Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Najwieksza nienawisc w kibicowaniu pojawia sie nie na reprezentacjach i podzialach na panstwa walczace, ale na klubach i najczesciej w tym samym panstwie, a jeszcze najczesciej najwieksza nienawisc jest w tym samym miejscie jak jest podzial derbowy.
Absence of War Does Not Mean Peace

3669750324873c0356f997.gif

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

Uff... Koniec pierwszej połowy. Bardzo intensywny mecz, w którym pozornie lepiej wyglądają Argentyńczycy, ale dla mnie gdzieś od 30 minuty ciągle pachnie bramką dla Niemców i jednak sądzę, że oni wygrają. Na razie mecz jak najbardziej na plus, są emocje, jest dobra piłka nożna w wykonaniu obu ekip.

Po 90 minutach bliżej zwycięstwa była Argentyna. Teraz pora na dogrywkę.

"Jeśli mówisz do Boga, jesteś osobą religijną. Jeśli Bóg ci odpowiada, jesteś chory psychicznie"

House M.D. S02E19

211015597452e3a27e841d5.jpg

Niewykorzystane sytuacje się mszczą. Higuain, Messi, a teraz Palacio.

Coś mi się wydaje, że drużyna, która pierwsza strzeli gola będzie miała już wszystko do końca pod kontrolą. I coś mi się wydaje, że tą drużyną będą Niemcy.

Jednak Niemcy!!! Ja tam jestem zadowolony, że Niemcy wygrali mimo, że kibicowałem Argentynie to po strzelonym golu przez Gotzego ucieszyłem się. Finał ten spełnił moje oczekiwania mimo, że padł tylko jeden gol :) Wygrał lepszy, granie na karne Argentynie nic nie dało. Na pewno Argentynie nie pomógł Palacio oraz Aguero, szczególnie zawiódł ten drugi, który nic nie robił, a i żółtą zarobił. Niemcy zasłużyli na ten tytuł, tyle lat budowali zespół dokładając coraz to nowe elementy, urozmaicenia do swojej układanki. Ta drużyna była 8 lat w tworzeniu.

Ładne ukoronowanie kariery reprezentacyjnej Bastiego czy Klose. Szkoda jedynie, że na boisko nie wszedł Podolski.

Tak btw. po wejściu Gotze na plac gry byłem niemal pewny, że strzeli gola.

• Reputacja:   364
  • Status:  Online
  • Urządzenie:  Windows

Niemcy - Argentyna 1-0 po dogrywce

Mario Goetze 113'

Finał wygrała drużyna skuteczniejsza...Czy lepsza? Chyba tak, bo choć Gonzalo Higuain i Rodrigo Palacio zmarnowali świetne okazje to gdzieś tak po upłynięciu pierwszej godziny gry, widać było, że Argentyna opadła z sił. Na ,,Albicelestes" zemścił się przeciętny mecz ze Szwajcarią i bardzo defensywne usposobienie w meczu z Holandią. Od 60 minuty Argentyna wyłącznie się broniła, licząc na błysk geniuszu Lionela Messiego. Ten zagrał dobrze, choć nie tak jak przystało na najlepszego piłkarza mundialu. FIFA widziała w Messim najlepszego gracza turnieju, ja na przestrzeni siedmiu meczów MŚ, a już zwłaszcza tych naprawdę istotnych, czyli w fazie pucharowej nie widziałem w nim najlepszego gracza swojej drużyny. Niemcy zdobyli mistrzostwo bardziej za najrówniej zagrany turniej, a nie za dzisiejszy mecz. To cud, że przy tak dysponowanych stoperach, Manuel Neuer nie puścił ani jednej bramki. Niemcy grali w Brazylii mecze różne, jednak summa summarum wygrali zasłużenie. Zdobyli najwięcej bramek, mieli wielką personą w bramce, charyzmatycznego kapitana i lidera defensywy Philippa Lahma, znakomitą drugą linię i skutecznego Thomasa Muellera wspomagany mundialową legendą Miroslavem Klosem oraz bardzo dobrym zmiennikiem Andre Schuerrle. Niemcy po raz czwarty w historii mistrzami świata w piłce nożnej...Co czeka ich w Rosji? Podzielą los Hiszpanii czy dogonią Brazylię w ilości zdobytych tytułów? Przekonamy się o tym niestety dopiero za cztery lata...

Niemcy: Manuel Neuer 4 – Philipp Lahm 5, Jerome Boateng 3, Mats Hummels 2, Benedikt Hoewedes 3 – Bastian Schweinsteiger 5, Christoph Kramer bez oceny (32. Andre Schuerrle 4), Toni Kroos 4.5, Thomas Mueller 3.5, Mesut Oezil 4.5 (120. Per Mertesacker bez oceny) – Miroslav Klose 3.5 (88. Mario Goetze 4)

Trener: Joachim Loew 5.5

Argentyna: Sergio Romero 3.5 – Pablo Zabaleta 4, Martin Demichelis 4, Ezequiel Garay 4.5, Marcos Rojo 3.5 – Javier Mascherano 5.5, Lucas Biglia 4.5, Enzo Perez 4 (87. Fernando Gago 3) – Lionel Messi 4, Gonzalo Higuain 3 (78. Rodrigo Palacio 3), Ezequiel Lavezzi 3.5 (46. Sergio Aguero 2.5)

Trener: Alejandro Sabella 4

Sędzia: Nicola Rizzoli (Włochy) 4

Gracz meczu: Javier Mascherano (Argentyna)

Cena.jpg

• Urządzenie:  Android

13 lipca to międzynarodowe Prima Aprilis, czy obchodzone tylko w FIFA? Messi najlepszym piłkarzem mundialu? To przebija "żart" internautów o "koreańskim" mundialu.

PS. Warto przypomnieć, że podczas bombardowania Warszawy, bomby zrzucane były przez m.in. Neuera, Boatenga i Lahma. To tak, o "historycznych" zagwozdkach.

I Miejsce w typerze Ligi Europy 2014/15

I Miejsce w typerze Ligi Europy 2016/17

• Reputacja:   2

Niemcy - Argentyna 1:0 pd.

Jestem zadowolony z przebiegu. Rozum ponownie wygrał nad sercem i mistrzami po raz czwarty zostali Niemcy tym samym doganiając w ilości pucharów świata moje, ulubione Włochy. Zasłużyli na to całym turniejem. Löw zbudował wszechstronną reprezentację, podkreślił niemiecki styl gry i w końcu się udało. Argentyna zagrała swój najlepszy mecz na turnieju, lecz brakło skuteczności. O ile Higuaín miał trudniejszą sytuację to Messi, czy Palacio powinni bez problemu trafić. W drugiej połowie ewidentnie Argentyna spuściła z tonu. Niemcy mieli może mniej dogodne sytuacje, ale również słabo wychodziło im strzelanie na bramkę. Zawiódł w tym zwłaszcza Schürrle. Raz źle przyjął, raz źle uderzył. Niemcy wyczekali na swój moment. Argentyna starała się docisnąć w dogrywce i jedno puste pole w defensywie pozwoliło Götzemu zapewnić tytuł Niemcom. Udowodnili w końcu to, że mają sposób na każdego. Po 24 latach rozkręcająca się ze meczu na mecz machina nadal strzelała dużo bramek, grała ambitnie, pokazała, że mogą wcisnąć worek goli zarówno średniakowi jak i drużynie z grona piłkarskich potęg, ale w nareszcie nie potknęła się na półmetku. Ta ekipa musiała dopiąć swego. Wielu się nie udało tego doczekać. Tacy jak Kahn i Ballack nie unieśli pucharu do góry, ale pamiętający grę z nimi Klose dokonał tego tym samym bijąc Ronaldo w liczbie bramek. Myślę, że to jego ostatnie mistrzostwa, chociaż nie miałbym nic przeciwko występowi za 4 lata na mundialu drugiego w historii 40 latka. Żałować niczego w piłkarskim świecie na pewno nie ma. Po zakończeniu kariery zostawi miejsce innym, perspektywicznym gwiazdom.

Fred kończy karierę w reprezentacji. Nie wiem czy pod naciskiem krytyki, czy własnej, bezbarwnej postawy, ale widać że z Canarinhos nie jest najlepiej.

Typerowa zabawa:

I miejsce - Liga Mistrzów 2015/2016

III miejsce (Ex æquo z użytkownikiem filomatrix) - Euro 2016

III miejsce - Euro 2012

6476255635741dfcc53660.jpg

Co za mecz! :D Tyle emocji nie przysporzył mi żaden mecz na tym mundialu.

Ogólnie, to styl gry obu drużyn był taki jak się spodziewałem - Niemcy w ataku pozycyjnym z dużym posiadaniem piłki, oraz Argentyna stawiająca na szybkie kontry. Nie spodziewałem się tylko tego, że Argentyna zagra aż tak dobrze w obronie (Mascherano mistrz!) i że ich ataki będą aż tak groźne. Na szczęście w pogotowiu był Neuer, ale i również obrońcy, którzy może i mieli parę słabszych momentów, ale ogólnie rozegrali bardzo dobre spotkanie. Z czasem Argentyna zaczęła słabnąć i to Niemcy zaczęli mocno przeważać. Świetnie prezentował się Lahm, który ma chyba niespożyte siły. W końcu - w dogrywce padł gol i strzelił go zmieniony Mario Gotze.

Duży respekt dla Argentyny, która zagrała tutaj swój najlepszy mecz na mundialu. Jednak na przestrzeni całego turnieju Niemcy w pełni zasłużenie zdobywają ten tytuł. Szczególnie cieszę się, że udało się to tej właśnie generacji - zawodników typu Klose, Lahm, Schweinsteiger, Poldi. To nie są już młode chłopaki, a też inni młodsi pukają już do kadry. Kto wie, czy to nie była dla nich ostatnia szansa na zdobycie tego tytułu? Wprawdzie tylko Klose jest na tyle wiekowy, że pewnie skończy już z kadrą. Tylko czy reszta zdobędzie jeszcze jakiś tytuł? Chcialbym Euro za dwa lata, ale kto wie :P

Niesamowite uczucie, kiedy drużyna którą wspierasz od lat i która właśnie przez te lata się budowała do tego celu w końcu go osiągnęła. Cieszę się niesamowicie. Po meczu od razu przełączyłem się na niemiecką telewizję, bo wiedziałem, że u nas dadzą dupy i będą pokazywać studio i inne pierdoły. Niemcy od razu przerzucili się na stadion, a tam radość, wywiady, świętowanie zawodników ze swoimi żonami i dziećmi (najlepsze, jak gdzieś 2h po meczu pokazali Poldiego broniącego strzały swojego dzieciaka z karnych ;) ). Super obrazki.

Podobał mi się też gest Mario Gotze, którzy puchar odbierał trzymając koszulkę Reusa. Fajny gest z jego strony ;)

Była jednak jedna rzecz która mi się nie podobała. Nagrody indywidualne za cały mundial. Oczywiście żałuję, że Muller nie zdobył króla strzelców, bo stawiałem na niego kasę, no ale tutaj wszystko było w jego nogach :P

Nie narzekam też na wybór złotej rękawicy bo Neuer zdobywa ją w pełni zasłużenie. W tym przypadku nie zgadzałem się trochę z nominacjami, bo dla mnie na podium powinien być Ochoa i Howard. Co tam robił Romero to dla mnie kompletna zagadka.

Jednak jeszcze większy rebus pojawia się przy nagrodzie najlepszego gracza mundialu. Niech mi ktoś powie, jakim cudem Złotą Piłke dostał Messi? Za co kurde? Zresztą dla mnie najlepszym powiedzeniem tego, że facet nie zasłużył na tą nagrodę jest fakt, że nawet dziewczyna mojego brata stwierdziła, że Messi przecież gówno grał w ostatnich dwóch meczach (a dodam, że kibicowała ona Argentynie). Dla mnie nagrodę powinien zgarnąć ktoś z trójki Robben, Rodriguez, Muller. Ewentualnie jeszcze Neuer, ale on dostał Złotą Rękawicę, więc go nie liczę. Nie podejmę się wyboru, który z nich bardziej zasłużył, ale dla mnie te trzy postacie najbardziej wyróżniały się na tych mistrzostwach.

===========

Na koniec małe podsumowanie mistrzostw. Niewątpliwie były to świetne mistrzostwa. Dużo goli, dużo bardzo ciekawych i emocjonujących spotkań, no i dla mnie odpowiedni zwycięzca :D

Może takie małe nagrody drużynowe i indywidualne, a na koniec 11 mundialu ;)

Najlepsza drużyna: Niemcy

Największa niespodzianka: Kostaryka

Największe rozczarowanie: Hiszpania - mimo iż ucieszyłem się z tego rozczarowania ;P

Najlepszy zawodnik: James Rodríguez - mimo wszystko to wybiegam Jamesa. Facet zagrał świetny mundial i został królem strzelców. Długo myślałem, czy nie dać tego Robbenowi, którzy ciągnął drużynę Holandii i praktycznie to dzięki niemu zaszli oni tak daleko. Jednak minimalnie stawiam na Rodrigueza.

11 Mundialu:

Bramkarz: Neuer

Prawy obrońca: Lahm

Środkowi obrońcy: Hummels, Vlaar

Lewy obrońca: Blind

Środkowy pomocnik def: Mascherano

Prawy pomocnik: Cuadrado

Lewy pomocnik: Neymar

Środkowy pomocnik off: Rodriguez

Napastnicy: Robben, Muller

Oczywiście jak to bywa w takich rankingach jest on mocno nieobiektywny :D Możliwe też że o kimś po prostu zapomniałem, bo jest już późno i robię to na szybko zakładając, że jeśli ktoś nie przyszedł mi do głowy, to po prostu nie zasłużył na wyróżnienie (albo jak to bywa w takich rankingach, na pozycji danego faceta znalazł się ktoś lepszy).

[ Dodano: 2014-07-14, 03:03 ]

PS: Jeszcze co do nagród, to najlepszym młodym graczem został Pogba... ta decyzja jest chyba jeszcze śmieszniejsza niż wybór Messiego na najlepszego gracza MŚ

Argentyna- Niemcy 0:1

Cieszę się bardzo z wygranej Niemców w tym mundialu. No i trafiłem w typerze pierwsze miejsce, więc wygrana naszych sąsiadów nie jest dla mnie zaskoczeniem. Choć przebieg meczu zaskoczył mnie bardzo. Bo Argentyna była inną drużyną niż w poprzednich meczach. Grali ciekawie, stwarzali sobie dużo sytuacji. Pewnie zmotywowało ich tak bardzo widmo bolesnej porażki w stylu Brazylii, dzięki czemu cały czas grali uważnie, choć mało byli przy piłce. Natomiast jeden zawodnik stale prezentował ten sam styl gry. Messi przez większość mecz był niewidoczny, miał może ze dwa widoczne rajdy z piłką, raz fajnie przyjął, ale np. po bramce dla Niemców zacząłem się zastanawiać czy on miał w ogóle piłkę przy nodze w dogrywce. Bo przez większość meczów był niewidoczny, a durna FIFA dała mu złotą piłkę. Nie mogłem w to uwierzyć po prostu. Moim zdaniem z połowa zawodników tych mistrzostw zasługiwała na to wyróżnienie bardziej niż on. Za sam fakt że oni do piłki dobiegną sami, a Leosiowi trzeba ją podać dokładnie, bo on sobie stoi gdzieś z przodu i czeka po kilkanaście minut na podanie. Moim zdaniem złota piłka dla niego to totalne nieporozumienie. Dawanie tej nagrody za stanie na boisku i za kilka dobrych akcji nie można wyróżniać kogoś tylko za nazwisko, bo to krzywdzi zawodników stale aktywnych i dających przyjemność kibicom że mogą na ich grę patrzeć. A Messi przyjemności z oglądania na pewno mi nie dał.

Mecz był wyrównany, z lekką przewagą Argentyny, która stwarzała sobie więcej sytuacji. Ale do czystych to spotkanie na pewno nie należało. Nie dość że w czasie meczu zdarzyły się dwa nokauty, a w dogrywce Schweinsteiger robił za worek treningowy, bo falowali go wślizgiem nawet dwaj rywale naraz.

Mi się podobał ten mecz, cieszy mnie że potrwał dłużej i że nie doszło do karnych, bo wtedy Argentyna mogłaby wygrać. To że zagrali najlepszy swój mecz na mundialu nie oznacza, że puchar należał im się bardziej niż Niemcom.

Podsumowując, wczorajszy mecz mi się podobał bo obfitował sytuacje z obu stron. Jedyny minus to złota piłka dla Messiego, która kompletnie mu się nie należała.

28054889252fa02dfba372.jpg

• Reputacja:   62
  • Styl:  UW

Niemcy królują! Nic dodać , nic ujać. Patrzac na przebieg calego turnieju chłopcy Lowa zasłużyli sobie na to, jak nikt inny.Byleby tylko ich hegemonia nie trwała kolejne 6 lat. Każdemu się to znudzi.(no może małemu nie ;) )

Szkoda, że turniej się już skończył. Jak na 64 mecze, to zleciały jak z bicza strzelił. No przynajmniej se więcej pośpie. :D

Malutkie podsumowanko:

MvP Turnieju -Manuel Neuer

Najlepsza drużyna- Niemcy

Najsłabsza-Honduras(choć trochę na siłe)

Największe rozczarowanie-Hiszpania/Włochy

Największe zaskoczenie-Kostaryka

Największa sensacja(mecz)- Holandia-Hiszpania

Najlepszy mecz-Ghana-Niemcy

Najlepsza drużyna ,,dla oka''-Meksyk

Najlepszy trener-Van Gaal

Jednasteczka:

---------------------------------------------------------Neuer---------------------------------------------

--------- Hummels------------Yepes----------------------Vlaar--------------------------Blind-----------

-------------------------------------------------------Mascherano------------------------------------------

------------------------------------Valbuena/Riuz----------------------------Muller-----------------------

-----------Robben---------------------------------------Neymar---------------------------James R.----------

Hummels(jakoś żaden boczny obrońca mi nie przyszedł do głowy)

Najlepsza częsć mundialu to faza grupowa

163870508457e2d890447a3.jpg

Bardzo się zdziwiłem jak Fifa wybrała Messiego na MvP Turnieju, ale możliwe, że były 2 opcje: Muller i Messi, jeśli wygrają Niemcy Messi, jeśli Argentyna Muller.

Wg mnie:

MVP - James - z sympatii i z tego, że w każdym meczu w którym grał dawał drużynie więcej niż Messi czy Muller

Najlepsza drużyna - Niemcy - zwycięzca musi być najlepszy

Najsłabsza drużyna - Honduras

Największe rozczarowanie - Hiszpania oraz Portugalia

Największe zaskoczenie - Kostaryka

Największa sensacja(mecz) - Kostaryka - Urugwaj

Najlepszy mecz - trudno powiedzieć

Najlepsza drużyna ,,dla oka''- Meksyk

Najlepszy trener - Trener Kostaryki(zapomniałem nazwiska)

• Reputacja:   364
  • Status:  Online

Najlepszy trener - Trener Kostaryki(zapomniałem nazwiska)

Jorge Luis Pinto :)

Cena.jpg

To se ne vrati... Mistrzostwa Świata w Brazylii przechodzą do historii, jako jedne z najlepszych kiedykolwiek (a już na pewno najlepsze jakie widziałem). W fazie grupowej padło mnóstwo bramek, byli niewidomi sędziowie, a co lepsze zagłodzeni piłkarze. Po emocjach związanych z tymi wydarzeniami, przeszliśmy do fazy pucharowej. Już pierwszego dnia dostaliśmy niesamowicie emocjonalne spotkanie gospodarzy z Chile. Dużo meczów rozstrzygało się w dogrywkach/rzutach karnych, ale to nam - kibicom raczej nie przeszkadzało. Teraz czas na mój mały ranking (moje wybory są dokonywane, na podstawie moich własnych założeń przed mundialem):

Największa niespodzianka (+) - Tutaj mam dwie ekipy, które bardzo miło mnie zaskoczyły. Jest to oczywiście Kostaryka, na którą chyba tylko nieliczni stawiali, że wyjdzie z grupy, ba zagra w ćwierćfinale. Druga drużyna, która wywołała uśmiech na mojej twarzy jest Algieria. Nie ukrywam, że futbol reprezentacyjny Czarnego Lądu, bardzo mnie interesuje i w meczu z Niemcami, ciągle miałem nadzieję, że któremuś z Algierczyków się poszczęści. Po zdobyciu bramki na 2:1, swoją szansę na wyrównanie miał Bougherra, ale skończyło się na wygranej Niemców. Jeśli ktoś spyta o Nigerię: Przewidywałem dla nich wyjście z grupy, nie spodziewałem się, że o 1/8 finału będą walczyć z Iranem, a do tej pory nie rozumiem zachwytów nad drużyną Bośni. I wszyscy telewizyjni "eksperci" mówiący: "W tym przypadku wyjdą dwie drużyny z Europy, reszta nie ma czego szukać"... bez komentarza.

Największa niespodzianka (-) - Hiszpanię przepowiedziałem. Mógłbym napisać o Anglikach i Włochach, ale pewne było dla mnie to, że jedna z tych drużyn poleci do domu po fazie grupowej. Bardziej jestem właśnie zaskoczony tym, że obie te drużyny szybko odpadły, ale tak jak piszę to wszystko wina Kostaryki :twisted:. Brnąc dalej to znów wyłaniają się dwie ekipy, które mnie zawiodły: WKS, które potwierdza, że jest to zlepek gwiazd bez zespołu. Lamouchi już stracił pracę, a mówi się, że podobno jego miejsce może zająć Herve Renard, który 2 lata temu zdobył Puchar Narodów Afryki z Zambią, pokonując w finale... WKS. Teraz czas przejść do "Sbornej" do której również miałem plany wyjścia z grupy. Skład opierający się na piłkarzach rodzimej ligi, którzy wcale nie są nieznanymi graczami (Akinfeev, Dzagoev, Kerzakov, Fajzulin, Ignaszewicz itd.), miał wedle mojego mniemania wyjść z grupy na miejscu drugim (lub pierwszym, ale to wszystko miało zależeć od psychiki Belgów i tego czy Belgowie udźwigną presję jaka na nich ciążyła). Rosja zagrała straszny mundial i nie mogę przypomnieć sobie niczego pozytywnego z ich gry. Rozumiem, że Capello buduje projekt "Mundial 2018", ale wyjście z tej grupy to powinien być ich zasrany obowiązek. Liczę, że za 4 lata pokażą u siebie lepszą grę i zajdą naprawdę daleko.

Największy sportowy(+) - Bez wątpienia są to bramkarze. To co wyczyniali Ochoa, Bravo, Navas, Neuer (tutaj bardziej stoper :twisted:), Howard czy M'Bolhi, sprawiało, że człowiek chciał jeszcze więcej i więcej. Znów sprawdza się to, że bramkarze broniący w "trzecim świecie piłkarskim" według Januszy (wyjątek Niemcy, bo tych Janusze znają), bronią genialnie. Na sportowy plus także (jeśli można to tutaj zaliczyć) technologia goal-line. Mecz Francji z Hondurasem pokazał, że jest ona idealnym dodatkiem do rozstrzygania sporów.

Największy sportowy (-) - Sędziowie, którzy podejmowali kosmiczne decyzje. Wyglądało to tak, jakby przed mistrzostwami jedyny kontakt ze stadionem mieli w Warszawie, gdzie na stadionie X-lecia, kupili gwizdek i pojechali sędziować. Innym minusem jest nagroda gracza turnieju dla wiadomo kogo, ale cóż...

Największy pozasportowy (+) - Reporterki z krajów Ameryki Łacińskiej. Meksyk, Kostaryka, Kolumbia, Chile i pewnie jeszcze o którejś zapomniałem. Człowiek przeglądał internet w poszukiwaniu informacji o mundialu, a trafiał na kolejny news pod tytułem "Seksowna dziennikarka z Madagaskaru - zobacz zdjęcia". Może powinniśmy zrobić na forum głosowanie na Miss Mundialu 2014 :twisted:

Największy pozasportowy (-) - Jak co każdą imprezę, nagroda wędruje do TVP. Przecież to było koszmarne! Nie oglądałem każdego studia, bo mam dość ciągłych wywodów Engela, Gmocha i innych tuzów naszej polskiej myśli szkoleniowej. Lepszą kpiną było "Studio Plaża", gdzie zaproszona Halina Młynkova, spytała czy na mistrzostwach grają Polacy, a skoro nie to dlaczego. Mam nadzieję, że za 4 lata w Rosji zrobią "Studio Syberia", ale nie będzie ono w studiu przy Woronicza, tylko na tej najprawdziwszej Syberii.

I Miejsce w typerze Ligi Europy 2014/15

I Miejsce w typerze Ligi Europy 2016/17

• Reputacja:   2

Podsumowanie na spokojnie.

Złota Piłka - Messi.

Kompletnie nie rozumiem, bo na przestrzeni turnieju nic takiego nie pokazał. Jedyne wytłumamczenie widzę w tym, że wypracował raz sam akcję, objechał obronę i trafił, a potem dołożył rzut wolny. Innej opcji nie widzę niż strzeleni dwóch z pośród, co by nie mówić najładniejszych goli mistrzostw. Kolejne miejsca to Müller i Robben. Jakby ktoś z nich dostał to bym się nie obraził. Reprezentant Niemiec otrzymałby wtedy już trzecią nagrodę w przeciągu dwóch mundiali.

Najlepszy, młody zawodnik - Pogba.

Nie grał źle, ale ja tu również widzę innych. Chociażby król strzelców James.

Złota Rękawica - Neuer.

Nie dziwi mnie to. Niemiec tymi odważnymi wyjściami zaskakuje rywali i chroni bramki skutecznie. Bardzo dużo bramkarzy objawiło się na tym turnieju. Ochoa, Howard, Navas. Cała trójka zaliczała dobre parady.

Moim zdaniem:

Najlepsza drużyna - Niemcy.

Zwycięzcy zagrali znakomity turniej. Nie mieli w tym roku sobie równych.

Najsłabsza drużyna - Kamerun.

Kończą jak zwykle. Do słabej gry dochodzą konflikty w ekipie, brak porozumienia oraz kłótnia o kasę. Volker Finke ma się jedynie cieszyć z pucharu dla rodaków.

Największe rozczarowanie - Hiszpania i Włochy.

Hiszpanie - obrońcy tytułu podtrzymali tradycję, że mistrz odpada w grupie. Wygrali 3 turnieje i nastąpił koniec. Wypalona Tiki Taka już w meczu z Holandią obnażyła swe słabości i dała nam do zrozumienia, że długo jej nie pooglądamy.

Włochy - Znowu nie wychodą z grupy. Tym razem grupa śmierci, ale przed turniejem każdy był pewny, że sobie poradzą po udanym Euro. Jak to zwykle bywa w kratkę z nimi tym razem się nie udało. Kostaryka zadziwiła wszystkich swoją grą, ale Włosi dali ciała w meczu z nimi. To samo z Urugwajem. Takie przesadne granie w obronie musiało się źle skończyć zwłaszcza po czerwonej kartce. Prandelli zastosował dziwną taktykę. Na Euro wypaliło, tutaj - nie.

Największe zaskoczenie - Kostaryka

Zdecydowanie oni. Wyszli z grupy śmierci i nikt w nich nie wierzył. Udowodnili, że piłka jest nieprzewidywalna i nawet najmniejszy może zabłyszczeć. Brakło w późniejszej fazie doświadczenia, ale napsuli krwi wyżej notowanym rywalom pod okiem sympatycznego szkoleniowca.

Największa sensacja (mecz) - Brazylia - Niemcy

Głównie ze względu na wynik. Mógłbym dorzucić Kostaryka - Urugwaj.

Najlepszy mecz - Meksyk - Brazylia / Niemcy - Argentyna

Spotkanie Grupy A było pamiętam emocjonujące. Meksyk i Brazylia byli się o pierwsze miejsce dosyć zażarcie. Narodził się Ochoa i mimo braku goli to z wlepionymi ślepiami śledziłem mecz.

Finał również był niezły. Najlepszy mecz w wykonaniu Argentyny. Mimo iż wygrana naszych sąsiadów nie dziwi to sercem byłem za Argentyną. Silni przeciwnik - większe emocje.

Najsłabszy mecz - Japonia - Grecja

Nie wiem jak ja nie usnąłem... .

Najlepsza drużyna ,,dla oka''- Meksyk

Zagrali super turniej i przegrali z Holandią na własne życzenie. Wielka szkoda, bo mogli namieszać w dalszym etapie. Mecze z gospodarzami i Chorwacją były jednymi z najlepszych na mistrzostwach.

Najlepszy trener - Joahim Löw

Możecie się nie zgadzać.

- Pinto - Szkoleniowiec Kostaryki stworzył największą niespodziankę mistrzostw. Myślę, że mógłby spokojnie kandydować.

- Herrera - Sympatyczny grubasek, któremu udało się poskładać drużynę. Meksyk grał świetnie, a on sam łapał sentymenty za żywiołowe reakcje.

- Van Gaala - Doświadczony trener, który doprowadził Holendrow do medalu. Chyba nie trzeba przedstawiać.

Willmots - Wielokrotnie pokazywał, że trafiał ze zmianami i dobrze prowadził "czarnego konia".

- Sampaolli - Menadżer Chile też przykuwał moją uwagę. To byłsolidny zespół, a sam Argentyńczyk zdaje się wiedział, co robi.

Czemu zatem wybrałem Niemca? Mam do niego sentyment. Co, by nie patrzeć to on od zawsze pracuje z tą kadrą. Stworzył ją i lata starań w końcu przyniosły rezultat. W 2006 r. był tylko szarym pomocnikiem Klinsmanna, a teraz?

Jedenastka tunieju:

Neuer/Ochoa - Lahm, Hummels, Vlaar, Blind/Garay - Robben, Rodríguez, Mascherano, Cuadrado - Neymar, Müller

Może powinniśmy zrobić na forum głosowanie na Miss Mundialu 2014 :twisted:

Już jest. Jakaś studentka z Belgii. :P

Typerowa zabawa:

I miejsce - Liga Mistrzów 2015/2016

III miejsce (Ex æquo z użytkownikiem filomatrix) - Euro 2016

III miejsce - Euro 2012

6476255635741dfcc53660.jpg