Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

I tak mnie to nie przekonuje. A w takim wypadku, to ja mogę z każdego wślizgu zrobić "chęć ataku w rywala" i za każdy wślizg należałaby się kartka.

Tak, tylko, że ten "system" dawania kartek jest skomplikowany. Ponieważ gdy jest to faul, który powoduje zatrzymanie akcji, która prowadzi do sytuacji 'sam na sam', to na pewno jest czerwona kartka. W powtórkach można zobaczyć, że gdyby Nani utrzymał się przy piłce, to zapewne wyszedł by na taką sytuację. Poza tym wślizgi dwoma wyprostowanymi nogami nigdy nie były tolerowane przez sędziów i nieważne czy on trafił w piłkę, nogę rywala czy nawet wyrył szlaczek na murawie - to wślizg, który może spowodować poważną kontuzję.

Gdyby Kompany go wyciął to pewnie nikt nie miałby pretensji do sędziego.

Zapewne stałby się obiektem #1 hejtingu fanów United za to, że najprawdopodobniej wykluczyłby Naniego z meczu i z kilku następnych. A Foy ze strony fanów City.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-272910

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

I tak mnie to nie przekonuje. A w takim wypadku, to ja mogę z każdego wślizgu zrobić "chęć ataku w rywala" i za każdy wślizg należałaby się kartka.

Henryk wczoraj też po chamsku chciał liznąć zawodnika Leeds podczas wyprowadzania ostatniej kontry meczu, a arbiter nawet do tego nie wrócił, choć żółta należała się bez dwóch zdań..

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-272938

• Reputacja:   29
  • Status:  Online
  • Urządzenie:  iPhone

http://www.youtube.com/watch?v=XeCLPHTTT2Y

Gdyby Kompany go wyciął to pewnie nikt nie miałby pretensji do sędziego.
Kompany nie musiał trafić Naniego, liczy się zamysł. Mógł nawet sunąć z prędkością ślimaka, atak dwiema wyprostowanymi nogami = czerwo.

No gdyby nie trafił w piłkę, to owszem, należałaby się kartka. Nie do końca wiem jeszcze jaka, ale z pewnością byłoby to zagranie zasługujące na niego więcej aniżeli upomnienie. Problem jest w tym, że lewa noga Kompany'ego NIE BYŁA wyprostowana, jak to sobie imaginujecie.

Tak jeszcze a'propos sędziowania to bardzo podobało mi się to, że sędzia wydymał barcelone w ostatnich derbach. Po tym wszystkim co zrobili dla nich arbitrzy, wyglądało to wspaniale. Nie miałbym nic przeciwko temu, by do końca sezonu sędziowie nie widzieli przewinień rywali(chociaż wiem, że pewnie po tej sytuacji, 'odbiją' to sobie nie raz, nie dwa).

Henry wrócił - Henry strzela. Takiego powrotu oczekiwałem! Kto wie, czy Thierry nie wyprzedziłby w rankingu moich ulubieńców z Arsenalu Bergkampa, gdyby nie transfer przed kilkoma laty do klubu, za którym delikatnie mówiąc nie przepadam. ;-)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-272976

No gdyby nie trafił w piłkę, to owszem, należałaby się kartka. Nie do końca wiem jeszcze jaka, ale z pewnością byłoby to zagranie zasługujące na niego więcej aniżeli upomnienie. Problem jest w tym, że lewa noga Kompany'ego NIE BYŁA wyprostowana, jak to sobie imaginujecie.

Dla mnie ten wślizg nawet na żółta by nie zasługiwał. Patrząc na styl gry na angielskich boiskach oraz na sposób sędziowania, to po prostu odgwizdany faul i koniec tematu wślizgu Kompany'ego. Nie oglądałem tego meczu, więc nie jestem w stanie określić gry obrońcy City jeśli chodzi o faule, bo być może całą swoją grą zasłużył na wywalenie do szatni. W innej sytuacji niesprawiedliwa kartka ;) .

Ale nie mnie to oceniać, bo od tego są sędziowie i widocznie prowadzący to spotkanie widział co innego :) .

Tak jeszcze a'propos sędziowania to bardzo podobało mi się to, że sędzia wydymał barcelone w ostatnich derbach. Po tym wszystkim co zrobili dla nich arbitrzy, wyglądało to wspaniale. Nie miałbym nic przeciwko temu, by do końca sezonu sędziowie nie widzieli przewinień rywali(chociaż wiem, że pewnie po tej sytuacji, 'odbiją' to sobie nie raz, nie dwa).

Dobrą rzeczą właśnie jest to, że Barca straciła pewien ,,parasol bezpieczeństwa". Bo każdy fan Barcy, czy też antyfan mógł zauważyć, że gracze z Katalonii mieli większe przywileje niż gracze innych drużyn.

Ciekawą rzeczą jest też to, że Platini przestał krytykować Real Madryt i chwalić za wszystko Barcelonę ;) . Ostatnio szef UEFA wychwalał zarówno Barce jak i Real za sposób rozdzielania akcji klubu i sprawowania władzy (chodzi o socios ). Ciekawe :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-272981

• Urządzenie:  Windows

Czekałem z tym postem, aż pojawią się wszystkie typowania Kickera. A z czym czekałem? Z podsumowanie rundy w Bundeslidze ;)

Na początek najważniejsze, czyli tabela.

Na czele Bayern, 3 punkty za nim Dortmund, z taką samą ilością punktów Schalke i punkt mniej Gladbach.

Za nimi są już drużyny z większą stratą punktową, ale co chyba ważniejsze, to to, że od tego sezonu, właśnie 4 drużyny maja szansę na grę w Lidze Mistrzów. Oczywiście, sezon jest jeszcze długi, wiele się może zdarzyć, ale chyba nikt nie ma wątpliwości, że walka o mistrza będzie toczyć się raczej między tymi wymienionymi tu drużynami, a najbardziej oczywiście między pierwszą, a drugą.

A wracając do klubów. Jeśli ktoś chociaż trochę zna drużyny w Bundeslidze, na pewno będzie zaskoczony drużyną na 4 miejscu, a mianowicie M'Gladbach. Są oni niewątpliwie największym zaskoczeniem tego sezonu. Zresztą, zobaczmy gdzie byli w poprzednim sezonie. Tak, grali w barażach o utrzymanie.

Ja nie mam wątpliwości, że dobra gra Gladbach wynika z fantastycznej formy Reusa. Zresztą, sam Reus w moich oczach był najlepszym graczem tej rundy. Może i jego statystyki nie są aż tak imponujące (10 goli, 4 asysty), ale na jego korzyść wpływa to, że nie miał w tym sezonie słabych spotkań, oraz to, jak wiele znaczył dla swojej drużyny. Już wiadomo, że Reus po sezonie przechodzi do BVB, a jeśli utrzyma, albo polepszy formę, to BVB będzie miało na prawdę mega skrzydła.

Czy można mówić o jakiś innych zaskoczeniach w tym sezonie? Moim zdaniem raczej nie. Jedynym zaskoczeniem, ale in minus na początku sezonu było HSV, które długo okupowało strefę spadkową. Wydaje się jednak, że wyszli już z kryzysu.

O spadkowiczach nie chce mi się wiele pisać. Chciałbym tylko zauważyć, że drużyny z miejsc 7-15 dzieli tylko 5 punktów, a 15 miejsce, to już bardzo blisko strefy barażowej. Dlatego też liczę na dalsze emocje związane z ligą, nie tylko na górze, ale i na dole.

Przechodząc jednak do wspomnianego rankingu Kickera.

Najpierw jak to działa. Dziennikarze kickera, czyli moim zdaniem jednego z najlepszych magazynów o piłce w Niemczech, wybierają najlepszych zawodników na danej pozycji, ale też dodatkowo grupują ich w klasę światową, międzynarodową, ligową lub w polu widzenia.

Jak jest to robione? Ciężko powiedzieć. Wiem jednak, że w Niemczech ranking ten jest bardzo szanowany i znalezienie się w nim na wysokim miejscu to duży prestiż.

Bramkarze:

Klasa Światowa:

brak

Klasa międzynarodowa:

1. Manuel Neuer

2. Bernd Leno

3. Roman Weidenfeller

4. Marc-Andre ter Stegen

5. Sven Ulreich

Klasa ligowa:

6. Ron-Robert Zieler

7. Lars Unnerstall

8. Simon Jentzsch

9. Thomas Kraft

10. Diego Benaglio

11. Michael Rensing

W polu widzenia: Jaroslav Drobny, Tom Starke, Kevin Trapp, Tim Wiese

Ogólnie zgadzam się z tym rankingiem. Neuer nadal był najlepszym bramkarzem ligi, ale nie znalazł się w klasie światowej, bo jednak w Bayernie nie ma tylu szans na pokazanie swej klasy. Rok temu, w Schalke miał więcej do tego okazji, dlatego teraz "tylko" klasa międzynarodowa.

Ogólnie w klasie międzynarodowej mamy aż 5 zawodników, ale nie uważam, że to przesada, bo każdy tam wymieniony często ratował swój zespół świetnymi interwencjami.

Niewątpliwie odkryciem wśród bramkarzy jest będący na drugim miejsce Leno. Radzę przyglądać się chłopakowi, bo rośnie wielki talent, który już wygryzł ze składu (i prawdopodobnie klubu) Adlera.

Środek obrony:

Klasa światowa:

brak

Klasa międzynarodowa:

1. Holger Badstuber

2. Mats Hummels

3. Daniel van Buyten

4. Dante

Klasa ligowa:

5. Martin Stranzl

6. Serdar Tasci

7. Jerome Boateng

W polu widzenia: Niko Bungert, Felipe Santana, Karim Haggui, Ammar Jemal, Joel Matip, Maza, Emanuel Pogatetz, Heiko Westermann, Philipp Wollscheid

Na początku byłem mega zaskoczony tym, że na pierwszym miejscu dali Badstubera. Potem jednak spojrzałem na statystyki ligowe (Bayern to najlepsza obrona w lidze, 10 goli straconych w 17 meczach). Na pewno duży wpływ na taki wybór miało też to, że Hummels słabo zaczął sezon. Badstuber natomiast rozegrał bardzo równą rundę i dobrą rundę.

Na 3 miejscu mamy mojego "ulubieńca" Van Buytena. nie mogę jednak powiedzieć, że nie słusznie, bo Daniel nie popełniał już tylu błędów, a jego gra mogła naprawdę imponować. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal uważam, że lepszy z niego napastnik niż obrońca :P

Boczni obrońcy:

Klasa światowa:

brak

Klasa Międzynarodowa:

1.Philip Lahm

Klasa ligowa:

2. Łukasz Piszczek

3. Filip Daems

4. Rafinha

5. Benedikt Howedes

6. Christian Lell

7.Marcel Schmelzer

W polu widzenia: Gonzalo Castro, Christian Fuchs, Tony Jantschke, Sokratis

Kategoria, która niewątpliwie zainteresuje każdego Polaka, bo jest tu i to na bardzo wysokim 2 miejscu Piszczek. Oczywiście, fanom Dortmundu to nie wystarczyło i zaatakowali wręcz artykuły na polskich stronach fanów Bayernu, domagając się wręcz wrzucenia Piszczka na pierwsze miejsce (tak jakby to fani układali ;P).

Prawda jest jednak taka, że drugie miejsce dla Piszczka jest jak najbardziej zasłużone. Łukasz miał jednak słabe zakończenie rundy. Zaczął popełniać błędy, w ofensywnie nie był już tak błyskotliwy i skuteczny, a Lahm po powrocie na lewą stronę odżył.

Oczywiście, nie mówię, że Lahm grał jakoś wybitnie, co też obrazuje ten ranking, bo tylko jeden boczny jest w klasie międzynarodowej, tak więc można powiedzieć, że w Niemczech dosyć słabą formacją jest boczna obrona.

Jeszcze co do rankingu, to ja jednak wrzuciłbym Piszczka do Klasy międzynarodowej. Dalej był wyróżniającym się obrońcą na tle ligi, dlatego uważam, że zasługuje. Nie zmienia to jednak faktu, że drugie miejsce, to mega sprawa (kto by pomyślał, że piłkarz z Polski będzie jednym z czołowych bocznych obrońców Bundesligi).

Defensywna/środkowa pomoc:

Klasa światowa:

1. Bastian Schweinsteiger (Bayern)

Klasa międzynarodowa:

2. Sven Bender (Dortmund)

3. Lars Bender (Leverkusen)

Klasa ligowa:

4. William Kvist (Stuttgart)

5. Luiz Gustavo (Bayern)

6. Anatoliy Tymosczuk (Bayern)

7. Sergio Pinto (Hannover)

8. Jermaine Jones (Schalke)

W polu widzenia: Jan-Ingwer Callsen-Bracker (Augsburg), Clemens Fritz (Werder), Christian Gentner (Stuttgart), Lewis Holtby (Schalke), Roman Neustadter (Borussia M.), Peter Niemeyer (Hertha), Sascha Riether (Koln), Sebastian Rudy (Hoffenheim), Sejad Salihovic (Hoffenheim), Manuel Schmiedebach (Hannover), Julian Schuster (Freiburg), Elkin Soto (Mainz)

Może to dziwne co powiem, ale gdyby nie kontuzja Schweinsteigera, to nigdy nie powiedziałbym, że zasługuje on na klasę światową. Jego brak w paru meczach uświadomił mi dopiero, jak wiele znaczy i co ważniejsze, jak wiele robi w środku pola. Zresztą, wiele osób stawia go na 3 miejscu środkowych pomocników zaraz za Xavim i Iniestą i chyba byłbym w stanie się z tym zgodzić.

Kolejnym zaskoczeniem dla mnie były miejsca 2 i 3, czyli bracia Bender. Ale znów, chwila pomyślunku i kurde, nie widzę lepszych środkowych pomocników. O braciach Bender mogę powiedzieć to samo co o Schweinsteigerze, dopóki grali, to raczej oceniałem ich przeciętnie, ale jak zabrakło ich w klubach, to od razu było widać różnicę w grze.

Zresztą, Sven Bender, to niesamowicie ważny zawodnik w Borussii, bo odpowiada między innymi za asekurację Piszczka, gdy ten np. atakuje. No i właśnie od czasów jego kontuzji zaczęły się błędy Łukasza.

Ofensywny środkowy pomocnik:

Klasa światowa:

-

Klasa międzynarodowa:

1. Toni Kroos (Bayern)

2. Raul (Schalke)

Klasa ligowa:

3. Raffael (Hertha)

4. Andreas Ivanschitz (Mainz)

5. Shinji Kagawa (Dortmund)

W polu widzenia: Aaron Hunt (Werder), Roberto Firmino (Hoffenheim), Christian Tiffert (Kaiserslautern)

No i znów Bayern na czele. Ogólnie jednak, na tej pozycji ciężko jest znaleźć wielu dobrych zawodników (dlatego też pewnie jest tu Raul, który często wraca się po piłkę, mimo iż jest napastnikiem), bo większość klubów w Bundeslidze raczej gra bez takiej pozycji, stawiając raczej na dodatkowego napastnika.

Tak ogólnie, to Raul i Kroos zmiażdżyli swoich rywali. Nie mogło być inaczej, bo reszta po prostu była o wiele słabsza. Nawet Kagawa, który rozgrywa bardzo przeciętną rundę i dobrze mecze przeplata fatalnymi (a początek sezonu, to nawet seria spotkań na ławce).

Skrzydłowi:

Klasa światowa :

-

Klasa międzynarodowa :

1.Marco Reus (22), Borussia M’Gladbach,

2.Franck Ribery (28), Bayern München,

3. Mario Götze (19), Borussia Dortmund,

4. Thomas Müller (22), Bayern München,

Klasa ligowa :

5.Juan Arango (31), Borussia M’Gladbach,

6.Jefferson Farfan (27), Schalke 04,

7.Martin Harnik (24), VFB Stuttgard,

8.Patrick Herrmann (20), Borussia M’Gladbach,

W polu widzenia:

-Julian Draxler (18), Schalke 04

-Fabian Johnson (24), TSG 1899 Hoffenheim,

-Christian Pander (28), Hannover 96,

- André Schürrle (21), Bayer Leverkusen,

- Gökhan Töre (19), Hamburger SV.

Tak jak pisałem, Reus w tym sezonie był nie do zatrzymania. Jeszcze za wcześnie na wrzucanie go do klasy światowej, ale myślę, że rok takiej gry i mamy nową gwiazdę światowej piłki.

Ogólnie pierwsza trójka jest ok. Robery i Gotze ciągnęli grę swoich zespołów i jak najbardziej zasłużyli. Nie wiem natomiast co na 4 miejscu robi Muller. Jak dla mnie, to jednak dosyć przeciętny sezon w jego wykonaniu. Szczerze, to nawet nie wiem, na jakiej podstawie znalazł się tak wysoko, bo statystyki też ma dość marne.

Uprzedzam też pytanie o Robbena: on nie zasłużył by się tu znaleźć, bo po pierwsze za mało grał w tym sezonie, a po drugie, oprócz paru spotkań, reszta była wręcz żenująco słaba. Mam jednak nadzieję, że to się zmieni :)

Napastnicy:

Klasa Światowa :

1.Mario Gomez (26), FC Bayern München,

Klasa Międzynarodowa :

2.Claudio Pizarro (33), Werder Bremen,

3.Klaas Jan Huntelaar (28), Schalke 04,

4.Lukas Podolski (26), FC Koln,

5.Robert Lewandowski (23), Borussia Dortmund,

Klasa Ligowa :

6.Mario Mandzukic (25), VFL Wolfsburg,

7.Mohammed Abdellaoue (26), Hannover 96,

8.Papiss Demba Cisse (26), SC Freiburg,

W polu widzenia :

Paolo Guerrero (28), Hamburger SV,

Mike Hanke (28), Borussia M’Gladbach,

Stefan Kiβling (27), Bayer Leverkusen,

Pierre-Michel Lasogga (19), Herta BSC,

Sascha Molders (26), FC Augsburg,

Tomas Pekhart (22), 1.FC Nürnberg,

Jan Schlaudraff (28), Hannover 96

No i kolejna kategoria, która wywołuje chyba jeszcze większe kontrowersje wśród fanów BVB. No bo jak to możliwe, że Robert jest na gorszej pozycji od Gomeza? Co z tego, że Gomez to aktualny lider strzelców, no nie?

Całe TOP5, to praktycznie sama klasa ligowych napastników i sami czołowi strzelcy. Tak naprawdę zawodników na pozycjach 2-5 można by dowolnie zmieniać i chyba nikt nie miałby większych pretensji. Patrząc na ilość goli w lidze, wszyscy nad Robertem mają ich więcej, poza Pizzaro, który ma tyle samo goli co on (12).

Wielkie brawa jednak dla Roberta, bo w swoim drugim sezonie w Bundeslidze znalazł się w piątce najlepszych napastników ligi. To naprawdę coś! Dodatkowo, jego 12 goli w rundzie jesiennej, to rekord klubu. Jeszcze nikt nie strzelił tylu goli w tej rundzie (choć te dane trzeba potwierdzić, bo gdzieś to słyszałem, a teraz szukałem takiego info i ciężko to znaleźć)

Czego oczekuję w drugiej rundzie? Na pewno niesamowitych emocji na linii BVB-Bayern w walce o tytuł. A jako, że jest też taka mała wojna domowa (ojciec fan BVB), to tym bardziej liczę, że będzie ciekawie.

I mam nadzieję, że żaden z tych klubów nie zacznie dominować, bo początek sezonu w wykonaniu Bayernu, z jednej strony mnie cieszył, a z drugiej psuł emocje w lidze.

PS: Wiem, że i tak nikt tego nie przeczyta, ale lubię tak czasami jebnąć, od serca na temat Bundesligi :P

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-273057

• 2 tygodnie później...

Manchester United vs Bolton

Kłusaki nie potrafią wyjść z kryzysu i nie byli w stanie urwać punktów Czerwonym Diabłom. Lindegaard w pierwszej połowie nie był zmuszany do interwencji, natomiast jego vis a vi był kilkakrotnie w opałach. Adam Bogdan obronił min. strzał Rooneya z karnego, ale przy strzale Scholesa z bliskiej odległości nie miał nic do powiedzenia. Pomocnik United zaliczył w ten sposób wielki come back na Old Trafford i uzyskał trafienie do szatni. Po przerwie nie działo się zbyt wiele ciekawego. Bolton próbował kilku szarż, ale po jedynek groźnej akcji Rafael stojący na linii bramkowej zażegnał niebezpieczeństwa. Kiedy Kłusaki się wyszalały, United zdobyli drugiego gola i było po meczu. W końcówce jeszcze Carrick ładnym, technicznym strzałem ustalił wynik. Krytykowany ostatnio Rooney pewnie znowu nie będzie miał spokoju w prasie. Zaliczył dwie asysty, ale przestrzelił karnego i zmarnował setkę. United przynajmniej do poniedziałku są liderem.

Ajax Amsterdam vs AZ Alkmaar - Puchar Holandii

Powtórzony mecz z końcówki grudnia, o którym była mowa wcześniej w tym temacie. Komisja dyscyplinarna podjęła decyzję o rozegraniu meczu od stanu 0:0, anulowaniu czerwonej kartki dla bramkarza AZ i bez kibiców. No może nie do końca, bo ich miejsca na trybunach zajęły dzieci :| i właśnie przez to mecz oglądało się fatalnie (20 tys krzyczących bachorów). Poziom spotkania przypominał sparing (mimo 5 goli), ale można to zrozumieć, bo liga wznawia rozgrywki dopiero w ten weekend. AZ zagrało w najmocniejszym składzie, Joden natomiast z eksperymentalną obroną z powodu kontuzji kilku ważnych graczy. Pierwsza połowa mimo czterech goli nie zachwyciła, po zmianie stron wcale nie było lepiej. U gospodarzy szwankowała obrona, a lider drugiej linii Theo Janssen popełniał dużo strat. Jedynie Siem de Jong należał do wyróżniających się zawodników (zdobył dwie bramki). AZ mogło wygrać nawet wyżej, ostatecznie skończyło się na 2:3 i "Kalmary" grają dalej. Już w niedzielę Ajax będzie miał szansę na rewanż, bo obydwa zespoły spotkają się w lidze.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-274153

Masakra. Chyba tylko tak mogę podsumować pierwszy mecz rundy Bundesligi. A był to mecz:

Gladbach - Bayern

Zaczęło się od fatalnego błędu Neuera, który wybił piłkę pod nogi Reusa, a ten strzelił do pustej. Następne dwa gole Borussii, to świetnie przeprowadzone kontry i dwa gole Herrmanna. Bayern było stać tylko na gola Schweinsteigera, ale ogólnie gra Bayernu to porażka totalna. Całkowity brak pomysłu, wszystko całkowicie przewidywalne. Za to Gladbach świetnie grało z kontry. Ich szybkie ataki + niesamowity Reus robiły z obroną Bayernu co chciały.

Ogólnie gorzej chyba już być nie może (i mam nadzieję, że Bayern mi tego kiedyś nie udowodni :P) i mam nadzieję, że będzie tak jak na początku sezonu, czyli też porażka z M'gladbach, a potem fantastyczna seria wygranych spotkań ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-274199

• Reputacja:   608

Ja nie mogę wyjść cały czas z podziwu Gladbach w tym sezonie. To co zrobił z tą drużyną Favre to mistrzostwo. Borussia zawsze była typowym średniakiem, co roku borykała się z mniejszymi lub większymi problemami. Natomiast teraz grają wyśmienicie cały sezon jak na ich możliwości. Podoba mi się to, że są drużyną i tam praktycznie każdy jest ważny dla ekipy. Nie ma lepszych lub gorszych. Oczywiście na tle drużyny wybijają się poszczególne jednostki, ale to normalne. Dortmund zrobił świetny interes zaklepując już sobie Reusa, bo jeśli utrzyma on taką formę to za kilka miesięcy może być droższy o kilka milionów. Mam nadzieję, że Gladbach utrzyma tą formę, bo nawet za rundę jesienną należą im się europejskie puchary w nagrodę. Co do Bayernu, tak jak wyżej maly619 napisał to była katastrofa. Drużyna z takimi ambicjami i z taką przewagą nad resztą pod każdym względem na krajowym podwórku, nie może przegrywać w takim stylu. Dzisiaj ta drużyna nie istniała. Każdy był cieniem samego siebie, chociaż wyróżniłbym Lahma, który chyba jako jeden z nielicznych walczył i chciał grać. Reszta przez cały mecz grała fatalnie i jeśli nie poprawią się w kolejnych meczach to może być ciężko. Taki wynik to szansa dla innych ekip na dogonienie Bayernu, bo czołówka w tej chwili wygląda bardzo ciekawie. W zasadzie cztery drużyny liczą się na poważnie w walce o złoto. Oczywiście to Bayern musi wygrać, a reszta tylko może i to jest ich główny atut.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-274204

Z przypadku nikt po 18 kolejkach na 2 miejscu w tabeli być nie może!
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-274206

Z przypadku nikt po 18 kolejkach na 2 miejscu w tabeli być nie może!

I nie są tam przypadkiem, bo całą rundę grali bardzo dobrze. Jakbyś przeczytał mój post podsumowujący sezon (tak wiem, za długi :P), to byś wiedział, co uważam o tej drużynie i ich miejscu w tabeli. Poza tym, czy gdzieś napisałem, że ten mecz miał być formalnością dla Bayernu? Wiedziałem, że będzie to choleeeernie ciężki mecz, ale nie spodziewałem się, że Bayern zagra aż tak słabo. Liczyłem na wyrównany mecz z walką, a dostałem bezradne ataki pozycyjne Bayernu i zabójcze kontry Gladbach.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-274208

W ogóle wyobraźmy sobie sytuacje, że mistrzem Niemiec jest Gladbach, Francji - Montpellier, a Anglii - Tottenham. Byłoby pięknie.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-274213

Na pewno byłoby to zaskakujące, ale czy takie piękne? Francja, czy Anglia są mi obojętne, ale Niemcy już nie. I nie chodzi nawet o to, że kibicuję Bayernowi, ale o rozgrywki europejskie i ranking, bo w LM czy LE kibicuję każdej drużynie z Bundesligi. A Gladbach w Lidze Mistrzów? Po sprzedaniu już Reusa? To nie może się udać. A jestem przekonany, że po tym sezonie o wiele więcej zawodników odejdzie do lepszych klubów.

[ Dodano: 2012-01-21, 21:05 ]

A dziś mieliśmy debiut Jakuba Świerczoka w K'lautern. Jego drużyna zremisowała z Werderem 0-0, co jest na pewno bardzo dobrym dla nich wynikiem. Ale skupiając się na Jakubie, to bardzo dobry mecz w jego wykonaniu.

Był aktywny, wykonał parę ciekawych rajdów i ogólnie jestem bardzo pozytywnie nastawiony do jego postaci, może nawet w kwestii rezerwowego napastnika na Euro. Oczywiście za wcześnie na takie wnioski, ale jeśli dalej będzie tak grac, to spokojnie może być zastępcą Roberta.

Ogólnie niesamowita sprawa z tym zawodnikiem. Nigdy nie grał w Ekstraklasie, przyszedł z pierwszoligowej Polonii Bytom i po okresie przygotowawczym wskakuje do składu drużyny Bundesligi, wcale nie ustępując innym zawodnikom.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-274223

• Urządzenie:  Android

Pierwszy mecz Pucharu Narodów Afryki za nami. Nie było jakiś fajerwerków i jeśli ktoś spodziewał się dobrego widowiska, z obu stron, mógł się poczuć rozczarowany. Gwinea Równikowa, po bezbarwnym meczu pokonała Libię 1:0. Pierwsze kilkanaście minut to delikatna przewaga Libii, ale kolejne minuty to przewaga gospodarzy. Od około 25-30 minuty do drugiej cześci, drugiej połowy w meczu nie działo się nic godnego uwagi. Gwinea obudziła się i kilkoma akcjami poważnie zagroziła bramce drużyny z północy kontynentu. W 86 minucie, gola zdobył Balboa, czym samym zarobił 20.000 dolarów, i dał swojej drużynie historyczną wygraną. Cała drużyna gospodarzy za zwycięstwo otrzymała również 1.000.000 dolarów do podziału (bynajmniej tak zapowiadał ich prezydent).
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-274293

What a botch. Wkleiłem to w temacie z dyskusją o piłce ręcznej :D

Tak sobie napiszę odnośnie trwającego meczu HSV - BVB. Spotkanie toczone w szybkim tempie, z resztą jak każde w Bundeslidze. Bramka Lewego, którą zdobył na 0:2 piękna. Najpierw założył "siatkę" jednemu z obrońców zespołu z Hamburga, a następnie minął Aogo i podcinką zdobył naprawdę ładną bramkę. Ta akcja przypominała mi trochę te jego dryblingi w meczu przeciwko Bayernowi. Mam nadzieję, że to nie koniec i jeszcze coś dzisiaj ustrzeli. Ave Robert :)

@Mały: E tam :D Ja wolę Roberta! A tak na serio to oby z taką formą aż do EURO :)

Edit 2: Nie no skumałem :) Cieszę się z tego, że obaj zagrali świetne spotkanie. To samo tyczy się Piszczka. Jansen za dużo sobie nie pograł :P

Edytowane przez NalepRKO
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-274350

Ave Robert :)

Chyba jednak Ave Kuba ;) Właśnie strzelił drugiego gola, tym razem z karnego, a dodatkowo ma asystę, właśnie przy bramce Roberta. Mecz jeszcze trwa, ale ogólnie bardzo jednostronnym, a szkoda. Zawiodłem się na HSV, myślałem, że powalczą, a tu baty jak nie wiem.

A podczas pisania drugiego gola strzelił Lewandowski, już 14 w sezonie. Mega akcja w wykonaniu BVB, a duży udział w niej miał też Kuba.

[ Dodano: 2012-01-22, 17:22 ]

No i koniec meczu, wynik 5-1. Dwa Lewy, Dwa Kuba, Grosskreuz, a poza tym po asyście dla Kuby i Lewego. Imponujące.

[ Dodano: 2012-01-22, 17:22 ]

@Mały: E tam :D Ja wolę Roberta! A tak na serio to oby z taką formą aż do EURO :)

Pisałem, że chyba Kuba, bo strzelił dwa gole, a Lewy w tym momencie miał jeden ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/107/#findComment-274359

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...