Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Ważne info odnośnie n-k.pl! Ostrzeżenie dla użytkowników!

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Zmiana naszej-klasy.pl w n-k.pl to nie tylko kosmetyczna zmiana nazwy oraz domeny, ale także nowy regulamin, który z mojego punktu widzenia jest niebezpieczny dla użytkowników, którzy zazwyczaj w nieświadomości go akceptują nie czytając jego punktów. Serwis zmienił misję z portalu łączącego szkolnych znajomych w serwis społecznościowy i dąży by się stać w Polsce konkurencją dla Facebooka. Kontrowersyjną zmianą w n-k.pl jest zapis, który mówi, że użytkownik po przez akceptację regulaminu:

"Zgodnie z ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r. Nr 144, poz. 1204, z późniejszymi zmianami) wyrażam zgodę na przetwarzanie przez spółkę „Nasza Klasa Sp. z o.o.”, z siedzibą we Wrocławiu, przy ul. gen. J. Bema 2 (dalej również: „Spółka”) moich danych związanych z aktywnością w portalu prowadzonym przez Spółkę pod adresem nk.pl (dalej również: „Serwis”) w celach reklamowych, badania rynku oraz badania zachowań i preferencji w ramach Serwisu z przeznaczeniem wyników tych badań na potrzeby polepszenia jakości usług świadczonych w ramach Serwisu przez Spółkę."

Co nam grozi? Zdjęcie główne w galerii oraz jego opis stają się własnością spółki oraz jej kontrahentów. Podam na przekoloryzowanym przykładzie żeby obudzić czujność niektórych z Was.

Sytuacja fikcyjna:

N-K.pl podpisuje kontrakt z firmą produkują artykuły do czyszczenia kibleków o współprace bo szukają twarzy do nowej kampanii. Firma Xpłaci za kontrakt a w ramach niego szukają jakiegoś fajnego zdjęcia i danych użytkownika - co w tym miejscu jest już legalne bo Firma X staje się kontrahentem n-k.pl i wypuszcza super nowoczesną linie desek sedesowych z wizerunkami Jana Kowalskiego grillującego z dziećmi. Do tego, Firma X stwierdza, że Pan Jan ma za małe uszy i powiększa mu je, zmieniając jego wizerunek i dodaje kostkę klozetową w prawą rękę.

Pan Kowalski się zaczyna oburzać, że jak to, przecież nie zezwalał na nic takiego Firmie X i skąd jest tam jego zdjęcie z prywatnych wakacjii! A w regulaminie jak wół. Nie dość, że nie można już później tego odwołać to nie zarobimy na tym jeszcze ani grosza. Jest to oczywiście przekoloryzowana wizja, choć nie znam potencjału i pomysłowości twórców portalu.

Jak tamu zapobiec?

Jeśli ktoś jeszcze nie akceptował nowego regulaminu może tego nie zrobić, jego konto zostanie usunięte w ciągu 30 dni od momentu wprowadzenia zmiany.

Jeśli to zrobiliśmy możemy usunąć konto wraz z zaznaczeniem opcji usuń zdjęcia. Jednakże usunięcie konta nie równa się usunięciu danych osobowych, aby to zrobić musimy z dołu strony wybrać KONTAKT, następnie kierujemy się do DZIAŁU OBSŁUGI KLIENTA, z listy wybieramy PROFIL->CHCĘ USUNĄĆ SWOJE DANE OSOBOWE i wypełniamy formularz.

Udostępnione za zgodą kolegi z roku zajmującego się amatorsko prawem i czytającego uważnie regulaminy.

• Odpowiedzi 23
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

6

• N!KO

3

• nightwatcher

2

• Vercyn

2

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Windows

To ladny numer zrobili. Dzieki za info. Dziwi mnie taka postawa tworcow, bo ich zaczelo ponosic z ta cala nasza-klasa. Poczatek mieli dobry, ale im wiecej kombinuja tym bardziej sie staczaja. Skoro to juz na dni/godziny po zmianie na "nk" uroslo do formy czegos takiego to tworcy powinni na to jakos zareagowac, albo zwiną interes.

To co teraz? Na Facebooka sie trzeba przerzucic? Rybki karmić i swoją farmą sie podniecac? ... ... ... DAMN

Ja za to mam sposób - olać serwisy społecznościowe. Osobiście nie mam żadnej potrzeby zakładania swojego konta, konkurowania z kumplami ile kto ma na NK więcej przyjaciół, czy kto dał bardziej sweetaśną fotuśkę:*... szczerze, to rzygać mi się nawet tym chce. Jak słyszę, gdy jakiś 7-letni dzieciak ma po 2000 znajomych to mi się nóż w kieszeni otwiera :) .

Po drugie - nawet nie wiesz kiedy i o której porze Cię wyruchają. Dziękuję Bogu, że nie wdałem się w tę całą gorączkę i szaleństwo związane z NK. Gdyby to był rzeczywiście portal do odnajdywania swoich starych znajomych to może bym zmienił zdanie (ale w wieku 20 lat mam wszystkie kontakty które chcę mieć i nie muszę szukać nowych), ale niestety to tak nie działa już od bardzo długiego czasu. Słowem: początkowy zamysł słuszny, rezultat do d... . Info powyżej daje mi jeszcze jeden argument :)

hadaszyszek, tak naprawdę zależy o podejście do tych całych serwisów. Ja mam konto na NK i na Facebooku, ale podchodzę do nich z dystansem i umiarkowanie. Mam gdzieś, że NK dodaje jakieś nowe opcje i nie narzekam, tak jak wielu moich znajomych, bo po prostu uważam, że jeśli ktoś nie chce używać tych rzeczy, to nie musi.

Co do nowych przepisów na NK, to też jakoś się nimi nie przejąłem, nie mam zamiaru kasować z tego powodu konta, bo po prostu nie widzę powodu do tego. Może jestem naiwny, ale ufam w uczciwość ludzi odpowiedzialnych za NK.

O cholera, o tym nie wiedziałam, moja koleżanka wplątała się w pewną sprawę i gazety chciały jej zdjęcia, ale ona się nie zgodziła. To wzięli jej zdjęcie z Naszej Klasy. Czyli jeżeli dobrze rozumiem zrobili to legalnie?

Gazeta o tym pisała w numerze Świątecznym. :)

http://wyborcza.pl/1,76842,8067042,To_juz_nie_jest_Nasza_klasa.html

Również polecam.

Czyli jeżeli dobrze rozumiem zrobili to legalnie?

Jeśli zaakceptowała nowy regulamin to zrobili to w pełni legalnie. Jeśli jednak wzięli zdjęcie zanim regulamin został przez nią zaakceptowany to wedle zasady "prawo nie działa wstecz" popełnili przestępstwo.

• Reputacja:   1

Na początku Nasza Klasa była spoko portalem, zupełnie odmienny od popularnej wówczas fotki.pl (pamiętam że wszyscy walczyli by otrzymać 11 :P) więc założyłem tam konto...

Wszystko było OK do czasu gdy NK nie zaczęło robić się Fotką numer 2 (bo jak inaczej wytłumaczyć wprowadzenie tych durnych ocen? Śmierdzi fotką na kilometr)...

Na szczęście w porę stamtąd odszedłem i aktualnie nie mam (i chyba już nie założę) konta na żadnym portalu społecznościowym...

Dzięki Vercyn że napisałeś o tym kolejnym pomyśle...

Przykład NK doskonale pokazuje jak z fajnego portalu w krótkim czasie można zejść do poziomu rymsztoka (przepraszam za określenie)...

Ostatnio usunąłem konto jakies dwa tyg temu. VercynGetorix po przeczytaniu twojego tematu jeszcze bardziej mnie ta decyzja ucieszyła, nie wiedziałe że N-K tak sobie pogrywać zaczęła, dzięki za info.
  • 3 tygodnie później...

Ogolnie musze powiedziec, ze portal NK od poczatku jego powstania byl dla mnie niczym. Konto mialem, ale malo kiedy na nie wchodzilem. Obecnie rowniez mam i tylko patrze na te dzieciaki grajace w roznorodne gry, a zarazem wydajace kase na rozne glupie punkciki. Jednym slowem cala ta Nasza-Klasa(obecnie to juz NK) jest jedna wielka sciema i tyle. :roll:

PS: Sorry za brak polskich znakow, ale klawiatura mi sie popsula.

Ja zaakceptowałem to przez przypadek, ale mnie to lata bo i tak zdjęć nie dodaje ;P Ogólnie wchodzę tam tylko po to by rozmawiać z przyjaciółmi którzy gg nie mają.
  • 2 tygodnie później...

Liczba uzytkownikow leci w dol ostro. Widac chociazby po kurczacej sie liczby znajomych, wiec zeby utrzymac z nimi kontakt musialem sie przeniesc na Facebook'a w ktorym notorycznie pojawiaja sie informacje pokroju "Asia znalazla na swojej farmie biednego zolwia samuraja ... O NIE!"... ... ...

Poza tym... KsiegaTwarzy ma bardzo przyjemna wyszukiwarke znajomych. Zastanawia mnie jak oni to zrobili, ze rejestrujac sie i podajac maila na ktorym nie ma absolutnie zadnych wiadomosci... serwis wyszukal mi "osoby, ktore moge znac" w 70% trafiajac w moich autentycznych znajomych ... Skad wiedzieli, ze ich moge znac? Na jakiej zasadzie to dziala? ... Dzielo szatana?

A masz na skrzynce mailowej zapisane jakieś adresy? Może pobrał właśnie znajomych z zapisanych adresów?

A masz na skrzynce mailowej zapisane jakieś adresy? Może pobrał właśnie znajomych z zapisanych adresów?

Sa, ale to ludzie, ktorzy nie maja facebook'a i sa to juz ich nieaktualne maile. Moj kumpel mial to samo. Rejestrujac sie podal maila, ktorego kompletnie nie uzywa, tzn. jest to jego mail, ale uzywa go wlasnie do takich rejestracji, tylko po to, zeby wszelki spam z tych stron szedl tam. Potencjalni znajomi? Sporo osob idealnie trafionych

Mi Facebook wśród proponowanych ludzi znalazł praktycznie samych znajomych z miejsca zamieszkania, ze szkoły lub uczelni, a że podałem te dane wcześniej na profilu, to nie zdziwiło mnie wyświetlenie tych osób.

Teraz jest już gorzej, praktycznie nie znam nikogo z proponowanych :P

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...