Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Widzę, że zaczynamy się wymieniać złośliwościami, w porządku. Nie, nie uważam, że Polska byłaby komunistyczną enklawą w demokratycznej Europie - władza zostałaby przekazana na podobnych warunkach (tylko później), bo bez dobrej woli ówczesnego establishmentu ustrój można było zmienić tylko zamachem stanu. Dyktatura na Białorusi po kilku latach względnego spokoju się utrzymała.

[ Dodano: 2010-03-31, 23:53 ]

DZIĘKUJĘ

Nie ma za co. Zapewnimy Ci jeszcze wiele przykrości :twisted: .

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175654

• Odpowiedzi 162
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• SixKiller

31

• Brychu

14

• Naseem Achmedov

13

• ARTUR83M

13

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Windows

Ale bredzisz! Za rządów PIS coś poszło, ale jednorazowo...

I to ja bredzę? :rotfl2: Twoja wypowiedz jest jeszcze bardziej komiczna biorąc pod uwagę fakt, że co chwila piszesz o manipulacji mediów. Żyj sobie dalej w twoim fantastycznym świecie, w którym tylko za rządów PiS-u pieniądze z budżetu państwa poszły na wypłaty dla katechetów (jakieś 1,5 miliarda rocznie), wypłaty dla kapelanów (wojskowych, policyjnych, celników, itd.), opłaty ZUS i zdrowotne, wsparcie misjonarzy, remonty kościołów, nie wspominając już o rozdawnictwie ziemi przez Komisje Wspólną Rządu i Episkopatu.

Na co chcesz, żeby miliardy wydawano??

No tak w końcu Polska jest na tyle rozwiniętym krajem, że nie musi przeznaczać pieniędzy na: obsługę długu zewnętrznego i wewnętrznego, opiekę zdrowotną, budowę dróg, szkolnictwo (przecież, po co się uczyć skoro już papież Grzegorz I twierdził, że „Nieuctwo jest matką prawdziwej pobożności"), opiekę socjalną i wiele innych rzeczy. Lepiej pieniądze przeznaczyć na kler.

A kto siedzi w radach nadzorczych, mediów prywatnych??

Do teraz sądziłem, że ludzi wskazani przez akcjonariuszy, którzy chcą, aby ich akcje przynosiły zysk, ale teraz już nie wiem.

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175663

Dyktatura na Białorusi po kilku latach względnego spokoju się utrzymała.

Nie porównujmy Polski do sztucznego tworu jakim jest naród i Państwo Białoruś. Przypomnij sobie w jakich okolicznościach ono powstawało,kiedy i na czyich ziemiach. To nie jest dyktatura, tylko Eksperyment Rosji z Łukaszenką dożywotnio na czele...

Podobny eksperyment trwa już ponat 60 lat w Korei Płn., tylko że tam jest hardcorowa wersja...

No tak w końcu Polska jest na tyle rozwiniętym krajem, że nie musi przeznaczać pieniędzy na: obsługę długu zewnętrznego i wewnętrznego, opiekę zdrowotną, budowę dróg, szkolnictwo (przecież, po co się uczyć skoro już papież Grzegorz I twierdził, że „Nieuctwo jest matką prawdziwej pobożności"), opiekę socjalną i wiele innych rzeczy. Lepiej pieniądze przeznaczyć na kler.

Brychu uświadomiłeś mnie! :twisted:

Naprawdę jesteś aż takim antyklerykałem, ze uważasz iż wszystko w Polsce (od służby zdrowia po szkolnictwo) jest w tak opłakanym stanie bo CAŁA KASA idzie na Kościół, tak? Znalazłeś źródło pieniędzy i winnych wszystkich naszych problemów... No tak tylko co teraz z tym Kościołem (twoja "szeroka" definicja) zrobić?? Na Madagaskar??

Choć tak poważnie, to moge Ci przyznać, że kler ma dość duże przywileje i żyje dostatnio, to jednak chyba w poprzednim poście objawiłeś swoją lekką paranoję... To ja Cię teraz oświecę, jakbyś chodził do Kościoła, to byś wiedział, że wierni (obywatele, lud, Towarzysze - niegdyś) płacą datki na Kościół.

Sorry, ale podatki Brycha (jeśli takowe płacisz), nie idą na wille biskupa, tylko są MARNOTRAWIONE przez demokratycznie wybranych wybrańców narodu. A o konkordacie słyszałeś? Czy ktoś polski rząd zmuszał do podpisania tego dokumentu?

Przypuśćmy, że zabierzemy katechetów i na ich miejsce kogo widzisz w szkołach?? Tzw. etyka...??

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175667

Nie porównujmy Polski do sztucznego tworu jakim jest naród i Państwo Białoruś. Przypomnij sobie w jakich okolicznościach ono powstawało,kiedy i na czyich ziemiach.

Nie muszę - Białoruś i Białorusini pojawiają się w mojej pracy magisterskiej, więc mógłbym Ci opowiedzieć o ich losach od XIII w. Niestety, popsułoby to tezę, że Białorusinów wymyśliła Moskwa, a ich państwo powstało na odwiecznie polskich ziemiach (jeżeli chodziło Ci o inne ziemie - popraw mnie) :lol: .

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175709

• Urządzenie:  Windows

Naprawdę jesteś aż takim antyklerykałem, ze uważasz iż wszystko w Polsce (od służby zdrowia po szkolnictwo) jest w tak opłakanym stanie bo CAŁA KASA idzie na Kościół, tak

Poćwicz czytanie ze zrozumieniem, nigdzie nie napisałem, że kasa przeznaczona na kler uzdrowiłaby sytuacje, pytałeś się, „Na co chcesz, żeby miliardy wydawano??” to ci napisałem.

To ja Cię teraz oświecę, jakbyś chodził do Kościoła, to byś wiedział, że wierni (obywatele, lud, Towarzysze - niegdyś) płacą datki na Kościół.

Dzięki za nauki objawione, niech sobie płacą ich wybór, tylko, dlaczego na ten kościół idą też pieniądze wszystkich podatników?

A o konkordacie słyszałeś?

A wiesz co tam jest napisane, że się na niego powołujesz?

Przypuśćmy, że zabierzemy katechetów i na ich miejsce kogo widzisz w szkołach?? Tzw. etyka...??

Jestem szczerze ciekawy twojej tyrady na temat, czemu katecheza jest lepsza od etyki.

I jeszcze jedno pytanko, jak to jest, że taki fan Korwina nie ma nic przeciwko wydawania publicznych środków na kościół rzymsko katolicki?

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175717

dlaczego na ten kościół idą też pieniądze wszystkich podatników?

Na opiekę socjalną również... i tak można wymieniać bez końca. Żeby była jasność, nie chodzę do kościoła, jestem agnostykiem.

[ Dodano: 2010-04-01, 13:29 ]

Jestem szczerze ciekawy twojej tyrady na temat, czemu katecheza jest lepsza od etyki.

Etyka to w dużej mierze katecheza bis - trudno, by było inaczej, skoro opiera się na tych samych zasadach dekalogu. Zasadnicza różnica tkwi więc w nieczytaniu przypowieści biblijnych. Moja propozycja to religioznawstwo - poznanie innych kultur, których religia jest przecież fundamentem pomogłoby zrozumieć świat, co w czasach globalizacji i dyfuzji kulturowej byłoby dobrym punktem wyjścia.

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175720

nigdzie nie napisałem, że kasa przeznaczona na kler uzdrowiłaby

Nie? No to już nie wiem o co Ci chodzi...

dlaczego na ten kościół idą też pieniądze wszystkich podatników?

Bo chodzący na wybory wybierają takie partie, które to popierają. W Polsce nawet to co niby jest Lewicą, manifestuje swoje oddanie klerowi. Nie jestem niczyim fanem, po prostu większość Polaków wyznaje tą religie i tak już jest. Już pisałem, że najbliższe lata zweryfikują sytuację kleru i Kościoła...

Nie muszę - Białoruś i Białorusini pojawiają się w mojej pracy magisterskiej, więc mógłbym Ci opowiedzieć o ich losach od XIII w. Niestety, popsułoby to tezę, że Białorusinów wymyśliła Moskwa, a ich państwo powstało na odwiecznie polskich ziemiach (jeżeli chodziło Ci o inne ziemie - popraw mnie)

Znowu łapiesz za słowa - Było państwo Białoruś przed II wojną?? Poza tym, jakoś chyba bardzo ten naród nie walczy z Łukaszenką. I pewnie państwo to w obecnym ustroju, jest dla Ciebie przykładem pozytywnej transformacji systemowej i dążeń narodowych? :)

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175743

• Urządzenie:  Android

Było państwo Białoruś przed II wojną?

Po pokoju w Brześciu w 1918 roku ogłoszono Białoruską Republikę Ludową.

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175746

Po pokoju w Brześciu w 1918 roku ogłoszono Białoruską Republikę Ludową.

I był to twór prawdziwie niepodległy, niezależny od Moskwy i stworzony przez prawdziwych Białorusinów, tak??

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175748

Znowu łapiesz za słowa - Było państwo Białoruś przed II wojną?? Poza tym, jakoś chyba bardzo ten naród nie walczy z Łukaszenką. I pewnie państwo to w obecnym ustroju, jest dla Ciebie przykładem pozytywnej transformacji systemowej i dążeń narodowych? :)

Istniała - wspomniana już BRL, a jeszcze wcześniej WKL, które w większości było zamieszkane przez Białorusinów i do XVI-XVII w. dominował tam ich język i kultura. Nie widzę jednak sensu dalszej dyskusji, bo do wszystkiego podchodzisz ze z góry ustaloną tezą (co najgorsze, bez odpowiedniej wiedzy), a jeśli już musisz skapitulować, to robisz jakiś miszmasz, do którego nawet nie sposób się odnieść. Wymyślisz coś sobie, jak z tą transformacją systemową, napiszesz bez zastanowienia... Ehhh, szkoda gadać.

[ Dodano: 2010-04-01, 15:11 ]

niezależny od Moskwy

To jest ten brak wiedzy, o którym mówiłem - nawet nie wiesz w jakich okolicznościach powstała BRL i co wtedy działo się w Moskwie, a raczej w Piotrogrodzie. Plis, piszmy o tym, na czym się znamy - choć trochę.

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175749

• Reputacja:   1

Ja tylko króciutko w sprawie dwóch fragmentów

W Rumunii była rewolucja i co z tego? I tak postkomuna wróciła do władzy. Tak więc, nie ważne w jaki sposób, a wynik podobny.

Hmm...W Rumunii postkomuna nie wróciła do władzy z prostego powodu. Po obaleniu Caucescu w pierwszych wyborach, a także w drugich i jeśli się nie mylę w trzecich (tu możliwa pomyłka, bo już tak dobrze nie pamiętam) wybory z palcem w dupie wygrywała partia postkomunistyczna, tyle że był to bardziej, powiedzmy umownie, ”liberalny” odłam partii komunistycznej, który zwietrzył okazję (brak zorganizowanej opozycji, ogólna słabość ludzi, którzy potrafili obalić reżim, ale sami w sobie nie byli zorganizowani) i zmiótł w wyborach konkurencję. Tak samo było w Bułgarii, gdzie zmiana ustrojowa zasadzała się na tym, że były wolne wybory, gdzie oprócz komunistów nie było godnej do starcia opozycji (nie licząc Eko-Glasnost - partii stawiającej na sztandarach żądania...ochrony środowiska naturalnego ;) )

Naprawdę nie zastanawia Was, dlaczego ci "dziennikarze" mają aż takie wpływy i skaczą z kwiatka na kwiatek? Coż oni sobą takiego reprezentują, że dostają więcej kasy, niż niejeden szanowany aktor?

Durczok nie skakał z kwiatka na kwiatek, przeszedł identyczną drogę jak prawie każdy utalentowany dziennikarz telewizyjny w latach 90-tych: zaczynał w TVP (tak jak Lis, Kolen(ę?)da-Zaleska, Miecugow itp itd), wypromował się i przeszedł do konkurencji. Nie wiem, co reprezentują sobie Ci ludzie, bo ich nie znam (co do ”wpływów” to bym polemizował), natomiast argument z zarobkami jest totalnie z dupy wyjęty. Takie są realia wolnego rynku - może mnie irytować, że jakiś D-Wade zarabia 30 mln dolarów w rok, czy nawet w skali lokalnej M. Iwański i jego 200 tys. euro w Legii, ale skoro ludzie chcą go oglądać i są tacy, którzy chcą im tyle zapłacić, to nic mi do tego

To tylko tak w temacie dwóch nieścisłości...

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175753

nie wiesz w jakich okolicznościach powstała BRL i co wtedy działo się w Moskwie, a raczej w Piotrogrodzie.

Dobrze, przyznaję się, nie mam wiedzy na ten temat, bo się tym zupełnie nie interesuję! A Ty w tym siedzisz.

Tylko, że patrząc kilka postów wstecz, nawiązywałem do Białorusi w innym kontekście, a ty jak większość internetowych mędrców (np. poprawiaczy błędów ortograficznych), nie odniosłeś się do meritum, tylko zeskoczyłeś na dziedzinę w której jesteś mądry.

Nie porównujmy Polski do sztucznego tworu jakim jest naród i Państwo Białoruś
- chodziło mi o odmienną specyfikę przemian u nas i za wschodnią granicą. Naród Białoruski chyba nie czuł się i nie czuje się aż tak zniewolony przez komunizm skoro nie było tu żadnych przewrotów antykomunistycznych (chyba, że Łukaszenka to demokrata...). W Polsce te dążenia były widoczne przez cały PRL.
M. Iwański i jego 200 tys. euro w Legii, ale skoro ludzie chcą go oglądać i są tacy, którzy chcą im tyle zapłacić, to nic mi do tego

Tylko, że piłkarz Legii nie jest osobą opiniotwórczą udzielającą się we wszystkich możliwych mediach, tak? Czy inni z wymienionych przez Ciebie dziennikarzy, są na tym polu aż tak aktywni jak Lisek??

I jeszcze jedno: nie weź sobie tego za złośliwość moderatorze Sixkiller, ale czy nasze dywagacje nie odeszły za bardzo od tematu Wybory 2010? Zachowujemy się jak politycy brnąc w przeszłość, i udowadniając sobie niewiedzę itp. Może czas zakończyć ten megaofftop?

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175885

• Reputacja:   1

A gdzie aż tak bardzo udziela się Lis. Ma swój program w TV (chyba jeszcze? Nie wiem, nie oglądam od dłuższego czasu), komentuje bladym świtem w gronie innych dziennikarzy raz w tygodniu wydarzenia w niszowym jednak radiu TOK FM i zdaje się, że od czasu do czasu coś tam machnie w ”Wyborczej” (tak jak wielu innych komentatorów okazjonalnie współpracujących z tą gazetą). Czy to dużo? Moim zdaniem to taka średnia, jaką wypełnia każdy mniej więcej rozpoznawalna osoba publiczna/dziennikarz
https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175893

nie odniosłeś się do meritum

Staram się odnosić do meritum, ale zbyt surowo mnie oceniasz, gdyż sam kilkakrotnie pomijałeś milczeniem niektóre kwestie, np. obalenie tezy, jakoby wszystkie partie po 1989 r. wywodziły się z okrągłego stołu.

Może czas zakończyć ten megaofftop?

Tak będzie najlepiej, choć ten temat od samego początku był tematem o wszystkim.

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-175901

• 2 miesiące temu...

• Urządzenie:  Android

Szanowni Rodacy (którzy mogą głosować)!!

Pamiętajcie- JUTRO DO URN!!

Komisje otwarte od 6 do 20!!

https://forum.wrestling.pl/topic/19615-wybory-2010/page/5/#findComment-187320

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• CzaQ
      Czytam fabułę i to jest film dla mnie Niestety nie oglądałem, ale posiłkując się jednym z najlepszych oraz w sumie moim pierwszym 'skeczem' ze "Śmierci na 1000 sposobów" zaryzykuję :  Tam było podobnie - kolega patrzy, a parka w lesie się dyma. Chłop, więc zaczął tyrać kiepana, ale mu było mało. Na szczęście nieopodal przechodził szop pracz, więc chłop go myk i zaczął posuwać. Szop w końcu się wyrwał i utarmosił jegomościowi Wacka   Podejrzewam, że nie będzie to samo, ale postanowiłem się podzielić  
    • -Raven-
      Film Doom Generation. W jednej ze scen, jeden z trójki bohaterów podgląda pozostałą dwójkę jak się dymają. Co było kontrowersyjnego w tej scenie?
    • CzaQ
      Nowy Rok, Nowa Era! Yuhuuu!  Otwarcie sezonu, czyli coś się wydarzy. Pewnie jakiś pas zmieni właściciela, będą epizodyczne występy itd.  Post będzie trochę inny niż zwykle, ale mam nadzieję, że się będzie podobał.  Na początek paczka wideo - jak zwykle dobra w W. Tryplak już kłamie, że sold out arena kiedy pełno siedzeń wolnych i od razu mu nos rośnie Na początek wychodzi The Rock ze skiepszczonym theme songiem. Pierwszy zgrzyt, wolałem riffy. I.... gra face'a znowu? WTF.. to było szybkie. W dodatku póżniej te materiały wideo z backstage'a i cała otoczka jego feudów szlag trafił. Solo Sikoa czeka na Rzymka w walce stołów. Rzymianinowi polepszyli theme song. Ten wstęp dużo daje. Pełno interwencji oraz wygrana Romualda?! Niesłuchane, wręcz niewiarygodne. Mamy teaser nowego zawodnika. Zapauzowałem. Co tu pisze? Penera? Penra? A może Penta ;>  Ciekawie.  Royal Rumble w przyszłym roku w Riyadzie.. czyli będzie niesłychane gówno. Quiz : Co zawsze CzaQ robi jak @ KyRenLo  wrzuca nowe foty dupeczek? :  Cena przemowa. Aż zapomniałem, ze to jego ostatni rok... I musiał przypomnieć jak zmaścili jego pojedynek z Takerem. Boże co za bookingowe gówno to było., Istny samograj tak spierdolić. Ale przyzwyczaili nas. OK, jestem pewny, że tę edycję RR wygra Jasiexor. Wydaję mi się, że nie pójdzie po pas WWE tylko WHC bo tego nowego WHC jeszcze nie miał. Gunther przegra z Ortonem i będzie Cena vs Orton part 67 z tym, że jak Joshua wygra będzie jako jedyny mistrzem 17 razy w karierze, a więc przebije Flaira. Natomiast Kodas zmierzy się z Pancurem o główny pas. I mamy main eventy obu nocy. Może jeszcze tak się przytrafi, że Randall dobije do 16 razy pas i zwakuje po czym oboje z Jasiem będą mogli zostać rekordzistami - to by było stawka. Aczkolwiek nie wiem ile razy Orton miał pas i nie chce mi się sprawdzać. O rany. X pac wygląda jak na święta zjadł X paca i stał się Bully Rayem. Powiedzcie, że nie! :   Livka Brazil vs Ryja Ripley - no i mamy obiecany title match. Jeśli jedyny to będzie zmiana. And there it is. Nowa mistrzyni. Co za zaskoczenie. Za to po walce Domino dostał w jajka, a Andrzej zaliczył cameo. Przyjechał, zebrał czek, popozował z fajną duperą i tyle go widzieli. Jeszcze zbotchował (jak kogoś ominęło ) : https://www.youtube.com/watch?v=VK-4MnsfAIA&ab_channel=VogulePoland24 Jeszcze jedno - czy Alienowej czasem nie było widać sutka w tym przydużawym staniku? O fuck! Bayley na backstage'u. Chyba trochę podjadła na święta.  https://www.youtube.com/watch?v=LKuriXNyZeY&ab_channel=ReptilianinSHOTY kurde ta Lyra Valkyrie'a fajna jest! "Main Event' Jey Uso vs Drew McIntyre. A, czyli wychodzi na to, że chłopaki w końcu spadli z hierarchi. Tak mi się przynajmniej zdaję. I mam nadzieję. Drew aż się zesrał na rzadko :  Nowa zabawa! Tu macie template Drew jak sra - wklejcie go w najzabawniejszym miejscu :   Wchodzi kolejny epizod tym razem Hulk Hogan. A gdzie Colby Covington? ;d Na koniec walka wieczoru CM Punk vs Seth Rollins.  Jeszcze kilka lat temu powiedziałbym, że najlepsi ringowo zawodnicy, teraz to ci na najwyższym szczeblu, którzy jako tako się prezentują choć Punkowiec ostatnio nie zachwyca. To XXX na plecach Filipa to w końcu oznaka, że założył konto na Pornhubie w końcu i nadaje z AJ Lee?  Ogólnie spoko walka - dużo się działo było kradnięcie finisherów, przełamywania, zmiana przewag i 'dramatyczny' finish.  Phil wygrywa? Wow, nowe, nie znałem.  Ogólnie spoko gala. Tutaj mały dodatek.  Polskie akcenty @ MattDevitto :      I na koniec mały bonus, czyli już typowy mem o netflixie tym razem w 'naszym' wydaniu     Nawet dobry odcinek, ciekawe ile taki poziom się utrzyma
    • Jeffrey Nero
      Jak tylko ogłosili tą galę w Australii to wiedziałem, że raczej na 99% wygra Toni. Casey Lee ostatnio trenowała z Mercedes Mone też jest z Australii może dla dobrej reakcji zaliczy tam debiut.
    • PTW
      TO SIĘ DZIEJE! Na sobotniej gali oficjalnie rozpoczynamy turniej o pas mistrzowski kobiet! <3 <3 <3 PTW Women's Championship Tournament Diana Strong vs. Amy Heartbeat Zapowiadaliśmy, zapowiadaliśmy i zapowiadaliśmy, w końcu czas spełnić obietnicę! :) Na gali 11 stycznia odbędzie się walka otwierająca turniej o mistrzowskie złoto pań i zapowiada się niezwykle smakowicie! Nasza rodzynka Dianę Strong, która wydaje się murowaną faworytką do zdobycia tytułu będzie podejmować świetną zawodniczkę z Niemiec - Amy Heartbeat! Siłaczki z Zakopanego przedstawiać nie trzeba, bo czyny mówią więcej niż słowa, a ona zrobiła w i dla PTW tyle, że jest niepodważalnie jedną z twarzy federacji. Pozostaje pytanie czy presja oczekiwań ze wszystkich stron nie okaże się bardziej przeszkodą niż pomocą? Na to na pewno liczy Amy, czyli niezwykle pozytywnie nastawiona do świata wojowniczka, która dzieli się z fanami i przeciwniczkami miłością, ale na czas tej walki będzie musiała włączyć szósty bieg i znaleźć w sobie sportową ambicję i agresję - w końcu na zwyciężczynię tego wyścigu czeka na mecie pas mistrzowski! To co, Diana z pierwszym krokiem ku temu, co jej się po prostu należy, czy szok i niedowierzanie po upsecie stulecia? DOWIEMY SIĘ JUŻ W SOBOTĘ! :) Przeczytaj wpis na oficjalnym fanpage PTW.
  • Dodaj nową pozycję...