.

Podobno powodem jest odebranie opaski kapitana Terremu. Opaskę odebrał mu angielski związek piłkarski, za aferę rasistowską z jakiegoś tam spotkania. Capello uznał, że jest to ingerencja w jego zespół i podważanie autorytetu. Dlatego też zrezygnował.

Cała ta decyzja jest mi obojętna, a nawet cieszę się, bo za anglikami nie przepadam, a takie rzeczy na pewno nie pomogą im przed Euro

Co do następcy, stawiam na Harry' ego Redknappa, innych pomysłów nie mam.

A czy Redknapp nie brał udziału w jakiejś aferze? Coś słyszałem, że brał jakąś kasę od managerów piłkarzy czy coś. Wątpię, żeby taka osoba została wybrana na selekcjonera kadry.

No chyba, że został oczyszczony z zarzutów, wtedy też stawiałbym na niego.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277025

Tak, Harry był oskarżony cztery lata temu, dlatego wówczas postawiono na Capello,a nie na niego. Teraz Redknappa oczyścili i uniewinnili, więc nie widzę przeszkód, by został selekcjonerem, przymierzany jest już długo na to stanowisko.

Odebranie opaski Terry'emu i ingerencja? Też bym się wkurwił, Fabio nie da sobie w kaszę dmuchać, więc postąpił słusznie, choć ja tak jak i ty, do Anglików specjalnie sympatii nie mam.

EDIT:

"Kto poprowadzi Anglię na Euro 2012? Według bukmacherów sprawa wygląda tak: Harry Redknapp 4/9, Roy Hodgson 8/1, Jose Mourinho 8/1, Alan Pardew 12/1"

Pardewa i Hodgsona w ogóle nie brałbym pod uwagę, ale Mourinho? Kto wie, ale czy Real by się zgodził na łączenie funkcji przez Mou? Wątpliwe.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277026

To teraz wskaż takiego :P

Otóż tutaj jest pies pogrzebany, bo w Polsce aktualnie chyba takiego nie znajdziemy :)

Ostatnio czytałem ciekawy felieton na temat ustawienia na Euro i nie miało tam być typowego rozgrywającego ;) . W takim ustawieniu by był zagęszczony środek pola z 3 pomocnikami defensywnymi ppotrafiącymi kreować także grę i równocześnie bronić dostępu do bramki ( Dudka, Murawski i Polanski, który pokazał, że nie źle potrafi grać do przodu ). Może to było by właśnie dosyć dobre rozwiązanie ? :) Ofensywna piłka z równoczesnym murowaniem dostępu do bramki, szybcy skrzydłowi no i oczywiście Lewandowski na szpicy.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277037

O. To może być naprawdę fajne rozwiązanie, a Obraniak byłby jako ew. zmiennik na lewym skrzydle lub do zmiany taktyki w razie niekorzystnego wyniku. Pomysł interesujący i przyznam, że możliwy do zrealizowania. Dudka z Murawskim bronią tytułów, a Polanski gra bardziej do przodu, ale nadal jest to 4-3-2-1. Chociaż ja nadal uważam, że Matuszczyk > Polanski bez wątpienia.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277042

Inna sprawa, że Boruc najlepsze niestety ma już za sobą.

To, że teraz jest trudniejszy dostęp do meczów z jego udziałem nie oznacza, że najlepsze lata ma za sobą. Akurat ciągle dochodzą sygnały, że Arczi został bohaterem Fiorentiny, czy uznany najlepszym graczem drużyny. Akurat we Włoszech ma lepsze pole do popisu, niż w Szkocji, gdzie umiejętności na wysokim poziomie mógł sprawdzać, prócz pucharów, 4 razy z Rangersami.

Ja mam nadzieję, że właśnie Wasyl będzie grac u nas na środku z Perquisem i Smuda przekona się do tego ustawienia.

Ja natomiast mam nadzieję, że Wasyl postoperuje, ale z Głowackim, mimo wszystko. :)

Ja się tym faktem jakoś wielce nie przejąłem, bo nigdy nie byłem wielkim fanem Murawskiego, a sam postawiłbym na duet Dudka, Matuszczyk.

Co do Polanskiego, to ostatnio wrócił on do pierwszego składu Mainz i zaczyna zadziwiać, bo jak się okazało, ten facet potrafi coś w ofensywie :D

Jak już wspominałem, trzymam kciuki za Matuszczyka. Dudka to typowy przecinak, natomiast Adam mógłby pełnić rolę takiego łącznika defensywy z ofensywą, bo pokazał, że potrafi zagrać fajną piłkę w ataku.

A co do Polanskiego to w pierwszej połowie meczu z Schalke przecierałem oczy ze zdumienia, jak szarżował w kontrach i rozgrywał piłę. Wszędzie było go pełno. Aczkolwiek życzę mu spadku formy i braku powołania (na bank) na Euro.

Jeśli chodzi o wspomnianego wyżej MIerzejewskiego to dla mnie przereklamowany już piłkarz. Turcy wywalili na niego kupę kasy i bardzo dużo osób w Polsce pomyślało od razu, że jest on niesamowitym piłkarzem.

Właśnie raczej większość obytych w temacie zastanawiało się, co takiego zobaczyli w nim Turcy, czego nie widzieli eksperci i kibice w Polsce. 5mln euro za Mierzejewskiego to o 4 mln za dużo. Pytanie, jak to się stało, że dopiero teraz smaglawcy się w tej kwestii obudzili.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277043

To, że teraz jest trudniejszy dostęp do meczów z jego udziałem nie oznacza, że najlepsze lata ma za sobą. Akurat ciągle dochodzą sygnały, że Arczi został bohaterem Fiorentiny, czy uznany najlepszym graczem drużyny. Akurat we Włoszech ma lepsze pole do popisu, niż w Szkocji, gdzie umiejętności na wysokim poziomie mógł sprawdzać, prócz pucharów, 4 razy z Rangersami.

To, że Boruc gra dobrze to nie dało się nie słyszeć ( i widzieć) i zbudował sobie mocną pozycję we Fiorentinie, ale mimo wszystko jak dla mnie kiedyś lepiej bronił. Inna sprawa, że jest w wieku najlepszym dla bramkarzy według "specjalistów" od piłki. Może jeszcze będzie głośno o nim zobaczymy.

Luk zgodzę się z Tobą w kwesti trudniejszego dostępu do meczów Boruca. Jednak jego obrony w meczach LM bardziej trafiały do odbiorców w Polsce ( w tym i do mnie) niż parady z ligówek. Może jak był na topie to wszelkie cudownie obronione strzały były bardziej emocjonująco przekazywane w mediach ( jak teraz dzieje się ze Szczęsnym).

Właśnie raczej większość obytych w temacie zastanawiało się, co takiego zobaczyli w nim Turcy, czego nie widzieli eksperci i kibice w Polsce. 5mln euro za Mierzejewskiego to o 4 mln za dużo. Pytanie, jak to się stało, że dopiero teraz smaglawcy się w tej kwestii obudzili.

O to mi właśnie chodziło. Mierzejewski był dobrym zawodnikiem, ale jak na Polonię. Zapewne niedługo będziemy świadkami kolejnego powrotu ze spuszczoną głową polskiego piłkarza z próby zawojowania Europy...niestety...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277045

• Urządzenie:  Windows

Ostatnio czytałem ciekawy felieton na temat ustawienia na Euro i nie miało tam być typowego rozgrywającego ;) . W takim ustawieniu by był zagęszczony środek pola z 3 pomocnikami defensywnymi ppotrafiącymi kreować także grę i równocześnie bronić dostępu do bramki ( Dudka, Murawski i Polanski, który pokazał, że nie źle potrafi grać do przodu ). Może to było by właśnie dosyć dobre rozwiązanie ? :) Ofensywna piłka z równoczesnym murowaniem dostępu do bramki, szybcy skrzydłowi no i oczywiście Lewandowski na szpicy.

Smuda nawet testował takie ustawienie w jednym meczu towarzyskim. Nie pamiętam jaki to był mecz, ani jak to wypadło, ale jestem jak najbardziej za. Paradoksalnie (bo jak już mówiliśmy, nie ma u nas porządnego rozgrywającego), to środek pomocy jest u nas najlepiej obstawiony. A może nawet nie najmocniej, ale mamy dużo zawodników na podobnym poziomie na tej pozycji.

Także, ja jestem na tak, zwłaszcza, że jest to ustawienie zabezpieczające najpierw nasze tyły, a dopiero potem stawiające na atak. No, a jeśli coś pójdzie nie po naszej myśli, to można jednego środkowego zamienić, na ofensywnego środkowego, albo i nawet na drugiego, trochę cofniętego napastnika.

maly619 napisał/a:

Ja mam nadzieję, że właśnie Wasyl będzie grac u nas na środku z Perquisem i Smuda przekona się do tego ustawienia.

Ja natomiast mam nadzieję, że Wasyl postoperuje, ale z Głowackim, mimo wszystko. :)

Trochę zapomniałem o Głowackim ;) W sumie, to oby Smuda stawiał na stopera kogoś z trójki: Głowacki, Wasyl, Perquis. Wydaje mi się, że są oni najlepszym wyborem, a najważniejsze pozwolą uniknąć zawodników typu Glik, czy Jodłowiec.

I byłbym zapomniał :P

Właśnie skończył się mecz Pucharu Niemiec, między Stuttgartem, a Bayernem. Nie będę ukrywać, ale obawiałem się trochę tego spotkania. Wszystko poszło jednak dobrze, bo po dobrym spotkaniu Bayern wygrał 2-0.

Ja jestem zachwycony postawą Kroosa. Facet, gdy gra na pozycji 10 (czyli ten wspomniany, brakujący w naszej kadrze rozgrywający :P) gra mega. Oczy dookoła głowy, genialne zagrania, a do tego strzały z dystansu. Oby grał na tej pozycji zawsze, bo niestety na innych już tak dobrze sobie nie radzi.

Okazuje się też, że rację miał Mario Basler, który po ostatniej kolejce powiedział, że problemem Bayernu jest Robben. Dziś usiadł on na ławce i gra Bawarczyków od razu wyglądała lepiej. Sam nie wiem, z czego to wynika, ale już jakiś czas temu zauważyłem, że gdy brakuje Robbena, to od razu lepiej gra Ribery. Oczywiście nie jest tak zawsze, bo sam podniecałem się tym duetem Robbery, ale jednak gdy na boisku jest Robben, to Ribery już tak nie zachwyca.

Już kiedyś o tym pisałem, ale napiszę to znów. Ja sprzedałbym Robbena z Bayernu. Wiem, że to gwiazda, wiem ile dał drużynie, ale jednak jego obecność w składzie blokuje ustawienie drużyny i trzeba grac cały czas tym samym, które już każdy zna. Za Robbena można by dostac naprawdę fajną kasę, zwłaszcza, gdyby go wciś jakiemuś City :P

Wspomnę jeszcze o wczorajszym meczu w Pucharze Niemiec BVB. Borussia łatwo wygrała, gola zaliczył Lewy, Piszczek miał asystę. Sam mecz był nudny i było widać, że BVB chce go zagrać na jak najmniejszym obciążeniu nie ryzykując zbytnio (zwłaszcza, że murawa była twarda jak beton i było duże ryzyko kontuzji).

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277049

"Kto poprowadzi Anglię na Euro 2012? Według bukmacherów sprawa wygląda tak: Harry Redknapp 4/9, Roy Hodgson 8/1, Jose Mourinho 8/1, Alan Pardew 12/1"

Tylko nie ten nieudacznik Hodgson. Mało co nie spuścił The Reds na dno tabeli, w tym sezonie też kiepsko mu idzie z West Brom (co prawda przeciętny to zespół, ale np. za Roberto Di Mateo szło im lepiej). Pardew robi dobrą robotę z Newcastle, jednak zatrudnienie trenera pracującego do tej pory z ligowymi średniakami i zespołami Championship to duże ryzyko. Jedyną rozsądną opcją wydaje się być Redknapp, ale "Koguty" nie będą ułatwiać jego odejścia. Może pogodzi pracę z klubem i reprezentacją? Jedną z opcji może jeszcze być będący bez pracy Hiddink.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277083

Stuart Pearce został tymczasowym selekcjonerem piłkarskiej reprezentacji Anglii. Zastąpił Włocha Fabio Capello, który zrezygnował w poniedziałek z pełnionej funkcji.

To się ostro zaskoczyłem. Ciekawe, ile to tymczasowy ma potrwać. Jeśli do czasu wyboru oficjalnego trenera to okej, ale czuję coś, że to Pearce poprowadzi Anglików na Euro, a jeśli niestety im dobrze by poszło, to zostanie na dłużej, a Redknapp znów się obejdzie smakiem :(

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277098

Wolfsburg - Freiburg 3:2

Niespodziewałem się, że dostanę aż tak dobre widowisko (szczególnie w pierwszej połowie), gdzie jedna drużyna znajduje się nieco poniżej środka tabeli, a druga na samym dnie, a jednak.. było to bardzo dobre spotkanie i atrakcyjne dla każdego kibica. Przyznam, że ostatnio imponuje mi Wolfsburg (szczególnie na swoim boisku), a najbardziej młodziutki Sio (bramki nie strzelił, ale znowu rozegrał bardzo dobre zawody). Już po 13 minutach obejrzeliśmy 3 bramki. Najpierw bramkę strzelił Jiracek, po błędzie defensywy zespołu z Freiburga (jeśli jesteśmy przy defensywie, to trzeba wspomnieć, że nie ma co się dziwić takiej słabej postawy drużyn, skoro tracą one tak wiele bramek), wyrównał Flum, ale już chwilę później strzelił Schafer (ewidentnie bramka ze spalonego, ale jeśli odjąć ten fakt, to asysta Sio po prostu przednia). Tuż przed końcem pierwszej połowy bramkę na 2:2 strzelił Caligiuri (piękna bramka, najładniejsza w tym meczu), który rozegrał dobre spotkanie, brał na siebie odpowiedzialność, strzelał itp, itd. W drugiej połowie było nieco gorzej (szczególnie ostatnie 10-15 min, gdzie tylko po ciekawej akcji Mandzukica mógł się zmienić rezultat), ale i tak było dobrze. Przeważały Wilki, co zaowocowało już drugą bramką Jiracka (bardzo dobre zawody Czecha, trzeba bacznie na niego spoglądać w kontekście walki na Euro z naszymi południowymi sąsiadami) na 3:2. Wynik do końca meczu się nie zmienił. Wolfsburg chciał dowieźć wynik, a Freiburg po prostu się nie kwapiło do odrobienia strat. W ten sposób Freiburg nadal jest na samym dnie, a Wilki już są w środku tabeli i wydaje się, że raczej tam zostaną (w 4 meczach rundy wiosennej - 7 pkt).

Jutro dwa bardzo ciekawe mecze, BVB vs Bayer (15:30) (szczególnie drugi zespół mnie ciekawi, bo już we wtorek grają pierwszy mecz z Barceloną) i Schalke vs Moenchengladbach, czyli rewanż za DFB Pokal (18:30). Pierwsze spotkanie na pewno obejrzę, a drugie już nie wiem. W tym samym czasie będzie leciał mecz Tottenhamu z Newcastle (ciekawi mnie forma Kogutów i jak Cisse będzie się spisywał z rywalem z wyższej półki). Oczywiście nie można jutro zapomnieć o szlagierze, Manchester United - Liverpool ;-)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277241

Ciekawa sytuacja w Chelsea. The Blues przegrali z Evertonem i to 2-0, wiele wskazuje na to, że kariera AVB w Londynie może szybko dobiec końca. Portugalczyk miał fajną wizję, by zrobić z drużyny preferującej grę z kontry team, który mógłby tę grę kreować, ale nie ma odpowiednich wykonawców i Boas przekonał się o tym bardzo szybko. Zastanawia mnie, czy jak poleci (wiadomo, że Roman lubi żonglować trenerami), to kto go może zastąpić? Mocnym kandydatem wydaje się być Mourinho, któremu ponoć przestaje pasować atmosfera na Santiago Bernabeu. Moim zdaniem AVB powinien dostać jeszcze jeden sezon na wpojenie nowym podopiecznym swojej filozofii - w jego poczynaniach widać ewidentnie, że stara się sukcesywnie zastępować tę starą gwardię na nowych.

Tymczasem do małego cyrku doszło w trakcie meczu Manchester United - Liverpool. Przed pierwszym gwizdkiem Luis Suarez nie podał ręki Evrze, ten natomiast po meczu ostentacyjnie celebrował wygraną, "wbiegając" przed przechodzącego Urugwajczyka. Komedia.

Dla zainteresowanych:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=D14W3HJDOgQ - Suarez

http://i.minus.com/iCn6MOjdeRcSr.gif - Evra

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277363

Tak piszecie, piszecie i piszecie o tych ligach angielskich i niemieckich i nie wiadomo jakich...

... a co z ligą hiszpańską?

Martwi mnie postawa najlepszego klubu na świecie, ... tyle punktów starty do realu, co my poczniemy?:(

@Hammer moim zdaniem AVB nie potrzyma w CFC długo... ale przyznacie, że mecz CHelsea Londyn vs. Manchester United to emocjonujący i piękny mecz?: :grin:

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277431

Nie rozumiem jednego. Coś bardzo dziwnego dzieje się z Chelsea. Spójrzmy, mecz z Arsenalem, chociaż przegrany 5:3 był bardzo emocjonujący i obie drużyny dały pokaz świetnego futbolu, indywidualne błędy zdecydowały o zwycięzcy. Spotkanie The Blues i The Citizens również trzymało poziom i niebiescy wygrali. Ostatnie widowisko z Man Utd 3:3 było chyba jak na razie najlepszym meczem roku. I tam również oba zespoły prezentowały swoje największe umiejętności. To jest jedna strona Chelsea, a potem mamy drugą - remis 0:0 z Norwich, 1:1 w męczarniach ze Swansea i porażka z Evertonem. Jak to się dzieje? W takich otwartych meczach, gdzie akcje idą "cios za cios", grają bardzo dobrze, a ze słabszymi drużynami, często szybko tracą jakieś głupie bramki, a potem nie mogą żadnej strzelić, bo rywale bronią się całą drużyną, a CFC nie mają pomysłu na grę. Jak to jest? Słaba mobilizacja? Lekceważenie słabszych rywali? Nie rozumiem.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277444

Tak piszecie, piszecie i piszecie o tych ligach angielskich i niemieckich i nie wiadomo jakich...

... a co z ligą hiszpańską?

Po prostu liga angielska jest dużo ciekawsza niż hiszpańska.W tej drugiej jest dominacja Barcelony i Realu,potem długo długo nic. Oczywiście są kluby jak np. Valencia z przebłyskami,ale to tylko przebłyski.

Czołowe kluby ligi angielskiej reprezentują bardzo podobny poziom,dlatego ludzi bardziej to interesuje.

Co do Barcelony,to oglądałem wczorajszy mecz i sądzę,że to wina Guardioli ,bo podszedł do tego meczu zbyt luźno nie wystawiając podstawowych zawodników.

O grze Pique to już nawet nie wspomnę,słaba forma ostatnio...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/113/#findComment-277455

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...