Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

ja też lubię bardzo ten turniej, choć moja ulubiona drużyna czyli Chelsea straci trzech ważnych zawodników na PNA takich jak: Drogba czy Kalou, Essien ma za kilka dni wrócić po kontuzji i obawiam się, że również pojedzie na ten turniej, aby reprezentować barwy Ghany, która jest moją ulubioną reprezentacją z Afryki i jedną z ulubionych na całym świecie. Chciałbym aby oni sięgnęli po Puchar Narodów Afryki. Myślę, że będzie co oglądać jest kilku faworytów: WKS,Ghana, jak zawsze silny Egipt oraz Senegal oni mogą być czarnym koniem tych rozgrywek :twisted: z Moussa Sow na czele, będzie chyba jeszcze Niang z Fenerbache, a to również świetny zawodnik
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-271845

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Sunderland vs Manchester City

City grało, Sunderland strzelał - tak można w skrócie podsumować ten mecz. Lider Premier League stwarzał wiele sytuacji, dominował w każdym elemencie, ale w tej najważniejszej statystyce widniało 0. Taktyka "Czarnych Kotów" była prosta - dowieźć remis do końcowego gwizdka. I choć ich gra przypominała obronę Częstochowy, potrafili przeprowadzić kilka groźnych kontr. Jedna z nich dała im nieoczekiwane trzy punkty. Już w doliczonym czasie atak City został przerwany, rezerwowy Ji minął Harta i skierował piłkę do siatki. Powtórki pokazały jednak, że Koreańczyk był na spalonym. Po porażce United nie byłem w dobrym nastroju, ale wpadka drużyny Fergusona obyła się bez konsekwencji. W 19 kolejce punkty pogubiły: City, Tottenham i Chelsea. United dzięki temu nie stracili kontaktu z liderem i nie dali się dogonić grupie pościgowej. Maraton w Premiership trwa. Dzisiaj pierwsze mecze 20 kolejki. Najciekawiej zapowiadają się derby Londynu między Fulham i Arsenalem (jeszcze bez Henry'ego).

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-271868

Cisza w temacie, a Lewandowski okazał się "najlepszym piłkarzem Bundesligi" tylko dzięki polskim kibicom, którzy jak zwykle za spamowali głosowanie, zresztą przeczytajcie to sami.

Polscy internauci już nie raz i nie dwa pokazywali, że w głosowaniach online nie mają sobie równych. Tak jest także i tym razem. Lewandowski, po pospolitym ruszeniu wśród Polaków, odsadził konkurencję na dobre, zgarniając w czwartek 29 grudnia aż 65 procent oddanych głosów.

Za "Lewym" w czwartek wieczorem uplasowali się Marco Reus (Mönchengladbach), który zdobył 20 procent głosów i Mario Gomez (FC Bayern) z 5 procentami głosów. Kolejny w klasyfikacji byli Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Lukas Podolski (1. FC Köln) i Claudio Pizarro (Werder Bremen).

Lewandowski strzelił na jesieni 12 bramek dla Borussii i zajmuje czwarte miejsce w klasyfikacji strzelców Bundesligi.

źródło wirtualna polska.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272296

• Urządzenie:  Windows

Dla mnie było to żenujące zachowanie naszych fanów. Często komentowałem to na FB, gdy różne serwisy popierały tą akcję i zachęcały do głosowania. Mi się to nie podobało, bo taki spam i trollowanie naszych fanów uważam za żenujące.

Od siebie mogę powiedzieć, że głosowałem na tego, kto moim zdanie zasłużył najbardziej na głos, czyli na Reusa.

A jeśli jesteśmy przy nim, to BVB kupiło go za 17.1 mln do siebie. Przyjdzie on jednak dopiero latem, ale nie zmienia to faktu, że Błaszczykowskiemu przybędzie następny rywal.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272298

Błaszczykowski ma teraz pod górkę lekko mówiąc, ale ostatnio Klopp zaczął na niego stawiać wobec kontuzji Gotze, a Kuba pokazał się z dobrej strony. Marco Reus przyjdzie w następnym sezonie i pewnie będzie kolejną gwiazdą w Borussi, w której to się wypromuje i pewnie wyjedzie do Anglii do którejś z potęg takich jak Chelsea,Arsenal,Man Utd czy City, może Liverpool. Na pewno za jakieś 2 lata będą na niego zakusy największych klubów europejskich, bo jest wschodzącą gwiazdą europejskiej piłki.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272348

Marco Reus przyjdzie w następnym sezonie i pewnie będzie kolejną gwiazdą w Borussi, w której to się wypromuje i pewnie wyjedzie do Anglii do którejś z potęg takich jak Chelsea,Arsenal,Man Utd czy City, może Liverpool.

A ile tych gwiazd wypromowanych w Niemczech gra teraz w podanych przez ciebie potęgach?

Są tylko dwaj zawodnicy, którzy wyjechali z Niemiec i są za granicą gwiazdami: Özil i Khedira. Po prostu, niemieccy piłkarze rzadko wyjeżdżają za granicę, bo uważają, że jest im to nie potrzebne, zwłaszcza, że w Bundeslidze bardzo szanuje się krajowych zawodników.

A kupno Reusa? Oczywiście jest to wzmocnienie skrzydeł. Jeśli popatrzymy na skład BVB, to mamy Gotze, a potem już niepewnych zawodników, którzy dobre mecze przeplatają słabymi, takich jak właśnie Błaszczykowski, Perisic, czy Grosskreuz.

Kupno Reusa to znak, że Kuba raczej nie ma czego szukac w klubie, jeśli chce grac w pierwszym składzie.

Od siebie powiem, że cieszę się, że BVB się wzmacnia. Bo w końcu w lidze pojawia się prawdziwy, bardzo silny rywal i to na dłuższy czas. Bayern dawno takiego nie miał, a oprócz tego niewątpliwie podniesie to poziom ligi.

Czytałem jeszcze, że BVB chce powrotu Sahina do klubu. Ciekawe, czy uda im się go sprowadzić, a niewątpliwie byłoby to kolejne mega wzmocnienie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272360

Ja póki co nie widzę powodu, dla którego Sahin miałby wracać do BVB. W Realu nie gra, bo nie potrafią go wyleczyć, nie zaś z powodu, że Mourinho na niego nie chce stawiać.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272362

III Runda FA Cup: Manchester City vs Manchester United

Derby Manchesteru dla United. Od początku mecz mógł się podobać i zwiastował wielkie emocje do samego końca. Pierwszy kwadrans okazał się kluczowy dla losów spotkania. W 10 minucie Rooney ładną główką otworzył wynik, a dwie minuty później czerwoną kartkę zobaczył kapitan gospodarzy Kompany. Ta decyzja wzbudziła wiele kontrowersji, ale w mojej opinii była słuszna. Belg co prawda nie dotknął rywala, ale zaatakował obydwiema wyprostowanymi nogami. Nie musiał urwać mu nogi, liczy się sam zamiar. Kiedy Rooney wykorzystał na raty karnego i Welbeck ładnym wolejem pokonał Pantilimona w szatni United zaczęli pewnie mrozić szampany. Czerwone Diabły rozbiły do przerwy lokalnego rywala i zanosiło się na spacerek w drugiej połowie. Nic bardziej mylnego. City zażarcie atakowało, bardzo słabo grający tego dnia Ferdinand popełniał wiele błędów i na efekty nie trzeba było długo czekać. Kolarov ładnie przymierzył z wolnego, Aguero po stracie Scholes'ea (legendarny pomocnik United wrócił ze sportowej emerytury na prośbę Fergusona) zdobył kontaktowego gola i zanosiło się na emocjonującą końcówkę. Na pewno taką byśmy mieli gdyby nie sędzia. Nie odgwizdał ewidentnej ręki Phila Jones'a w polu karnym i City mogą czuć się pokrzywdzeni. Mimo tak wyraźnego błędu arbitra United zasłużenie przechodzą dalej. Zdominowali pierwszą połowę i mimo dzielnej postawy gospodarzy po przerwie byli lepsi. W 4 rundzie czeka na nich Liverpool, a dzisiaj Arsenal z Henry'm gra w ostatnim meczu 3 rundy z Leeds. W ogóle ostatnie tygodnie to wielkie powroty do Premiership: Donovan, Scholes, Henry.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272829

• Reputacja:   29
  • Status:  Online
  • Urządzenie:  iPhone

Nie rób jaj. Rozumiem, że jesteś fanem United, aczkolwiek na odrobinę obiektywizmu mógłbyś się wysilić. Jak dla mnie, to ten mecz został zabity wraz z czerwem dla Kompany'ego. Słuszna kartka? Cholera, Vincent sunął przecież z prędkością leniwca! Po czymś takim, to nawet Głowacki wyszedłby bez szwanku. Kartka pokazała ułomność sędziowania w Anglii i szkoda, że tak wiele złych decyzji arbitrów dzieje się z korzyścią dla Czerwonych Diabłów. Apogeum cała ta szopka osiągnęła w momencie nieodgwizdania karnego dla City. Mimo wszystko, przegranym należy się porcja szacunku za to, że pomimo aż tak niekorzystnego rezultatu walczyli oni do końca i niewiele brakowało do wyrównania.

Jak już pisałem, Foy wypaczył wynik meczu i tylko fani ManU z syndromem barcy mogli tego nie zauważyć. ;-)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272861

Zgadzam się z LegendKillerem. Przypadkiem trafiłem na ten mecz i oglądałem go dopiero od drugiej połowy. Komentator wspominał właśnie przy ręce w polu karnym, że sędzia popełnił tu błąd i to drugi w tym meczu, bo jego zdaniem nie było też czerwonej kartki. Po meczu zobaczyłem powtórkę tego wślizgu i nie mogłem ze śmiechu, jak sędzia może za takie coś dać czerwoną.

Jednak w tym meczu, a raczej po nim, najbardziej śmieszyła mnie inna rzecz: radość fanów z powodu powrotu Scholesa. Nie wiem, jak można się cieszyć z tego, że klub musi ściągać ludzi z emerytury, bo nie potrafią złożyć składu. Nie mówiąc już o tym w jakiej formie był Scholes, co pokazał przy jednym z goli dla City.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272865

Mecz był całkiem spoko nie narzekam było kilka zaskakujących sytuacji min czerwona kartka, nie mogę jak za takie coś można dać czerwień. Równie mocno rozbawił mnie powrót Scholes, skoro MU musi sięgać po zawodnika który już zakończył karierę by załatać dziury zamiast kupić kogoś nowego to jest z nimi naprawdę niedobrze, SAF pewnie znowu się boi się o transfery więc po prostu wolał namówić kogoś bardziej doświadczonego. I co za rok znowu bye bye Scholes?, no nie.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272867

Michał Szadowski zapytał o zdanie w sprawie wejścia Kompany'ego Rafała Rostkowskiego, międzynarodowego sędziego, który ma na swoim koncie 110 meczów reprezentacji narodowych i w europejskich pucharach:

Czerwona kartka to odważna i bardzo dobra decyzja sędziego, całkowicie zgodna z tym, czego od sędziów oczekuje Pierluigi Collina, szef Komisji Sędziowskiej UEFA. Vincent Kompany atakował dwiema nogami z korkami skierowanymi w rywala, ryzykując jego zdrowie. Nie ma znaczenia, że nie trafił w nogi Naniego. Sędziowie mogą karać także za niebezpieczne zagrania, gdy nie dochodzi do kontaktu z przeciwnikiem, i pokazać czerwoną kartkę nawet w sytuacji, gdy zawodnik trafia w piłkę. Kompany mógł spowodować poważną kontuzję Naniego.

Czerwonych kartek pokazanych w takich sytuacjach może być coraz więcej, bo w zawodowych ligach, gdzie za piłkarzy płaci się miliony, wszystkim zależy na ich zdrowiu. Sędziowie są zmuszani, by karać zagrania, które mogą narazić przeciwnika na poważną kontuzję, a kluby na milionowe straty. Proszą o to kluby, ligi i związki zawodowe piłkarzy.

Jeśli piłkarz nie chce być w ten sposób karany, nie może grać w sposób niebezpieczny dla przeciwnika. Jeśli ryzykuje - tak jak Kompany - musi liczyć się z tym, że może zostać usunięty z boiska.

Kompany nie miał zamiaru powstrzymać Naniego, tylko go po prostu wyeliminować z meczu, bo chyba można domyśleć się, co by się stało, gdyby trafił w jego nogi.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272898

I tak mnie to nie przekonuje. A w takim wypadku, to ja mogę z każdego wślizgu zrobić "chęć ataku w rywala" i za każdy wślizg należałaby się kartka.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272900

LegendKiller, ja zawsze staram się być obiektywny i gdybym kibicował Ceramice Opoczno to moje zdanie na temat czerwonej kartki byłoby niezmienne. Kompany nie musiał trafić Naniego, liczy się zamysł. Mógł nawet sunąć z prędkością ślimaka, atak dwiema wyprostowanymi nogami = czerwo. W każdym meczu, który widziałem i dochodziło do takiej sytuacji sędziowie zachowywali się podobnie, a komentatorzy wspominali o tym przepisie. Obejrzyj sobie powtórki jeszcze raz, bo Nani podskoczył i w ten sposób uniknął kontaktu. Gdyby Kompany go wyciął to pewnie nikt nie miałby pretensji do sędziego.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272906

Wtrącę się. To co napisał Marcel to święta prawda, po prostu takie są zasady. Nawet jak go nie trafił to wszedł dwoma nogami. To jest bardzo niebezpieczne zagranie i ta czerwona kartka jest jak najbardziej słuszna.

Teraz coś na temat dzisiejszego meczu Arsenalu z Henrym, który powrócił do Kanonierów. Wszedł na boisko i potrzebował coś koło 10. minut, aby zdobyć dosyć ładną bramkę. Uderzył w swoim stylu, a stadion oszalał. Btw. nie wiedziałem, że Leeds w takiej liczbie kibiców jeździ na wyjazdy. Propsy jak nic:)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/106/#findComment-272909

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...