Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Jaką Federacje Puro zacząć oglądać ?

Jaką federacje najlepiej zacząc oglądać  

22 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką federacje najlepiej zacząc oglądać

• AAA
      9
    • BJW
      8
    • NJPW
      2
    • AJPW
      1
    • CMLL
      0
    • Inna (Podaj Jaka) - Nie wymieniajcie CZW
      2

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Siemka,mam dla was takie pytanie,otóż ostatnio na YT oglądałem dużo walk federacji AAA,BJW,NJPW itd,a więć doradźcie mi jaką federacje zacząć oglądać.Zagłosujcie,i uwzglednijcie swój wybór.
https://forum.wrestling.pl/topic/19539-jak%C4%85-federacje-puro-zacz%C4%85%C4%87-ogl%C4%85da%C4%87/

• Odpowiedzi 8
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Natan

2

• SixKiller

1

• Kimlorek

1

• TripleKilla

1

Top użytkownicy w tym temacie

Gwoli ścisłości, AAA i CMLL to lucha.

W ankiecie nie głosuję, bo nie oglądam żadnej z wymienionych federacji. Jednocześnie przenoszę temat do działu Dyskusje, gdyż w QZ nie może odpowiadać wiele osób, które interesują się japońskim wrestlingiem - a o głosy takich osób przecież Ci chodzi ;).

https://forum.wrestling.pl/topic/19539-jak%C4%85-federacje-puro-zacz%C4%85%C4%87-ogl%C4%85da%C4%87/#findComment-173658

Ja polecam BJW - Fajne DeathMatche, Light Tuby i inne stypulacje :) z BJW moim ulubionym zawodnikiem jest Ryuji Ito. Sam oglądam BJW może od miesiąca :P
https://forum.wrestling.pl/topic/19539-jak%C4%85-federacje-puro-zacz%C4%85%C4%87-ogl%C4%85da%C4%87/#findComment-173661

Niemal każde Puro jest znakomite, a przynajmniej tyle wynika z moich dotychczasowych doświadczeń ;) Jeśli chcesz sobie oglądać gale regularnie to polecam NOAH, albo Dragon Gate. Obie federacje stoją na bardzo wysokim poziomie a ich gale pojawiają się na portalach z torrentami często i regularnie. Jeśli zaś wolisz oglądać jedną galę na miesiąc czy tam inny dłuższy okres czasu to wydaję mi się, że możesz spróbować kilku fedów. Napewno godne polecenia jest wspomniane BJW w którym pojawiają się nie tylko death matche ale i kawał porządnego wrestlingu - nie ultraviolentu. Oprócz tego NJPW, AJPW, Zero1, K-Dojo czy Michinoku Pro (choć osobiście tego nie polecam). Jeśli zaś gustujesz w czymś ala Chikara, lubisz comedy matche wymieszane z dobrym wrestlingiem to mogę polecić jeden z moich ulubionych fedów czyli DDT. Jak widzisz wybór masz ogromny i decyzja powinna bazować na tym czego oczekujesz od wrestlingu ;)
https://forum.wrestling.pl/topic/19539-jak%C4%85-federacje-puro-zacz%C4%85%C4%87-ogl%C4%85da%C4%87/#findComment-173665

Prawie każde Puro jak już powiedział Natan jest niesamowite. Najbardziej polecam Ci BJW, które nie dość że wykręca mocne deathmatche to posiada wiele utalentowanych technicznie wrestlerów, którzy technicznie miażdżą wszystkich z CZW. Polecam również NOAH i NJPW, AJPW, ponieważ walki tych federacji technicznie miażdżą całą amerykę.
https://forum.wrestling.pl/topic/19539-jak%C4%85-federacje-puro-zacz%C4%85%C4%87-ogl%C4%85da%C4%87/#findComment-173672

• Reputacja:   2

Kolejność nieprzypadkowa:

1. DDT - moim zdaniem na dzień dzisiejszy najsolidniejsza federacja z kapitalnym humorem i regularnymi pure-wrestlingowymi perełkami. Warto zwrócić uwagę na takich zawodników jak Shuji Ishikawa czy Harashima, którzy nie udzielają się zbytnio w innych promocjach, a mają masakryczne umiejętności

2. BJW - przez długi czas uparcie twierdziłem, że federacja owa ssie. Sytuacja podobna jak z WCW - po prostu nie mój klimat. Lecz w końcu musiałem się do niej przekonać. Solidny booking, wrestlerzy z pasją i jarzeniówki urozmaicające nudniejsze momenty - myślę, że to obiektywny opis produktu prezentowanego przez tą federację.

3. NJPW - dobry wybór dla tych, którym zależy na rozmachu i klimacie wielkich eventów przy jednoczesnym zachowaniu wszelkich wartości puroresu. Wielu zdolnych i uznanych workerów (ze szczególnym wskazaniem na Irlandczyka, Prince'a Devitta) i stosunkowo rzadkie "zapychacze". Dodatkowo wielki + za to, że nie sprowadzają jeszcze Akebono :D

4. Okinawa Pro, K-Dojo - z moich obserwacji wyniki, iż to jedne z ciekawszych federacji indy. W przypadku Okinawy jest to o tyle ciekawe, że jeszcze do niedawna była to rozwojówka znanej Osaki Pro, która to prezentuje zazwyczaj dość przeciętny poziom. Prawdziwym skarbem tego fedu jest Kaijin Habu Otoko, znany niegdyś jako ZERO. Walki z jego udziałem sporadycznie schodzą poniżej ***, a pare miesięcy temu zaliczył nawet **** przeciwko Mensoore'owi Oyajiemu. K-Dojo to z kolei bardzo perspektywiczni zawodnicy młodego pokolenia: Yuji Hino, KAZMA, Koji Tomato, Marines Mask czy nieco popularniejszy Kengo Mashimo.

DDT, BJW i K-Dojo możesz poznać z najlepszej strony sięgając po jedną z gal sylwestrowych organizowanych przez te promocje w kooperacji. Przynajmniej tegoroczna edycja zwała się New Years Eve Special. Być może znajdziesz gdzieś linki.

AJPW jest niestety dość niepewne. Najlepiej sięgać po walki z ich najlepszymi zawodnikami, którymi są w ostatnim czasie Satoshi Kojima, Kaz Hayashi, Shuji Kondo czy Hiroshi Yamato.

ZERO1 prezentowało się w 2009 znakomicie i było moim zdaniem federacją roku w Japonii, lecz ich forma w 2010 jest póki co tragiczna. Najlepiej obserwuj najświeższe opinie.

O M-Pro się nie wypowiem, gdyż poza jedną galą z 2007 do moich rąk trafiały tylko clippedy i pojedyncze walki.

NOAH z kolei odradzam - na dzień dzisiejszy to jedna z najgorszych federacji w kraju kwitnącej wiśni. Widać, że bez twardej ręki Misawy ciężko im się odnaleźć. Nawet z takimi geniuszami jak Marufuji czy KENTA niewiele zdziałają, gdy w firmie panuje chaos i kontuzje. Natomiast zdecydowanie warto sięgnąć po starsze gale, a zwłaszcza Destiny z 2005 roku. Moim zdaniem najlepsza gala w historii wrestlingu, co wiele osób jest gotowych potwierdzić.

Dragon Gate od jakiegoś czasu nie oglądam, lecz federacja ta zawsze prezentowała wysoki poziom i z pewnością śmiało możesz ściągać.

https://forum.wrestling.pl/topic/19539-jak%C4%85-federacje-puro-zacz%C4%85%C4%87-ogl%C4%85da%C4%87/#findComment-173684

Jeśli chcesz sobie oglądać gale regularnie to polecam NOAH,

Odradzam NOAH i wszystko co związane z ich produktem po śmierci Misawy.

Kolejność nieprzypadkowa:

DDT - Najlepsza federacja obecnie. Zajebisty poziom walk oraz debilne i niekiedy żenujące storyliny czyli to co kocham w tej dziwacznej odmianie entertainmentu.

BJW - ultraviolent połączony z pure wrestlingiem na światowym poziomie. Od highflyingu, przez lucha po strong style i wszystko to, to klasa światowa.

NJPW - main stream na najwyższym poziomie. Świetne walki, rozbudowane feudy i mocny roster.

Ponadto - Okinawa Pro, Osaka Pro, Dragon Gate, Kaientai Dojo, Michinoku Pro ... AJPW, ktore jest japońskim odpowiednikiem WWE ale lepszymi walkami... no i ZERO1, które na nieszczęście zaczęło ten rok żenująco.

https://forum.wrestling.pl/topic/19539-jak%C4%85-federacje-puro-zacz%C4%85%C4%87-ogl%C4%85da%C4%87/#findComment-173713

To chyba jestem jedynym którego NOAH w tym roku jara wybitnie ;) Według mnie to póki co najlepszy fed 2010 roku ale chyba jeszcze wiele muszę się nauczyć :)
https://forum.wrestling.pl/topic/19539-jak%C4%85-federacje-puro-zacz%C4%85%C4%87-ogl%C4%85da%C4%87/#findComment-173725

Nie jesteś sam :P Ja oglądam NOAH i naprawdę nie wiem skąd te narzekania. Początek roku 2010 z pewnością nie był słaby w ich wykonaniu. Wprawdzie nie jest to sławetne Destiny z 2005 roku, ale dnem i fedem nie wartym oglądania z pewnością bym go nie nazwał.

Z innych puro polecam jak już wyżej ktoś wzmiankował BJW. Świetna federacja nie tylko dla fanów UV.

https://forum.wrestling.pl/topic/19539-jak%C4%85-federacje-puro-zacz%C4%85%C4%87-ogl%C4%85da%C4%87/#findComment-173742